Egyptische vastgoedmagnaat krijgt vijftien jaar
De Egyptische vastgoedmagnaat Hisham Talaat Moustafa is dinsdag veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens de moord op de Libanese popster Suzanna Tamim. Zijn eerdere veroordeling tot de doodstraf werd hiermee ongedaan gemaakt.
De zaak heeft de gemoederen in de Arabische wereld flink beziggehouden. Tamim (30) was een bekende zangeres en Moustafa (50) is een invloedrijk lid van de Egyptische regeringspartij die op goede voet staat met de zoon van de Egyptische president Hosni Mubarak, Gamal.
De uitspraak van de rechter kwam als een volledige verrassing, omdat er geen aanwijzingen waren dat het proces klaar was. De verdediging had nog een aantal getuigen die moesten worden gehoord. De verlaagde strafmaat en het moment van de uitspraak zorgen mogelijk voor nieuwe beschuldigingen van politieke invloed in de rechtspraak.
"Het is gewoon een bericht aan advocaten, alsof de rechter wilde zeggen: jullie zijn overbodig", aldus Essam Sultan, een prominent advocaat van de Egyptische oppositie. Sultan vond de straf bovendien erg ongebruikelijk. "De vijftien jaar cel als straf voor samenzwering tot moord bestaat niet in de Egyptische wet", zo zei hij. Volgens Sultan kent de wet voor een dergelijk misdrijf slechts twee straffen: of de doodstraf, of levenslang.
De vastgoedmagnaat werd in mei 2009 ter dood veroordeeld. Volgens de openbare aanklagers betaalde Moustafa twee miljoen dollar aan de gepensioneerde Egyptische politieagent Mohsen El-Sukkary om Tamim in 2008 in Dubai te vermoorden. El-Sukkary werd echter door bewakingscamera's gefilmd. Hij werd in augustus 2008 in Egypte gearresteerd. Rechercheurs uit Dubai reisden naar Caïro om hem te ondervragen, maar kregen al snel Moustafa in het vizier. De Egyptische autoriteiten weigerden Moustafa aan de Verenigde Arabische Emiraten uit te leveren, maar zegden toe hem in Egypte te berechten.
In maart bepaalde het Egyptische Hof van Cassatie dat het proces van Moustafa en El-Sukkary over moest worden gedaan. Volgens het hof waren er procedurele en inhoudelijke fouten gemaakt.