Nederlander wereldkampioen Kolonisten van Catan

Een Nederlander mag zich de komende twee jaar wereldkampioen Kolonisten van Catan noemen. Het is het de eerste keer dat een Nederlander de eretitel wint, meldt de uitgever van het bordspel, 999 Games. Het tweejaarlijkse kampioenschap werd dit jaar voor de tiende keer gehouden. De 24-jarige Erwin Pauëlsen uit Hilversum won in augustus het Nederlands kampioenschap en mocht daardoor voor het eerst meedoen met het wereldkampioenschap in een kasteel in het Duitse Leibertingen. Dat werd het afgelopen weekeinde gehouden. Pauëlsen speelde in de finale tegen Duitsland, Estland en Finland.

De zelfbenoemd 'bevlogen bordspeler' deed mee aan het nationale kampioenschap om na te gaan hoe ver hij kon komen tegen 'échte Catanspelers'. Door dat te winnen mocht hij naar het WK. "Ik wilde in de halve finale komen, maar ik had niet van tevoren bedacht dat ik de finale zou winnen."

Pauëlsen speelde de finale met oranje stukken. Hij had in de laatste beurten de grootste riddermacht en stond na het bouwen van een dorp op acht punten. Door de ontwikkelingskaart stratenbouw te spelen kwam hij in het bezit van de langste handelsroute. Daardoor kreeg hij twee punten erbij en kwam hij op tien punten, waarmee hij had gewonnen.

Van de bedenker van het spel, Klaus Teuber, kreeg Pauëlsen een trofee. Ook krijgt hij een reis voor twee personen naar Florida en een cruise door de Cariben. Woensdag keert de winnaar terug in Nederland.

Kolonisten van Catan is uitgegeven in 1995. Tot 2008 was er ieder jaar een wereldkampioenschap, maar dat werd toen omgezet in een WK om het jaar.