Landis: "Te lang gewacht met dopingbekentenis"

Peterselieman

Oud-wielrenner Floyd Landis had eerder moeten toegeven dat hij doping heeft gebruikt. Dat zei hij dinsdag tijdens een congres in Australië. Landis was bang dat als hij zijn dopinggebruik na jaren liegen zou bekennen, hij niet meer geloofd zou worden over het wijdverbreide gebruik van prestatiebevorderende middelen in de wielersport.

De Amerikaan won in 2006 de Tour de France, maar die zege werd hem afgepakt nadat hij was betrapt op verboden middelen. Pas dit jaar erkende hij dat hij doping had gebruikt. Gelijk met die bekentenis bracht Landis een spervuur aan beschuldigingen naar buiten naar oud-ploegmaats zoals Lance Armstrong, die hem met doping in aanraking zouden hebben gebracht.

Landis' beschuldigingen, die hij in mei naar buiten bracht, hebben inmiddels wel geleid tot een onderzoek door de Amerikaanse overheid naar dopinggebruik binnen de US Postal-ploeg. Dat lijkt zich vooral op Lance Armstrong te richten, maar ook andere Amerikaanse renners die voor de ploeg reden, zoals George Hincapie, worden onderzocht.


(Foto: Novum)