Wikileaks: VS negeerde martelingen Irak

Wikileaks heeft bijna vierhonderdduizend geheime verslagen van het Amerikaanse leger gepubliceerd. De verslagen suggereren dat Amerikaanse militaire leiders bewijzen voor martelingen in Irak hebben genegeerd. Daarnaast lijken er honderden burgers te zijn gedood bij militaire checkpoints van de VS.

Ook blijkt het Amerikaanse leger het aantal burgerdoden bij te houden, wat eerst werd ontkend. Tussen 2004 en 2009 werden 109.000 gewelddadige doden geregistreerd, waarvan 66.081 burgers. 'Iraq Body Count' (IBC), dat het aantal burgerdoden bijhoudt door verschillende media te onderzoeken, analyseerde de verslagen en concludeerde dat ongeveer vijftienduizend voorheen onbekende burgerdoden geïdentificeerd kunnen worden.

Een woordvoerder van IBC: "Het is volkomen onacceptabel dat de Amerikaanse regering deze essentiële details over burgerdoden zolang heeft achtergehouden voor het publiek." De 391.831 documenten beschrijven marteling van Irakese gevangen door de Irakese authoriteiten, waar soms elektrocutie en executie bij kwamen kijken. De VS wist van deze praktijken, althans, dat suggereert dit lek, maar verslagen werden naar de hogere machtsstructuren gestuurd onder het kopje 'geen verder onderzoek'.

De reactie van de VS op het lek is kritisch. Een woorvoerder van het Departement van Defensie verwierp de documenten als 'grove observaties door tactische troepen, die slechts momentopnamen van tragische gebeurtenissen zijn'. Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken, veroordeelde de publicatie: "Ik veroordeel in de meest duidelijke bewoordingen het vrijgeven van welke informatie dan ook, door individuen of organisaties, die de levens van de VS en haar partners in het gevaar brengen."

Mr. Morell, van het Pentagon, vertelde de BBC dat het lek een 'karikatuur' is, die vijanden van het westen een 'uitzonderlijke database verschaft over de manier waarop we opereren'. Er zou echter niets nieuws in de documenten staan betreffende 'fundamentele richtlijnen'. Hij vroeg Wikileaks echter wel opnieuw de documenten van de site te halen. De publicatie komt op het moment dat de VS zich voorbereidt om de laatste vijftigduizend soldaten uit Irak terug te halen.