'Externen overheid verdienen meer dan norm'

Zelfstandige bestuursorganen betalen externen nog altijd ver boven de balkenendenorm. Het UWV, het Kadaster en de Sociale Verzekeringsbank betaalden vorig jaar interim managers en consultants ruim meer dan 188.000 euro. Sommige externen verdienden ruim drie ton, de duursten zelfs meer dan vier ton, blijkt uit cijfers die Nieuwsuur maandag publiceerde.

Zo betaalde de Sociale Verzekeringsbank een projectmanager 468.000 euro, en het UWV een interim-manager 446.000 euro. Vanuit de politiek is geschokt gereageerd. "Dit kan niet en het mag niet," zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. "Het gaat hier om instanties die worden betaald uit publiek geld, en die horen zich aan een limiet te houden", meent CDA-Kamerlid Margreeth Smilde.

In 2008 en 2009 kregen achttien interimmers meer dan driehonderdduizend euro betaald voor maximaal een jaar werk. "Deze cijfers laten zien dat een beroep op het fatsoen van deze mensen geen enkele zin heeft en de politiek een norm moet stellen," reageert SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Vorig jaar nam de Kamer een motie aan die een plafond van 235.000 euro stelt aan de inhuur van externen bij de overheid. Deze limiet is echter niet bindend.