Betogers sturen 'rekening retour' aan kabinet

In Den Haag zijn enkele honderden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet. Het nieuwe platform Rekening Retour, waarin studentenorganisaties en politieke en maatschappelijke organisaties zijn verenigd, is organisator van de betoging op de Koekamp, nabij het Malieveld.

De demonstratie is om 13.00 uur begonnen. Volgens een politiewoordvoerder zijn er zo'n driehonderd actievoerders en zijn er geen incidenten gemeld. De organisatie had op ongeveer duizend mensen gerekend.

Het motto van de demonstratie is 'Nee tegen de bezuinigingen, wij gaan de crisis niet betalen!'. De organisatie richt zich op mensen uit brede lagen van de samenleving. Van schoonmakers tot ambtenaren en van studenten tot migranten. Zo wordt er actie gevoerd tegen de verhoging van de eigen bijdrage in de zorg, de 'aanval' op de pensioenen en verhoging van de huren. Maar er wordt ook betoogd tegen discriminatie en voor meer solidariteit in de samenleving.

De demonstranten willen honderden enveloppen omhooghouden waarmee ze symbolisch de rekening van achttien miljard euro, de omvang van de bezuinigingen, retour sturen aan het kabinet.

De opkomst in Den Haag valt mogelijk lager uit vanwege het slechte weer. Bovendien was er enige tijd een stroomstoring in Leiden, waardoor het treinverkeer richting Den Haag vertraging opliep.