'Te laat betalen wordt veel duurder'

Een nieuwe wet die consumenten moet beschermen tegen hoge incassokosten kan wel eens heel averechts gaan uitpakken. Bedrijven brengen regelmatig hoge incassokosten in rekening aan consumenten die te laat betalen. Deze bedragen zijn soms zo hoog, dat de politiek heeft besloten om de kosten die daarvoor in rekening gebracht mogen worden te beperken tot veertig euro. Dit blijkt uit een nieuw wetsvoorstel.

Hier valt echter veel tegenin te brengen. Marcel van Es, directeur van Intrum Justitia, zegt het volgende: "Dit is te weinig om consumenten op een effectieve manier te manen aan hun verplichtingen te voldoen of te kunnen overleggen over een haalbare betalingsregeling. Bedrijven zullen daardoor vaker en sneller hun toevlucht nemen tot gerechtelijke incasso. Dit heeft zeer vervelende gevolgen voor de consument."

Ook zal er een enorme toename van zaken bij de kantonrechter komen. Een incassozaak via de kantonrechter kost minstens vierhonderd euro. Mocht een consument een dergelijke zaak verliezen, zal hij deze kosten moeten ophoesten. Uit de praktijk blijkt dat een kantonrechter in 90% van de gevallen de schuldeiser gelijk zal geven. De kosten worden door dit wetsvoorstel dus juist veel hoger, in plaats van lager.