Valkyria Chronicles II

Valkyria Chronicles II

Het eerste deel van Valkyria Chronicles uit 2008 kreeg hele goede cijfers van de media en het staat zelfs in het Guinness World Records als beste strategische RPG op de PlayStation 3. De verkopen in Amerika vielen erg tegen. Later, in 2009, kwam er een prijsverlaging en een anime gebaseerd op het spel, en trok dat wat bij. Gelukkig hebben de makers besloten een tweede deel te maken en het ook in het Westen uit te brengen.

Uren, dagen zelfs maanden heb ik het eerste deel gespeeld. Het verhaal, de tekenstijl en de tactische mogelijkheden om een missie uit te spelen bleven me trekken. Toen ik hoorde dat er een vervolg kwam was ik dan ook erg benieuwd. Hebben de ontwikkelaars de kleine minpuntjes uit het eerste deel opgelost en weer een meeslepend verhaal kunnen verzinnen?

War, what is it good for?

Het verhaal in Valkyria Chronicles II speelt zich weer af in een fictief Europa. Er zijn twee ruziënde grootmachten: de Empire in het oosten en de Federation uit het westen. Gallia, een klein landje tussen deze twee in, is aan het opkrabbelen van de hevige strijd ten tijde van deze oorlog. The Empire probeerde in het eerste deel het land in te lijven, zodat ze genoeg Ragnite, een kostbare brandstof die ten overvloede aanwezig is in Gallia, zouden hebben om de oorlog te winnen. Gallia heeft deze inval tegen kunnen houden en de wederopbouw is gestart.

Er zijn spanningen in Gallia, want een Darcsen is leider geworden in het land. Darcsen is een ras met een nogal negatief verleden in Gallia, waardoor mensen eeuwen daarna nog steeds een discriminerende houding tegenover Darcsen mensen nemen. Vooral de mensen in het zuiden van het land zijn fel tegen deze nieuwe leiding. Zo fel dat ze een staatsgreep beginnen en alle Darcsen het land uit willen gooien of, bij verzet, doden.
Omdat het leger erg uitgedund is door de oorlog tegen de Empire en er wetten zijn die verbieden het leger in te zetten tegen burgers, moeten de soldaten in opleiding deze burgeroorlog een halt toe roepen.

En zo bestuurt de speler Class G, de slechtste militaire klas van de academie. Hoofdrolspeler is Avan Hardings, die in het leger is gegaan om de dood van zijn broer te onderzoeken. Hij is de leider van Class G, die volzit met soldaten en hun eigen persoonlijke problemen en intriges. Genoeg verhaallijnen en plotwendingen om het verhaal weer meeslepend te maken.

Valkyria Chronicles II

Weapon of choice

Het spel is een strategische RPG. Wat is er strategisch en wat is er RPG aan? Het beste is dit uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. De voorbereidingen voor de missies beginnen op de academie. Je hebt de beschikking over soldaten in opleiding, die je kan laten trainen om ze beter op het slagveld te maken. Je kunt ook de wapens laten verbeteren, zodat ze bijvoorbeeld accurater schieten, meer kogels hebben, of meer schade doen aan de vijand. Ook de outfits kun je verbeteren, zodat ze meer schade kunnen hebben.

Er zijn vijf verschillende typen soldaat: scout, shocktrooper, lancer, engineer en een nieuwe klasse, armored soldier. Deze heeft geen geweer, maar heeft een schild en hamer om heel dichtbij de vijand te kunnen komen zonder schade op te lopen en ze een flink pak rammel te geven. Ook kunnen zij als enige mijnen opruimen. De overige vier klassen komen rechtstreeks uit het eerste deel. De scout is een verkenner met een geweer, de shocktrooper een soldaat met uzi, de engineer kan mensen en tanks oplappen op het slagveld en de lancer is er met zijn bazooka om het betere verdedigingswerk van de tegenstander op te ruimen.
Ook nieuw in dit deel is de specialisatie die elke soldaat afzonderlijk kan krijgen. Zo kan je een scout veteraan maken, zodat alle attributen van de persoon de hoogte in gaan, of je maakt een sniper, zodat je ook soldaten hebt die van lange afstand schade kunnen doen.

Al deze trainingen en specialisaties kosten ervaringspunten en geld, dat je kan verdienen door het met succes doorlopen van een missie. En missies zijn er zat. Zo zijn er de missies die het verhaal verder laten gaan, maar er zijn ook genoeg missies om te oefenen op school, een verhaal van een soldaat verder uitbreiden, en er is ook nog een competitie aan de gang op school. De missies zijn gevarieerd genoeg om boeiend te blijven.

Valkyria Chronicles II

Walk this way

Eenmaal een missie gekozen zul je soldaten moeten plaatsen op de kaart. Je mag vier soldaten in één gebied zetten. Als de missie bestaat uit meerdere gebieden, dan geldt dat je vier soldaten per gebied en in totaal zes soldaten op alle kaarten kan zetten. Je moet dus kiezen, welk type soldaat is het best voor een bepaalde missie. Je krijgt voor de missie te zien wat voor type soldaten de vijand heeft ingezet, dat helpt je keuze enorm.

Als je tevreden bent kun je de missie starten. De soldaten worden op de kaart gezet en je krijgt een hoeveelheid commandopunten. Dit spel werkt namelijk turned based. Het werkt net als schaken, jij doet je zetten totdat je commandopunten op zijn, en daarna mag de vijand zijn punten gebruiken. Als je een soldaat kiest om te besturen kost je dat bijvoorbeeld een commandopunt. Een tank besturen kosten twee commandopunten.

Als je een soldaat of tank bestuurt, dan kost lopen stamina. Elke type soldaat heeft stamina, de een wat meer dan de ander. Een scout, een verkenner dus, heeft een betere staminabalk dan een lancer, die een bazooka draagt en dus meer te tillen heeft tijdens het lopen. Let wel op, want als een soldaat klaar is met zijn commandopunt en je kiest hem nog een keer, zal zijn stamina minder gevuld zijn. Dus hoe vaker je een soldaat per ronde kiest, hoe minder ver de soldaat kan voortbewegen. Niets rotter dan dat je nog maar vier stappen verder kan zetten en je soldaat niet meer kan bewegen.

Valkyria Chronicles II