'Studenten betalen te veel huur'

Studenten in Nederland betalen jaarlijks honderd miljoen euro te veel aan huur. Dit schrijft de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een persbericht. De LSVb heeft daarom de website www.checkjekamer.nl in het leven geroepen, zodat studenten eenvoudig hun wettelijk maximale huur uit kunnen rekenen. Betalen ze te veel, dan geeft de LSVb tips om de huur omlaag te krijgen.

De LSVb verzamelt de ingevulde gegevens van de online checklist om een duidelijk beeld te krijgen hoeveel meer huur studenten betalen dan wettelijk is toegestaan. In 2009 bleek dat tweederde van de op kamers wonende studenten gemiddeld 65 euro per maand te veel huur betaalde. LSVb-voorzitter Sander Breur: "In 2009 zijn de studenten van Nederland voor honderd miljoen euro opgelicht door hun huisbazen en we ontvangen geen signalen dat het dit jaar beter gaat."

Deze week houdt de LSVb weer de jaarlijkse Check-je-kamerweek. Tijdens deze week kunnen studenten controleren of ze niet te veel huur betalen en of ze recht hebben op huurtoeslag. Ook kunnen ze checken of ze veilig wonen bij brand en hoe de servicekosten van hun kamer moeten zijn opgebouwd. Een Check-je-Kamertour gaat de komende dagen in Groningen, Amsterdam, Nijmegen, Delft, Zwolle en Wageningen op pad om studenten te wijzen op het initiatief.