Scheringa: "AZ wordt klein gehouden"

De ere-voorzitter van voetbalclub AZ Dirk Scheringa is van mening dat de curatoren zijn club klein houden. Scheringa moest vorig seizoen vertrekken bij de Alkmaarders omdat zijn DSB-bank omviel, iets wat hem nog tot op de dag van vandaag spijt.

Scheringa is blij dat AZ ondanks alles kon overleven. "Als AZ weggevallen zou zijn, was dat niet terecht geweest. AZ was kerngezond. In augustus vorig jaar hebben we in Monaco een meerjarenplan gemaakt en het meeste daarvan is uitgekomen," zei Scheringa tegen NUsport.

In de plannen van Scheringa hield AZ al rekening met het vertrek van de topspelers Mounir El Hamdaoui en Moussa Dembélé. De ere-voorzitter vind het jammer dat ondanks de verkoop van de twee de begroting terug moest naar 25 miljoen euro. "Als je straks geen Europees voetbal haalt, moet de begroting misschien verder omlaag en dan kan het gebeuren dat je in het rechterrijtje terecht komt. AZ krijgt het zwaar, we moeten proberen de aansluiting bij de top te houden."

"Ik had graag betrokken willen blijven bij de club, maar de curatoren besloten anders. Zij waren de baas. Of dat in het belang van AZ was interesseerde ze niet," zei Scheringa die baalt dat er veel onrust rond AZ was, terwijl juist in die periode de club in rustig vaarwater had moeten blijven.

"De ziel ging uit de onderneming. Op geen enkele manier mocht ik betrokken blijven bij de bedrijfsvoering. Dertig jaar aan betrokkenheid, ervaring en kennis wordt zo op de keien gesmeten. Alsof ik helemaal niets betekend heb voor de club. Ik zou ook nu nog AZ aan miljoenen inkomsten kunnen helpen met mijn contacten, netwerk, visie en ideeën. Maar het mag niet van de curatoren. AZ is gered, maar wordt zo wel klein gehouden."