Vrijspraak in moordzaak zonder lijk

De 41-jarige Frans J. uit Oosterbeek is vrijgesproken voor de moord op amateurfotograaf Henk Peters uit het Gelderse Doorwerth. De rechtbank in Arnhem bepaalde woensdag dat er te weinig bewijs is. Zo is er geen lijk gevonden. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar gevangenisstraf geëist.

De rechter veroordeelde J. wel tot veertien maanden cel voor enkele andere feiten, zoals vuurwapenbezit en verduistering. Hij hoeft echter niet meer naar de gevangenis, omdat hij sinds zijn aanhouding in mei 2009 al 22 maanden heeft vastgezeten.

Politie en justitie verdenken J. van de moord op de nog steeds vermiste Peters. Het slachtoffer verdween spoorloos nadat hij in april 2009 het koninginnenachtconcert van Kane in Arnhem had bijgewoond. In de auto van J. werden bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen en J. bleek in het bezit te zijn van de huissleutel en het rijbewijs van Peters. Ook werd een geheugenkaartje uit diens fototoestel gevonden.

De rechtbank gaat ervan uit dat Peters niet meer in leven is en dat hij door geweld om het leven is gekomen maar vindt het vinden van de bezittingen van Peters onvoldoende bewijs om J. aan te wijzen als de verantwoordelijke. J., die zich op zijn zwijgrecht beriep, heeft de moord altijd ontkend.