Minderheden geschokt door plannen PVV en VVD

static

Het Landelijk Beraad Marokkanen en antiracismestichting Nederland Bekent Kleur zijn geschokt door de pogingen van PVV en VVD om het verbod op groepsbelediging in te perken en daarmee de vrijheid van meningsuiting uit te breiden. De organisaties spreken van Italiaanse toestanden, 'die doen denken aan premier Berlusconi die wetswijzigingen doorvoerde om persoonlijk strafvervolging te voorkomen'.

NRC Handelsblad meldde zaterdag dat PVV en CDA tijdens de formatie hebben onderzocht of ze politici konden vrijwaren van vervolging wegens groepsbelediging. Godsdienst en levensovertuiging zouden dan niet meer onder het verbod op belediging vallen, wat het maatschappelijk debat ten goede zou komen. Het CDA stak hier volgens de krant een stokje voor, omdat die partij het recht op vrije meningsuiting niet wilde laten prevaleren boven andere grondrechten.

Het Landelijk Beraad Marokkanen en antiracismeclub Nederland Bekent Kleur zijn betrokken bij de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders, die terechtstaat voor onder meer belediging van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie. Vrijdag werd besloten dat het strafproces helemaal opnieuw moet worden gedaan, nadat de rechters met succes waren gewraakt. De rechtszaak loopt daardoor forse vertraging op, omdat de nieuwe rechters zich het dossier eigen moeten maken.

Beide organisaties vinden, evenals de Turkse Arbeidersvereniging HTIB, dat ook de officieren van justitie in de zaak-Wilders moeten worden vervangen. De officieren zouden een groot aantal 'haatzaaiende' uitspraken van Wilders niet in de dagvaarding hebben opgenomen. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie vrijspraak voor alle aanklachten tegen Wilders, ondanks het vervolgingsbevel van het gerechtshof.

De organisaties zien in de pogingen van PVV en VVD rond de formatie een extra reden om de officieren van justitie te vervangen door anderen 'die wel de belangen van minderheden willen beschermen'. Komende week worden vervolgstappen genomen richting OM, kondigen de twee minderhedenorganisaties aan.