'A'dam opent aanval op criminele jongeren'

Amsterdam gaat criminele jongeren en voetbalhooligans harder aanpakken. Dat meldt de Volkskrant. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan (PvdA) vindt dat 'de emmer vol is'. De twee groepen plegen zo veel misdrijven en veroorzaken zo veel overlast dat de politie harder gaat optreden. Justitie, politie en Van der Laan presenteren in december een aanvalsplan tegen de criminele jongeren en hooligans.

"We kennen ze en we gaan ze pakken", zegt Van der Laan over de groepen die verantwoordelijk zijn voor allerlei vormen van criminaliteit. Van steeds gewelddadiger overvallen en drugshandel tot diefstallen en geweld tegen homo's. De politie gaat deze groepen dichter op de huid zitten en dat kan betekenen dat de politie-inzet bij grote evenementen minder wordt. "Dat moet dan maar. Ik wil samen met de raad duidelijke keuzen maken waar we de politie inzetten", zegt de burgemeester.

Van der Laan, die ruim honderd dagen geleden als burgemeester begon, is erg tevreden over de speciale voetbaleenheid van de politie. Volgens hem reikt de overlast van hooligans veel verder dan wat er op wedstrijddagen gebeurt. "Pure criminaliteit, drugshandel. Er is geen reden om daar niet eens de tanden in te zetten", zegt Van der Laan die inmiddels bekendstaat als 'hardliner'.

De overlast door criminele jongeren noemt Van der Laan 'zorgelijker'. Hij spreekt van 'tijdbommetjes op scooters'. Deze groep wordt volgens hem steeds gewelddadiger. "Er zijn antecedenten, verdenkingen, maar je kunt ze pas pakken als er echt iets is gebeurd. We weten wie het zijn en het gaat al lang niet meer alleen om overlast. Dit zijn jongens die een wapen hebben."

Hoe de nieuwe aanpak van de criminele jongeren en hooligans in Amsterdam eruit ziet, kan Van der Laan nog niet zeggen. Hij wil eerst de 'lijst afwerken op basis van wat we al hebben'. Om dat uit te rechercheren, moeten mensen worden vrijgemaakt. "Het gaat erom dat we die jongens van de straat halen."