FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 oktober 2010

Helikopter neergestort in Noord-Ierland

In het zuiden van Noord-Ierland, vlakbij de grens met Ierland, is zaterdag een helikopter met mogelijk vier inzittenden neergestort. Voor het leven van de mensen aan boord wordt gevreesd, aldus Noord-Ierse media.

Het ongeluk gebeurde in het Mourne-gebergte, een pittoresk gebied dat erg geliefd is bij wandelaars. De identiteit van de inzittenden en de oorzaak van de crash zijn nog niet bekend.

'Chandhok in beeld bij Lotus in 2011'

Het laatste gerucht in het Formule 1-paddock is dat Karun Chandhok volgend seizoen de testrijder bij Team Lotus kan worden. De Indiër zou via deze weg willen proberen om in 2012 een racestoeltje te bemachtigen. BBC-pitreporter Ted Kravitz vroeg naar deze optie in Zuid-Korea en kreeg bij Lotus te horen dat Chandhok een fantastische jongen is.

De Indiër maakte dit seizoen bij Hispania Racing zijn debuut in de Formule 1, maar werd halverwege het seizoen aan de kant geschoven. Chandhok had goede hoop op een snelle terugkeer, maar het team gaf hem geen kans meer. Hierdoor was hij niet in Japan en duikt hij ook dit weekend in Zuid-Korea niet op. De coureur daarom aan de opties voor volgend jaar.

Chandhok is overigens niet de enige die bij Lotus aast op de route van testrijder in 2011 en racecoureur in 2012. Voor Giedo van der Garde is het ook één van de opties om de Formule 1 te betreden.

VN willen onderzoek naar marteling Irak

"De Amerikaanse regering moet onderzoek doen naar mogelijke gevallen van marteling in Irak, zoals die worden beschreven in documenten die klokkenluiderswebsite WikiLeaks zaterdag openbaar heeft gemaakt". Dat heeft de VN-rapporteur voor marteling Manfred Nowak zaterdag gezegd in een interview met de BBC.

"Staten zijn verplicht om marteling te verbieden, eventuele gevallen te onderzoeken, de daders te berechten en de slachtoffers schadeloos te stellen", aldus Nowak.

WikiLeaks zette eerder op de dag honderdduizenden documenten over de Irak-oorlog op internet. Daarin komt onder meer naar voren dat Iraakse agenten en militairen gevangenen misbruikten en dat de Amerikanen dat door de vingers zagen. Het zou gaan om honderden gevallen van misbruik, waaronder verkrachting en zelfs moord.

VN willen onderzoek naar marteling Irak
VN willen onderzoek naar marteling Irak (Foto: ANP)

Weer auto te water bij Botlekbrug

Bij de Botlekbrug in Rotterdam is zaterdagavond een auto de Oude Maas ingereden. De auto reed door de gesloten slagbomen. Duikers van de brandweer zijn op zoek naar het voertuig en de eventuele inzittenden, laat een politiewoordvoerder weten. Het incident werd om 20.35 uur gemeld. Rond 22.00 uur was er nog niets gevonden.

In januari en drie jaar geleden vonden op de Botlekbrug al vergelijkbare incidenten plaats. Ook toen reed een auto door de slagbomen. In beide gevallen overleed een automobilist.

Libris Geschiedenis Prijs voor boek over Congo

David Van Reybrouck heeft zaterdagavond de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek 'Congo. Een geschiedenis' gewonnen. De jury was unaniem en beschrijft het boek als 'briljant, adembenemend en meeslepend'. Voor de prijs waren 325 boeken genomineerd. De prijs levert Van Reybroek twintigduizend euro op.

Juryvoorzitter Paul Schnabel overhandigde de prijs voor het beste historische boek van dit jaar tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Stadsschouwburg Amsterdam. De jury roemt de rijke, bijna barokke stijl van het boek, evenals de 'originele combinatie van persoonlijke betrokkenheid en journalistieke distantie'.

'Congo. Een geschiedenis' biedt een 'allesomvattende' geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie. Het vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Congolezen, die proberen te overleven in een land dat alsmaar dieper wegzakt in uitbuiting, corruptie en burgeroorlog. Het einde is 'verrassend hoopvol'.

De in 1971 geboren Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij debuteerde in 2001 met 'De plaag' en schreef in 2004 het toneelstuk 'Die Siel van die Mier'. In 2007 verscheen zijn toneelstuk 'Missie' en een jaar later 'Pleidooi voor populisme'. Al zijn werken hebben prijzen gewonnen.

De jury bestond naast directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Paul Schnabel, uit Amerika-deskundige Ruth Oldenziel, emeritus-hoogleraar geschiedenis Henk Wesseling, NTR-eindredacteur Carla Boos, Volkskrant-redacteur Martin Sommer en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.

Uitslag sc Heerenveen - VVV-Venlo

Om 20.45 begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen sc Heerenveen en VVV-Venlo. Hieronder vind je de uitslag.

sc Heerenveen

2 - 0

VVV-Venlo

 50' Dost
 53' Väyrynen
 
 
 Rode kaart: , Chula (61/2xg) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.700
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Stuhr-Ellegaard
Koning
Breuer
Kruiswijk
Jong-a-Pin
Väyrynen (Djuricic/67)
Elm
Grindheim (Haglund/79)
Beerens
Papadopulos (Dost/44)
Assaidi
  Gentenaar
De Regt
Nkume
Paauwe
Fleuren
Leemans
Josué (Verbeek/75)
Tóth
Chula
Boymans (Viana/84)
Ahahaoui (Uchebo/46)

Starcraft en Bejeweled?

Goed nieuws vanuit Blizzcon voor Starcraft II spelers. Mike Morhaime van Blizzard heeft laten weten dat er vier nieuwe modes zullen worden toegevoegd aan de science-fiction RTS game.

De vier nieuwe modes zijn: Auir Chef, Left 2 Die, StarJeweled en Blizzard DotA. Auir Chef combineert koken met moorden op het slagveld, hierbij valt de titel 'Executor Chef' te verdienen. Left 2 Die voegt een nieuwe co-op mogelijkheid toe aan de 'Outbreak' campaign missie toe, volgens Morhaime.

Bij StarJeweled worden er Bejeweled-achtige tafarelen aan de gameplay toegevoegd, er moeten edelstenen aan elkaar gematched worden voor het verzamelen van troepen en het opsparen van energie. Over Blizzard DotA is nog niet veel bekend, maar het schijnt dat het een buitenaardse versie zal zijn van de populaire Warcraft III 'Defence of the Ancients' modes.

Alle speltypen zijn te spelen op Blizzcon, mocht je niet de mogelijkheid hebben aanwezig te zijn, de nieuwe modes zullen de komende maanden gratis te downloaden zijn via Battle.net.

Starcraft 

Wilders wil dat IsraŽl Jordaanoever volbouwt

PVV-leider Geert Wilders wil dat Israël de Westelijke Jordaanoever volbouwt met nederzettingen. "Judea en Samaria zijn Israël dus hoe meer joodse nederzettingen daar hoe beter", twitterde de politicus zaterdagavond. Wilders staat bekend als een vriend van Israël en heeft daar in de jaren tachtig een periode op een kibboets doorgebracht.

Volgens het internationaal recht mag Israël de Westelijke Jordaanoever helemaal niet bebouwen, hoewel dat de laatste tijd weer in hoog tempo gebeurt, ondanks internationale druk om hiermee op te houden. Israël veroverde het gebied in 1967 in een oorlog en duidt de streek aan met de bijbelse namen Judea en Samaria.

Het gebied werd overigens niet geannexeerd. De Westelijke Jordaanoever kreeg na de Oslo-akkoorden in 1994 een beperkte autonomie in bepaalde gebieden, die worden bestuurd door de Palestijnse Autoriteit. Oost-Jeruzalem, dat ook in 1967 werd veroverd, werd wel geannexeerd door Israël, maar dat wordt niet erkend door de internationale gemeenschap.

Het nieuwe kabinet van CDA en VVD heeft afgesproken dat in het conflict tussen Israël en de Palestijnen een tweestatenoplossing het uitgangspunt is, uitgaande van de grenzen van 1967. De regering zegt zich sterk te maken voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. "Jordanië is de enige Palestijnse staat die er ooit zal komen", stelt Wilders daar tegenover.

Donderdag bleek dat sinds het recente einde van de bouwstop in joodse nederzettingen op de Jordaanoever kolonisten in koortsachtig tempo huizen aan het bouwen zijn. Veel huizen worden bovendien gebouwd op grondgebied dat onder vrijwel elk vredesakkoord zal behoren tot een Palestijnse staat en vormen zo dus een groot obstakel in de vredesonderhandelingen.

In drie weken tijd werd begonnen aan de bouw van bijna 550 huizen, meer dan vier keer zoveel als het gemiddelde in de twee jaar hiervoor. Deze telling van persbureau AP is gebaseerd op bezoeken aan zestien van de ruim 120 nederzettingen op de Westoever, alsmede op telefonisch ingewonnen informatie uit bijna vijftig nederzettingen en interviews met bouwvakkers en burgemeesters.

"Dit aantal is alarmerend en is een nieuwe indicatie dat Israël niet serieus is over het vredesproces, dat toch zou moeten gaan over het beëindigen van de bezetting", zei een woordvoerder van het bestuur van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas op de Westoever.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bagatelliseerde de nieuwbouw, die volgens hem 'geen reëel effect heeft op de landkaart van een mogelijke overeenkomst'. Toch bedreigen de bouwactiviteiten het pas vorige maand weer begonnen vredesoverleg, waaruit de Palestijnen zich dreigen terug te trekken als de op 26 september afgelopen bouwstop niet weer wordt ingesteld.

In een poging het vredesoverleg te redden heeft de Amerikaanse regering geopperd de bouwstop eenmalig met twee maanden te verlengen. Israël en de Palestijnen zouden binnen die twee maanden overeenstemming moeten bereiken over de toekomstige grens. De Palestijnen zeggen dat die termijn niet reëel is.

Op de Westoever wonen nu bijna driehonderdduizend Israëliërs en 2,2 miljoen Palestijnen. Kolonisten spinnen in het gebied een steeds verfijnder web van nederzettingen en zogenoemde buitenposten, waarvan het aantal inmiddels bijna honderd bedraagt.


(Foto: Novum)

Yao Jie naar finale Dutch Open

Yao Jie staat voor het derde jaar op rij in de finale van de Dutch Open badminton. Ze klopte vandaag de Japanse Ai Goto.

Jie kan morgen het toernooi voor het derde jaar op rij winnen als ze de Duitse Juliane Schenk kan verslaan. In de eerste set ging het vandaag echter niet gemakkelijk. Ze moest zich steeds terugknokken van een achterstand. De Japanse liep zelfs uit tot 20-18, maar Jie kwam terug tot 20-20. In totaal werkte de Nederlandse zeven game-points weg om uiteindelijk de set me 30-28 binnen te slepen. In de tweede set was het verzet van de Japanse gebroken en won Jie met 21-8.

Erik Pang slaagde er bij de mannen niet in de finale te bereiken. Hij ging in de halve finale met 22-20 en 21-17 onderuit tegen de Japanner Sho Sasaki.

'HRT wil versnellingsbakken Williams in 2011'

Het lijkt er op dat het worstelende Hispania Racing voor het nieuwe Formule 1-seizoen de versnellingsbakken en het hydraulische systeem van Williams gaat gebruiken. Beide partijen zijn volgens de Finse krant Turun Sanomat met elkaar in onderhandeling over een overeenkomst.

HRT krijgt net als Virgin en Lotus dit jaar de versnellingbakken en het hydraulische systeem van X-Trac, maar dit kent vele problemen waardoor de bolides vaak met technische problemen zijn uitgevallen. Lotus heeft voor 2011 al voor Red Bull gekozen en de motoren van Renault. HRT blijft Cosworth als motorleverancier trouw, maar wil nu graag op het aanbod dat Williams in september deed ingaan om zowel de snelheid als de betrouwbaarheid omhoog te krijgen.

Drum met 4 spelers in Taiko Drum Master voor de Wii

Als je drumt doe je dit vaak alleen, zowel op echte drums als in bijvoorbeeld Rock Band. Maar soms is één drummer niet genoeg. Twee is al beter, maar vier, dat is pas echt drummen. Gelukkig maar dat Namco Bandai daaraan gedacht heeft. In hun nieuwe Taiko Drum Master voor de Wii, Taiko Drum Master Wii: Everyone Party, kan je met vier spelers los gaan op de drums wanneer de game op 2 december in Japan uitkomt.

Behalve de normale mode om liedjes te spelen heeft de game ook nog wat minigames, waaronder vechten tegen krokodillen, spoken doden en schatten verzamelen terwijl een inktvis je lastig valt.


Aanschouw de inktvis.

Veldhuis niet naar WK kortebaan

Marleen Veldhuis doet in december niet mee aan het Wereldkampioenschap kortebaan in Dubai. Dit heeft haar coach Jacco Verhaeren vandaag gezegd na de wedstrijden in Aken, waar de ze haar rentree maakte.

"De WK is voor Marleen niet aan de orde. De tijd die ze daar zou zijn, willen we liever gebruiken om te trainen", aldus Verhaeren. "We zijn nu weer zes weken bezig, maar er moet nog wel wat werk geleverd worden."

Veldhuis zal in november wel deelnemen aan de Europese kampioenschappen in Eindhoven. Het afgelopen jaar kwam de zwemster niet in actie vanwege haar zwangerschap en de geboorte van een dochter.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - FC Groningen

Om kwart voor acht begon de competitiewedstrijd tussen N.E.C. Nijmegen en FC Groningen. Hieronder vind je de uitslag.

N.E.C. Nijmegen

3 - 2

FC Groningen

 4' Vleminckx
 12' Vleminckx
 77' Vleminckx
   70' Enevoldsen
 90' Andersson
 
 Gele kaart: Schöne, Will, (N.E.C. Nijmegen), Stenman, (FC Groningen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.250
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Will (Chatelle/90+3)
Otten (Amieux/64)
Zomer
Nuytinck
Zimling
Sibum
Davids
Schöne
Vleminckx (Ten Voorde/87)
Goossens
  Luciano
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen
Holla (Garcia/57)
Pedersen (Andersson/83)
Sparv
Tadic (v.d. Laak/88)
Matavz

Amerikaan veroordeeld om racistisch moordplan

Een 22-jarige Amerikaanse skinhead is vrijdag tot veertien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd in 2008 opgepakt omdat hij van plan zou zijn geweest 88 zwarte Amerikanen te vermoorden en veertien te onthoofden, alvorens toenmalig presidentskandidaat Barack Obama te doden. De getallen 88 en veertien hebben onder blanke racisten een speciale betekenis.

De verdachte Daniel Cowart bekende schuld tijdens de rechtszitting in maart. In een verklaring bood hij de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap en Obama en diens gezin excuses aan. In dezelfde zaak is een andere man tot tien jaar gevangenis veroordeeld.


De cel in voor racistisch moordplan (Foto: Novum)

Baghdatis en Troicki naar finale Moskou

Marcos Baghdatis heeft zich geplaatst voor de finale van het tennistoernooi in Moskou. De 25-jarige Cyprioot kreeg pas in de tiebreak van de derde set de Kazach Denis Istomin op de knieën: 6-4, 6-7 (5), 7-6 (2). Baghdatis stuit morgen in de finale op Viktor Troicki.

De Serviër was binnen zeventig minuten klaar met Pablo Cuevas uit Uruguay: 6-3, 6-3. Cuevas had in de kwartfinale nog de nummer een van de plaatsingslijst, Nicolay Davydenko, verslagen.

Troicki staat voor de derde keer in zijn carrière in de finale van een ATP-toernooi. De eerste twee verliepen niet succesvol. In 2008 verloor hij in Washington van Martin del Potro en een jaar later was Gilles Simon in de finale van Bangkok te sterk.

Metzen: 'World of Warcraft-film gaat goed worden'

Chris Metzen van Blizzard heeft een kleine status-update gegeven vanaf de Blizzcon over de opkomende World of Warcraft-film. Regisseur Uwe Boll zat eerst al te springen voor de rechten van de film, maar deze kreeg hij niet. Metzen zei dat Blizzard hard bezig is met de film:

"Blizzard en regisseur Sam Raimi hebben al met elkaar om de tafel gezeten over de film en het verhaal. Het verhaal is vet en de film gaat echt goed worden." 

Verder voegde hij nog toe dat de twee partijen allebei nog op het groene licht voor de film wachten. Wij zijn in ieder geval zeer benieuwd naar de film!

WoW

Jongen filmt zelfmoordpoging schoolgenoot

De politie van de Zweedse stad Linköping heeft een triest staaltje pesten in onderzoek. Een jongen die werd gepest op school heeft geprobeerd zelfmoord te plegen. Een van de pestkoppen heeft zelfs gefilmd hoe de scholier zich probeerde te verhangen aan zijn sporttas.

De jongen werd onlangs door een paar pestkoppen met een springtouw vastgebonden aan een klimrek in de gymzaal. Vervolgens gingen zij ervandoor en lieten zij hem hangen. Eenmaal uit zijn benarde positie bevrijd, wilde de jongen zich ophangen in de kleedkamer met behulp van zijn sporttas. Een van de scholieren filmde de onsuccesvolle zelfmoordpoging met zijn mobieltje, zo heeft de politie laten weten.

Het incident is zeer ernstig, aldus Lars Rejdnell, kinder- en jeugddirecteur van de gemeente Linköping. "Het is uiteraard volkomen onaanvaardbaar dat dit is gebeurd. Dit is een kleine school in een kleine stad en wat er gebeurd is, is zeer betreurenswaardig", vertelde hij aan Zweedse media.

Het treurige incident is gemeld aan de politie, waarna onder andere de school en de gemeente een onderzoek instelden. Geschokte scholieren hebben inmiddels psychologische hulp ontvangen. De school heeft ook aangedrongen op een ontmoeting met de ouders. Rejdnell is dan ook tevreden met hoe de schoolleiding heeft gehandeld na het incident.

Volgens hem was de jongen in het verleden nooit eerder gepest. "Zoals mij is verteld, was dit een eenmalige gebeurtenis. De scholier is nu weer terug en maakt het naar omstandigheden goed."

Uitslag De Graafschap - Heracles Almelo

Om kwart voor zeven begon de competitiewedstrijd tussen De Graafschap en Heracles Almelo. De uitslag vind je hieronder.

De Graafschap

1 - 1

Heracles Almelo

 15' Hersi
   53' Plet
 
 Gele kaart: Poepon, Bargas, (De Graafschap), Vejinovic, Overtoom, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.739
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Nalbantoglu (Wormgoor/76)
Saeijs
J.Buijs
Fränkel
Bargas (Kujala/88)
Meijer
Rose
Jungschläger
Hersi (De Ridder/59)
Poepon
  Pasveer
Breukers
Maertens
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom (Rendla/85)
Fledderus
Vejinovic (Douglas/46)
Armenteros
Everton (Plet/46)

KPN draait betaling per minuut deels terug

KPN gaat voor een deel van de klanten de kosten van telefoongesprekken niet meer naar boven afronden. Dat maakte KPN-bestuurder Babtiest Coopmans zaterdagavond bekend in tv-programma Kassa.

De afgelopen tijd zijn enkele mobiele belbedrijven overgestapt naar een nieuw afrekensysteem. Klanten betalen niet meer per seconde, maar per minuut. Dat betekent bijvoorbeeld dat een gesprek van 1 minuut en 10 seconden wordt verrekend als 2 minuten.

Alle klanten van KPN, Telfort en Hi die zonder het te weten per minuut betalen, worden teruggezet naar een abonnement waarbij weer per seconde wordt afgerekend. Ze moeten zich hiervoor wel aanmelden via de website van KPN. Ook maakte KPN bekend dat er een nieuw abonnement komt, waarbij wel weer per seconde wordt afgerekend.

KPN draait betaling per minuut deels terug
KPN draait betaling per minuut deels terug (Foto: ANP)

Universiteit bewijst: vrouwen kunnen niet parkeren

Het wordt al decennialang beweerd, en nu heeft een Duitse universiteit het eindelijk bewezen. Vrouwen kunnen echt niet parkeren.

Onderzoekers van de Ruhr-Universität in Bochum hebben voor hun opzienbarende onderzoek in totaal 65 bestuurders van beide geslachten getest.  Zij moesten een Audi A6 zo nauwkeurig mogelijk zien te parkeren.

Vooral bij het fileparkeren sloegen de vrouwen een enorm pleefiguur. Zij waren maar liefst 42 seconden langzamer dan mannen, die zelfs 3 procent secuurder waren.

Het slechte inparkeren van de vrouwen komt in de eerste plaats doordat mannen een beter ruimtelijk inzicht hebben. Dit helpt enorm mee tijdens het parkeren. Maar er is ook een psychologisch aspect. Zo schatten mannen hun parkeervaardigheden beduidend hoger in dan vrouwen. Dit zelfvertrouwen is ook belangrijk om een auto op de goede plek te krijgen.

Vrouwen schatten hun parkeerkunde juist zeer laag in. Ze worden hierdoor bang voor het inparkeren en mijden parkeerplaatsen zo veel mogelijk. Het gevolg hiervan is dat vrouwen onzeker zijn en langzamer parkeren.

De wetenschappers willen vrouwen een tip meegeven. Zij sporen onzekere vrouwen juist aan om te gaan parkeren. Zij moeten het niet zien als een gevaar maar juist als uitdaging. Op die manier stijgt het zelfvertrouwen en het plezier in parkeren, zo beloven ze.


Ze doen het toch echt zelf...

Todt: "Schumacher verbergt gevoelens"

De president van de FIA Jean Todt is van mening dat Michael Schumacher zijn ware gevoelens niet weergeeft. De zevenvoudig wereldkampioen maakte dit jaar zijn rentree in de Formule 1 maar stelt mede door een niet-competitieve Mercedes MGP W01 teleur en is volgens Todt helemaal niet ontspannen.

"Ik geloof niet dat hij er echt zo gelaten onder is. Hij doet alleen maar zo om zichzelf in bescherming te nemen, wat uiteraard heel begrijpelijk is," zei Todt tegen Reuters. De FIA-president kent Schumacher goed, omdat hij de Duitser tussen 1996 en 2006 als teambaas bij Ferrari onder zijn hoede had. "Michael is namelijk helemaal geen onverslaanbare robot, zoals men eerder in zijn carrière vaak opperde. Onderhuids is hij een heel menselijk en gevoelig persoon. Doordat hij ook heel erg trots is, laat hij zijn ware gevoelens en gedachten echter alleen maar blijken aan mensen die hij goed kent."

Dat Schumacher moeite heeft om op niveau te presteren is volgens Todt niet verwonderlijk. "Het maakt namelijk niet uit hoe getalenteerd je bent, als je er drie jaar uit bent geweest en daarna in een auto stapt die niet competitief is, wordt het lastig. Michael heeft er lang over nagedacht of hij er goed aan zou doen een comeback te maken en heeft uiteindelijk besloten het te doen. Het kan best dat hij weer stopt, maar ik ben er van overtuigd dat hij zijn hele hart en ziel er in stopt."

De Italiaan vindt dat als de comeback mislukt het niets afdoet aan de prestaties van Schumi uit het verleden. "Hij kan zijn palmares alleen maar uitbreiden, en zelfs als dat niet lukt kan niemand hem zijn zeven wereldtitels en 91 zeges afnemen. Ik hoop voor hemzelf, zijn fans en de sport echter dat hij snel weer in een winnende auto zit."

Man snijdt keel stiefdochtertje door

Een Canadese man is in de Verenigde Staten tot een celstraf van 55 jaar veroordeeld voor de moord op zijn vijfjarige stiefdochter. Hij slachtte het meisje af toen ze op vakantie waren in de staat Washington.

De 29-jarige Peter James Wilson werd in juni gearresteerd, nadat sherifs het lijkje van het slachtoffer hadden gevonden in een grote plas bloed. De keel van de vijfjarige Clare Shelswell was doorgesneden. De jury vonniste een zware straf, omdat het kleine meisje bijzonder kwetsbaar was en omdat de stiefvader het vertrouwen van zijn vrouw en zijn familie heeft geschonden.

Moeder Sarah Wilson vertelde in de rechtzaal over het verlies van haar kleine dochter. Ze vertelde dat het meisje slim, geliefd, creatief en druk was. "Clares dood was een schok. Het is nog steeds niet te bevatten voor mij en mijn familie", zei Sarah. Peter James Wilson vermoordde het meisje met een keukenmes, nadat hij met zijn vrouw ruzie maakte over het tot de orde roepen van Clare en haar achtjarige zusje.

Giro 2011 ideaal voor klimgeiten

Het zwaartepunt van de 94e Ronde van Italië ligt in de slotweek. Dat werd vandaag duidelijk bij de presentatie van het parcours in Turijn. In de derde week eindigen diverse zware etappes bergop in de Dolomieten. De Giro start op 7 mei in Turijn met een ploegentijdrit en eindigt drie weken later in Milaan met een tijdrit van 33 kilometer.

De klimgeiten zullen de bekendmaking van het parcours met een grote glimlach ontvangen hebben. Er zijn in totaal veertig beklimmingen en maar liefst zeven aankomsten bergop. Meest in het oog springend is de negende etappe, waarin de finish boven op de vulkaan Etna ligt. Spectaculair zijn ook de aankomsten op de Monte Zoncolan, Gardeccia Val di Fassa en Sestrière.

De Giro start in Turijn om de 150e verjaardag van de eenheid van Italië te vieren. Vanuit Noord-Italië zet het peloton koers richting naar het zuiden. Via Sicilië eindigt de etappekoers in de Dolomieten.

Eerder deze week werd al duidelijk dat het zwaartepunt van de Tour de France 2011 in de Alpen ligt. De Rabobankploeg noemt het een ronde 'voor klimmers en niet-tijdrijders'. Naast zes bergritten, waarvan vier met aankomst bergop, is er maar een tijdrit en zelfs die is heuvelachtig. "Dat is helemaal in het voordeel van mannen als Robert Gesink, maar ook Andy Schleck", zei directeur Erik Breukink.

Rechts wil referendum over toetreding Turkije

Extreemrechtse Europese partijen die Turkije niet in de Europese Unie willen hebben, hebben zaterdag aangekondigd te zullen aansturen op een Europees referendum over de kwestie. Tot de partijen die zaterdag in Wenen bijeenwaren om onderlinge samenwerking te bespreken, behoren onder meer de Oostenrijkse Vrijheidspartij, het Vlaams Belang, de Zweden-Democraten en de Deense Nationale Volkspartij.

"Wij zijn allemaal gewoon sterk van mening dat Europa dramatisch bergafwaarts gaat als men niet-Europese landen toelaat als lid", zei Heinz-Christian Strache van de Oostenrijkse Vrijheidspartij. Morten Messerschmidt van de Deense Volkspartij zei dat het zogeheten burgerinitiatief in het Verdrag van Lissabon de mogelijkheid biedt een referendum voor te stellen, 'zodat niet alleen het politiek correcte establishment binnen de Europese Commissie, maar ook de gemiddelde Europeaan wordt geraadpleegd' over een eventueel Turks EU-lidmaatschap.

Turkije voert al sinds 2005 toetredingsonderhandelingen met de EU, maar veel schot zit er niet in. Bestaande lidstaten zijn verdeeld over het onderwerp. Groot-Brittannië, Italië en Spanje zijn voor, maar de leiders van landen als Frankrijk en Duitsland hebben bedenkingen geuit. De Verenigde Staten dringen er bij de EU op aan Turkije, dat ook deel uitmaakt van de Groep van Twintig en de NAVO en strategisch gelegen is op het raakpunt van Europa en Azië, te verwelkomen.

Cyprioot: ook corruptie rond EK 2012

Ook bij de toewijzing van het EK voetbal van 2012 aan Polen en de Oekraïne is sprake geweest van omkoping. Dat zegt zaterdag Spyros Marangos van de Cypriotische voetbalbond in de Süddeutsche Zeitung.

Marangos zegt dat er meerdere topmensen van de UEFA bij het schandaal betrokken zijn. Hij beweert ook over getuigen te beschikken. Momenteel is de FIFA in opspraak, wegens vermeende omkooppraktijken bij de toewijzing van het WK van 2018.

Blondines voor een betere wereld

Tientallen in diverse tinten rose geklede blonde vrouwen hebben zaterdag in Bulgarije gedemonstreerd voor een betere wereld. Begeleid door majorettes en een fanfare trokken ze door het centrum van de hoofdstad, onder het motto 'Laat ons vaker glimlachen en betere mensen zijn'.

De optocht vormde volgens de organisatoren het hoogtepunt van een drie dagen durende bijeenkomst van blondines. De deelneemsters -geverfd of blond van zichzelf- kwamen uit tien voornamelijk Oost-Europese landen, zei Olga Uskova van de Internationale Vereniging van Blondines. De groep heeft een paar duizend leden en hoopt er een jaarlijkse gebeurtenis van te maken.

De discussies op de bijeenkomst gingen voornamelijk over verbetering van de maatschappelijke, economische en politieke positie van vrouwen in de betreffende landen.


(Foto: Novum)

Orthodontisten luiden noodklok

Een op de vijf behandelaars in de orthodontie stopt met zijn praktijk als de voorgenomen tariefdalingen worden doorgevoerd. Het gaat vooral om zelfstandigen van 55 jaar of ouder. Ruim acht op de tien orthodontisten en 95 procent van de tandartsen die orthodontiebehandelingen verrichten, verwachten dat zij door de daling hun kosten niet meer kunnen dekken

Dat blijkt uit onderzoek van TNS-Nipo onder 1500 zorgverleners in zeven beroepsgroepen in opdracht van de medische ledenorganisatie VvAA. Die concludeert dat orthodontische behandelingen een schaars goed dreigen te worden, terwijl de vraag daarnaar de komende jaren naar verwachting zal toenemen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil het tarief voor orthodontiebehandelingen per 1 januari met 40 procent verlagen voor tandartsen en met 34 procent voor orthodontisten. Uit de peiling blijkt dat zelfstandige zorgverleners bang zijn dat door het beleid van de NZa de kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg in gevaar komt. Terwijl het nieuwe kabinet juist inzet op betere basiszorg dichter bij huis en versterking van de eerstelijnszorg. Dit gaat in ieder geval binnen de mondzorg niet lukken, stelt de VvAA.

De Associatie Nederlandse Tandartsen en de Orthodontische Vereniging Algemeen Practici reageren verontrust op de cijfers. De organisaties noemen het beleid ten aanzien van de mondzorg en vooral de orthodontische zorg 'desastreus'. "In het meest gunstige geval zal er alleen sprake zijn van een langere reistijd, maar in veel gevallen zal de patiënt ook te maken krijgen met wachtlijsten en alleen terechtkunnen in een praktijk waar hij niet zelf voor heeft gekozen."

Veldhuis wint bij rentree

Marleen Velhuis heeft vandaag bij wedstrijden in het Duitse Aken haar rentree gemaakt in het zwembad. Veldhuis werd in juni van dit jaar moeder van een dochter.

In Aken liet de 31-jarige Nederlandse zwemster in het 25-meterbad zien dat ze nog steeds op een hoog niveau kan presteren. Ze won de 50 meter vlinderslag in 26,23 en was even later ook de beste op de 50 meter vrije slag in een tijd van 24,54.

Het internationale zwemgala in Aken geldt als voorbereiding op het EK kortebaan eind november in Eindhoven.

Man trouwt twee vrouwen in een keer

Azhar Al-Haidari wilde onlangs in het huwelijk treden met de liefde van zijn leven. Helaas had de familie van de Pakistaan al een andere vrouw voor hem uitgekozen. Om hen niet teleur te stellen, besloot Al-Haidari met alle twee tegelijk in het huwelijksbootje te stappen.

Gelukkig ging de familie van de in Saoedi-Arabië wonende man overstag. Al-Haidari kreeg toestemming en trouwde volgens een lokale krant gisteravond met beide vrouwen tegelijk. Of beide vrouwen ook tegelijk met hem in bed lagen tijdens de huwelijksnacht is helaas niet bekend.

'Politie wil verklaring tegen Badr Hari'

"De politie wil via mijn cliënt Badr Hari pakken." Dat zegt de advocaat van de portier die in februari zwaar mishandeld werd voor de deur van Club Blinq tegen AT5.

K1-vechter Hari is verdachte in deze zaak. Volgens de raadsman zou er vanuit de politie druk op het slachtoffer worden uitgeoefend om aangifte te doen tegen Hari. Dat wil de portier echter niet. Hij ontkent acht maanden na het incident zelfs dat Hari die bewuste avond bij club Blinq aanwezig was. Volgens de advocaat kent zijn cliënt Badr Hari niet eens.

De politie reageert tegen AT5 verbaasd op deze verklaring. Een woordvoerder laat weten dat ze het slachtoffer namelijk al drie maanden niet hebben gesproken. Ook de uitspraak dat Hari die avond niet aanwezig zou zijn geweest, wekt bevreemding. "Dit past niet in het beeld dat we op het moment hebben van wat er die avond zou zijn gebeurd", aldus de woordvoerder.

Hari zelf is al maanden voortvluchtig. De K1-vechter ontkent zelf de mishandeling. Hij zit in Marokko. Hari zegt zich zelf bij de politie te zullen melden. Wanneer is nog onduidelijk.

Tieners doodgeschoten op feestje

Bij een overval op een feestje in een particuliere woning in de Mexicaanse grensplaats Ciudad Juarez zijn vrijdagavond dertien jonge mensen doodgeschoten en vijftien verwond. De daders kwamen in drie auto's en begonnen bij de overval rond 23.00 uur meteen te schieten, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De slachtoffers zijn 14 tot 20 jaar oud. Van de gewonden was de jongste een kind van 9.

De politie vond op de plaats van het delict zeventig patroonhulzen. De kogels hoorden bij machinepistolen die populair zijn bij drugsbendes. De daders wisten te ontkomen en er is nog niemand gearresteerd.

Vorige week zondag werden bij overvallen op twee woningen in Ciudad Juarez negen mensen doodgeschoten: zeven op een feestje en twee in een ander huis in de buurt. De politie heeft in die zaak nog geen verdachten of mogelijke motieven genoemd.

Ciudad Juarez ligt aan de grens met de Verenigde Staten, tegenover El Paso in Texas. Het geweld in de stad is door een machtsstrijd tussen drugskartels van Sinaloa en Juarez sterk toegenomen. Dit jaar werden er al meer dan tweeduizend mensen vermoord.


(Foto: Novum)

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 16-10 tot en met 22-10-2010.

Medal of Honor doet het goed in Nederland en heeft daarmee ook de eerste plaats overgenomen van FIFA 11, de lijst blijft daardoor gedomineerd worden door FIFA 11 en Medal of Honor. Geen andere nieuwe games zijn het gelukt om de lijst binnen te komen deze week, Super Mario Galaxy 2 lukt dit wel en komt terug naar plaats negen.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
Medal of Honor 2
2
2 PS3
FIFA 11 1 4
3 Xbox 360
Medal of Honor 5 2
4 Wii
Wii Party
6 2
5 PC
Medal of Honor 7 2
6 Xbox 360
FIFA 11 4 4
7 PS3
PES 2011
3 3
8 PS2
FIFA 11 8 3
9 Wii
Super Mario Galaxy 2
RE 19
10 Xbox 360
Halo: Reach 9 6
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

Zwemmer Crippen (26) overleden tijdens wedstrijd

Tijdens de wereldbekerwedstrijden open water in de Verenigde Arabische Emiraten is de Amerikaan Fran Crippen overleden. Crippen, die slechts 26 jaar oud is geworden, werd onwel tijdens de race.

De organisatie van de wereldbekerwedstrijd ontdekte na afloop dat Crippen, die vorig jaar brons won op de tien kilometer bij het WK, niet over de finish was gekomen. Diepzeeduikers wisten Crippen buiten bewustzijn uit het water te halen. Crippen werd naar het ziekenhuis gebracht maar daar werd vastgesteld dat hij was overleden.

Door de hoge temperaturen in Dubai waren de omstandigheden zwaar. Na afloop moest een aantal zwemmers worden behandeld omdat ze last hadden van de warmte.

Fallout is te groot voor de testers

Volgens ontwikkelaar Chris Avellone is de grootte van Fallout de schuld van de bugs en glitches in het spel. Hij geeft aan dat New Vegas te groot is om alles te vinden en eruit te halen voor de lancering van het spel. Zelfs een test-team van zo'n 300 man zouden niet alles kunnen vinden vanwege de grootte.

Avellone geeft aan dat Bethesda en Obsidian hard bezig zijn met het opsporen van bugs en glitches en deze hopen te verhelpen met patches. Daarnaast zijn ze druk bezig met patches voor de console-versies en houden ze het forum in de gaten op nieuwe bugs en glitches waar ze testers op los kunnen laten.

Lees hier de review van Fallout: New Vegas op FOK!games, dat ondanks bugs en glitches een goed cijfer verdient.

F:NV

CDA-politicus gemolesteerd in kroeg

Hubert Mackus, fractievoorzitter van het CDA in Nederweert, is vrijdagnacht in een café in elkaar geslagen. De 32-jarige politicus werd geslagen en geschopt en liep verwondingen aan zijn oogkas, zwellingen op zijn hoofd en veel blauwe plekken op. De politie heeft twee mannen uit Nederweert aangehouden als verdachte, meldt een woordvoerder.

"Een man vroeg: jij bent toch Mackus die de hennepteelt wil aanpakken?", vertelt een geschrokken Mackus zaterdag. "Maak je maar weg anders stamp ik je helemaal in elkaar, zei hij daarna." Toen hij hiervan melding maakte bij de café-eigenaar, kwam de man uit Nederweert op hem af en sloeg hem tegen de grond.

"Ik voel me duizelig en misselijk en ga maandag naar het ziekenhuis", zegt Mackus. "Dit gaat je niet in de koude kleren zitten. Mijn oog is dik, mijn lip is kapot en ik heb veel blauwe plekken."

Volgens Mackus, die ook directeur is van het CDA in Limburg, woont de dader op het woonwagenkamp in Nederweert. "Ik voel mij gesterkt in mijn standpunt om criminaliteit rond illegale hennepteelt tegen te gaan, ook vanwege het brandgevaar en de onderwereldfiguren."

Het incident vond plaats rond 01.30 uur. Ook de andere man die werd aangehouden zou op het woonwagenkamp wonen, maar wat zijn rol was, is onduidelijk.


Hubert Mackus (Foto: Novum)

Fotograaf NY Times zwaargewond in Afghanistan

Een fotograaf van de Amerikaanse krant The New York Times is zaterdag zwaargewond geraakt in Afghanistan. De 44-jarige Joao Silva liep beenletsel op toen hij met Amerikaanse militairen mee op patrouille in de provincie Kandahar op een mijn stapte. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis op de luchtmachtbasis Kandahar.

Een groep militairen met mijndetectors en speurhonden was kort voor Silva over het terrein gegaan toen de bom ontplofte. Geïmproviseerde bommen en mijnen veroorzaken de meeste slachtoffers onder de buitenlandse troepen in Afghanistan. Vooral bommen die weinig metalen onderdelen bevatten, zijn lastig op te sporen.

Silva fotografeerde oorlogen in Afghanistan, Irak, zuidelijk Afrika, de Balkan en het Midden-Oosten en won met zijn werk meerdere prijzen.


Joao Silva (Foto: Novum)

Treinverkeer stilgelegd na explosies in schuur

Bij een brand in een schuur in het Twentse dorp Geerdijk zijn zaterdagmiddag gasflessen ontploft. Vanwege de rookontwikkeling, en omdat er een brandweerslang over het spoor lag, werd het treinverkeer tussen Almelo en Mariënberg stilgelegd. De dienstregeling werd rond 16.00 uur hervat. In de tussentijd reden er bussen.

De brand in de werkplaats in het buitengebied bij de Noorderweg brak rond 13.50 uur uit, zegt een brandweerwoordvoerder. In het 'rommelbedrijf' stonden onder meer gascilinders, lasapparatuur, voertuigen en sloophout. De schuur is uitgebrand. De bewoner van de naastgelegen woning was aanwezig, maar raakte niet gewond.

Het sein brand meester werd om 16.00 uur gegeven, maar de brandweer, die met ongeveer dertig mensen was uitgerukt, verwacht nog enkele uren bezig te zijn met nablussen. Uit metingen is gebleken dat er geen gezondheidsgevaar is geweest voor de omgeving. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen. Het verspreidingsgebied is afgezet. De gemeente Twenterand onderzoekt of het moet worden opgeruimd.

De politie heeft iemand aangehouden die de plek van de brand niet wilde verlaten, en onderzoekt wat de oorzaak van de brand was.

Huurbaas verkracht hond van huurders

Een man uit de Amerikaanse staat New York wordt aangeklaagd wegens seksueel misbruik van een minderjarige hond. Huurbaas Mitchell Marsicano is op heterdaad betrapt toen hij het slechts twee jaar oude hondje van een van zijn huurders op brute wijze nam. Om Snowball te kunnen verkrachten, heeft de dader zelfs moeten inbreken.

Marsicano betrad volgens de aanklagers van Nassau County zonder toestemming het appartement dat hij had verhuurd om de tien kilo zware hond van een Japans ras te misbruiken. Hij werd hierbij op heterdaad betrapt door de bewoners en de eigenaars van de hond, die hierop direct de politie belden.

De hond is onderzocht in een nabijgelegen dierenziekenhuis en blijkt tekenen van trauma te vertonen. De huurbaas is opgepakt en wordt aangeklaagd voor inbraak en seksueel misbruik van een hond. Zijn advocaat weigerde te reageren op vragen van de pers.

Dunne vestigt ongelukkig Premier League-record

Richard Dunne was zaterdag voor de achtste keer in zijn loopbaan van meer waarde voor zijn tegenstander als voor zijn eigen team.

De 31-jarige Dunne van Aston Villa maakte in de eerste helft tegen Sunderland zijn achtste eigen doelpunt gedurende zijn professionele loopbaan. Met dat hoge aantal is de Ierse international de speler met de meeste eigen doelpunten op zijn naam in de Premier League.

Dunne kopte de bal in het Stadium of Light van Sunderland achter zijn eigen doelman Brad Friedel. De verdediger van Aston Villa passeerde zijn ploeggenoot tussen de doelpalen voor de achtste keer in de dertien seizoenen dat hij actief is op het hoogste niveau.

De acht doelpunten worden echter gecompenseerd met de doelpunten die hij in dienst maakte van zijn werkgevers. Dunne scoorde namens Aston Villa, Manchester City en Everton tien doelpunten. 

Federer en Mayer naar finale Stockholm

Roger Federer heeft zich eenvoudig geplaatst voor de finale van het tennistoernooi in Stockholm. De Zwitserse nummer een van de plaatsingslijst won in twee sets van Ivan Ljubicic: 7-6 (3), 6-2.

Federer stuit in de eindstrijd op Florian Mayer, die in een spannende wedstrijd de Fin Jarkko Nieminen versloeg. De Duitser won de tiebreak van de beslissende set met 7-3. De eerste set was met 6-4 gewonnen door Nieminen, de tweede eindigde met dezelfde cijfers in het voordeel van Mayer.

De eindstrijd wordt zondag afgewerkt.

Agent 47 laat een klein beetje los

David Bateson is de geluidsacteur van Agent 47 in de games van Hitman. Bateson heeft recent een interview gehad en hier raakt hij lichtelijk het project "Hitman 5" aan. Alhoewel hij onder contract staat en hij er helemaal niks over mag zeggen kan hij toch wat hele miniscule dingen loslaten.

Bateson heeft het erover dat er vertragingen zijn maar dat als het spel eruit gaat zien als de artwork dat we iets moois kunnen verwachten. Bateson gaat daarna verder hoeveel bewondering hij heeft voor de fans die de Hitman-serie bij staan. Hij zegt dat zo'n trouwe groep terugbetaald moet worden met iets moois en hij is er zeker van da IO Interactive ondanks de druk een geweldige game zal gaan afleveren.

Hitman 5 is waarschijnlijk al diep in de ontwikkelfase, hopelijk komt er binnenkort wat meer informatie over het spel want de fans wachten erop. Lees het volledige interview hier.

Hitman

Minderheden geschokt door plannen PVV en VVD

Het Landelijk Beraad Marokkanen en antiracismestichting Nederland Bekent Kleur zijn geschokt door de pogingen van PVV en VVD om het verbod op groepsbelediging in te perken en daarmee de vrijheid van meningsuiting uit te breiden. De organisaties spreken van Italiaanse toestanden, 'die doen denken aan premier Berlusconi die wetswijzigingen doorvoerde om persoonlijk strafvervolging te voorkomen'.

NRC Handelsblad meldde zaterdag dat PVV en CDA tijdens de formatie hebben onderzocht of ze politici konden vrijwaren van vervolging wegens groepsbelediging. Godsdienst en levensovertuiging zouden dan niet meer onder het verbod op belediging vallen, wat het maatschappelijk debat ten goede zou komen. Het CDA stak hier volgens de krant een stokje voor, omdat die partij het recht op vrije meningsuiting niet wilde laten prevaleren boven andere grondrechten.

Het Landelijk Beraad Marokkanen en antiracismeclub Nederland Bekent Kleur zijn betrokken bij de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders, die terechtstaat voor onder meer belediging van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie. Vrijdag werd besloten dat het strafproces helemaal opnieuw moet worden gedaan, nadat de rechters met succes waren gewraakt. De rechtszaak loopt daardoor forse vertraging op, omdat de nieuwe rechters zich het dossier eigen moeten maken.

Beide organisaties vinden, evenals de Turkse Arbeidersvereniging HTIB, dat ook de officieren van justitie in de zaak-Wilders moeten worden vervangen. De officieren zouden een groot aantal 'haatzaaiende' uitspraken van Wilders niet in de dagvaarding hebben opgenomen. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie vrijspraak voor alle aanklachten tegen Wilders, ondanks het vervolgingsbevel van het gerechtshof.

De organisaties zien in de pogingen van PVV en VVD rond de formatie een extra reden om de officieren van justitie te vervangen door anderen 'die wel de belangen van minderheden willen beschermen'. Komende week worden vervolgstappen genomen richting OM, kondigen de twee minderhedenorganisaties aan.

Hindoes boos op naakte yoga-lerares

Een vooraanstaande hindoe heeft namens de hele hindoe-beweging zijn woede geuit over Sara Jean Underwood. De blonde Playmate heeft een nieuwe film met yogalessen uitgebracht waarin zij zelf alle oefeningen voordoet. Naakt, welteverstaan.

"Hindoes zijn boos over misbruik van het eeuwenoude systeem van yoga door Playboy", verklaart Rajan Zed. "Playboy doet dit puur uit geldelijk gewin. Wij dringen er bij de organisatie op aan al haar yoga-gerelateerde producten in te trekken. Yoga is een van de zes systemen van de orthodoxe hindoe-filosofie en het is zeer vereerd in het hindoeïsme. Het is eigenlijk een ernstige mentale en fysieke discipline door middel waarvan de menselijke ziel kan verenigen met de universele ziel."

"Sommige wijzen hebben yoga omschreven als het monddood maken van alle mentale transformaties, die leidt tot de totale realisatie van het Allerhoogste Zelf", vervolgt Zed. "Yoga is een methodische inspanning om perfectie te bereiken, via de controle van de verschillende elementen van de menselijke natuur, fysieke en psychische. Playboy moet niet proberen om de gewaardeerde yogatraditie te verstoren als het de liefhebbers van yoga pijn doet."

Het bewuste yoga-filmpje is onlangs online verspreid. Het moet dvd-titels als 'Erotic Nude Yoga', 'Totally Nude Yoga Tai Chi' en 'Erotic Yoga for Couples' aan de man zien te brengen.  Underwood zelf heeft overigens nog niet gereageerd.


Een yogahouding van Underwood. Maar dan wel met kleren helaas...

Koevermans: "Het raakt je als fans fluiten"

Danny Koevermans werd vorig seizoen met zijn ploeggenoten van PSV uitgefloten voor het optreden in eigen huis tegen Feyenoord. Beide ploegen staan morgenmiddag opnieuw tegenover elkaar.

Vorig seizoen werd PSV op een fluitconcert getrakteerd na de doelpuntloze remise. De aanhang van de Eindhovenaren liet al eerder tijdens de wedstrijd weten dat het zich niet kon vinden in de speelwijze van PSV.

Koevermans werd na de wedstrijd gevraagd wat hij van de kritiek vond. De 31-jarige spits noemde het gedrag van de fans destijds 'zielig'. De clubleiding vond de betiteling niet gepast en eiste excuses van de aanvaller. De voetballer staat echter nog steeds achter zijn bewoordingen.

"Ik heb begrip voor de frustratie die er toen zat bij de supporters. Maar we hadden nog een kans om kampioen te worden. Het raakt je als voetballer als je na tien minuten een foute breedtepass geeft en mensen beginnen te fluiten", zegt Koevermans tegen het Algemeen Dagblad.

Contador zegt toch af voor Oviedo

Alberto Contador ziet toch af van deelname aan het criterium in het Spaanse Oviedo, dat op 30 oktober wordt gehouden. Dit heeft de organisatie van het wielerevenement vandaag bekend gemaakt.

"Alberto Contador zal niet deelnemen aan het criterium van Oviedo. Hij kiest voor een volledige inactiviteit tot de UCI een oordeel heeft geveld in zijn zaak", was in een persbericht te lezen.

Contador is door de internationale wielrenunie (UCI) geschorst, nadat hij een positieve test op het middel clenbuterol afleverde. De Spanjaard ontkent het dopinggebruik nog altijd en geeft de schuld aan besmet vlees.

Troost nieuwe coach De Bakker

Huib Troost is de nieuwe coach van Thiemo de Bakker. De tennisser, die deze week plaats 44 op de wereldranglijst bereikte, heeft vanmiddag een eenjarig contract met de trainer ondertekend.

De Bakker huurt Troost van tennisvereniging Amstelpark/Zuiver. In de afgelopen periode werd de tennisser bijgestaan door Mats Merkel en Rohan Goetzke. "Maar het is goed om nu een vaste coach te hebben. In de top draait het om details en daar kun je zo beter aan werken", liet hij vanuit Wenen weten.

Daarnaast stond Troost De Bakker ook bij in zijn jonge jaren. "Ik was vroeger een lastige jongen. Hij heeft me toen heel erg geholpen wanneer ik in de problemen zat. Mede daardoor gaat het nu veel beter."

[WK turnen] Chinese ploeg mist medailles op brug

Elisabeth Tweddle heeft voor de tweede keer in haar carrière het goud op de brug met ongelijke liggers behaald. Dit deed de Engelse op het WK turnen, dat momenteel in Rotterdam wordt gehouden.

De jury waardeerde de oefening van de drievoudig Europees kampioene met een score van 15,733 punten. Het zilver was voor de Russin Aliya Mustafina (15,600 punten), die eerder vandaag ook zilver pakte op het onderdeel sprong. Rebecca Bross uit de Verenigde Staten pakte het brons en scoorde 15,066 punten.

De Chinese ploeg was bij dit onderdeel vooral teleurgesteld. De formatie zag He Keqin, titelverdedigster en olympisch kampioene, ten val komen. Hierdoor was zij in één klap kansloos voor een plek op het podium. Ook Huang Qiushuang kon haar oefening, vanwege een valpartij, niet voltooien.

Kubica: "Vieze startkant groot nadeel"

Robert Kubica werd vandaag achtste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Zuid-Korea. Voor aanvang werd de Pool met de Renault een veel betere plaats toegedacht, maar hij kon deze rol niet waarmaken en moet bovendien morgen starten vanaf de vuile zijde van het Yeongam-circuit.

"Ik denk dat plaats acht vergelijkbaar is met plaats elf. Vanochtend tijdens de proefstarts was er twintig meter verschil op tachtig meter rijden, dus dat is erg veel. De mensen aan de linkerzijde hebben, tenzij het regent, een groot nadeel en jammer genoeg start ik aan de vuile zijde," zei Kubica na afloop van de kwalificatie. "Als iemand het me vraagt dan geef ik aan P11 boven P8 de voorkeur. Dan zou ik betere kansen hebben om in bocht één in te halen, maar goed het is nu eenmaal zo en we moeten proberen de schade te beperken, terwijl we weten dat deze groot zal zijn."

Dat Kubica niet verder verder kwam dan de achtste stek wijt hij aan de veranderde balans van de auto. Het Yeongam-circuit is nieuw, waardoor het gripniveau gedurende het weekend enorm verandert. Hierdoor kan de balans in de ene sessie niet de juiste zijn voor de volgende.

'Einde voor Portsmouth in zicht'

Het is nog maar de vraag of Portsmouth volgende week nog bestaat. De Engelse voetbalclub, die in het Engelse Championship uitkomt, staat namelijk op de rand van de afgrond.

Portsmouth kreeg in het afgelopen seizoen punten in mindering, omdat de financiële huishouding niet op orde was. Deze puntenaftrek zorgde er tevens voor dat de ploeg, die inmiddels een schuldenlast van 140 miljoen euro heeft opgebouwd, uit de Premier League degradeerde.

De curator van Pompey heeft inmiddels laten weten dat alle schuldeisers bereid zijn om over de afbetaling te praten, maar de voormalig eigenaar van de Engelse club ziet dat niet zitten. Toch denkt de curator er dit weekend nog met de persoon in kwestie, Arcadi Gaydamak, uit te komen. Mocht dat niet lukken, dan is een faillissement zeer waarschijnlijk niet meer te voorkomen.

'Vrouw met gsm te zien in film uit 1928'

Het bewijs voor tijdreizen lijkt eindelijk te zijn gevonden. In de film 'The Circus' is duidelijk een vrouw te zien met een mobiele telefoon aan haar oor. Niets bijzonders natuurlijk, ware het niet dat de film uit 1928 stamt.

De ontdekking werd gedaan door ene George Clarke, die het zwartwitte clipje vond op een 'behind the scenes' van de Charlie Chaplin-film. De mobiel bellende vrouw is te zien tijdens het bijwonen van de première in het Manns Chinese Theatre in Hollywood. Er is duidelijk een lange, in het zwart geklede vrouw te zien met een zwarte hoed die het meeste van haar gezicht bedekt. Tegen haar oor houdt ze iets dat alleen kan worden omschreven als mobiele telefoon, zo concludeert Clarke.

"Ze praat erin terwijl ze alleen over straat loopt", verklaart hij in het filmje. "Ik heb de film ruim een jaar bestudeerd. Ik heb het aan meer dan honderd mensen laten zien en zelfs getoond op een filmfestival. Tot nu toe heeft niemand kunnen verklaren wat die vrouw aan het doen is."

"Mijn enige theorie is, net als die van vele anderen, vrij simpel", vervolgt hij. "Ze moet een tijdreiziger zijn met een mobiele telefoon. Bekijk het zelf en geef zelf je eigen conclusie."


De bewuste scène. De vrouw komt rond 2'40

SŲderling zeker van deelname World Tour Finals

Robin Söderling heeft zich geplaatst voor de ATP World Tour Finals in Londen. De 26-jarige Zweed, die vorig jaar de halve finale van het eindejaarstoernooi bereikte, is de vijfde tennisser die zich heeft gekwalificeerd.

"Ik heb goede herinneringen aan vorig jaar", reageerde Söderling. "Hopelijk kan ik die ervaring gebruiken om dit jaar nog beter te presteren. Ik zal er vanaf het begin moeten staan. Elke wedstrijd lijkt op een grandslamfinale."

Eerder verzekerden Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer en Andy Murray zich al voor het toernooi, waaraan alleen de beste acht tennissers van de wereld mogen deelnemen. De editie van 2009 werd gewonnen door Nikolay Davydenko.

Sno: "Het was nog niet mijn tijd om te gaan"

Evander Sno werd enkele weken geleden getroffen door een hartaanval, maar is inmiddels weer volop in training. De middenvelder is naar eigen zeggen bijna klaar voor een rentree bij Ajax.

Tijdens het duel tussen Jong Vitesse en Jong Ajax, dat zes weken geleden werd gespeeld, zakte Sno ineens in elkaar. De medische ploeg van beide teams had een kwartier nodig om het hart van de speler weer op gang te brengen. De voetballer werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

In het ziekenhuis plaatsten de artsen een soort interne defibrillator in zijn lichaam. Dit apparaatje waakt over het hartritme van de speler. "Mocht er ooit nog iets met mij gebeuren, dan zorgt dat apparaatje dat ik vanzelf weer wakker word. In feite ben ik nu zelfs beter beschermd dan iedere andere speler."

Sno was de eerste dag, dat hij weer in de kleedkamer zat, vooral benieuwd naar de reactie van zijn ploeggenoten. "Ik dacht: straks vinden ze me zielig, gaat iedereen me bewust sparen. Maar er lijkt niets te zijn veranderd en zelf voel ik me steeds beter. Ik ben weer op kracht, heb zelfs het gevoel dat ik zó weer een wedstrijd kan spelen."

Toch herinnert Sno zich helemaal niets meer van het voorval. "Ik hoef de details ook nooit meer te weten", zei hij. "Er zijn tv-beelden, heb ik begrepen, maar wat heeft het voor nut om die terug te zien? Ik zou er nu alleen maar van schrikken. Wat voor mij belangrijk is, is dat de artsen mij helemaal binnenstebuiten hebben gekeerd en niets hebben gevonden."

De zus van Sno werd door de speler als eerste op de hoogte gebracht, nadat hij was bijgekomen. "De dokters vroegen me naar mijn familie. Van mijn zus wist ik gelijk haar nummer, omdat ze al jaren niet van telefoon veranderd is. Mijn ouders waren op dat moment in Suriname, zij zijn halsoverkop teruggekomen. Er zijn momenten dat ik ze nog gerust moet stellen, al kunnen ook zij het steeds beter een plek geven. Zelf haal ik veel kracht uit het geloof. Ik bid veel. Ik zie het zo dat mij iets is overkomen, maar dat het blijkbaar nog niet mijn tijd was om te gaan."

Bos ziet niets in toekomstige rol bij Vitesse

Theo Bos werd deze week aan de kant gezet bij Vitesse. De trainer ziet weinig perspectieven in een andere functie bij de Arnhemmers.

Ted van Leeuwen, technisch directeur van Vitesse, liet eerder doorschemeren dat Bos een andere functie kon gaan bekleden in Arnhem. Bos ziet meer toekomst bij een andere club. "Mijn ambitie ligt bij het hoofdtrainerschap", liet hij aan Voetbal International weten.

"Dat kan bij Vitesse niet, dus het wordt een moeilijk verhaal. Ze hebben me trouwens nog niets aangeboden", vervolgt Bos, die zelden met eigenaar Merab Jordania sprak. "Alleen de eerste drie dagen na de overname heb ik hem gesproken. Daarna nooit meer."

"Toen liep het contact alleen nog maar via Ted van Leeuwen  Ik heb wel geprobeerd om met Jordania in contact te komen, maar dat is er nooit van gekomen", besluit Bos. Jordania zette de oud-prof deze donderdag op straat vanwege de teleurstellende resultaten.

Vader Robert Gesink overleden

Robert Gesink heeft een enorme klap te verwerken gekregen. Zijn vader is vanochtend namelijk overleden aan de gevolgen van een valpartij tijdens de Bart Brentjens Challenge, een toertocht voor mountainbikers.

De valpartij gebeurde ongeveer twee weken geleden, waarna de vader van Gesink met zware verwondingen in het ziekenhuis werd opgenomen. Een dag voor het tragische incident schreef de wielrenner, die in dienst van Rabobank rijdt, de Giro dell'Emili nog op zijn naam.

In afwachting van de start van de Ronde van Lombardije, de laatste klassieker van het wielerseizoen, verbleef Gesink na zijn zege in Italië, maar keerde na het nieuws van de valpartij direct terug naar Nederland.

[SF] Uitslag kwalificatie Navarro

Davide Rigon heeft voor Anderlecht de poleposition in de Superleague Formula gepakt. De Italiaan bleef in Navarra in de finale John Martin van Beijing Guoan voor. Yelmer Buurman en Franck Perera zullen de tweede rij gaan bezetten.

De eerste kwalificatiegroep werd beschouwd als de groep des doods met vier van de vijf titelkandidaten die in actie kwamen. Rigon en Buurman voldeden aan de verwachtingen door samen met Martin en Perera door te gaan, maar Ben Hanley en Max Wissel wisten zich niet bij de beste vier te scharen. In de tweede kwalificatiegroep wisten Alvaro Parente, titelkandidaat Craig Dolby, Frédéric Vervisch en Andy Soucek door te gaan. Robert Doornbos was in een vrije training nog de snelste geweest, maar voor de kwartfinales kwam hij 0,048 seconden tekort.

In de eerste kwartfinale ging Rigon ondanks een foutje eenvoudig ten koste van Soucek door. Perera wist Dolby nipt te kloppen, terwijl Martin een aanzienlijk grotere marge ten opzichte van Vervisch had. Buurman tenslotte had ruim een halve seconde voorsprong op Parente en ging zo naar de halve finale.

In de halve eindstrijd was Buurman in de eerste sector sneller dan Martin, maar hij moest uiteindelijk toch bijna een halve seconde toegeven. De tweede halve finale was eenvoudig een prooi voor Rigon omdat Perera in de fout ging en zo 1,2 seconden verloor. De finale was voor Rigon die uiteindelijk een kwartseconde sneller was dan Martin.

Uitslag kwalificatie

Pos. Rijder Team Tijd
1 Davide Rigon Anderlecht 1:26.702
2 John Martin Beijing Guoan FC 1:26.963
3 Yelmer Buurman AC Milan 1:27.356
4 Franck Perera Girondins de Bordeaux 1:28.000
5 Craig Dolby Tottenham Hotspur 1:27.117
6 Frederic Vervisch Liverpool FC 1:27.602
7 Alvaro Parente FC Porto 1:27.650
8 Andy Soucek Flamengo 1:27.789
9 Tristan Gommendy Olympique Lyonnais 1:26.867
10 Robert Doornbos Corinthians 1:27.249
11 Ben Hanley Olympiacos 1:27.021
12 Adrian Valles Sporting Clube de Portugal 1:27.490
13 Max Wissel FC Basel 1:27.511
14 Esteban Guerrieri PSV Eindhoven 1:27.624
15 Marcos Martínez Sevilla FC 1:27.559
16 Maximo Cortes AS Roma 1:28.099
17 Maria de Villota Atletico de Madrid 1:28.936

[WK turnen] Titels voor Berki en Chen

Bij het WK turnen in Rotterdam heeft de Hongaar Krisztian Berki de wereldtitel op het paard/voltige gepakt. Berki, al vier keer winnaar van de Europese titel, was vanmiddag de beste met een puntentotaal van 15,833.

Op ringen ging de wereldtitel naar de Chinese olympisch kampioen Chen Yibling. Hij bleef met een puntentotaal van 15,900 zijn landgenoot Yan Minyong voor. Voor Chen was het zijn derde wereldtitel.

Demonstratie tegen kabinet Rutte

Zo'n 300 mensen zijn zaterdagmiddag bij elkaar gekomen op de Koekamp in Den Haag om te demonstreren tegen het nieuwe kabinet. Dat heeft de politie gemeld.

Platform Rekening Retour organiseerde de manifestatie om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet-Rutte. "De samenleving moet niet opdraaien voor de gevolgen van de crisis. Laat de mensen betalen die de afgelopen jaren hebben geprofiteerd van de graaicultuur" aldus een woordvoerder van het platform zaterdag.

De manifestatie kwam later op gang dan gepland, een deel van de demonstranten was verlaat omdat het treinverkeer bij Leiden enige tijd gestremd was.

Volgens de politie zijn er geen aanhoudingen verricht. Wel nam de politie stokken in beslag die een paar demonstranten bij zich hadden.

Demonstratie tegen kabinet-Rutte in Den Haag
Demonstratie tegen kabinet-Rutte in Den Haag (Foto: ANP)

EU dreigt ItaliŽ met boete om vuilnis Napels

De Europese Commissie heeft Italië zaterdag met boetes gedreigd als het vuilnis in Napels niet wordt opgehaald. In de straten van de Zuid-Italiaanse stad hoopt het huisvuil zich op omdat het nergens kan worden verwerkt.

Inwoners van het stadje Terzigno buiten Napels protesteren al een week tegen de stank van een bestaande vuilnisbelt en plannen om een nieuwe vuilstort te openen in een nabijgelegen beschermd natuurgebied. Volgens Europees commissaris voor Milieu, Janez Potocnik, geven de problemen aan dat Italië sinds de vorige vuilniscrisis in 2007 nog altijd geen afdoende oplossing heeft gevonden voor het afvalprobleem van Napels.

"De regio Campania heeft nog steeds geen afvalverwerkingsplan en de enige verbrandingsoven werkt niet naar behoren en zit al aan zijn volledige capaciteit", zei Potocnik. "Dit betekent dat de autoriteiten in Campania een programma voor de verwerking van oud, gebundeld afval niet kunnen uitvoeren, noch de nieuwe dagelijkse afvalproductie kunnen verwerken."

Het Europees Gerechtshof stelde in maart al vast dat Italië Europese regels voor afvalverwerking overtreedt. Potocnik waarschuwde zaterdag dat boetes de volgende stap kunnen zijn als de EU de zaak weer bij het hof aanhangig maakt.

Met de waarschuwing trapt de EU in Italië op zere tenen. "In plaats van te veroordelen kan de EU ons beter helpen een alternatief te vinden", zei Guido Bertolaso, hoofd van de dienst burgerbescherming en belast met het vinden van een oplossing voor het afvalprobleem.

Ministers en politici wijten de problemen bij de afvalverwerking aan de camorra, de lokale georganiseerde misdaad. Giuseppe Pisanu, voorzitter van de anti-maffiacommissie van het parlement, zei dat er 'serieuze bemoeienis' van de camorra is met de afvalverwerking in Napels. "Wij moeten structurele voorwaarden scheppen waardoor het probleem bij de wortel wordt aangepakt", zei hij tegen het persbureau Ansa.

'United zet in op onder meer Sneijder en Dzeko'

De transfergeruchten rond Manchester United nemen toe nadat de Engelse topclub meer transfergeld beschikbaar heeft gesteld. Sir Alex Ferguson heeft 55 miljoen euro te besteden in de winterstop.

De geplande uitgaven in januari zorgen ervoor dat de transfergeruchten op gang komen in Engelse media. Onder meer Wesley Sneijder en Edin Dzeko worden genoemd als potentiële aanwinsten.

Een komst van Sneijder lijkt echter uitgesloten. De Oranje-international verlengde eerder dit seizoen zijn contract bij Internazionale. Voor het aantrekken van Dzeko  (VfL Wolfsburg) moet United diep in de buidel tasten. De Bosniër wordt begeerd door meerdere Europese topclubs.

Naast Sneijder en Dzeko worden ook Steven Defour (Standard Luik), Hulk (FC Porto) en Gary Cahill (Aston Villa) genoemd bij Manchester United. In de komende weken worden ongetwijfeld nog meer gegadigden genoemd bij The Mancunians.

Lotus in 2011 met Renault-motoren

Lotus zal volgend seizoen in de Formule 1 met Renault-motoren gaan rijden, zo weet Autosport te melden. De deal werd na de beëindiging van het contract met Cosworth al verwacht, maar problemen over de naamgeving gooiden roet in het eten.

Lotus wil volgend jaar Team Lotus gaan heten, terwijl de eigenaar van de merknaam Lotus Proton hier een stokje voor wil steken. Beide partijen zouden ondertussen zoveel progressie geboekt hebben dat de motorendeal met Renault rond kon komen. De contracten zijn inmiddels getekend, maar de verwachting is dat pas in Brazilië alles bekend zal worden gemaakt.

Eerder werd al bekend dat Lotus de versnellingsbakken en het hydraulisch systeem van X-Trac inruilt voor dat van Red Bull Racing. Hierdoor moet de betrouwbaarheid van de bolide volgend jaar omhoog gaan en moet de renstal de aansluiting met het middenveld in de Formule 1 kunnen maken.

Button verwacht moeilijke race

Jenson Button kwam in de kwalificaties voor de Grand Prix van Zuid-Korea eerder vandaag niet verder dan de zevende plaats. Op het circuit van Yeongam kon de Brit geen temperatuur in zijn banden krijgen.

"Gisteren en vanochtend was ik erg blij met de auto. De balans was bijzonder goed en we leken erg sterk. Vanmiddag kon ik de banden echter niet op temperatuur krijgen en had ik veel last van blokkerende wielen. Ik miste grip en kon geen snelheid vinden", aldus Button. De Brit zag overigens nog wel een lichtpuntje. "Morgen start ik in ieder geval aan de schone kant. Bovendien zijn er wat rechte stukken na de eerste bocht, dus de eerste ronde zal leuk worden. Hoe dan ook, de race wordt zwaar."

Stewards geven Schumacher waarschuwing

De stewards van de Grand Prix van Zuid-Korea hebben Michael Schumacher een waarschuwing gegeven voor het ophouden van Rubens Barrichello tijdens de kwalificatie. De Braziliaan ondervond uiteindelijk geen hinder van de actie van de Duitser omdat hij met de Williams op het nippertje doorging naar Q3.

Schumacher zou zijn voormalige teamgenoot opgehouden hebben in bocht 10 en bocht 14, terwijl Barrichello in een vliegende ronde zat. Hij wees er in een interview dan ook op dat de bolides uitgerust zijn met spiegels en dat daar gebruik van moet worden gemaakt.

De stewards gaven evenwel een iets andere uitleg. "De stewards zijn in tegenstelling tot het team van mening dat auto nummer 9 (Barrichello) niet in een snelle ronde zat. Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de rijder om te letten op auto's die dichterbij komen door te letten op de spiegels, blauwe vlaggen en de lichten," zo verklaarden de stewards.

Teamgenoot van Schumacher bij Mercedes Grand Prix Nico Rosberg ontsnapte ook aan een straf omdat hij in het laatste deel van de kwalificatie Fernando Alonso opgehouden zou hebben. Ook Robert Kubica kwam zonder straf weg, omdat niet bewezen kon worden dat hij Adrian Sutil opgehouden had.

Grootste lek militaire geheimen ooit

De onthullingssite WikiLeaks.org heeft gezorgd voor het omvangrijkste lek van militaire geheimen ooit. De site publiceerde zaterdagochtend 391.832 verslagen over de oorlog in Irak, tussen 1 januari 2004 tot 31 december 2009. De verslagen zijn opgesteld door militairen van het Amerikaanse leger.

De verslagen geven details van 109.032 oorlogsslachtoffers in Irak, waarvan 66.081 burgers. Dat komt uit op een gemiddelde van 31 burgerslachtoffers per dag gedurende zes jaar. Volgens WikiLeaks is de oorlog in Irak daarmee vijf keer zo dodelijk als de strijd in Afghanistan.

Oprichter Julian Assange van WikiLeaks zegt dat de verslagen het bewijs leveren voor oorlogsmisdaden. Hij zei dat er genoeg materiaal is voor veertig moordzaken. "Er zijn verslagen van burgers die willekeurig werden gedood bij controleposten, van Iraakse gevangenen die zijn gefolterd door coalitietroepen en van Amerikaanse militairen die een heel huizenblok opblazen omdat er één verdachte op het dak zit."

Media die de rapporten eerder mochten inzien, stellen dat het Amerikaanse leger meestal een oogje toeknijpt bij de foltering van Iraakse gevangenen. In één geval schoot een Iraakse politieman een gevangene in zijn been. De gevangene werd ook geslagen met een stok en brandslang, waardoor hij ribben brak en open wonden opliep. "Geen nader onderzoek", was de conclusie van het verslag. De documenten tonen ook dat gevangenen zijn verkracht en vermoord.

In de gepubliceerde verslagen van incidenten zijn namen, plaatsen en enkele andere zaken weggestreept. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat de publicatie desondanks het leven op het spel zet van Iraakse informanten en van soldaten. Het ministerie roept WikiLeaks op om 'de gestolen documenten terug te geven en van de website te halen'. Een woordvoerder zei dat de verslagen niets nieuws bevatten en geen inzicht geven. "Het zijn snapshots van gebeurtenissen, die niet het hele verhaal vertellen."

In juli publiceerde WikiLeaks 77.000 geheime documenten over de oorlog in Afghanistan.

WikiLeaks heeft niet gezegd wat de bron is van de documenten. Maar de VS verdenken Bradley Manning, een US Army informatie-analist. Hij werd in mei opgepakt toen WikiLeaks een video onthulde waarbij een Amerikaanse helikopter burgers doodde.

Grootste lek van militaire geheimen ooit
Grootste lek van militaire geheimen ooit (Foto: ANP)

Brabander pleegt kruisboogoverval

Een 18-jarige man uit Waalre heeft vrijdagavond een snackbar overvallen met een kruisboog. De gemaskerde Brabander bedreigde de 29-jarige eigenaresse van de cafetaria met het ongewone wapentuig en deed een greep in de kassa. De politie kon hem later op de avond aanhouden.

De overval vond rond 21.00 uur plaats in de horecatent aan de Markt in Waalre. Op dat moment waren er geen klanten in de zaak. Onderzoek van de politie leidde naar de verdachte, die rond 23.30 uur op de Eindhovenseweg werd aangehouden. Hij is in een cel gezet.

Randy Quaid zoekt asiel in Canada

Randy Quaid en zijn vrouw Evi hebben in Canada gesmeekt om een vluchtelingenstatus. De acteur en zijn echtgenote werden donderdagmiddag gearresteerd in Vancouver. De Amerikaanse autoriteiten zijn op zoek naar de twee, die maandag niet op kwamen dagen in een rechtbank in Santa Barbara in Californië.

Evi smeekte de Canadese immigratiedienst om hen niet uit te leveren. "Onze levens zijn in gevaar. Randy is acht goede vrienden verloren. Zij zijn onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen." Evi verwijst naar acteurs als Heath Ledger en David Carradine.

Ledger stierf in januari 2008 als gevolg van een overdosis die hij per ongeluk had ingenomen. Carradine hing zichzelf vorig jaar op in een kledingkast in Thailand. Volgens de Quaids zijn de acteurs echter om het leven gebracht door 'de moordenaars van Hollywood'. "We hebben het idee dat wij de volgende zijn."

Randy Quaid, die te zien was in films als Independence Day en National Lampoon's Vacation, vertelt dat hij en zijn vrouw een nieuw leven willen opbouwen in Vancouver. Ook hoopt de 60-jarige zijn acteercarrière weer uit het slop te trekken. Berichten dat het echtpaar naar Canada is uitgeweken om vervolging in de Verenigde Staten te ontlopen, spreekt Randy tegen.

Het echtpaar moest in Amerika voorkomen op verdenking van vandalisme. In september werden Randy en Evi opgepakt in een woning in Californië, waar ze zonder toestemming verbleven. Ze zouden daar voor vijfduizend dollar schade hebben aangericht. De Quaids beweerden dat ze de eigenaars waren van het pand, maar het huis staat al ruim drie jaar op naam van iemand anders.

Drama-kijkcijfers voor SBS

SBS Groep (SBS 6, NET 5 en Veronica) heeft vrijdag dramatisch slechte kijkcijfers gescoord. Volgens zaterdag gepubliceerde kijkcijfers van Stichting KijkOnderzoek haalden de drie zenders slechts een marktaandeel van 13 procent. RTL Nederland en de Publieke Omroep daarentegen haalden marktaandelen van maar liefst 39,3 en 34,3 procent.

Hoofdzender SBS 6 had vrijdag een marktaandeel van 6,9 procent, een nieuw laagterecord. Vrijdag keek tv-kijkend Nederland vooral naar RTL's The Voice of Holland (2,7 miljoen kijkers), Van der Vorst ziet Sterren en het AVRO's Televizier Ring-Gala (beide 1,9 miljoen). Het bestscorende SBS-programma stond op plek 16, namelijk Hart van Nederland met 754.000 kijkers.


SBS 6 scoorde vrijdag slechts 6,9 procent marktaandeel

[WK turnen] Sacramone beste op sprong

Bij het WK turnen in Rotterdam heeft Alicia Sacramone de wereldtitel op sprong bij de vrouwen veroverd. De Amerikaanse turnster, in 2005 al goed voor de wereldtitel op vloer, behaalde een puntentotaal van 15,200.

De Russische meerkampkampioene Alija Moestafina werd tweede met een puntentotaal van 15,066. Het brons was voor de Braziliaanse Jose Fernandez Barbosa met 14,799 punten.

Barrichello wederom kritisch over Schumacher

Rubens Barrichello heeft zich kritisch uitgelaten over Michael Schumacher. Schumacher hield de Braziliaan op in Q2 van de Grand Prix van Zuid-Korea. Barrichello slaagde er daardoor maar net in om de top-tien te halen.

"Ik wil niet persoonlijk gaan worden, maar we hebben al eens problemen in het verleden gehad, zoals in Budapest. Ik ben een rustige jongen, met beide benen op de grond. Daarom heb ik ook respect voor de langzaamste auto's, net als voor de snelste. Dus we mogen allemaal fouten maken en daar de verantwoordelijkheid voor nemen," aldus Barrichello tegenover de BBC.

"Hij heeft zijn excuses aangeboden en zei dat het team hem niet had verteld dat ik er aan kwam. Maar je kan niet alleen maar op je team rekenen, je hebt ook spiegels."

Wisgerhof ontbreekt tegen ADO

Peter Wisgerhof komt morgen in het competitieduel tegen ADO Den Haag niet in actie. De 30-jarige verdediger van FC Twente is niet op tijd hersteld van een lichte hamstringblessure, meldt de club zaterdag.

Wisgerhof liep de kwetsuur woensdag op in het Champions League-duel met Werder Bremen (1-1). Hij werd toen na 24 minuten spelen vervangen door Rasmus Bengtsson. Het is onduidelijk of de Zweed morgen weer voor hem in de plaats speelt.

Titelhouder Twente staat na negen speelrondes op de vierde plaats in de competitie. ADO heeft vier punten minder dan de Tukkers en staat zesde.

VVD en PVV wilden inperking verbod belediging

VVD en PVV waren er tijdens de kabinetsformatie op uit om het verbod op groepsbelediging in te perken en zo de vrijheid van meningsuiting uit te breiden. Het was de bedoeling dat politici niet vervolgd konden worden voor beledigende uitspraken, omdat zij die doen in het kader van het maatschappelijk debat.

Ook was het idee om het verbod te beperken tot belediging van 'aangeboren eigenschappen' zoals etnische afkomst en geslacht.

Het CDA was tegen dit plan, omdat belediging op basis van godsdienst of levensovertuiging dan niet meer onder het verbod zouden vallen. Toen de discussie vastliep, is het onderwerp van tafel gegaan. Ingewijden hebben zaterdag een bericht hierover in NRC Handelsblad bevestigd.

VVD en PVV bekeken de kwestie in het licht van de toen aankomende rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

VVD en PVV wilden inperking verbod belediging
VVD en PVV wilden inperking verbod belediging (Foto: ANP)

World of Warcraft: Cataclysm beschikbaar vanaf middernacht

Het is weer baggerweer, de regen komt uit de lucht vallen en misschien krijgen we wel weer een witte kerst dit jaar. Dan moet je er toch niet aan denken dat je midden in de nacht in de rij staat bij je locale gameshop om Cataclysm te halen. Gelukkig heeft Blizzard dan goed nieuws voor je. Op BlizzCon 2010 is bekend geworden dat Cataclysm vanaf middernacht te downloaden is op 7 december. Het was namelijk eerst nog onbekend of de downloadversie van de game later of tegelijk zou komen met winkelversie.

Op de site van Blizzard, waar je ook binnenkort een pre-order voor Cataclysm kan plaatsen, is het dan dus mogelijk om Cataclysm te kopen vanaf 0:00 PST (9:00 GMT+1) op 7 december. Het is nog onbekend of die tijd per land wordt aangepast.

[WB] Rebensburg zegeviert op reuzenslalom

Bij het alpineskiën is vandaag het wereldbekerseizoen van start gegaan. Bij de vrouwen ging de winst op de reuzenslalom naar de Duitse Viktoria Rebensburg.

Na twee manches kwam de Duitse skister, die tijdens de Olympische Spelen in Vancouver het goud op deze discipline pakte, tot een tijd van 2.26,39. Haar landgenote Kathrin Hölz eindigde op 0,42 seconden achterstand als tweede, terwijl de Italiaanse Manuela Mölgg het brons pakte.

De Amerikaanse Lindsey Vonn, de afgelopen drie jaar winnares van de wereldbeker algemeen, viel buiten de top tien met een tijd van 2.29,67.

VN-kantoor Afghanistan aangevallen

Gewapende opstandelingen hebben zaterdag een kantoor van de Verenigde Naties in het westen van Afghanistan aangevallen. Een zelfmoordenaar blies bij de ingang een auto vol explosieven op, waarna ten minste drie andere aanvallers met bomvesten het gebouw binnendrongen, zei een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Herat.

Een woordvoerder van de VN kon nog niet zeggen hoeveel mensen in het gebouw waren toen het werd aangevallen. Ook over slachtoffers is nog niets bekend.

Afghaanse troepen en NAVO-eenheden hebben het gebouw omsingeld. Erboven vliegen helikopters. Volgens een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is in een schotenwisseling ten minste een van de aanvallers gedood.

Betogers sturen 'rekening retour' aan kabinet

In Den Haag zijn enkele honderden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet. Het nieuwe platform Rekening Retour, waarin studentenorganisaties en politieke en maatschappelijke organisaties zijn verenigd, is organisator van de betoging op de Koekamp, nabij het Malieveld.

De demonstratie is om 13.00 uur begonnen. Volgens een politiewoordvoerder zijn er zo'n driehonderd actievoerders en zijn er geen incidenten gemeld. De organisatie had op ongeveer duizend mensen gerekend.

Het motto van de demonstratie is 'Nee tegen de bezuinigingen, wij gaan de crisis niet betalen!'. De organisatie richt zich op mensen uit brede lagen van de samenleving. Van schoonmakers tot ambtenaren en van studenten tot migranten. Zo wordt er actie gevoerd tegen de verhoging van de eigen bijdrage in de zorg, de 'aanval' op de pensioenen en verhoging van de huren. Maar er wordt ook betoogd tegen discriminatie en voor meer solidariteit in de samenleving.

De demonstranten willen honderden enveloppen omhooghouden waarmee ze symbolisch de rekening van achttien miljard euro, de omvang van de bezuinigingen, retour sturen aan het kabinet.

De opkomst in Den Haag valt mogelijk lager uit vanwege het slechte weer. Bovendien was er enige tijd een stroomstoring in Leiden, waardoor het treinverkeer richting Den Haag vertraging opliep.

Openbare bibliotheek wil leden mobiliseren

De Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) wil bibliotheekleden mobiliseren om te protesteren tegen de bezuinigingen van gemeenten. Volgens de VOB verdwijnt als gevolg van de geplande bezuinigingen een op de drie bibliotheken. Dat heeft de VOB zaterdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

De VOB wil dat iedereen met een bibliotheekpasje die het niet eens is met de bezuinigingen zijn of haar onvrede gaat uiten bij de gemeente over de 'kaalslag' die de sector te wachten staat, zegt een woordvoerster van de VOB.

Volgens haar zijn vooral kinderen de dupe van de bezuinigingen. "In Rotterdam bijvoorbeeld, waar de bibliotheek van 21 vestigingen teruggaat naar zes vestigingen, zijn veel kinderen die dan niet meer alleen op de fiets naar de bibliotheek kunnen", aldus de woordvoerster.

Fluid: Pac-man gemixt met Trials HD

Radiangames, één van de meest toonaangevende indie-ontwikkelaars, heeft gisteren een nieuwe game uitgebracht. Nadat de ontwikkelaar onlangs al een goede Geometry Wars-kloon had gemaakt, hebben ze nu Fluid uitgebracht. Luke Schneider beschijft de game als "Pac-man gemixt met Trials HD" en de game is voor één dollar te downloaden op de Amerikaanse Xbox Live Marketplace. Hieronder een trailer van deze nieuwe indie game.

Vincken: "We willen absoluut winnen van Ajax"

Tim Vincken gaat voor de volle buit tegen Ajax. Hij neemt het met Excelsior op tegen de Amsterdammers en wil als ex-Feyenoorder natuurlijk graag winnen.

"In principe is ieder punt dat we halen een bonuspunt, maar met deze instelling gaan we de wedstrijd zeker niet in. We willen absoluut winnen, maar het zou dom zijn om volle bak op de aanval te gaan spelen. Wij proberen altijd te voetballen, maar moeten wel compact blijven staan. Een beetje zoals Auxerre dinsdag tegen Ajax speelde. Je zag dat in de tegenaanval met een snelle omschakeling kansen liggen", meent Vincken in gesprek met Voetbal International.

"Het wordt een aardige testcase voor ons, al ben ik daar niet bang voor. Ondanks onze jonge selectie vind ik dat we ons erg volwassen gedragen. Dat is de verdienste van onze technische staf. Alex Pastoor is sterk op het mentale en het psychische vlak en is met de staf erg innovatief. Zij hebben ideeën uit het hockey geïntroduceerd, dat daarin al verder is. Zo werken we na een wedstrijd, als iedereen met kleine pijntjes kampt, met een speciaal herstelprotocol waarbij we speciaal op onze voeding letten. Ik heb bijvoorbeeld het advies gekregen visoliepillen te slikken voor sterke spieren en gewrichten en voel me daar goed bij", zegt de voetballer vervolgens.

Tot slot over de situatie van Feyenoord, die Vincken aan het hart gaat. "Voor supporters van de club, waar ik er één van ben, is het natuurlijk klote dat ze onderin staan. Feyenoord is de club waar ik vandaan kom en mijn hele jeugd gespeeld heb. Dat wij met Excelsior boven hen staan geeft me een beetje een dubbel gevoel. Ik zie Feyenoord liever bovenin in Eredivisie, maar daar kan ik nu zelf niets aan veranderen."

Cycloon richt verwoestingen aan in Myanmar

Een cycloon heeft vrijdag verwoestingen aangericht aan de westkust van Myanmar (Birma). Dat meldden ooggetuigen zaterdag.

Veel mensen zouden dakloos zijn geraakt. Het is onduidelijk of er ook doden en gewonden zijn. De storm, Giri genaamd, kwam vanaf land en bereikte de kust bij de stad Kyaukpyhu. De cycloon haalde windsnelheden tot 160 kilometer per uur en veroorzaakte metershoge golven aan de kust. De telefoonverbindingen met het gebied waren tot zaterdag verbroken.

De autoriteiten van Myanmar maken geen melding van schade en slachtoffers. In 2008 werd Myanmar, een van de meest gesloten landen op aarde, getroffen door de cycloon Nargis, toen waren er 130.000 doden en vermisten te betreuren.

FOK! Boekentop 100 - laatste dag!

Voor de vierde keer organiseert FOK! de Boekentop 100. De boekentop 100 is een lijst van de populairste boeken op FOK! en wordt samengesteld door users. Iedereen kan tot en met 23 oktober 20:00 uur in TTK een lijst met zijn favoriete boeken posten. Al deze lijsten samen vormen de boekentop 100 2010.

Op 24 oktober wordt bekend of 1984 van George Orwell nog steeds het populairste boek op FOK! is, of dat Big Brother vanaf een andere positie in de lijst mag toekijken hoe een ander boek de lijst aanvoert.

Win een boekenpakket
Dit jaar kun je door het posten van je boekenlijst kans maken op een van de twee boekenpakketten die ter beschikking zijn gesteld door meerdere uitgevers. Deze boekenpakketten worden na de sluitingstermijn voor het indienen van de boekenlijsten verloot onder iedereen die een lijst van minimaal 10 boeken heeft gepost in het TTK-topic.

Meer informatie over de FOK! Boekentop 100 en de boekenpakketten vind je in het topic in TTK.

Gratis DLC bij God of War pre-order

Bij een pre-order van God of War: Ghost of Sparta zul je bij bepaalde winkels een DLC-code ontvangen waarmee je allerlei extra's kunt downloaden. Het DLC-pakket zal bestaan uit een character skin, de soundtrack, een PSP-theme, een PSN-avatar en een dynamische theme voor je PS3. Deze theme is gebaseerd op 'The Palace of Hades' en het zal een dynamisch thema zijn dat bewegende wolken en lichten zal hebben.Het thema is exclusief voor de mensen die Ghost of Sparta pre-orderen en hij zal verder niet te koop zijn.

God of War: Ghost of Sparta zal vanaf 2 november exclusief verkrijgbaar zijn op de PSP. Tegelijkertijd zullen vanaf deze datum de remakes van God of War en God of War II voor de PS3 te downloaden zijn vanaf PSN.

 GoW Theme

Leverkusen weken zonder geblesseerde Hyypia

Bayer Leverkusen kan enkele weken geen beroep doen op verdediger Sami Hyypiä. De 37-jarige Fin is geblesseerd aan zijn voet, meldde de Bundesligaclub vandaag.

Hyypiä, die in het verleden voor Willem II speelde en daarna tien jaar voor Liverpool, liep de kwetsuur de afgelopen week op in de training. Het is de zoveelste personele tegenslag voor Leverkusen, dat ook al Michael Ballack, Stefan Kiessling, Renato Augusto en Gonzalo Castro door blessures moet missen.

Leverkusen speelt morgen in de Duitse competitie tegen FSV Mainz 05.

Leverkusen weken zonder geblesseerde Hyypia
Leverkusen weken zonder geblesseerde Hyypia (Foto: ANP)

Europa moet twee IMF-zetels opgeven

De ministers van Financiën van de G20 hebben vandaag in Zuid-Korea afgesproken dat Europa twee zetels in het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opgeeft. De zetels moeten worden opgegeven ten gunste van opkomende economieën als Brazilië, Rusland en India.

Opkomende economische grootmachten moeten een grotere stem krijgen binnen het dagelijks bestuur van het IMF, dat 24 zetels telt. Binnen de huidige structuur is dat alleen mogelijk als er zetels worden opgegeven. Vorig jaar is afgesproken dat opkomende economieën vijf procent meer invloed moeten krijgen. Of een en ander consequenties heeft voor Nederland is niet duidelijk. 

Naast de nieuwe zetelverdeling, is ook afgesproken dat de benoeming van belangrijke functies binnen het IMF niet langer in handen is van de vijf permanente leden, te weten de Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan. Voortaan neemt het voltallige bestuur dergelijke beslissingen.

Het IMF streeft naar bevordering van internationale samenwerking op monetair gebied en het mogelijk maken van een evenwichtige groei van de internationale handel. Bij de organisatie zijn momenteel 187 landen aangesloten. De ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van deze lidstaten vormen de Raad van Gouverneurs, de hoogste autoriteit binnen het IMF.

De dagelijkse leiding is echter in handen van de Raad van Bewindvoerders, bestaande uit 24 personen die alle lidstaten vertegenwoordigen. Naast de vijf eerder genoemde permanente leden, zijn er ook nog 19 leden die gekozen worden voor een termijn van twee jaar. Nederland is één van die leden en vertegenwoordigt een kiesgroep van 13 landen, waaronder Bulgarije, Cyprus en Israël.

De overige Europese vertegenwoordigers zijn België, Spanje, Italië, Denemarken en Zwitserland. Twee van de negen zetels moeten nu dus worden opgegeven. Minister De Jager van Financiën denkt dat de kans dat Nederland zelf de zetel kan verdedigen tijdens de G20-top klein is.

[NBA] Miami Heat lang zonder aanwinst Miller

De Amerikaanse NBA-club Miami Heat zal het lang moeten stellen zonder nieuwe aanwinst Mike Miller. De forward heeft een zware duimblessure en zal zeker tot januari niet inzetbaar zijn.

Miller liep de blessure aan zijn duim op tijdens een training. Hij is inmiddels geopereerd.

In juli van dit jaar tekende Miller een contract voor vijf jaar bij Miami. Vorig seizoen speelde hij voor Washington Wizards en was hij goed voor een gemiddelde van 10,9 punten per wedstrijd.

Bridgestone: "Bandenslijtage zal hoog zijn"

De Formule 1-coureurs zullen in de eerste Grand Prix van Zuid-Korea problemen hebben om hun banden goed te houden. Door het nieuwe asfalt en het vuil op de baan is de slijtage van het Bridgestone-rubber hoger dan in een normale race, waardoor de rijders mogelijk net als in Canada twee keer naar binnen moeten.

"Het asfalt zelf is vrij goed en na de eerste vrije training bekeek ik bocht een en twee en het oppervlag was stabiel, maar er ligt nog veel vuil op de baan, wat een probleem kan vormen," zei het hoofd bandenontwikkeling van Bridgestone Hirohide Hamashima tegen Autosport. "Als het vuil op de racelijn komt dan gaat het gripniveau flink naar beneden en hier is het abnormaal omdat de banden in twee richtingen slijten. Vorig jaar zagen we ook zoiets in Abu Dhabi, maar hier is het ernstiger."

"In het beste geval zou de race lijken op die van Bahrein, maar in het slechtste geval, als er vuil, modder en zand op de baan ligt, dan zou het slechter dan in Canada kunnen zijn," zei Hamashima die er op wees dat de teams voorzichtig met de bandenspanning om moeten gaan. "Als mensen zich niet aan onze aanbevelingen houden wat betreft de bandenspanning dan nemen ze veel risico omdat het gevaarlijk is. Het is te vergelijken met het oude Hockenheim met de lange rechte stukken, dus het is lastig om de bandenspanning omhoog te krijgen."

Meer gemeenten vragen hulp vanwege bijstand

Het aantal gemeenten dat niet uitkomt met het budget voor de bijstand, is de afgelopen twee jaar fors toegenomen. In 2009 klopten 178 gemeenten aan bij de Toetsingscommissie Wet werk en bijstand. Dat is 2,5 keer meer dan de zeventig gemeenten die zich het jaar ervoor nog wendden tot de onafhankelijke commissie.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken bevestigde zaterdag een bericht hierover uit het blad Binnenlands Bestuur.

Gemeenten die meer dan 10 procent uitkomen boven het budget dat het departement vooraf heeft vastgesteld, kunnen de commissie verzoeken om extra geld. De commissie kijkt of het tekort buiten de schuld van de gemeente om is ontstaan.

De 178 gemeenten hebben 37 miljoen euro gevraagd om hun gaten te dichten. De commissie oordeelde over 93 zaken positief. De rest is nog in behandeling.

Samenvattingen Jupiler League speelronde 10

Gisteren werd er in de Jupiler League bijna de gehele tiende speelronde afgewerkt. FOK!sport publiceert wekelijks de samenvattingen van de wedstrijden, die in deze competitie worden gespeeld. Hieronder vind je een overzicht van gisteravond terug.

Fortuna Sittard - FC Zwolle

Go Ahead Eagles - MVV

RKC Waalwijk - Almere City FC

Sparta Rotterdam - FC Emmen

BV Veendam - FC Den Bosch

Helmond Sport - sc Cambuur

Telstar - FC Eindhoven

AGOVV - FC Zwolle

 

Veel schilderen in Epic Mickey

Eind november komt Epic Mickey uit voor de Wii. Schilderen speelt een grote rol in de game en onderstaande gameplay-video laat je zien waarom.

In Epic Mickey wordt de wereld geschapen en wordt vanalles tot leven gekleurd. Door te schilderen maak je bijvoorbeeld bruggen of kun je karakters het gelaat vol spuiten met verf. Het verfen speelt een essentiële rol in Epic Mickey; het heeft invloed op het schapen van de wereld om je heen, de relatie tot andere karakters in de game en het heeft invloed op het verloop van de game. Epic Mickey gaat over keuzes en gevolgen van deze keuzes. 

Epic Mickey is een platformgame met wat RPG-elementen voor de Wii, waarbij de speler in de huid zal kruipen van Mickey Mouse. Epic Mickey staat gepland om op 26 november 2010 in de winkels te liggen, exclusief voor de Wii.

 

Wikileaks: VS negeerde martelingen Irak

Wikileaks heeft bijna vierhonderdduizend geheime verslagen van het Amerikaanse leger gepubliceerd. De verslagen suggereren dat Amerikaanse militaire leiders bewijzen voor martelingen in Irak hebben genegeerd. Daarnaast lijken er honderden burgers te zijn gedood bij militaire checkpoints van de VS.

Ook blijkt het Amerikaanse leger het aantal burgerdoden bij te houden, wat eerst werd ontkend. Tussen 2004 en 2009 werden 109.000 gewelddadige doden geregistreerd, waarvan 66.081 burgers. 'Iraq Body Count' (IBC), dat het aantal burgerdoden bijhoudt door verschillende media te onderzoeken, analyseerde de verslagen en concludeerde dat ongeveer vijftienduizend voorheen onbekende burgerdoden geïdentificeerd kunnen worden.

Een woordvoerder van IBC: "Het is volkomen onacceptabel dat de Amerikaanse regering deze essentiële details over burgerdoden zolang heeft achtergehouden voor het publiek." De 391.831 documenten beschrijven marteling van Irakese gevangen door de Irakese authoriteiten, waar soms elektrocutie en executie bij kwamen kijken. De VS wist van deze praktijken, althans, dat suggereert dit lek, maar verslagen werden naar de hogere machtsstructuren gestuurd onder het kopje 'geen verder onderzoek'.

De reactie van de VS op het lek is kritisch. Een woorvoerder van het Departement van Defensie verwierp de documenten als 'grove observaties door tactische troepen, die slechts momentopnamen van tragische gebeurtenissen zijn'. Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken, veroordeelde de publicatie: "Ik veroordeel in de meest duidelijke bewoordingen het vrijgeven van welke informatie dan ook, door individuen of organisaties, die de levens van de VS en haar partners in het gevaar brengen."

Mr. Morell, van het Pentagon, vertelde de BBC dat het lek een 'karikatuur' is, die vijanden van het westen een 'uitzonderlijke database verschaft over de manier waarop we opereren'. Er zou echter niets nieuws in de documenten staan betreffende 'fundamentele richtlijnen'. Hij vroeg Wikileaks echter wel opnieuw de documenten van de site te halen. De publicatie komt op het moment dat de VS zich voorbereidt om de laatste vijftigduizend soldaten uit Irak terug te halen.

Derksen: Televizier-Gala eng gezelschap

De heren van het RTL 7-programma Voetbal International (VI) waren vrijdagavond niet bepaald blij met de uitslag van de Talent Award bij de Televizier Ring-Gala 2010. Bij de uitslag delfde de genomineerde VI-analist René van de Gijp het onderspit, en ging soapie Jan Kooijmans uiteindelijk met de Talent Award naar huis.

Johan Derksen: "René is natuurlijk tien keer liever dan die meneer die dat ingestudeerde versje daar nu op zit te zeggen. En dat allemaal met een phoney smile, lachen en klappen, ik vind het zo'n eng gezelschap, laten we ermee kappen."

Voor de uitslag noemde Derksen het galapubliek live een stel 'gladjanussen' en stak hij eerder in de VI-uitzending zijn middelvinger al op naar het het hele Televizier Ring-gebeuren.


Reactie Vl op uitslag Talent Award Televizier Ring-Gala 2010

Nascimento nieuwe trainer Sparta Nijkerk

Zaterdagtopklasser Sparta Nijkerk heeft een nieuwe trainer aangetrokken. David Nascimento is de opvolger van de onlangs ontslagen Raymond Schuurman. De ex-prof begint maandag aan het karwei in Nijkerk.

De 44-jarige Nascimento werd geboren in Kaapverdië. Sinds 1991 woont hij in Nederland. De Portugees kwam tot 2005 als voetballer achtereenvolgens uit voor RKC Waalwijk, Roda JC, FC Utrecht, wederom RKC Waalwijk, RBC Roosendaal en Sparta Rotterdam. Nascimento speelde 377 competitieduels in het Nederlandse profvoetbal.

Na zijn spelersloopbaan richtte Nascimento zich op het trainersvak. Hij maakte deel uit van de technische staf van FC Utrecht, toen Willem van Hanegem daar hoofdtrainer was. Na zijn ontslag bij Utrecht zocht Nascimento een nieuwe uitdaging. Die leek hij te vinden in Mozambique, waar hij bondscoach kon worden. Dit ging echter niet door. Het bestuur van Sparta Nijkerk heeft Nascimento de opdracht gegeven degradatie uit de Topklasse te voorkomen. De club staat momenteel dertiende.

Blessure Van Nistelrooy niet ernstig

De blessure van Ruud van Nistelrooy valt mee. De 34-jarige spits van Hamburger SV viel gisteren uit in de competitiewedstrijd tegen Bayern München.

Hij kreeg in een duel met Philipp Lahm een tik tegen zijn knie. Ondanks dat de knie wat blauw en gevoelig is, verwacht de clubleiding van de Duitse club dat Van Nistelrooy woensdag in het bekerduel met Eintracht Frankfurt gewoon van de partij is, meldt de clubsite.

Van Nistelrooy's teamgenoot Eljero Elia lijkt dicht bij een rentree. De 23-jarige aanvaller, die eerder deze maand een hielblessure opliep tijdens een training van het Nederlands elftal, wordt maandag bevrijd van het gips rond zijn voet. Daarna besluit de clubleiding wanneer Elia weer mee kan trainen.

Winkel Doesburg doelwit gewapende overvallers

Een winkel in het Gelderse Doesburg is zaterdagmorgen doelwit geweest van gewapende overvallers. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De overval vond rond 07.30 uur plaats in een winkel in de Ooipoortstraat. Een 36-jarige medewerkster werd opgewacht door twee mannen die haar vastgrepen en meenemen naar de winkel. Onder bedreiging van een steekwapen moest de vrouw geld afgeven.

De twee overvallers zijn er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan. De winkelmedewerkster raakte niet gewond. De politie is een onderzoek begonnen naar de gewapende overval en roept getuigen op zich te melden.

Veerdienst wordt uiterlijk vrijdag hervat

De veerdienst over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nieuwer ter Aa wordt niet eerder dan woensdag maar uiterlijk vrijdag weer in gebruik genomen. Dat heeft Rijkswaterstaat, die de veerdienst uitvoert, zaterdag gemeld.

Vrijdag botste een vrachtschip op de veerpont, waardoor de pont omsloeg en de schipper om het leven kwam.

De exploitatie van het pontje was uitbesteed aan het bedrijf SwetsODV. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat moet SwetsODV binnen een week een nieuwe pont leveren. "Maar eerder dan woensdag wordt het niet", aldus de woordvoerster.

Het pontje, dat volgens Rijkswaterstaat 100.000 mensen per jaar van de ene kant van het kanaal naar de andere vaart, vervoert vooral scholieren. Er is geen brug in de buurt. "Hopelijk willen de ouders hun kinderen de komende dagen naar school brengen", aldus de zegsvrouw.

Man met kunstarmen verongelukt

Een Oostenrijker zonder armen die dankzij protheses toch in staat was auto te rijden, is bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. Dat heeft de arts van de man, Andreas Waltensdorfer, bekendgemaakt.

De 22-jarige Christian Kandlbauer lag op de intensive care sinds hij dinsdag van de weg was geraakt en tegen een boom was gebotst. De man verloor eerder beide armen bij een ongeluk. Hij werd daarna aan zijn linkerarm voorzien van een prothese die hij met behulp van robottechnologie met zijn hersenen kon sturen. Rechts droeg hij een gewone kunstarm. Het stelde Kandlbauer in staat een min of meer normaal leven te leiden.

Waltensdorfer en de politie zeiden vrijdag dat het onmogelijk is om vast te stellen of het ongeluk is veroorzaakt door problemen met de kunstarmen van Kandlbauer.

Amsterdam zet muziek in tegen geweld

De politie in Amsterdam zet zaterdagavond muziek in tegen geweld in de stad. In samenwerking met de gemeente, Koninklijke Horeca Nederland en de Landelijke Stichting Tegen Zinloos is er actie op de Nieuwmarkt en het Rembrandtplein.

DJ WLM en Dennis Verheugd van Radio 538 draaien muziek op beide uitgaanspleinen in het centrum van Amsterdam. Tijdens het festijn is er aandacht voor het geweld tegen homo's in de uitgaansgebieden.

Het doel van de actie Draaien tegen geweld is het uitgaanspubliek bewust te maken van hun eigen bijdrage aan een leuke stapavond. Een promotieteam gaat tijdens de actie op stap met camera’s. Onder het motto 'Smile! Wat je geeft, krijg je terug!’ mag het uitgaanspubliek lachend op de foto.

Bijna honderd Nederlanders vermist in buitenland

Tientallen Nederlanders worden langdurig vermist in het buitenland. Dat meldt het Nederlands Dagblad. Het gaat om een kleine honderd mensen die nooit zijn teruggekeerd na een verblijf in een ander land. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken blijven hun dossiers altijd open. Het gaat om mensen die tijdens een reis verdwenen of moedwillig alle schepen achter zich verbrand hebben.

"Je kunt niet zeggen dat zo'n dossier is gesloten. Voor de familie is dat zeker niet het geval", zegt plaatsvervangend hoofd consulaire aangelegenheden Tessa Martens. Volgens haar moet altijd rekening worden gehouden met nieuwe informatie die op onverwachte momenten kan binnenkomen.

Het Nederlands Dagblad sprak met een aantal achterblijvers, mensen van wie een familielid nooit terugkeerde uit het buitenland. Zij blijven zich altijd afvragen wat er met hun familielid is gebeurd. De zus van een bijna 50-jarige man die anderhalf jaar geleden in Mexico verdween, stapte meteen in het vliegtuig naar Mexico toen zijn vermissing bekend werd. Haar broer is nog altijd spoorloos. "Ze hebben nooit iets van hem gevonden, geen papieren, geen kleding, helemaal niks."

De zus van een andere vermiste Nederlander wacht al achtentwintig jaar op nieuws over haar broer. Ze is naar de plek in Australië geweest waar hij voor het laatst een spoor heeft nagelaten. "Als het de plek is waar hij is gestorven, dan is het wel op een van de mooiste plaatsen op aarde." Toch is ze er niet zeker van dat haar broer is overleden.

Vecht tegen elkaar in Diablo III

Tijdens Blizzcon, de beurs van uitgever Blizzard, zijn er nog meer feitjes over het langverwachte derde deel van Diablo aangekondigd. Een populaire speloptie is weer terug: Player versus Player. Dit keer in zogenaamde battle arenas.

In de battle arena kun je natuurlijk een klassieke match doen, maar ook in teams van dezelfde klasse, of juist een mix van klassen. Je verdient punten als je wint, waarmee je stijgt in de achting, maar ook steeds sterkere spelers tegen je krijgt. Het systeem zal namelijk je tegenstanders uitkiezen op basis van die punten, zodat de strijd wel eerlijk blijft.

Rangers ten koste van Yankees in World Series

Texas Rangers heeft voor het eerst in haar bestaan de World Series bereikt. De honkbalclub versloeg in de finale van de American League titelhouder New York Yankees met 4-2. Vrijdag werd de laatste overwinning in de best-of-sevenserie uit het vuur gesleept: 6-1.

Texas neemt het in de eindstrijd van de Major League Baseball, die woensdag begint, op tegen de kampioen van de National League. De stand in de finale tussen San Francisco Giants en Philadelphia Phillies staat na vijf wedstrijden op 3-2 in het voordeel van de Giants.

Semi-naakt zijn is hip

Semi naakt worden in een game begint eindelijk hip te worden. Nadat je in, volgens vele de moeilijkste game ooit, Ghost 'n Goblins ook al half naakt kon rond rennen. Lijkt het semi-naakt rondrennen ingeburgerd te raken. In de nieuwe Japanse PSN titel Malicious wordt de kleding van je hoofdkarakter ook naakter naarmate je meer schade krijgt.

Er is alleen een kans dat dit feestje voor ons westerse gamers niet doorgaat. De game Battle Vixens kreeg namelijk een paar jaar geleden een Mature beoordeling om dezelfde reden. Dit betekent dat uitgevers vaak de game aanpassen omdat Mature games vaak niet verkocht worden door winkeliers. 

Voor

Na

Nu maar hopen dat er geen stokje voor deze mooie dame gestoken wordt.

Van Veldhoven: "Dit pakken ze ons niet meer af"

Roda JC is uit een diep, zeer diep dal geklommen, maar staat momenteel samen met PSV eerste in de Eredivisie. Trainer Harm van Veldhoven is zo trots als een pauw.

De Limburgers wisten gisteravond NAC Breda aan de zegekar te binden (1-2). Vooral voor rust liep het stroef. "In de rust heb ik gezegd dat we veel beter kunnen. We kunnen voetballen en moesten beter aansluiten, daarop heb ik het accent gelegd. En in de tweede helft hebben we dat gedaan", vertelde de trainer voor de camera's van Eredivisie Live.

Voor Jimmy Hempte, die de winnende treffer maakte, werd het een gedenkwaardige avond. En dat in de week waarin zijn oma overleed. "Dat wist ik. We hebben daar afgelopen week veel over gesproken om hem te ondersteunen. Dat is ook de kracht van het team geworden. We zijn er voor elkaar en gaan ook voor elkaar", zei Van Veldhoven. "Je ziet jongens boven zichzelf uitstijgen en dan hebben die jongens ook steun en vertrouwen nodig. Dat hebben ze op dit moment."

En prompt staat Roda JC op de gedeelde eerste plek. "Soms moet iemand me nog wel in de arm knijpen, dit is ongelooflijk. Misschien staan we maar voor een dag samen met PSV aan de leiding. Maar ik geniet ervan dat we het gerealiseerd hebben, dat pakken ze niet meer af. We hebben veerkracht in huis en kunnen teams onze wil opdringen", besloot de oefenmeester.

Nieuw voor de Wii; een... Baby?

Hardcore gamers roepen wel eens dat de Nintendo Wii te gezinsvriendelijk is voor hen... En dan hadden ze dit nog niet gezien! Het nieuwe ‘Baby Sitting Mama' is een spel voor de Wii waarbij gebruik wordt gemaakt van een interactieve babypop...
 

En niet zomaar een spel met een babypop. Bij dit spel wordt de Wii-remote in de rug van de babypop geplaatst, en de nunchuk wordt gebruikt als vervanging van dingen als flesjes of lepeltjes om de baby eten te geven.

Het enige probleem is dat het op zijn minst apart te noemen is... "Hier baby, drink je flesje op, dat via een draad aan je ruggengraat vast zit..." "Nee nee, niet de lepel op de grond gooien, want hij zit vast aan je nek!"

Ooit werd er vreemd opgekeken toen er een pop op de markt kwam die "zelf" kon plassen... Nu hebben we dit:

 

'IsraŽl blijft op Palestijns gebied'

Volgens een rapport van de Verenigde Naties zal voortzetting van de bouw van Israëlische huizen in de Palestijnse gebieden, de bezetting ervan onomkeerbaar maken. De stichting van een Palestijnse staat is daarmee op een illusie gebaseerd. Israël noemt het rapport bevooroordeeld en politiek getint.

De opsteller van het rapport, mensenrechtenrapporteur Richard Falk, concludeert dat het vredesproces, gericht op het stichten van een onafhankelijke soevereine Palestijnse staat, een utopie is geworden. Bouwwerkzaamheden op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem zijn volgens hem zo wijdverspreid geworden, dat er feitelijk sprake is van annexatie van Palestijns grondgebied. De rechten van de Palestijnen worden hierdoor geschonden, stelt hij, en wijst naast Israël ook de VN en de VS aan als de verantwoordelijken daarvoor.

JerusalemFalk meent dat de bouw van nederzettingen aannames ondergraaft bij resoluties van de Veiligheidsraad uit 1967. Daarin werd gesteld dat de bezetting van Palestijns gebied tijdelijk en omkeerbaar was. Deze aannames vormen de basis van de vredesbesprekingen, maar lijken volgens Falk door de feiten te zijn ingehaald. Hij zegt zijn conclusies niet alleen op de uitbreiding van de nederzettingen te baseren, maar ook op uitzettingen van Palestijnen in Oost-Jeruzalem en de sloop van hun huizen.

Israël zegt dat het rapport een politieke agenda dient, en stelt dat het bevooroordeeld is omdat Palestijnse terreuraanvallen er niet in worden genoemd. Volgens Falk was het conflict tussen de twee partijen echter geen onderdeel van zijn rapportage-opdracht, maar alleen de mate van Israëlische bezetting.

Israël besloot onlangs het bouwen in bezet gebied weer toe te staan. Daarop hebben Palestijnse onderhandelaars gedreigd van de vredesbesprekingen weg te lopen. De Israëlische organisatie Peace Now heeft becijferd dat er nu viermaal zo snel wordt gebouwd als voor het verbod.

'A'dam opent aanval op criminele jongeren'

Amsterdam gaat criminele jongeren en voetbalhooligans harder aanpakken. Dat meldt de Volkskrant. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan (PvdA) vindt dat 'de emmer vol is'. De twee groepen plegen zo veel misdrijven en veroorzaken zo veel overlast dat de politie harder gaat optreden. Justitie, politie en Van der Laan presenteren in december een aanvalsplan tegen de criminele jongeren en hooligans.

"We kennen ze en we gaan ze pakken", zegt Van der Laan over de groepen die verantwoordelijk zijn voor allerlei vormen van criminaliteit. Van steeds gewelddadiger overvallen en drugshandel tot diefstallen en geweld tegen homo's. De politie gaat deze groepen dichter op de huid zitten en dat kan betekenen dat de politie-inzet bij grote evenementen minder wordt. "Dat moet dan maar. Ik wil samen met de raad duidelijke keuzen maken waar we de politie inzetten", zegt de burgemeester.

Van der Laan, die ruim honderd dagen geleden als burgemeester begon, is erg tevreden over de speciale voetbaleenheid van de politie. Volgens hem reikt de overlast van hooligans veel verder dan wat er op wedstrijddagen gebeurt. "Pure criminaliteit, drugshandel. Er is geen reden om daar niet eens de tanden in te zetten", zegt Van der Laan die inmiddels bekendstaat als 'hardliner'.

De overlast door criminele jongeren noemt Van der Laan 'zorgelijker'. Hij spreekt van 'tijdbommetjes op scooters'. Deze groep wordt volgens hem steeds gewelddadiger. "Er zijn antecedenten, verdenkingen, maar je kunt ze pas pakken als er echt iets is gebeurd. We weten wie het zijn en het gaat al lang niet meer alleen om overlast. Dit zijn jongens die een wapen hebben."

Hoe de nieuwe aanpak van de criminele jongeren en hooligans in Amsterdam eruit ziet, kan Van der Laan nog niet zeggen. Hij wil eerst de 'lijst afwerken op basis van wat we al hebben'. Om dat uit te rechercheren, moeten mensen worden vrijgemaakt. "Het gaat erom dat we die jongens van de straat halen."

'KLM gaat strijd aan met prijsvechters'

KLM gaat stunten met goedkope vluchten naar een groot aantal bestemmingen in Europa. De Telegraaf meldt dat KLM op die manier de strijd aangaat met prijsvechters zoals Easyjet die hun positie op Schiphol willen versterken. Nu maken die maatschappijen vooral gebruik van kleine, goedkopere luchthavens. KLM-vluchten op weekendbestemmingen zullen vaak minder dan honderd euro kosten. Het zou gaan om zo'n honderd extra vluchten per week.

"We beseffen dat we de Nederlandse toerist weer meer aan ons moeten binden", zegt KLM-directeur Bram Gräber in De Telegraaf. De luchtvaartmaatschappij richt zich met haar stuntprijzen vooral op bestemmingen als Barcelona, Milaan, Berlijn en Madrid. "We gaan samen met dochter Transavia nog agressiever en tegen nog scherpere prijzen de concurrentie aan", aldus Gräber.

Volgens De Telegraaf is de actie van KLM het gevolg van het conflict tussen de Nederlandse luchtvaartmaatschappij en thuisbasis Schiphol. De luchthaven wil tot grote ergernis van KLM vanaf april overstappende internationale passagiers zwaarder belasten. Tegelijk zou Schiphol door tariefverlagingen goedkope vliegmaatschappijen willen aantrekken. Die zouden vooral in de stillere daluren moeten vliegen.

Microsoft vernieuwt online winkel voor pc-games

Microsoft gaat de Games for Windows Marketplace nieuw leven inblazen. In november moet de online winkel voor digitaal gedistribueerde games gelanceerd worden met aantrekkelijkere prijzen en meer games. Dat heeft productmanager Peter Orullian van Microsoft gezegd tegenover het weblog Joystiq. De online winkel werd eind vorig jaar gelanceerd maar heeft de positie van marktleider Steam niet in gevaar kunnen brengen.

Deze week kondigde Apple een online winkel aan voor Mac-computer. De Mac App Store moet voor Apple net zo succesvol worden als de online winkels iTunes en de App Store voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Het succes van de App Store en Steam gaat niet onopgemerkt voorbij aan Microsoft. Orullian is van mening dat de toegankelijkheid van Microsofts online winkel verbeterd moet worden om consumenten te kunnen trekken.

Games for Windows Marketplace moet volgende maand gebruikersvriendelijker worden. Gamers moeten gemakkelijk een spel kunnen kopen. In een later stadium wil Microsoft meer functionaliteiten toevoegen aan de online winkel, waaronder een beoordelingssysteem. Orullian ziet het als zijn taak om te zorgen dat gamers gemakkelijk en goedkoop leuke games voor hun pc kunnen kopen. "Gamers die al de online valuta van Microsoft op hun Xbox 360 hebben, kunnen met dezelfde inloggegevens games kopen op de pc", vertelde Orullian tegen Joystiq.


Sneijder wint liever prijzen met Inter dan Gouden Bal

Internazionale-speler Wesley Sneijder denkt liever aan zijn eigen elftal dan aan het winnen van de Gouden Bal.

De international van het Nederlands elftal is één van de gegadigden die in aanmerking komen voor de Gouden Bal, mogelijk gemaakt door de FIFA. Hij geeft de voorkeur aan succes in clubverband.

"Ik denk amper aan de Gouden Bal", aldus de aanvallende middenvelder tegenover Mediaset. Sneijder heeft een bijzonder succesvol seizoen met Inter achter de rug en bereikte met Oranje de WK-finale.

"De individuele prijs zou me goed doen, maar ik zit momenteel met mijn hoofd alleen bij Inter. We zijn ervan overtuigd dat we ons succes een vervolg kunnen geven. We willen ook de Wereldbeker voor clubteams winnen", besluit Sneijder.

Uitslag HSV- Bayern Munchen

Hamburger SV en Bayern Munchen hebben in een verbeten duel de punten gedeeld in de Bundesliga. In de Imtech Arena eindigde het duel in 0-0. De ploegen kwamen ondanks een aantal goede mogelijkheden aan beide kanten niet tot scoren. HSV staat nu gedeeld derde. Louis van Gaal blijft met zijn team in de middenmoot hangen.

De openingsfase van het duel was voor HSV. Bayern-doelman Hans-Jörg Bütt hoefde echter niet reddend op te treden. Bayern kreeg wel enkele kansen om de score te openen, maar speelde te slordig. De grootste mogelijkheid in het eerste bedrijf was voor Thomas Müller, maar zijn schot ging over het doel.

Na de pauze golfde het spel op en neer, maar waren de beste kansen voor de thuisploeg. Ruud van Nistelrooy, die net als Joris Mathijsen in de basis stond, had een grote mogelijkheid. De Nederlander kon de ban echter niet breken. Ook pogingen van Marcell Janssen, Piotr Trochowski en een schuiver van Jonathan Pitroipa op de paal konden Bütt niet verschalken.


(Foto: Novum)

[F1] Uitslag kwalificatie Zuid-Korea

Sebastian Vettel heeft de poleposition voor de eerste Grand Prix van Zuid-Korea gepakt. De Red Bull-coureur reed in zijn allerlaatste ronde de snelste tijd van de dag en bleef hiermee teamgenoot en WK-leider Mark Webber voor. Fernando Alonso reed de derde tijd.

Heikki Kovalainen was de eerste die de baan op ging, maar het was Lewis Hamilton die de snelste tijden klokte op de baan die gedurende de sessie steeds sneller werd. Force India-rijders Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi bevonden zich al snel in de sessie in gevaar, waarbij laatstgenoemde uiteindelijk samen met Jarno Trulli, Timo Glock, Heikki Kovalainen, Lucas di Grassi, Sakon Yamamoto en Bruno Senna afviel.

In Q2 was duidelijk dat de coureurs nerveus waren en de baan glad was. Verschillende rijders, waaronder Lewis Hamilton en Mark Webber verremden zich en maakten een uitstapje langs de baan. Toch waren de toppers op tijd bij de les om door te gaan naar de derde sessie. Vlak voor het verstrijken van de vlag toonden de Red Bulls van Vettel en Webber nog wel even dat er met hun niet te spotten viel. De eerste afvaller was Nico Hülkenberg die in een ultieme poging om de top tien te halen wijd ging met zijn Williams. Ook Kamui Kobayashi, Nick Heidfeld, Adrian Sutil, de spinnende Vitaly Petrov, Jaime Alguersuari en Sébastien Buemi konden uitstappen. Petrov zal vanwege zijn gridstraf uit Japan morgen nog wel vijf plaatsen naar achteren moeten gaan starten.

Het derde deel van de kwalificatie bracht veel spanning met zich mee. Alonso was de eerste die onder de 1:36 dook en zette hiermee de concurrentie onder druk. Zowel Webber als Vettel gingen in de fout, waardoor hun eerste poging strandde. Vlak voor het einde van de tien minuten durende sessie verbeterde Alonso zijn tijd wederom, maar het was niet genoeg om zowel Vettel als Webber van de eerste rij te houden.

Uitslag kwalificatie

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:37.123 1:36.074 1:35.585 19
2 M. Webber Red Bull 1:37.373 1:36.039 1:35.659 21
3 F. Alonso Ferrari 1:37.144 1:36.287 1:35.766 23
4 L. Hamilton McLaren 1:37.113 1:36.197 1:36.062 20
5 N. Rosberg Mercedes 1:37.708 1:36.791 1:36.535 18
6 F. Massa Ferrari 1:37.515 1:36.169 1:36.571 18
7 J. Button McLaren 1:38.123 1:37.064 1:36.731 21
8 R. Kubica Renault 1:37.703 1:37.179 1:36.824 21
9 M. Schumacher Mercedes 1:37.980 1:37.077 1:36.950 22
10 R. Barrichello Williams 1:38.257 1:37.511 1:36.998 25
11 N. Hülkenberg Williams 1:38.115 1:37.620   18
12 K. Kobayashi Sauber 1:38.429 1:37.643   15
13 N. Heidfeld Sauber 1:38.171 1:37.715   16
14 A. Sutil Force India 1:38.572 1:37.783   18
15 V. Petrov Renault 1:38.174 1:37.799   18
16 J. Alguersuari Toro Rosso 1:38.583 1:37.853   18
17 S. Buemi Toro Rosso 1:38.621 1:38.594   16
18 V. Liuzzi Force India 1:38.955     10
19 J. Trulli Lotus 1:40.521     10
20 T. Glock Virgin 1:40.748     8
21 H. Kovalainen Lotus 1:41.768     9
22 L. di Grassi Virgin 1:42.325     10
23 S. Yamamoto HRT 1:42.444     10
24 B. Senna HRT 1:43.283     7

Olivia Wilde en Boxleitner in Tron: Evolution

Bruce Boxleitner en Olivia Wilde hebben hun stem verleend aan de videogame Tron: Evolution. Boxleitner is vooral bekend van zijn rol als president John Sheridan in Babylon 5. Wilde speelde onder andere in de film Turistas en de tv-serie The O.C. Boxleitner speelt de hoofdrol in het verhaal van Tron: Evolution. Deze game is het vervolg op de eerste Tron-film uit 1982 en vormt de brug naar de tweede film, Tron: Legacy. In de film speelt Boxleitner de arbeider die in de virtuele wereld van Tron de alleenheerser van zijn troon wil stoten. Wilde neemt de rol van verzetsstrijdster Quorra op zich.

De ontwikkeling van Tron: Evolution gaat niet onopgemerkt voorbij. Gamestudio Propaganda Games werd vorige week van de ontwikkeling van een nieuwe Pirates of the Caribbean-game gehaald door uitgever Disney Interactive. Het is niet uitgesloten dat Tron: Evolution de laatste game is die wordt gemaakt door de gamestudio.

Tron: Evolution is de game die samen met de film Tron: Legacy uitkomt. Het spel wordt eind november verwacht voor verschillende spelcomputers. De film over de futuristische wereld Tron wordt eind januari in de Nederlandse bioscopen verwacht.


Twee ton geŽist wegens parachutemoord

De familie van Els Van Doren, het slachtoffer van de zogeheten parachutemoord in België, eist 200.000 euro smartengeld van de veroordeelde Els Clottemans. De rechtbank spreekt zich daar volgende week vrijdag over uit, meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zaterdag.

Els Van Doren is om het leven gekomen omdat de touwtjes van haar parachute waren doorgeknipt. De jury van de rechtbank in Tongeren verklaarde haar liefdesrivale Els Clottemans daarvoor deze week schuldig.

De weduwnaar, de twee kinderen, de vader en de twee zussen van het slachtoffer eisen ieder schadevergoeding. "Alles samengeteld, komen we op een eis van ongeveer 200.000 euro", zegt Katrien Van der Straeten, advocate van de moordenares. "Zo'n bedrag kan ze nooit ophoesten."

Als Clottemans niet kan betalen, kan de familie zich wenden tot het Belgische Fonds voor Slachtoffers van Geweldmisdrijven.

Vitesse hoopt binnen drie weken opvolger voor Bos te hebben

Vele namen doen na het ontslag van Theo Bos bij Vitesse de ronde, maar vooralsnog neemt de club de tijd voordat het ingaat op namen.

"We hebben ons een deadline gesteld van drie weken. Maar het kan heel snel gaan", benadrukt techisch directeur Ted van Leeuwen in gesprek met Omroep Gelderland. Onder meer Johan Boskamp zou een kandidaat zijn.

"Ik ga niet in op namen, maar volgens mij heeft Boskamp het papiertje niet. Er zitten hier zoveel trainers op de tribune. We gaan rustig nadenken", zegt de td. Ook gaat hij in op het ontslag van Bos. "De enige reden zijn de tegenvallende resultaten."

"Ik heb geen zin om een man als Theo te beschadigen, dus verder zeg ik niets. Er is natuurlijk veel geïnvesteerd in de groep, ons streven is Europees voetbal. En er werd weinig gewonnen", stelt Van Leeuwen. De nieuwe eigenaar Merab Jordania nam het besluit niet in zijn eentje. "Zoiets doe je samen als club. En zo is het ook gegaan, na veel wikken en wegen", besluit de td.

'Premie ondergeschikt bij keuze zorgverzekeraar'

Bijna een op de twintig Nederlanders stapt op 1 januari over naar een andere zorgverzekeraar. Dat meldt de vergelijkingssite Independer die onderzoek liet doen. De hoogte van de premie speelt bij die overstap geen doorslaggevende rol. Dat zegt Independer-directeur Edmond Hilhorst in De Telegraaf.

Volgens Hilhorst zijn zo'n 760.000 mensen van plan over te stappen. "We denken dat mensen nu vooral op zoek zijn naar betere dienstverlening en voorwaarden", zegt Hilhorst. Hij verwacht dat de hoogte van de premie wel steeds belangrijker wordt bij de afweging van mensen om eventueel een andere zorgverzekeraar te kiezen. Hij vermoedt dat de kosten nu nog geen doorslaggevende factor zijn, omdat de meeste verzekeraars hun premie voor 2011 nog bekend moeten maken.

Bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel stapte bijna twintig procent van de Nederlanders over naar een andere verzekeraar. In de jaren daarna liep dat percentage sterk terug tot minder dan vijf. Het nieuwe stelsel moest de marktwerking stimuleren, maar daarvan is weinig gebleken.

Hilhorst roept consumenten op de premies beter te vergelijken, omdat er grote verschillen zijn. Volgens hem blijven verzekerden gemiddeld twintig jaar bij een verzekeraar. "Dit versterkt het gevoel bij verzekeraars dat ze relatief ongestraft premies kunnen verhogen en voorwaarden kunnen aanpassen", aldus Hilhorst. Hij denkt dat een gezin in 2011 tot duizend euro kan besparen op de premie, zonder in te leveren op de voorwaarden.

Sanitaire noodtoestand op HaÔti

De Haïtiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen na de cholera-uitbraak deze week. Langs de rivier Artibonite vielen in korte tijd zeker tweehonderd doden door uitdroging, veroorzaakt door cholera. Circa tweeduizend mensen zijn ziek geworden. Gevreesd wordt dat de ziekte nog meer doden zal eisen.

De regering heeft de Haïtianen opgeroepen de hygiëne in acht te nemen. Ze moeten hun handen wassen, geen rauwe groente eten en al het drinkwater koken. In het getroffen gebied lijden duizenden mensen dorst, omdat het water van de rivier niet meer te drinken is en er geen ander drinkwater beschikbaar is.

Cholera is al meer dan een eeuw niet voorgekomen op Haïti, waardoor verwacht wordt dat de ziekte zich nog verder zal verspreiden. "De bevolking heeft geen enkele weerstand opgebouwd tegen cholera", zei Jon Andrus van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Volgens de Haïtiaanse minister van volksgezondheid Alex Larsen gaat het om de agressiefste soort cholera.

De cholera-uitbraak is ver van de tentenkampen waar de slachtoffers van de aardbeving in januari wonen. Niettemin vrezen de autoriteiten dat de ziekte de tentenkampen zal bereiken, wat een humanitaire ramp kan veroorzaken. De sanitaire voorzieningen in de kampen nabij de hoofdstad Port-au-Prince zijn minimaal.

In de kuststad Saint-Marc, aan de monding van de Artibonite, beschreef een hulpverlener de situatie in een ziekenhuis als een 'horror-scène'. "Op de binnenplaats stonden rijen mensen met een infuus. Het had net geregend en mensen lagen op de grond op natte lakens, half doorweekt met uitwerpselen."

Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via besmet water en voedsel. De symptomen diarree en overgeven leiden tot uitdroging. Deskundigen hebben hun zorgen geuit over de snelheid waarmee de ziekte zich verspreid. Sommige slachtoffers stierven 24 tot 48 uur na de eerste symptomen.

Internationale hulporganisaties hebben circa 10.000 dozen met waterzuiveringstabletten en medicijnen tegen uitdroging naar de getroffen gebied gestuurd.

Sanitaire noodtoestand uitgeroepen op Haïti
Sanitaire noodtoestand uitgeroepen op Haïti (Foto: ANP)

Moonkin Hatchling is de volgende pet voor het goede doel

Blizzard kondigde op hun jaarlijkse event, Blizzcon, de nieuwe pet voor de Make a Wish-stichting aan. De pet wordt een Moonkin Hatchling. Net zoals bij de vorige actie van Blizzard gaat al het geld dat deze pet opbrengt naar het goede doel, in dit geval de Make a Wish-stichting. 

De laatste pet voor het goede doel in World of Warcraft was de Pandaren Monk, deze bracht in totaal €1.1 miljoen op voor de Amerikaanse Make a Wish-stichting. Deze stichting maakt wensen voor (terminaal) zieke kinderen waar. 

 

NBA Jam voor het eerste online te spelen

De vernieuwde basketbalgame NBA Jam beschikt over een competitieve online spelmodus. Dat heeft game-uitgever Electronic Arts bekendgemaakt. De klassieke versie van het spel uit het begin van de jaren negentig kon enkel thuis voor de buis gespeeld worden.

Na de release van het spel in november worden de online mogelijkheden van NBA Jam in december uitgebreid. "Fans kunnen de klassieke Jam online spelen. In december komen er mogelijkheden om elkaar bijvoorbeeld uit te dagen met Team-Up, Remix Online of Jam Party", laat Trey Smith, de creative director van het spel, weten. NBA Jam zou in eerste instantie aangeboden worden als onderdeel van de basketbalgame NBA Elite 11. Vorige maand werd bekend dat NBA Jam als los product in de winkel komt te liggen en dat NBA Elite 11 tot nader order was uitgesteld.

NBA Jam verschijnt op de Nintendo Wii, Xbox 360 en Playstation 3. NBA Elite 11 stond alleen gepland voor een release op de Xbox 360 en Playstation 3.


Need for Speed: Hot Pursuit politie in actie

Er is een nieuwe trailer van Need for Speed: Hot Pursuit verschenen. De trailer maakt ons lekker met twee gigantisch lekkere nieuwe politieauto's, veel explosies en crashende auto's. De politie hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken over slecht materieel. 

 

 

 

Need for Speed: Hot Pursuit verschijnt op 19 november op de Xbox 360, Playstation 3, PC en Wii. Op 26 oktober verschijnt er ook een demo 

Blessuregevallen NEC roepen vraagtekens op bij Vloet

N.E.C. Nijmegen heeft ietwat pech met blessureleed. De Nijmegenaren kennen veel blessuregevallen. Is het een incident?

"Het houdt maar niet op. En waar het aan ligt, Joost mag het weten. Het ligt in ieder geval niet aan de medische staf. Het lijkt allemaal toeval", aldus de trainer van de Nijmegenaren, Wiljan Vloet.

"Daardoor kan ik steeds weinig keuzes maken en hebben we nu echt te weinig keepers. Ik heb aangegeven dat we een extra keeper nodig hebben. We hebben ook wel wat namen", vervolgt de keuzeheer tegen Omroep Gelderland.

FC Groningen is de eerstvolgende tegenstander. "We hebben punten nodig. Dat geeft ons vertrouwen, maar het is ook noodzaak. Maar Groningen heeft een ploeg die heel goed in elkaar zit. Ze zijn iets minder creatief dan vorig seizoen", besluit Vloet.

Uitslag derde vrije training Zuid-Korea

Robert Kubica heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Zuid-Korea. De Pool was Lewis Hamilton een halve tiende te snel af. Fernando Alonso reed de derde tijd, gevolgd door Mark Webber en Nico Rosberg, die de top vijf compleet maakte.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 R. Kubica Renault 1:37.354
15
2 L. Hamilton McLaren 1:37.402 +0:00.048 16
3 F. Alonso Ferrari 1:37.426 +0:00.072 15
4 M. Webber Red Bull 1:37.441 +0:00.087 13
5 N. Rosberg Mercedes 1:37.629 +0:00.275 12
6 F. Massa Ferrari 1:37.955 +0:00.601 16
7 J. Button McLaren 1:38.419 +0:01.065 15
8 N. Hülkenberg Williams 1:38.501 +0:01.147 17
9 M. Schumacher Mercedes 1:38.630 +0:01.276 12
10 A. Sutil Force India 1:38.632 +0:01.278 18
11 V. Petrov Renault 1:38.668 +0:01.314 14
12 R. Barrichello Williams 1:38.733 +0:01.379 16
13 S. Buemi Toro Rosso 1:39.058 +0:01.704 21
14 K. Kobayashi Sauber 1:39.145 +0:01.791 16
15 J. Alguersuari Toro Rosso 1:39.159 +0:01.805 21
16 S. Vettel Red Bull 1:39.780 +0:02.426 9
17 N. Heidfeld Sauber 1:40.289 +0:02.935 17
18 V. Liuzzi Force India 1:41.591 +0:04.237 15
19 J. Trulli Lotus 1:41.623 +0:04.269 15
20 T. Glock Virgin 1:41.853 +0:04.499 17
21 H. Kovalainen Lotus 1:42.095 +0:04.741 19
22 L. di Grassi Virgin 1:43.111 +0:05.757 19
23 B. Senna HRT 1:43.417 +0:06.063 19
24 S. Yamamoto HRT 1:43.880 +0:06.526 20

Steun voor EU-lidmaatschap Balkanlanden

Een aantal westelijke Balkanlanden krijgt steun in hun wens tot de Europese Unie toe te treden. Ministers van buitenlandse zaken van vier Oost-Europese landen zien graag de toetreding van zeven Balkanlanden.

De ministers van Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Polen stelden vrijdag dat Albanië, Bosnië, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Servië en Kosovo hun problemen met elkaar moeten oplossen -een voorwaarde voor lidmaatschap- en dat de door de EU gesteunde gesprekken tussen Servië en Kosovo 'direct moeten starten'.

Voor Kroatië geldt volgens de ministers dat de ingangsgesprekken met de EU volgend jaar afgerond moeten zijn, als Hongarije en Polen de EU zullen voorzitten.

Onderzoek ingestort gebouw duurt langer

Het onderzoek naar het gebouw dat donderdag in het centrum van Rotterdam instortte, gaat waarschijnlijk nog het hele weekeinde duren. De arbeidsinspectie en de technische recherche onderzoeken sinds vrijdagochtend 04.00 uur de toedracht van het incident en hoopten dat vrijdag te kunnen afronden, maar er blijkt meer tijd nodig dan verwacht, meldt de politie.

Het is nog altijd onduidelijk hoe de twee etages van de in aanbouw zijnde B-Tower konden instorten. Volgens het bouwbedrijf J.P. van Eesteren was er sprake van een 'traditionele, beproefde bouwtechniek'. Pas als de arbeidsinspectie en de technische recherche hun onderzoek hebben afgerond kan het gebouw weer worden vrijgegeven en kan het bouwbedrijf de schade opnemen.

Bij het ongeval raakten zes bouwvakkers gewond, van wie vijf ernstig. Inmiddels zijn drie van hen van de intensive care-afdeling af, twee liggen daar nog steeds. Alle slachtoffers verkeren buiten levensgevaar.

Amsterdam schrapt nieuwjaarsreceptie

De gemeente Amsterdam geeft in 2011 geen nieuwjaarsreceptie. Het jaarlijkse feestje wordt wegbezuinigd.

Amsterdam bespaart hierdoor maar liefst 120.000 euro. De gemeenteraad moet hier nog wel over beslissen. De nieuwjaarsreceptie was een traditie geworden. Het feest in het Concertgebouw kende een aantal vaste onderdelen: de nieuwjaarsspeech van de burgemeester, veel drank en bovenal het dansen. Bij menig wethouder gingen de voetjes van de vloer.

Volgens een woordvoerder probeert de gemeente toch een nieuwjaarsreceptie te organiseren, met minder geld en op een andere plek. De contacten zijn hiervoor reeds gelegd.

Drie doden door ongeval N59

Een verkeersongeval op de N59 bij Oude-Tonge vrijdagavond laat heeft het leven gekost aan drie mensen. Twee anderen raakten gewond.

Bij het ongeval waren twee auto's betrokken. In de ene auto zaten volgens de politiewoordvoerster twee vaders en hun twee zonen. De zonen en één van de vaders zijn om het leven gekomen. De andere vader en bestuurder van de andere auto zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard van hun verwondingen is nog niets bekend. Ook over de oorzaak van het ongeval kan de politie nog niets zeggen.

De N59 is een tweebaansweg, de twee auto's waren volgens de politie tegenliggers van elkaar.

Heineken teruggefloten door Europees Hof

Het Europese Hof van Justitie heeft een streep gezet door de uitbestedingstruc die Heineken uithaalde met een deel van haar personeel. Hierdoor kunnen werknemers niet meer gedwongen worden om hetzelfde werk te doen voor minder salaris.

Heineken had een constructie opgezet met cateringbedrijf Albron, waarbij de cateringafdeling samen met het kantinepersoneel werd overgenomen. Als gevolg daarvan verloor het personeel al hun rechten omdat ze officieel voor een ander bedrijf werkten.

Leidenaar John Roest, één van de gedupeerden, pikte dat niet en spande samen met FNV Bondgenoten een zaak aan. Na zes jaar procederen kreeg hij eindelijk gelijk, het Europese Hof heeft bepaald dat hij en zijn collega’s onterecht salaris moesten inleveren.

Roest is er zeker van dat deze zaak een grote impact zal hebben. "Ik heb gehoord dat ze dit volgend jaar wel zullen doceren op de universiteit. Dit moeten rechtenstudenten gewoon weten. Het is van belang voor heel Europa. Daarom heb ik het ook gedaan: om een einde te maken aan die smerige constructie."

Heineken teruggefloten door Europees Hof (foto:NOVUM)

Partijen willen ook andere officieren

Benadeelde partijen in het proces tegen Geert Wilders willen dat ook de officieren van justitie worden vervangen. "Nu de hele zaak opnieuw moet, vinden wij dat er ook nieuwe officieren van justitie op de zaak moeten worden gezet", zei een woordvoerder van de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB) vrijdagavond na afloop van een bijeenkomst in Amsterdam.

Volgens de woordvoerder hebben 'ook' de officieren van justitie blijk gegeven van partijdigheid door vrijspraak te eisen voor Wilders. De partijen moeten nog met hun advocaten bespreken hoe ze de kwestie gaan aanpakken.

HTIB is een van de partijen die zeggen dat zij immateriële schade hebben geleden door uitspraken van Wilders. Andere zijn onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen en Nederland Bekent Kleur. Zij hadden vrijdagavond een bijeenkomst in Amsterdam.

Demonen jagen in Diablo III

Zoals te verwachten viel heeft Blizzard op hun eigen Blizzcon eindelijk de mysterieuze vijfde en daarmee laatste klasse bekendgemaakt. Het vijfde karakter dat in Diablo III zijn opwachting zal maken is de Demon Hunter. Deze klasse zal naast de barbarian, de witch doctor, de wizard en de monk strijden tegen de vijanden uit de hel.

Alleen de vrouwelijke variant is getoond, maar zoals bij elke van de andere vier klassen zal de mannelijke versie ook te kiezen zijn. Het uiterlijk van deze versie zal later nog op de site verschijnen. Voor de kenners van de vorige delen lijkt deze klasse nog het meest op de amazon gekruist met de assassin. De vijfde klasse is een specialist(e) in pijl en boog, maar dit keer ook met de mogelijkheid om dodelijke vallen te zetten. Hier zijn de verschillende skills, zoals 'grenade' en 'molten arrow' te zien.

De vijf karakters zijn na lang teasen bekend, maar waar blijft nu die releasedatum?

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.