FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 februari 2011

Valpartij verstoort WK-voorbereiding Verweij

Een valpartij tijdens de training heeft de WK-voorbereiding van Koen Verweij enigszins in de war geschopt. De schaatser van Hofmeier ging dinsdag op de Olympic Oval onderuit. Hij raakte daarbij niet geblesseerd maar een dag later bleek wel dat het klapmechanisme van zijn linkerschaats stuk was.

Verweij moest daarom dat ijzer vervangen, waarna het altijd een tijdje duurt voordat een schaatser weer de juiste afstelling heeft gevonden. De gedwongen materiaalwissel deed zijn zelfvertrouwen duidelijk geen goed. "Ik was hier gekomen om voor een verrassing te zorgen", sprak hij. "Fysiek ben ik heel sterk, het is dus heel jammer dat me dit nu overkomt."

Verweij eindigde vorige maand bij de EK allround als derde.

FIFA telt 2451 wintertransfers

De wereldvoetbalbond FIFA heeft in januari 2451 transfers op de internationale voetbalmarkt geregistreerd. Een stijging van 104 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Clubs kochten en verkochten spelers voor een gezamenlijke waarde van 320 miljoen dollar (235 miljoen euro). Dat meldde de FIFA vandaag.

Het nieuwe Transer Matching System (TMS) van de bond werkte tijdens de transferperiode voor het eerst op volle toeren. De clubs kunnen via dit systeem op internet de overgang van een speler regelen. Het systeem is opgezet om onder meer de internationale transfers doorzichtiger te maken en spelers beter te beschermen.

De transfer van David Luiz van Benfica naar Chelsea kwam zeer kort voor de deadline op 31 januari rond. Om precies te zijn twee minuten.

FIFA telt 2451 wintertransfers
FIFA telt 2451 wintertransfers (Foto: ANP)

Redding lijkt nabij voor FC Den Bosch

FC Den Bosch lijkt gered. De gemeente Den Bosch moet dan wel snel het trainingscomplex van de club kopen. Daarnaast moet de gemeente afzien van de opbrengst van de verkoop van speler John Verhoek.

Beide inkomstenposten wil de club dan in de exploitatie van het lopende seizoen stoppen, aldus voorzitter Bert Kersten tegen het Brabants Dagblad. Kersten presenteerde vanmiddag met Geert Snijders een reddingsplan, waarin de noodlijdende club wordt omgebouwd tot een BV, bestuurd door aandeelhouders.

Volgens Kersten zijn vier crediteuren, van wie hij zelf de grootste is, akkoord met het omzetten van hun vorderingen in aandelen. Er wordt een Stichting Maatschappelijk Aandeel gevormd die op korte termijn aandelen à 100 euro gaat uitgeven. Deze stichting krijgt samen met de overige aandeelhouders en de Stichting Socorro (stadionbeheer) de zeggenschap over een nieuw te vormen Holding Betaald Voetbal Den Bosch.

Daarnaast wordt een raad van commissarissen in het leven geroepen, waarvoor een 'benoemingscommissie' leden zoekt. In die commissie zitten Leo Markensteijn, Ton Nelissen, Marc Lammers, Sander Martens en Kersten zelf. De preses hoopt nog deze maand met de gemeente Den Bosch tot een principe-akkoord te komen over het plan.

[WTT] Söderling in drie sets langs Kohlschreiber

Robin Söderling heeft de kwartfinale van het ABN AMRO World Tennis Tournament bereikt. De 26-jarige Zweed rekende in drie sets af met de Duitser Philipp Kohlschreiber: 6-3, 5-7, 7-6 (7). In de kwartfinale neemt Söderling het op tegen Mikhail Youzhny, die eerder op donderdag Thiemo de Bakker met tweemaal 6-4 uitschakelde.

Söderling had het behoorlijk moeilijk met Kohlschreiber. De titelverdediger haalde eenvoudig de eerste set binnen, maar moest de tweede set vervolgens inleveren. In de laatste set had Kohlschreiber zelfs kans om uit te lopen naar 4-1. De Duitser leverde zijn opslag echter in, waarna Söderling langszij kwam en in de tiebreak de zege binnen haalde.

Duitser krijgt levenslang voor moord op ouders

Een voormalige rechtenstudent is donderdag door een Duitse rechter in Potsdam veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De rechter achtte bewezen dat de 28-jarige man juni vorig jaar eerst zijn vader en vervolgens zijn moeder heeft vermoord.

De dader bekende eerst zijn vader met een mes te hebben omgebracht en daarna zijn moeder meerdere keren met een hamer op haar hoofd te hebben geslagen. Later zaagde hij de lijken van zijn ouders met een kettingzaag in stukken en verbrandde hij delen van de lijken.

Een psychiater oordeelde dat de dader lijdt aan een 'schizofrene dwangmatige persoonlijkheidsstoornis'. Toch was dit geen aanleiding tot strafvermindering, omdat de man zijn daden 'met een bevreemdende rationaliteit' heeft beschreven. De psychiater beschreef de man als een koele, nauwgezette en zeer intelligente man, die een gebrek aan emotionele kennis heeft.

De familie van de dader werd door de arts aangeduid als 'paranoïde-schizofreen'. De enerzijds extreme binding met zijn ouderlijk huis en anderzijds de beledigingen van zijn ouders over het afbreken van zijn rechtenstudie hebben bijgedragen aan de karakterstoornissen van de man.

[PL Darts] Van Barneveld verliest eerste partij

Vanavond werden in een stampvolle O2 Arena in Londen de eerste partijen uit de Premier League Darts 2011 afgewerkt. Raymond van Barneveld wist zijn eerste wedstrijd niet in winst om te zetten. Hij verloor met 8-6 van Terry Jenkins.

Van Barneveld kwam tot een 6-4 voorsprong in zijn partij tegen Jenkins, maar wist vervolgens de partij niet te beslissen. Barney miste teveel dubbels en zag Jenkins terugkomen tot 6-6. De Engelsman wist ook daarna de dubbels makkelijker te vinden en wist de laatste twee sets naar zich toe te trekken; 8-6.

Mark Webster is de Premier League Darts 2011 goed begonnen. De Welshman, die zijn debuut maakte in het rondreizende dartstoernooi, versloeg James Wade met duidelijke cijfers; 8-3. Wade, die ook op het WK en Players Championship Finals een zwakke indruk maakte, blijft daardoor verder sukkelen met zijn vorm. Ook Gary Anderson begon het toernooi goed. Hij versloeg Simon Whitlock met 8-5.

Dé partij van de avond ging tussen titelverdediger en veelvoudig wereldkampioen Phil Taylor en Adrian Lewis, de laatste winnaar van het PDC WK darts. Lewis liet zien een titelkandidaat te zijn door Taylor, die last had van verkoudheid, met maar liefst 8-2 te verslaan. Het had nog erger kunnen zijn voor Taylor, maar The Power had geluk dat Lewis slecht startte aan de wedstrijd. Vervolgens was Jackpot heer en meester. Het verlies betekende voor Taylor de grootste nederlaag ooit die hij geleden heeft in de Premier League Dart

Uitslagen ronde 1 - O2 Arena, Londen

Naam Naam Uitslag
Mark Webster James Wade 8-3
Gary Anderson Simon Whitlock 8-5
Raymond van Barneveld Terry Jenkins 6-8
Adrian Lewis Phil Taylor 8-2


Stand

# Naam Winst Verlies Saldo
1. Adrian Lewis 1 0 8/2
2. Mark Webster 1 0 8/3
3. Gary Anderson 1 0 8/5
4. Terry Jenkins 1 0 8/6
5. Raymond van Barneveld 0 1 6/8
6. Simon Whitlock 0 1 5/8
7. James Wade 0 1 3/8
8. Phil Taylor 0 1 2/8


Programma ronde 2 -
Capital FM Arena, Nottingham

Naam Naam
Simon Whitlock Raymond van Barneveld
James Wade Adrian Lewis
Phil Taylor Mark Webster
Terry Jenkins Gary Anderson

Raad maar

Waar is de vloer van gemaakt? 

Degene die de goede/exacte omschrijving als eerste weet te geven in een reactie krijgt een eervolle vermelding onder de foto! Het plaatsen van een URL naar site is niet toegestaan!

In maar liefst 5 minuten hebben we een goede omschrijving gekregen, de winnaar is: Starlynk

In de 'Lees verder' vind je het antwoord in beeld..

'Voormalig Ajax-doelwit op wensenlijst Bayern'

Een voormalig doelwit van Ajax staat in de belangstelling van Bayern München. Ivan Obradovic staat op de wensenlijst. De regerend kampioen is op zoek naar een degelijke linkerverdediger en is bij de Serviër uitgekomen.

Eerder haakte Werder Bremen al af, omdat het niet wilde voldoen aan de vraagprijs van 6,5 miljoen euro van Real Zaragoza. De Spanjaarden namen Obradovic medio 2009 over van Partizan Belgrado, waar hij zijn opleiding genoot.

Louis van Gaal zit momenteel dun in de verdedigers. De jongelingen David Alaba en Diego Contento voldoen niet in de ogen van Van Gaal en moeten genoegen nemen met een plaats op de bank. Laatstgenoemde mag evenals Edson Braafheid ervaring opdoen bij TSG Hoffenheim. Tot de eventuele komst van Obradovic, mag Danijel Pranjic als linksback zijn waarde bewijzen.

Cruijff terug bij Ajax in klankbordgroep

Johan Cruijff keert definitief terug bij Ajax. De legendarische oud-speler gaat  deel uit maken van een technische commissie die als klankbord voor de leiding van de Amsterdamse club moet gaan fungeren.

Naast Cruijff nemen Peter Boeve, Piet Keizer en Dick Schoenaker zitting in de klankgroep voor technische zaken . Algemeen directeur Rik van den Boog gaat de club vertegenwoordigen. Ajax benoemde nog twee klankbordgroepen, namelijk Financiele Zaken en Vereniginszaken. Hein Blocks, Roger van Boxtel, Kees Timman en Leo van Wijk nemen plaats in de financiele groep. Ajax wordt hierin vertegenwoordigd door Jeroen Slop en Joop Krant. De klankbordgroep Verenigingszaken gaat bestaan uit  Mark Geestman, Ruud Haarms, Hennie Henrichs, Keje Molenaar en Cees van Oevelen. Namens de raad van commissarissen zijn Uri Coronel en Cor van Eijden in dit platform vertegenwoordigd.

Cruijff blijft verder met de top van Ajax in gesprek over wat hij verder voor zijn jeugdliefde kan betekenen. Hij liet eerder deze week weten wellicht in de raad van commissarissen te willen plaatsnemen.

[Upd] Egypte: Mubarak blijft

Na zeventien dagen van demonstraties op het Tahrir-plein van dagelijks tienduizenden mensen die het aftreden eisen van de president van Egypte Hosni Mubarak, lijkt er een doorbraak in zicht. De demonstranten willen naast het aftreden van de president vrije verkiezingen en democratie. Volgens verschillende bronnen zal Mubarak vandaag aan die eis voldoen.

De BBC meldt op basis van een interview met Arif Shafiq, eerste minister van Egypte, dat Mubarak vandaag bekend zal maken dat hij af zal treden en Omar Suleiman de macht tijdelijk over zal nemen. Een woordvoerder van de CIA bevestigt deze informatie.

Deze informatie is gekomen na een persconferentie van het leger, waaruit bekend is geworden dat het leger de bevolking zal steunen en de eisen van de demonstranten legitiem zijn.

Op het Tahrir-plein is een euforische sfeer, zo meldt Al Jazeera. Men wacht af en hoopt dat de geruchten bewaarheid worden. In de komende uren wordt een speech van Mubarak verwacht.

Update 17.09 uur
Een Egyptische krant in handen van de staat meldt dat de tweede persoon binnen de NDP (de partij van Mubarak) de president heeft gevraagd om onmiddellijk af te treden. Verder meldt Al Jazeera dat Mubarak de macht over wilde dragen aan Suleiman, maar dat het leger namens de demonstranten hier een stokje voor heeft gestoken. Suleiman is onder de demonstranten niet geliefd, hij is een groot medestander van de president.

Update 17.16 uur
Het leger zou volgens Al Jazeera de demonstranten hebben beloofd dat wat er ook gebeurt hun eisen zullen worden ingewilligd. Mubarak zou naar één van zijn huizen aan de Rode Zee zijn gereisd met een minister uit zijn regering.

Update 17.38 uur
De Egyptische Staatstelevisie heeft inmiddels bekendgemaakt dat er vanavond een toespraak van Mubarak zal worden uitgezonden. Verder zijn er berichten dat een deel van de medewerkers van de staats-tv weg is gevlucht uit het gebouw, waarom ze dat zouden hebben gedaan is nog niet duidelijk en kan meerdere dingen betekenen.

Update 19.15 uur
Er is sprake van een behoorlijke hoeveelheid geruchten over alles wat zijdelings met de speech van Mubarak verband houdt. Veel media melden een tijd voor de speech, maar het enige bevestigde daarover is dat de speech 'ergens vanavond, maar snel' zal zijn.

Update 20.08 uur
De speech waarbij veel mensen verwachten dat Mubarak af zal treden zal zijn om 21.00 uur Nederlandse tijd. De speech is hier rechtstreeks te zien. Er gaan veel verschillende geruchten de ronde over de inhoud van de speech.

Update 22.09 uur
Mubarak heeft tot grote woede van de naar schatting miljoenen demonstranten op en rond het Tahrir-plein, tijdens de overigens te laat begonnen speech, aangegeven niet op te stappen. Hij herhaalde zijn beloftes die hij eerder heeft gedaan. Hij zal in september zich niet herverkiesbaar stellen.

Verder zal ook de noodwetgeving in het land nog niet worden opgeheven en belooft hij veranderingen in de grondwet. De demonstranten willen deze veranderingen, maar vinden het veel belangrijker dat Mubarak opstapt.

Halverwege de speech, toen duidelijk was dat de president aan zou blijven, werden de demonstranten woedend en begon een groot deel te scanderen: "Mubarak zal weggaan, Mubarak moet weggaan." Mubarak doet dit dus vooralsnog niet.

Blokhuijsen: "Heb kans op wereldtitel allround"

Jan Blokhuijsen won vorige maand zilver bij het Europees kampioenschap allround achter Ivan Skobrev. De Rus zal ook tijdens het WK allround concurrent van de Nederlander zijn, maar er zijn meer kapers op de kust, waaronder Shani Davis. Toch dicht Blokhuijsen zichzelf kansen toe.

Het toernooi zal worden verreden in Calgary, waardoor snelle tijden mogen worden verwacht. Dit schrikt Blokhuijsen in ieder geval niet af. "Ik reken mezelf tot één van de kanshebbers, maar Shani is volgens mij de te kloppen man." Om kans te maken moet hij op de 500 en 1.500 meter het verschil beperkt zien te houden. "Ik probeer op die afstanden bij te blijven en hem vervolgens op de andere afstanden aan te vallen."

Blokhuijsen heeft als doel om vier persoonlijke records te gaan rijden. "Ik heb het idee dat ik mezelf hier kan verrassen. Ik denk dat ik een hele sterke vijf kilometer in de benen heb," zei de TVM-rijder die zichzelf niet kansloos acht. "Zo'n WK-titel, daar droomde ik vroeger van. De dag dat die droom werkelijkheid wordt, komt steeds dichterbij."

Houseparty in metro afgelast

Het housefeest dat zaterdag in een Amsterdamse metro stond gepland is afgelast. Dat hebben de organisatoren genaamd Infaders donderdag kenbaar gemaakt via Facebook.

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB is blij met de afgelasting. "Hiermee hebben zij een verstandige beslissing genomen en gehoor gegeven aan de oproep van GVB om de veiligheid van reizigers en personeel niet in gevaar te brengen."

Na een klacht van het GVB en vanwege de grote belangstelling had de organisatie al besloten de exacte plaats van de 'Metro Rave' geheim te houden. Feestgangers moesten zelf de juiste metro vinden.

De party was bedoeld om de GVB te steunen in de strijd tegen de geplande miljoenenbezuinigingen. Dinsdagmiddag gaven al 1800 mensen aan naar het feest te komen.

Het is niet onze bedoeling om het GVB nog meer problemen te geven, we willen ze juist steunen", staat op Facebook. "Daarom gaan we nu kijken hoe we de Metro Rave kunnen verplaatsen. In ieder geval gaan wij zaterdag gewoon bier drinken in de kroeg en lachen om wat er deze week gebeurd is." "Het is een sympathiek gebaar, maar liever niet in onze voertuigen", was eerder het commentaar van het vervoersbedrijf.

Volgens het GVB is een metrostel berekend op driehonderd reizigers.

World of Goo HD krijgt vandaag 90% korting

World of Goo verkoopt als een tierelier op de iPad, ontwikkelaar 2D Boy heeft dus genoeg reden om een feestje te vieren en de prijs van de app iets te verlagen. Alleen vandaag is de game €0,79.

Eigenlijk is de reden voor deze sale niet zo feestelijk. 2D Boy noemt het de "Lonely Valentine sale" voor iedereen die binnenkort een koude en eenzame Valentijnsdag tegemoet gaat. Maar aangezien deze game je eerder blij dan verdrietig maakt, is het leuker om er een blije gelegenheid te maken. Sla snel je slag, want straks zit je helemaal alleen op Valentijnsdag, en dan zelfs zonder World of Goo HD.

goo
iTunes link: http://itunes.apple.com/nl/app/world-of-goo-hd/id401301276

Verplichte registratie voor prostituees

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) houdt vast aan de verplichte registratie van prostituees. De omstreden zogeheten peespas komt er echter niet. Dit liet de minister de Tweede Kamer donderdag weten tijdens een Kamerdebat.

Een groot deel van de Tweede Kamer plaatst vraagtekens bij het register. Opstelten liet weten dat de registratie bijdraagt aan een beter zicht op de seksbranche, zodat misstanden beter aangepakt kunnen worden.

Volgens Opstelten zorgt de verplichte registratie ervoor dat er meer 'contactmomenten' komen tussen de prostituees en de gemeente en hulpinstanties. Nu onttrekken vrouwen zich vaak al dan niet vrijwillig aan hulp.

De angst dat het register dat de overheid gaat bijhouden op straat terechtkomt is ongegrond, zegt Opstelten, die 'harde waarborgen' belooft. Zo zal het register 'zeer goed beveiligd' worden en als een prostituee stopt met haar werk in de seksbranche, worden direct al haar gegevens gewist. Ook is het register niet op basis van naam, maar enkel op basis van het burgerservicenummer te doorzoeken.

De omstreden peespas, waarbij iedere prostituee zou kunnen bewijzen dat ze legaal werkt, komt er niet. Vanuit de Kamer en de branche was groot verzet tegen het pasje, dat stigmatiserend zou werken.

In het wetsvoorstel van Opstelten blijft de bezoeker van een illegale prostituee strafbaar. Volgens de minister hebben klanten de verantwoordelijkheid om na te gaan of de prostituee wel legaal werkt. "Een klant die kiest voor illegale prostitutie houdt dit in stand", zei Opstelten.


Verplichte registratie voor prostituees (Foto: Novum)

'Duitser verwekte zeven kinderen bij stiefdochter'

Een 48-jarige Duitser moet zich volgende week voor een rechtbank in Koblenz verantwoorden vanwege het verwekken van ten minste zeven kinderen bij zijn stiefdochter. Hem wordt seksueel misbruik van minderjarigen gedurende meer dan twintig jaar ten laste gelegd.

Detlef S. beging zijn daden in een plaatsje in de buurt van Bonn tussen 1987 en 2010. Hij zit in verzekerde bewaring sinds augustus 2010 en hij wordt beschuldigd van misbruik van zijn dochter en stiefdochter. Bovendien dwong hij ze tot betaalde seks met andere mannen.

DNA-onderzoek heeft bevestigd dat S. de vader is van ten minste zeven kinderen van zijn stiefdochter. Een achtste kind is gestorven voordat er DNA kon worden afgenomen.

[WTT] De Bakker sneuvelt in Ahoy

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd om de kwartfinale te halen van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Nederlander verloor in de tweede ronde van de als vijfde geplaatste Rus Mikhail Youzhny met 6-4 en 6-4.

Youznhy nam het initiatief en had ook snel een break te pakken. De Bakker kwam echter direct weer terug, waarna het lang gelijk op ging. Op 4-5 werd De Bakker echter weer gebroken, wat de set voor Youznhy opleverde.

De winnaar van het toernooi van 2007 wist De Bakker ook in de tweede set onder druk te houden, maar dit leverde lang niks op. Op 4-5 was het echter direct raak voor Youzhny op zijn eerste matchpoint. De Rus treft in de kwartfinale de winnaar van de partij van Robin Söderling en Philip Kohlschreiber.

'Assange moet zich verantwoorden'

De Zweedse minister van justitie Beatrice Ask zegt dat Julian Assange, de grondlegger van WikiLeaks, zich ter beschikking van de Zweedse justitie moet stellen en zich verantwoorden in de verkrachtingszaak die tegen hem is aangespannen. Hij zal volgens Ask een eerlijk proces krijgen.

De Zweedse juristen zijn geïrriteerd door de twijfel die de advocaten van Assange uitten aan de rechtvaardigheid van het proces dat hij in Zweden tegemoet kan zien. "Het staat buiten kijf dat wij erg zorgvuldig omgaan met de onafhankelijkheid en kwaliteit van de rechtspraak in dit land", zei Ask donderdag.

Ze zei verder dat Assange beschuldigd wordt van een ernstig misdrijf. Hij moet daarom naar Zweden komen en zich verantwoorden.

'Pakistan bouwt vierde plutoniumreactor'

Pakistan is begonnen met de bouw van wat een vierde plutoniumreactor lijkt te zijn. Dat heeft een Amerikaanse deskundige donderdag gezegd. De zorg dat Pakistan meer nucleair materiaal produceert dan het land kan beveiligen neemt dan ook toe.

Volgens de deskundige, David Albright, van het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid, blijkt uit satellietbeelden dat er wordt gewerkt aan een gebouw, vlakbij drie andere plutoniumreactors in Khushab, even buiten de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Albrigt zei dat Pakistan reeds de beschikking heeft over honderd kernkoppen en dat het land er jaarlijks tien stuks bij krijgt.

De Verenigde Staten en Pakistan houden al jaren vol dat het kernwapenarsenaal van Pakistan veilig is. Experts waarschuwen echter dat door de groei van het wapenarsenaal, de kans op diefstal of het verdwijnen van materiaal toeneemt.

PVV'er Sharpe zoekt nog altijd eerherstel

De PVV'er James Sharpe, die eind november uit de Tweede Kamer stapte, is nog steeds op zoek naar eerherstel. Hij was niet betrokken bij een pornobedrijf en heeft geen sporter mishandeld, zei hij donderdag in het televisieprogramma Eenvandaag. "Ik ben als mens en Kamerlid niet perfect, maar absoluut integer."

Sharpe heeft gewerkt voor het inmiddels failliete Hongaarse bedrijf Digitania, dat twee keer is beboet wegens misleidende reclame voor een sms-datingservice. De PVV'er werd daarom in sommige media uitgemaakt voor 'pornobaron' en 'oplichter'. "Digitania had 'helemaal' niets te maken met seks", beweerde Sharpe donderdag.

Het bedrijf bood volgens hem een 'absoluut legitieme' sms-dienst. Wel erkent hij dat er een fout is gemaakt in een advertentietekst, maar de boete voor dat vergrijp was volgens hem veel te hoog. Eerder ontkende hij dat die boete was uitgedeeld, maar dat was fout, erkende hij.

De beschuldiging van mede-atleet Robert de Wit dat Sharpe, een voormalig hordenloper, hem een jaar of twintig geleden met een schoen met spikes in het gezicht heeft geslagen, verwees Sharpe opnieuw naar het rijk der fabelen.

"Het is een opgeblazen incident, er waren wel woorden en er zijn vervelende dingen gebeurd, maar het bericht over de bedreiging met spikes is niet waar. Een sportman doet zoiets niet." Hij wees erop dat de Atletiekunie hem niet heeft geschorst.

Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer zei de PVV'er al snel eerherstel te willen. De oud-atleet won al twee zaken bij de Raad voor de Journalistiek, waar hij heen was gestapt omdat hij vindt dat hij ten onrechte door de media is 'besmeurd'. Hij had gezegd op te stappen om te voorkomen dat zijn gezin de dupe wordt van de affaire rondom zijn persoon.

Consumentenbond hekelt 'lakse' IGZ

Consumenten moeten beter worden beschermd tegen de verkoop van geneesmiddelen zonder recept via internet. Dat stelt donderdag de Consumentenbond, die het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) 'ver onder de maat' vindt.

De IGZ vindt dat de bond de kwestie wel erg eenvoudig, zwartwit en deels onjuist afspiegelt, zegt een woordvoerder in een eerste reactie. De inspectie komt later donderdag met een uitgebreide repliek.

De bond bestelde zeventien keer middelen als viagra via Nederlandstalige internetsites Hoewel er geen recept was, werden vijftien bestellingen geleverd. Consumenten zouden grote gezondheidsrisico's lopen met deze geneesmiddelen, die voornamelijk uit het buitenland komen.

Uit onderzoek van de Consumentenbond in 2009 bleek dat de werkzame stof bij een op de drie bestelde pillen sterk afweek. Ook waren de pillen vervuild. "Het is Russische roulette met je gezondheid', waarschuwt directeur van de Consumentenbond Bart Combée. "Koop dus geen geneesmiddelen via internet zonder tussenkomst van de eigen arts of apotheker.""Ongelooflijk", zegt Combée. "Door het slappe toezicht van de IGZ gooien consumenten hun gezondheid in de waagschaal. We roepen de IGZ op haar verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan deze gevaarlijke praktijken."

Aanleiding om de internetpillen opnieuw onder de loep te nemen is de volgens de bond lakse houding van de IGZ, die niets zou hebben gedaan met de vorige resultaten.

Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt op internetpillen.nl voor de gevaren van het online bestellen van medicijnen zonder recept.

Vandalen Oostenrijk vernielen wijngaard

Vandalen hebben in het Oostenrijkse dorp Sankt Georgen een vijfhonderd jaar oude wijngaard beschadigd. Dat heeft de politie donderdag gezegd. De wijnstokken op de wijngaard zouden druiven dragen die de voorouders zijn van de populaire gruner veltliner-druiven. De politie werd donderdag naar de wijngaard geroepen toen de wijnmakers ontdekten dat wijnstokken in stukken waren gehakt.

Deskundigen zijn van mening dat de wijnstokken van de wijngaard in een ver verleden zijn gekruist met traminer-druiven. De druiven die daarop ontstonden zouden zijn gebruikt om de eerste gruner veltliner-wijn te produceren.

Het is nog maar de vraag of de wijngaard kan herstellen van de beschadigingen.

Studenten overnachten weer in universiteit

De studenten die sinds woensdag een gebouw van de Universiteit Utrecht bezetten uit protest tegen de bezuinigingen, blijven daar tot vrijdag middernacht. Dat hebben ongeveer vijftig studenten donderdag besloten. Het bestuur van de universiteit is akkoord, meldt een woordvoerder van de actievoerders.

Het gebouw aan de Drift bevat een collegezaal en wat kleinere zalen. De colleges zijn verplaatst naar een naastgelegen gebouw. "Wij zijn blij dat het onderwijs gewoon doorgaat, naast ons eigen onderwijsprogramma", zegt de woordvoerder. "Het gaat om ons om goed onderwijs."

De actievoerders raken al aardig vermoeid. "Ik ben zelf al behoorlijk kapot, maar het is inspirerend. We krijgen veel goede reacties en steunbetuigingen, dat geeft veel energie", zegt hij. "Als we klaar zijn gaan we goed uitrusten, en ons dan voorbereiden op de landelijke demonstratie in Den Haag op 4 maart."

Woensdag meldden zich ruim honderd studenten in het gebouw en bij demonstraties op de Neude. Donderdag deden vijftig tot zestig mensen mee. De hele dag zijn lezingen gehouden, debatten gevoerd en films getoond.

Zwamborn trainer Oranje onder 18

Kees Zwamborn is door de KNVB opnieuw aangesteld als trainer van het Nederlands elftal voor spelers onder 18 jaar. De 58-jarige oefenmeester vervulde in het seizoen 2008/2009 al dezelfde functie. In het verleden was hij onder meer trainer bij FC Den Bosch, NAC Breda en Willem II.

Zwamborn, die de werkzaamheden combineert met zijn baan als docent aan de KNVB Academie, krijgt assistentie van Aart Korenhoff. Het opleidingsteam onder 18 jaar speelt in maart twee oefenwedstrijden tegen Slovenië en Polen. Die duels dienen als voorbereiding op een vierlandentoernooi eind mei in Portugal.

Suárez krijgt officieel afscheid van Ajax-publiek

Het Ajax-publiek krijgt zondag 20 februari tijdens het competitieduel met VVV-Venlo de gelegenheid om Luis Suárez uit te zwaaien. De aanvaller stapte eind januari over naar Liverpool en heeft inmiddels bevestigd dat hij volgende week zondag naar de Amsterdam ArenA komt, zo meldt Ajax via haar officiële kanalen. Suárez speelde tussen augustus 2007 en december 2010 in totaal 159 officiële wedstrijden voor Ajax. De Uruguyaan scoorde daarin liefst 111 doelpunten.

Het leverde hem een gemiddelde op van 0,7 doelpunt per wedstrijd in het shirt van Ajax. Een ongekend hoge score voor de 24-jarige aanvaller. Vorig seizoen werd Suárez topscorer van de Eredivisie met 35 doelpunten. Ook werd hij verkozen tot Voetballer van het Jaar. Zeven van zijn 35 goals maakte hij uitgerekend tegen VVV.

In De Koel nam hij alle vier de Ajax-goals voor zijn rekening en in de ArenA maakte hij een hattrick bij de 7-0 zege op de club uit Limburg. Ajax roept de supporters op massaal naar de ArenA te komen. "Een uitverkochte ArenA zou uiteraard het mooist denkbare decor zijn voor Suárez."

Ook McLaren test voorwaartse uitlaat

McLaren testte vandaag op de eerste testdag in Jerez voor het eerst officieel met de MP4-26. De Britse renstal probeerde de voorwaartse uitlaten uit, waarmee het na Renault de tweede renstal is die het concept omarmd heeft. Bij de lancering in Berlijn was nog een traditionele uitlaat waar te nemen.

De nieuwe uitlaat is nauwelijks waarneembaar en zit onder de ingang van de sidepots, waarbij de uitlaatgassen vandaar uit naar achteren worden geblazen om zo een soort van grondeffect te creëren en meer neerwaartse druk te genereren. Renault testte het concept vorige week in Valencia en bleek hierover zeer tevreden te zijn.

Barcelona wil Tourstart 2014 organiseren

Barcelona heeft zich kandidaat gesteld om de start van de Tour de France in 2014 te gaan organiseren. Burgemeester Jordi Hereu heeft vandaag bij Tourbaas Christian Prudhomme het bidbook voor het evenement ingediend.

Barcelona was driemaal eerder de plaats waar een etappe eindigde. In 1957 werd er een ochtend- en middagetappe gehouden, in 1965 en 2009 eindigden er etappes. Twee jaar geleden was Thor Hushovd op de Montjuic de snelste. Overigens is Barcelona niet de enige kandidaat, want verschillende plaatsen buiten Frankrijk hebben al interesse getoond voor de Tourstart van 2014.

Dit jaar gaat de ronde van start in Vendée, terwijl volgend jaar Luik de startplaats is. In 2013 gaat de 100e editie van start. Een startplaats is nog niet gekozen, maar Corsica lijkt de beste papieren in handen te hebben.

Geen openbare bètatest van Brink

Het schietspel Brink krijgt geen openbare bètatest. Volgens een woordvoerder van gamestudio Splash Damage verwarren consumenten de test met een demo-versie. Het spel dat gamers in de test te zien krijgen, kan echter drastisch verschillen van het eindproduct.

De gamestudio zou problemen met de verwachtingen van gamers hebben ondervonden bij de lancering van Enemy Territory: Quake Wars. "Ze verwachten dat alles goed werkt en compleet is", stelt de woordvoerder tegenover de website Nowgamer. Dat dat niet zo bleek te zijn, zorgde voor negatieve publiciteit rond het online schietspel.

Games die gebruikmaken van uitgebreide online facetten ondergaan regelmatig een publieke bètatest. Sommige bedrijven kiezen ervoor om de toegang tot deze opentest te beperken. Splash Damage heeft de testfase van de game nu enkel voor een selecte groep beschikbaar gemaakt.

Niet alle bedrijven kiezen die methode. Playstation 3-bezitters kunnen op dit moment enkele online facetten van het schietspel Killzone 3 van het Nederlandse Guerrilla Games gratis testen. Ondertussen gebruikt de gamestudio de vergaarde informatie om het spel aan te passen.

Brink komt uit voor PC, Xbox 360 of PlayStation 3 en zal in mei in de winkel komen te liggen.


Sparta Praag stelt 'zieke' spelers toch op

Sparta Praag wordt mogelijk gestraft door de Tsjechische voetbalbond. De club gaf de spelers Vaclav Kadlec, Tomas Pekhart en Manuel Pamic niet vrij voor internationaal voetbal vanwege blessures. Het drietal verscheen dinsdagavond tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zenit Sint Petersburg echter wel op het veld.

Kadlec en Pekhart hadden woensdag met Jong Tsjechië aan moeten treden tegen Jong Oranje, dat Nederland met 1-0 verloor. Sparta Praag beweerde dat de twee een virus onder de leden hadden. De Kroaat Pamic kon tegen Tsjechië vanwege een vermeende knieblessure niet spelen.

Sparta Praag liet het drietal dinsdag tegen de Russen aantreden met andere namen op de achterkant van hun shirt. Het oefenduel diende als voorbereiding op het Europa League treffen met Liverpool van volgende week. Sparta Praag heeft excuses aangeboden nadat Zenit foto's van het duel publiceerde.

Gamen op 3DS tegen gewone DS is mogelijk

Gamers met een Nintendo 3DS kunnen tegen Nintendo DS-bezitters spelen. Wanneer gamers bijvoorbeeld Mario Kart DS spelen, kan een Nintendo DS, DSi, DS Lite, DSi XL en 3DS worden gebruikt. Dit geldt ook voor andere games met soortgelijke functies. Dat heeft de Amerikaanse afdeling van Nintendo gezegd tegen entertainmentwebsite IGN.

Zodra Mario Kart 3D voor de Nintendo 3DS op de markt komt, is deze enkel bedoeld voor de 3DS. Spelers met een normale DS kunnen de 3D-game dan ook niet spelen.

De Nintendo 3DS is een draagbare spelcomputer met een 3D-scherm. Oudere spellen voor de Nintendo DS zijn ook te spelen op de 3D-spelcomputer, maar deze beschikken niet over de mogelijkheid om een spel in 3D te ervaren.

Naast het bijzondere scherm heeft de 3DS diverse mogelijkheden om contact te leggen met andere spelcomputers. Zo kan er via een wifi-verbinding online gegamed worden en kunnen verschillende 3DS-spelsystemen ongemerkt contact met elkaar maken en data uitwisselen. Op die manier kan de speler bijvoorbeeld extra kledingstukken of een schatkaart 'vinden'.

Van de Nintendo DS zijn meer dan 120 miljoen exemplaren verkocht, terwijl de Nintendo 3DS nog op de markt moet komen. De 3D-spelcomputer ligt vanaf 25 maart in Nederlandse winkels.


Dries Roelvink wil boek graag verfilmen

Dries Roelvink heeft plannen om zijn biografie te gaan verfilmen. De zanger presenteerde in december zijn boek Toverballen, waarin hij zijn levensverhaal opschreef. Roelvink heeft al een producent op het oog.

"Vanochtend gesproken met een producent die geïnteresseerd is mijn boek te gaan verfilmen", schrijft de Amsterdamse volkszanger donderdag op Twitter. "Zou wel erg trots zijn als mijn levensverhaal zou worden verfilmd."

Roelvink beschrijft in zijn boek onder meer zijn jeugd en zijn weg naar beroemdheid. De 52-jarige zanger was niet direct bereikbaar voor commentaar.


Dries Roelvink wil boek graag verfilmen (Foto: Novum)

Feillu wint tweede etappe Middellandse Zee

Romain Feillu heeft Vacansoleil donderdag een opsteker bezorgd in de Ronde van de Middellandse Zee. De Fransman was in de tweede etappe over 120 kilometer van Saint Cannat naar Rousset te snel voor de Italianen Davide Appolloni en Danilo Napolitano. Thomas Voeckler behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Ploegleider Michel Cornelisse van de Nederlandse wielerploeg kon de eerste overwinning van het seizoen goed gebruiken na alle dopingperikelen rond Riccardo Riccò. "Vanochtend ben ik met Romain de sprint gaan verkennen en dat hij dan wint is extra mooi."

De winst in de laatste rit in de Ronde van Mallorca, de Trofeo Magaluf-Palmanova, werd geïncasseerd door de Braziliaan Murilo Fischer. De sprinter van Garmin-Cervélo troefde na 158,5 kilometer in de spurt Raborenner Oscar Freire af. Jose Joaquin Rojas werd derde.

Gameplay te zien in Hunted-trailer

Bethesda Softworks heeft een nieuwe trailer uitgebracht van Hunted: the Demon's Forge. In deze trailer laat Bethesda meer van de gameplay van dit spel zien. De ontwikkelaars hebben de focus vooral op co-op gelegd, in het spel zul je samen moeten werken om verder te geraken.

Hunted is een mix van een klassieke dungeon-crawler en de intensiteit en actie van een hedendaagse shooter. De krijger Caddoc en de vrouwelijke jager E'lara moeten hun weg door belegerde steden, uitgestrekte kerkers en oude ruïnes al vechtend vinden. Ondertussen raken ze verstrengeld in een verhaal van corruptie en bedrog. De twee moeten de brute kracht van Caddoc combineren met de dodelijke precisie van E'lara om een leger van wezens te overwinnen en het mysterie rondom de Demon's Forge te ontrafelen. Ze vinden onderweg nieuwe magie en een arsenaal aan wapens door puzzels op te lossen.

Hunted komt 6 juni uit op PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

FOK!sport in gesprek met... Bas Ent (Toronto FC)

Sinds twee jaar volgt FOK!sport onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Elke dinsdagavond kun je de verrichtingen van hun teruglezen in de rubriek Nederlandse voetballers in het buitenland. FOK!sport heeft in het kader van deze rubriek contact gezocht met Bas Ent, speler van Toronto FC.

Bas Ent is een voetballer die voornamelijk als aanvaller of middenvelder speelt. De uit Zaandstad afkomstige Ent maakte in 2006 zijn profdebuut bij FC Volendam. Nadat hij een zware knieblessure opliep, kwam hij in 2009 bij VV Katwijk terecht, dat destijds uitkwam in de Hoofdklasse. Vanaf mei tot juli 2010 kwam hij uit voor de Dayton Dutch Lions, de Amerikaanse ploeg van Erik Tammer. Tijdens deze periode mocht hij stage lopen bij Toronto FC en Columbus Crew, die beiden uitkomen in de Major League Soccer (MLS).


Bas Ent in actie voor Toronto FC

 

Vooral bij Toronto maakte Ent veel indruk, maar de ploeg had niet de financiële middelen om hem over te nemen. Ent keerde in de zomer van 2010 terug bij Katwijk, maar maakte begin 2011 alsnog de overstap naar Toronto FC. Aangezien de MLS pas in maart start, is Toronto FC op dit moment op trainingskamp in het Turkse Belek. De ideale kans voor Ent om zich te bewijzen tegenover de technische staf. FOK!sport zocht contact met Ent op om hem wat vragen te stellen over zijn avontuur bij Toronto.

Hoe zit het trainingskamp in elkaar en bevalt het?

"Ik ben momenteel nog steeds op trainingskamp in Belek, Turkije. Alles is hier fantastisch geregeld. We zitten in een 5 sterrenhotel met een hoop andere Europese clubs/landen. Van het nationale elftal van Luxemburg, tot Terek Grozny van Ruud Gullit. Er wordt alles aan gedaan om de spelers en de staf in de watten te leggen."

Waren er veel overeenkomsten met de Nederlandse manier van aanpak?


"De aanpak is te vergelijken met de aanpak die ik gewend ben. Dit komt natuurlijk omdat Toronto FC met Aron Winter en Bob de Klerk twee Nederlandse trainers heeft. Toch zijn er wel een paar verschillen. Zo wordt er hier meer gehamerd op het fysieke aspect. Meer loopwerk en meer krachtoefeningen. Daarnaast duurt dit trainingskamp zestien dagen, waar Europese clubs vaak een week gaan."


Hoe is de omgang met je teamgenoten? Was de aanpassing lastig?


"Ik heb afgelopen seizoen in Amerika gespeeld, dus de Engelse taal was me al redelijk eigen. Ik moet zeggen dat de spelers die er al zitten de nieuwkomers goed ontvangen hebben. Het voelt als één groep."

Hoe is de omgang met de staf?

"De omgang met de staf is goed. Als Nederlander heb je de mazzel dat je wat beter kunt communiceren, door het feit dat de trainers ook Nederlands zijn. Naast Aron en Bob zijn er nog een handvol assistenten mee, met verschillende afkomsten. Ik denk dat ze elkaar goed aanvullen."

Heb je iets typisch meegemaakt wat je in Nederland nog nooit meegemaakt heb?

"Iets echt typisch heb ik niet meegemaakt. De club heeft veel weg van een Europes club. Wat me wel opvalt is dat de discipline hier, voornamelijk van de spelers zeer goed is. In Nederland maak je wel eens mee dat een speler te laat is, of een verkeerde instelling heeft. Dat zal je hier in tegenkomen!"

Hoe ziet je toekomst er nu uit bij Toronto?

"Door een trainerswissel en een vervanging van de gehele technische staf, zal ik me nog maals moeten bewijzen. Juli 2010 was ik namelijk al eerder op proef. Ik was toen ook al mondeling rond. Ik hoop in deze 16 dagen de technische staf wederom te overtuigen van mijn kunnen."


Wat is je uiteindelijke doel in je actieve voetballoopbaan?


"Ik ben ambitieus ingesteld en ga voor het hoogst haalbare. Ik moet echter wel realistisch blijven en weten dat ik mezelf niet ''binnen'' zal gaan spelen. Ik hoop echter zolang mogelijk in het profvoetbal te blijven en te genieten van wat er nog mag komen."

Filmtitel 'Untitled 3D Shark Thriller' merkwaardig

Regisseur David R. Ellis, bekend van Snakes on a Plane, en Reltivity Media hebben donderdag bekendgemaakt dat hun nieuwste film Shark Night 3D de naam Untitled 3D Shark Thriller zal krijgen.

Hoewel deze film internationaal wel een nieuwe naam krijgt, proberen David R. Ellis en Relativity Media tóch om de naam veranderd te krijgen.

"Tijdens onze wekelijkse productiebijeenkomst heb ik iedereen gevraagd om wat titels te bedenken - Chums, Fins en Terror on the Lake - maar wat daaruit kwam, leek me nogal afgezaagd. Dus totdat we een betere naam hebben, ben ik tevreden met Untitled 3D Shark Thriller. De titel zegt alles wat je als kijker moet weten: we hebben haaien, het is in 3D en het is een thriller", zo verklaarde Ellis tegenover Vulture.

Shark Night 3D of Untitled 3D Shark Thriler gaat over zeven vrouwen en zeven mannen die voor een weekend een strandhuis huren. Deze ligt aan de baai van Louisiana. Echter, hun vakantie verandert in een nachtmerrie zodra ze worden aangevallen door moordlustige haaien.

De Amerikaanse releasedatum van de film is 14 september 2011. Of de film ook in Nederland wordt uitgebracht, is niet bekend.

'Van Aanholt heeft een probleem bij Jong Oranje'

Bondscoach Cor Pot is woedend op Patrick van Aanholt. De verdediger, verhuurd door Chelsea aan Leicester City, kreeg het tijdens Jong Oranje tegen Tsjechië (0-1) aan de stok met teamgenoot Ricky van Haaren bij een discussie over een vrije trap.

Pot haalde tegenover VI Radio het moment in de verloren interland van woensdag met Jong Tsjechië (0-1) nog aan. Patrick van Aanholt probeerde met fysiek geweld ploeggenoot Ricky van Haaren opzij te zetten bij een vrije trap om die zelf te kunnen nemen.

De linksback kan hierdoor de eerstvolgende interland op zijn buik schrijven. "De volgende keer heeft hij een probleem of misschien heeft hij al een probleem", liet de bondscoach weten. Collega Jeffrey Bruma werd wel geroemd door de bondscoach van Jong Oranje. Hij werd gezien als 'exponent' van een goed spelend Jong Oranje.

Zack Snyder positief over Superman

Zack Snyder, regisseur van Superman, zegt positief tegen de opnames van de film aan te kijken. Met Henry Cavill als Superman en terwijl de onderhandelingen over een vrouw die de hoofdrol speelt in volle gang zijn, weet hij wat hij wil met de film.

"Mijn gevoel over Superman wordt grotendeels bepaald doordat ik al lange tijd een groot fan ben van het personage Superman. De vraag voor mij was echter altijd: 'Wat zou je met Superman kunnen doen in de moderne wereld?' Ik denk dat het fantastische verhaal dat Chris en David hebben gemaakt voor de film, hetgeen was waardoor ik dacht 'Ja, ik doe dat'. Dat is het opwindende deel voor mij."

Hij noemt onder andere Christopher Nolan (Chris in zijn bericht) en David S. Goyer, die beide verantwoordelijk zijn voor de verhaallijn van de film. Ook heeft Zack Snyder gezegd in hoeverre deze film zou afwijken in vergelijking met de andere films, hoewel hij dit eerst niet wilde: "Ik kan wel zeggen dat ik denk dat Superman heel fysiek moet zijn."

Over een paar maanden beginnen de producties van Superman.

Zack Snyder
Zack Snyder

Oud-ploegleider Saiz denkt aan comeback

Voormalig ploegleider Manolo Saiz denkt aan een terugkeer in het wielrennen. De Spanjaard hoopt in 2012 met een eigen team zijn comeback te maken. "Ik wil een jong team oprichten. Naar het verleden kijk ik niet meer", zei hij tegen het Spaanse ABC.

Saiz was jarenlang ploegleider van het succesvolle ONCE, dat in 2003 verder ging als Liberty Seguros. Saiz stapte in 2006 uit het wielrennen nadat hij tijdens het dopingschandaal Operacion Puerto in opspraak was geraakt. De Spanjaard gaf de laatste jaren aan niet meer aan een comeback te denken, maar lijkt daar nu op terug te komen.

Saiz is niet bang dat hij met de nek wordt aangekeken in het peloton. "Ik heb geen angst voor wat mensen zeggen en durf mijn collega's nog steeds in de ogen te kijken." Saiz zou al gesprekken hebben gevoerd met mogelijke sponsors.

Testdag Jerez 10 februari

Felipe Massa heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste testdag van deze week op het circuit van Jerez. De Braziliaan was bijna acht tienden sneller dan Sauber-coureur Sergio Perez. Mark Webber reed de derde tijd, gevolgd door Daniel Ricciardo en Lewis Hamilton.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Ferrari 1:20.709 -.--- 101
2 S. Pérez Sauber 1:21.483 +0.774 94
3 M. Webber Red Bull Racing 1:21.522 +0.813 94
4 D. Ricciardo Scuderia Toro Rosso 1:21.755 +1.046 31
5 L. Hamilton McLaren-Mercedes 1:21.914 +1.205 58
6 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:22.689 +1.980 42
7 A. Sutil Force India 1:23.472 +2.763 28
8 W. Petrow Renault 1:23.504 +2.795 57
9 N. Rosberg Mercedes 1:23.963 +3.254 67
10 J. Trulli Lotus 1:24.458 +3.749 54
11 T. Glock Virgin 1:25.086 +4.377 42
12 P. Maldonado Williams 1:34.968 +14.259 14

Feyenoord wil met Denemarken om tafel

Feyenoord wil een juridische strijd aangaan met de Deense voetbalbond. De Rotterdammers klopten bij de Denen aan met een claim van één miljoen euro omdat spits Jon Dahl Tomasson al het hele seizoen geblesseerd is. De aanvaller liep tijdens het WK in het duel met Japan een kwetsuur op.

De Deense bond wees dit af omdat de claim onvoldoende onderbouwd is, maar Feyenoord bestrijdt dit. "Ons antwoord is al onderweg naar Denemarken. Het nee van de Deense bond betekent niet dat die hele claim van tafel is. Wij hebben drie mogelijkheden. Of we schikken, zoals de KNVB met Bayern München heeft gedaan in de zaak-Robben, of we gaan naar de FIFA, óf, in een uiterst geval, stappen we naar de burgerrechter," zei Feyenoord-woordvoerder Raymond Salomon tegen Voetbal International.

Feyenoord zegt genoeg bewijs te hebben om haar gelijk te kunnen halen in deze kwestie. "We hebben een doktersattest waarin staat dat als je doorspeelt met de blessure van Tomasson een spier per minuut een bepaald aantal centimeters verder inscheurt. De Deense bond vindt onze bewijzen mager, maar dat is logisch. Om die te zien moeten ze eerst aan tafel komen. Wij gaan geen medische dossiers van spelers op de post doen."

Volgens Salomon is een claim van een miljoen euro simpel te onderbouwen. "Op basis van salaris dat we kwijt zijn aan een speler die niet speelt en het feit dat we voor hem een vervanger moesten aantrekken."

ETA-lid opgepakt in Frankrijk

De Franse politie heeft een van de meest gezochte leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gearresteerd. Dit meldt het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken donderdag.

Het gaat om Eider Zuriarrain. Zij werd donderdagochtend in het Zuid-Franse Bayonne in de kraag gevat.

De 31-jarige Zuiarrain stond sinds begin 2010 op de lijst van meest gezochte ETA-verdachten van de Guardia Civil. Zij vluchtte toen, na de arrestatie van ETA-verdachte Ibai Beobide, weg uit Spanje.

De ETA heeft sinds de start van haar gewelddadige campagne voor een onafhankelijk Baskenland zeker 825 mensen vermoord. In januari kondigde de beweging een bestand af, dat door de Spaanse regering is afgewezen. Madrid eist dat de ETA de wapens neerlegt.

Bordspel: Valentijnshart / Warme Winteravonden

Het is alweer bijna Valentijnsdag en dat is een ultiem moment om je geliefde een leuk cadeau te geven. Maar wat geef je eigenlijk aan haar / hem? Een bos rozen en een doosje bonbons zijn niet echt origineel, dus zou je ook een leuk spelletje kunnen geven voor twee. Het bedrijf Moodzz heeft daarom de Tease & Please Collection opgericht: een collectie met erotische spelletjes. FOK! kreeg twee exemplaren in de collectie: Valentijnshart en Warme Winteravonden.

[UPD] Dedicated servers en voorrang voor PC in Battlefield 3

Executive producer Patrick Bach van DICE heeft tegen Game Informer bevestigd dat Battlefield 3 dedicated servers zal krijgen. Ook gaat hij in op de voorrang die de PC-versie van de FPS krijgt. Volgens hem is de voornaamste reden simpelweg 'omdat PC-gamers het meeste klaagden'.

"We maken Battlefield 3 niet voor de console, om dat vervolgens te porten naar PC. Dat is niet hoe we die dingen aanpakken." aldus Bach. "We focussen ons eerst op de PC-versie, en dan kijken we hoe het geheel in de console-versies past." Volgens Bach hebben de PC-fans geklaagd. "Ze willen hun dure hardware aan het werk zien en alle mogelijke opties aan kunnen zetten, en die 64-speler gevechten aangaan. We geven om het PC-publiek en daarom hebben we een hoop extra's, maar we verliezen de console-spelers niet uit het oog.". Spelers van de console-versie moeten het doen met 24 spelers in een multiplayer-gevecht. PC-gamers krijgen er echter geen mod-tools bij.

UPDATE - we hebben een in-game screenshot van Battlefield 3 die in Game Informer stond.

BF3

Wii-game leert peuter schelden

Victoria Smith is geschokt. De Britse moeder speelde met haar 3-jarige zoontje een spelletje op de Wii, geschikt voor kinderen. Groot was de schok toen de goede oplossing van een woord een scheldwoord bleek te zijn.

Smith speelde met haar zoontje Oliver het spelletje 'Countdown', een woordspelletje op de Britse televisie. In het spel, geschikt voor kinderen vanaf drie jaar, is het de bedoeling een door elkaar gehusseld woord van negen letters in de goede volgorde te zetten. Moeder en zoon slaagden er echter niet in om de letters SHAHSITED in de goede volgorde te zetten. Hun ontzetting was echter groot toen de goede oplossing 'SHITHEADS' bleek te zijn.

"Ik kon mijn ogen niet geloven", vertelt de dertigjarige moeder. "Langzaam zag ik een obscene belediging op het scherm verschijnen. Oliver is een slimme jongen, en we gebruiken de game om zijn woordenschat te vergroten. Hij vroeg direct wat het woord betekende."

De echtgenoot van de Londense heeft zijn zoon de kamer uit moeten zetten. Smith zal de game niet meer spelen. Channel 4, de tv-zender die het spel op de markt brengt, was niet bereikbaar voor commentaar.

Oppositieleider Iran onder huisarrest

De Iraanse autoriteiten hebben oppositieleider Mahdi Karroubi onder huisarrest geplaatst, omdat hij heeft opgeroepen tot een bijeenkomst om de anti-regeringsdemonstraties in Egypte te steunen. Dat meldde zijn website sahamnews.org donderdag.

Agenten hebben zich voor het huis van Karroubi opgesteld en hebben de instructie gekregen familieleden van de oppositieleider niet binnen te laten, aldus de website.

Karroubi en Mir Hossein Mousavi vroegen maandag om toestemming om een bijeenkomst te organiseren om de demonstranten in Tunesië en Egypte een hart onder de riem te steken. Aanklager Gholam Hossein Mohseni Ejehi wees het verzoek af en waarschuwde voor represailles als de bijeenkomst toch plaats zou vinden.

Prostituees in spanning over Kamerdebat

Prostituees volgen donderdag met spanning een Kamerdebat over de kabinetsplannen om de misstanden in de prostitutie tegen te gaan. Onder de vrouwen heerst grote onrust over de mogelijke invoering van de zogeheten peespas. Volgens Metje Blaak van de belangenvereniging voor prostituees De Rode Draad heerst er grote onrust in de branche.

"We zijn de afgelopen weken platgebeld en gemaild door vrouwen die in paniek zijn", legt Blaak uit. Zij maken zich zorgen over de registratie van alle prostituees die het kabinet voorstelt. Het pasje, waarmee zij kunnen aantonen dat ze legaal werken, is volgens Blaak stigmatiserend. "Andere beroepsgroepen hoeven ook niet aan te tonen dat ze legaal werken."

De prostituees vrezen dat het register dat de overheid gaat bijhouden ooit op straat terecht komt. "Als je eenmaal te boek staat als prostituee kan dit je je hele leven blijven achtervolgen. Zelfs als je tachtig bent en ooit drie maanden in de seksbranche gewerkt hebt, kan dit nog steeds openbaar worden."

Een ander aspect van het kabinetsplan is dat bezoekers van prostituees die geen pasje kunnen laten zien, strafbaar zijn. Ten eerste verstoort dit volgens Blaak in veel gevallen 'het erotische moment': een hoerenloper die 'met een paar biertjes op' een bezoek brengt aan een prostituee gaat niet naar een pasje vragen.

Bovendien kunnen zowel de prostituee als de klant door het pasjessysteem in problemen komen, legt Blaak uit. Een meisje dat geen pas heeft wordt eerder vatbaar voor chantage door de klant, en een klant die nietsvermoedend een prostituee heeft bezocht die geen pasje heeft kan een boete thuisgestuurd krijgen, met alle gevolgen van dien voor zijn gezinsleven.

Onlangs werd al duidelijk dat de Tweede Kamer twijfels heeft over de invoering van de peespas. Verschillende partijen twijfelen of door het pasje misstanden in de seksbranche opgelost worden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat donderdagmiddag tijdens een debat weten of hij het pasjessysteem toch wil doorzetten.

[WTT] Baghdatis naar kwartfinale

Marcos Baghdatis heeft zich ten koste van Feliciano López geschaard bij de laatste acht van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. De Cyprioot, die in de eerste ronde Andy Murray versloeg, was met 7-6 (3) en 6-3 te sterk voor de Spanjaard. In de kwartfinale stuit hij op Ivan Ljubicic, die Benoit Parre kansloos liet: 6-0 en 6-4.

Baghdatis had het tegen Lopez een set lastig, maar in de tiebreak trok de nummer twintig van de wereld alsnog aan het langste eind. In de tweede set had Baghdatis vervolgens aan een break genoeg voor de winst.

Rusland pakt milieuactiviste op

De Russische autoriteiten hebben donderdag een milieuactiviste ingerekend. Ook haar twee kinderen zijn meegenomen naar het politiebureau. Dat hebben haar collega's donderdag gezegd. Volgens hen is de vrouw opgepakt omdat ze actie voert tegen de aanleg van een snelweg tussen Moskou en Sint-Petersburg, die ten koste gaat van het oerbos Chimki.

Na een golf van protest gaf de Russische president Dmitri Medvedev in augustus de opdracht het werk aan de snelweg stil te leggen om de route van de verkeersader aan te passen. In december besloot het Kremlin echter dat de weg toch langs de oorspronkelijke route mag worden aangelegd.

Waarschijnlijk is deze beslissing het gevolg van vriendjespolitiek, omdat de bouwers van de weg belangrijke connecties hebben in de regering. Daarnaast is de aanleg van snelwegen een van de meest corrupte bedrijfstakken in het land.

De arrestatie van Alla Tsjernysjeva (35) en haar twee dochters van 3 en 6 jaar oud vond plaats op dezelfde dag dat een startdatum bekend is gemaakt voor de nieuwe weg. Tsjernysjeva wordt ervan beschuldigd een bom te hebben meegenomen naar een demonstratie op 1 februari, zei de politie. Niks van waar, ze is onschuldig, zeggen haar medestanders.

Volgens politiewoordvoerder Jevgeni Gildejev is Tsjernysjeva in hechtenis genomen, maar niet gearresteerd. "Het is geen arrestatie, ze is alleen voor verduidelijking meegenomen naar het politiebureau", zei hij. Haar kinderen zouden op aandringen van Tsjernysjeva zijn meegegaan.

Vrachtwagen rijdt fietser dood in Venlo

Een 32-jarige fietsster uit Venlo is donderdagochtend overleden nadat ze door een vrachtwagen was overreden. De truckchauffeur reed tegen het verkeer op een uitrit voor lijnbussen, laat de politie weten.

De vrouw fietste omstreeks 10.30 uur op het fietspad langs de Koninginnesingel richting het station. Toen de vrachtwagen, bestuurd door een 39-jarige man uit Zetten, rechtsaf sloeg, zag hij de vrouw over het hoofd. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Nieuw spoor naar moordenaar Nicky Verstappen

De Duitse politie heeft een nieuw spoor naar de mogelijke moordenaar van Nicky Verstappen. De vooralsnog onbekende dader is vermoedelijk een seriemoordenaar, die ook nog eens veertig gevallen van seksueel misbruik op zijn kerfstok zou hebben. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in Verden in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Een getuige heeft tegen de politie verklaard dat hij nieuwe informatie had over de ontvoering van en de moord op het Duitse jongetje Dennis Klein uit Osterholz in september 2001. De getuige zou op een donkere bosweg in de eerste week van september een lichte auto van het type Opel Omega Caravan hebben gezien. Achter het stuur zat een gezette man van begin 30. De man droeg een bril en had kort haar. Op de achterbank van de wagen zat een kleine blonde jongen. De getuige is er volgens de politie zeker van dat het om de 9-jarige Dennis Klein gaat.

De getuige was in 2001 als militair gestationeerd in een kazerne in Garlstedt, ongeveer veertig kilometer ten zuidoosten van Osterholz en liep 's ochtends in het bos. Hij zag de auto met daarin de man en het kind dat stokstijf op de achterbank zat. De militair liep door en toen hij later opnieuw langs de bosweg liep was de auto verdwenen. De man stapte in augustus vorig jaar naar de politie, nadat hij op de televisie een documentaire over Dennis had gezien.

Profilers van de Duitse politie gaan uit van een seriemoordenaar. De man zou sinds 1992 vier jongens hebben vermoord en rond de veertig kinderen hebben misbruikt. Op grond van het daderprofiel dat de politie heeft opgesteld, is het mogelijk dat de verdachte ook Nicky Verstappen heeft ontvoerd en omgebracht.

De seriemoordenaar drong tussen 1994 en 1997 woningen binnen in de havenstad Bremen en misbruikte daar jongetjes. De verdachte wordt ook in verband gebracht met de moord op een scholier in 1992. Het lichaam van de jongen werd later teruggevonden in een bos bij Verden.

Ook de moord op de 8-jarige Dennis Rostel in 1995 zou door de verdachte zijn gepleegd. Het lijk werd ruim 270 kilometer verderop, in Denemarken, teruggevonden. De verdwijning van de 11-jarige Jonathan Coulom tijdens een schoolkamp in 2004 in het Franse St. Brevin les Pins wordt ook toegeschreven aan de man.

De 11-jarige Nicky Verstappen uit het Limburgse Heibloem verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp in Brunssum, nabij de Duitse stad Aken, en werd dood teruggevonden. De geruchtmakende zaak is nooit opgelost en de exacte doodsoorzaak is niet vastgesteld.

DNA-onderzoek dat in november 2011 werd uitgevoerd op de voormalige kampoudste van het zomerkamp leverde geen match op met het DNA dat werd aangetroffen op kleding van Nicky. Volgens justitie was er geen volgende stap meer in het onderzoek naar de moord en kon er pas weer iets worden ondernomen als er nieuwe feiten aan het licht zouden komen.

Het openbaar ministerie in Maastricht beraadt zich nog en komt later donderdag met een reactie.

Jamai Loman heeft stemproblemen

Jamai Loman maakt zich grote zorgen om zijn stem. De 24-jarige zanger kreeg deze week last van stemproblemen bij het zingen tijdens de voorstelling Urinetown. De show van donderdag in Tiel gaat niet door.

"Voor alle mensen die vanavond de show hebben gezien in Den Bosch, mijn oprechte excuses voor mijn stem", schreef Loman dinsdag op Twitter. Toen de problemen aanhielden besloot hij naar het ziekenhuis te gaan. "Mijn stem nog steeds niet beter. Vandaag bij de KNO-arts geweest en het ziet er niet best uit", twitterde hij een dag later.

Daarop werd besloten de voorstelling van donderdag niet door te laten gaan. "Sorry, maar mijn stem is in zo'n slechte conditie dat een show spelen onmogelijk is. Ik hoop zo snel mogelijk weer een show te kunnen spelen." Zijn management was niet direct bereikbaar voor commentaar.


Jamai Loman (Foto: Novum)

Tweede Pool vast voor taximoord Kaatsheuvel

De politie heeft een 42-jarige Pool aangehouden voor de moord op een 37-jarige taxichauffeur uit Tilburg. Ruim een maand geleden werd al een 24-jarige Pool als verdachte opgepakt, die nog in de cel zit. Het rechercheteam laat donderdag weten alles in het werk te stellen om een derde verdachte aan te houden.

De arrestatie vond dinsdag plaats in het Noord-Hollandse Wognum. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het slachtoffer werd 9 oktober dood aangetroffen op de Duinlaan in Kaatsheuvel. Hij was met een vuurwapen om het leven gebracht. De moord zorgde voor veel commotie onder taxichauffeurs in Tilburg.

Bradley Cooper speelt plagiërende schrijver

The Hangover-acteur Bradley Cooper gaat de hoofdrol spelen in The Words. De Brit Jeremy Irons is nog in gesprek voor een bijrol in de film, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Cooper speelt in The Words een schrijver die het werk van een collega heeft geplagieerd. Tijdens het hoogtepunt van zijn succes moet hij daarvoor een flinke prijs betalen. Het drama wordt geregisseerd door Brian Klugman en Lee Sternthal die het scenario van TRON: Legacy schreven. De verfilming daarvan met Jeff Bridges in de hoofdrol draait nu in de bioscoop.

The Words wordt geproduceerd door de makers van de thriller Margin Call, die eind dit jaar uitkomt. Irons speelt daarin een grote rol evenals Kevin Spacey. Cooper werkt nu aan de opnames van The Hangover Part II, die 26 mei in de bioscopen komt.


Bradley Cooper (Foto: Novum)

Dvd voor kleuters blijkt keiharde porno

Een New Yorkse moeder is in ernstige verlegenheid gebracht. Zij kocht deze week een dvd met onder anderen het kleuteridool Dora. Bij thuiskomst bleek de medewerker van Toys 'R' Us een dvd met porno in de hoes te hebben gedaan.

De oudste telg van Candice Connor ging er even goed voor zitten. Waar hij de vrolijke kinderfiguurtjes verwachtte, werd hij getrakteerd op vrouwen die op brute wijze in alle lichaamsholten werden genomen. De dvd met als titel 'Nickelodeon All-Star Sports Day' bleek te zijn verwisseld met de pornoklassieker 'Bubble Butt Bonanza No. 17'.

"Ik vind het walgelijk", laat Connor in een reactie weten. "Als ouder is het mijn taak dat mijn kinderen veilig zijn." De moeder kocht bij een plaatselijke speelgoedwinkel twee dvd's voor haar zoons van elf en drie jaar. De ene keken zij zonder incidenten, maar bij de tweede werden zij dus onaangenaam verrast.

De volgende dag deed de oudste de tweede schijf in de dvd-speler, en kreeg snoeiharde porno voorgeschoteld. "Ik zag een blanke vrouw met een man", vertelt het ventje. "Ze waren naakt. Ik ben zeer geschokt en verrast."

De Boer staat achter komst Cruijff

Frank de Boer staat positief tegenover de komst van Johan Cruijff bij Ajax. Het Ajax-icoon is in beeld om een technische klankbordgroep te gaan leiden. "Ik vind het zeer interessant", zegt De Boer tegen NRC. "Het is belangrijk voor een trainer dat er naar je wordt geluisterd. Ik sta erg open voor adviezen van anderen."

De Boer verwacht dat hij met de technische klankbordgroep ook over de komst van nieuwe spelers gaat overleggen. "Maar ze moeten niet vergeten dat ik er uiteindelijk een klap op moet geven. En als een aankoop een mislukking wordt, fungeer ik als kop van Jut", de 40-jarige coach. "Ze zullen dus wel met heel goede argumenten moeten komen om mij op andere gedachten te brengen."

Cruijff uitte in het verleden diverse malen forse kritiek op de jeugdopleiding van Ajax. De Boer staat daar niet achter. "Ik heb het 4,5 jaar van dichtbij meegemaakt. We zijn echt goed bezig, al blijven er altijd zaken voor verbetering vatbaar."

Ajax verwacht volgens NRC vrijdag bekend te kunnen maken wie zitting nemen in de klankbordgroepen. Naast de technische klankbordgroep komen er ook commissies voor de verenigingsstructuur en financiën.

Rutte geeft les over geschiedenis en leiderschap

Premier Mark Rutte (VVD) gaat, als zijn agenda het toelaat, een week lesgeven aan de Burton Academie. Dit is een particulier opleidingsinstituut dat zich op geschiedenis en leiderschap richt.

Op de website van de Academie laat Rutte weten dat hij geschiedenis fascinerend vindt, omdat die zich 'niet stapje voor stapje, maar met rare versnellingen en vreemde gebeurtenissen' ontwikkelt. En dat geldt ook voor het persoonlijke leven, stelt de premier.

Rutte zegt dat hij de studenten graag wil vertellen over de fouten die hij in zijn leven heeft gemaakt en over 'de paar dingen die wel gelukt zijn'. "Ergens in een vrije week wil ik met jullie een week lang daarover in gesprek gaan."

Mark Rutte studeerde geschiedenis in Leiden. Sinds enkele jaren geeft hij als gastdocent les op een school in Den Haag.

Studenten in overleg over bezetting

De studenten die sinds woensdag een gebouw van de Universiteit Utrecht bezetten, beslissen donderdagmiddag over hoe zij hun actie gaan voortzetten. Tijdens een bijeenkomst wordt gekeken hoe zij ook vrijdag nog actie kunnen voeren.

De groep wil graag nog een extra nacht blijven om actie te voeren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Een woordvoerder van de studenten kon niet zeggen of de studenten het pand vrijwillig verlaten als het college van bestuur dat wil. "Wij kunnen dat niet voor iedereen bepalen."

Het college laat naar verwachting donderdagmiddag weten of de studenten weg moeten. Colleges worden voorlopig op een andere plaats gehouden.

De studentengroep spreekt tot nu toe van een succesvolle actie. Woensdag meldden zich ruim honderd studenten in het gebouw en bij demonstraties op de Neude. Donderdag doen vijftig tot zestig mensen mee.

De hele dag worden er lezingen gehouden, debatten gevoerd en films getoond. Zo'n dertig studenten brachten de nacht door in het gebouw.

[Upd] Egypte: Massale stakingen

Vandaag is de zeventiende dag van demonstraties in Egypte ingegaan en nog immer zijn er duizenden mensen aanwezig op het Tahrir-plein in Caïro.

Hoewel de meeste media-aandacht gericht is op de gebeurtenissen in de Egyptische hoofdstad, escaleren de protesten door het hele land. Meer en meer groepen voegen zich bij de 'pro-democratie'-demonstranten.

In tegenstelling tot de demonstranten op Tahrir of in Alexandrië, uiten de nieuwe groepen hun onvrede met het regime vooral door te staken. Sommige groepen leggen alleen het werk neer, terwijl andere zich, al dan niet tijdelijk, voegen bij de verschillende demonstraties.

In Caïro lopen naar schatting een paar honderd advocaten door de stad, op zoek naar een route naar het presidentiële paleis. In het hele land hebben medewerkers van het openbare vervoer het werk neergelegd. Bussen en treinen staan daardoor stil. In Luxor hebben boeren in dienst van de overheid het land bezet en weigeren ze te vertrekken.

Wat vooral opmerkelijk is aan deze stakingen, is dat deze georganiseerd zijn door verschillende vakbonden. Vakbonden in Egypte staan onder de controle van het regime. De medewerkers van de vakbonden zijn derhalve ook ambtenaren. Dat nu ook ambtenaren zich beginnen te roeren wordt gezien als een teken van een kentering.

In een reactie op al deze protesten heeft vicepresident Omar Suleiman gedreigd met militair ingrijpen. Hij wil dat de protesten 'zo snel mogelijk stoppen', zodat 'er een einde kan komen aan de chaos'. Egyptisch minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit heeft gezegd dat als de protesten niet spoedig stoppen er een militaire coup dreigt.

Ondertussen is de positie van de militairen in het geheel nog onduidelijk. Ze hebben zich nog steeds niet duidelijk voor of tegen de revolutie uitgesproken.

In het midden van al deze ontwikkelingen worden de geruchten dat de demonstranten morgen naar het presidentiële paleis zullen trekken steeds hardnekkiger.

Update 16.16 uur
Zojuist verklaarde een Egyptische legerofficier tegenover het volk dat de commandanten van het Egyptische leger aan het vergaderen zijn. De vergadering over de huidige crisis moet duidelijk maken of het leger aan de kant van het volk staat. Daarnaast moet duidelijk worden of de eisen van het volk worden ingewilligd. Zoals het er nu uitziet blijkt dit laatste het geval te zijn. 

'Simonis beschermde pedofiele priester'

Kardinaal Ad Simonis heeft toen hij aartsbisschop was van het bisdom Utrecht een wegens pedofilie veroordeelde priester de hand boven het hoofd gehouden. Hij hielp de man begin jaren negentig aan een nieuwe baan in Amersfoort ondanks een veroordeling in 1990. De priester kreeg in dat jaar drie maanden voorwaardelijke celstraf wegens seksueel misbruik van drie jongens van veertien.

In Amersfoort ging de betrokken priester opnieuw in de fout. In totaal zou hij tientallen jongens hebben misbruikt in Zoetermeer en Amersfoort. Simonis informeerde de parochie in Amersfoort niet over het verleden van de priester. Dat meldden NRC Handelsblad en de Wereldomroep donderdag.

Ook kregen ouders van kinderen die bij de kardinaal hadden geklaagd over de priester geen gehoor, schrijft de NRC. Simonis verklaarde in januari nog dat seksueel misbruik pas in de jaren negentig bij de bisschoppen op de agenda kwam te staan en dat het in zijn tijd eenvoudigweg niet bestond.

'Simonis beschermde pedofiele priester'
'Simonis beschermde pedofiele priester' (Foto: ANP)

Indiaas hof wijst vrijlating activist af

Een rechtbank in de Indiase stad Bilaspur, in de deelstaat Chhattisgarh, heeft donderdag een verzoek van veertig Nobelprijswinnaars afgewezen om de mensenrechtenactivist Binayak Sen op borgtocht vrij te laten. De advocaat van Sen liet weten naar het hooggerechtshof te stappen.

De gelauwerden uitten woensdag hun ongenoegen over de volgens hen onterechte levenslange gevangenisstraf van Sen, een 60-jarige arts en criticus van de Indiase regering. Sen werkte in dorpjes in Oost-India, waar hij mensen stimuleerde op te komen voor hun rechten, vaak tot woede van de autoriteiten.

In december werden Sen en twee anderen schuldig bevonden aan opruiïng en kregen zij levenslang opgelegd. Volgens Amnesty International zijn de beschuldigingen tegen Sen politiek gemotiveerd en voldeed het strafproces niet aan internationale standaarden.

In 2008 kreeg Sen de Jonathan Mann Award voor het bevorderen van de mensenrechten en gezondheid wereldwijd.

Onder de Nobelprijswinnaars die voor zijn vrijlating pleitten, zijn onder andere Peter Agre, Richard Axel, David Baltimore, Martin Chalfie, Robert Curl, Johann Deisenhofer en Richard Ernst.

Dominee laat 'godslasterlijke' posters weghalen

Een dominee uit het Overijsselse Rijssen heeft twintig posters van een tentoonstelling laten weghalen vanwege het 'blasfemische karakter' ervan. De posters worden in de gemeente als godslasterlijk en kwetsend ervaren. Dat schrijft de Twentsche Courant Tubantia.

De dominee stapte naar de gemeente omdat de affiches van het museum TwentseWelle met daarop de tekst Beter dan God hem niet bevielen. De dominee zegt dat de gevoelens van de gemeenschap met de poster 'onnodig gekwetst' zijn. De gemeente haalde de posters hierop weg.

Volgens de krant beseft de dominee dat de posters niet blasfemisch bedoeld zijn, maar hebben vele Rijssenaren volgens hem de bedoeling niet door. Zij zullen bij het zien van de poster wel aan blasfemie denken en zich gekwetst voelen, denkt de dominee.

Voorwaardelijk straf voor vader schutter Winnenden

De vader van de 17-jarige scholier die in maart 2009 in Winnenden in Duitsland vijftien mensen en uiteindelijk ook zichzelf doodschoot is donderdag in Stuttgart tot een jaar en negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Tegen de vader was twee jaar onvoorwaardelijk geëist.

De rechtbank verklaarde de 52-jarige sportschutter schuldig aan dood en toebrengen van letsel door nalatigheid. Ook is hij veroordeeld omdat hij had nagelaten te voorkomen dat zijn wapen in handen van een onbevoegde kon komen. Tim K. haalde het wapen en bijbehorende munitie uit de slaapkamer van zijn ouders.

De rechter rekende het de ouders ook aan dat zij wisten dat hun zoon een potentieel gevaar vormde. Zij waren al sinds april 2008 door een pyschiater geïnformeerd over de stemmingswisselingen en moordfantasieën van hun zoon. Het had hun moeten opvallen dat hun 'contactgestoorde' en 'psychisch instabiele' kind in een bijzondere probleem- en risicogroep viel, zei de rechter. Op grond hiervan had de vader het wapen bij zijn zoon weg moeten houden en het zeer zorgvuldig moeten opbergen.

Tot negen jaar geëist voor drugssmokkel

Tegen vijftien verdachten van drugssmokkel zijn celstraffen tot negen jaar geëist. De groep zou tussen 12 september en 25 december 2009 met behulp van cateringtrolleys zeker acht drugstransporten hebben uitgevoerd vanuit Bonaire, Curaçao en Suriname.

In totaal zijn er zeventien verdachten, van wie er dertien op Schiphol werkten. Het Openbaar Ministerie ziet een 36-jarige Amsterdammer en een 47-jarige man uit Capelle aan den IJssel als hoofdverantwoordelijken in de zaak. Zij zouden de transporten hebben gecoördineerd en onderhielden contacten met het buitenland. Het OM eiste tegen hen respectievelijk acht en negen jaar gevangenisstraf.

De drugs werd in cateringtrolleys verstopt in vliegtuigen. Cateringmedewerkers op Schiphol haalden de bewuste trolleys uit het toestel, waarna de drugs buiten de luchthaven werden gebracht. Vier transporten werden onderschept. In totaal werd ruim 33,5 kilo cocaïne in beslag genomen.

De rechtbank doet op 25 februari uitspraak tegen de vijftien verdachten. De zaak tegen een zestiende verdachte is aangehouden tot eind deze maand.

Van den Brom: "Toornstra in Oranje"

ADO Den Haag-trainer John van den Brom vindt dat Jens Toornstra ook best opgeroepen had mogen worden voor het Nederlands elftal. De middenvelder van ADO had net zoals Kevin Strootman bij de selectie mogen zitten. Strootman debuteerde gisteravond voor het Nederlands elftal in de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk (3-1).

"Hij laat het elke week weer zien," aldus Van den Brom over Toornstra, die tot nu toe elke wedstrijd van de Hagenaars dit seizoen in de basis startte. "Toen ik hoorde dat Strootman was geselecteerd voor het Nederlands elftal, was mijn eerste reactie: Dan had Jens ook wel opgeroepen mogen worden. Niks ten nadele van Strootman, prima speler, maar Jens draait al het hele seizoen geweldig."

"Je moet oppassen spelers er uit te pikken," besluit Van den Brom. "Maar je mag Jens de motor van ons elftal noemen."

Kou uit de lucht tussen Veh en Van Nistelrooy

Hamburger SV-trainer Armin Veh heeft donderdag in een gesprek met Ruud van Nistelrooy de plooien weer gladgestreken. "Het is mij duidelijk geworden dat Ruud er in zijn laatste maanden bij HSV alles voor zal geven", zegt de Duitse oefenmeester in het tijdschrift Bild.

Van Nistelrooy was teleurgesteld vanwege het niet doorgaan van zijn gedroomde terugkeer naar Real Madrid, waar hij tussen 2006 en 2010 al onder contract stond. HSV wilde zijn spits niet kwijt. Daarop gaf de 34-jarige Nederlander direct aan komende zomer zijn aflopende contract in Duitsland absoluut niet te verlengen.

Veh begrijpt de teleurstelling van de Nederlander. "Maar hij gaat daar professioneel mee om. Ik moet als trainer reageren als ik een andere indruk krijg. Voetbal blijft natuurlijk een teamsport." Zaterdag gaat HSV op voor de volgende competitiewedstrijd tegen VfL Wolfsburg. De ploeg uit Hamburg staat op de achtste plaats in de Bundesliga.

Foto's: Nu of nooit - Voorronde 3

Nu of Nooit is dé Limburgse bandwedstrijd, waarbij de deelnemende bands strijden om de hoofdprijs: een plek op Pinkpop. Voor de 2011-editie schreven zich 85 bands in, waarvan er 25 geselecteerd zijn om in voorrondes te bewijzen dat zij op Pinkpop horen te staan. Pas na de laatste van 5 voorrondes wordt de selectie voor de finale bekendgemaakt.

FOK!fotografe Serena Cloodt was ook bij de tweede voorronde, en maakte de volgende reportage.

 

Diablo 3 laat op zich wachten, wel screenshots

Tja, die releasedate van Diablo 3, het is al sinds 2005 een groot mysterie. Anno 2011 zijn we niet veel wijzer, want Activision Blizzard heeft in een investeerdersvergadering gezegd dat ze simpelweg 'nog steeds geen releasedatum' hebben. Activision geeft uitleg met betrekking tot deze radiostilte.

Volgens de uitgever zouden ze nog niet bereid zijn om een releasedatum bekend te maken omdat ze de fans niet wilden 'teleurstellen'. Dit lijkt te suggereren dat de release nog ver weg zou zijn. Daarnaast houden ze af omdat ze anders zichzelf een deadline zouden stellen waardoor de kwaliteit van de game in het geding zou kunnen raken. 'Dat zouden we nooit doen' - aldus de uitgever.

Als doekje voor het bloeden zei Activision wel dat 'de game goed vordert' en dat ze 'erg tevreden zijn over het ontwikkelproces'. Ze gaan echter niet praten over een releasedatum totdat ze klaar zijn voor publieke betatests. Wanneer dat is? Niemand die het weet, behalve Blizzard zelf.

De Facebook-actie heeft echter wel wat opgeleverd. Na 550.000 keer 'vind ik leuk' hebben ze de Diablo 3-pagina verrijkt met twee screenshots en twee concept art-werken.

Diablo 3

Diablo 3

diablo 3

diablo 3

 

[WTT] Ook Ljubicic naar laatste acht

Ivan Ljubicic heeft zich eenvoudig bij de laatste acht geplaatst van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De Kroaat rekende met 6-0 en 6-4 af met de Franse qualifier Benôit Paire.

Paire was gisteren nog verrassend te sterk geweest voor zijn landgenoot Gilles Simon. Tegen Ljubicic had hij geen kans, waardoor de Kroaat morgen in de kwartfinale tegen Marcos Baghdatis uit Cyprus of de Spanjaard Feliciano López speelt.

Ferrari hernoemt 2011-bolide

Onder druk van Ford heeft Ferrari haar Formule 1-bolide voor het seizoen 2011 hernoemd. De naam F150 leek te veel op F-150, een pick-up die Ford op de markt heeft. Daarom heeft de F1-auto van Ferrari nu F150th Italia.

De nieuwe naam benadrukt nog meer dat de auto is genoemd naar het 150 jarig bestaan van een verenigd Italië. De aanpassing is inmiddels doorgevoerd op de website van het Italiaanse team en werd vandaag al volop gebruikt in de berichten die de renstal rondstuurde.

Twee screenshots Batman: Arkham City

Warner heeft een paar screenshots uitgegeven van Batman: Arkham City. We zien onder andere de detective mode, die niet veel verschilt van Arkham Asylum. Hiermee spotten we onder andere nieuwe wapens die de schurken hanteren; zoals een gebroken fles of een riot shield. Nouja, autodeur dan.

In het andere shot zien we een clowneske badguy die ambulancepersoneel gijzelt. Beide gevallen suggereren weer nieuwe gameplay waarmee Bats probeert zich te verdedigen zonder dat er doden vallen. Mocht je niet kunnen wachten, binnenkort moet er een comic-serie aankomen van Arkham City.

Batman:arkham city

Batman:arkham city

'Pete Wentz wil niet scheiden van Ashlee Simpson'

Pete Wentz wil helemaal niet dat zijn huwelijk met Ashlee Simpson op de klippen loopt. De 31-jarige rocker heeft er volgens ingewijden alles aan gedaan om te voorkomen dat Simpson de scheiding aanvroeg. Dat was tevergeefs. De 26-jarige zangeres diende de papieren woensdag in.

"Na de geboorte van Bronx heeft Ashlee er heel bewust voor gekozen uit het wereldje te stappen", vertelt een bekende van het stel aan entertainmentwebsite TMZ. "Maar Pete's hart ligt bij de muziek dus hij bleef toeren. Dat werd een probleem in hun relatie." Volgens de ingewijde kon Ashlee niet langer tegen het losbandige gedrag van haar echtgenoot. "Ze was er echt klaar mee."

Ashlee, het jongere zusje van zangeres Jessica Simpson, trouwde in 2008 met Pete Wentz. In november van dat jaar werd hun zoon Bronx Mowgli geboren. Wentz, bassist van de band Fall Out Boy, en Simpson lieten woensdag weten als vrienden uit elkaar te gaan. "Ze zijn gewoon uit elkaar gegroeid", zegt de ingewijde. "Ze groeiden al lange tijd uit elkaar."


'Pete Wentz wil niet scheiden van Ashlee Simpson' (Foto: Novum)

Bom ontploft op redactie Bulgaars weekblad

Een geïmproviseerde bom is donderdag ontploft ten burele van het Bulgaarse weekblad Galeria in Sofia. Er was materiële schade, maar er vielen geen gewonden. De explosie vond plaats enkele uren voordat Europees commissaris voor interne aangelegenheden Cecilia Malmström in Bulgarije aankwam.

Galeria publiceerde kort geleden de inhoud van afgeluisterde telefoongesprekken tussen hoge politici en ambtenaren, onder wie premier Boiko Borisov.

Volgens Galeria-hoofdredactrice Kristina Patrashkova is de aanslag bedoeld om Galeria te intimideren. "Dit is een politieke daad", aldus Patrashkova.

Malmström bezoekt Bulgarije om te zien in hoeverre het land klaar is om toe te treden tot het Schengenverdrag. Er bestaan twijfels binnen de Europese Unie of Sofia er klaar voor is. Vooral de corruptie en de falende bestrijding van de georganiseerde misdaad zijn voor sommige EU-lidstaten nog punten van zorg.

Steun voor coalitie stijgt in peiling

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV komt in de Politieke Barometer van Synovate steviger in het zadel te zitten. De drie partijen hebben nu, drie weken voor de statenverkiezingen, samen 79 zetels. Dat zijn er twee meer dan een week geleden.

De VVD wint in de peiling van deze week een zetel en komt uit op 37 zetels. Het CDA stijgt een zetel en komt uit op 17, de PVV blijft staan op 25. De drie partijen hebben nu samen 76 zetels in de Tweede Kamer.

De PvdA verliest een zetel ten opzichte van vorige week en houdt er 25 over. De SP raakt twee zetels kwijt en komt op veertien uit, GroenLinks verliest er ook een houdt negen zetels over. D66 en de Partij voor de Dieren winnen beiden een zetel en komen uit op respectievelijk dertien en drie. De ChristenUnie en de SGP blijven stabiel op vijf en twee.

Griepepidemie over hoogtepunt heen

De griepepidemie lijkt over zijn hoogtepunt heen. Het aantal zieken is in de afgelopen week opnieuw gedaald. Per 100.000 Nederlanders hebben nu nog 71 mensen een griepachtige ziekte. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekendgemaakt.

Er is nog wel sprake van een griepepidemie. Daarvoor geldt een ondergrens van 51 patiënten op 100.000 mensen.

Ook het aantal gevallen van Mexicaanse griep neemt af. In totaal zijn er dit seizoen 534 mensen in het ziekenhuis opgenomen met het H1N1-virus, ruim 60 meer dan vorige week. Van de opgenomen patiënten waren de meeste jonger dan 5 jaar en heeft bijna de helft ook nog een andere aandoening.

De afgelopen week overleden 7 mensen aan de gevolgen van de Mexicaanse griep, waarmee het aantal griepdoden op 32 komt. In het vorige griepseizoen overleefden 63 mensen het virus niet. Toch overlijden er niet meer mensen aan de gewone griep dan aan de Mexicaanse griep. Huisartsen zijn na de wereldwijde ophef van vorig jaar over de Mexicaanse griep nog altijd verplicht ziektegevallen te melden bij het RIVM.

Zaak Benno L. verder in mei

De zaak van de voor ontucht veroordeelde zwemschoolhouder Benno L. gaat in mei verder. Het gerechtshof in Den Bosch heeft de zaak donderdag uitgesteld omdat er geen psychiater kon worden gevonden om een eerder rapport over de Bosschenaar opnieuw te beoordelen.

L. vindt het overbodig opnieuw in het Pieter Baan Centrum te worden onderzocht, en er is nog geen psychiater gevonden die hem wil beoordelen zonder hem te spreken. Het hof bepaalde echter dat de raadsheer-commissaris toch door moet gaan met zoeken, laat een woordvoerder van het hof weten.

Het rapport van de psychiater moet op 12 mei af zijn voor het vervolg van de inhoudelijke behandeling. Op die dag wordt naar verwachting ook de eis geformuleerd, zodat het hof nog voor het einde van mei uitspraak kan doen.

De zwemleraar uit Den Bosch werd in juli vorig jaar tot zeven jaar cel veroordeeld vanwege ontucht met tientallen meisjes. Hij kreeg geen tbs opgelegd. Het OM is daarom in hoger beroep gegaan.

De zwemleraar uit Den Bosch werd in juni 2009 opgepakt. Bij hem werden 221 filmpjes en duizenden foto's gevonden, waarop te zien is hoe hij ontucht pleegde. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem voor de jarenlange aanranding van drie meisjes en ontucht bij 37 meisjes. Het merendeel van de meisjes was jong en verstandelijk gehandicapt.

Bloed van Riccò bevestigt transfusie

Onderzoek van het bloed van Riccardo Riccò heeft uitgewezen dat de Italiaan inderdaad zichzelf een bloedtransfusie heeft toediend. Dit meldt De Telegraaf.

Riccò is nog niet persoonlijk door het Italiaanse Openbaar Ministerie ondervraagd. De vraag van het OM is niet meer of Riccò bloeddoping heeft gebruikt, maar of hij daarbij hulp heeft gehad van anderen.

De 27-jarige renner van Vacansoleil werd maandag opgenomen in het ziekenhuis, volgens zijn ploeg Vacansoleil vanwege een koortsaanval. Volgens een behandelend arts verkeerde Riccò in shock toen hij bij het ziekenhuis in Modena arriveerde.

De aanklager van het antidopingbureau van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) liet dinsdag weten dat er een gerechtelijk onderzoek ingesteld is naar Riccò.

Drie jaar geleden werd de Italiaan in de Tour de France betrapt op het gebruik van verboden middelen en voor twintig maanden geschorst.

Renshaw grijpt macht in Qatar

Mark Renshaw heeft in de Ronde van Qatar een dubbelslag geslagen. De Australische wielrenner was in de vierde etappe, over 153,3 kilometer tussen West Bay Lagoon en Al Kharaitiyat, de snelste in de sprint. Renshaw bleef de Italiaan Daniele Bennati en de Belg Tom Boonen voor.

Renshaw verzamelde genoeg bonificatieseconden om de leiderstrui over te nemen van zijn landgenoot Heinrich Haussler. Renshaw heeft nu zes seconden voorsprong op Haussler. Bennati staat derde op 15 seconden.

Morgen is de vijfde en laatste etappe.

Bruins en Cabral terug bij Feyenoord

Luigi Bruins en Jerson Cabral hebben de groepstraining bij Feyenoord hervat. Beide spelers werkten donderdagochtend de volledige oefensessie af, meldt de Rotterdamse club. Bruins en Cabral stonden allebei een week aan de kant met een hamstringblessure en misten daardoor zondag de uitwedstrijd bij Vitesse.

Trainer Mario Been doet dit seizoen regelmatig een beroep op Cabral (20) en Bruins (23). Bruins begon achttien van de 22 competitiewedstrijden in de basis, terwijl Cabral in zeventien duels van de partij was. Elf daarvan speelde hij als invaller. Feyenoord speelt zaterdag in De Kuip het belangrijke degradatieduel tegen Heracles Almelo.

Kiss Kiss Bang Bang-regisseur getipt voor Iron Man 3

Shane Black, regisseur van Kiss Kiss Bang Bang, is in de race voor de regie van Iron Man 3. Hij zou dan in de voetsporen treden van Jon Favreau, die de eerste twee Iron Man-films regisseerde en vorig jaar besloot de filmreeks vaarwel te zeggen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Mocht Black tekenen voor de regie van Iron Man 3, dan is hij ook meteen de aangewezen scenarist. Hij heeft immers al de scripts van enkele grote actiefilms op zijn conto staan, waaronder Lethal Weapon, The Last Boy Scout en The Long Kiss Goodnight.

Iron Man 3 zou voor de 49-jarige Black de tweede samenwerking zijn met Robert Downey Jr. Die zit nog altijd rotsvast in het zadel als Tony Stark/Iron Man en vertolkte tevens de hoofdrol in de actiekomedie Kiss Kiss Bang Bang.

Black werkt momenteel aan de stripverfilming Doc Savage, die volgend jaar uitkomt. Iron Man 3 staat gepland voor 2013, een precieze datum is nog niet bekend.


Shane Black (Foto: Novum)

Franse magistraten boos op Sarkozy

Franse rechters, aanklagers en advocaten hebben deze week bijna alle gerechtshoven in het land gesloten uit protest tegen onzorgvuldige opmerkingen van de Franse president Nicolas Sarkozy over incompetentie in het Franse rechtsstelsel. Donderdagmiddag houden de boze juristen een protestmars.

Volgens de magistraten ging Sarkozy veel te ver door een verdachte in een moordzaak een monster te noemen en te zeggen dat hij 'mogelijk schuldig' is. Tony Meilhon (31) wordt verdacht van de ontvoering van en moord op de 18-jarige serveerster Laetitia Perrais, die op 19 januari verdween. Haar in stukken gehakte lichaam werd later in een verlaten groeve teruggevonden. Meilhon was kort daarvoor vrijgekomen uit de gevangenis en heeft vijftien veroordelingen op zijn strafblad staan.

De Franse president ligt al langer in de clinch met de magistraten, omdat hij volgens hen hun onafhankelijkheid in het geding brengt door het rechtsstelsel te willen hervormen. Deze keer echter kunnen de juristen rekenen op de steun van diverse politievakbonden - die doorgaans op de hand zijn van Sarkozy, een voormalig minister van binnenlandse zaken. De bonden voelen zich eveneens geschoffeerd, omdat de president de politie verwijt dat zij de moord had kunnen voorkomen.

Critici zeggen dat Sarkozy de moord aangreep om de Franse bevolking in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2012 te tonen dat hij voor een harde aanpak van de misdaad is.

Na zijn vrijlating had Meilhon zijn adres bekend moeten maken bij de politie. Later bleek dat hij nooit is doorverwezen naar een reclasseringsambtenaar.

"Wanneer je een individu als dit, dat bovendien mogelijk schuldig is, uit de gevangenis laat zonder ervoor te zorgen dat hij wordt bezocht door een reclasseringsambtenaar, is dat een fout", zei Sarkozy op 3 februari. "De mensen die dit geheim hielden of deze fout lieten gebeuren worden gestraft. Dat zijn de regels." Hij voegde eraan toe dat het 'onze taak is de samenleving te beschermen tegen deze monsters'.

De Franse magistraten en politie zeggen nu dat het de taak is van de regering om te onderzoeken of er fouten zijn gemaakt in de zaak-Meilhon, maar lieten eveneens weten boos te zijn dat de president beloofde straffen uit te delen voordat een degelijk onderzoek is verricht.

VS: Aristide niet terug naar Haïti

De Verenigde Staten hebben de Haïtiaanse oud-president Jean-Bertrand Aristide te verstaan gegeven dat hij niet voor de volgende maand te houden presidentsverkiezingen naar Haïti moet terugkeren. Volgens Washington zou zijn terugkeer leiden tot ongewenste verwarring bij de kiezers.

De verkiezingen worden op 20 maart gehouden. Als Aristide voor die tijd naar zijn vaderland terugkeert 'zou dat ons zorgen baren', zei woordvoerder P. J. Crowley van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Crowley sprak naar aanleiding van het nieuws dat Aristide inmiddels van de Haïtiaanse regering een diplomatiek paspoort verstrekt heeft gekregen.

De ex-priester en bevrijdingstheoloog Aristide was ooit de eerste democratisch gekozen president van Haïti. Hij werd in 2004 echter aan de kant gezet. Hij verliet Haïti in een Amerikaanse legerhelikopter toen een kleine groep opstandelingen zijn paleis belaagde. Volgens tegenstanders bezondigde Aristide zich aan volksmennerij.

Aristide verblijft sinds 2004 in ballingschap in Zuid-Afrika. Vorige maand gaf hij te kennen naar zijn vaderland te willen terugkeren. "Wat mij betreft, ik sta klaar", aldus Aristide. "De bedoeling is duidelijk: ik wil bijdragen door mijn Haïtiaanse zusters en broeders als eenvoudig burger te dienen op het gebied van onderwijs."

Aristide zou ook om medische redenen terug naar Haïti willen. Hij is in ballingschap zes keer aan zijn ogen geopereerd en lijdt volgens eigen zeggen in de winter, die in Zuid-Afrika in juni begint, 'ondraaglijke pijn', die tot verdere complicaties en blindheid kan leiden.

Vorige maand keerde ex-dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier plotseling terug naar Haïti.


VS: Aristide niet terug naar Haïti (Foto: Novum)

Het huis van de toekomst met Kinect

Microsoft wil van alle markten thuis zijn. Dit 'thuis' moet je nu wel erg letterlijk nemen. Naast spelcomputers, besturingsoftware en zoekmachines zijn ze al een tijd bezig met software die je gehele huis 'bestuurt'. Je huis beheren met Microsoft-software door middel van iets dat wel erg op Kinect lijkt: "Microsoft Home'.

Door middel van gebaren en stemherkenning  kun je eenvoudig je kamer decoreren en het een bepaalde sfeer laten ademen, zo wordt behangen voortaan een eitje. Kijk naar onderstaande video en zie wat Microsoft nog meer met ons leven van plan is. En Chriet Titulaer: watch out!

FARC laat gijzelaar vrij

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft woensdag een 35-jarig gemeenteraadslid vrijgelaten. De man, Marcos Baquero, werd in juni 2009 ontvoerd en is de eerste van vijf gevangenen die de FARC deze week heeft beloofd vrij te laten.

Baquero werd, in het bijzijn van voormalig senator en bemiddelaar Piedad Cordoba, overgedragen aan het Internationale Rode Kruis. Met een helikopter van de hulporganisatie werd hij vervolgens naar de stad Villavicencio gevlogen.

De FARC heeft sinds begin 2008 vijftien gijzelaars vrijgelaten, als teken van goede wil en van de bereidheid om vredesonderhandelingen aan te gaan. Bij al deze vrijlatingen trad Cordoba op als bemiddelaar. In september nam de Colombiaanse procureur-generaal haar echter haar senaatszetel af en werd het haar voor de duur van achttien jaar verboden een openbaar ambt te bekleden, omdat zij banden zou hebben onderhouden met de FARC. Desondanks mag zij haar bemiddelingswerk voortzetten.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos liet maandag weten geen vredesdialoog met de FARC te zullen aangaan zolang de rebellenbeweging niet al haar gevangenen heeft vrijgelaten. Ook moet de FARC haar aanvallen staken, de drugshandel afzweren en geen landmijnen meer leggen.

De rebellenbeweging heeft nog zo'n twintig gijzelaars in handen, van wie sommigen al meer dan dertien jaar worden vastgehouden.


FARC laat gijzelaar vrij (Foto: Novum)

India en Pakistan hervatten vredesoverleg

India en Pakistan hebben donderdag aangekondigd dat ze hun vredesoverleg hervatten. De gesprekken werden in 2008 afgebroken na de terroristische aanval in Mumbai die werd toegeschreven aan militanten uit Pakistan.

De Verenigde Staten dringen al enige tijd aan op hervatting van de besprekingen tussen de nucleair bewapende kemphanen. Zij hopen dat het verminderen van de spanning aan de Indiaas-Pakistaanse grens het Pakistaanse leger meer ruimte zal geven om de Taliban aan te pakken. De VS zien dat als een sleutelelement van hun strategie in Afghanistan.

De beslissing tot hervatting werd zondag genomen in Bhutan, waar de ministers van buitenlandse zaken elkaar ontmoetten. Ze sloten daar een jaar van overleg tussen topambtenaren van Pakistan en India af. Dit overleg was bedoeld om het verloren vertrouwen tussen beide landen te herstellen.

In een verklaring die gelijktijdig in New Delhi en Islamabad werd uitgegeven zeggen de twee landen dat het nieuwe overleg zich zal richten op terrorismebestrijding, humanitaire onderwerpen, vrede en veiligheid, alsmede het omstreden Kashmir en andere grenskwesties.

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani gaf te kennen blij te zijn met de hervatting. Hij prees zijn Indiase ambtgenoot Manmohan Singh voor 'het opslaan van een nieuw hoofdstuk in de betrekkingen' tussen de twee landen.

Inkoopbeleid overheid op de schop

Het duurzaam inkoopbeleid van de overheid gaat op de schop. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) laat onderzoeken hoe kan worden gesneden in het verplichte papierwerk dat nu komt kijken bij bestellingen door de overheid, kondigde hij donderdag aan tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) veegde eerder deze week de vloer aan met het huidige inkoopbeleid. De administratieve lasten en andere kosten voor het bedrijfsleven kunnen oplopen tot een half miljard per jaar.

De verplichte criteria die de overheid hanteert bij de aanschaf van bijvoorbeeld duurzaam geproduceerd kantoormeubilair omschreef Actal als 'afvinklijsten' en een 'papieren werkelijkheid' die niet zonder meer bijdraagt aan het 'bevorderen van duurzaamheid'.

Zo wordt voor de catering bij de overheid bijvoorbeeld alleen maar gekeken naar de percentages biologische groeten en fruit, maar wordt niet nagegaan of deze producten bijvoorbeeld zijn geteeld in een energieopwekkende kas of wat de wijze van vervoer was. Het college pleitte voor een fundamentele herziening van het inkoopbeleid.

Die kritiek klinkt door in de Tweede Kamer. Wat de regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV betreft kunnen de verplichte criteria naar de prullenbak. "Duurzaam inkopen is vooral duur. Dat kan nooit de bedoeling zijn", concludeerde René Leegte. Ook regeringspartij CDA vindt dat de huidige 'goede bedoelingen' te ver zijn doorgeschoten. De huidige criteria zijn daarnaast 'te statisch', zei Marieke van der Werf.

Atsma wil niet stoppen met het duurzaam inkopen door de overheid. Wel moet het mes worden gezet in de onnodige lastendruk die 'wellicht' wordt veroorzaakt door de huidige criteria, stelde hij. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en de stichting MVO Nederland gaan daarom onderzoeken hoe het inkoopbeleid kan worden verbeterd. Dit advies moet er voor de zomer liggen.

C&A roept babyschoentjes terug om chroom

C&A haalt een partij leren babyschoentjes uit de verkoop, omdat ze mogelijk chroom bevatten. Dat heeft de winkelketen donderdag bekendgemaakt.

Klanten die de schoentjes al hebben gekocht worden opgeroepen ze terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen hun geld terug of kunnen een ander paar uitzoeken.

Chroom kan volgens deskundigen een allergische reactie veroorzaken als het in contact komt met de huid.

De schoentjes worden sinds september vorig jaar verkocht in achttien landen. In Nederland zijn ruim negenhonderd paar in de handel gebracht, waarvan er vijfhonderd zijn verkocht. In heel Europa roept C&A in totaal ongeveer twintigduizend paar terug.

Minder gebeld naar anonieme tiplijn

Tiplijn Meld Misdaad Anoniem is vorig jaar door minder mensen gebeld. In 2010 kwamen 11.800 meldingen binnen, 2200 minder dan in 2009. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Stichting M.

Ook het aantal zaken dat via de tiplijn werd opgelost is gedaald. In 2010 konden naar aanleiding van de tips 830 zaken opgelost worden tegen 1264 in 2009. De stichting verwacht dat dit cijfer nog stijgt, omdat veel meldingen nog in onderzoek zijn.

De informatie van de bellers werd wel waardevoller. Het aantal bruikbare tips steeg naar 89 procent. Een groot gedeelte bleek doorslaggevend of waardevol. Een op de negen telefoontjes leidde tot een aanhouding. In 2009 was dat nog een op de tien.

De tiplijn kreeg vorig jaar vooral veel meldingen over zedenmisdrijven en kinderporno. In december verdubbelde het aantal telefoontjes over dit onderwerp toen de grote ontuchtzaak in Amsterdam naar buiten kwam. Daarentegen werd er minder gebeld over misdragingen van hooligans en gedwongen prostitutie.

Doden bij vliegtuigcrash in Ierland

Een vliegtuigje met twaalf mensen aan boord is donderdag in zwaar weer bij de luchthaven van de Ierse stad Cork neergestort. De gemeenteraad van Cork zei dat er zes doden en zes gewonden zijn gevallen. Twee inzittenden konden uit hun beknelde positie in het wrak worden gered.

Het toestel van de luchtvaartmaatschappij Manx2.com was onderweg van Belfast, in Noord-Ierland, naar Cork. Na twee landingspogingen sloeg het vliegtuig bij de derde poging over de kop en vloog in brand. "Er is een brand en op een groot deel van de landingsbaan liggen brokstukken", zei Martin Towey van de luchtvaartautoriteit.

Door het ongeval, het dodelijkste vliegtuigongeluk in Ierland sinds 1968, is de luchthaven tijdelijk gesloten. Vluchten worden omgeleid naar het vliegveld van Shannon, de andere grote luchthaven in het zuidwesten van Ierland.

Manx2.com werd in 2006 op het Isle of Man opgericht. De maatschappij verzorgt vluchten tussen het eiland, Ierland en Groot-Brittannië.

Lady Gaga wil beste album van het decennium

Lady Gaga wil dat haar nieuwe album Born This Way de beste cd van het decennium wordt. De zangeres vindt dat haar fans 'niets minder dan dat' verdienen. Gaga's nieuwe plaat moet in mei in de winkels liggen.

Gaga wil niet met zomaar 'iets trendy's' komen, zegt ze in het februarinummer van de Amerikaanse Vogue. De eerste single van het album, die ook Born This Way heet, is een nummer over homotrots. Lady Gaga schreef het naar eigen zeggen in tien minuten. Op Twitter laat ze weten dat de single vrijdag uitkomt.

Haar vorige album gaat nog steeds als een speer. The Fame Monster is genomineerd voor twee Grammy Award. Lady Gaga maakt zondag in totaal zes keer kans op de prestigieuze muziekprijs.


Lady Gaga (Foto: Novum)

[WTT] Berdych klopt Tursunov in Rotterdam

Thomas Berdych heeft de kwartfinale van de ABN AMRO World Tennis Tournament bereikt. De Tsjech rekende met 6-4, 4-6 en 7-5 af met de Rus Dimitri Tursunov. In de volgende ronde stuit hij op de Fransman Jo Wilfried Tsonga.

Het duel verliep in de eerste set gelijkwaardig, totdat Tursunov zich aan het eind van de set verstapte en even van de baan moest voor medische behandeling. Hij keerde terug op het hardcourt, maar leverde wel het eerste bedrijf in. In de tweede set Berdych de mogelijkheden op de service van Tursunov benut, waarna hij in de vijfde game zelf gebroken werd en uiteindelijk de set in moest leveren.

Ook in de derde set kreeg Berdych kansen op de service van Tursunov, maar benutte deze niet. In de twaalfde game van die set kreeg de Tsjech twee wedstrijdpunten die nog door de Rus weggeserveerd konden worden. Het derde werd hem te machtig, waardoor Berdych door is naar de kwartfinale.

Glimlachend winkelen met de 3DS

Nintendo streeft er naar om consumenten te laten winkelen met een glimlach. Tenminste, dat beweert Reggie Fils-Aime, baas bij de Amerikaanse tak van Nintendo. Nintendo ontwikkelt een 3DS E-shop met een 'Nintendo-sausje'. De E-shop is pas in mei beschikbaar.

In een interview gaf Reggie Fils-Aime aan dat Nintendo zeker niet van plan is om al bestaande toepassingen zoals Apple's App Store of de PlayStation Store te kopiëren: "Zoals je weet, houdt Nintendo er niet van om te doen wat mensen al hebben gedaan. Ja, we hebben een Nintendo E-Shop, we zullen digitale content hebben en we zullen verschillende soorten toepassingen hebben, maar we doen het met een Nintendo tintje".

Reggie legt uit dat door de 'Nintendo touch' het mogelijk is een digitale winkel te maken die fris en anders is: "Wij brengen een glimlach op het gezicht van de consument en dat gaan we doen op een manier die, vanuit een oogpunt van de consument nieuw, fris en anders voelt".

De Nintendo 3DS is vanaf 25 maart in Nederland te koop. Of we gaan glimlachen bij het zien van de inhoud van de winkel en de bijbehorende prijzen is nog even afwachten, dat weten we pas vanaf mei.

Nintendo 3DS

Kubica verlaat intensive care

De situatie van de Formule 1-coureur Robert Kubica is weer iets verbeterd. De 26-jarige Pool heeft de intensive care verlaten en ligt nu op de trauma-afdeling. Zijn conditie is goed genoeg om morgen een dubbele operatie aan zijn been en schouder te ondergaan. Direct na het ongeval werd Kubica meer dan zeven uur lang geopereerd in het ziekenhuis van Pietra Ligure.

Kubica crashte zondag zwaar bij de rally Ronde di Andora, bij Genua in Italië. Hij liep breuken en verwondingen op aan zijn rechterarm, -been en -hand. De artsen verwachten dat de revalidatie van Kubica meer dan een jaar in beslag neemt, maar dat hij wel volledig kan herstellen.

Batman Arkham City-strip aangekondigd

Kijk, een game gebaseerd op een strip is logisch, maar als je dan weer een strip gebaseerd op die game gaat uitbrengen is weer eens wat anders. Toch gebeurd het, er komt een zesdelige miniserie van batman-stripboeken aan.

Het verhaal in de strips zal het gat dichten tussen de twee periodes van Arkham Asylum en Arkham City, dus veel fans zullen ontzettend blij zijn met de strip. Het verhaal is geschreven door Paul Dini, bekend als schrijver van ´Batman: The Animated Series´ en natuurlijk desbetreffende games gebaseerd op die serie. Ook de tekenaar komt uit dezelfde stal, Carlos D´anda heeft deze taak namelijk op zich genomen.

De strips kun je in mei verwachten voor zo´n $2.99 per stuk en men zal zorgen voor nog wat extra content voor de mensen die bereidt zijn nog een paar centjes neer te tellen. Zo gaat dat tegenwoordig!

Twilight-scenariste schrijft remake Highlander

Na het schrijven van de succesvolle Twilight-films werkt scenariste Melissa Rosenberg aan een remake van de cult-hit Highlander. Ze is in gesprek om de remake te schrijven van de film uit 1986, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

De Taiwanees Justin Lin, bekend van de snelle actiefilm Fast & Furious uit 2009, gaat de film regisseren. De culthit speelt zich af in de zestiende eeuw en gaat over de Schot Conner MacLeod die bij een veldslag vreselijk gewond raakt en ontdekt dat hij onsterfelijk is. In het origineel speelde Christopher Lambert de hoofdpersoon MacLeod en had ook Sean Connery een rol.

Producenten zijn al jaren bezig een remake te maken van Highlander, maar dat is tot op heden mislukt. In 2008 kocht productiebedrijf Summit Entertainment, dat ook de Twilight-films produceert, de filmrechten. Het bedrijf heeft vertrouwen in het vakmanschap van Rosenberg, die met de Twilight-films heeft bewezen actie goed te kunnen combineren met uitgediepte karakters.

Rosenberg heeft haar handen vrij voor de fantasy-remake, want het vierde en vijfde deel van Twilight, over de liefde tussen mens en vampier, zijn al in productie. The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 komt eind november in de Amerikaanse bioscopen, voor Nederland is nog geen datum bekend. Voor de Twilight-saga schreef Rosenberg mee aan de tv-serie Dexter, over een seriemoordenaar die werkt als forensisch onderzoeker.


Twilight-scenariste schrijft remake Highlander (Foto: Novum)

Rus Ukhov jaagt op hoogspringrecord

Hoogspringer Ivan Ukhov wil nog deze winter een zeer belegen atletiekrecord verbeteren. Hij wil het record hoogspringen dat nu nog met 2,43 meter op naam van Javier Sotomayor staat verbeteren. De Cubaan kwam in maart 1989 tot deze hoogte.

Ukhov is de eerste atleet sinds jaren die deze hoogte aan probeert te vallen. Hij kwam gisteren in het Slowaakse Banska Bystrica tot een hoogte van 2,38 meter waarna hij de lat op 2,44 meter liet plaatsen. Twee pogingen op deze hoogste slaagden niet.

Vorige week sprong de Rus in het Tsjechische Hustopece ook al 2,38 meter en ook daar slaagde de hoogte van 2,44 meter nog niet. "Ik wil het record. Ik weet niet waarom het nog niet is gelukt, want ik doe mijn best. Maar voor een wereldrecord moet wel alles kloppen," zei Ukhov.

Schoorel: "Ga mijn best doen"

Thomas Schoorel werd vandaag voor het eerst opgeroepen voor het Nederlandse Davis Cup-team. De 21-jarige Amsterdammer voelt zich vereerd en wil tegen Oekraïne begin maart alles geven om goed te presteren voor het team van bondscoach Jan Siemerink.

"Ik ben onwijs blij. Ik ga mijn stinkende best doen om een goede bijdrage aan het team te leveren," zei Schoorel die zondag al te horen had gekregen dat hij geselecteerd was. "De keuze voor Thomas heeft te maken met zijn snelle progressie van de afgelopen maanden," zei Siemerink.

De bondscoach heeft ook Thiemo de Bakker, Robin Haase, Jesse Huta Galung en Igor Sijsling opgeroepen voor het duel tegen Oekraïne. Van het vijftal moet nog één speler afvallen voor de wedstrijd die lastig zal worden. "Ik beslis pas in de week zelf wie er gaan spelen. Maar het wordt geen makkelijke klus. Maar als je richting de Wereldgroep wil, dan zul je dit soort wedstrijden moeten winnen."

Het duel zal in Kharkiv op hardcourt worden afgewerkt.

Filemon trapt GTST-sterren op teentjes

Een aantal GTST-sterren zijn woensdagavond flink op hun teentjes getrapt door Filemon Wesselink. De MaDiWoDoVrijdag-reporter noemde hen namelijk bij hun soapnaam in plaats van de echte namen van de acteurs.

Wesselink vroeg live bij de première van het toneelstuk Blind Vertrouwen aan Inge Ipenburg, die vroeger Martine Hafkamp speelde: "Hoe deed dokter Simon het?", waarop Ipenburg zei: "Wat een vreselijk vraag! Het is echt heel makkelijk."

Tanja Jess reageerde verbaasd op de BNN-presentator: "Noem je mij nou Bowien? Dat is toch echt belachelijk. Weet je hoe lang dat geleden is? Toen was je nog niet eens geboren."

Erik de Vogel, die al 15 jaar de rol van Ludo Sanders vervult, kon het niet waarderen dat hij door de BNN-presentator als Ludo werd aangesproken. "Wat zeg je nou?! Tegen wie heb je het nu? Weet je hoe ik heet? Moet je horen! Dit is toch ongelofelijk. Jullie zijn live he? Kans verkeken", aldus de acteur die duidelijk 'not amused' was.

GTST-actrice Caroline de Bruijn, die Janine speelt, vatte het gegrap van Wesselink een stuk sympatieker op.

Kijk via de MaDiWoDoVrijdagshow-site het fragment terug.


Alleen Caroline de Bruijn reageerde sympathiek op Filemon (Foto: Novum)

Halo Reach map pack foto's gelekt

Niets is veilig of verborgen op het internet. Vandaag zijn er foto's gelekt van wat lijkt op een nieuwe map pack van Halo: Reach. De map pack zou drie speelkaarten bevatten met elk uiteenlopende settings. De Franse site Halo Destiny heeft ze op een of andere manier bemachtigd en op Flickr gezet.

De eerste map pack voor Halo: Reach is vorig jaar november uitgekomen, dus een nieuwe is niet al te verrassend. Microsoft doet alsnog zijn opperste best om alle bewijzen te vernietigen, en de meeste sites hebben alle informatie weer ingetrokken. Het Flickr-account werkt nog, maar voor hoe lang is niet te zeggen. We zien op de foto's drie maps, genaamd 'Condemned', 'Unearthed' en 'Highland'. De eerste speelt zich af in een menselijk fregat, de andere in een open speelwereld, en de laatste zweeft een gigantische Covenant cruiser boven het slagveld terwijl hij het land 'glaceert'.

Dit zal hoe dan ook een staartje krijgen, verwachten we.

Halo: R map

halo: R

halo:r maps

Halo:R

halo r

halo:r

halo:r

 

Wild Vos de baas in bike-off

Kirsten Wild heeft op de wielerbaan in Alkmaar een startplaats bemachtigd voor het onderdeel omnium bij het WK baanwielrennen in Apeldoorn. Wild was in een bike-off Marianne Vos de baas.

De twee vrouwen moesten het tegen elkaar opnemen op drie onderdelen van het omnium, een nieuwe olympische discipline. Wild was na de 500 meter tijdrit, de vliegende ronde en de drie kilometer achtervolging de beste.

Bioscoop releases week 6

Releases

Gulliver's Travels

 • Regisseur: Rob Letterman.
 • Hoofdcast: Jack Black, Jason Segel, Emily Blunt en Amanda Peet.
 • Genre: Avontuur, Komedie en Fantasy.
 • Plot: De reizende journalist Lemuel Gulliver krijgt een opdracht op het eiland Bermuda, maar komt terecht op het mysterieuze eiland Liliput, dat bevolkt wordt door piepkleine mensjes.

Incendies

 • Regisseur: Denis Villeneuve.
 • Hoofdcast: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette en Rémy Girard.
 • Genre: Drama.
 • Plot: De tweeling Jeanne en Simon Marwan ontdekken na de dood van hun moeder niet alleen dat hun vader nog leeft maar dat ze ook nog een broer hebben. De tweeling komt steeds meer te weten over het tragische leven van hun moeder.

Poetry

 • Regisseur: Chang-dong Lee.
 • Hoofdcast: Jeong-hee Yoon, Da-wit Lee, Hira Kim en Nae-sang Ahn.
 • Genre: Drama.
 • Plot: Poëtische maar wrange kijk op de Zuid-Koreaanse samenleving. De licht dementerende Mija heeft een bescheiden leven. Haar leven verslechtert als ze erachter komt dat haar kleinzoon een gevoelloos persoon is die betrokken is bij een serie groepsverkrachtingen.

Season of the Witch

 • Regisseur: Dominic Sena.
 • Hoofdcast: Nicolas Cage, Ron Perlman, Stephen Campbell Moore en Robert Sheehan.
 • Genre: Avontuur, Drama, Fantasy en Thriller.
 • Plot: In de 14de eeuw brengt een riddereenheid een heks naar een klooster toe, waar de monniken erachter komen dat haar krachten de oorzaak zouden kunnen zijn van de Zwarte Dood.

Space Chimps 2: Zartog Strikes Back

 • Regisseur: John H. Williams.
 • Hoofdcast: Tom Kenny, Zack Shada, Patrick Warburton en Cheryl Hines.
 • Genre: Animatie.
 • Plot: Deze film gaat over de Comet, een vrolijke aap, die astronaut wil worden. De gevreesde buitenaardse heerser Zartog neemt de controle over de ruimtereizen over en kan doen wat hij wil. Comet schakelt de hulp in van zijn vrienden Ham, Luna en Titan om Zartog te verslaan en de controle over de ruimtereizen terug te pakken.

True Grit

 • Regisseur: Ethan Coen en Joel Coen.
 • Hoofdcast: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon en Josh Brolin.
 • Genre: Avontuur, Drama en Western.
 • Plot: De nieuwe film van de Coen Brothers is een onvervalste western. De veertienjarige Mattie Ross ziet haar vader vermoord worden en wil wraak nemen. Ze schakelt de hulp in van de schietgrage, dronken U.S. Marshall Rooster Cogburn.

Bayern München rekent op Robben en Ribéry

Bayern München-trainer Louis van Gaal hoopt de achterstand van vijftien punten op de koploper van de Bundesliga Borussia Dortmund in te halen nu Arjen Robben en Franck Ribéry weer fit zijn. Komend weekend tegen Hoffenheim wordt mogelijk de eerste keer dat Robben en Ribéry dit seizoen samen spelen.

Robben stond de eerste seizoenshelft aan de kant met de hamstringblessure die hij opliep tijdens het WK. Ribéry raakt in januari geblesseerd aan zijn knie en kon daardoor enkele weken niet spelen.

"Ik voel me goed", zegt Robben tegen De Telegraaf. "Ik denk dat ik tegen Hoffenheim in actie kan komen." Assistent-trainer Andries Jonker zegt dat Robben nog wel extra training nodig heeft om op tijd fit te zijn voor het aankomende duel.

Bayern München wil een plaats in de Champions League veilig stellen en moet daarvoor minstens als tweede eindigen. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge ziet de tweede plaats dan ook als hoogst haalbare. "We kunnen het ons niet permitteren de Champions League te missen", zegt hij.

Kabinet: boete voor tiener met alcohol

Tieners jonger dan 16 jaar die met alcohol op straat, in de sportkantine of op het terras worden aangetroffen, kunnen voortaan worden beboet. Dat staat in het voorstel waarmee het kabinet het alcoholgebruik onder vooral jongeren wil terugdringen en waar de Volkskrant donderdag over bericht.

Supermarkten en cafés mogen al geen alcohol verkopen aan klanten jonger dan 16 jaar. Het kabinet wil nu ook jeugd beboeten die in het openbaar drinkt of op straat met alcohol in de tas wordt betrapt. Het kabinet bespreekt het voorstel voor aanpassing van de huidige drank- en horecawet vrijdag. Ingewijden bevestigen dat het schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar niet wordt verboden. Het vorige kabinet wilde gemeenten daarmee laten experimenteren, maar het kabinet-Rutte ziet daar niets in.

Kabinet: boete voor tiener met alcohol
Kabinet: boete voor tiener met alcohol (Foto: ANP)

[WK] Zieke Riesch mist mogelijk supercombinatie

Maria Riesch zal mogelijk bij het WK skiën in Garmisch-Partenkirchen de Supercombinatie moeten laten schieten. De Duitse favoriete is namelijk grieperig en ziet daarom af van de training van vandaag. Eerder gaf Linsey Vonn al aan om de training over te slaan wegens een eerder opgelopen hersenschudding.

"Ik doe er alles aan om aan de start te komen," zei Riesch die vandaag na de bezichtiging van de piste meteen haar bed weer op zocht. De Supercombinatie staat morgen op het programma. Bij het onderdeel wordt een korte afdaling geskied, waarna er later op de dag een slalomrun volgt.

Voetbalclub moet konijnen wegjagen met muziek

Een voetbalclub uit Dronten die last heeft van konijnen die het voetbalveld vernielen, heeft van de provincie Flevoland het advies gekregen 's nachts harde muziek te draaien om de beestjes weg te jagen. Dat zei de bestuursvoorzitter van de vereniging donderdag.

Het hoofdveld van ASV Dronten wordt omringd door bos, van waaruit de konijnen elke nacht het veld betreden. Een eerder verzoek tot een jachtvergunning voor de dieren werd afgewezen door de provincie, maar via een brief kreeg de club medegedeeld dat het probleem opgelost kon worden door de hele nacht harde muziek uit de speakers te laten schallen.

De voetbalvereniging weet niet nog niet wat ze aanmoet met het advies. De bestuursvoorzitter liet weten de goede raad niet serieus te nemen en zich af te vragen welke ambtenaar deze 'oplossing' heeft bedacht.

Kuqi moet spitsenprobleem Newcastle oplossen

Shefki Kuqi speelt de rest van het seizoen bij Newcastle United. De Engelse club kan de 34-jarige Fin buiten de transferperiode overnemen omdat hij zonder club zat. Zijn contract bij Swansea City werd in januari ontbonden. De spits tekent een verbintenis voor een halfjaar.

Newcastle was naarstig op zoek naar een aanvallende versterking na het vertrek van Andy Carroll naar Liverpool en de blessure van Shola Ameobi. "Shefki is wedstrijdfit en bovendien goed bekend met het Engelse voetbal", zegt manager Alan Pardew op de clubsite. "Hij is meteen inzetbaar en dat is wat we wilden."

De 62-voudig international speelde in Engeland eerder voor onder meer Sheffield Wednesday, Ipswich Town, Blackburn Rovers, Fulham en Crystal Palace.


Shefki Kuqi naar Newcastle United (Foto: Novum)

Almeerse leraar langer vast om kinderporno

Een 64-jarige leraar uit Almere die verdacht wordt van het bezit en verspreiden van kinderporno, zit nog zeker negentig dagen vast. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank vreest dat de man weer de fout in gaat als hij op vrije voeten wordt gesteld en oordeelde dat er voldoende bewijs is om hem langer vast te houden.

De man werkte een dag per week op basisschool De Poort in zijn woonplaats. Hij werd eind januari opgepakt. Bij zijn aanhouding zijn computers in beslag genomen.

Chinese hackers belagen energiebedrijven

Hackers hebben vanuit China ingebroken in de computersystemen van ongeveer tien grote olie- en gasconcerns om overnameplannen en andere vertrouwelijke bedrijfsinformatie te stelen. Dat blijkt uit een rapport over deze cybercrime-actie genaamd Night Dragon dat computerbeveiliger McAfee donderdag naar buiten bracht.

McAfee maakt niet bekend om welke multinationals het gaat. Wel waren de hackers "zeer succesvol in het bereiken van hun doelen", aldus het IT-bedrijf.

De hackers gingen op verschillende manieren te werk. Zij braken bijvoorbeeld in via de openbare website, of infiltreerden in het netwerk door gecodeerde mails naar directieleden van de betreffende bedrijven te sturen.

Chinese hackers belagen energiebedrijven
Chinese hackers belagen energiebedrijven (Foto: ANP)

N-Korea weigert verder overleg met Z-Korea

Noord-Korea weigert verder militair overleg met Zuid-Korea. Pyongyang heeft donderdag laten weten dat het geen heil ziet in voortzetting van de besprekingen omdat het zuiden niet serieus uit is op verbetering van de betrekkingen.

Woensdag liep het eerste overleg sinds maanden tussen militaire delegaties van de beide Korea's spaak toen de Noord-Koreaanse afvaardiging plotseling wegliep uit de besprekingen.

Na twee dagen van overleg bleek woensdag dat de partijen het niet eens konden worden over een agenda voor overleg op hoger niveau.

De hoop op vermindering van de spanningen na een dodelijke Noord-Koreaanse artillerie-aanval in november wordt daarmee de grond in geboord.

Dinsdag werd bekend dat Zuid-Korea zich in de gesprekken vooral op de twee Noord-Koreaanse aanvallen van vorig jaar wilde richten, terwijl Noord-Korea ook andere militaire kwesties wilde bespreken. In maart kwamen 46 Zuid-Koreaanse zeelieden om het leven toen hun schip door een torpedo tot zinken werd gebracht. Zuid-Korea geeft Noord-Korea daarvan de schuld, maar dat land ontkent elke betrokkenheid.

Een ander overlegpunt was de hereniging van families die door de Koreaanse Oorlog (1950-1953) gescheiden van elkaar leven.

Er zijn veel zorgen over de uitbreiding van het Noord-Koreaanse nucleaire programma. Zuid-Korea stelt dat het Noord-Koreaanse uraniumverrijkingsprogramma de ontwapeningsovereenkomsten en resoluties van de Verenigde Naties schendt.

Zwakke scholen sneller dicht

Scholen waar de onderwijskwaliteit langdurig ver onder de maat is krijgen nog maar één jaar de tijd om die te verbeteren. Als dat niet lukt gaat de geldkraan dicht en kan de school worden gesloten. Dat schrijft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu krijgen zeer zwakke scholen nog twee jaar de tijd om de onderwijskwaliteit op orde te brengen. Van Bijsterveldt gaat bovendien sneller ingrijpen bij zwakke scholen om te voorkomen dat ze de kwaliteit nog slechter wordt.

Van Bijsterveldt spreekt van een ingrijpende maatregel. "Maar het belang van goed onderwijs voor elk kind staat voorop. Elke leerling die door ondermaats onderwijs zijn talenten niet optimaal ontwikkelt, is er één te veel. Het oordeel 'zeer zwak' is een buitengewoon ernstige zaak. We moeten voorkomen dat scholen zover afglijden."

Begin deze maand waren er 53 zeer zwakke basisscholen en 22 zeer zwakke afdelingen in het voortgezet onderwijs.

Torchlight 2 vertraagd tot juli

Torchlight 2, opvolger van de cartoony en wat dat betreft zeer degelijke RPG Torchlight, is vertraagd tot juli. Dit heeft te maken met de Xbox-versie van de game, die wat extra werk opeist. Torchlight wordt gezien als een Diablo 2-kloon, met zijn eigen willekeurig gegenereerde landschappen en dungeons.

volgens CEO Max Schaefer moest de interface van Torchlight 2 nog aangepast worden voor de Xbox, waardoor de vertraging is ontstaan. "Ondanks dat gaat het geweldig. We hebben in de tussentijd optimalisaties en verbeteringen die in Xbox-versie zaten ook in de PC-versie van Torchlight 2 kunnen verwerken. Snellere laadtijden en iets betere animaties maakt Torchlight 2 erg fijn om te spelen."

Torchlight 2 zou in de lente van 2011 uit moeten komen. De Xbox-versie van Torchlight 1 ligt nog op schema, die moet volgende maand uitkomen. In Torchlight 2 kunnen we net als in zijn voorganger willekeurige dungeons verwachten, geen één is hetzelfde. In Torchlight 2 kunnen we ook in Co-op spelen.

tl2

Manager: "Kubica vreesde voor verlamming"

Robert Kubica vreesde dat hij na zijn rallycrash deels verlamd was geraakt, zo meldt zijn manager Daniele Morelli. De 26-jarige Lotus Renault GP-rijder raakte bij het raken van een vangrail zwaar gewond en moest meteen geopereerd worden. Hij vreesde dat zijn gebroken ledematen en zijn hand niet de zwaarste verwondingen waren.

"Robert vroeg me of hij verlamd geraakt was en hij zei mij eerlijk te zijn. Ik zei nee en dat hij niets opgelopen had wat niet genezen zou kunnen worden," zei Morelli. "Robert krijgt medicijnen om de pijn te verlichten, maar ik heb hem alweer zien lachen. Hij is oké. Het ergste is voorbij. Hij is sterk en vasthoudend en zal sterker terugkeren."

De ergste kwetsuur waar Kubica mee te maken had was zijn rechterhand. De artsen hebben hem hieraan langdurig geopereerd en het lijkt er op dat dit gelukt is en er geen nieuwe operaties aan de hand nodig zijn. Morgen gaat de Pool onder het mes om aan de schouder en de voet geholpen te worden. Hierbij wordt mogelijk ook naar de hiel gekeken, want deze blijkt ook geraakt te zijn. De operatie aan de elleboog moet nog even uitgesteld worden omdat de coureur kampt met een geperforeerde long en daardoor niet op zijn buik gedraaid kan worden.

Ondertussen hebben steeds meer coureurs en teams hun medeleven met Kubica betuigd. Vele rijders wensten hem al beterschap en onder meer Fernando Alonso, Jean Alesi en Giancarlo Fisichella zijn al bij hem op bezoek geweest. Tijdens de wintertest in Jerez rijden Lotus Renault GP en McLaren rond met een boodschap om de coureur beterschap te wensen.

Volgende project Coen Brothers is horrorfilm

Een van de volgende films van de Coen Brothers wordt een horrorfilm. Dat zegt Ethan Coen tegen het Britse filmvakblad Empire. Hij werkt met zijn broer Joel aan verschillende scenario's die ze zelf willen regisseren.

"We zijn momenteel bezig met een aantal scripts en een daarvan kun je met recht een snoeiharde horrorfilm noemen", zegt Ethan. "En Frances McDormand is het monster", voegt hij lachend toe over zijn acterende schoonzus.

De broers hebben net het scenario voor Gambit afgerond, maar die film gaan ze niet regisseren. "Dat was nooit echt de bedoeling", zegt Ethan. "En we hebben nog altijd plannen voor Old Fink, het vervolg op Barton Fink, maar daarvoor is John Turturro niet oud genoeg."

Het horrorgenre is tamelijk onbekend terrein voor de broers. Het enige uit hun repertoire wat daarop lijkt, is Blood Simple uit 1984. In deze thriller, over een jaloerse man die zijn vrouw en haar minnaar laat ombrengen, vloeit het bloed rijkelijk.

Wanneer de mannen kiezen welke van de scenario's ze als eerste uit gaan werken, is nog onbekend. Op dit moment zitten ze volop in de promotie van hun nieuwste film die ze ook schreven en regisseerden, True Grit, een western met Jeff Bridges, Matt Damon en Josh Brolin. Deze film is genomineerd voor tien Oscars, waaronder die voor beste film, beste regie en beste mannelijke hoofdrol (Bridges). True Grit gaat donderdag in première.


(Foto: Novum)

Warcraft en Call of Duty krijgen centrale rol

Warcraft, Starcraft en Call of Duty vormen voortaan het hart van game-uitgever Activision Blizzard. Het bedrijf heeft woensdagavond bekendgemaakt dat een nieuwe gamestudio aan Call of Duty gaat werken, Call of Duty een gratis online game wordt en dat Blizzard Entertainment, de makers van World of Warcraft, blijft groeien. De productie van andere titels, zoals de muziekgame Guitar Hero, is daarentegen juist stilgelegd.

De nieuwe Call of Duty-gamestudio heet Beachhead. Details over de werkzaamheden van deze gamestudio zijn niet bekendgemaakt. Wel liet Activision Blizzard weten een gratis online versie van Call of Duty te maken voor de Chinese markt.

Vijfhonderd banen binnen het bedrijf worden geschrapt. Dit is het resultaat van een hernieuwde focus op de belangrijkste merken van het bedrijf. Waar Call of Duty centraal wordt neergezet, stopt het bedrijf met de productie van de muziekgame Guitar Hero en het actiespel True Crime. Dit jaar komt er ook geen nieuwe game binnen de Tony Hawk-serie. Het totale werknemeraantal binnen Activision Blizzard verandert amper doordat meer posities vrijkomen bij Blizzard Entertainment.

De productie van Transformers-, Spider-Man- en X-men-games gaat naar verluidt gewoon door. Daarnaast kunnen games over geheim agent James Bond ook nog verschijnen en werkt Blizzard aan het strategiespel Starcraft II, de online game World of Warcraft en het actierollenspel Diablo III.

[NHL] Sharks komen in vorm

De San Jose Sharks lijken hun vorm eindelijk te pakken te hebben. Na een matige serie waarin de ploeg afzakte naar de elfde plaats in de Western Conference werden van de laatste tien wedstrijden er negen gewonnen. Daarmee staan de Sharks nu vierde in de conference en staan ze gelijk met de Dallas Stars voor de leiding in de Pacific divisie, een plek die recht geeft op één van de eerste drie seeds in de playoffs.

De overwinning werd geboekt tegen de Columbus Blue Jackets, die sterk begonnen aan de wedstrijd. In de eerste periode werden maar liefst zestien schoten op doel geproduceerd en daaruit werd tweemaal gescoord. Kristian Huselius en Grant Clitsome waren de doelpuntenmakers. De Sharks konden daar slechts zes schoten op doel tegenover stellen.

In de tweede periode waren de rollen omgedraaid. De Sharks waren nu sterker en wisten ook tweemaal te scoren. Verdediger Kent Huskins maakte zijn eerste goal van het seizoen. Kyle Wellwood, halverwege het seizoen aangetrokken als free agent, maakte zijn tweede van het seizoen.

De Blue Jackets kwamen in de derde periode weer in hun spel en drukten de Sharks met hun rug tegen de muur, maar toch kwamen de Sharks op voorsprong. Patrick Marleau wist uit een assist van Joe Pavelski te scoren en dit bleek uiteindelijk de winnende treffer.

"Dit was zeker niet het plan. De eerste periode waren we gewoon niet alert genoeg. Om dan toch nog zo terug te komen was erg lekker. Onze goalie had daar een groot aandeel in", aldus Sharks-coach Todd McLellan. Assistent-coach Trent Yawney kwam nog even terug op het feit dat het geen heel mooie overwinning was: "Beggars can't be choosers. Wij zijn er blij mee, een overwinning is een overwinning. De punten waar we niet blij mee waren zullen we meenemen in de training van morgen."

Debuut voor Schoorel in Davis Cup-team

Thomas Schoorel heeft zijn debuut gemaakt in het Davis Cup-team. De tenniscarrière van de 21-jarige Nederlander heeft in het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen, iets wat bondscoach Jan Siemerink niet ontgaan is. Hij riep hem dan ook op voor de ontmoeting met Oekraïne die van 4 tot 6 maart op het programma staat.

Thiemo de Bakker (50), Robin Haase (55), Jesse Huta Galung (112) en Igor Sijsling (130) zullen samen met de op plaats 157 staande Schoorel begin maart afreizen naar Kharkiv waar de tennisinterland op het programma staat.

Kaviaartje snaaien uit de automatiek

Wie in Moskou bij nacht en ontij even snel een kaviaartje wil pakken, kan terecht bij de ikramat, de automatiek voor kaviaar. Ikra is het Russische woord voor kaviaar. De firma Jukra biedt het product in verschillende porties aan, berichtte donderdag het Duitse persbureau DPA.

Voor het kleine glaasje kaviaar moet 150 roebel (3,75 euro) in de ikramat worden gestopt en voor de 'gezinsverpakking' van 320 gram, 600 roebel (circa 15 euro). De zaken lopen fantastisch, aldus Jelena Sosonova van Jukra. De firma heeft een aantal ikramaten handig naast pinautomaten geplaatst.

De automatiekkaviaar lijkt de achterdocht van consumenten te overwinnen. De kaviaar is echt en vers en komt uit het verre oosten van Rusland. Bij temperaturen in de ikramat van min 4 graden zijn deze smakelijke viseitjes trouwens acht maanden houdbaar, stelde Sosonova gerust.

Kaviaartje snaaien uit de automatiek
Kaviaartje snaaien uit de automatiek (Foto: ANP)

Canada in de ban van olympisch schandaal

Komend weekend staat in Calgary het WK allroundschaatsen op het programma, maar geen Canadees die daar over praat. Gesprek van de dag in het Noord-Amerikaanse land is dat mogelijk de dood van rodelaar Nodar Kumaritashvili tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver te voorkomen was geweest.

Kumaritashvili vloog enkele uren voor de opening van de Spelen tijdens een training met hoge snelheid de baan in Whistler uit en klapte hierbij hard op een paal. De Georgiër overleefde de klap niet.

Vanoc-directeur John Furlong had het ongeval mogelijk kunnen voorkomen, omdat hij in een e-mail van 24 maart 2009 schrijft dat experts hem gewaarschuwd hebben dat de baan te snel en te gevaarlijk was en dat tijdens de Spelen zich ongevallen voor zouden kunnen doen.

Hij meldde in de mail de juridische afdeling er op te zetten om te onderzoeken welk risico het Vanoc zou lopen in het geval er claims zouden komen. "Omdat men zou kunnen stellen dat we gewaarschuwd waren, maar niets gedaan hebben," zei hij. Maatregelen om de baan veiliger te maken werden er niet genomen.

David Kumaritashvili, de vader van de overleden rodelaar, uitte onlangs in een interview met persbureau AP nog zijn woede omdat het Vanoc verzuimd had om de baan veiliger te maken.

Districtsgouverneur Kunduz gedood bij aanslag

Door een zelfmoordaanslag in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is donderdag de gouverneur van het onrustige district Char Darah gedood.

De plaatsvervangend politiechef van de provincie, Abdul Rahman Aktaash, zei dat de dader een bomvest liet ontploffen in het bestuursgebouw van het district. Gouverneur Abdul Wahid Omarchel was op slag dood.

Omarchel was een scherp criticus van de Taliban en had meerdere aanslagen overleefd. Hij leidde het levensgevaarlijke district al enkele jaren. In de herfst van het afgelopen jaar kwam de gouverneur van de provincie Kunduz om door een aanslag.

Nederland wil een politiemissie naar Kunduz sturen.

Districtsgouverneur Kunduz gedood bij aanslag
Districtsgouverneur Kunduz gedood bij aanslag (Foto: ANP)

'Nog geen harde bewijzen tegen Riccò'

Riccardo Riccò werd afgelopen maandag in een ziekenhuis met koorts opgenomen nadat hij zichzelf een bloedtransfusie had toegediend. Bij een huiszoeking in het huis van de Italiaanse wielrenner zijn tot nu toe echter geen bewijzen gevonden van deze actie.

Hierdoor is er nog altijd geen hard bewijs tegen Riccò die er van verdacht wordt opnieuw in de fout te zijn gegaan. In het huis van hem werd alleen een pilstrip en flacon met buitenlands opschrift gevonden. Hierdoor staat momenteel alleen de verklaring van de behandelend arts van Riccò als bewijs.

De vader van de renner ontkent echter, waardoor de bloedwaarden uitsluitsel zullen moeten geven. De ploeg van Riccò, Vacansoleil, heeft ploegarts Daniel DeMarteleire naar Pavullo gestuurd om de situatie van daar uit te onderzoeken. Tot dit duidelijk is worden er geen mededelingen over de zaak gedaan.

Mocht er enig vermoeden zijn dat Riccò inderdaad een bloedtransfusie heeft ondergaan dan zal Vacansoleil hem direct op straat zetten, zo heeft de ploeg eerder al laten weten. Hiervoor is echter wel een vorm van bewijs nodig.

Huurschuld NAC loopt op

De financiële situatie van NAC Breda is nog altijd zorgelijk. De club heeft een huurvordering van bijna een half miljoen euro open staan bij de gemeente.

De club kan de huur van het Rat Verleghstadion niet helemaal aan de gemeente betalen. De schuld loopt daardoor per maand met 25.000 euro op. Per 31 januari staat er een vordering open van 472.000 euro.

Dat meldt BN/De Stem. De gemeente had in november, toen de schuld 421.000 euro bedroeg, afgesproken dat NAC het bedrag zou betalen als de club de tv-gelden binnen zou hebben. Die vallen echter lager uit dan verwacht.

Wethouder Alfred Arbouw stelf in een brief dat de oplopende schuld nooit de bedoeling is geweest van de destijds gemaakte afspraak. Hij gaat de bestaande huurafspraak openbreken en zoeken naar een oplossing. Probleem is echter dat dat pas kan als NAC een nieuw bestuur heeft, en dat gaat waarschijnlijk nog enkele maanden duren.

Ford sleept Ferrari voor de rechter

Autofabrikant Ford sleept Ferrari voor de rechter vanwege de naam die de Italianen voor hun nieuwe Formule 1-bolide bedacht hebben. Ferrari rijdt dit jaar om de Italiaanse eenwording van 150 jaar geleden te eren rond met de F150. Ford vindt die naam te veel lijken op de F-150 die het merk als straatauto verkoopt.

De F-150 is in de Verenigde Staten een veel verkopende pick-up, waardoor Ford de merknaam wil beschermen. "Ferrari berokkent het merk F-150 schade door haar nieuwe race-auto F150 te noemen om er zo winst uit te halen en te profiteren van de goodwill die het merk F-150 opgebouwd heeft," luidde een verklaring van Ford.

Het merk stelde verder dat de logo's van de F150 en de F-150 veel op elkaar lijken. Daarom wil de Amerikaans autofabrikant er voor zorgen dat het logo van de F150 niet in de Verenigde Staten gebruikt mag worden.

Tientallen doden door ongeluk met tram of bus

Jaarlijks vallen gemiddeld 40 doden en bijna 140 gewonden bij ongelukken met trams en bussen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Ongelukken met auto's komen vaker voor, maar de kans dat een ongeval met een bus of tram ernstig afloopt is volgens de SWOV groter. De stichting maakt zich zorgen over het grote aantal ongevallen waarbij bussen en trams betrokken zijn en vindt dat het openbaar vervoer veiliger moet.

Het SWOV pleit voor nieuwe veiligheidseisen voor bussen en trams. Zo zouden chauffeurs beter getraind moeten worden in het omgaan met ander verkeer en zouden er meer ongelijkvloerse kruisingen moeten komen. Ook zouden scherpe delen in bussen en trams beter moeten worden afgeschermd en zouden trams langzamer moeten rijden zodat ze sneller kunnen remmen.

Sony hoort "Nee" in rechtszaak

Sony is hard bezig met een rechtszaak over de PS3-hack en de mensen die deze hack gemaakt hebben of verspreiden. In een laatste zet om aan informatie te krijgen over wie wie is in het wereldje dacht Sony wel even die informatie via de rechter los te kunnen peuteren maar helaas gaat dit niet zo makkelijk.

Sony had via de rechter gegevens gevraagd van gebruikers van onder andere Google, YouTube, Twitter, PayPal, Slashdot en nog veel meer websites. Helaas is Sony nu op een rechter gestuit die dit iets te veel van het goede vindt en daardoor deze eis geweigerd heeft.

Sony heeft in maart een nieuwe hoorzitting over deze eis.

"Go Ahead volgend jaar kampioenskandidaat"

Trainer Andries Ulderink gelooft erin dat Go Ahead Eagles volgend jaar een kampioenskandidaat zal zijn. "Er komt een selectie die gaat strijden om de titel", zegt Ulderink tegen Omroep Brabant over hoe hij de toekomst van Go Ahead Eagles ziet. "Een terugkeer naar de Eredivisie leeft heel sterk in Deventer."

"De club is super gezond, er zijn grote plannen met een nieuw stadion en natuurlijk kijken we ook al naar spelers voor volgend seizoen", vervolgt hij. Maar niet alleen de club wil naar de Eredivisie, ook Ulderink ziet dat wel zitten. "Ooit wil ik trainer zijn in de Eredivisie", zegt hij.

Ulderink werkte onder andere als assistent-trainer en hoofd opleidingen bij De Graafschap, de club die op zoek is naar een trainer voor volgend seizoen. Of hij op het lijstje met kandidaten staat, wil hij niet zeggen. "Ik heb er ruim vijf jaar een geweldige tijd gehad, maar ik heb onlangs niet voor niets bijgetekend bij Go Ahead."

Nieuwe componist voor Mass Effect 3

Clint Mansell zal de nieuwe componist worden van Mass Effect 3. Mansell is bekend van de recente film Black Swan en de oudere film Requiem for a Dream. Mansell geeft aan nog bezig te zijn met het uitzoeken van hoe en wat hij wil met de muziek voor het langverwachte derde deel.

In Requiem for a Dream moest Mansell oudere hiphop-liedjes aanpassen en voor Black Swan oude ballet-stukken. Voor Mass Effect 3 zal hij een soort DJ moeten worden en beide ervaringen moeten gaan mixen om het gewenste effect te krijgen. Mansell geeft aan dat je een opbouw nodig hebt die in een climax kan eindigen of juist weer een stapje terug moet doen.

Mansell geeft aan dat hij druk aan het kijken is naar de muziek, hij moet een algemeen stuk schrijven in verschillende componenten. Op deze manier kan de climax komen wanneer het nodig is. Waarom Jack Wall, componist van Mass Effect 1 en 2 gestopt is is niet bekend.

 

Europese topclubs verdienen miljarden

De twintig rijkste voetbalclubs van Europa verdienden vorig seizoen bij elkaar meer dan 4 miljard euro. Dat blijkt uit de cijfers die accountantsbureau Deloitte vandaag vrijgaf. De Spaanse clubs Real Madrid en Barcelona staan bovenaan in de geldlijst.

De opbrengsten van Real Madrid bedroegen vorig seizoen 438,6 miljoen euro, die van Barcelona 398,1 euro. Manchester United staat derde in de ranglijst met 349,8 miljoen euro aan inkomsten. Het Duitse Bayern München bezet de vierde plaats. Zes Engelse clubs behoren tot de top 12.

"De cijfers geven aan dat de topclubs in het betaalde voetbal veerkracht tonen in de wereldwijde economische crisis. Zij bewijzen dat ze heel goed in staat zijn om die economische uitdaging op te pakken", aldus topman Alan Switzer van Deloitte.

Europese topclubs verdienen miljarden
Europese topclubs verdienen miljarden (Foto: ANP)

Sony retweet PS3-hack

Kevin Butler, het fictieve karakter van Sony heeft per ongeluk de PS3-hack ge-retweet. Iemand twitterde de hack naar de account van Sony en deze kreeg een retweet terug met de vraag of zijn slagschip nu was gezonken. Duidelijk dacht iemand dus dat het om een potje zeeslag zou gaan.

Momenten later toen iemand doorkreeg wat de code inhield is de tweet snel verwijderd en ging het account verder met de gebruikelijke grappen alsof er niks gebeurd was. De tweet is gestuurd door een gebruiker genaamd Exiva, in de tweet stond ook nog "come at me", duidelijk uitdagend bedoeld dus.

Sony heeft zelf nog geen verklaring gegeven en de vraag is ook of die nog gaat komen. Bekijk hieronder ieder geval de bewuste tweet.

OmgWtf?

[NBA] Wederom zege Spurs

In de Amerikaanse NBA heeft San Antonio Spurs met 111-100 van Toronto Raptors gewonnen. DeJuan Blair was de uitblinker bij Spurs met 28 punten en 11 rebounds. George Hill was goed voor 18 punten.

Onder aanvoering van Derrick Rose versloeg Chicago Utah Jazz met 91-86. Rose was goed voor 29 punten en was vooral op schot in de slotfase van het duel. De Nederlander Francisco Elson deed niet mee bij Utah omdat hij een knieblessure heeft.

Golden State Warriors, waar Dan Gadzuric het gehele duel op de bank bleef, won met 116-114 van Denver Nuggets. Monti Ellis scoorde 37 punten voor Golden State.

Cleveland Cavaliers blijft verliezen. De ploeg. al recrdhouder in de NBA met de meeste nederlagen op rij, verloor voor de 26e maal op rij. Detroit Pistons was ditmaal met 103-94 te sterk.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Detroit 94-103
Indiana Charlotte 104-103
New Jersey New Orleans 103-101 wnv
Philadelphia Orlando 95-99
Washington Milwaukee 100-85
Toronto San Antonio 100-111
New York LA Clippers 108-116
Utah Chicago 86-91
Sacramento Dallas 100-102
Golden State Denver 116-114

Politievakbond: boetes zijn absurd hoog

Agenten vinden verkeersboetes veel te hoog. Ze krijgen vaak te maken met onbegrip en agressie als overtreders de hoogte van de bekeuring zien. Dat zegt voorzitter Ron Tournier van politievakbond ANPV.

Veel agenten schamen zich sommige bonnen uit te schrijven vanwege de hoogte van de boete. "Sommige boetes zijn absurd hoog in vergelijking met het gemiddelde inkomen. Dat is moeilijk uit te leggen aan de burger", stelt Tournier.

Agenten zouden bij sommige overtredingen soms zelfs een waarschuwing uitdelen in plaats van een bekeuring uit te schrijven, omdat ze het bedrag te hoog vinden. "Minima zijn een week huishoudgeld kwijt als ze een eenvoudige overtreding begaan. Daar hebben agenten erg veel moeite mee."

Dit jaar zijn de verkeersboetes met 15 procent verhoogd. Volgens de vakbond zijn de verhoudingen zoek. "Het verschil tussen een overtreding in het verkeer en een misdrijf is te klein. De boete voor rijden door rood licht is hoger dan die voor een winkeldiefstal."

De vakbond wil bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) protesteren tegen de hoge boetes en roept leden op zich te melden.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag gaan we op cursus.

Tweeduizend Groningse ambtenaren krijgen een cursus tegen hoogtevrees. Want ze verhuizen van een kantoor met 14, naar een kantoor met 24 verdiepingen. Ik verwacht dat binnenkort ook cursussen “veilig oversteken” en “briefjes op de juiste volgorde leggen” zullen worden gegeven. En natuurlijk het seminar “eten met mes en vork”.

Roemeense douaniers opgepakt wegens smokkel

Tientallen Roemeense douaniers en agenten van de grenspolitie zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van sigaretten uit Servië. In totaal zijn zestig verdachten in hechtenis genomen. Zij waren werkzaam bij vier overgangen aan de westgrens van Roemenië. Dit heeft de Roemeense justitie woensdag gemeld.

Eerder al werden 59 douanemensen en agenten opgepakt wegens vermoedelijke betrokkenheid bij de smokkel van sigaretten uit Oekraïne. Zij waren werkzaam bij douaneposten aan de noordgrens.

Volgens de Roemeense media werden de ambtenaren al zo'n zes maanden in de gaten gehouden. Sommigen zouden iedere keer dat ze een illegale lading sigaretten doorlieten zo'n 2700 euro hebben opgestreken.

Air France-KLM verlaagt winstverwachting

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM gaat zijn operationele winstdoelstelling voor gebroken boekjaar 2010/2011 niet halen. Het concern zei woensdag bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers onder de verwachting van 300 miljoen euro uit te gaan komen.

In het derde kwartaal van het boekjaar kwam de omzet uit op 5,2 miljard euro, gelijk aan de verwachting van analisten. De operationele winst bleef steken op 81 miljoen euro, waar marktvorsers gemiddeld hadden gerekend op 128 miljoen euro. Bovendien rekenden analisten op een nettowinst van 24,1 miljoen euro, maar Air France-KLM bleek een verlies te hebben geleden van 46 miljoen euro.

Air France-KLM verlaagt winstverwachting
Air France-KLM verlaagt winstverwachting (Foto: ANP)

Zelfmoordaanslag in noordwesten Pakistan

Een zelfmoordaanslag op een trainingskamp van het Pakistaanse leger in het aan Afghanistan grenzende noordwesten van Pakistan heeft donderdag aan zeker 27 soldaten het leven gekost. Veertig soldaten raakten gewond.

De aanslag was het werk van een jonge man. Hij begaf zich, gekleed in schooluniform, naar het exercitieterrein en blies zichzelf op temidden van de daar aanwezige soldaten.

Huntelaar: "In principe kan je zo'n bal niet missen"

Klaas-Jan Huntelaar draait een moeizaam seizoen met Schalke 04. Bij Oranje wist hij gisteravond gewoon weer het net te vinden.

"Ik ben wel tevreden", zei Huntelaar na afloop tegenover Goal.com. "We hebben de eerste helft goed druk gezet en de bal een aantal keer veroverd. Er waren wel een paar momenten dat Oostenrijk er iets te makkelijk uit kwam, maar ik denk dat we het over het algemeen wel goed gedaan hebben", aldus Huntelaar, die kort terugblikt op de wedstrijd.

Op 13 november 2010 scoorde hij voor het laatst in het shirt van Schalke. In wedstrijden van het Nederlands elftal weet hij het net vaker te laten bollen. Zo ook tegen Oostenrijk weer. Hier had hij echter wel een hoop kansen voor nodig. "Die eerste kans schoot ik op zich nog wel strak in, maar die pakte de keeper nog goed met z'n been. Bij twee andere kansen stond ik te dicht op de keeper en stifte ik de bal steeds tegen hem aan."

Vlak na rust was het wel raak voor Huntelaar. "Het was een heel goede bal van Erik Pieters na een mooie aanval vanaf links. Ik kon 'm nog net binnen knikken bij de tweede paal. In principe kan je zo'n bal niet missen, maar toch is het nog lastig. Je loopt eigenlijk van de goal weg dus moet je er wel een andere richting aan geven. Maar het was een perfecte voorzet dus die bal moest er gewoon in."

Het betekende het 26e doelpunt van Huntelaar in Oranje. Hiermee komt hij op gelijke hoogte met Kick Smit (oud-speler van Haarlem) in de topscorerslijst van het Nederalnds elftal. "Die naam zegt me wel iets", vervolgt Huntelaar. "Maar ik wist het niet. Het is overigens wel iets waar ik als spits mee bezig ben.

Twee nieuwe Blizzard-games voor einde 2012

Voor het einde van 2012 zullen er minstens twee nieuwe games van Blizzard uitkomen, aldus Activision-Blizzard Chief Financial Operator Thomas Tippl. Eén van deze games kan nog dit jaar uitkomen, maar als dit niet het geval is zien we er volgend jaar zeker twee.

De meest logische kandidaten voor deze releases zijn Diablo III, waar we al een hoop van hebben gezien, en Starcraft II-uitbreiding Heart of the Swarm, die de verhaallijn van de Zerg moet vervolgen, maar niets is bevestigd. Het motto van Blizzard is dan ook "when it's done".

Wilders: Ban veelplegers naar 'tuigdorpen'

Overlastgevende veelplegers moeten worden verbannen naar 'tuigdorpen'. Daarvoor pleit PVV-leider Geert Wilders. Hij wil dat er in elke provincie zo'n dorp wordt opgericht, schrijft De Telegraaf.

Wilders vindt dat veelplegers verplicht uit wijken moeten worden gehaald en naar een tuigdorp moeten worden gestuurd. "Daar worden ze in wooncontainers geplaatst. Als het om minderjarigen gaat, moet ook hun familie mee. Zet al het schorriemorrie maar bij elkaar."

De PVV-leider komt met het plan naar aanleiding van hardnekkige overlast zoals in Gouda. Pas als de aso's langer dan een jaar werken of studeren mogen ze wat Wilders betreft weer terug naar de bewoonde wereld.

Widers pleit bij het kabinet voor twaalf permanente tuigdorpen, een flink eind buiten de bebouwde kom. "Het wordt totaal sober, maar geen gevangenis. Iedereen mag erin en eruit." De partij heeft nog geen locaties op het oog.

In Amsterdam, Maastricht, Kampen, Arnhem en Tilburg is al eerder geëxperimenteerd met containerwoningen voor veelplegers. De projecten liepen echter vast door onder meer problemen met het bestemmingsplan. In Denemarken staan in de randen van steden al zogeheten 'skaeve huse' waar veelplegers worden gehuisvest.


PVV-leider Geert Wilders: Ban veelplegers naar 'tuigdorpen' (Foto: Novum)

'Regeringen willen politiek scoren met hulp'

Overheden geven steeds meer hulp aan landen die zij politiek en militair belangrijk vinden. Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib sprak donderdag van een zorgwekkende trend: "Sommige regeringen gebruiken hulp om snel politiek te scoren." Uit eigen onderzoek zou blijken dat sinds 2001 steeds meer hulp voor conflictgebieden wordt ingezet, zo liet Oxfam Novib weten bij de publicatie van het rapport Voor wie is de hulp nou eigenlijk?

Volgens de hulporganisatie is deze hulp 'vaak ineffectief en slecht opgezet'. Karimi stelt dat effectieve hulp levens redt en armoede bestrijdt. Maar dat hulp voor de korte termijn die gericht is op politieke en militaire doelen, de allerarmsten niet bereikt en faalt bij de opbouw van een veilige en stabiele staat.

Daarnaast zijn, mede doordat hulpverleners vaker in conflictgebieden werken, vorig jaar meer hulpverleners gedood, verwond of ontvoerd. In 2010 betrof het 225 incidenten, vergeleken met 85 in 2002, aldus Oxfam Novib.

Oxfam Novib noemt enkele voorbeelden. Sinds 2001 kreeg de bevolking van de Democratische Republiek Congo 10 dollar per hoofd van de bevolking aan humanitaire hulp. Irak, een veel welvarender land, kreeg in sommige jaren ruim twaalf keer zo veel. In Australië liep meer dan de helft van de hulp tussen 2007 en 2009 via het ministerie van Defensie. Dat zou niet verplicht zijn om over de effecten van hulpprojecten te rapporteren. Canada belooft sinds 2009 dat het de hulp deels zal verstrekken in landen die een belangrijke rol spelen in het buitenlandbeleid. Dit pakte onder meer gunstig uit voor Afghanistan, maar was nadelig voor zeven Afrikaanse landen.

Oxfam Novib waarschuwt hulp niet ondergeschikt te maken aan politiek. De organisatie wijst erop dat staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) op dit moment werkt aan een herziening van de lijst van partnerlanden voor de Nederlandse ontwikkelingshulp. Karimi vreest dat straatarme landen als Jemen en Burundi van de lijst worden geschrapt, en dat gebieden van politiek belang als Afghanistan en de Palestijnse gebieden blijven staan.

Zeven arrestaties na schietpartij Schiedam

In Schiedam zijn in de nacht van woensdag op donderdag zeven mensen aangehouden na een schietpartij. Kort na middernacht werd een huis aan de Van Beverenstraat beschoten. De schutters gingen er in een auto vandoor. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Niemand raakte gewond. Wel zijn ruiten gesneuveld. Een paar uur later werden de drie inzittenden van de auto gearresteerd in Rotterdam-Zuid. Ook de vier mannen tijdens de schietpartij in het huis waren zijn aangehouden, omdat het niet duidelijk is of ze verdachte zijn of slachtoffer.

Wat de aanleiding van de schietpartij was, is nog niet duidelijk.

Borderlands 2 in ontwikkeling

Randy Pitchford, baas van ontwikkelstudio Gearbox Software, heeft bevestigd dat Borderlands 2 in de maak is. Tijdens een interview liet hij zich dit ontvallen. Het eerste deel van Borderlands heeft zo'n drie miljoen exemplaren verkocht, dus een vervolg is niet verrassend.

Vorige maand was hij nog in de ontkenningsfase over een mogelijk vervolg, maar gisteren gaf hij tijdens een interview aan dat het spel Duke Nukem Forever nog energie van hem zal vragen en dat hij ondertussen nog moet werken aan Borderlands 2. Een druk baasje, die Randy. Wanneer of op welk platform het spel zal uitkomen heeft hij nog niet gemeld.

Borderlands 1

WNF pleit voor drie 'superreservaten'

De lappendeken van honderden natuurgebiedjes in Nederland moet worden omgevormd tot drie superreservaten: Duin, Delta en Bos. De Nederlandse natuurorganisaties moeten hun bezit daartoe vrijwillig reorganiseren. Dat zegt algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF) Johan van de Gronden donderdag in Trouw.

Van de Gronden presenteert zijn voorstel om het Nederlandse natuurbeleid te herijken donderdag bij een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij stelt dat de supernatuurgebieden elk een eigen beheerder moeten krijgen naar voorbeeld van de Britse National Trust. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zouden dan hun huidige functie verliezen.

Het fonds stelt voor van het rivierenlandschap en de Zeeuwse delta het superreservaat Delta te maken. De kustlijn van Domburg tot de Wadden kan worden ongevormd tot het superreservaat Duin. De Veluwe heeft volgens het WNF als geïsoleerd gebied minder kwaliteit, maar het wordt interessant als het gebied wordt gekoppeld aan de Oostvaardersplassen en het Duitse Reichswald. In dit bosreservaat 'kan het wild weer een echte seizoenstrek laten zien'.

De WNF-directeur spreekt zijn verontrusting uit over de polarisering in Nederland rond het onderwerp natuur en vraagt verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker (CDA) om een brief, waarin de overheid afstand neemt van het natuurbeleid. Dit biedt natuurorganisaties de ruimte in een breed 'Groen Beraad' zelf hervormingen voor te bereiden.

Het behoud van soorten in Nederland is doorgeschoten, vindt WNF. Dat zou niet alleen erg duur, maar ook onhoudbaar zijn vanwege de klimaatverandering. De natuurbeheerders moeten daarom vanuit een groter Europees perspectief onderzoeken wat de 'kroonjuwelen' zijn. Vanuit dat perspectief is Nederland volgens Van de Gronden een grote delta, met kwaliteiten die elders ontbreken.

Benítez verbaasd na versterkingen Inter

Rafael Benítez is verbijsterd over de vele nieuwe aanwinsten bij Internazionale, waar hij kort voor de jaarwisseling opstapte. Benítez mocht afgelopen zomer bij Inter geen nieuwe spelers halen, maar na zijn vertrek ging voorzitter Massimo Moratti toch akkoord met het halen van vijf versterkingen.

"Ik was daar erg verbaasd over", zei Benítez tegen Spaanse media. "Ik werd blijkbaar gewoon genegeerd."

"Ik heb in augustus een uitgeschreven plan ingediend voor het versterken van de spelersgroep", aldus de Spaanse oefenmeester. "In januari zijn er vijf nieuwe spelers gekomen en zes vertrokken. Nu zie je dat ze een team vormen. Mijn plan wordt nu alsnog doorgevoerd."

"Achteraf blijkt dus dat ik gelijk had. President Moratti was op de hoogte van mijn problemen, maar hij nam geen enkele maatregel", aldus Benítez, die spelers niet fitter zou maken volgens Inter. "Sinds ik weg ben zijn er al acht spierblessures ontstaan", besluit de Spanjaard.

'Van Geel wil Tyton meenemen naar De Kuip'

Roda JC-doelman Przemyslaw Tyton wordt volgens het Algemeen Dagblad gevolgd door Feyenoord. De 23-jarige Pool moet bij Feyenoord een einde maken aan de keeperscarrousel. Trainer Mario Been gaf vorig seizoen de voorkeur aan Darley, maar stapte afgelopen zomer over op routinier Rob van Dijk. Na een blessure van Van Dijk verdedigt Erwin Mulder inmiddels het Feyenoord-doel.

De komst van Tyton kan dichterbij komen als Martin van Geel de overstap maakt naar Rotterdam. De algemeen directeur van Roda JC is bij Feyenoord in beeld als opvolger van Leo Beenhakker, die opstapte na onenigheid met de clubleiding. Van Geel is bekend met het contract van Tyton.

De clubbestuurder liet eerder al weten gecharmeerd te zijn van de interesse vanuit de havenstad. Van Geel was in het verleden werkzaam bij Willem II, AZ en Ajax. Tyton heeft zich bij Roda ontwikkeld tot een vaste kracht. Dankzij goede optredens was de Pool ook in beeld bij PSV.

Bild: "Heidfeld naar Lotus Renault GP"

Lotus Renault GP zegt nog alle opties voor de vervanger van de zwaargewonde Robert Kubica open te houden, maar Bild denkt zeker te weten dat de keuze al gemaakt is. Volgens het Duitse blad zal Nick Heidfeld de Pool gaan vervangen.

Heidfeld is één van de meest ervaren rijders in de Formule 1 met 170 races achter zijn naam, maar nog geen zeges. De ervaring heeft volgens Bild de doorslag gegeven om voor hem te kiezen in plaats van Bruno Senna of Nico Hülkenberg.

"Met Petrov hebben we een relatief onervaren coureur in huis. Om het hele potentieel van de auto te kunnen benutten hebben we een sterkere en meer ervaren man nodig. En Heidfeld heeft in de laatste jaren veel gereden," vertelde een bron binnen Lotus Renault aan Bild.

De keuze voor Heidfeld moet nog wel bevestigd worden door het team. De Duitser zal in ieder geval op Jerez komend weekend een dag gaan testen voor Lotus Renault. De coureur heeft als voordelen dat hij de Pirelli-banden al kent en dat hij momenteel zonder contract zit.

True Crime: Hong Kong geannuleerd

Activision heeft bekendgemaakt dat de ontwikkeling van True Crime: Hong Kong is stopgezet. De game zou niet kunnen concurreren met andere free roaming-games. Het bedrijf heeft ook de ontwikkeling van Guitar Hero en DJ Hero stilgelegd.

"At the same time, due to continued declines in the music genre, the company will disband Activision Publishing's Guitar Hero business unit and discontinue development on its Guitar Hero game for 2011.  The company also will stop development on True Crime: Hong Kong™.  These decisions are based on the desire to focus on the greatest opportunities that the company currently has to create the world's best interactive entertainment experiences." aldus Activision Blizzard in het jaaroverzicht.

De samenwerking tussen developer United Front Games, onder andere bekend van Modnation Racers, en Activision lijkt voorlopig tot een einde te komen. Er gaan geruchten dat United Front Games de deuren zou moeten sluiten, maar de Canadese developer heeft zelf een reactie gegeven waarin dit niet ter sprake komt:

"We are sorry we did not get a chance to complete this project with Activision, but we understand why. We are both committed to doing quality games and nothing less. Maybe we will have a chance to work together in the future, but in the meantime we are setting our creative sights on a different horizon. You can keep up with the latest developments at UFG on our site." aldus United Front Games. 

true crime

True Crime: Hong Kong is niet meer...

Activision stopt met Guitar Hero en DJ Hero

Activision heeft officieel een einde gemaakt aan haar muziekgames-franchises. Dit heeft Activision Publishing CEO Eric Hirshberg bekendgemaakt tegenover investeerders in het bedrijf. Als gevolg van dit besluit zullen er zo'n 500 banen verloren gaan bij de uitgeversgigant.

De beslissing is gemaakt op basis van de teruglopende vraag naar muziekgames. Ondanks goede scores voor DJ Hero 2 en Guitar Hero: Warriors of Rock liep het publiek niet warm voor deze titels. De tegenvallende verkoopcijfers van Rock Band 3 werden ook als bewijs van deze trend aangehaald. Hirshberg: "Given the considerable licensing and manufacturing costs associated with this genre, we simply can't make these games profitably based on current markets and demand." Activision zal haar bestaande titels nog wel met DLC blijven ondersteunen.

Dit is niet het eerste gevolg van de teruglopende verkoop van muziekgames - Rock Band-ontwikkelaar Harmonix was eind vorig jaar door EA te koop gezet, waarna deze werd opgepikt door een investeringsgroep.

Chantal Janzen steeds zenuwachtiger voor auditie

Chantal Janzen gaat nog steeds met knikkende knieën naar een auditie. Voor de 31-jarige musicalster worden de audities alleen maar erger. "Hoe meer ervaring ik opdoe en hoe meer rollen ik speel, hoe erger het wordt om auditie te doen", vertelt Janzen aan Libelle.

"Voor mijn gevoel is de druk hoger dan vroeger", gaat Janzen verder. "Toen kon ik mensen nog verrassen omdat ze me niet kenden. Maar tegenwoordig weet bijna iedereen wat ik in mijn mars heb en dus moet ik extra mijn best doen."

De zenuwen sloegen ook aardig toe tijdens de audities voor Janzens nieuwste musical, Wicked. "Door de zenuwen ben ik vier kilo afgevallen omdat ik telkens naar de wc rende." De blondine vertelde eerder dat ze drie keer terug moest komen, voordat ze hoorde dat ze de heks Glinda mag spelen in de internationale succesmusical.

Janzens bekendheid heeft niet alleen gevolgen voor audities, ook in geboortedorp Tegelen reageert men anders op Chantal. "Wat ik heel gek vind, is dat de mensen uit Tegelen tegenwoordig ineens zonder accent tegen me praten. Alsof ik ze niet meer zou verstaan."

Toch draagt Janzen het Limburgse dorp een warm hart toe. "Het leuke van een dorp als Tegelen is dat iedereen trots is op wat je doet, want je bent ook een beetje van hen." Als klein meisje aanbad Janzen dorpsgenoot Huub Stapel. "Ik vond het heel bijzonder dat hij uit Tegelen komt. Ik had als kind het idee dat ze in Amsterdam op niemand uit ons dorp zaten te wachten. Ik dacht: als hij het kan, dan moet ik het ook kunnen."

Janzen doet de uitspraken in Libelle Nieuwscafé, de krant die vanaf vrijdag elke maand bij het vrouwenblad verschijnt.


Chantal Janzen steeds zenuwachtiger voor auditie (Foto: Novum)

Griekse artsen demonstreren tegen bezuinigingen

Honderden stakende artsen demonstreren woensdag voor het Griekse ministerie van Volksgezondheid, omdat ze boos zijn vanwege plannen voor striktere regels omtrent de uitgaven binnen de nationale gezondheidszorg.

Artsen werkzaam voor de grootste Griekse sociale-zorgverzekeraar en in staatsziekenhuizen uit Groot-Athene hielden woensdag estafettestakingen. Ook advocaten, apothekers, leraren en medewerkers van het openbaar vervoer staken deze week tegen de bezuinigingen.

Verwacht wordt dat het parlement de nieuwe bezuinigingen later woensdag goedkeurt. De Griekse Socialistische Partij heeft een serie lange-termijnbezuinigingen doorgevoerd in ruil voor de 110 miljard euro aan leningen die Griekenland uit het Europese noodfonds ontvangt.

Aanklagers: Berlusconi moet voor de rechter komen

Italiaanse aanklagers hebben woensdag bij een rechtbank in Milaan een verzoek ingediend voor een proces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De aanklagers beschuldigen Berlusconi ervan betaald te hebben voor seks met een minderjarige. Bovendien zou Berlusconi zijn macht en invloed hebben gebruikt om de zaak in de doofpot te krijgen. Het is nu aan de rechter of het verzoek wordt ingewilligd.

De aanklagers willen een versneld proces, omdat ze van mening zijn dat er sluitend bewijs is tegen de premier. Die procedure staat aanklagers toe voorbereidende hoorzittingen over te slaan en direct naar de rechtbank te gaan. De aanklagers stellen dat Berlusconi een Marokkaans meisje met de bijnaam Ruby, die toen 17 was, betaalde voor seks. In Italië is gemeenschap met vrouwen onder de achttien strafbaar.

De aanklacht van machtsmisbruik is gebaseerd op telefoontjes die Berlusconi pleegde met de politie in Milaan. Ruby werd daar vastgehouden op een politiebureau, omdat ze drieduizend euro zou hebben gestolen. Uiteindelijk werd het meisje overgedragen aan een vertrouweling van Berlusconi.

Tientallen aanhangers protesteerden woensdag voor de Milanese rechtbank tegen de beslissing van de aanklagers. Ze zeggen dat Berlusconi de telefoontjes pleegde om een diplomatieke rel te voorkomen. Op dat moment zou hij er nog van zijn uitgegaan dat Ruby een nichtje was van de Egyptische president Hosni Mubarak.

De verdediging van Berlusconi is van mening dat de zaak moet worden behandeld door het Tribunaal van Ministers, een driekoppig college dat is opgezet om overtredingen begaan door regeringsleden bij de uitoefening van hun functie te onderzoeken. De aanklagers stellen echter dat de misdrijven waarvan Berlusconi wordt beschuldigd niet zijn gepleegd tijdens de uitoefening van zijn ambt.

Berlusconi noemde de beschuldigingen tegen hem woensdag 'walgelijk' en een poging om zijn regering in diskrediet te brengen. Hij zei dat ze nergens op gebaseerd zijn en hield vol dat de Milanese aanklagers de wet overtreden omdat de zaak buiten hun jurisdictie valt.


Aanklagers: Berlusconi moet voor de rechter komen (Foto: Novum)

Monique Smit: Emma gaat steeds meer op Jan lijken

Emma Smit gaat steeds meer op haar vader Jan lijken. Dat merkt haar tante Monique, die geregeld op Emma past. "Ze krijgt nu een beetje een rond kopje en ook de blik in haar ogen lijkt meer op die van Jan", constateerde Monique woensdag in Koffietijd.

"Als ze lacht, zie je toch wel iets meer Smit erin komen", vertelde Monique. Volgens de 21-jarige zangeres en presentatrice leek Emma vlak na haar geboorte vooral op halfzusje Fem. Emma zag in november het levenslicht, haar moeder Liza heeft al een dochter uit een eerdere relatie.

Hoewel Monique zelf nog niet aan kinderen moet denken, is ze dol op haar nichtjes. "Ik pas bijna elke dag wel op, al is het maar een uurtje. Ik vind het echt ontzettend leuk."


Monique Smit: Emma gaat steeds meer op Jan lijken (Foto: Novum)

Naam dader aanslag Domodedovo gelekt

De zelfmoordaanslag op de Moskouse luchthaven Domodedovo vorige maand werd uitgevoerd door de 20-jarige Magomed Jevlojev. De tienerbroer en -zus van de terrorist zijn gearresteerd. Dat heeft een bron binnen de Russische inlichtingendienst in Ingoesjetië woensdag gezegd.

De 15-jarige broer en de 16-jarige zus van Jevlojev zijn gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. Op de handen van de broer werden sporen aangetroffen van de explosieven die Jevlojev voor de aanslag gebruikte. In het dorp van Jevlojev, Ali-Joert, werd nog een persoon opgepakt.

De Tsjetsjeense krijgsheer Dokoe Oemarov eiste in een maandag vrijgegeven videoboodschap de verantwoordelijkheid op voor de zelfmoordaanslag, waarbij 36 doden en meer dan 180 gewonden vielen.

NAVO stelt nieuwe civiele gezant aan

De NAVO heeft Simon Gass, de Britse ambassadeur in Iran, aangesteld als hoogste civiele vertegenwoordiger in Afghanistan. Gass vervangt in april zijn landgenoot Mark Sedwill, die de post sinds februari 2010 bekleedde. Dat maakte de NAVO woensdag bekend.

Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van het bondgenootschap, zei dat de rol van Gass een bijzondere betekenis krijgt wanneer de Afghanen 'in de eerste helft van dit jaar de verantwoordelijkheid voor hun eigen veiligheid op zich nemen'.

VS willen Rusland bij WTO

De Amerikaanse regering wil normale handelsbetrekkingen met Rusland aangaan en bewerkstelligen dat het land wordt toegelaten tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Rusland is de grootste economie die geen lid is van de WTO, het handelsblok waarbij 153 landen zijn aangesloten, ondanks het feit dat al sinds 1993 wordt onderhandeld over toetreding.

De regering van president Barack Obama probeert het Congres nu te overtuigen dat de Verenigde Staten profiteren van de Russische toetreding tot de WTO.

NAVO biedt Midden-Oosten vredesmacht

De NAVO wil Israël en de Palestijnen de diensten aanbieden van vredesmilitairen als beide partijen een vredesakkoord overeenkomen. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, woensdag gezegd op een veiligheidsconferentie in de Israëlische stad Herzliya.

Volgens Fogh Rasmussen kan de NAVO tussenbeide komen als een eventueel vredesakkoord wordt geschonden of als een van beide partijen hulp nodig heeft. Tot die tijd moet de NAVO 'niet betrokken worden bij het vredesproces in het Midden-Oosten' en moet de NAVO geen rol willen spelen, zei hij.

Een woordvoerder zei dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met Fogh Rasmussen heeft gesproken over het uitbreiden van de samenwerking tussen de NAVO en Israël. Of Netanyahu in wilde gaan op het aanbod van de vredesmacht, wilde de woordvoerder niet zeggen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei in te stemmen met een tijdelijke inzet van vredesmilitairen in een toekomstige Palestijnse staat.

'Marketing lokt vrouwen naar sigaret'

De daling van het aantal rokende vrouwen vlakt af. Dat lijkt een succes van de marketingactiviteiten van de tabaksindustrie gericht op vrouwen, meldt antirookclub Stivoro woensdag.

De verklaring is mogelijk dat de tabaksindustrie regelmatig nieuwe sigaretten lanceert met een 'elegante en glamoureuze uitstraling en voor vrouwen aantrekkelijke smaak'. Zo zou Marlboro Flavour Plus in 2009 het succesvolste nieuwe product op de Nederlandse markt zijn geweest.

Reclame voor tabak is verboden, maar via het product, de verkooppunten en internet kan de tabaksindustrie effectief nieuwe klanten werven, stelt Stivoro. "Jonge vrouwen zijn daarin in Nederland kennelijk een aantrekkelijke groep."

Volgens Stivoro-directeur Lies van Gennip loopt Nederland qua kennis over de schade van tabak achter. "Nederland kan zich aansluiten bij de Europese en mondiale trend om additieven aan tabak die de aantrekkelijkheid van sigaretten vergroten te verbieden en regels te stellen aan verpakkingen, zodat die niet meer als reclamevehikel gebruikt kunnen worden."

Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Stivoro onder 18.755 Nederlanders van 15 jaar en ouder blijkt woensdag dat 26 procent van de vrouwen onder de 45 jaar vorig jaar rookte. Dat was in 2008 nog 24 procent.

Van de mannen rookte vorig jaar 28 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat het percentage rokers in Nederland sinds 2004 blijft steken rond de 27 procent. Het aantal rokende vrouwen daalt de laatste jaren minder snel dan het aantal mannen.

Het aantal rookgerelateerde ziekten onder vrouwen is volgens Stivoro in Nederland hoog te noemen. Ook zouden roken en meeroken tijdens de zwangerschap een belangrijke oorzaak zijn van de relatief hoge babysterfte in Nederland.


'Marketing lokt vrouwen naar sigaret' (Foto: Novum)

Bleker de boer op in zoektocht naar steun

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) voert de komende weken intensief overleg met provincies en natuurorganisaties over de bezuinigingen op het natuurbeleid. "Ik hoop op een vergelijk voor de komende jaren", zei hij woensdagavond in Nieuwsuur.

In de uitzending leverden gedeputeerden van Noord-Brabant, Utrecht en Flevoland forse kritiek op de bezuinigingen, evenals oud-minister en voorzitter van Natuurmonumenten Cees Veerman. De provincies krijgen de komende drie jaar 600 miljoen euro minder voor natuurbeleid, maar kunnen tot en met 2013 toch nog 3,5 miljard euro uittrekken voor natuuruitbreiding.

"Dat is gigantisch veel", vindt Bleker, die van de provincies te horen heeft gekregen dat ze zich de komende jaren al voor meer dan 4,1 miljard euro hebben verplicht tot grondaankopen. De provincies zeggen dat ze aan contracten vastzitten. "Je moet je als overheid betrouwbaar opstellen", zei een gedeputeerde.

"Er is al ontzettend veel grond gekocht, die vaak nog niet eens in gebruik is als natuur", reageerde Bleker. "Als we dat nu eerst inrichten en het beheer op orde krijgen, dan kan dat leiden tot een goed functionerend natuurstelsel." Hij beloofde dat boeren in de toekomst meer geld krijgen voor beheer. "We moeten af van die harde scheiding tussen natuur en landbouw."

Bleker staat in ieder geval achter de politieke keuze van het kabinet om op natuur te bezuinigen. "Ik heb liever dat het geld naar ouderenzorg gaat." Veerman, die sprak van kapitaalvernietiging, riep hem juist op opnieuw te onderhandelen in het kabinet. "Het is fout om nu te bezuinigen, het is bestuurlijk niet verstandig en onfatsoenlijk. We moeten het rentmeesterschap weer centraal stellen."

Bleker zei dat hij maandag met zijn partijgenoot Veerman heeft gebeld en een afspraak heeft gemaakt om volgende maand eens rustig met hem te praten. "Ik heb hem heel hoog zitten en hoop dat ik dan een positiever beeld kan schetsen dan nu."


Bleker de boer op in zoektocht naar steun  (Foto: Novum)

Uitslagen oefeninterlands (09/02/2011)

Op dinsdag en woensdag is er volop geoefend in het internationale voetbal. Zo won Nederland eenvoudig met 3-1 van Oostenrijk, maar enkele andere toplanden verging het minder makkelijk.

Dick Advocaat heeft met Rusland nog heel wat huiswerk te verrichten, want het land ging in Abu Dhabi met 1-0 onderuit tegen Iran. Duitsland slaagde er weer niet in om Italië te kloppen. Die Mannschaft nam een 1-0 voorsprong, maar de Italianen kwamen laat weer langszij, waardoor de Duitsers hun al sinds 1995 durende overwinningsloze reeks op Italië voort zien duren.

Frankrijk is daarentegen bezig om het publiek na het desastreus verlopen WK weer voor zich te winnen. Ditmaal werd Brazilië met 1-0 aan de zegekar gebonden. Argentinië won met 2-1 van Portugal, terwijl Engeland met 1-2 Denemarken de baas was. Het Turkije van Guus Hiddink kwam tenslotte niet verder dan 0-0 tegen Zuid-Korea.

Uitslagen oefeninterlands

Thuis Uit Uitslag
Cyprus Zweden 0-2
Roemenië Oekraïne (wns) 2-2
Ierland Wales 3-0
Armenië Georgië 1-2
Moldavië Andorra 2-1
San Marino Liechtenstein 0-1
Wit-Rusland Kazachstan 1-1
Griekenland Canada 1-0
Bolivia Letland 1-2
Iran Rusland 1-0
Macedonië Kameroen 0-1
Kroatië Tsjechië 4-2
Azerbeidzjan Hongarije 0-2
Israël Servië 0-2
Turkije Zuid-Korea 0-0
Cyprus Roemenië (wns) 1-1
Zweden Oekraïne (wns) 1-1
Albanië Slovenië 1-2
Bulgarije Estland 2-2
Denemarken Engeland 1-2
Luxemburg Slowakije 2-1
België Finland 1-1
Nederland Oostenrijk 3-1
Malta Zwitserland 0-0
Noorwegen Polen 0-1
Duitsland Italië 1-1
Schotland Noord-Ierland 3-0
Argentinië Portugal 2-1
Frankrijk Brazilië 1-0
Spanje Colombia 1-0

Gadget: NAVIGON 20 Plus Europe 23

Ooit wel eens geprobeerd om van Utrecht naar Limburg te rijden, maar kwam je echter in Rotterdam terecht? Nee? Ik wel. Gelukkig heb ik daar nu een digitaal hulpmiddel voor. Vijftien jaar terug hadden we er ook nog nooit van gehoord, maar tegenwoordig heeft vrijwel iedereen er wel eentje: een navigatiesysteem. Tijd om er eens eentje uitgebreid te testen. FOK! heeft daarvoor het volgende exemplaar mogen ontvangen: de NAVIGON 20 Plus Europe 23. Deze is zowel bedoeld voor in de auto als voor voetgangers.

NAVIGON 20 Plus

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.