Sanitaire noodtoestand op Haïti

De Haïtiaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen na de cholera-uitbraak deze week. Langs de rivier Artibonite vielen in korte tijd zeker tweehonderd doden door uitdroging, veroorzaakt door cholera. Circa tweeduizend mensen zijn ziek geworden. Gevreesd wordt dat de ziekte nog meer doden zal eisen.

De regering heeft de Haïtianen opgeroepen de hygiëne in acht te nemen. Ze moeten hun handen wassen, geen rauwe groente eten en al het drinkwater koken. In het getroffen gebied lijden duizenden mensen dorst, omdat het water van de rivier niet meer te drinken is en er geen ander drinkwater beschikbaar is.

Cholera is al meer dan een eeuw niet voorgekomen op Haïti, waardoor verwacht wordt dat de ziekte zich nog verder zal verspreiden. "De bevolking heeft geen enkele weerstand opgebouwd tegen cholera", zei Jon Andrus van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Volgens de Haïtiaanse minister van volksgezondheid Alex Larsen gaat het om de agressiefste soort cholera.

De cholera-uitbraak is ver van de tentenkampen waar de slachtoffers van de aardbeving in januari wonen. Niettemin vrezen de autoriteiten dat de ziekte de tentenkampen zal bereiken, wat een humanitaire ramp kan veroorzaken. De sanitaire voorzieningen in de kampen nabij de hoofdstad Port-au-Prince zijn minimaal.

In de kuststad Saint-Marc, aan de monding van de Artibonite, beschreef een hulpverlener de situatie in een ziekenhuis als een 'horror-scène'. "Op de binnenplaats stonden rijen mensen met een infuus. Het had net geregend en mensen lagen op de grond op natte lakens, half doorweekt met uitwerpselen."

Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via besmet water en voedsel. De symptomen diarree en overgeven leiden tot uitdroging. Deskundigen hebben hun zorgen geuit over de snelheid waarmee de ziekte zich verspreid. Sommige slachtoffers stierven 24 tot 48 uur na de eerste symptomen.

Internationale hulporganisaties hebben circa 10.000 dozen met waterzuiveringstabletten en medicijnen tegen uitdroging naar de getroffen gebied gestuurd.

Sanitaire noodtoestand uitgeroepen op Haïti
Sanitaire noodtoestand uitgeroepen op Haïti (Foto: ANP)