Tekort aan narcosemiddel VS houdt executies op

De voltrekking van doodvonnissen wordt in sommige Amerikaanse staten opgehouden door een tekort aan een van de middelen die bij de dodelijke injecties worden gebruikt. Het gaat om natriumthiopental, een stof die het bewustzijn uitschakelt voordat andere stoffen de spieren doen verslappen en de hartslag doen stoppen.

De enige fabrikant in de Verenigde Staten, Hospira, wijt het tekort aan problemen bij de leveranciers van grondstoffen en denkt dat middel op zijn vroegst in januari pas weer beschikbaar is. Sommige experts twijfelen aan die uitleg, omdat het bedrijf kenbaar heeft gemaakt bezwaar te hebben tegen het gebruik van medicijnen voor executies.

Hospira maakt ook de twee andere middelen die voor de dodelijke injecties worden gebruikt, pancuroniumbromide en kaliumchloride. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA zegt dat er geen door de FDA gecertificeerde producenten van natriumthiopental in het buitenland zijn. Overschakelen op een ander middel kan op juridische of morele bezwaren stuiten.

Verschillende staten hebben vanwege het tekort executies uitgesteld. Tussen nu en eind januari hebben negen staten in totaal zeventien executies gepland.

In Georgia werd maandag het doodvonnis voltrokken van de 31-jarige Brandon Joseph Rhode. Zijn executie was vorige week uitgesteld nadat hij geprobeerd had zelfmoord te plegen. Rhode kreeg de doodstraf voor de moord op een man en diens twee kinderen tijdens een inbraak tien jaar geleden.