Iraanse blogger krijgt negentien jaar celstraf

Een Iraanse rechtbank heeft de oprichter van een van de eerste blogs in het Farsi veroordeeld tot 19,5 jaar celstraf. Dat heeft de Iraanse nieuwswebsite Mashreghnews.ir dinsdag gemeld.

De Iraans-Canadese Hossein Derkahshan was een controversieel figuur in de Iraanse internetgemeenschap. Hij was een van de eerste zogeheten bloggers in het Farsi en gaf de aanzet tot een veelheid aan blogs in Iran. De oppositie in Iran kreeg door middel van de blogs een online podium. Derkahshan schreef vanuit Canada kritische stukken over de geestelijk leiders van Iran en in 2006 bracht hij een bezoek aan Israël, de aartsvijand van Iran. Hij zei een brug te willen slaan tussen de bevolking van Iran en Israël.

Later werd Derkahshan echter een fervent aanhanger van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. De blogger bracht in 2008 een bezoek aan Iran en werd gearresteerd. De twee daaropvolgende jaren werd hij regelmatig vastgezet, zonder dat hij met zijn familie of met advocaten kon spreken, aldus mensenrechtenorganisaties.

Derkahshan werd veroordeeld voor de samenwerking met vijandige landen -een verwijzing naar zijn bezoek aan Israël- en het verspreiden van propaganda tegen de regering, het bevorderen van contrarevolutionaire groepen en het beledigen van islamitisch gedachtegoed en religieuze figuren.