Cohen: slechtst denkbare uitkomst formatie

"Dit is de slechtst denkbare uitkomst van de formatie." Dat zei PvdA-leider Job Cohen dinsdagmiddag in reactie op het nieuws dat VVD, CDA en PVV het bijna eens zijn over de vorming van een minderheidskabinet.

"De PVV krijgt heel veel macht, en heel weinig verantwoordelijkheid. Dat is slecht voor het land", meent Cohen.

De fractievoorzitter van de PvdA zei dat hij het akkoord 'heel precies' zal beoordelen op thema's die zijn partij aan het hart gaan. De maatregelen die hem niet zinnen gaat zijn partij 'flink bestrijden'.

Het gaat Cohen te ver om meteen een motie van wantrouwen in te dienen tegen het nieuwe kabinet, om te kijken of de nipte meerderheid van 76 zetels die VVD, CDA en PVV hebben, standhoudt. Hij wil eerst de uitkomst van het CDA-congres afwachten, dat nog moet instemmen met het bereikte resultaat.

Ook andere toekomstige oppositiepartijen gaven de nieuwe regeringscoalitie alvast een schot voor de boeg. Alexander Pechtold (D66) kwalificeerde het regeer- en gedoogakkoord op voorhand als 'onzalig'. Onzalig vanwege het polariserende karakter van het nieuwe kabinet, dat wordt gesteund door de PVV, een partij die volgens Pechtold de vrijheid van minderheden op het spel zet.

"Heel veel mensen zitten hier niet op te wachten", zei SP-fractievoorzitter Emile Roemer. Voor de rest wilde hij eerst het akkoord afwachten. "Ik ben benieuwd wie er het meeste heeft uit gesleept."

Femke Halsema (GroenLinks) sprak de hoop uit dat het nieuwe kabinet geen rechts-ideologische koers zal varen, waardoor volgens haar een deel van Nederland wordt buitengesloten. Verder zei Halsema uit te zien naar de opstelling van het CDA-congres. "Het is een belangrijke keuze die ze moeten maken. Wordt het CDA definitief een conservatieve rechtse partij of blijven ze in het midden en kunnen zo een brug slaan naar andere partijen in het land?"