FIFA waarschuwt WK-kandidaten 2018 en 2022

Peterselieman

Wereldvoetbalbond FIFA gaat de WK-kandidaten vertellen dat het sluiten van onderlinge deals op uitsluiting komt te staan. De bond reageert daarmee op geruchten dat sommige landen het op een akkoordje willen gooien. In Engeland beschuldigde Lord Triesman, toenmalig voorzitter van de FA, Rusland en Spanje en bijvoorbeeld van dat zij een onderlinge deal hadden gesloten.

Sommige landen zouden afspraken hebben gemaakt over het toekennen van hun stem. "Er zijn veel geruchten over 2018 en 2022. Ik denk dat we goed in beeld hebben wat de negen kandidaten uitspoken", reageert FIFA-secretaris Jerome Valcke in een statement. De bond gaat de verschillende kandidaten vertellen dat de ethische commissie ze in de gaten houdt.

Voor de organisatie van het WK van 2018 zijn Engeland, Rusand, de Verenigde Staten, Spanje/Portugal en Nederland/België kandidaat. Zij doen ook mee om de organisatie van 2022, waarvoor Qatar, Australië, Japan en Zuid-Korea zich hebben aangemeld. Op 2 december wordt duidelijk waar de eindtoernooien worden gespeeld.