Rusland: uitgezette verslaggever mag terugkomen

De Moskouse correspondent van The Guardian mocht Rusland niet in, omdat hij niet de juiste procedures voor accreditatie had gevolgd. Hij kan terugkeren als de fouten die zijn gemaakt, zijn opgelost. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd.

De correspondent, Luke Harding, werd afgelopen weekeinde op het eerste het beste vliegtuig terug naar Groot-Brittannië gezet, toen hij terug wilde keren naar Moskou. Bovendien werd zijn visum ingetrokken. Volgens The Guardian werd Harding niet uitgelegd waarom hij het land niet meer in mocht.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werd Harding de toegang geweigerd, omdat de regels voor accreditatie waren overtreden. Regels die volgens het ministerie 'welbekend zijn bij alle journalisten'. Het ministerie ging echter maar op één regel in: het vernieuwen van de accreditatiepas, voordat het land verlaten wordt. Harding had dit in november niet gedaan. Sinds die tijd werkte hij in Londen aan een boek over WikiLeaks, waarin onder meer stond dat Rusland onder Vladimir Poetin een 'virtuele maffiastaat' was geworden. Het vermoeden bestaat dan ook dat dit de eigenlijke reden was voor zijn uitzetting.

De verklaring van het ministerie kwam kort nadat de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov telefonisch om uitleg had gevraagd.


Rusland: uitgezette verslaggever mag terugkomen (Foto: Novum)