FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 september 2010

Uitslagen Champions League (28/09/2010)

Ajax heeft thuis tegen AC Milan met 1-1 gelijkgespeeld. In de andere wedstrijd van die poule won Real Madrid met 0-1 van Auxerre. Hieronder vind je alle uitslagen en doelpuntenmakers van vanavond.


Groep E:
AS Roma (ITA) - FC CFR 1907 Cluj (ROE) 2-1
 69' Mexés 1-0
 71' Borriello 2-0
 78' Rada 2-1

FC Basel (ZWI) - FC Bayern München (DUI) 1-2
 18' Frei 1-0
 56' Schweinsteiger 1-1 (Pen)
 89' Schweinsteiger 1-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Bayern München 2 2 0 0 6 4-1
2 AS Roma 2 1 0 1 3 2-3
3 FC CFR 1907 Cluj 2 1 0 1 3 3-3
4 FC Basel 2 0 0 2 0 2-4


Programma 19 oktober

:
AS Roma (ITA) - FC Basel  (ZWI)
FC Bayern München (DUI) -  FC CFR 1907 Cluj (ROE)

Groep F:
Spartak Moskou (RUS) - MSK Zilina (SVK) 3-0
 34' Ari 1-0
 61' Ari 2-0
 89' Ibson 3-0

Chelsea (ENG) - Olympique Marseille (FRA) 2-0
 7' Terry 1-0
28' Anelka 2-0 (pen)

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Chelsea 2 2 0 0 6 6-1
2 Spartak Moskou 2 2 0 0 6 4-0
3 Olympique Marseille 2 0 0 2 0 0-3
4 MSK Zilina 2 0 0 2 0 1-7


Programma 19 oktober:
Spartak Moskou (RUS) - Chelsea (ENG)
Olympique Marseille (FRA) -  MSK Zilina (SVK)


Groep G:
Ajax (NED) - AC Milan (ITA) 1-1
 23' El Hamdaoui 1-0
 37' Ibrahimovic 1-1


AJ Auxerre (FRA) - Real Madrid (SPA) 0-1
 81' Di María 0-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Real Madrid 2 2 0 0 6 3-0
2 AC Milan 2 1 1 0 4 3-1
3 Ajax 2 0 1 1 1 1-3
4 AJ Auxerre 2 0 0 2 0 0-3


Programma 19 oktober

:
Ajax (NED) - AJ Auxerre (FRA)
Real Madrid  (SPA) - AC Milan (ITA)


 
Groep H:Sporting Braga (POR) - Sjachtar Donetsk (OEK) 0-3
 56' Luiz Adriano 0-1
 72' Luiz Adriano 0-2
 90+1 Costa 0-3 (Pen)

Partizan Belgrado (SER) - Arsenal (ENG) 1-3
15' Arsjavin 0-1
 33' Cléo 1-1 (Pen)
 71' Chamakh 1-2
 82' Squilacci 1-3

 

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Arsenal 2 2 0 0 6 9-1
2 FC Shachtar Donetsk 2 2 0 0 6 4-0
3 Partizan Belgrado 2 0 0 2 0 1-4
4 SC Braga 2 0 0 2 0 0-9


Programma 19 oktober
:
Arsenal (ENG) - FC Shachtar Donetsk (OEK)
Sporting Braga (POR) - Partizan Belgrado (SER)

 


Wimlex en Maxima bezoeken NOS en RTL Nieuws

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben dinsdagochtend een werkbezoek gebracht aan de nieuwsredacties van NOS en RTL Nieuws. Ze kregen er een rondleiding over de redactievloer, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Ze kregen alles te horen over de dagelijkse afwegingen die worden gemaakt op een nieuwsredactie en 'de mechanismen die hierbij een rol spelen'. Ook vertelden NOS en RTL het prinselijk paar over activiteiten die zij ondernemen om contact met jongere doelgroepen tot stand te brengen. "Interessant", zo berichtten ze via Twitter. "Hoe betrek je publiek, hoe werkt een redactie?"

Bij zowel NOS als RTL berichten de redacties uitgebreid over het wel en wee van de Oranjes. Willem-Alexander en Máxima hechten veel waarde aan een goede omgang met de media.

Na een boeiende lunch met Frits Wester trok het echtpaar huiswaarts.

Homo's in de val gelokt en zwaar mishandeld

Drie homoseksuele mannen zijn zwaar mishandeld door twee jongens uit Sittard van 18 en 19 jaar oud. Een 26-jarige man uit Maasbracht en twee 24-jarige mannen uit Sittard werden afzonderlijk via chatsessies naar plekken in Sittard gelokt. Daar werden ze in elkaar geslagen.

Een van de mannen brak hierdoor een oogkas. Een andere man werd in de kofferbak van zijn eigen auto ontvoerd. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten. Zijn auto werd later uitgebrand teruggevonden in Duitsland.

De politie heeft een groot onderzoek ingesteld. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

[CL] Uitslag AFC Ajax - AC Milan

Ajax heeft zich tijdens het tweede duel in de Champions League gerevancheerd voor de blamage tegen Real Madrid twee weken geleden. De Amsterdammers wisten in de eigen ArenA AC Milan op 1-1 te houden.

Als je de wedstrijd van vandaag vergelijkt met het duel dat zich dertien dagen geleden afspeelde in Madrid was Ajax vele malen beter geworden. De thuisploeg startte fel aan het duel en wist de bezoekers knap vast te zetten. Toch duurde het nog tot halverwege de eerste helft voordat Mounir El Hamdaoui het net wist te treffen.

Milan had het lastig maar wist zich staande te houden en terug te knokken in de wedstrijd. Een aantal kansen gingen verloren totdat oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic op aangeven van eveneens oud-Ajacied Clarence Seedorf de bal achter een uitstekend keepende Stekelenburg wist te werken.

In het begin van de tweede helft was het opnieuw Ajax dat wat sterker was al was het verschil minder groot dan in de eerste helft. Naarmate de tweede helft vorderde ging het lichtje langzaam uit bij een aantal spelers van de Amsterdammers. Milan kreeg dus ook nu weer wat meer kansjes maar Stekelenburg stond op de juiste plek en voorkwam dat Milan met meer wegging dan dat het eigenlijk had verdiend.

AFC Ajax

1 - 1

AC Milan

 23' El Hamdaoui
   37' Ibrahimovic
 
 Gele kaart: Enoh, (AFC Ajax), Robinho, Flamini, Zambrotta, Gattuso, Antoni (AC Milan)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.276
Arbiter: Felix Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d. Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita (39/ Sulejmani)
Enoh
De Jong
De Zeeuw (79/ Lindgren)
Suárez
El Hamdaoui
Emanuelson
  Abbiatti
Zambrotta
Nesta
T. Silva
Antonini
Gattuso
Pirlo
Seedorf (85/ Abate)
Flamini (52'/ Boateng)
Robinho (85/ Inzaghi)
Ibrahimovic

Oud-president Jimmy Carter in ziekenhuis

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter is met onbekende klachten opgenomen in het ziekenhuis in Cleveland in de staat Ohio. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag. De 85-jarige Carter werd ziek tijdens een vlucht naar Cleveland.

De 39ste president van de VS ging naar Cleveland voor een signeersessie van zijn nieuwste boek White House Diary (Witte Huis dagboek). Het is het 26ste boek van Carter, die van 1977 tot 1981 het Witte Huis bewoonde.

Oud-president Jimmy Carter in ziekenhuis
Oud-president Jimmy Carter in ziekenhuis (Foto: ANP)

AZ zonder Martens en Poulsen naar Wit-Rusland

Gertjan Verbeek hoopte nog dat Maarten Martens tijdig fit zou zijn voor het duel met BATE Borisov, maar de Belg is nog geblesseerd.

Martens is al enige tijd geblesseerd en Verbeek hoopte daarom stiekem dat zijn spelmaker wel kon worden ingezet tegen BATE. Het duel, aanstaande donderdag, heeft plaats in de groepsfase van de Europa League.

Brett Holman is wel op tijd fit geraakt voor de confrontatie met de Wit-Russische voetbalclub, meldt RTV Noord-Holland. Hij speelde maandagavond al mee bij de beloften van zijn werkgever. Daarmee verloor hij nipt met 3-4 van PSV.

De Australiër stond sinds augustus buitenspel met een kuitblessure, maar die kwetsuur speelde hem geen parten in het duel van Jong AZ. Naast Martens moet ook Simon Poulsen donderdag verstek laten gaan.

Semenya niet naar Gemenebest Spelen

Atlete Caster Semenya zal niet in actie komen op de Gemenebest Spelen in India. De wereldkampioene op de 800 meter kampt met een rugblessure.

Afgelopen zomer maakte de Zuid-Afrikaanse atlete haar rentree. Ze was maandenlang niet actief omdat er, nadat ze de wereldtitel op de 800 meter pakte, speculaties waren over haar geslacht.

Voordat ze weer toestemming kreeg om aan wedstrijden mee te doen, moest ze zelfs een seksetest ondergaan.

Wereldtitel voor dressuur-equipe

De Nederlandse dressuurploeg is voor het eerst in de geschiedenis Wereldkampioen geworden. In het Amerikaanse Lexington bleef het op de Wereldruiterspelen Groot-Brittannië en de eeuwige rivaal Duitsland voor.

Nederland ging na gisteren al aan de leiding. Hans-Peter Minderhout (Nadine) en Imke Schellekens-Bartels (Sunrise) reden sterk en zorgden voor een goede uitgangspositie. Vandaag begon echter met een forse tegenvaller. Adelinde Cornellisen moest haar proef staken nadat haar paard Parzival op zijn tong had gebeten.

Omdat van de vier ruiters van de ploeg de drie beste resultaten tellen was er nog niks verloren, maar kwam de druk wel vol op Edward Gal te liggen. Hij en zijn wonderpaard Totilas faalden niet en reden een sublieme kur,bekroond met eens score van 84,043%. Ruimschoots genoeg om Nederland de wereldtitel te bezorgen. 

Rutte, Verhagen en Wilders zijn akkoord

Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) zijn het eens over de vorming van een rechts kabinet. VVD en CDA zullen gaan regeren met gedoogsteun van de PVV. Althans, als de fracties het eens zijn met de akkoorden.

Morgen gaan het regeer- en gedoogakkoord naar de fracties. De drie spraken vanavond hun vertrouwen uit dat de fracties zullen instemmen met de twee akkoorden. Zij zullen zich dan uitspreken over de plannen van het nieuwe kabinet. Donderdag zullen de akkoorden aan de pers voorgelegd worden.

Zaterdag zal het CDA door middel van een congres beslissen of ze met de PVV willen regeren. Op dezelfde dag zal Wilders een anti-islamspeech houden in Berlijn.

Als de achterban van het CDA akkoord gaat kan er in de week van 11 oktober een nieuw kabinet zijn. Volgende week zal premier Mark Rutte dan moeten zoeken naar de ministers voor zijn kabinet.

Volg de discussie ook op het forum.

Luchtverkeersleiders België hervatten werk

De Belgische luchtverkeersleiders, die sinds dinsdagmiddag staakten, hervatten dinsdagavond het werk. Dat meldde Belgocontrol, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de luchtverkeersleiding in België.

De luchtverkeersleiders waren boos over de overplaatsing van twee collega's van Charleroi naar Zaventem. De staking leidde tot veel geannuleerde vluchten en lange rijen wachtende passagiers.

Belgische luchtverkeersleiders hervatten werk
Belgische luchtverkeersleiders hervatten werk (Foto: ANP)

Oost-Duitsland getroffen door hoogwater

De Duitse autoriteiten hebben dinsdag verschillende mensen uit hun huizen gered, nadat ze vast kwamen te zitten door hoogwater. Voor de tweede maand op rij is het waterpeil in de rivieren in het oosten van Duitsland gestegen door overvloedige regenval.

De Duitse autoriteiten zeiden dinsdag dat de komende uren het waterpeil nabij Görlitz en Miessen een kritiek niveau kan bereiken. Dammen en dijken in het gebied rondom Zittau worden versterkt, ook hier stijgt het waterpeil.

Ernstige overstromingen in de deelstaat Saksen hebben vorige maand het leven gekost aan drie personen. Gewassen in het gebied werden door het wassende water weggespoeld.

Snoepbombardement voorkomt overval

Twee benzinepompmedewerkers hebben gisteravond door heldhaftig optreden een overval weten te voorkomen. Nadat de Kroatische verkopers de overvaller op een partij snoep trakteerden, taaide de overvaller onverrichter zake af.

Rond half elf gisteravond liep een man het pompstation in Zagreb binnen. Terwijl hij zwaaide met een bijl, eiste hij geld van de beide verkopers.

De overvaller stuitte echter op onverwacht verzet. Omdat het duo niet zomaar de dagopbrengst wilde afstaan, grepen ze het eerste wat hen voor handen kwam en begon hiermee de gewapende man te bekogelen.

Zodoende werd de overvaller overladen met snoeprepen en droop hij met de staart tussen de benen af. De politie heeft de opmerkelijke zaak in onderzoek.

Zwaargewonde bij schietpartij Amsterdam-West

Bij een schietpartij in Amsterdam-West is dinsdag aan het einde van de middag een persoon zwaargewond geraakt. Het incident vond rond 17.50 uur op straat plaats in de Lodewijk van Deysselstraat in stadsdeel Nieuw-West. Er is vooralsnog niemand aangehouden, meldt de politie.

Volgens ooggetuigen hadden twee mannen en twee vrouwen vlak voor de schietpartij ruzie voor de deur van een judoclub, meldt de Amsterdamse omroep AT5. Daarbij zou op een gegeven moment zijn geschoten. Het slachtoffer was een vader van een van de kinderen die op dat moment in de judoclub was, zo meldden omstanders.

Ferguson bevestigt Rooney enkele weken kwijt te zijn

Sir Alex Ferguson moet het zeker twee à drie weken stellen zonder ster Wayne Rooney. De aanvaller is namelijk geblesseerd.

Rooney kreeg in de wedstrijd tegen Bolton Wanderers (2-2) een tik op zijn enkel, waardoor hij de kwetsuur opliep. De spelermoest zich na een uur laten wisselen.

Ferguson moest daarnaast nog een andere tegenslag incasseren, want ook Paul Scholes heeft een blessure. De geroutineerde middenvelder zal tien dagen buitenspel staan met een kwetsuur aan zijn kuit.

Het herstel van Rooney gaat enkele weken vergen. "Het zal tussen de twee en drie weken gaan duren. Maar het hangt af van het feit hoe snel Wayne kan herstellen. Tijdens vorige blessures herstelde hij erg snel", aldus Ferguson tegenover PA Sport.

De Mul tot de winterstop uitgeschakeld

Tom de Mul kan de komende periode nog niet debuteren voor Standard Luik, zo meldden Belgische media.

De Belgische vleugelaanvaller moet opnieuw worden geopereerd, waardoor hij tot aan de winterstop in de lappenmand zit. Inmiddels heeft Standard, dat De Mul huurt van FC Sevilla, ook overlegd met de Spaanse formatie.

Zij hebben hun toestemming gegeven voor een operatie. De Mul kampt met een hamstringblessure, waar hij al enige tijd hinder van ondervindt. Afgelopen zomer verhuisde De Mul op huurbasis van FC Sevilla naar Standard.

Veel plezier beleefde de Belgische club nog niet aan de aanwezigheid van de aanvaller. Deze week zal De Mul in Magdenburg worden geopereerd. De operatie moet een einde maken aan zijn hamstringklachten.

Van den Brom baalt van ophef rond Van den Bergh

John van den Brom heeft geen problemen met Ricky van den Bergh. Dat zegt de trainer van ADO Den Haag tegen Haaglanden Voetbal.

Van den Bergh uitte afgelopen weekend zijn onvrede over het feit dat hij minder aan spelen toe komt. Hij zou daarom willen vertrekken. Van den Brom: "Daar wordt heel veel ophef over gemaakt en ik baal er eigenlijk best wel van. Ik heb een heel goede verstandshouding met Ricky van den Bergh, ook nu hij niet speelt. Er is helemaal niets aan de hand."

De ADO-coach begrijpt de teleurstelling van zijn speler. "Ik hoorde het al een dag eerder en heb Ricky apart genomen op de training en er over gesproken. We moeten nu opletten dat het geen eigen leven gaat leiden." Het team van Van den Brom heeft zich na twee nederlagen goed hersteld en ADO Den Haag staat nu zesde in de Eredivisie.

Van den Brom verwacht geen problemen met Van den Bergh. "Als ik Ricky zie lopen over het veld na de wedstrijd tegen Heracles en de overwinning meeviert met de rest, dan maak ik mij geen zorgen over hem. Het is de buitenwereld die er een groter probleem van maakt dan het eigenlijk is. Ik kan dit ook goed relativeren, omdat ik een goede verstandshouding heb met hem. Dus ik maak mij er geen zorgen over."

Ongeluk met koets in Middelburg

Twee personen zijn dinsdag zwaargewond geraakt toen de koets waarin zij zaten werd aangereden door een auto. Het ongeluk vond plaats in Middelburg. Een paard overleefde het ongeluk niet, meldt de politie.

De 53-jarige vrouw en 75-jarige man uit Middelburg zaten op de paardenkoets toen die rond 13.00 uur op de Nieuwe Vlissingseweg in Middelburg van achter werd aangereden door een 58-jarige automobiliste uit Veere. Door de klap belandde het rijtuig in de berm. De twee slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Vlissingen.

Een van de paarden raakte zwaargewond en is door een dierenarts uit zijn lijden verlost. Het andere paard is overgebracht naar een manage. De Nieuwe Vlissingseweg is aan beide zijden tijdelijk afgesloten geweest voor het verkeer.

'Tegenstellingen in CDA-bestuur over PVV'

Binnen het CDA-bestuur bestaat verdeeldheid over de samenwerking met de PVV. Dat meldde Leo Born, voorzitter van de afdeling Flevoland dinsdag op BNR Nieuwsradio. Volgens Born zien meerdere bestuursleden niets in de samenwerking met de PVV en wordt hier openlijk over gediscussieerd.

"Je hoeft je niet te verstoppen als je zegt dat je het onverenigbaar vindt met de grondbeginselen van het CDA om een alliantie of een gedoogformule met de PVV aan te gaan", zei Born, die zich ook afvraagt hoe lang uitspraken van Wilders gedoogd moeten worden. "Als je blijft gedogen dat hij mag roepen wat hij wil, dan heb je daar iedere keer weer last van."

Eiffeltoren opnieuw ontruimd na bommelding

De Eiffeltoren in Parijs is dinsdag opnieuw ontruimd na een bommelding. Dat heeft de politie van de Franse hoofdstad Parijs gezegd. Het is al de tweede keer in twee weken dat het monument moest worden ontruimd.

De politie ontving een telefoontje van een anonieme beller waarin de bommelding werd gedaan. Het telefoontje was afkomstig uit een telefooncel nabij de Eiffeltoren.

Op 14 september werd de Eiffeltoren ook al ontruimd na een vergelijkbare bommelding. De politie doorzocht de hele toren, maar vond geen bom. Afgelopen maandag werd het drukke treinstation Saint-Lazare nabij de Opéra ontruimd en doorzocht, nadat een bommelding was gedaan.

De Franse autoriteiten hebben het dreigingsniveau van een terroristische aanslag de laatste tijd verhoogd. Vermoed wordt dat Al-Qaida in Noord-Afrika een aanslag wil plegen op een plek waar veel mensen zijn.


  Eiffeltoren weer ontruimd na bommelding (Foto: Novum)

GOG.com heeft Planescape Torment

De website van Good Old Games, GOG.com, biedt nu ook Planescape Torment aan. Planescape Torment kwam in 1999 uit en werd erg goed ontvangen, maar ondanks de goede cijfers bleef een echt succes uit en vielen de verkoopcijfers tegen. Nu elf jaar later is het spel opnieuw beschikbaar gemaakt.

Planescape Torment was een traditionele RPG die de regels van Advanced Dungeons and Dragons gebruikte en het was in het spel mogelijk om het hele verhaal te doorlopen door bijna geen geweld te gebruiken en alles op te lossen door te praten. Het spel heeft ondertussen een cult-status verkregen.

PT

FOK!sport interviewt straatvoetballers

Begin deze maand kwam de dvd FAST RULE OF THE STREET – PANNA PANNA uit, een straatvoetbal-DVD met spelers van het hoogste niveau: Ruud Bos, Nelson de Kok, Greg Burnet, Andy Grey, Mohamed Boutaka, Soufiane Bencok, Vincent Gomies en Ralhib. Op de dvd krijg je niet zomaar het gewone spelletje te zien maar juist de meest bijzondere, creatieve en technische facetten van het spel. De DVD laat zien hoe je zelf een topspeler kan worden en de tegenstanders kan verbazen op het voetbalveld en op straat.

Egyptische vastgoedmagnaat krijgt vijftien jaar

De Egyptische vastgoedmagnaat Hisham Talaat Moustafa is dinsdag veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens de moord op de Libanese popster Suzanna Tamim. Zijn eerdere veroordeling tot de doodstraf werd hiermee ongedaan gemaakt.

De zaak heeft de gemoederen in de Arabische wereld flink beziggehouden. Tamim (30) was een bekende zangeres en Moustafa (50) is een invloedrijk lid van de Egyptische regeringspartij die op goede voet staat met de zoon van de Egyptische president Hosni Mubarak, Gamal.

De uitspraak van de rechter kwam als een volledige verrassing, omdat er geen aanwijzingen waren dat het proces klaar was. De verdediging had nog een aantal getuigen die moesten worden gehoord. De verlaagde strafmaat en het moment van de uitspraak zorgen mogelijk voor nieuwe beschuldigingen van politieke invloed in de rechtspraak.

"Het is gewoon een bericht aan advocaten, alsof de rechter wilde zeggen: jullie zijn overbodig", aldus Essam Sultan, een prominent advocaat van de Egyptische oppositie. Sultan vond de straf bovendien erg ongebruikelijk. "De vijftien jaar cel als straf voor samenzwering tot moord bestaat niet in de Egyptische wet", zo zei hij. Volgens Sultan kent de wet voor een dergelijk misdrijf slechts twee straffen: of de doodstraf, of levenslang.

De vastgoedmagnaat werd in mei 2009 ter dood veroordeeld. Volgens de openbare aanklagers betaalde Moustafa twee miljoen dollar aan de gepensioneerde Egyptische politieagent Mohsen El-Sukkary om Tamim in 2008 in Dubai te vermoorden. El-Sukkary werd echter door bewakingscamera's gefilmd. Hij werd in augustus 2008 in Egypte gearresteerd. Rechercheurs uit Dubai reisden naar Caïro om hem te ondervragen, maar kregen al snel Moustafa in het vizier. De Egyptische autoriteiten weigerden Moustafa aan de Verenigde Arabische Emiraten uit te leveren, maar zegden toe hem in Egypte te berechten.

In maart bepaalde het Egyptische Hof van Cassatie dat het proces van Moustafa en El-Sukkary over moest worden gedaan. Volgens het hof waren er procedurele en inhoudelijke fouten gemaakt.

CoD: Black Ops krijgt zombie-modus

Er waren geruchten, onduidelijke gelekte informatie en uiteindelijk concrete informatie maar of er nou wel of geen zombies in CoD: Black Ops zouden zitten was nog niet bekend. Gelukkig is dat vanaf vandaag anders want er is een teaser-site online gegaan die GKNOVA6 heet en die laat ons... zombies zien.

GKNOVA6 is een codenaam die Activision wel vaker heeft gebruikt voor teases die met CoD: Black Ops te maken hadden. De site laat ons een stel monitoren zien met verschillende zombies, wat er precies gaat komen en wanneer is nog niet bekend. CoD: Black Ops komt 9 november uit voor de PC, PS3, Xbox 360, DS en de Wii.

Bekijk de site hier of kijk een filmpje van de site hieronder. 

Rossi: "De schouder blijft voorlopig een probleem"

Coureur Valentino Rossi verwacht weinig verbetering in de Grand Prix van Motegi ten opzichte van Aragon. De schouder van The Doctor speelt hem nog steeds parten en zal geen vooruitgang boeken totdat hij geopereerd wordt.

"Aragon was een zwaar weekend", begon Rossi. "Ten eerste omdat we de juiste afstelling voor de machine niet konden vinden en ten tweede omdat ik nog steeds veel last had van mijn schouder. Mijn been is bijna weer helemaal in orde -ik ben zelfs weer begonnen met hardlopen-, maar de schouder is nog steeds een probleem totdat hij behandeld wordt. IK heb geweldige herinneringen aan Motegi, zoals mijn kampioenschap in 2008, maar ik verwacht dat dit weekend erg zwaar zal zijn voor mijn lichaam."

Gezondheid Messi belangijker dan driepunter in CL

De assistent-trainer van FC Barcelona, Tito Vilanova, steekt er een stokje voor als Lionel Messi te snel wordt gebracht na zijn blessure. De Argentijnse superster en sterspeler van Barça heeft een enkelblessure, maar reisde met zijn club mee naar Rusland. Daar speelt Barcelona woensdag tegen Rubin Kazan. Messi heeft echter nog geen medische goedkeuring gehad om weer te gaan spelen.

Vilanova is duidelijk: "Leo wil altijd spelen. En het gaat met de dag beter met hem." Messi trainde alweer mee met de selectie. "We hebben gekeken hoe hij reageert. Voor hem is het zaak om goed te herstellen, anders kunnen er met dit soort blessures problemen ontstaan. Bijvoorbeeld een langdurige kwetsuur."

De gezondheid van Messi wordt ook boven het resultaat tegen Rubin gesteld. "De wedstrijd is wel belangrijk, maar dat moet je ook niet overdrijven. Het is pas de tweede wedstrijd in de groepsfase", gaf Vilanova aan.

Zware straf voor Brouwers

Verdediger Roel Brouwers van Borussia Mönchengladbach moet zwaar boeten voor zijn rode kaart zaterdag in de uitwedstrijd tegen Schalke 04 (2-2). De tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond sprak vandaag een schorsing uit van vier duels.

Zijn club tekent mogelijk beroep aan tegen de forse straf. Brouwers werd in de 78e minuut uit het veld gestuurd na een charge op landgenoot Klaas-Jan Huntelaar.

Fracties Amsterdam tegen ontruiming kraakpanden

Het voornemen van burgemeester Eberhard van der Laan om vanaf vrijdag tweehonderd kraakpanden te ontruimen, stuit op flinke weerstand in de Amsterdamse gemeenteraad. GroenLinks, SP en in mindere mate D66 - samen goed voor zeventien zetels - zijn fel gekant tegen de plannen.

Hoe de vijftien zetels tellende PvdA-fractie over de plannen van partijgenoot Van der Laan denkt, wil fractieleider Frank de Wolf niet kwijt. Woensdag geeft hij zijn mening tijdens de raadsvergadering. Volgens SP-fractieleider Laurens Ivens zal de PvdA een motie indienen tegen de ontruimingsplannen. Als dit waar is, hebben de tegenstanders van de ontruimingsplannen een meerderheid in de raad.

Hun voornaamste bezwaar is dat ontruiming van de panden een hogere prioriteit zou hebben dan het bestrijden van leegstand. CDA en VVD willen volgens Sebastian Capel van D66 vooral 'wapengekletter'. Hij is van mening dat de nieuwe anti-kraakwet wel uitgevoerd moet worden, maar dat het geen haast heeft. "In Amsterdam hadden we altijd zo'n beleid. We moeten daarmee doorgaan", aldus Capel.

GroenLinks en SP zijn feller in hun afkeuring. Volgens SP-fractieleider Laurens Ivens kosten de ontruimingen te veel, omdat het politiekorps ongeveer verdubbeld zou moeten worden. Bovendien heeft de Amsterdamse politie volgens Ivens wel wat beters te doen dan krakers vangen.

GroenLinks-raadslid Evelien van Roemburg meldt op haar weblog dat wanneer het erop aankomt 'er in geen velden of wegen politie te bekennen' is, maar als er kraakpanden moeten worden ontruimd, er 'opeens genoeg blauwe petten' zijn.

De VVD en het CDA zijn de belangrijkste voorstanders van het plan. VVD'er Frank van Dalen zegt blij te zijn dat er 'een eind is gekomen aan het praten in Amsterdam'. Bovendien zou het plan van Van der Laan serieus iets aan leegstand doen. In ontruimde panden worden krakers meteen vervangen door tijdelijke bewoners. "Een win-win situatie", aldus Van Dalen.

Coe verdedigt verplaatsen olympische marathon

De olympische marathon van 2012 is niet verplaatst omdat het East End te lelijk is, maar uit operationele overwegingen. Dat stelt Sebastian Coe, de voorzitter van het organisatiecomité. "We moeten effectief 52 WK's in zestien dagen plannen. En wel op een manier waarbij we een marathon tegelijk met andere evenementen kunnen houden zonder dat toeschouwers en deelnemers dat niet meer kunnen bereiken."

De verplaatsing van de marathon naar het centrum van Londen langs bezienswaardigheden als Buckingham Palace en de Houses of Parliament had kritiek opgeleverd. Het organisatiecomité zou niet willen dat de straten rondom het olympisch stadion in het verloederde oosten van de stad uitgebreid in beeld komen.

Coe verwierp die kritiek. "Dit is geen schoonheidsverkiezing en het is belachelijk om te suggereren dat we ons schamen voor het East End. Als dat zo was zouden we geen Spelen hebben bedacht die grotendeels daar worden gehouden."

Iraanse blogger krijgt negentien jaar celstraf

Een Iraanse rechtbank heeft de oprichter van een van de eerste blogs in het Farsi veroordeeld tot 19,5 jaar celstraf. Dat heeft de Iraanse nieuwswebsite Mashreghnews.ir dinsdag gemeld.

De Iraans-Canadese Hossein Derkahshan was een controversieel figuur in de Iraanse internetgemeenschap. Hij was een van de eerste zogeheten bloggers in het Farsi en gaf de aanzet tot een veelheid aan blogs in Iran. De oppositie in Iran kreeg door middel van de blogs een online podium. Derkahshan schreef vanuit Canada kritische stukken over de geestelijk leiders van Iran en in 2006 bracht hij een bezoek aan Israël, de aartsvijand van Iran. Hij zei een brug te willen slaan tussen de bevolking van Iran en Israël.

Later werd Derkahshan echter een fervent aanhanger van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. De blogger bracht in 2008 een bezoek aan Iran en werd gearresteerd. De twee daaropvolgende jaren werd hij regelmatig vastgezet, zonder dat hij met zijn familie of met advocaten kon spreken, aldus mensenrechtenorganisaties.

Derkahshan werd veroordeeld voor de samenwerking met vijandige landen -een verwijzing naar zijn bezoek aan Israël- en het verspreiden van propaganda tegen de regering, het bevorderen van contrarevolutionaire groepen en het beledigen van islamitisch gedachtegoed en religieuze figuren.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 39

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Belgische competitie werd afgelopen week een dubbel programma afgewerkt. Midweeks speelde Anderlecht met 1-1 gelijk tegen Lierse SK waar Roel van Hemert niet tot de selectie behoorde. Bij Anderlecht begon Mbark Boussoufa in de basis. Boussoufa krijgt een aantal kansen, maar weet niet tot scoren te komen. Wel krijgt hij aan het eind van het duel een gele kaart. Anderlecht speelde afgelopen weekend tegen KV Mechelen. Wederom start Boussoufa in de basis en hij scoort in de zeventiende minuut de 1-0. Boussoufa laat een voorzet van Suarez in het doel glijden. Hij krijgt daarna nog wel een aantal kansen, maar scoort niet meer. Anderlecht wint met 5-0 en staat nu tweede in de stand met een achterstand van vier punten op koploper Racing Genk.  

KSC Lokeren won midweeks met 3-2 van Gent. Bij Lokeren stond Donovan Deekman voor het eerst dit seizoen in de basis. In de tweede minuut kreeg hij al gelijk een kans maar hij stuitte op een voet van de tegenstander. In de 87e minuut, bij de stand 2-2, is Deekman wel verantwoordelijk voor de winnende treffer. Deekman wist optimaal te profiteren van een fout in de centrale defensie van Gent. Afgelopen weekend speelde Lokeren de uitwedstrijd tegen Eupen, en ook nu start Donovan Deekman in de basis. Hij kreeg een aantal kansjes, maar weet niet tot scoren te komen. Lokeren wint wel door een doelpunt van Overmeire in de zeventiende minuut.Club Brugge speelde midweeks tegen Eupen en zegevierde met 4-0.Bij Club stond Ryan Donk in de basis. Eupen eindigde de wedstrijd overigens met negen man na rode kaarten van Ibradovic en Diniz. Afgelopen weekend leed club Brugge zijn vierde nederlaag van het seizoen. Germinal Beerschot won met 2-1. De winnende treffer werd gemaakt door Negrao. Donk kreeg drie minuten voor tijd geel.

Sunderland verloor in de Engelse Premier League midweeks thuis met 1-2 van West Ham United. Twintig minuten voor tijd mocht Boudewijn Zenden bij de thuisclub invallen. De winnende treffer werd in de 59e minuut gemaakt door Obinna. Afgelopen weekend speelde Sunderland uit tegen Liverpool met 2-2. Dirk Kuijt scoorde de eerste treffer voor de thuisploeg. Boudewijn Zenden verving in de blessuretijd Bent, die beeide treffers van Sunderland maakte.

Op het eigen St. James Park incasseerde Newcastle United, met Tim Krul in het doel, op ongelukkige wijze een verlies. The Magpies kwamen nog wel op voorsprong. Na 43 minuten mocht Kevin Nolan aanleggen vanaf elf meter. De middenvelder faalde niet en schoot raak. In de 67e minuut wist Kenwyne Jones namens Stoke City de gelijkmaker te scoren. The Magpies kwamen op achterstand te staan door een eigen doelpunt van James Perch, die uiteindelijk tot het verlies leidde.

Wigan Athletic speelde afgelopen weekend bij Birmingham City met 0-0 gelijk. Ronnie Stam begon bij Wigan in de basis.

In de npower championship verloor Swansea City, met Dorus de Vries in het doel, de uitwedstrijd tegen Nottinham Forrest met 3-1. Invaller Cerdric van der Gun zorgde aan het eind van de wedstrijd voor de enige treffer van de bezoekers.

Doncaster Rovers FC, met Shelton Martis in de basis, ging met 3-0 uit onderuit tegen QPR. Doncaster staat in de stand tiende met twaalf punten uit acht wedstrijden.

In de npower League 1 ging Plymouth Argyle, met Marcel Seip in de basis, midweeks met 0-2 onderuit tegen Brighton. Seip stond ook afgelopen weekend in de basis in de uitwedstrijd tegen Rochdale dat in 1-1 eindigde. Plymouth staat inmiddels zeventiende met negen punten uit acht wedstrijden.

Yeovil Town, met Stefan Stam in de basis, ging thuis met 1-3 onderuit tegen Exeter City. Yewovil staat in de npower Football League 1 twintigste met zeven punten uit acht wedstrijden

Oud-Feyenoorder Glenn Loovens heeft zijn club Celtic aan de overwinning geholpen. In de thuiswedstrijd tegen Hibernian, waar Edwin de Graaf bijna de gehele wedstrijd meespeelde, nam de 27-jarige verdediger de tweede treffer voor zijn rekening. De Schotse ploeg versloeg Hibernian met 2-1 en gaat samen met Glasgow Rangers aan kop. Rangers heeft echter een iets beter doelsaldo. 

Anorthosis Famagusta heeft afgelopen weekend in de Cypriotische competitie een zege geboekt op hekkensluiter Olympiakos. Na negentig minuten stond er een stand van 2-1 op het scorebord in het voordeel van Anarthosis. Jeffrey Leiwakabessy begon opnieuw in de basis bij de winnende ploeg, maar werd na een klein uur spelen gewisseld. Door de zege staat Anorthosis op een tweede plaats, op gelijke hoogte met koploper APOEL Nicosia. Zij speelden met 1-1 gelijk tegen het laaggeklasseerde AE Paphos. Joost Broerse kwam opnieuw niet binnen de lijnen bij APOEL. AEK Larnaca, waar diverse landgenoten onder contract staan, kwam op eigen veld niet verder dan 1-1 tegen Ethnikos Ahnas. Kort voor tijd tekende Andres Oper, overgekomen van Roda JC, voor de gelijkmaker. Verder speelden Kevin Hofland, Gregoor van Dijk en Danny Schenkel mee.

Moestafa El Kabir was afgelopen weekeinde opnieuw trefzeker voor zijn ploeg Mjällby. De ploeg trof in eigen huis Djurgårdens IF en won ruim met 3-0. El Kabir was na twintig minuten spelen verantwoordelijk voor de openingstreffer. Mjällby staat, met nog vijf speelrondes te gaan, op een knappe zesde plaats. De achterstand op plek drie, dat rechtgeeft op Europees voetbal, bedraag zeven punten.

In de Finse competitie heeft FC Inter Turku een prima resultaat geboekt. Op bezoek bij titelfavoriet HJK Helsinki speelde de ploeg van trainer Job Dragtsma knap met 1-1 gelijk. Guillano Grot begon vanaf minuut één in de spits en speelde de gehele wedstrijd uit. FC Inter staat na dit weekend op een zesde plaats. De achterstand op plek drie bedraagt, met nog drie wedstrijden voor de boeg, zeven punten.

Brøndby IF heeft de topper in de Deense competitie tegen FC Kopenhagen niet in winst kunnen omzetten. De ploeg verloor met 2-0 en zag Kopenhagen daardoor uitlopen. Het verschil bedraagt na tien speelrondes al elf punten. Remco van der Schaaf speelde de gehele wedstrijd mee aan de kant van Brøndby. Ook Esbjerg fB heeft afgelopen weekend de volle buit niet weten te pakken. Op eigen veld kwam de ploeg tegen Randers FC niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Aanvaller Tim Janssen speelde de volle negentig minuten mee bij Esbjerg. Na deze speelronde blijft de ploeg in de onderste regionen van de ranglijst steken.

Adelaide United heeft afgelopen weekend, dankzij twee doelpunten van Sergio van Dijk, opnieuw de volle buit gepakt. Perth Glory werd op eigen veld met 2-0 verslagen. Twintig minuten voor tijd opende Van Dijk de score en korte tijd later verdubbelde hij de score vanaf elf meter. De ploeg zag de concurrentie punten verspelen en daardoor staat Adelaide zes punten voor op nummer twee Brisbane Roar en nummer drie Central Coast Mariners. Deze twee ploegen hebben echter nog wel een wedstrijd tegoed. Melbourne Heart, met de twee aanvallers Rutger Worm en Gerald Sibon in de gelederen, verloor op bezoek bij Brisbane Roar kansloos met 4-0. Beide Nederlandse aanvallers speelden de gehele wedstrijd mee.

Chicago Fire heeft afgelopen weekend haar derde nederlaag op rij geleden. Ditmaal verloor de ploeg op eigen veld met 0-1 van Seattle Rounders. Collins John startte vanaf de bank en viel kort voor tijd in. Hij kon niet voorkomen dat Blaise N'Kufo, afgelopen zomer overgekomen van FC Twente, kort voor tijd het winnende doelpunt maakte voor Seattle Rounders.

Borussia Mönchengladbach speelde tegen Schalke 04 met 2-2 gelijk. Roel Brouwers begon in de basis, maar moest in de 78ste minuut het veld verlaten met een rode kaart. Marcel Meeuwis kwam in de 90ste minuut in het veld voor Marco Reus.

In Oostenrijk wist Red Bull Salzburg van SV Ried te winnen met 1-0. Door de overwinning stijgt de ploeg naar de zevende plek in de strijd om de Oostenrijkse titel. David Mendes da Silva deed de gehele wedstrijd mee.

AC Monza Brianze 1912 speelde gelijk tegen concurrent Sorrento. Het werd in Monza 1-1. De ploeg blijft ondanks het gelijkspel op de zeventiende plek staan. Nederlander Sander Westerveld keepte de gehele wedstrijd, maar wist niet te voorkomen dat hij een tegengoal kreeg.

Het Levski Sofia van Nederlander Dustley Mulder en Serginho Greene  wist voor de vijfde keer op rij te winnen. Dit keer was het met 2-1 van Beroe te winnen. Sofia blijft dankzij de overwinning uiteraard aan kop staan. Beide begonnen in de basis, Greene speelde de wedstrijd in zijn geheel mee, Mulder moest in de 63ste minuut naar de kant. Andwele Slory kwam in de 46ste minuut in het veld.

 

Eerste screenshots van Resistance 3

De allereerste screenshots van Resistance 3 zijn uitgelekt door SCEE, de Europese tak van Sony Entertainment. Het gaat hier hoogwaarschijnlijk om screenshots uit filmpjes van het spel, maar dat moet nog worden bevestigd. De game is dit keer ook weer een PlayStation 3-exclusive.

Op de screenshots zien we weer veel schietend gespuis die jij als speler een kopje kleiner moet gaan maken. Toch is de art style een stuk anders dan die van deel een en twee. Ook lijkt het erop dat de game een ander hoofdpersonage in dienst heeft genomen. Resistance 3 komt in 2011 uit.

Resistance 3

Resistance 3Resistance 3Resistance 3Resistance 3

Vakbonden plannen grote protestmars in Brussel

Vakbonden bereiden een protestmars van honderdduizend mensen voor tegen de Europese Unie. De mars moet woensdag in Brussel plaatsvinden. Het kan een van de grootste protestmarsen in jaren worden in de Belgische hoofdstad.

Het protest valt samen met een bijeenkomst van de Europese Commissie waarop voorstellen zullen worden gedaan om lidstaten te straffen voor het laten oplopen van hun begrotingstekorten, veelal het gevolg van investeringen in sociale programma's en werkgelegenheid.

De bonden vrezen dat hun leden de voornaamste slachtoffers worden van een crisis die is veroorzaakt door bankiers en handelaren.

Weekblad Yes stopt er na 24 jaar mee

Meidentijdschrift Yes stopt ermee, zo maakte uitgever Sanoma vandaag bekend. Reden van het stoppen van het blad is volgens Sanoma 'onvoldoende winstpotentieel'.

Bij elk tijdschrift van de uitgever wordt gekeken of dit voldoende winstgevend is. Of de tegenvallende resultaten van Yes te maken hebben met de losse verkoop, de abonnees of de advertentie-inkomsten, wil Sanoma niet bekendmaken. "We kunnen geen cijfers geven omdat we beursgenoteerd zijn."

Het blad richtte zich op vrouwen van in de twintig en heeft 24 jaar bestaan. Het laatste nummer zal aan het einde van het jaar verschijnen.

Maker Minecraft verdient ¤250.000 per dag

De maker van Minecraft, het sinds kort populaire indie spelletje dat €9,95 kost, verdient naar eigen zeggen €250.000 per dag. Omdat hij de game zelf uitgeeft hoeft hij geen kosten af te dragen aan uitgevers en doorverkoop. Mede door de onverwachte aandacht voor het simpele spelletje heeft hij zo'n hoge omzet.

Het indie spelletje dumpt de speler in een visueel simpele omgeving, waarin blokjes geplaatst kunnen worden. Ook is er een survival mode. Volgens de bron zou hij om de drie seconden een game verkopen. Als je een kijkje neemt op zijn site, en dan vooral zijn verkoopstatistieken, dan kan je uitrekenen dat hij ondertussen al 2.5 miljoen euro heeft omgezet.

Nu moet gezegd worden dat PayPal ook een bepaald bedrag inhoudt, en de Zweedse belasting zou ook een flink percentage vangen.

Enthousiaste Minecraft spelers zijn er genoeg, trouwens.

Beatrix opent vernieuwd Alzheimercentrum

Vandaag is het vernieuwde Alzheimercentrum VUmc in Amsterdam geopend door koningin Beatrix. Het centrum heeft de afgelopen tijd enkele uitbreidingen ondergaan.

Door de uitbreiding is het mogelijk om voortaan de patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek naar onder andere jong dementerenden en onderwijs te combineren. Zo kan er meer vooruitgang geboekt worden in het bestrijden van dementie.

Ook de mogelijkheden van de website van het centrum zijn uitgebreid. Zo is het nu mogelijk om via een beveiligde verbinding vragen te stellen aan een arts. Ook zijn de mogelijkheden om informatie uit te wisselen tussen bijvoorbeeld mantelzorgers en patiënten uitgebreid.

 

Het aantal Nederlandse Alzheimerpatiënten neemt volgens het VUmc toe. De oorzaak hiervan zou liggen in het feit dat Nederlanders steeds ouder worden. De verwachtingen zijn dat in 2050 meer dan een half miljoen Nederlanders aan de ziekte zal lijden.

Bod op kerk: 1 ton

Op de Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk in Beverwijk is een bod uitgebracht van 100.000 euro. De parochianen van de kerk willen de kerk overkopen, omdat de kerk per 1 oktober gesloten wordt door Bisschop Jos Punt.

Het actiecomité tot behoud van de Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk is meteen een inzamelingsactie gestart om de kerk over te kopen. Het geld daarvoor is ondertussen al bij elkaar, heeft één van de parochianen bekendgemaakt. "Binnen onze geloofsgemeenschap heeft een persoon zich garant gesteld voor een ton. Daarnaast zijn er tal van toezeggingen gedaan."

Het gebouw is een rijksmonument. Voor de parochie is het niet mogelijk de kosten voor het onderhoud van het gebouw nog langer te betalen. Dagelijks wordt de kerk door vijftien tot twintig parochianen bezocht.

In april werd het kerkgebouw al gekraakt. Parochianen waren het niet eens met een vergrendeling van de bijgebouwen van de kerk. Sinds die tijd is de sluiting van de kerk onderwerp van discussie en geruzie.

SER wil positie zzp'er verbeteren

Zzp'ers moeten betere ondersteuning krijgen bij tijdelijke financiële problemen en ze moeten zich beter kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) om de positie van de zelfstandige zonder personeel (zzp'ers) te verbeteren.

Vakcentrale FNV ziet het SER-advies als een eerste belangrijke stap om de knelpunten van de zzp'ers op te lossen. Nederland telt ongeveer 675.000 zzp'ers die werkzaam zijn in diverse sectoren en het ondernemerschap vaak met een baan in loondienst combineren.

Het aandeel zzp'ers is in de afgelopen vijftien jaar gestegen, van ruim zes naar meer dan acht procent van de beroepsbevolking. Het advies van de SER is een reactie op een adviesaanvraag van minister Donner van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Politicus A'dam vervolgd voor homodiscriminatie

De Amsterdamse politicus Delano Felter wordt vervolgd wegens homodiscriminatie. Dat laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag weten. De lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij (RMP) in Amsterdam zei eind februari dat homoseksualiteit een seksuele afwijking is die bestreden moet worden.

Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart zei de katholieke Felter na een debat in De Rode Hoed tegenover de Amsterdamse omroep AT5 dat 'de homofiel te dominant wordt'. Volgens hem zitten er te veel homo's in het Amsterdamse bestuur. "Hele homofiele groepen, zoals bij de politie, moeten gewoon weg", zei hij.

Het COC Amsterdam deed hierop aangifte wegens discriminatie. VVD-raadslid en Gaypride-organisator Frank van Dalen is tevreden over het besluit van het OM. "Het is goed als homohaat actief wordt vervolgd. Dat geeft een signaal aan de maatschappij dat we dit niet pikken. De dingen die Felter heeft gezegd, kunnen echt niet en zetten aan tot haat. Als politicus draag je bovendien extra verantwoordelijkheid."

Een woordvoerder van het OM laat weten dat nog niet bekend is wanneer de zaak behandeld wordt. Dit zal wel nog zeker voor het einde van het jaar gebeuren.

Two Worlds II is weer uitgesteld

Two worlds II zou eigenlijk tegelijkertijd met Halo: Reach uitgekomen, dit is uiteindelijk veranderd naar ergens in oktober en nu is bekend gemaakt dat het spel pas in januari 2011 naar Amerika zal komen. Het spel voor Australië en Europa staat nog op voor een nabije toekomst gepland.

De ontwikkelaar gebruikt de tijd om te zorgen dat de kwaliteit goed is en het spel foutloos de winkel in kan. Two Worlds II is het vervolg van het eerste deel dat in 2007 uitkwam. Dit deel komt naar de PC, MAC OSX, PS3 en Xbox 360.

TWII
Even wachten op het eten dus

In de muur beitelen

 

Goed, de feiten zijn het volgende. Ik ben een man van midden dertig. Ik begin een buikje te krijgen, een kleintje. Ik werk als gids in de grotten. Ik fiets met een groep mensen door een soort gang de aarde in. Zo simpel is het. Romantischer kan ik het niet maken. 

Mijn werk verveelt me eigenlijk. Eigenlijk verveelt mijn hele leven me. Een beetje dan. Ik ben niet depressief. En nog niet cynisch. Ik ben toe aan verandering en binnenkort gooi ik mijn hele leven op de kop. Een frisse start, zoals ze dat noemen. Dat "binnenkort", duurt nu al vijf jaar.

 

Marathonveterane denkt aan Olympische Spelen

De 53-jarige Amerikaanse marathonloopster Joan Benoit Samuelsson wil zich plaatsen voor de Amerikaanse trials voor de Olympische Spelen van Londen. Om dat te bereiken, moet ze volgende week zondag bij de marathon van Chicago sneller lopen dan 2:47 uur. Tijdens de Spelen van 1984 in Los Angeles won Samuelson de gouden plak op de marathon.

Samuelson beseft dat plaatsing voor de kwalificatiewedstrijd voor de Spelen van Londen al een hele opgave wordt. "Realistisch gezien kost een tijd onder de 2:47 uur heel veel inspanning." Haar belangrijkste doel is dan ook voor de derde keer sinds ze 50 werd onder 2:50 uur duiken. Vorig jaar liep ze de marathon van New York in 2:49.09 uur.

Samuelson deed ook mee aan de trials voor de Spelen van Beijing. Toen liep ze 2:49.08 uur, een Amerikaans record in de leeftijdscategorie van 50 tot 54 jaar, maar dat was niet genoeg om zich voor het olympische team te plaatsen.

'Te laat betalen wordt veel duurder'

Een nieuwe wet die consumenten moet beschermen tegen hoge incassokosten kan wel eens heel averechts gaan uitpakken. Bedrijven brengen regelmatig hoge incassokosten in rekening aan consumenten die te laat betalen. Deze bedragen zijn soms zo hoog, dat de politiek heeft besloten om de kosten die daarvoor in rekening gebracht mogen worden te beperken tot veertig euro. Dit blijkt uit een nieuw wetsvoorstel.

Hier valt echter veel tegenin te brengen. Marcel van Es, directeur van Intrum Justitia, zegt het volgende: "Dit is te weinig om consumenten op een effectieve manier te manen aan hun verplichtingen te voldoen of te kunnen overleggen over een haalbare betalingsregeling. Bedrijven zullen daardoor vaker en sneller hun toevlucht nemen tot gerechtelijke incasso. Dit heeft zeer vervelende gevolgen voor de consument."

Ook zal er een enorme toename van zaken bij de kantonrechter komen. Een incassozaak via de kantonrechter kost minstens vierhonderd euro. Mocht een consument een dergelijke zaak verliezen, zal hij deze kosten moeten ophoesten. Uit de praktijk blijkt dat een kantonrechter in 90% van de gevallen de schuldeiser gelijk zal geven. De kosten worden door dit wetsvoorstel dus juist veel hoger, in plaats van lager.

Met goud bedekt skelet gevonden in Griekenland

Griekse archeologen hebben in een graf op Kreta een skelet gevonden dat bedekt is met goud. Het graf dateert uit de zevende eeuw voor Christus en bevat meer dan drieduizend stukjes bladgoud, zeiden zij dinsdag.

De versierselen zijn zo'n vier centimeter lang en waren vastgenaaid op een kleed dat vrijwel volledig is weggerot, maar oorspronkelijk het lichaam van een vrouw bedekte. De vondst werd gedaan nabij de oude stad Eleutherna, in het midden van Kreta, en is uniek in de Griekse wereld, aldus archeoloog Nicholas Stampolidis.

In het graf lagen nog honderden andere snuisterijen, als aardewerk, kralen van amber en kristal en geïmporteerde parfumflesjes.

Weinig vliegverkeer België door staking

Een staking van luchtverkeersleiders heeft er dinsdag voor gezorgd dat de luchthavens van Brussel en Charleroi moesten worden gesloten. De luchtverkeersleiders staken, omdat ze het niet eens zijn met overplaatsingen van personeel.

De staking kan volgens de luchtverkeersleiders tot en met woensdag duren.

Het internationale vliegveld Brussel moest honderden vluchten annuleren en ook vanaf Charleroi konden geen vliegtuigen vertrekken of landen. Honderden reizigers strandden vervolgens op de luchthavens.

Cohen: slechtst denkbare uitkomst formatie

"Dit is de slechtst denkbare uitkomst van de formatie." Dat zei PvdA-leider Job Cohen dinsdagmiddag in reactie op het nieuws dat VVD, CDA en PVV het bijna eens zijn over de vorming van een minderheidskabinet.

"De PVV krijgt heel veel macht, en heel weinig verantwoordelijkheid. Dat is slecht voor het land", meent Cohen.

De fractievoorzitter van de PvdA zei dat hij het akkoord 'heel precies' zal beoordelen op thema's die zijn partij aan het hart gaan. De maatregelen die hem niet zinnen gaat zijn partij 'flink bestrijden'.

Het gaat Cohen te ver om meteen een motie van wantrouwen in te dienen tegen het nieuwe kabinet, om te kijken of de nipte meerderheid van 76 zetels die VVD, CDA en PVV hebben, standhoudt. Hij wil eerst de uitkomst van het CDA-congres afwachten, dat nog moet instemmen met het bereikte resultaat.

Ook andere toekomstige oppositiepartijen gaven de nieuwe regeringscoalitie alvast een schot voor de boeg. Alexander Pechtold (D66) kwalificeerde het regeer- en gedoogakkoord op voorhand als 'onzalig'. Onzalig vanwege het polariserende karakter van het nieuwe kabinet, dat wordt gesteund door de PVV, een partij die volgens Pechtold de vrijheid van minderheden op het spel zet.

"Heel veel mensen zitten hier niet op te wachten", zei SP-fractievoorzitter Emile Roemer. Voor de rest wilde hij eerst het akkoord afwachten. "Ik ben benieuwd wie er het meeste heeft uit gesleept."

Femke Halsema (GroenLinks) sprak de hoop uit dat het nieuwe kabinet geen rechts-ideologische koers zal varen, waardoor volgens haar een deel van Nederland wordt buitengesloten. Verder zei Halsema uit te zien naar de opstelling van het CDA-congres. "Het is een belangrijke keuze die ze moeten maken. Wordt het CDA definitief een conservatieve rechtse partij of blijven ze in het midden en kunnen zo een brug slaan naar andere partijen in het land?"

Mogelijk honderden doden na aardverschuiving Mexico

Bij een aardverschuiving in het Mexicaanse dorp Santa Maria de Tlahuitoltepec zijn dinsdag tussen de honderd en driehonderd huizen bedolven. Gevreesd wordt dat honderden mensen om het leven zijn gekomen. Dat heeft de gouverneur van de deelstaat Oaxaca, Ulises Ruiz, dinsdag gezegd.

Ruiz zei dat er mogelijk tussen de vijfhonderd en duizend mensen zijn omgekomen. Reddingswerkers hebben grote moeite om het gebied te bereiken.

Volgens Ruiz is de dagenlange regenval in het gebied de oorzaak van de aardverschuiving. "Er is veel regen gevallen, rivieren zijn overstroomd en we hebben veel moeite om het gebied te bereiken, omdat ook wegen zijn bedolven", zei hij.

Clijsters meldt zich geblessseerd af voor Beijing

Kim Clijsters heeft zich afgemeld voor het WTA-toernooi van Beijing, dat volgende week wordt gespeeld. De 27-jarige Belgische heeft last van een voetblessure. Dat meldt Golazo Sports, dat Clijsters vertegenwoordigt, op zijn website. Clijsters liet half september enkele moedervlekken op haar voet verwijderen. Een daardoor ontstane wond is nog niet volledig geheeld.

"Ik vind het heel jammer dat ik heb moeten afzeggen voor Beijing", zegt Clijsters. "Maar met deze omstandigheden is tennissen uitgesloten."

De Belgische winnares van de US Open richt zich nu op de Masters in Doha, die op 26 oktober beginnen. Het is nog niet duidelijk of Clijsters voldoende punten heeft behaald om mee te mogen doen aan het toernooi voor de beste acht tennissters van deze tennisjaargang.

Voorwaardelijke straf voor doortrekken baby

Een 31-jarige vrouw die haar pasgeboren kind liet verdrinken in een wc is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijke celstraf. Dat bepaalde het gerechtshof in Arnhem.

De vrouw moet ook een psychische behandeling ondergaan. De rechtbank in Zutphen veroordeelde haar eerder tot een jaar cel en een half jaar voorwaardelijk.

De vrouw wilde haar pasgeboren kind in november 2008 door de wc spoelen, nadat zij op het toilet in haar woning bevallen was. De baby kwam klem te zitten in de afvoer en verdronk. De vrouw, die aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt, wilde de bevalling verborgen houden voor de buitenwereld.

Engeland wil deal met VS voor organiseren WK

Om de eigen kansen te vergroten, wil Engeland een deal sluiten met de Verenigde Staten met het oog op het organiseren van het WK voetbal. De Engelsen trekken zich terug uit de race voor de organisatie van het WK 2022, als de Amerikanen datzelfde doen voor 2018. De FIFA maakt begin december bekend welke landen de toernooien mogen organiseren.

David Dein, internationaal voorzitter van het Engelse WK-bod: "Het zal niet lang duren voordat de VS het bod voor 2018 intrekt om zich te focussen op het toernooi vier jaar later. Dan is het vrijwel zeker dat wij ons gaan richten op 2018."

Hoogstwaarschijnlijk gaat het WK in 2018 naar een Europees land. Nederland is samen met België daarvoor ook in de race. Het heeft daarbij concurrentie van Rusland en Spanje/Portugal. Buiten Europa hebben ook Japan, Qatar en Zuid-Korea zich beschikbaar gesteld. Alle landen richten zich zowel op het WK van 2018 als van 2022.

Australië heeft alleen een bod voor 2022 gedaan. In 2014 vindt het WK plaats in Brazilië.

Krant stopt met poll over parachutemoord

De Vlaamse krant Het Belang van Limburg stopt met een onlinepeiling over de parachutemoord. Dat heeft de hoofdredacteur beslist, zo is dinsdag bekendgemaakt.

De krant nodigde eerder lezers uit om via internet te stemmen over de vraag of een Belgische vrouw in 2006 haar liefdesrivale heeft vermoord door haar parachute onklaar te maken of niet. Maandag noemde de voorzitter van het gerechtshof in Hasselt, waar de zaak dient, het organiseren van zo'n poll 'bijzonder onkies'.

De rechtszaak over de parachutemoord trekt grote aandacht in België. De 26-jarige Els Clottemans wordt ervan verdacht een 38-jarige vriendin door sabotage van haar parachute om het leven te hebben gebracht. Beiden hadden een relatie met een man uit Eindhoven.

Ook Utrecht gaat kraakverbod handhaven

In navolging van de gemeente Amsterdam gaat ook de gemeente Utrecht het kraakverbod handhaven. In juni bepaalde de gemeenteraad nog dat het stadsbestuur van Utrecht het kraakverbod, dat vrijdag ingaat, zo veel mogelijk moest negeren.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is er geen sprake van harde doelstellingen zoals in Amsterdam. Daar kondigde burgemeester Eberhard van der Laan onlangs aan tweehonderd kraakpanden te gaan ontruimen.

In Utrecht gaat het vooral om 'ongewenste situaties', zoals krakers die overlast veroorzaken of kraakpanden waar criminele activiteiten plaatsvinden. Per geval wordt gekeken of het de moeite waard is een pand te ontruimen. Kraakpanden die anders leeg zouden staan en waar geen overlast is, hebben volgens de woordvoerder waarschijnlijk geen prioriteit.

Consumentenvertrouwen VS daalt

Het consumentenvertrouwen in de VS heeft opnieuw een optater gekregen. Volgens het onderzoeksbureau The Conference Board, die elke maand onder 5.000 Amerikaanse huishoudens het vertrouwen test, viel in september het consumentenvertrouwen terug naar 48,5 punten. Economen hadden vooraf op 52,5 punten gerekend.

In augustus was een vertrouwen van consumenten met 53,2 punten een stuk hoger. De zogeheten verwachtingsindex, die de verwachting van consumenten voor de komende zes maanden weergeeft, daalde in september naar 65,4 punten, tegenover 72 punten in augustus.

Ook de Richmond Manufacturing Index, die de industriële activiteit in het gebied rondom de hoofdstad van de Amerikaanse staat Virginia meet, daalde voor het eerst in acht maanden naar een negatieve groei van -2 punten.


Slechte macro-economische cijfers uit de VS

Del Potro verliest bij rentree

Juan Martin del Potro heeft verloren bij zijn rentree op de ATP-tour. De Argentijnse tennisser ging in de eerste ronde in Bangkok onderuit tegen Olivier Rochus: 7-6 (7), 6-4. Del Potro stond vanwege een polsblessure lang aan de kant. Dit jaar speelde de winnaar van de US Open van 2009 alleen de Australian Open. Daar werd hij in de achtste finale uitgeschakeld.

Del Potro, die begin mei aan zijn pols werd geopereerd, begon het toernooi in Bangkok als nummer 36 van de wereldranglijst. Begin dit jaar stond hij nog vierde.

Tegen Rochus, de 78 van de wereld, brak het gebrek aan wedstrijdritme Del Potro op. De eerste set kon Delpo goed meekomen met Rochus, maar de Belg won de tiebreak en pakte vervolgens in het tweede bedrijf al snel een break. Daaraan had hij voldoende om de partij te beslissen.


(Foto: Novum)

Australia's Next Top Model noemt verkeerde winnaar

Het productieteam achter Australia's Next Top Model heeft een enorme blunder begaan tijdens de finale van het programma. In de liveshow op dinsdagavond, plaatselijke tijd, riep presentatrice Sarah Murdoch de verkeerde finaliste tot winnaar uit. Na de bedankspeech van de winnares stamelde de presentatrice dat ze een grote fout had begaan.

"Oh nee, ik weet niet wat ik moet zeggen op dit moment. Ik ben er ziek van", zei Murdoch na de bedankspeech van de vermeende winnares Kelsey. "Het spijt me ontzettend. Dit is een enorme fout. De winnares is Amanda." De presentatrice kreeg de verkeerde gegevens in handen van een productiemedewerker.

Model Kelsey nam haar verlies sportief op probeerde de verbouwereerde presentatrice gerust te stellen. "Het is goed zo", zei ze. De uiteindelijke winnares Amanda Ware leek haar winst nog niet helemaal te bevatten. "Bedankt jongens", reageerde ze voorzichtig. Winnares Amanda ging er vandoor met een modellencontract, een auto en zo'n veertienduizend euro.

'Niets mis met bonnenquotum'

Er is niets mis mee als politieagenten een minimumaantal bonnen per jaar moeten uitschrijven. Dat heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

"Je mag van elke agent verwachten dat hij een bijdrage levert", zei Hirsch Ballin. Als een agent veel minder bekeuringen uitdeelt dan zijn directe collega's, moet deze agent volgens de minister uitleggen waarom dat zo is. Het kan erop duiden dat een agent niet goed functioneert.

Hirsch Ballin moest opheldering geven over het nieuws dat Rotterdamse agenten op hun salaris worden gekort als ze niet minstens 120 bonnen per jaar uitschrijven. Dat is niet de bedoeling, zei Hirsch Ballin. Alleen het uitschrijven van onvoldoende bonnen is niet genoeg reden om een agent aan te pakken. Hij gaat de politiekorpsen daarop wijzen.

Hirsch Ballin noemde een aantal van 120 bekeuringen per jaar 'bescheiden'. "Ik wil het beeld wegnemen dat agenten in Nederland worden opgejaagd met enorme aantallen uit te schrijven bekeuringen."


Hirsch Ballin: agent moet bekeuringen schrijven (Foto: Novum)

Klink: kip eten is veilig

Kip eten is en blijft veilig, ook al is dit jaar voor het eerst iemand overleden aan een resistente bacterie die veel bij kippen voorkomt. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) dinsdag gezegd.

"Als de keukenhygiëne in acht wordt genomen, kan kippenvlees goed genuttigd worden", zei Klink in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Zo mag rauw kippenvlees niet in aanraking komen met keukengerei of met andere etenswaren, en moet het snel worden verhit.

Een onderzoeker van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde maandag dat in januari een vrouw is overleden aan een bacterie die resistent is tegen antibiotica en die ook vaak voorkomt bij kippen. Voor zover bekend was het de eerste keer dat iemand overleed als gevolg van een besmetting met zo'n resistente bacterie.

Volgens Klink is het niet zo dat deze onderzoeker heeft gezegd dat kippenvlees uit de handel moet worden genomen. "Dat is wel gesuggereerd, maar dat was ten onrechte", zei Klink.

"De voedselveiligheid is niet in het geding", benadrukte ook minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA). Zij wees er verder op dat het kabinet wil dat er in 2013 vijftig procent minder antibiotica worden gebruikt in de veehouderij.


Klink: kip eten is veilig (Foto: Novum)

Molukkers opgeroepen tot kalmte

De Molukse regering in ballingschap roept de Molukse gemeenschap in Nederland dinsdag op tot kalmte. Dit gebeurt nadat maandagochtend in Hoogeveen en Nijverdal door brand twee Molukse kerkgebouwen verloren gingen. In Assen was er een poging tot brandstichting gedaan.

De RMS-regering zegt ervan uit te gaan dat de Nederlandse regering alles doet om 'de schuldigen' op te sporen en te straffen. Voor de Molukse gemeenschap in Hoogeveen en Nijverdal is het verlies van hun kerkgebouw volgens de regering een hard gelag. De RMS-regering laat weten ontzet te zijn, maar dat de branden niet geheel als een verrassing komen.

In de aanloop naar het staatsbezoek van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono aan Nederland, houdt de regering er rekening mee dat getracht wordt om 'verwarring', onrust en tweedracht in de Molukse gemeenschap te zaaien'.

De RMS-regering bevindt zich sinds 1966 in Nederland.

Cancellara wil de geschiedenisboeken in

Wielrenner Fabian Cancellara hoopt donderdag in het Australische Geelong geschiedenis te schrijven. De 29-jarige Zwitser wil de eerste renner in de historie worden die viermaal wereldkampioen tijdrijden is geworden. Momenteel deelt Spartacus het record van drie titels met de Australiër Michael Rogers. "Het zou geweldig zijn om hem te overtreffen", zegt hij tegen Cyclingnews.

Cancellara beschouwt Tony Martin en ploeggenoot Richie Porte als zijn voornaamste concurrenten. Met name thuisrijder Porte zou wel eens voor een verrassing kunnen zorgen, denkt de Zwitser. "Hij verbaasde onze ploeg Saxo Bank en de gehele wielerwereld met een fantastische prestatie in de Giro en reed ook de rest van het seizoen sterk. Als eerstejaars prof is dat enorm knap."

Over Martin was Cancellara minder lovend. Hij stelde vraagtekens bij de voorbereiding van de Duitser. "Ik kan niet begrijpen dat hij niet finishte in de Ronde van Engeland. Voor een zware tijdrit heb je nu eenmaal harde concurrentie nodig", zei Cancellara, die overigens zelf ook afstapte in de Ronde van Spanje.

De tijdrit gaat over twee ronden van 22.9 kilometer. "Het is niet genoeg om alleen sterk te zijn", denkt Cancellara. "Omdat we de twee beklimmingen twee keer moeten pakken, wordt het een moeilijke race. Ik ga een tactische wedstrijd rijden en zal mijn inspanningen moeten doseren."

Cancellara ging ook nog even in op de wegwedstrijd van zondag. De Zwitser hoopt de nare nasmaak van vorig jaar weg te spoelen, toen Cadel Evans er met de regenboogtrui vandoor ging. "Ik was sterker, maar Cadel was slimmer. Daar heb ik van geleerd. Dit jaar ben ik niet de torenhoge favoriet. Er zijn wel tien jongens die wereldkampioen kunnen worden."


(Foto: Novum)

Rapper Paul Wall mishandelt concertbezoeker

Paul Wall heeft een bezoeker van zijn concert toegetakeld met een microfoon. De man stak zijn middelvinger op naar de Amerikaanse rapper, waarop hij enkele rake klappen moest incasseren.

Het incident vond zondag plaats in San Antonio, in de staat Texas. Wall gaf daar een optreden met rapper Slim Thug. In een filmpje op de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ is te zien dat Wall midden in de show in een discussie verzeild raakt met een toeschouwer vlak voor het podium. De rapper begint vervolgens zonder pardon uit te halen met zijn microfoon.

De concertbezoeker werd door bewakers uit het publiek gegooid. Er is vooralsnog geen aangifte gedaan bij de politie van San Antonio.

Wall zonder middelvingers (foto: Novum)

Star Trek: DS9 MMO in ontwikkeling

Er is een nieuwe Star Trek MMO in ontwikkeling: Star Trek: Infinite Space. Deze MMO zal gebaseerd zijn op de TV serie Star Trek: Deep Space 9. Deze keer geen betaalde MMO, maar een zogenaamde "Free to play" MMO. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat er geen maandelijkse abonnementskosten zullen zijn. Spelers kunnen wel extra's kopen.

De Duitse ontwikkelaar Keen Games zal zich focussen op de avonturen van Benjamin Sisko, Worf en de rest van de Cast van Deep Space 9. 

Denise en Michael Okuda, twee bekende adviseurs van de serie, zullen ook mee werken aan de ontwikkeling.  

Star Trek: Infinite Space staat gepland voor de zomer van 2011 en wordt uitgegeven door de Duitse online game-pecialist Gameforge.

Vos gaat weer baanwielrennen

Marianne Vos zal zich komende winter weer gaan richten op het wielrennen op de baan. De Nederlandse is olympisch kampioene en wil bij wereldbekerwedstrijden, het EK en het WK punten verdienen om zo haar kwalificatie voor de Spelen in Londen in 2012 af te dwingen.

Voor Vos is het doel om zowel op de ploegenachtervolging als op het omnium naar Londen te mogen. De puntenkoers waarin Vos kampioen werd staat niet meer op het programma. "Ik hoop twee wereldbekers, in Melbourne en Manchester, te kunnen rijden. En zeker ook het WK in eigen land," zei Vos vanuit Australië waar ze deze week de wereldtitel op de weg probeert te veroveren.

"We gaan dit najaar eens bekijken wie er uitrollen voor de achtervolging. Het omnium is nieuw. Het lijkt me wel iets, al had ik natuurlijk liever de puntenkoers gereden," zei de alleskunner die deze winter ook nog enkele veldritten mee wil pakken. "Ik rijd zeker het NK en het WK."

Heerenveen moet geblesseerde Svec missen

Sc Heerenveen kan dit weekeinde niet beschikken over Michal Svec. De Tsjechische middenvelder heeft lichte schade aan zijn hamstring. Die liep hij afgelopen weekeinde op in duel met Roda JC. Het is nog onduidelijk hoe lang Svec precies aan de kant moet blijven, maar duidelijk is dat de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag op zondag te vroeg voor hem komt.

Na dat duel heeft Svec ruime tijd om te herstellen, want op 8 oktober en 12 oktober staan er interlands gepland. Pas op 17 oktober, twee weken na het duel tegen ADO, speelt Heerenveen opnieuw. Svec speelde dit seizoen vijf wedstrijden voor Heerenveen. In de wedstrijd tegen Roda JC had hij zijn eerste basisplaats.

Roep om meer hulp voor Somalië op top

Afgevaardigden op een conferentie over Somalië hebben Europese en andere landen opgeroepen geld en materieel vrij te maken om de vredesmissie in het land uit te breiden. Gastland Spanje zei dat de vredestroepen, momenteel 7100 man, worden aangevuld tot achtduizend, met daarnaast extra bijdrages van Burundi en Uganda. Dat is echter niet afdoende, vinden de afgevaardigden.

De president van Somalië liet dinsdag tevens weten dat hij vlug een nieuwe premier zal aanstellen. De vorige premier stapte vorige week op wegens een conflict met de president.

Regisseur ontsnapt aan Kane & Lynch

De film rond de game Kane & Lynch ziet zijn regisseur vertrekken. Volgens de Amerikaanse krant LA Times is regisseur Patrick Alessandrin, die eerder aan District 13: Ultimatum werkte, afgehaakt. De plannen om de productie volgende maand te beginnen, leggen nu het loodje.

Voor de aanstelling van Alessandrin werden Wayne Krammer (Running Scared) en F. Gary Gray (The Italian Job) genoemd als potentiële regisseurs. Wellicht dat een van hen alsnog regisseur wil zijn voor de verfilming van een verhaal over gestoorde criminelen, maar die kogel is nog niet door de kerk. Ook zouden er gesprekken gaande zijn met Antoine Fuqua die eerder Training Day regisseerde.

Jamie Foxx en Bruce Willis zijn gecontracteerd om de twee criminelen te spelen. Of het uitstel van de productie invloed heeft op het contract met de twee acteurs is niet bekend.



Ron Gilbert en Tim Schafer weer samen

Ron Gilbert heeft een baan bij gamestudio Double Fine van Tim Schafer aangenomen. Dat schrijft website Kotaku. De twee bekendste grappenmakers uit de game-industrie zijn voor het eerst in twintig jaar weer bij elkaar.

Ron Gilbert gaat in samenwerking met Tim Schafer een nieuwe game maken. Details rond de game willen beide heren nog niet naar buiten brengen. "Ik mag niets zeggen, behalve dat het fantastisch gaat worden", aldus Schafer in gesprek met Kotaku.

Gilbert staat bekend om zijn bijdragen aan de eerste twee Monkey Island-games, Maniac Mansion en zijn eigen game DeathSpank. Het rollenspel Costume Quest voor Xbox Live Arcade en PlayStation Network is een van de vier nieuwe games van Double Fine. Door meerdere games tegelijkertijd te ontwikkelen, hoopt de gamestudio zijn risico's beter te spreiden.



Politie Spanje arresteert ETA-leden

De Spaanse politie heeft dinsdag zeven vermoedelijke leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gearresteerd. Dat maakte het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken bekend. De zeven zouden banden onderhouden met subversieve groepen in het buitenland en de filosofie van de ETA hebben uitgedragen in Latijns-Amerika en Europese landen.

De ETA kondigde op 5 september een wapenstilstand aan, maar de Spaanse regering verwierp deze al vlug als betekenisloos, omdat de beweging het geweld niet heeft afgezworen. Sindsdien zijn verschillende malen ETA-leden gearresteerd.

NBA Elite uitgesteld, NBA Jam verschijnt los

NBA Elite 11 ligt volgende maand nog niet in de winkels. Dat heeft bestuursvoorzitter Peter Moore van EA Sports in een open brief op de site van Electronic Arts bekendgemaakt. EA Sports heeft recentelijk een demo uitgebracht van NBA Elite 11. De vele kritiek die het bedrijf hierop ontving, heeft het doen besluiten de basketbalgame uit te stellen.

Om fans tegemoet te komen, blijft Electronic Arts NBA Live 10 nog een jaar gratis extra ondersteunen met dagelijkse updates. Dit betekent dat de rosters worden geupdatet naar het 2011/2012 seizoen.

NBA Jam zou oorspronkelijk ook ingebouwd worden in NBA Elite 11 voor de Playstation 3 en Xbox 360. EA heeft nu besloten om NBA Jam dit najaar los in de winkel te leggen. Hierover is verder nog niets bekend. De Wii-versie verschijnt wel gewoon volgende maand.

Cleese, Pegg en Fassbender in Fable III

De cast van de game Fable III wordt steeds groter. Game-ontwikkelaar Peter Molyneux heeft onder andere Simon Pegg, Michael Fassbender en John Cleese weten te strikken voor een rol.

Pegg speelde eerder de rol van Scotty in de moderne verfilming van Star Trek. In de game speelt hij de om aandacht vragende soldaat Benn Finn. De koning van Albion, een echte tiran, wordt gespeeld door Fassbender (Inglorious Bastards).

John Cleese is de grootste naam dankzij zijn werk aan Monty Python en de Britse komedieserie Fawlty Towers. In Fable III speelt Cleese de butler die de speler assisteert tijdens zijn poging de tiran van de troon te stoten.

Andere stemmen in de game komen van Bernard Hill (King Theoden in The Lord of the Rings) als de trouwe mentor van de speler, Nicholas Hoult (Clash of the Titans) als een potentiële liefde en Naomie Harris (28 Days Later en Pirates of the Caribbean) als leider van de rebellen. Daarnaast spelen ook Zoe Wanamaker en Stephen Fry, bekend van onder andere V for Vendetta en diverse Harry Potter-films een rol in Fable III. Beiden speelden ook in eerdere Fable-games.

VVV hoopt Nigeriaanse topscorer snel te halen

VVV-Venlo hoopt zich snel te versterken met de Nigeriaanse aanvaller Ahmed Musa. De club uit Venlo hoopt de deal snel af te ronden. Op 14 oktober wordt Musa achttien jaar en pas vanaf dan krijgt hij een werkvergunning in Nederland. Momenteel zit hij zonder club en kan derhalve buiten de transferperiode om aansluiten bij een nieuwe club.

Vorig seizoen werd Musa met achttien doelpunten topscorer in de Nigeriaanse competitie. Hij maakte zijn doelpunten voor Kano Pillars. In september maakte hij zijn debuut in het nationale elftal van Nigeria.

Naast Musa hoopt VVV ook Ruud Boymans een nieuw contract aan te bieden. De huidige verbintenis loopt tot medio 2012. "Ruud heeft zich dusdanig ontwikkeld dat wij hem langer willen binden. We zien in hem de spits van VVV voor de komende jaren", aldus directeur voetbalzaken Mario Captein tegenover Voetbal International.

Schoolbus met kinderen gegijzeld in Nigeria

Ontvoerders hebben maandag in het zuidoosten van Nigeria een schoolbus met kinderen gegijzeld. Dat heeft de Nigeriaanse politie dinsdag gezegd. Hoeveel kinderen zich aan boord van bus bevonden, is niet bekend.

In de staat Abia vinden de afgelopen maanden veel ontvoeringen plaats. Gedreven door de wetteloosheid in de regio richtten ontvoerders zich op de middenklasse en gijzelen mensen voor losgeld.

Wozniacki en Date Krumm door in Tokyo

Caroline Wozniacki heeft de derde ronde van het toernooi in Tokyo bereikt. De als eerste geplaatste Deense, die bij goede prestaties in de Japanse hoofdstad en een week later in Beijing nummer een van de wereld kan worden, won met 6-1 en 6-3 van Greta Arn uit Hongarije. Wozniacki hoefde dankzij een vrijstelling in de eerste ronde niet in actie te komen.

Ook Vera Zvonareva (2) staat in de derde ronde. De Russin versloeg Sara Errani uit Italië met tweemaal 6-3. Elena Dementieva had in haar tweederondepartij geen kind aan Yaroslava Shvedova: 6-0 en 6-1. De als zevende geplaatste Russin neemt het nu op tegen Flavia Pennetta . De Italiaanse won met 6-3, 4-6 en 6-3 van Maria Kirilenko.

Kimiko Date Krumm staat ook in de derde ronde. De Japanse veterane kwam tegen Daniela Hantuchova laat op stoom, maar dwong een derde set af. Daarin moest de Slowaakse met een schouderblessure opgeven: 2-6, 6-0 en 4-0, opgave. Date Krumm, die in de eerste ronde Maria Sharapova versloeg, vierde vandaag haar 40e verjaardag.

Ana Ivanovic is tegen Marion Bartoli hard onderuit gegaan. De Servische voormalige nummer een werd door de Française (11) met 6-2 en 6-1 naar huis gestuurd. De Duitse Julia Görges versloeg de als vierde geplaatste Samantha Stosur: 7-5 en 6-3.


(Foto: Novum)

Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding

De politie heeft zondagavond in Rotterdam een waarschuwingsschot gelost bij een poging een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, die met een kettingslot stond te zwaaien, in te rekenen. Na het waarschuwingsschot had de politie nog wel fysiek geweld nodig om de man in bedwang te houden.

De man maakte in een café aan de Slinge onder meer ruzie met de caféhouder. De uitbater werd door de man met een kettingslot geslagen en liep een bloedende hoofdwond op. De ingeseinde politie trof de man ter hoogte van het café aan. Hij sloeg met het kettingslot de ruit van het café in waarna hij de agenten bedreigde met de ketting.

De man werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht.

Gratis beurt voor dikke poezen

Dikke poezen kunnen zich op dierendag gratis laten nakijken in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) van de Universiteit Utrecht. Dat heeft de onderwijsinstelling dinsdag gemeld.

Obesitas is niet alleen een toenemend probleem onder mensen, maar ook onder huisdieren, zo stelt de dierenkliniek. Bijna de helft van de Nederlandse poezen en honden lijden aan overgewicht. Net als te dikke mensen krijgen te dikke dieren ook problemen met hun gewrichten, hun stofwisseling en hebben ze een grotere kans op suikerziekte.

Daarom kunnen dikke dieren zich op 4 oktober gratis laten onderzoeken in de kliniek. Ook geven de artsen de baasjes van de corpulente viervoeters advies over hoe de dieren hun eet- en leefgedrag zouden moeten aanpassen.

Gratis beurt voor dikke poezen
Gratis beurt voor dikke poezen (Foto: ANP)

Bedrijf ontruimd vanwege verdacht pakketje in Best

Een bedrijf in Best is dinsdagochtend ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje. Dat laat de politie weten.

Het pakketje werd even voor 09.15 uur gevonden. Het is niet duidelijk of het met de post was binnengekomen of bijvoorbeeld op de stoep voor het pand aan De Maas lag. Het pakketje is in de loop van de ochtend overgebracht naar het Breevenpark, dat bij het bedrijf ligt.

Een deel van het park is afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst onderzoekt wat er in het pakketje zit.

Bruggink onderhandelt met Nederlandse club

De carrière van Arnold Bruggink krijgt mogelijk toch nog een vervolg. De 33-jarige aanvaller is momenteel in onderhandeling met een Nederlandse club. De naam daarvan wilde hij niet bekend maken. "Het wordt deze club of ik stop ermee", zei Bruggink tegen Novum Nieuws. "Na het interlandweekend verwacht ik daar begin oktober duidelijkheid over te kunnen geven."

Bruggink laat de keuze vooral afhangen van zijn gevoel. "Ik ben nu in de positie dat ik niet zomaar ergens ja op zeg. Het moet klikken met de club. Het analyseren voor Eredivisie Live vind ik namelijk ook erg leuk."

De tweevoudig international zit zonder club sinds hij afgelopen zomer het Duitse Hannover 96 verliet. "Ik wilde wat nieuws. Vooral het laatste seizoen was mede door de dood van Robert Enke erg hectisch. Omdat ik de aanvoerdersband overnam van Robert kwam er veel over mij heen." Doelman Enke pleegde begin november zelfmoord.

De oud-speler van onder meer PSV, FC Twente en Real Mallorca heeft toch een goed gevoel overgehouden aan zijn periode in Duitsland. "Ik ben blij dat ik de periode in Hannover goed heb kunnen afsluiten. De laatste twee wedstrijden moesten we winnen in de strijd om degradatie en speelde ik een belangrijke rol."

Dat Hannover met een derde plaats nu zo goed presteert in de Bundesliga zit Bruggink niet dwars. "In het begin had ik wel gemengde gevoelens, maar nu ben ik blij voor de mensen bij de club. Eigenlijk is het ongelofelijk. Aan het begin van het seizoen werd trainer Mirko Slomka er bijna uitgegooid en nu staan ze derde."

Bruggink hoopte na zijn vertrek bij Hannover in Duitsland te kunnen blijven. "Ik heb hier een aardige staat van dienst opgebouwd en gokte op een Bundesliga-club net onder de tiende plaats." Aanbiedingen uit de Bundesliga bleven echter uit, een divisie lager hadden clubs wel interesse.

Ook was er interesse uit Griekenland en Australië. "Dat waren geen clubs waarop ik zat te wachten. Hoewel ik Australië nu toch wel een mooi avontuur had gevonden. Maar op dat moment hoopte ik nog op iets anders. Dat is de voetballerij. Je maakt een keuze en die pakt niet altijd uit, zoals je verwacht."

In juli was er nog een serieuze flirt met VVV-Venlo. "Ik was erg gestreeld door de interesse", vertelt Bruggink. "Jan van Dijk wilde me graag hebben en was bereid ver te gaan. Maar het goede gevoel ontbrak. Dat is voor mij essentieel bij een nieuwe club."

Roubini: Mogelijk dubbele dip

De Amerikaanse econoom Nouriel Roubini ziet de toekomst van zowel de Amerikaanse als Japanse economie somber in. Volgens Roubini, die jaren geleden het instorten van de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis voorzag, is er een 'hoge waarschijnlijkheid' dat de Amerikanen weer in een nieuwe recessie zakken.

"We weten dat het tweede halfjaar slechter wordt dan de eerste zes maanden omdat de tegenwind groter wordt. Het hoofdscenario is een bleek herstel, maar ik sluit niet uit dat we een dubbele dip krijgen", aldus Roubini.

Ook de Chinese economie kan tegenwind gaan verwachten volgens de econoom, mede door terugvallende groei in de VS en Europa. Hierdoor adviseert Roubini opkomende landen om de binnenlandse vraag te stimuleren.


Nouriel Roubini: 'Mogelijk dubbele dip in de economie'

Team Sky trekt drie nieuwe renners aan

Het wielerteam Sky heeft voor het seizoen 2011 drie nieuwe renners aangetrokken. De Britse formatie heeft zich versterkt met Rigoberto Urán, Xabier Zandio (beiden van Caisse d'Epargne) en neoprof Alex Dowsett.

"Rigoberto is een zeer getalenteerde rijder met bijzonder goede vooruitzichten, Xabier is een sterke klimmer met veel ervaring en Alex is op fraaie wijze door de Britse opleidingen gekomen. Hij zal perfect in onze ploeg passen," zei een tevreden ploegleider Dave Brailsford.

Evans: "Ben goed in vorm"

Cadel Evans wil zijn wereldtitel wielrennen in Geelong graag verdedigen. De Australiër viel in de Tour uit met een gebroken elleboog, maar is hersteld en naar eigen zeggen goed in vorm. Toch beschouwt hij zichzelf niet als favoriet.

"Ik heb sinds de Tour flink kunnen trainen. De gebroken arm betekende natuurlijk wel dat ik eerst even rust moest nemen, maar in augustus en september is alles goed gegaan. Ik heb mezelf niet al te veel kunnen testen in competitie, maar de voortekenen zijn positief," zei Evans.

"Gilbert en Pozzato zijn voor mij de favorieten. Zij hebben de beste teams en zijn de beste kopmannen. Ik denk dat we zelf ook zeker niet kansloos zijn, met een aantal sterke en ervaren renners. En we hebben al eens gewonnen. In het verleden hebben de jongens al alles gegeven."

Minderjarigen gepakt voor brandstichting Roermond

Vanochtend rond half 8 zijn twee minderjarige jongens opgepakt op verdenking van brandstichting in het wijkcentrum van de Roermondse wijk Donderberg op 25 augustus jongstleden. De twee jongens zijn zelf woonachtig in de wijk. Ze werden thuis in de kraag gevat.

Door meerdere tips na uitzendingen op onder andere L1 Nieuws en Opsporing Verzocht kon de politie de jongens oppakken. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Op bewakingsbeelden waren vijf jongens te zien die betrokken zijn bij de brandstichting.

De brand werd gesticht met behulp van een emmer brandbare vloeistof. Die werd door een stukgegooide ruit naar binnen gegooid. Een andere jongen steekt daarna de boel in brand met behulp van een soort lont.

De betreffende uitzending van Opsporing Verzocht

Minecraft + Star Trek + Tijd = Awesome

Wat gebeurt er als je een Minecraft-speler, veel tijd en een liefde voor Star Trek combineert? Juist, pure awesomeheid. Als je van Star Trek houdt tenminste. De Minecraft-speler onder de naam van "halnicholas" heeft in zijn eentje een enorm project op poten gezet, namelijk het namaken van de Enterprise D, op 1:1 schaal.

Het project van "halnicholas" is immens: het is een 1:1 replica van de Enterprise D uit "Star Trek: The Next Generation". "Halnicholas" vraagt in het filmpje ook om onze hulp. Zo'n groot project is natuurlijk onmogelijk om in je eentje te voltooien. 

Ben je net zo goed met Minecraft als de beste man, neem dan contact op hem op. Want ik kan niet wachten op de Enterprise D in volle glorie te zien.

ABN Amro moet managers hogere gouden handdruk geven

ABN Amro moet tien topmanagers alsnog een gouden handdruk geven die opgeteld miljoenen hoger uitvalt. Dat heeft het gerechtshof van Arnhem dinsdag bepaald.

De bank had de werknemers nog voor de kredietcrisis gevraagd als 'key talents' aan te blijven toen een consortium van banken ABN Amro wilde overnemen. Destijds was afgesproken dat de werknemers later bij een eventueel vertrek toch nog aanspraak konden maken op de vergoeding die toen van kracht was. Later, maar nog voor het vertrek van de managers, werd het beleid aangepast. ABN Amro wilde de managers een vertrekpremie geven op basis van de nieuwe regeling, waardoor die enkele tonnen tot 1,2 miljoen euro bruto lager uit zou vallen.

De bank wees daarbij op de kredietcrisis, de staatssteun en de maatschappelijke verontwaardiging dat topmanagers bij banken die aan het staatsinfuus liggen toch nog hoge bonussen krijgen.

De managers bleven echter hameren op de gemaakte afspraken en krijgen nu gelijk van het hof. "Het feit dat er maatschappelijke onrust is ontstaan over de beloning van managers in de bancaire wereld, kan niet rechtvaardigen dat ABN AMRO eenzijdig de gemaakte afspraken wijzigt", stelt het hof.

Ook wijst het hof erop dat ABN Amro niet in de financiële problemen raakt als het de premies moet betalen. Een manager krijgt nu een ontslagvergoeding van 6,2 miljoen euro.

Groningen enkele weken zonder Bacuna

FC Groningen kan de komende weken geen beroep doen op Leandro Bacuna. De 19-jarige middenvelder heeft zijn enkelbanden verrekt en is naar verwachting vier tot vijf weken uitgeschakeld. Dat meldt de huidige nummer drie van de Eredivisie op zijn website. Bacuna liep de blessure zaterdagavond op in de uitwedstrijd bij PSV, toen hij als invaller binnen de lijnen kwam.

"Gelukkig is er in ieder geval niets gebroken. Wel zijn de banden flink verrekt", zei trainer Pieter Huistra. "De eerste paar dagen zal hij volledige rust moeten houden en daarna langzamerhand de revalidatie inzetten." Bacuna kwam dit seizoen alle zeven competitewedstrijden in actie, waarvan vijf keer als invaller.

Tekort aan narcosemiddel VS houdt executies op

De voltrekking van doodvonnissen wordt in sommige Amerikaanse staten opgehouden door een tekort aan een van de middelen die bij de dodelijke injecties worden gebruikt. Het gaat om natriumthiopental, een stof die het bewustzijn uitschakelt voordat andere stoffen de spieren doen verslappen en de hartslag doen stoppen.

De enige fabrikant in de Verenigde Staten, Hospira, wijt het tekort aan problemen bij de leveranciers van grondstoffen en denkt dat middel op zijn vroegst in januari pas weer beschikbaar is. Sommige experts twijfelen aan die uitleg, omdat het bedrijf kenbaar heeft gemaakt bezwaar te hebben tegen het gebruik van medicijnen voor executies.

Hospira maakt ook de twee andere middelen die voor de dodelijke injecties worden gebruikt, pancuroniumbromide en kaliumchloride. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA zegt dat er geen door de FDA gecertificeerde producenten van natriumthiopental in het buitenland zijn. Overschakelen op een ander middel kan op juridische of morele bezwaren stuiten.

Verschillende staten hebben vanwege het tekort executies uitgesteld. Tussen nu en eind januari hebben negen staten in totaal zeventien executies gepland.

In Georgia werd maandag het doodvonnis voltrokken van de 31-jarige Brandon Joseph Rhode. Zijn executie was vorige week uitgesteld nadat hij geprobeerd had zelfmoord te plegen. Rhode kreeg de doodstraf voor de moord op een man en diens twee kinderen tijdens een inbraak tien jaar geleden.

Krasse dame (74) verjaagt oplichters

Een krasse 74-jarige Haagse vrouw heeft met een zwaard twee oplichters haar huis uit gejaagd. De oplichters, twee vrouwen met een Oost-Europees uiterlijk, waren maandagavond rond 20.45 uur met een smoes haar woning aan de Dorpersdreef binnengekomen.

De bejaarde dame vertrouwde de zaak echter niet en pakte een zwaard dat ze naast haar bed had liggen. Daarmee joeg ze de vrouwen weg. Die renden naar een bestelbus, die vervolgens wegreed.

Via een babbeltruc proberen oplichters vaker bij mensen binnen te komen, vooral bij kwetsbare ouderen. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als iemand van de thuishulp om vervolgens binnen stiekem sieraden of geld te stelen.

'Halfnaakte man liep met meisje in bos'

De politie onderzoekt een melding over een half ontklede man die met een meisje onder zijn arm in een bos in het Gelderse Heerde liep. Een getuige zegt dat hij de man schichtig met het kind zag weglopen.

Woensdagavond 8 september zou de man in het bos aan de Nieuwe Zuidweg in de buurt van parkeerplaats Het Erf van Daendels zijn gezien. De getuige zag de man bij een bankje langs een wandelroute met een deels ontkleed onderlichaam.

De politie weet niet of er iets strafbaars is voorgevallen en is op zoek naar meer getuigen. Er wordt geen meisje van 1 tot 3 jaar vermist, zoals door de getuige beschreven.

Brussel heeft begrip voor Nederlandse klacht

De Europese Commissie wil Nederland en enkele andere nettobetalers aan de EU tegemoetkomen. Dat heeft EU-commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) dinsdag gezegd in Brussel. Nettobetalers zijn landen die meer geld aan de EU moeten bijdragen dan ze krijgen.

Hij toonde begrip voor de Nederlandse klacht dat het behoort tot de drie landen die relatief het meest kwijt zijn aan de EU. Dat blijkt uit cijfers die hij officieel presenteerde, maar die maandag al uitlekten.

Volgens Lewandowski is het belangrijk dat er in de lidstaten draagvlak is voor de financiële afdrachten aan Brussel. Politici moeten het kunnen uitleggen aan hun achterban, zei hij.

In 2009 betaalde Nederland ongeveer 2 miljard euro aan de Europese Unie. Dit komt neer op 0,36 procent van het nationaal inkomen. Samen met Denemarken komt Nederland hierdoor op de tweede plaats te staan. Alleen Duitsland betaalt een hoger percentage.

Brussel heeft begrip voor Nederlandse klacht
Brussel heeft begrip voor Nederlandse klacht (Foto: ANP)

Scheringa: "AZ wordt klein gehouden"

De ere-voorzitter van voetbalclub AZ Dirk Scheringa is van mening dat de curatoren zijn club klein houden. Scheringa moest vorig seizoen vertrekken bij de Alkmaarders omdat zijn DSB-bank omviel, iets wat hem nog tot op de dag van vandaag spijt.

Scheringa is blij dat AZ ondanks alles kon overleven. "Als AZ weggevallen zou zijn, was dat niet terecht geweest. AZ was kerngezond. In augustus vorig jaar hebben we in Monaco een meerjarenplan gemaakt en het meeste daarvan is uitgekomen," zei Scheringa tegen NUsport.

In de plannen van Scheringa hield AZ al rekening met het vertrek van de topspelers Mounir El Hamdaoui en Moussa Dembélé. De ere-voorzitter vind het jammer dat ondanks de verkoop van de twee de begroting terug moest naar 25 miljoen euro. "Als je straks geen Europees voetbal haalt, moet de begroting misschien verder omlaag en dan kan het gebeuren dat je in het rechterrijtje terecht komt. AZ krijgt het zwaar, we moeten proberen de aansluiting bij de top te houden."

"Ik had graag betrokken willen blijven bij de club, maar de curatoren besloten anders. Zij waren de baas. Of dat in het belang van AZ was interesseerde ze niet," zei Scheringa die baalt dat er veel onrust rond AZ was, terwijl juist in die periode de club in rustig vaarwater had moeten blijven.

"De ziel ging uit de onderneming. Op geen enkele manier mocht ik betrokken blijven bij de bedrijfsvoering. Dertig jaar aan betrokkenheid, ervaring en kennis wordt zo op de keien gesmeten. Alsof ik helemaal niets betekend heb voor de club. Ik zou ook nu nog AZ aan miljoenen inkomsten kunnen helpen met mijn contacten, netwerk, visie en ideeën. Maar het mag niet van de curatoren. AZ is gered, maar wordt zo wel klein gehouden."

"Gilbert krijgt het zwaar op het WK"

Volgens Lars Boom en Niki Terpstra gaat de grote favoriet voor het wereldkampioenschap wielrenner in Geelong Philippe Gilbert het lastig krijgen. De Nederlandse troeven zullen net als de andere wielrenners hun uiterste best doen om de titel en het tricot te bemachtigen en de Belg hiermee dwars te zitten.

"Het ziet er indrukwekkend uit wat hij de laatste weken doet. Tenminste op tv. Niki heeft hem zelf in de Vuelta zien rijden. Wij gaan in ieder geval proberen om hem geen wereldkampioen te laten worden," zei een strijdlustige Boom tegen NUsport.

"Als je zo'n topfavoriet bent, wordt het wel heel moeilijk. Dus eigenlijk denk ik dat hij niet wereldkampioen wordt," vult Terpstra aan. "Ik denk niet dat hij alleen weg zal kunnen rijden. Daar is hij te veel favoriet voor. Dan moet je wel heel sterk zijn, wil je de rest uit het wiel rijden. Hij is wel snel, maar hij is niet de rapste."

De Nederlanders hebben weinig ervaring op het WK. Terpstra staat voor zijn debuut, terwijl Boom voor de tweede maal op mag stappen. "De tactiek om het écht af te maken in de finale zal ik nog niet hebben. Maar eh... laten we eerst eens kijken hoe het straks gaat," besloot Boom.

Daders groepsverkrachting weer op vrije voeten

Vier jongens van 15 en 16 jaar oud zijn veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie en taakstraffen tot 120 uur en behandeling voor psychoseksuele ontwikkeling voor het aanranden en verkrachten van een 14-jarig meisje. Dat bepaalde de rechtbank in Arnhem dinsdag. De jongens zaten al tot 131 dagen in voorarrest.

De vier hebben tijdens een feestje gezamenlijk het meisje in een steegje seksueel misbruikt. Zij was onder invloed van alcohol. De jongens verklaarden dat zij uit het gedrag van het meisje konden afleiden dat zij de instemde met de seksuele handelingen. De rechtbank vindt dat zij hier niet van uit konden gaan.

De jongens krijgen reclasseringstoezicht met het traject over seksualiteit bij de forensische instelling Jong Batelaar.

Taliban zoeken contact met Afghaanse regering

De Taliban hebben contact gezocht met de Afghaanse regering. Dat heeft de bevelhebber van de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan, de Amerikaanse generaal David Petraeus, gezegd, meldde The New York Times dinsdag.

"Er zijn zeer hooggeplaatste leiders van de Taliban die contact hebben gezocht met de hoogste kringen van de Afghaanse regering en dat ook hebben gekregen", zei de generaal. Het is volgens de krant de eerste keer dat er publiekelijk wordt gesuggereerd dat er achter de schermen uitgebreid contact is tussen de rebellen en de Afghaanse regering.

De topmilitair zei de Afghaanse president Hamid Karzai te steunen in zijn poging tot verzoening. " Dit is de manier om opstanden te beëindigen", aldus Petraeus.

Karzai probeert al jaren met de radicaal islamitische Taliban te praten over verzoening. Tot dusver zonder resultaat.

Landis: "Te lang gewacht met dopingbekentenis"

Oud-wielrenner Floyd Landis had eerder moeten toegeven dat hij doping heeft gebruikt. Dat zei hij dinsdag tijdens een congres in Australië. Landis was bang dat als hij zijn dopinggebruik na jaren liegen zou bekennen, hij niet meer geloofd zou worden over het wijdverbreide gebruik van prestatiebevorderende middelen in de wielersport.

De Amerikaan won in 2006 de Tour de France, maar die zege werd hem afgepakt nadat hij was betrapt op verboden middelen. Pas dit jaar erkende hij dat hij doping had gebruikt. Gelijk met die bekentenis bracht Landis een spervuur aan beschuldigingen naar buiten naar oud-ploegmaats zoals Lance Armstrong, die hem met doping in aanraking zouden hebben gebracht.

Landis' beschuldigingen, die hij in mei naar buiten bracht, hebben inmiddels wel geleid tot een onderzoek door de Amerikaanse overheid naar dopinggebruik binnen de US Postal-ploeg. Dat lijkt zich vooral op Lance Armstrong te richten, maar ook andere Amerikaanse renners die voor de ploeg reden, zoals George Hincapie, worden onderzocht.


(Foto: Novum)

Teambazen: "Kosten in F1 in de hand houden"

De teambazen in de Formule 1 hebben in Singapore gesproken over hun inspanningen om de kosten in de Formule 1 terug te brengen tot het niveau van begin jaren '90. Voormalig FIA-president Max Mosley had hier vorig jaar op aangedrongen om de nieuwkomers in de sport HRT, Virgin en Lotus eerlijkere kansen te kunnen geven.

"Vele technologische veranderingen die bedacht waren om de kosten te verminderen hebben dat niet gedaan en in veel gevallen zelfs de kosten opgedreven," zei de teambaas van Lotus Racing Tony Fernandes.

Volgens zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher werkt het verbod op testen niet. "Efficiënter testen zou best eens goedkoper kunnen zijn dan nu het geval is. We maken nu onderdelen en gooien ze weg omdat we ze niet kunnen testen en ze niet blijken te werken." Hij voegde er aan toe dat er zeer dure simulatoren voor het testen in de plaats zijn gekomen.

Met een viercilinder motor en groene technologieën voor 2013 in aantoch pleiten de kleinere teams voor het in de hand houden van de kosten. Ze kunnen niet opboksen tegen de autofabrikanten, omdat de veranderingen veel geld kosten en ze minder middelen tot hun beschikking hebben.

[Upd] Rutte heeft regeerakkoord klaar

Verschillende media melden vandaag dat CDA, VVD en PVV vandaag nog een regeerakkoord kunnen overleggen. Gisteravond onderbraken de drie fractieleiders, respectievelijk Verhagen, Rutte en Wilders, rond half twaalf de gesprekken.

Vandaag zullen de gesprekken worden voortgezet, waarna de fracties zich morgen over het akkoord kunnen buigen. De inhoud van het akkoord wordt waarschijnlijk pas donderdag bekendgemaakt. Het CDA-congres zou zich dan zaterdag kunnen uitspreken over het regeerakkoord met gedoogsteun van Wilders.

Verhagen beantwoordde de vraag of hij bezig was met de laatste loodjes gister met 'dat weet je nooit'. Struikelblokken lijken te liggen bij de sociale zekerheid en de zorg. De Volkskrant meldt dat de partijen het over onder andere de Wajong nog oneens zijn. De VVD wil die uitkering beperken tot gehandicapten die helemaal niet meer kunnen werken, een maatregel die een miljard euro op zou leveren. Bij PVV en CDA ligt dat echter gevoelig. Ook over de verkorting van de maximale looptijd van de WW zijn de partijen het nog oneens.

Trouw weet dat in ieder geval de overheid grondig wordt gereorganiseerd. Er komen minder ministeries, met maximaal elf ministers en acht staatssecretarissen. Ingewijden zeggen dat Wonen, Wijken en Integratie naar het sterk ingeperkte Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat, dat zelf veel veiligheidstaken in zal leveren aan het nieuwe Ministerie van Veiligheid. Ook Justitie zal daar ondergebracht worden.

Na een mogelijk 'ja' van het CDA-congres zaterdag, zal Rutte maandag benoemd kunnen worden tot formateur. Half oktober zou het kabinet dan door het staatshoofd beëdigd kunnen worden.

Update 11:41 uur

RTL Nieuws meldt dat overeenstemming is bereikt over een regeer- en gedoogakkoord. De in het akkoord gemaakte afspraken worden morgen aan de fracties gepresenteerd. Als de achterban van het CDA aankomende zaterdag akkoord gaat, kan Mark Rutte volgende week ministers gaan zoeken. Een nieuw kabinet kan dan in de  week van 11 oktober een feit zijn.

De formatiebesprekingen haalde vandaag hun honderdelfde dag. Als alles goed gaat, kan er hondervijfentwintig dagen na de verkiezingen van 9 juni een kabinet zijn.

'Studenten betalen te veel huur'

Studenten in Nederland betalen jaarlijks honderd miljoen euro te veel aan huur. Dit schrijft de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een persbericht. De LSVb heeft daarom de website www.checkjekamer.nl in het leven geroepen, zodat studenten eenvoudig hun wettelijk maximale huur uit kunnen rekenen. Betalen ze te veel, dan geeft de LSVb tips om de huur omlaag te krijgen.

De LSVb verzamelt de ingevulde gegevens van de online checklist om een duidelijk beeld te krijgen hoeveel meer huur studenten betalen dan wettelijk is toegestaan. In 2009 bleek dat tweederde van de op kamers wonende studenten gemiddeld 65 euro per maand te veel huur betaalde. LSVb-voorzitter Sander Breur: "In 2009 zijn de studenten van Nederland voor honderd miljoen euro opgelicht door hun huisbazen en we ontvangen geen signalen dat het dit jaar beter gaat."

Deze week houdt de LSVb weer de jaarlijkse Check-je-kamerweek. Tijdens deze week kunnen studenten controleren of ze niet te veel huur betalen en of ze recht hebben op huurtoeslag. Ook kunnen ze checken of ze veilig wonen bij brand en hoe de servicekosten van hun kamer moeten zijn opgebouwd. Een Check-je-Kamertour gaat de komende dagen in Groningen, Amsterdam, Nijmegen, Delft, Zwolle en Wageningen op pad om studenten te wijzen op het initiatief.

Gyan mogelijk verder in Hoofdklasse

De Ghanese ex-prof Christian Gyan vervolgt zijn loopbaan mogelijk in de Hoofdklasse. Gyan is momenteel op proef bij Leonidas en speelt vanavond mee in een oefenduel van de zondagamateurs. Als Gyan fit genoeg oogt en qua niveau voldoet aan de eisen van trainer John Hoeks, wil Leonidas de overschrijving direct regelen.

De 31-jarige Gyan speelde tussen 1996 en 2007 voor Feyenoord en Excelsior. In de Kuip groeide de Ghanees uit tot een cultheld. Hoewel hij nimmer een vaste waarde was, stond hij er altijd als de trainers een beroep op hem deden. Dit maakte hem zeer populair bij de supporters. Gyan speelde 125 competitieduels als prof in de Eredivisie en Jupiler League.

Mocht Gyan daadwerkelijk voor Leonidas gaan voetballen, zal hij niet de eerste ex-prof in de selectie worden. Ook Fernando Derveld, Edinho Pattinama, Rui Monteiro, Edwin van Bueren en Brutil Hosé spelen immers bij de club uit de Rotterdamse wijk Schiebroek.

Moskee in Groningen beklad met leus

Een moskee in Groningen is maandagnacht beklad met de tekst 'maak ons niet kwaad'. Ook is bij een kozijn geprobeerd brand te stichten, meldt de politie. Het is niet bekend wie de daders zijn.

De moskee in het park Selwerd werd in maart nog besmeurd met bloed. Toen werden ook de kop van een wild zwijn en dierlijke ingewanden achtergelaten. Loco-burgemeester Frank de Vries sprak toen van een daad die 'niet in onze stad past'.

[Upd] Israëlische marine entert Joodse actieboot

Een boot met tien Joodse activisten uit Israël, Europa en de Verenigde Staten nadert de Gazastrook. De activisten willen de Israëlische blokkade van het gebied doorbreken.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dinsdag dat de boot wordt tegengehouden, als de activisten het bevel om om te keren negeren. "We zijn op alles voorbereid. Het zou geweldloos kunnen verlopen, maar geweld is niet uitgesloten. Het hangt van de activisten af", aldus de zegsman

Aan boord is een 82-jarige man die de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Hij ziet het als zijn plicht te protesteren tegen 'de onderdrukking en de opsluiting van zo veel mensen in Gaza, onder wie meer dan 800.000 kinderen'.

In mei bestormde het Israëlische leger een boot met activisten. Negen opvarenden kwamen om.

Update 12:46
Inmiddels is de boot 'op vreedzame wijze' geënterd door een paar Israëlische commando's. De boot wordt inmiddels naar de Israëlische stad Ashdod gesleept.

Kort voordat de commando's aan boord gingen, riep de Israëlische marine de boot op om terug te keren. Toen de boot niet wilde wijken, sneed een Israëlisch oorlogsschip de catamaran van de activisten de pas af en enterden enkele commando's het schip.

[Upd] Hyves bekijkt mogelijke overname

Aandeelhouders van de netwerksite Hyves praten met diverse gegadigden over een mogelijke verkoop, waaronder Telegraafmoeder TMG. De uitgeverij Sanoma zou hebben afgezien van een overname.

Volgens anonieme bronnen in Het Financieel Dagblad zou het investeringsbedrijf van Joop van de Ende en Hubert Deitnemers de aandelen van Hyves willen verkopen. Doel is om de site in handen te geven van een uitgever. Sanoma schijnt het aanbod af te hebben geslagen, maar TMG is nog in de race.

Van Den Ende & Deitnemers, zoals het investeringsbedrijf van de twee heet, heeft al sinds april 2008 een ´substantieel minderheidsbelang' in Hyves, en zou de huidige verkooppoging doen in samenwerking met andere aandeelhouders.

Uitgeverij Sanoma, die ook nu.nl in handen heeft, zou enkele jaren geleden al belangstelling hebben getoond, maar toen hield Hyves de boot af. De site heeft te maken met behoorlijke concurrentie van Facebook, al maakt oprichter Raymond Spanjaar zich geen zorgen: "Volgens onze statistieken bestaat Facebook niet".

Update 11:56 uur

Het Parool meldt dat een woordvoerder van Hyves in een reactie op het artikel in Het Financieel Dagblad stelt dat de site niet te koop is. Wel hebben 'toonaangevende marktpartijen' zich gemeld, met als doel de site over te nemen. De Britse investeringsbank Jefferies gaat de aanbiedingen bekijken. 

Sutil: "Force India mist Key"

Force India-coureur Adrian Sutil vindt dat zijn renstal de naar Sauber vertrokken technisch directeur James Key mist. De Brit leverde dit seizoen een goede bolide af, maar het Indiase team is na de goede resultaten begin dit jaar ingehaald door andere teams en is nu met Williams in gevecht voor de zesde plaats in het constructeurskampioenschap, een gevecht waar naar verluidt vijf miljoen dollar op het spel staat.

"Ik dacht dat er geen problemen zouden ontstaan en ik heb vertrouwen in de personen die het overgenomen hebben. Zijn opvolger Mark Smith verricht goed werk, maar we hebben wel terrein verloren," zei Sutil tegen Auto Motor und Sport. "Het is voor ons niet meer zo makkelijk om in de top tien van de kwalificatie te komen. Je kunt alleen zien hoe goed iemand is als hij er niet meer is."

Dat het gevecht om de zesde plaats in het constructeurskampioenschap hard wordt gespeeld blijkt wel uit de Grand Prix van Singapore. De Force India-rijders Sutil en Vitantonio Liuzzi startten als zestiende en zeventiende. Liuzzi viel uit, terwijl Sutil als achtste afgevlagd werd. De Duitser kreeg achteraf twintig strafseconden omdat hij buiten de baan was gekomen en er voordeel van had gehad. Daarop protesteerde Force India tegen Williams dat Nico Hülkenberg hetzelfde had gedaan, waardoor de stewards dit protest toekenen en Sutil zo negende werd, voor Hülkenberg.

China waarschuwt Nobelinstituut

China heeft de directeur van het Noorse Nobelinstituut gewaarschuwd de Nobelprijs voor de Vrede niet aan een Chinese dissident toe te kennen, omdat dit de relatie tussen China en Noorwegen geen goed zou doen.

Directeur Geir Lundestad, die tevens secretaris is van het Noorse Nobelcomité, zei dinsdag dat de Chinese onderminister van buitenlandse zaken Fu Jing de waarschuwing gaf toen zij in juni in Oslo op bezoek was. Lundestad zei dat Fu 'waarschijnlijk' de hoogste Chinese regeringsvertegenwoordiger is die een onderhoud met hem heeft aangevraagd.

Lundestad benadrukte dat het Nobelcomité onafhankelijk is en zich in zijn keuze niet laat beïnvloeden door druk van buitenaf.

Consument zoekt vaker vooraf op internet

Consumenten zoeken bij de aankoop van een product steeds vaker vooraf naar informatie op internet. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Thuiswinkel.org en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

De helft van de Nederlanders doet een beroep op het internet bij de aanschaf van producten. Bij ongeveer twintig procent van de aankopen leest de klant reclamefolders en de website van de aanbieder. Bij ruim dertig procent van de aankopen werd de winkel bezocht voor meer informatie.

Volgens het onderzoek wordt het internet vooral gebruikt voor informatie over de prijs en het product, terwijl consumenten in de winkel kijken of het product bij hen past.

Freiburg benoemt Löw tot ere-aanvoerder

Bundesligaclub SC Freiburg heeft Joachim Löw tot ere-aanvoerder benoemd. De bondscoach van Duitsland speelde in zijn actieve carrière in drie periodes in totaal acht jaar voor de club waar hij zijn debuut maakte. Löw is bovendien de speler die de meeste doelpunten maakte voor de Freiburgers. Hij scoorde 81 keer in 252 duels.

De 50-jarige Löw, die sinds 2006 bondscoach is van Die Mannschaft, kreeg het ere-aanvoerderschap door Freiburg-voorzitter Fritz Keller uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de club. Ook als bondscoach heeft hij zich nog ingezet voor Freiburg. In de 106-jarige geschiedenis van de club is hij pas de zesde die tot ere-aanvoerder is benoemd.

Squasher Anjema verder op US Open

Squasher Laurens Jan Anjema heeft de tweede ronde bereikt van de US Open. De Nederlander klopte de Fransman Yann Perrin eenvoudig met 11-4, 11-3 en 11-6. Anjema is als derde geplaatst in Chicago en zal in de tweede ronde spelen tegen de als twaalfde geplaatste Duitser Simon Rosner.

Milou van der Heijden slaagde er bij de vrouwen niet in om door te dringen tot het hoofdschema. Het 19-jarig talent had tegen de Zuid-Afrikaanse Adel Weir twee matchpoints, maar verloor uiteindelijk toch met 11-1, 9-11, 11-8, 15-17 en 5-11. De Nederlandse Natalie Grinham speelt in de eerste ronde tegen Manuela Manetta, terwijl Orla Noom en Vanessa Atkinson tegen elkaar uit gaan komen in hun eerste partij.

'Investeerders bieden Feyenoord 15 miljoen'

Feyenoord wil graag dat een groep investeerders geld in de club steekt. Naar verluidt hebben deze al mondelinge toezeggingen voor een bedrag van vijftien miljoen euro dat in de club gestoken kan worden. De club zal dan bepalen of het genoeg is om 49% van de aandelen aan de investeerders te geven.

De investeerders hebben ook voor Feyenoord enkele eisen. Zo moet de club fuseren met NV Stadion Feijenoord en moeten er twee plaatsen vrij worden gemaakt in de Raad van Commissarissen. Hierdoor krijgen ze de mogelijkheid om invloed op het beleid van Feyenoord uit te oefenen en de club een nieuwe start geven.

Aanrijding Culemborg was poging doodslag

De 22-jarige Culemborgse Marokkaan die op nieuwjaarsmorgen dit jaar drie personen aanreed in de overwegend Molukse Diepenbrockstraat, pleegde daarmee pogingen tot doodslag.

Dat vindt de rechtbank in Arnhem, hoewel de rechtbank ook gelooft dat de man in paniek handelde.

De rechtbank legt de man anderhalf jaar cel op, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Justitie eiste twee weken geleden vier jaar cel.

Aanrijding Culemborg was poging doodslag
Aanrijding Culemborg was poging doodslag (Foto: ANP)

[MotoGP] Capirossi keert in Motegi terug

Loris Capirossi heeft toestemming gekregen om aan de MotoGP Grand Prix van Japan in Motegi deel te nemen. De Italiaan moest de afgelopen race in Aragon overslaan omdat hij in Misano geblesseerd was geraakt aan één van zijn vingers.

Capirossi moest geopereerd worden om het bot in de vinger weer op de goede plaats te krijgen en om een pees in zijn rechterpink weer vast te zetten. Om het herstel goed te laten verlopen moest de Suziki-rijder daarom in Aragon toekijken. Naar eigen zeggen is de 37-jarige coureur nu voor 90% hersteld en gaat het nog iedere dag beter.

Eindhoven Airport dicht door mist

Luchthaven Eindhoven Airport is dinsdagochtend gesloten wegens dichte mist. Vier vertrekkende vluchten zijn geannuleerd. Vijf vluchten die zouden landen op de luchthaven zijn uitgeweken naar Niederrhein Airport in Duitsland en Schiphol. Dat meldt een woordvoerder van het vliegveld.

De luchthaven is sinds 07.00 uur gesloten omdat er door de dichte mist weinig zicht is. De passagiers die naar Duitsland zijn uitgeweken worden met bussen naar Eindhoven vervoerd. De passagiers op Schiphol wachten nog op vervoer. De woordvoerder verwacht dat volgens de laatste weersvoorspellingen het vliegveld rond 11.00 uur weer open kan.

Mist zorgde dinsdagochtend op de weg voor een drukke ochtendspits.

Kim Jong Il herbenoemd als partijleider

De Noord-Koreaanse Arbeiderspartij heeft dinsdag Kim Jong Il herbenoemd als partijleider. Een omroeper van de Noord-Koreaanse staatstelevisie noemde het besluit een 'blijk van absolute steun en vertrouwen'. De omroeper voegde eraan toe dat een 'cruciale' ontwikkeling gaande was, maar gaf verder geen bijzonderheden.

Eerder meldde de Noord-Koreaanse staatstelevisie dat Kims jongste zoon, Kim Jong Un, was bevorderd tot generaal. Het was voor het eerst dat zijn naam in de media officieel werd genoemd. Waarnemers verwachten dat Kim Jong Un de komende tijd op steeds meer belangrijke posten zal worden benoemd, totdat hij uiteindelijk zijn vader zal opvolgen.

Kim Jong Il zelf nam in 1994 het leiderschap over nadat zijn vader, de grondlegger van het communistische Noord-Korea Kim Il Sung, aan hartfalen bezweek.

Over Kim Jong Un is weinig bekend. Aangenomen wordt dat hij 28 is en onder pseudoniem enkele jaren heeft gestudeerd in Zwitserland.


(Foto: Novum)

'AC Milan wil Gerrard voor 35 miljoen'

AC Milan wilvolgens Engelse media een bod van 35 miljoen euro doen om Steven Gerrard van Liverpool naar Milaan te halen. Het is de bedoeling dat de middenvelder, die zijn dertiende seizoen voor The Reds speelt, in januari overkomt.

Ook dit jaar vallen de resultaten bij Liverpool tegen. Gerrard liet deze week al weten dat zijn club de landstitel alvast kon vergeten. Mede dankzij de al jaren teleurstellende resultaten van de club hoopt Milan de speler te kunnen overhalen. Bovendien spelen de rossoneri in de Champions League.

Rondom de aanvoerder van Liverpool gaan elke transferperiode geruchten, maar de club slaagde er steeds in om zijn sterspeler te behouden. 

Nieuw paspoort in de maak

Nederland krijgt vanaf oktober volgend jaar een nieuw paspoort. De bedoeling is dat de beveiliging wordt verbeterd zodra nieuwe technologie beschikbaar wordt, schrijft het Nederlands Dagblad dinsdag op basis van de aanbestedingsbrief van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA).

Met de Franse fabrikant Sagem Identification wordt afgesproken dat het reisdocument de komende tien jaar op elk gewenst moment kan worden aangepast. Het bedrijf moet ook zelf onderzoek doen naar mogelijke beveiligingslekken. Het huidige paspoort werd in 2006 ingevoerd. Het heeft een chip en biometrische gegevens.

De chip van het huidige paspoort werd in 2008 gekraakt, maar dat zou niet de reden zijn dat een nieuw paspoort wordt ingevoerd. Beveiliging van paspoorten is volgens Bijleveld 'een ratrace waarbij doorlopend vernieuwing nodig is om vervalsers en fraudeurs voor te blijven'.

Te veel regeldruk voor schooldirecteuren

Het aantal instanties waar schooldirecteuren zich moeten verantwoorden, moet worden teruggebracht tot een. Dat stelt het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal).

Nu moeten schooldirecteuren zich verantwoorden bij minstens negen partijen, zoals de onderwijsinspectie, gemeenten en het ministerie van Onderwijs. Doordat hier overlap en inconsistentie in zit, worden zij met te veel administratieve lasten geconfronteerd. Het moet volgens het Actal voldoende zijn als de directeuren een keer per jaar aan een instantie cijfers geven.

Het ministerie moet hier volgens het college het voortouw in nemen. De lasten voor schooldirecteuren zouden door het plan worden verlaagd. Actal heeft naar aanleiding van het onderzoek naar de regeldruk voor schooldirecteuren een brief gestuurd naar onderwijsminister André Rouvoet (CU).

[NBA] James: "Ik bepaal mijn eigen lot"

Lebron James kreeg van twee basketballegendes kritiek te verduren over zijn overstap naar de Miami Heat. Daar zal hij gaan samenspelen met twee andere topspelers uit de NBA: Dwyane Wade en Chris Bosh. Michael Jordan en Magic Johnson noemden deze stap onverstandig.

"Jordan en Johnson zijn grote namen, maar ik kan mijn leven niet op hen afstemmen. Ik moet mijn eigen lot bepalen", aldus James die al twee keer werd verkozen tot meest waardevolle speler van de NBA maar nog nooit kampioen werd. "Veel mensen vertellen je wat je moet doen met je leven, maar de meesten hebben hun eigen leven niet eens op orde," aldus de sterspeler die daarmee aangeeft dat hij weinig kan met de negatieve geluiden rondom zijn transfer.

Keiharde actie in Enslaved-trailer

Een apocalyptische wereld die niet grijs en bruin is maar groen en vol planten. Dat is de wereld van Enslaved. In de game speel je als Monkey die door omstandigheden vast zit aan een meisje genaamd Trip. Samen zullen ze zich moeten redden in een wereld vol rare robotten.

De game verschijnt volgende week voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. Vandaag is er een nieuwe trailer voor de game verschenen waarin we de actie goed kunnen zien.

Duitsers enorm enthousiast over New Kids

De opmars van de New Kids is niet meer te stuiten. Na Nederland en Vlaanderen al te hebben veroverd, zijn nu onze oosterburen aan de beurt.

En met succes. De in het Duits nagesynchroniseerde filmpjes over de asociale, Brabantse jongeren zijn op YouTube al miljoenen malen bekeken. Het dorp Maaskantje is nu zelfs ook een bedevaartsoort voor Duitse fans geworden.

De hoofdrolspelers hebben zelf de stemmen opnieuw ingesproken voor de Duitsers. "Het is een beetje een Duits Brabants taaltje geworden" vertelt Steffen Haars, mede-bedenker van de New Kids. Vaste oneliners als 'verrekte mongol' en 'wat jonge' zijn vertaald naar 'verrückter Mongol' en 'was Junge'.

Het was eigenlijk de bedoeling om voor Duitsland tien aparte filmpjes op te nemen. Dankzij het plotselinge succes worden nu ook alle Nederlandse afleveringen in het Duits ingesproken. De New Kids denken er nu over na om de film, die vlak voor Kerst in de vaderlandse bioscopen draait, ook bij onze oosterburen uit te brengen.


'Wer ist hier der Imbis, du oder ich?!'

Zombies maaien in Blood Drive-trailer

Begin september werd de game Blood Drive uitgelekt door de Britse leeftijdsclassificatiedienst. In deze nieuwe game van Activision staat het neermaaien van zombies met racemonsters centraal.

Daarnaast zul je ook andere spelers te lijf moeten gaan met deze verschillende voertuigen. De game bevat veel bloed en grof taalgebruik. Dit alles wordt mooi getoond in de eerste trailer voor de game die jullie hieronder kunnen zien.

Blood Drive verschijnt voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

CD: Valient Thorr - Stranger

In 1957 landde een UFO in Arizona met 200 bemanningsleden aan boord. Zij claimden afkomstig te zijn van Venus en kwamen in de gedaante van een mens om de aarde spiritualiteit uit andere dimensies van het universum bij te brengen. Jaren gingen voorbij, totdat ergens begin jaren negentig een Duitse vrouw vertelde dat zij Omnec Onec heette en zich 'de ambassadrice van Venus' noemde. Weer zo'n tien jaar later zou in het jaar 2000 een Amerikaanse hardrockband, Valient Thorr genaamd, claimen destijds met de befaamde UFO te zijn meegereisd. Onlangs verscheen hun vierde officiële album 'Stranger'.

Arnautovic: "Ik zet nu drie wekkers"

Marko Arnautovic speelt inmiddels voor Werder Bremen. De voormalige speler van FC Twente heeft naar eigen zeggen een betere discipline.

Na een succesvol seizoen bij Twente werd Arnautovic verhuurd aan Inter. De club uit Milaan had een optie tot koop opgenomen in de verbintenis, maar maakte hier geen gebruik van. Arnautovic kwam namelijk amper aan de bak bij de kampioen van Italië. Naar eigen zeggen kwam dit doordat hij geen goede mentaliteit had. Nu is dat anders.

"Nu zet ik drie wekkers. Ik heb een betere discipline", zegt de speler die het woensdag met Werder Bremen opneemt tegen zijn oude club. Ook komt hij nog te spelen tegen FC Twente in de groepsfase van de Champions League. Volgens Arnautovic is er een groot verschil tussen Inter en de club waar hij nu speelt. "Bij Werder is het team belangrijk. Dat was bij Inter heel anders. Daar was iedereen op zichzelf."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over kraakmisbruik.

Dat mag op z’n minst verrassend worden genoemd. Amsterdam gaat vanaf vrijdag zo’n 200 gekraakte panden ontruimen. Een ommekeer, want Amsterdam had eerder laten doorschemeren, de nieuwe antikraakwet niet te gaan handhaven. Amsterdam begint met het ontruimen van panden van waaruit overlast wordt veroorzaakt.
 
En daarmee legt Amsterdam de vinger op de zere plek. Vroeger ging kraken over strijd tegen de woningnood, maar tegenwoordig zijn veel kraakpanden gewoon goedkoop onderdak voor criminelen:

Enrique Iglesias kon niet genieten van succes

Enrique Iglesias heeft de eerste jaren van zijn carrière niet genoeg genoten van zijn succes. "Ik genoot er minder van en zat nauwelijks stil om de boel te analyseren", realiseert de 35-jarige zanger zich nu.

"Toen ik dertig werd, besefte ik pas echt: mijn god, ik heb de tijd helemaal niet gehad om er van te genieten. Terwijl ik zo bevoorrecht ben, omdat ik kan doen waar ik van houd", legt Enrique maandag uit in het AD. "En dan besef je: waar ben ik mee bezig? Maar als je te veel van iets hebt, ga je het voor lief nemen."

De zanger heeft een zware tijd achter de rug. Tijdens de opnamen van zijn laatste album overleed zijn hond aan kanker. "Vooral de laatste maand was een hel", zegt Enrique. Het album Euphoria verscheen deze zomer en bevat de hit I Like It, met rapper Pitbull.


(Foto: Novum)

D66 wil stresstest voor schatkist

D66 wil dat het kabinet laat nagaan of de schatkist grote financiële risico's loopt als zich een nieuwe crisis zou voordoen. Zo'n 'stresstest' zou volgens D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees uitgevoerd kunnen worden door bijvoorbeeld het Centraal Planbureau (CPB).

Koolmees komt dinsdag met zijn voorstel tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer, het debat over de vorige week gepresenteerde Miljoenennota. "Naast de kredietcrisis staat Nederland nog voor andere grote uitdagingen, zoals de vergrijzing en oprakende aardgasvelden. Ook staat de belastingbetaler voor grote bedragen garant. Ik wil weten of de schatkist tegen die risico’s bestand is, ook als er een nieuwe crisis komt", aldus Koolmees.

De D66'er wijst erop dat de overheid op allerlei manieren financieel garant staat en dat de hoeveelheid garanties de afgelopen jaren is toegenomen. Het gaat dan om onder meer de Nationale Hypotheekgarantie, een garantstelling voor spaargeld, exportkredietverzekeringen en garanties op leningen van banken. "De risico’s moeten weer terug naar de markt, waar ze horen."

Eerder dit jaren zijn bij banken stresstests uitgevoerd om te zien of ze bestand zijn tegen drama's als een nieuwe financiële crisis, het instorten van de huizenmarkt of de val van de dollar. D66 wil dat ook de Nederlandse overheid in verschillende scenario’s laat bekijken of er voor de begroting voldoende buffers zijn. Het zou voor zover bekend de eerste keer zijn dat een land zijn begroting laat testen.

D66 wil stresstest voor schatkist
D66 wil stresstest voor schatkist (Foto: ANP)

Film: Legend of the Guardians (Legende van Ga'Hoole)

Nu bijna alle films in 3D zijn, zal het niet verbazingwekkend zijn dat er weer een nieuwe animatiefilm uit is in 3D. Maar in tegenstelling tot andere films die 3D meer als verwerpbare gimmick gebruiken dan als techniek, was al vanaf de trailer te zien dat The Legend of the Guardians een mooie 3D film ging worden met als hoofdrolspelers een stel uilen, wat we nog niet eerder hebben gezien. Maar heeft de film naast dit mooie uitgangspunt ook de benodigde ingrediënten om een goede film te worden?

Kim Jong-un benoemd tot generaal Noord-Korea

De zoon van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is maandag benoemd tot generaal. Het was voor het eerst dat de Noord-Koreaanse staatsmedia melding maakten van de ongeveer 27 jaar oude 'kroonprins' Kim Jong-un.

De dochter van Kim Jong-il, Kyong-hui, werd eveneens benoemd tot generaal. De benoemingen hebben plaats aan de vooravond van het Zevende Congres van de Arbeiderspartij, een top die waarschijnlijk de opmaat vormt voor de opvolging van Kim Jong-il door zijn zoon.

Kim Jong-il zou in 2008 zijn getroffen door een beroerte, waarna hij zelden nog in de openbaarheid kwam.

Kim Jong-un benoemd tot generaal Noord-Korea
Kim Jong-un benoemd tot generaal Noord-Korea (Foto: ANP)

Regering VS pleit voor stamcelonderzoek

De Amerikaanse regering heeft maandag voor een hof van beroep gepleit voor terugdraaiing van een verbod op financiering van stamcelonderzoek met overheidsgeld. Volgens de regering wordt door het verbod onherstelbare schade toegebracht aan het ontwikkelen van mogelijk levensreddende medische behandelingen.

Een lagere rechtbank in Washington blokkeerde een maand geleden de financiering van stamcelonderzoek, omdat daarmee de wetgeving rond de financiering van het vernietigen van embryo's zou worden overtreden. De regering ging tegen deze uitspraak in beroep. Het hof van beroep gaf de regering vervolgens voorlopig toestemming voor de financiering. De regering mag doorgaan met de financiering, totdat het hof een beslissing heeft genomen.

De zaak werd aanhangig gemaakt door een christelijke groepering, die zich sterk maakt voor de adoptie van menselijke embryo's die in vruchtbaarheidsklinieken worden bewaard.

FC Groningen houdt Blind in de gaten

Daley Blind keert mogelijk terug naar FC Groningen. De club die hem vorig seizoen huurde houdt de verdediger in de gaten.

Bij Groningen ontwikkelde Blind zich voortreffelijk en werd door trainer Martin Jol teruggehaald naar Ajax. In Amsterdam zit Blind echter vaak op de bank. Bij FC Groningen is Blind vervangen door Maikel Kieftenbeld, die het ook niet slecht doet. "Maikel doet het goed. De noodzaak voor een vervanger bestaat dus niet", aldus Huistra tegenover Voetbal International.

"We zijn gecharmeerd van Daley", zegt scout Grads Fühler. "Hem uit het oog verliezen doen we zeker niet. Als hij tot de winterstop geen speelminuten krijgt bij Ajax, staat Daley misschien meer open voor Groningen."

Muster weer op ATP-ranglijst

Thomas Muster heeft weer een plaatsje op de ATP-ranglijst veroverd. De 42-jarige Oostenrijker bezette gisteren plaats 988 op de wereldranglijst van de tenniselite. De voormalig nummer één van de wereld dankt zijn klassering aan de zege in de eerste ronde van een challenger in Ljubljana. Muster verdiende daarmee zeven punten voor de ATP-ranking.

Muster stond tien jaar geleden voor het laatst tussen zijn tenniscollega's op de wereldranglijst. De Oostenrijker heeft zich ten doel gesteld weer wedstrijden op niveau te gaan spelen. Hij hoopt volgend jaar in de top 250 van de ATP-ranking te staan. Muster won in het verleden 44 toernooien op de ATP-Tour. Hij heeft één grandslamtoernooi, Roland Garros, achter zijn naam staan. De routinier wordt op 2 oktober 43 jaar.

Omroepbaas ziet 'publieke waarde' Bananasplit niet

De Publieke Omroep moet het mes zetten in amusement en sport. Programma's zoals Bananasplit en Wie van de Drie voegen weinig 'publieke waarde' toe, stelt voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep Henk Hagoort dinsdag in een ingezonden brief in de Volkskrant.

Ook is het volgens hem de vraag of de NOS de eredivisie én de Champions League moet uitzenden. Met zware bezuinigingen in het vooruitzicht wordt volgens Hagoort hard gewerkt aan hervormingen.

Scherpe keuzes zouden daarbij nodig zijn. Hij neemt al enkele programma's op de korrel. Mogelijk moet de NOS de Champions League inleveren. Ook zou Boer Zoekt Vrouw meer publieke waarde hebben dan het opnieuw uit de kast halen van Wie van de Drie. Koefnoen past volgens de omroepbaas beter bij de publieke omroep dan Sterretje Gezocht. Paul de Leeuw zou 'meer onderscheidend' zijn dan Bananasplit.

Het gesprek over de bezuinigingen moet volgens Hagoort in alle openheid worden gevoerd. "Ook al raakt dat aan de inhoudelijke autonomie van de omroepen."

De kwaliteit van de programmering mag volgens Hagoort niet worden aangetast. Hilversum is volgens hem bereid keuzes te maken, 'maar we zullen niet toestaan dat de overheid ons in detail voorschrijft hoe en waarop we moeten bezuinigen'.

In augustus zei voorzitter van de nieuwe omroep WNL Fons van Westerloo in De Telegraaf al dat de publieke omroep veel kan bezuinigen op amusement. Ook directeur van de NPS Joop Daalmeijer suggereerde minder amusement uit te zenden.

Hagoort pleitte er eerder voor het aantal omroepen terug te brengen naar vijftien. Nu zegt hij in de krant dat zeven of acht omroepen ook genoeg is om de pluriformiteit te waarborgen. Momenteel zijn er meer dan twintig omroepen.

Uitslag Helmond Sport - FC Zwolle

Gisteravond was in de Jupiler League het laatste duel in de zevende speelronde. Helmond Sport speelde thuis tegen FC Zwolle.

FC Zwolle is er maandagavond niet in geslaagd om de eerste periodetitel te pakken. Tegen Helmond Sport werd het 2-2. Ars schoot de koploper van de Jupiler League in de 24e minuut op voorsprong. Hij faalde niet vanaf elf meter. Op deze manier was FC Zwolle hard op weg naar de eerste periodetitel van het seizoen. Bij winst zou deze namelijk veiliggesteld worden. Maar Helmond Sport begon sterk aan de tweede helft en kwam in de 54e minuut dan ook terecht op gelijke hoogte. Het doelpunt hing al een tijdje in de lucht en uiteindelijk was het Haemhouts die de bal achter doelman Boer kopte. FC Zwolle ging na de gelijkmaker meteen op zoek naar de 2-1, en met succes. Want vijf minuten na de 1-1 bracht Van den Berg Zwolle weer aan de leiding door een prachtig doelpunt. Hij dribbelde de zestien binnen en schoot de bal in de korte hoek hard in het dak van het doel. Een hectische slotfase was het gevolg. De thuisploeg ging weer op zoek naar de gelijkmaker en had wederom succes. Tien minuten voor tijd veroorzaakte Bakkati een strafschop en kreeg daarvoor rood. Andrade schoot de penalty goed binnen. Met tien man kreeg Zwolle het niet meer voor elkaar om de derde treffer te maken. Helmond Sport was in de slotfase nog dichtbij de winnende, maar het bleef bij 2-2. Aanstaande vrijdag wordt er beslist wie er met de eerste periodetitel aan de haal gaat.

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Israël doodt drie Palestijnen

Drie Palestijnen zijn maandagavond omgekomen door een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook. Dat meldden Palestijnse medici.

De drie zouden lid zijn van de militaire tak van de Islamitische Jihadbeweging in Palestina, de al-Quds Brigades. Ze reden in een auto vlakbij het vluchtelingenkamp El Bureij in het midden van de Gazastrook.

Een woordvoerster van het Israëlische leger bevestigde de aanval en zei dat de actie was gericht tegen een groep terroristen die een aanval met raketten op Israël vanuit de Gazastrook voorbereidden.

NS wil ov-chippoortjes open laten

De NS wil de ov-chippoortjes op alle stations net zoals nu het geval is open laten. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. De VVD en de PvdA reageren in de krant verontwaardigd. De NS wil de poortjes onbemand en open laten als het rustig is. Bij drukte moet er personeel bij staan.

Nog maar vijf procent van de treinreizigers gebruikt de chipkaart. Met een gewoon kaartje is het poortje niet te openen. Voor het overgrote deel van de reizigers zou het sluiten van de poortjes dus een gedwongen overstap op de chipkaart betekenen.

"De NS moeten gewoon eens een deadline instellen waarop het papieren treinkaartje verdwijnt", stelt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot in de krant. Hij wijst erop dat juist gesloten poortjes zwartrijden tegengaan.

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma vindt dat minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) de regie naar zich toe moet trekken. SP-Kamerlid Farshad Bashir is echter minder rouwig. "Ik ben altijd al bang geweest dat de NS na het instellen van de poortjes zou willen bezuinigen op conducteurs." Veiligheid wordt volgens hem niet bereikt door poortjes, maar door duidelijk zichtbaar personeel.

Zorgpremie DSW stijgt met 10 euro

Zorgverzekeraar DSW heeft traditioneel als eerste officieel een verhoging van de zorgpremie voor 2011 bekendgemaakt. De prijs van het basispakket stijgt met ongeveer 10 euro naar 99,50 euro per maand. Daarnaast wordt het basispakket verder uitgekleed.

Zoals eerder al bekend werd, verdwijnen de anticonceptiepil en de rollator uit het basispakket. "De stijging van de premie wordt vooral veroorzaakt door een tekort in het zorgverzekeringsfonds van de overheid, door de gestegen zorgkosten en door de verhoogde solvabiliteitseis van DNB", zo schrijft DSW op haar website.

De verwachting is dat alle andere zorgverzekeraars binnenkort ook met een premieverhoging van rond de tien euro komen.

Van Gaal blij met nieuw contract

Louis van Gaal is op papier tot 2012 trainer van Bayern München. De oefenmeester is verheugd met zijn contractverlenging.

"Ik ben blij dat ik nog een jaar langer bij Bayern München mag werken", aldus de Nederlandse trainer die gisteren zijn handtekening zette onder zijn nieuwe contract.

"Het is altijd belangrijk om te winnen en bij een topteam als Bayern heb je die mogelijkheid", gaat hij verder. De contractverlenging komt op het moment dat het niet draait bij Bayern. De ploeg maakt de slechtste start van het seizoen mee sinds 33 jaar.

Vorig jaar begon Bayern ook moeizaam. "Ik had wat moeilijkheden aan het begin. Maar de clubleiding sprak het vertrouwen in me uit en dat gaf ons als team de mogelijkheid om zo bijvoorbeeld de Champions League-finale in Madrid te bereiken."

'Arsenal meldt zich voor Vertonghen'

Arsenal heeft zich volgens Voetbal International gemeld bij Ajax voor Jan Vertonghen.

De verdediger van de Amsterdammers staat nog tot medio 2013 onder contract bij Ajax. Aangezien trainer Martin Jol eerder de waarde van Vertonghen schatte op ongeveer twintig miljoen euro, zal Arsenal met een flink bedrag over de balk moeten komen om hem los te weken bij Ajax.

Arsenal had eerder al dertien miljoen euro over voor Thomas Vermaelen. De landgenoot van Vertonghen heeft een basisplaats afgedwongen bij de club uit Londen en komt dus mogelijk te spelen met zijn voormalige ploeggenoot.

Vertonghen brak in het seizoen 2006/2007 door bij Ajax. Hij werd vervolgens uitgeleend aan RKC Waalwijk waarna hij terugkeerde in Amsterdam. Sindsdien is hij een vaste basisklant bij Ajax en ontwikkelde zich tot steunpilaar van het team.

Oekraïense zakenman toont interesse in Willem II

Een Oekraïense ondernemer heeft interesse getoond in het overnemen van Willem II. De club staat niet onwelwillend tegenover het voorstel.

Tegenover Voetbal International geeft interim-bestuurder Paul Bottelier van Willem II aan dat de interesse is getoond, maar meer ook niet. "Vorige week kwam er iemand naar me toe met de mededeling dat een Oekraïner zich in het circuit had gemeld met de vraag of wij in zijn voor een gesprek. 'Meer weet ik er op dit moment niet van. Niet zijn naam en niet waar hij zijn geld mee heeft verdiend."

Willem II wil best in zee gaan met de ondernemer, maar die moet dan niet teveel te zeggen willen hebben. "Ik heb geantwoord dat de man van harte welkom is bij Willem II. Als iemand geld naar Tilburg wil brengen, dan kunnen wij daar niet op voorhand nee tegen zeggen. Maar die man moet niet denken dat hij de club zomaar kan opkopen. Wij willen zelf de zeggenschap houden."

Een groep investeerders wil niet dat de club in handen komt van een zakenman. "Zij hebben gezegd: als er een buitenlander komt die de club wil overnemen, dan komen wij in actie. Dan leggen wij geld op tafel en zorgen we er zo voor dat Willem II in Tilburgse handen blijft."

Lotus Racing: "Wij bezitten naam Team Lotus"

Lotus Racing heeft gereageerd op het statement van Proton dat het Maleisische bedrijf de rechtenhebber van de naam Team Lotus claimt te zijn. Het team van Tony Fernandes meldt dat het zich geen zorgen maakt over de eventuele stappen die Proton wil nemen om het gebruik van de naam te verbieden.

"Vorige week hebben we Team Lotus terug in de Formule 1 gebracht, door Team Lotus Ventures van David Hunt over te kopen. Dit jaar reden we met een licentie van Group Lotus, maar door het kopen van Team Lotus Ventures, kunnen we vanaf 2011 de naam Team Lotus gebruiken. We gaan het nieuwe seizoen ook in met het volste vertrouwen dat we de rechthebbenden op de naam zijn," zei de directeur van Lotus Racing Riad Asmat.

"Dat wordt tegengesproken door Group Lotus, en we willen daarop reageren, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat. We hebben een rechtszaak aangespannen bij de Engelse rechtbank. We zijn ervan overtuigd dat Team Lotus Ventures de rechten heeft op het gebruik van de naam Team Lotus. Kort geleden heeft Group Lotus de naam Team Lotus proberen te registreren, maar is hier niet in geslaagd."

"De hele discussie over de licentie gaat werkelijk nergens over. Het was een licentie voor een jaar, met sponsoring van Proton. Op het moment dat we de overeenkomst sloten, heeft Group Lotus ons duidelijk gemaakt dat we de naam Team Lotus niet mochten gebruiken, omdat ze hier geen rechten op had. We hebben dit ook nooit proberen te veranderen, tot we dat op juiste wijze konden doen, door het kopen van Team Lotus Ventures."

Babydolfijn overlijdt vlak na bevalling

De babydolfijn die maandagochtend werd geboren in het Dolfinarium in Harderwijk is later die dag overleden. Omdat de moeder Naomi zich niet over hem ontfermde, kreeg het jong zijn ademhaling moeilijk op gang. Dat werd hem fataal.

Het kalf was rond 10.45 uur ter wereld gekomen. Omstreeks 15.00 uur stierf het dolfijntje in het bijzijn van zijn verzorgers. De verslagenheid bij het personeel is groot, laat het Dolfinarium weten.

Deze geboorte was de tweede in korte tijd. Het mannetje Kai, dat op 21 augustus ter wereld kwam, maakt het goed, net als zijn moeder Nynke.

Katja Leendertz terug in Nederland

De 9-jarige Katja Leendertz is weer terug in Nederland. Dat maakten de advocaten van haar moeder maandag bekend. Het meisje uit Ede werd in mei vorig jaar door haar Amerikaanse vader meegenomen naar de Verenigde Staten. Na een slepende juridische procedure moest Katja terug naar Nederland.

Het weerzien tussen Katja en haar moeder was maandag emotioneel, staat in een persverklaring. Moeder en dochter zagen elkaar een jaar geleden voor het laatst.

Katja Leendertz terug in Nederland
Katja Leendertz terug in Nederland (Foto: ANP)

'Externen overheid verdienen meer dan norm'

Zelfstandige bestuursorganen betalen externen nog altijd ver boven de balkenendenorm. Het UWV, het Kadaster en de Sociale Verzekeringsbank betaalden vorig jaar interim managers en consultants ruim meer dan 188.000 euro. Sommige externen verdienden ruim drie ton, de duursten zelfs meer dan vier ton, blijkt uit cijfers die Nieuwsuur maandag publiceerde.

Zo betaalde de Sociale Verzekeringsbank een projectmanager 468.000 euro, en het UWV een interim-manager 446.000 euro. Vanuit de politiek is geschokt gereageerd. "Dit kan niet en het mag niet," zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. "Het gaat hier om instanties die worden betaald uit publiek geld, en die horen zich aan een limiet te houden", meent CDA-Kamerlid Margreeth Smilde.

In 2008 en 2009 kregen achttien interimmers meer dan driehonderdduizend euro betaald voor maximaal een jaar werk. "Deze cijfers laten zien dat een beroep op het fatsoen van deze mensen geen enkele zin heeft en de politiek een norm moet stellen," reageert SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Vorig jaar nam de Kamer een motie aan die een plafond van 235.000 euro stelt aan de inhuur van externen bij de overheid. Deze limiet is echter niet bindend.

Valkyria Chronicles II

Het eerste deel van Valkyria Chronicles uit 2008 kreeg hele goede cijfers van de media en het staat zelfs in het Guinness World Records als beste strategische RPG op de PlayStation 3. De verkopen in Amerika vielen erg tegen. Later, in 2009, kwam er een prijsverlaging en een anime gebaseerd op het spel, en trok dat wat bij. Gelukkig hebben de makers besloten een tweede deel te maken en het ook in het Westen uit te brengen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.