NS test winterdienstregeling

De NS test zondag 10 oktober een speciale winterdienstregeling waarbij treinen tussen stations heen en weer rijden in plaats van een langere route af te leggen. De pendelregeling is bedoeld voor extreem weer. De oefening gaat gepaard met overlast voor de reizigers.

Zoals afgelopen winter extra duidelijk werd, kunnen treinen door sneeuw en ijs uitvallen. Als een trein uitvalt, zorgt dat bij de normale dienstregeling voor een kettingreactie. Over het hele traject rijdt dan namelijk geen trein en de ritten die voor de rest van de dag voor de trein stonden gepland gaan allemaal niet door.

Als de treinen pendelen is het veel minder erg als een trein uitvalt, zo is de gedachte. Het leed blijft dan beperkt tot een klein stukje van het traject en de reizigers weten waar ze aan toe zijn. Een pendelsysteem heeft echter ook nadelen: reizigers moeten vaker overstappen en de reistijd wordt langer.

Het omschakelen naar zo'n regeling moet volgens de NS wel worden geoefend. Daarom wordt de dienstregeling zondag 10 oktober uitgeprobeerd. De helft van de treinreizen duurt daardoor tot vijf minuten langer. In bijna een op de tien gevallen kan de extra reistijd een half uur of meer zijn. Honderden extra medewerkers moeten de reizigers op stations begeleiden.

Reizigersvereniging Rover laat in een reactie weten het oneens te zijn met de wijze waarop de oefening wordt uitgevoerd. Volgens Rover is de overlast die de test voor reizigers veroorzaakt buiten proportie. "We vinden het een goede zaak dat NS en Prorail de problemen serieus aanpakken, maar het vrijwillig hinderen van reizigers in hun mobiliteit gaat ons te ver."

Rover ziet meer in een computersimulatie, geeft de vereniging aan. "De praktijksituatie zou er toch heel anders uitzien dan een geplande oefening op een zondag."

Rover-concurrent Maatschappij Voor Beter OV is juist voorstander van de oefening. "Het wordt van tevoren aangekondigd, dus de hinder voor de reizigers valt mee, en een computersimutaie is geen goede manier om het te testen. Maar het uitdunnen van de dienstregeling mag straks natuurlijk niet voor ieder wissewasje gebeuren."