Catalonië stemt voor stieren bij festivals

Het parlement in Spaanse regio Catalonië heeft woensdag met een grote meerderheid voor bescherming van tradities waarbij stieren worden ingezet, zoals bij festivals en dorpsfeesten, gestemd.

In juli stemde Catalonië als tweede Spaanse regio nog voor een verbod op stierenvechten. Veel Spanjaarden vinden het dan ook vreemd dat dergelijke tradities niet tegelijk met het stierenvechten werden verboden.

Dierenrechtenactivisten noemen de tradities -zoals brandende fakkels of vuurwerk aan de hoorns van stieren bevestigen- wreed en weerzinwekkend en zijn van mening dat ze net als het stierenvechten verboden moeten worden. Een andere traditie is een stierenren waarbij waaghalzen op platforms in havens door stieren achternagezeten worden. Meestal vallen de dieren daarbij in zee.

Het Catalaanse parlement stemde woensdag met 114 tegen 14 stemmen voor de wet. Vijf parlementsleden onhielden zich van stemming. De wet is opgesteld door de regerende Catalaanse partij, de centrumrechtse nationalistische coalitie (CiU), en zal volgens hen een juridische leemte vullen door het opstellen van veiligheidsmaatregelen en andere regulaties voor de festivals en feesten. Een verbod op de gebruiken is vooralsnog niet aan de orde.

Een woordvoerder van de CiU, Francesc Sancho, benadrukte eerder woensdag dat de gebruiken niet wreed zijn en niet met stierenvechten vergeleken kunnen worden omdat de dieren blijven leven. De dieren worden op nu beschermd door in de wet bijvoorbeeld vast te leggen hoe lang dergelijke spektakels mogen duren. Een andere eis zou kunnen zijn dat een dierenarts de beesten na afloop onderzoekt op verwondingen of stress, aldus Sancho. Over de brandende hoorns zegt hij: "Als de hoorns wijd genoeg zijn, brandt de stier zich niet."

Alejandra Garcia, een dierenactiviste die deelnam aan de campagne die leidde tot het verbod op stierenvechten, zegt dat stieren wel degelijk lijden tijdens de festivals. "Het is absoluut onnodig dat het dier lijdt als vorm van entertainment, alleen omdat de mensen dan iets leuks te doen hebben in de zomer. Want dat is waar het om gaat", zegt Garcia.

Volgens Garcia geeft de wet activisten echter wel de kans om legale actie te ondernemen als organisatoren van festivals zich niet aan de regels houden. "Voor ons is dit de eerste stap in de richting van een algeheel verbod", aldus Garcia.