'Allochtone bijstandstrekker verzwijgt vaak bezit'

Allochtone bijstandstrekkers blijken vaak hun landhuizen, bedrijven of landerijen in het buitenland te verzwijgen. In 10 procent van de onderzochte zaken is er sprake van verzwegen bezit in het buitenland, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van gegevens van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het ministerie deed onderzoek naar 945 allochtonen die in Nederland een bijstandsuitkering ontvangen. Daarbij werd samengewerkt met de ambassades in Turkije, Marokko, Suriname en Spanje.

Bezit in Nederland is voor het ministerie gemakkelijker op te sporen dan bezit in het buitenland. Toch kon in een op de tien gevallen een sanctie worden opgelegd.

De onderzoeken werden opgestart als er aanwijzingen waren dat iemand bezit of inkomsten in het buitenland verzweeg. Bijvoorbeeld als iemand wel erg lang in het buitenland verbleef of als er sprake was van hoge telefoonrekeningen door veelvuldig bellen met het land van herkomst.

In Spijkenisse bleek een Turks echtpaar dat al 250.000 euro aan bijstand had ontvangen een appartementencomplex in Turkije te bezitten. Een Turks echtpaar uit Hoogezand-Sappemeer bleek onder meer negen appartementen, drie werkplaatsen met twee meubelzaken, vier percelen bouwgrond en 3 hectare landbouwgrond te hebben.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) brengt de Tweede Kamer donderdag op de hoogte. De controles worden geïntensiveerd. In iedere zaak zou het om een paar ton onterecht ontvangen bijstand gaan.