'Chronisch zieke 65-plusser hardst getroffen'

Chronisch zieke 65-plussers met een klein tot gemiddeld aanvullend pensioen worden het hardst getroffen door de geplande bezuinigingen voor volgend jaar. Dat meldt de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) dinsdag, dat het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hiernaar onderzoek heeft laten uitvoeren.

Gemiddeld gaan Nederlanders er een half procent op achteruit. Enkele honderdduizenden chronisch zieken en gehandicapten zouden er volgend jaar tussen de 0,4 tot 3,2 procent op achteruit gaan in koopkracht. De belangrijkste oorzaak is volgens de CG-Raad de hogere eigen bijdrage die ze voor zorg en voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de AWBZ moeten betalen.

Het koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten is volgens de CG-Raad voor het derde jaar op rij hoger dan het gemiddelde koopkrachtverlies. De CG-Raad vindt dat het kabinet Balkenende daarmee een 'volkomen verkeerd spoor' heeft gekozen.

De organisatie vreest daarbij dat het hier niet bij blijft. "Ook het komende kabinet zal met nieuwe bezuinigingen op het gebied van zorg en sociale zekerheid komen. Die kunnen juist chronisch zieken en gehandicapten opnieuw onevenredig hard treffen."

De CG-Raad noemt dit 'onverantwoord'. "Veel chronisch zieken en gehandicapten hebben al een lager inkomen dan gemiddeld." De organisatie roept daarom een komend kabinet op deze groep te ontzien bij de komende bezuinigingen.