Merkel: hulp arme landen niet oneindig

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat ontwikkelingshulp niet voor onbepaalde tijd kan worden gegeven. Op een top in New York over de Milleniumdoelen die de wereld zich heeft gesteld, zei Merkel dinsdag dat ontwikkelingslanden zelf de verantwoordelijkheden moeten nemen om uit de armoede te komen.

Merkel stelde dat arme landen hun beperkte bronnen zo effectief mogelijk moeten gebruiken. Volgens de bondskanselier is economische en sociale vooruitgang "ondenkbaar" zonder goed bestuur en respect voor de mensenrechten. Merkel zei dat het stimuleren van de markteconomie en het helpen van kleine bedrijven belangrijk is voor het bereiken van economische groei in ontwikkelingslanden.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gaf de westerse wereld de schuld van de armoede in een groot deel van de wereld. "Het veeleisende liberale kapitalisme en de veeleisende internationale ondernemingen hebben het lijden veroorzaakt van talloze vrouwen, mannen en kinderen in heel veel landen", aldus Ahmadinejad. Hij riep op tot de hervorming van "de ondemocratische en onrechtvaardige wereldorde".

In het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN) in New York evalueren wereldleiders deze week de Millenniumdoelen. Die zijn in 2000 afgesproken. De doelen zijn onder meer om het aantal hongerigen te halveren en de sterfte van kleine kinderen met twee derde te verminderen.

Merkel: hulp aan arme landen niet oneindig
Merkel: hulp aan arme landen niet oneindig (Foto: ANP)