Consumptie Nederlandse huishoudens stijgt in juli

Nederlandse huishoudens hebben in juli 0,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De groei was lager dan in juni, toen er sprake was van een herziene toename met 1,5 procent, van de eerder vermelde stijging van 1,3 procent.

De toename in juli is geheel toe te schrijven aan de toegenomen bestedingen aan diensten, meldt het CBS. Nederlandse huishouden gaven 0,4 procent meer uit aan diensten dan een jaar eerder en 0,1 procent minder aan goederen.

De stijging in juli is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een stijging van de consumptie van voedings- en genotmiddelen met 1,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De berekeningen van het statistiekbureau zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Aan duurzame goederen werd in juli echter 0,3 procent minder uitgegeven dan in juli 2009. De afname volgt op een toename van bijna 5 procent in juni, de grootste toename in ruim twee jaar. De daling is met name het resultaat van een minder forse groei van de bestedingen aan consumenten elektronica personenauto's.

Naast de daling van bestedingen aan duurzame goederen gaven de consumenten in juli tevens minder uit aan motorbrandstoffen en energie.