Klink: kip eten is veilig

Kip eten is en blijft veilig, ook al is dit jaar voor het eerst iemand overleden aan een resistente bacterie die veel bij kippen voorkomt. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) dinsdag gezegd.

"Als de keukenhygiëne in acht wordt genomen, kan kippenvlees goed genuttigd worden", zei Klink in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Zo mag rauw kippenvlees niet in aanraking komen met keukengerei of met andere etenswaren, en moet het snel worden verhit.

Een onderzoeker van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde maandag dat in januari een vrouw is overleden aan een bacterie die resistent is tegen antibiotica en die ook vaak voorkomt bij kippen. Voor zover bekend was het de eerste keer dat iemand overleed als gevolg van een besmetting met zo'n resistente bacterie.

Volgens Klink is het niet zo dat deze onderzoeker heeft gezegd dat kippenvlees uit de handel moet worden genomen. "Dat is wel gesuggereerd, maar dat was ten onrechte", zei Klink.

"De voedselveiligheid is niet in het geding", benadrukte ook minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA). Zij wees er verder op dat het kabinet wil dat er in 2013 vijftig procent minder antibiotica worden gebruikt in de veehouderij.


Klink: kip eten is veilig (Foto: Novum)