The Old Firm; dé wedstrijd van Schotland

Niels (DerMeister)

Komend weekend staat dé wedstrijd in de Schotse competitie weer op het programma. Celtic neemt het in eigen stadion op tegen aartsrivaal en stadsgenoot Glasgow Rangers. Deze wedstrijd tussen de twee grootste clubs uit Schotland is wellicht beter bekend als The Old Firm.

The Old Firm

De wedstrijden tussen Celtic en Glasgow Rangers, die minimaal vier keer in een seizoen plaatsvinden, gaan altijd gepaard met spreekkoren. Dit is voortgevloeid uit de enorme rivaliteit tussen de supporters van beide clubs, waarbij vooral de haat tussen beide geloven een grote rol speelt. Het katholieke geloof van de Celtic-fans botst vaak met het protestantse geloof van de Rangers. Daardoor gaan de supporters na de derbys vaak elkaar te lijf. Dit levert vaak veel gewonden op, maar er zijn zelfs ook doden gevallen.

Deze beladen wedstrijden hebben de bijnaam The Old Firm gekregen. 'De oude firma' verwijst naar het feit dat beide clubs de onderlinge rivaliteit gebruiken om er financieel beter van te worden. Over de gehele wereld staat de derby tussen Celtic en Glasgow Rangers bekend als één van de zwaarst beladen derbys. Daardoor zijn de twee Schotse ploegen erg bekend. Wanneer één van deze clubs er niet meer zou zijn, dan zou de interesse in de Schotse competitie flink dalen en zou deze er financieel duidelijk op achteruit gaan.

Beide ploegen onderhandelen altijd over dezelfde shirtsponsor. Daardoor hebben beide clubs al jaren dezelfde sponsor. Tot 2003 was kabelmaatschappij NTL de sponsor voor beide ploegen en sinds 2003 staat bierbrouwerij Carling op de shirts van de ploegen uit Glasgow. Deze afspraak is gemaakt om te voorkomen dat de fans de sponsor van de rivaliserende club zouden gaan boycotten.


Celtic Park, waar zondag de wedstrijd plaats zal vinden (Wikimedia Commons/Ajjw)

Celtic

Celtic is de Schotse competitie uiterst goed begonnen en heeft na acht duels nog geen puntverlies geleden. In eigen huis werden ruime overwinningen geboekt en ook de uitwedstrijden werden in winst omgezet. De grootste overwinning die The Bhoys dit seizoen boekten, was de 6-0 bekeroverwinning op Inverness Caledonian Thistle. Oud-Heerenvener Georgios Samaras trof in deze wedstrijd driemaal doel. In de competitie staat de ploeg op dit moment op doelsaldo tweede. Aartsrivaal Glasgow Rangers heeft een net iets beter doelsaldo en is daardoor met hetzelfde puntenaantal op dit moment koploper.

Enige smet op de eerste weken was de uitschakeling in Europa. In de voorrondes van de Champions League moest de ploeg van trainer Neill Lennon zijn meerdere erkennen in het Portugese Sporting Braga. Vervolgens trof Celtic in de voorrondes van de Europa League FC Utrecht. In het eigen Celtic Stadium werd met 2-0 gewonnen, maar op bezoek in Utrecht maakte de Schotse ploeg kennis met Ricky van Wolfswinkel. Celtic verloor kansloos met 3-0 en daardoor kwam er een vroeg einde aan het Europese avontuur.

Het logo van de thuisspelende ploeg Celtic (Wikimedia Commons/Luctor)

Glasgow Rangers

Ook Glasgow Rangers kende een uistekend begin van de Schotse competitie. Net als Celtic heeft de ploeg nog geen puntverlies geleden. De ploeg gaat na acht speelrondes aan kop. Ook de Rangers boekten hun grootste overwinning tot nu toe in het bekertoernooi. Dunfermline Athletic werd in het eigen Ibrox Stadium met maar liefst 7-2 afgedroogd. Aanvaller Kyle Lafferty had met drie doelpunten een groot aandeel in de overwinning. De ploeg beschikt met Kenny Miller ook over de huidige topscorer van de Schotse competitie. Hij trof in de eerste acht wedstrijden al maar liefst elf keer het doel.

Ook Europees gezien gaat het prima met de ploeg van trainer Walter Smith. De ploeg werd vorig seizoen kampioen en daardoor plaatste Glasgow Rangers zich voor de groepsfase van de Champions League. Daarin belandde de ploeg in een groep met de topclubs Manchester United en Valencia. Ook het Turkse Bursaspor maakt deel uit van deze poule. Glasgow Rangers behaalde in de eerste drie wedstrijden vijf punten. Het eerste duel, op bezoek bij Manchester United, resulteerde in een knap 0-0-gelijkspel. De tweede wedstrijd, thuis tegen Bursaspor, werd dankzij een doelpunt van Steven Naismith met 1-0 gewonnen. Vervolgens trof de ploeg in eigen stadion het goeddraaiende Valencia. Dankzij twee doelpunten van Edu, waaronder dus een eigen doelpunt, eindigde de wedstrijd in 1-1.


Statistieken

Laatste vijf ontmoetingen

Datum Thuis Uit Uitslag Winnaar
04/05-2010 Celtic Glasgow Rangers 2-1 Celtic
03/01-2010 Celtic Glasgow Rangers
1-1 -
15/02-2009 Celtic Glasgow Rangers 0-0 -
31/08-2008 Celtic Glasgow Rangers 3-4 Glasgow Rangers
27/04-2008 Celtic Glasgow Rangers 3-2 Celtic


Grootste thuisoverwinning

Datum Thuis Uit Uitslag Winnaar
13-12-1895 Celtic Glasgow Rangers 6-2 Celtic


Grootste uitoverwinning

Datum Thuis Uit Uitslag Winnaar
23/08-1895 Celtic Glasgow Rangers 0-4 Glasgow Rangers

Laatste vijf wedstrijden Celtic

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag Winnaar
17/10-2010 Premier League Dundee United Celtic 1-2 Celtic
02/10-2010 Premier League Celtic Hamilton 3-1 Celtic
25/09-2010 Premier League Celtic Hibernian 2-1 Celtic
22/09-2010 League Cup Celtic Inverness 6-0 Celtic
19/09-2010 Premier League Kilmarnock Celtic 1-2 Celtic

Laatste vijf wedstrijden Glasgow Rangers

Datum Competitie            
Thuis                     
Uit Uitslag Winnaar              
20/10-2010 Champions League Glasgow Rangers Valencia 1-1 -
16/10-2010 Premier League Glasgow Rangers Motherwell 4-1 Glasgow Rangers
02/10-2010 Premier League Hearts of Midlothian Glasgow Rangers 1-2 Glasgow Rangers
29/09-2010 Champions League Glasgow Rangers Bursaspor 1-0 Glasgow Rangers
26/09-2010 Premier League Aberdeen Glasgow Rangers 2-3 Glasgow Rangers