Giro 2011 ideaal voor klimgeiten

Olga Kroeders

Het zwaartepunt van de 94e Ronde van Italië ligt in de slotweek. Dat werd vandaag duidelijk bij de presentatie van het parcours in Turijn. In de derde week eindigen diverse zware etappes bergop in de Dolomieten. De Giro start op 7 mei in Turijn met een ploegentijdrit en eindigt drie weken later in Milaan met een tijdrit van 33 kilometer.

De klimgeiten zullen de bekendmaking van het parcours met een grote glimlach ontvangen hebben. Er zijn in totaal veertig beklimmingen en maar liefst zeven aankomsten bergop. Meest in het oog springend is de negende etappe, waarin de finish boven op de vulkaan Etna ligt. Spectaculair zijn ook de aankomsten op de Monte Zoncolan, Gardeccia Val di Fassa en Sestrière.

De Giro start in Turijn om de 150e verjaardag van de eenheid van Italië te vieren. Vanuit Noord-Italië zet het peloton koers richting naar het zuiden. Via Sicilië eindigt de etappekoers in de Dolomieten.

Eerder deze week werd al duidelijk dat het zwaartepunt van de Tour de France 2011 in de Alpen ligt. De Rabobankploeg noemt het een ronde 'voor klimmers en niet-tijdrijders'. Naast zes bergritten, waarvan vier met aankomst bergop, is er maar een tijdrit en zelfs die is heuvelachtig. "Dat is helemaal in het voordeel van mannen als Robert Gesink, maar ook Andy Schleck", zei directeur Erik Breukink.