FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 mei 2010

Griekenland eind 2011 uit recessie

Het met schulden overladen Griekenland komt tegen eind 2011, na 'twee moeilijke jaren', uit de recessie. Dat heeft de Griekse minister Louka Katseli (Economische Zaken) dinsdag gezegd.

De drastische bezuinigingsmaatregelen van de overheid en stappen om economische groei te stimuleren zullen dan hun vruchten afwerpen. "Het is nu belangrijk om hard te werken zodat we over een paar jaar niet meer praten over het Griekse probleem, maar over het Griekse wonder", aldus Katseli.

De Griekse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 4 procent. Dat maakt het extra moeilijk voor het land om het enorme overheidstekort van 13,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te verlagen.

Gasterra Flames pakken basketbaltitel

Gasterra Flames is er vanavond in geslaagd om voor de derde keer in de historie de nationale basketbaltitel in de wacht te slepen. De Groningse ploeg klopte in het vijfde finaleduel WCAA Giants met 79-74, waardoor de ploeg in de playoffs op een onoverbrugbare 4-1 voorsprong kwam in de best-of-seven-series.

De Giants kwamen in Martiniplaza in Groningen in het eerste kwart op een 16-17 voorsprong, maar gesteund door het sterke thuispubliek sloeg het voormalige Donar in het tweede kwart een groot gat met de ploeg uit Bergen op Zoom: 35-25. Vlak na rust was de score zelfs 42-28 in het voordeel van de thuisploeg, maar daarna kwamen de Giants sterk terug tot 66-66. Robby Bostain nam de thuisploeg in de slotfase van de wedstrijd op sleeptouw, maar de uitploeg de kansen niet wist te benutten. Hierdoor kon er in Groningen na 1982 en 2004 weer een landstitel gevierd worden.

Di Resta moet ook in Turkije toekijken

Force India zal Paul di Resta ook tijdens de Grand Prix van Turkije niet in gaan zetten. De Schot reed dit seizoen al verschillende vrijdagtraingingen in de Formule 1, maar moest in Monaco al toekijken om de vaste rijders meer baantijd te geven. Dit keer maakt hij plaats vanwege de komst van nieuwe onderdelen.

"Het was een late beslissing van het team, maar ik begrijp het volledig. Het team heeft een paar upgrades voor de race in Turkije die de volledige aandacht van de racerijders verdienen," zei Di Resta die zich in de simulator goed voorbereid had op het circuit.

Guitar Hero: Warriors op komst volgens verkoopsite

Volgens de verkoopsite Amazon heeft Activision een nieuwe Guitar Hero in de planning staan, namelijk Guitar Hero: Warriors of Rock, dat dit najaar al uit moet komen.

Of het om een spin-off in de serie gaat of om de nieuwe subtitel van Guitar Hero 6 hangt nog in het midden, daar Activision niet wil reageren op berichten. Het zou raar zijn als Activision twee dezelfde soort games gelijktijdig uitbrengt, alhoewel de uitgave van het bandspel Band Hero anders zegt.

Voor de Xbox 360, PlayStation 3 en Wii zou het spel moeten uitkomen in drie standaarden, namelijk Standard, Guitar Bundle en Super Bundle. Het onderlinge verschil is nog niet duidelijk, alhoewel het voor de hand ligt dat de laatste bundel de meest complete is.

Logo Guitar Hero: Warriors of Rock

Ubisoft Toronto maakt volgende Splinter Cell-game

De nieuwe Toronto-studio van Ubisoft is buiten het zicht om van de pers rustig aan het werk geweest aan in ieder geval twee games, daar Ubisoft vandaag bekend heeft gemaakt dat de nieuwe editie van Splinter Cell en een nog onaangekondigde game worden ontwikkeld door deze studio in samenwerking met Ubisoft Montreal.

Splinter Cell: Conviction-producer Alexandre Parizeau is overgeplaatst naar Ubisoft Toronto voor het nieuwe Splinter Cell-project. De harde kern van het Montreal-team is met hem mee verhuisd. Vanwege de subsidie van de lokale overheid en de investering van Ubisoft zelf, moet Toronto meteen aan de slag met twee triple A-spellen.

Over het tweede project is niets bekend.

Pechtold wil nieuw plan PvdA over AOW

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold wil een nieuw, eerlijk plan van de PvdA over het verhogen van de AOW-leeftijd. Dat laat hij dinsdag via een woordvoerder weten in een reactie op het nieuws dat de PvdA toch niet in 2015, maar pas in 2020 naar een hogere AOW-leeftijd wil.

Pechtold wil echter vooral dat de PvdA met D66 verdedigt dat een geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd nodig is. "Het wordt tijd dat de PvdA helder maakt waar zij voor staat."

De PvdA zou eerder tegen het Centraal Planbureau hebben gezegd de AOW-leeftijd in 2015 te willen verhogen, zodat het geld dat hiermee wordt bespaard zou worden meegerekend in de doorrekening van het verkiezingsprogramma van de partij.

In het NRC Handelsblad zei PvdA-Kamerlid Diederik Samsom dat dit een manier was om het gehele pakket in beeld te krijgen. "Het laatste wat je wilt, is dat je door de methodiek van het CPB je verkiezingsprogramma moet aanpassen", vertelde hij aan de krant.

Ook GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema reageert dinsdag op het 'veranderde' PvdA-standpunt. "Ah nee, de PvdA zou toch van 2006 geleerd moeten hebben dat je een eenmaal ingenomen AOW-standpunt niet verandert", meldt ze via Twitter.

Scholier bekogelt Sarkozy met fles

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft tijdens een bezoek aan een school een plastic fles naar het hoofd geslingerd gekregen. Sarkozy bezocht een school in het probleemgebied Beauvais, ten noordwesten van Parijs, om te praten over geweld op scholen.

Terwijl Sarkozy uitlegde welke maatregelen worden genomen om het aantal geweldsincidenten op school te verminderen gooide een van de aanwezige leerlingen een fles naar de president. De fles miste Sarkozy op een haar na, maar de president gaf geen krimp.

De onderdirecteur van de school, Jerome Rochard, zei in een telefonisch interview, dat onduidelijk was wie van de vijfhonderd aanwezigen de fles gooide.

De Bakker in tweede partij op baan drie in actie

Tennisser Thiemo de Bakker zal morgen op Roland Garros in de tweede partij op baan drie in actie gaan komen. De Nederlander zal het opnemen tegen de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez die als 32e geplaatst is. Voorafgaand aan die wedstrijd staat een vrouwenpartij op het programma.

Ook Michaëlla Krajicek zal morgen voor het eerst in actie komen. Ze zal met haar dubbelspel partner Vania King het opnemen tegen het Roemeens/Oekraïense duo Ioana Raluca Olaru en Olga Savchuk

Vliegtuigje crasht in kantoorgebouw

Een vliegtuigje is dinsdag vlakbij de Canadese stad Toronto in een kantoorpand gevlogen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het is nog onbekend hoeveel mensen er aan boord van het vliegtuigje zaten. Ook is niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen.

Het dak van het gebouw vloog na de crash in brand en delen van het dak vielen naar beneden. Reddingswerkers konden de brand snel blussen en volgens de politie is er niemand die zich in het kantoorpand bevond gewond geraakt.

De politie kon niet zeggen of het vliegtuig wilde gaan landen op het nabijgelegen vliegveld Buttonville of er net juist van was opgestegen.

Google stopt per direct met StreetView

Google is per direct wereldwijd gestopt met het fotograferen van complete straten voor hun dienst StreetView. Reden is een storm van protest in Duitsland omdat de internetgigant de privacy heeft aangetast.

Vorige week werd bekend dat Google gebruik heeft gemaakt van onbeveiligde wifi-netwerken. Deze netwerken werden gebruikt om internetgegevens van nietsvermoedende gebruikers op te slaan. Naar aanleiding van deze ontdekking besloot men in Duitsland vrijdag aangifte te doen.

Ondanks dat ze hun excuses hebben aangeboden, kiest Google eieren voor haar geld. De auto's van Google StreetView blijven voorlopig binnen. Zij zullen worden omgebouwd waarna het oppikken van onbeveiligde netwerken niet meer mogelijk is. Pas na de grondige verbouwing zullen de auto's naar verluidt weer de weg op gaan.

broekloos
Voorlopig geen gekke beelden meer

[UPD] Bioscoop: Top 10 (Nederland en USA)

Wegens het pinksterweekend heeft NVF de top 10 van Nederland nog niet op hun site gezet ten tijde van het schrijven van dit item. Om deze reden zal op dit moment alleen de aanrader van de week en de Box Office van de Verenigde Staten besproken worden. Mocht de NVF de lijst nog deze avond online zetten, dan zal deze in een update erbij gezet worden.

Update: De Nederlandse Top 10 staat er nu ook bij.

'Bijna helft werkende armen komt niet goed rond'

Vier op de tien werkende armen kunnen niet goed rondkomen. Dat blijkt uit een peiling van FNV Bondgenoten. Zo'n 38 procent vindt dat ze daardoor hun kinderen niet kunnen bieden wat ze hen zouden willen geven. Bijna 45 procent van de ondervraagden verwacht niet dat hun situatie de komende jaren verbetert.

Het gaat om werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt met veelal 'zware en verantwoordelijke beroepen', stelt de vakbond. De bond vindt dat deze werknemers 130 procent van het minimumloon moeten verdienen, flexwerk moet worden beperkt en de cao moet worden nageleefd

In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan tien euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen volgens de bond geen vaste baan. Het gaat bijvoorbeeld om beroepen in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, beveiliging, supermarkten en de taxisector. De peiling werd gehouden onder ruim 2500 werknemers in deze sectoren.

Running babes grote partijen in debat

De vrouwelijke running mates van de vier grootste politieke partijen in de peilingen gaan dinsdagavond met elkaar in de debat bij de EO-talkshow Knevel & Van den Brink. Het gaat om Ank Bijleveld (CDA), Edith Schippers (VVD), Fleur Agema (PVV) en Nebahat Albayrak (PvdA).

"De running mates debatteren met elkaar over de zorg, de economische crisis, de hypotheekrenteaftrek en het onderwijs", aldus de EO. Het programma met de presentatoren Andries Knevel en Tijs van den Brink wordt om 23:05 uitgezonden op Nederland 1.

Bekijk hier (pop-up) de aflevering terug via Uitzendinggemist.


Running babes vier grootste partijen in debat bij Knevel & Van den Brink

Fire Emblem 2 remake komt naar DS

Nintendo gaat de game Fire Emblem: Monshou no Nazo Hikari to Kage no Eiyuu opnieuw uitbrengen in Japan, de game wordt in een nieuw jasje gestoken voor de DS. De Engelse titel van de game is Mystery of the Emblem: Hero of Light and Shadow, deze titel zal je vast ook niet veel zeggen want de game is in 1994 uitgekomen voor de SNES in Japan en nooit naar het westen gekomen.

Het originele Fire Emblem game kwam al afgelopen februari uit in Amerika voor de DS, grote kans dus dat deze versie ook naar Amerika zal komen. Over een Europese release is ook nog niks bekend, bekijk hieronder de trailer van de Japanse versie.

 

Eurovisie Songfestival nog jaren bij Tros

De Tros blijft de komende jaren het Eurovisie Songfestival uitzenden, ook als Sieneke er niet in slaagt de finale van zaterdag te halen. "We hebben precies 25 seconden nagedacht toen de NOS ons vroeg of we het Songfestival wilden overnemen", vertelt Tros-directeur Peter Kuipers.

De NOS zond het jaarlijkse liedjesfestijn 54 jaar uit. De omroep wilde van het Songfestival af, omdat ze het niet tussen nieuws en sport vond passen. "Wij wilden het dolgraag uitzenden", vertelt Kuipers. "Wij komen op voor de Nederlandse muziekcultuur, het Songfestival past bij de Tros."

De omroep koos dit jaar duidelijk voor een oer-Hollandse act. "We gaan onszelf niet verloochenen. Een miljoenenpubliek waardeert Nederlandse muziek, dus daar kiezen we voor." Ook als Sieneke de finale niet haalt, verandert de aanpak van de Tros nauwelijks. "Het gaat om de Nederlandse cultuur en Nederlandse muziek. Wij houden onze eigen identiteit overeind. Daar zijn we trots op."

Sieneke
Tros blijft Eurovisie Songfestival uitzenden (Foto: Novum)

Kijk voor meer Eurovisie Songfestivalnieuws ook op ons forum.

"Positief gesprek met PSV over Mignolet"

Er bestaat nog steeds een mogelijkheid dat Simon Mignolet vanaf volgend seizoen bij PSV speelt. De doelman staat nu nog onder contract bij Sint-Truidense VV (STVV), maar wordt al enige tijd in verband gebracht met de Eindhovenaren.

Een afvaardiging van STVV had vandaag een positief gesprek met PSV. "PSV zal onze eisen morgen intern bespreken en daarna zal het opnieuw met ons contact opnemen. Het is een spel van voorstel en tegenvoorstel," aldus Guy Mangelschots, technisch directeur van de Belgische club.

Naast PSV zou ook Sunderland naar de diensten van de Belgisch doelman van het Jaar hengelen. Mangelschots: "We weten niet welke club de voorkeur van Simon wegdraagt."

Mignolet heeft zelf ook al een gesprek met PSV gehad. "We weten wat de club ons te bieden heeft", liet zijn manager, Guy Vandersmissen, weten. "Het is nu aan de clubs om eruit te geraken. Maar het laatste wat ik ervan gehoord heb, is dat het water nog altijd diep is."

Bejaarde gewond bij botsing met ambulance

Een 82-jarige man uit Deurne is dinsdag gewond geraakt bij een botsing met een ambulance in Helmond. De man is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De ambulance reed rond 11.50 uur vanuit de Engelseweg richting de Churchilllaan. De 82-jarige automobilist draaide de Churchilllaan op, waarna hij op het kruispunt botste met de ambulance. Hoe het ongeluk kon ontstaan, is onbekend.

Capello: "Zou niet met Lippi willen ruilen"

Fabio Capello laat weten op dit moment liever bondscoach van Engeland te zijn dan van Italië. De Italiaanse bondscoach van Engeland probeerde de Engelse pers gerust te stellen. In het geval dat hij zijn geboorteland  tegenkomt op het WK, is er maar één land waar hij voor staat.

"Ik hoop tegen Italië te spelen in de finale of in de halve finale, maar op dat moment is mijn shirt het shirt van Engeland", vertelde Capello de pers. "Ik zou mijn positie niet met Marcello Lippi (bondscoach van Italië,red) willen ruilen. Ik prefereer het om bondscoach van Engeland te zijn."

Capello was niet tevreden over het spel van Engeland in de eerste helft van de oefenwedstrijd tegen Mexico (3-1), maar zegt zich er geen zorgen over te maken. "Het is belangrijk om nu fouten te maken."

[Giro] Mollema kan leven met tijdrit

Bauke Mollema werd vandaag in de klimtijdrit naar Kronplatz 29e op bijna drie minuten van winnaar Stefano Garzelli. Toch kan de kopman van Rabobank leven met deze prestatie.

Zowel in de ochtend voor als na de loodzware etappe naar de Zoncolan afgelopen zondag moest Mollema naar de dopingcontrole. Daar moest hij bij die tweede controle flink water drinken voordat er genoeg urine geproduceerd was. Daarna volgde nog een autorit van drie uur terug naar het hotel, waardoor hij in de auto nog ziek werd ook. "Als we maandag een etappe hadden gekregen, was Bauke er nu niet meer bij geweest", aldus ploegleider Nico Verhoeven.

"Ik ben weer een beetje op krachten gekomen", gaf Mollema na de tijdrit aan. "Ik ben vol aangegaan en heb niet op een tijd gereden. Achteraf kan ik hier wel mee leven". Mollema besloot ook gisteren op de rustdag niet te trainen en de klim van vandaag te verkennen. "Het was belangrijker dan hij rust kreeg en kon herstellen. Bauke miste in de klim, zeker in het begin, de echte macht. De schade valt alleszins mee. Op de mannen direct voor hem in het klassement heeft hij niet zoveel tijd moeten toegeven", vond Verhoeven.

"Een pittig tijdritje op een spectaculair parkoers", keek Mollema terug. "Het ging niet super, gaandeweg kwam ik beter in mijn ritme. Eigenlijk viel het me nog mee."

Beta Halo: Reach samengevat in video

Gisteren werd bekend gemaakt dat Halo: Reach op 14 september zal verschijnen voor de Xbox 360. De allerlaatste Halo, aldus Bungie, belooft wederom een festijn te worden op het gebied van multiplayer.

De beta is afgelopen en jullie hebben al wat indrukwekkende cijfers kunnen lezen, waaronder een totaal aantal kills van 1.1 miljard. 1.1 miljard schreeuwende, Amerikaanse pubers, aldus ons oud hoofdredacteur Morthill. Vandaag heeft Bungie een video gelanceerd waarin enkele hoogtepunten uit de beta voorbijkomen. Zowel de goede momenten van sommige spelers als de momente die gewoon compleet badass waren. Bungie schaamt zich ook niet voor de fouten die nog in de beta zaten en laat ook deze zien.

[RG] Hewitt en Sharapova probleemloos verder

Lleyton Hewitt heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het grandslamtoernooi Roland Garros. De Australiër versloeg de Fransman Jeremy Chardy vlak voordat de regen in Parijs losbarstte: 7-5, 6-0 en 6-4.

Hewitt had het in de eerste set nog moeite met Chardy, maar rolde hem in de tweede op. De Franse tennisser maakte fout na fout waar Hewitt makkelijk van kon profiteren. Ook de als tweede geplaatste Rafael Nadal had weinig moeite met zijn tegenstander. Hij versloeg Gianni Mina uit Frankrijk met driemaal 6-2, zijn 32e zege op Roland Garros.

Bij de vrouwen plaatste Maria Sharapova zich zonder problemen voor de tweede ronde. Ze versloeg haar Russische landgenoot en qualifier Ksenia Pervak met 6-3 en 6-2.

UCI ontkracht beweringen Landis

Wielerunie UCI ontkracht de beschuldiging van voormalig renner Floyd Landis dat het in 2001 in de Ronde van Zwitserland positieve Epo-gevallen onder het tapijt heeft geschoven. Het UCI gaf vandaag aan dat het bewijs heeft dat er in Zwitserland dat jaar geen enkel positief geval was.

Tussen 2001 en 2003 hebben de controles van de wielerunie in de laboratoria in Parijs drie positieve gevallen opgeleverd, in Lausanne achttien en in Keulen, Barcelona en Madrid elk één geval. Geen van de positieve testen kwam uit de Ronde van Zwitserland in 2001.

Het UCI voegde er aan toe dat het Internationaal Olympisch Comité volledig op de hoogte is gehouden van niet alleen alle positieve testen, maar ook van de resultaten van de testen die bij de Ronde van Zwitserland werden gehouden.

Belgische toerist neergestoken in Egypte

Een Belgische toerist is dinsdag in Aswan, in het zuiden van Egypte, neergestoken. Dat heeft de politie gezegd. De man werd met wonden aan zijn nek en borst naar een ziekenhuis overgebracht en wordt later overgebracht naar het ziekenhuis van Caïro. De aanvaller werd gearresteerd.

De dader gebruikte een groot mes en probeerde de keel van de toerist door te snijden. Omstanders grepen in en hielden de man vast. Wat het motief van de aanvaller was, is niet bekend. De politie zei wel dat de man kortgeleden ontslagen was als leraar vanwege een 'psychologische aandoening'.

Het slachtoffer bracht met een groep toeristen een bezoek aan een museum.

Sinds in de jaren negentig een islamitische opstandelingengroep in het zuiden van Egypte werd ontmanteld zijn er in de Nijlvallei of in Caïro maar weinig aanslagen gepleegd. Wel zijn er in vakantieresorts aan de Rode Zee verscheidene aanslagen gepleegd.

Vmbo'ers klagen 'verrassend veel' over examen Duits

Op de eerste dag van de tweede week van de examens heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) vijftienduizend klachten binnengekregen. Een woordvoerder van het LAKS zegt dat er vooral verrassend veel klachten binnenkwamen over het vmbo-examen Duits.

"Normaal klagen vmbo'ers niet zo vaak", zegt de woordvoerder. Dat er zoveel vmbo'ers hebben geklaagd, kan volgens de woordvoerder deels liggen aan de extra publiciteit van het LAKS de afgelopen tijd voor vmbo'ers. "Maar het geeft ook aan dat het een moeilijk examen was."

Over de overige examens kwam een gemiddeld aantal klachten binnen. Dit jaar heeft het LAKS tot nu toe ongeveer tachtigduizend klachten ontvangen over de examens. Vorig jaar waren dat er 88.000. "Daar gaan we morgen of overmorgen overheen", voorspelt de woordvoerder.

Sneijder: "Ik speel volgend jaar bij Inter"

Wesley Sneijder blijft zijn club Internazionale trouw. De geruchten dat hij zijn trainer José Mourinho zou volgen naar Real Madrid zijn volgens de 25-jarige middenvelder niet waar.

"Ik heb het prima naar mijn zin bij Inter", zei Sneijder vandaag voor de camera van de NOS. "Ik heb een fantastisch jaar gehad en ik heb drie prijzen gewonnen. Volgend jaar zijn er nog drie te winnen en daar wil ik ook bij zijn. Misschien is het na dat seizoen een ander verhaal, maar ik speel volgend jaar gewoon bij Inter."

De Champions League-winnaar voegde zich vandaag bij de selectie van het Nederlands elftal in het Oostenrijkse Seefeld, waar Oranje zich voorbereidt op het aankomende WK in Zuid-Afrika. Ook Bayern München-spelers Mark van Bommel en Arjen Robben hebben zich gemeld. De drie hadden rust gekregen na de Champions League-finale van zaterdag.

[Upd] Brand in trein Schiedam

In Schiedam heeft een stoptrein een noodstop gemaakt nadat er brand was uitgebroken. Alle passagiers zijn uit de trein geëvacueerd. De brand is inmiddels geblust. Het is nog niet bekend wat de brand veroorzaakte.

Tussen Delft en Schiedam Centrum is er op dit moment geen treinverkeer. Voor de passagiers wordt gezocht naar vervangend vervoer.

Update 20.25 uur:
De NS meldt op haar website dat het treinverkeer weer hervat is. Reizigers tussen Delft en Schiedam Centrum moeten wel nog rekening houden met een mogelijke vertraging.

Formule 1 keert terug naar de Verenigde Staten

De Formule 1 keert terug naar de Verenigde Staten. Vandaag is bekend geworden dat Austin, Texas, van 2012 tot en met 2021 gastheer zal zijn van een race die op een compleet nieuw circuit gehouden zal gaan houden.

Hiermee keert de Formule 1 voor het eerst sinds 2007 terug naar de Verenigde Staten. Destijds was Indianapolis de gastheer van het circus, maar door onenigheid verdween de race van de kalender. In het verdere verleden waren Watkins Glen en de straten van Long Beach, Las Vegas, Detroit, Dallas en Phoenix de plaats waar geracet werd.

"Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 wordt in de Verenigde Staten speciaal voor de Formule 1 een complex van wereldklasse aangelegd," zei Formule 1-baas Bernie Ecclestone. De Brit hoopt dat in Texas genoeg draagvlak voor de sport is en dat de glorietijden van Watkins Glen gaan herleven. De sport heeft vele fans in de Verenigde Staten en ook de teams zien een tweede race op het Amerikaanse continent wel zitten. Voor de autofabrikanten is het gebied een belangrijke afzetmarkt en zou het kampioenschap meer status geven.

'Aluhoedjessite bekladt verkiezingsborden'

Alphen aan de Rijn wordt momenteel opgeschrikt door vandalen die het hebben voorzien op verkiezingsposters. De borden worden gesierd met teksten als 'Disclosure', 'E.T. = Home', 'Stop Bilderberg', 'Stop het systeem' en 'Niburu.nl'. Ondanks dat hun URL ook wordt genoemd, zegt Niburu.nl van niets te weten.

"Laten we voorop stellen dat de geplaatste leuzen niet van onze eigen hand afkomstig zijn en dat wij hier verder niets vanaf weten", valt in een reactie van Niburu te lezen. "We weten dus niet of er bewust is gekozen voor de gemeente Alphen aan den Rijn en of de verkiezingsborden bewust het doelwit zijn geweest om de boodschap te verkondigen. Wat er zal gebeuren als de verkiezingsborden worden schoongemaakt, kunnen we niet met zekerheid zeggen."

Toch is de 'aluhoedjessite' blij met de teksten. Volgens hen laat dit zien dat ons land toe is aan een verandering. "Wat wij aanraden is om desnoods zelf creatieve posters te maken en deze op te hangen, of om te stemmen op de nieuwe politieke partijen als Mens en Spirit of Nieuw Nederland. Beide partijen zullen meedoen tijdens de verkiezingen van 9 juni aanstaande."

Voor een foto van de bekladde borden, kijk hier

Shariarechtbank in hartje Amsterdam

Wie een kwestie wil voorleggen aan een islamitische rechtbank, kan volgende maand terecht in het centrum van Amsterdam. Debatcentrum De Balie organiseert dan een heuse shariarechtbank.

'Bevoegde shariarechters' zullen op 8 juni een oordeel vellen over zaken die door bezoekers worden aangedragen, kondigt het debatcentrum aan. Daaruit moet blijken of shariarechtbanken iets slechts zijn of 'een plek verdienen naast ons bestaande rechtsstelsel'.

Shariarechtbanken kwamen vorig jaar in het nieuws toen bleek dat in Groot-Brittannië minstens 85 illegale shariarechtbanken telde. Uitspraken zouden vaak in strijd zijn met de Britse wet.

Het nieuws was voor minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) aanleiding om te laten onderzoeken of er in Nederland ook shariarechtbanken waren. Daar werd geen bewijs voor gevonden.

Nieuwe verdachte branden Veendam opgepakt

Een 40-jarige man uit Veendam is dinsdagmiddag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij diverse branden in zijn woonplaats. De politie vermoedt dat de man meer weet over de branden die de Groningse plaats in maart en april teisterden.

Bij een brand op 8 maart in een winkel aan de Kerkstraat kwam een brandweerman om. "Wij denken dat hij in ieder geval betrokken was bij het stichten van de branden en kijken hierbij naar alle branden die in die periode zijn gesticht", licht een politiewoordvoerder toe.

Vorige week werd een 22-jarige verdachte uit Wildervank aangehouden in het onderzoek naar de branden. Hij is volgens de politie verantwoordelijk voor de brand bij een discotheek in december. Niet ver van de brand in de Kerkstraat op 8 maart woedde op dat moment opnieuw een brand in dezelfde discotheek.

De man werd een paar dagen later weer op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs, maar blijft nog wel in beeld als verdachte, zo meldde de politie na zijn vrijlating.

Zwollenaar (44) overleden door overdosis GHB

Een 44-jarige Zwollenaar is zaterdagochtend dood gevonden in een woning in Zutphen. Vermoedelijk had hij te veel van de vloeibare partydrug GHB tot zich genomen, mogelijk in combinatie met andere drugs. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De politie kreeg zaterdag op de vroege ochtend een melding dat er in een woning in de binnenstad van Zutphen iemand was overleden. De politie heeft diverse verklaringen opgenomen. De uitslag van het toxicologisch onderzoek laat nog enige tijd op zich wachten.

Extra toezicht IGZ op GGZ-instelling Brabant

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt de instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGZ WNB in Bergen op Zoom extra in de gaten. Reden hiervoor is de bestuurlijke en financiële onrust bij de instelling, meldt de inspectiedienst dinsdag.

De raad van toezicht van de instelling trad onlangs af na een langlopend conflict met de raad van bestuur. Inmiddels is er een nieuwe raad van toezicht, maar zijn er wel weer problemen met een bank. De instelling kan de rekeningen de komende maanden nog wel betalen.

GGZ WNB stelt per 1 juni tijdelijk een externe manager aan, die het conflict met de bank moet oplossen. De instelling verwacht dat dit binnen een aantal maanden moet lukken.

De komende maanden is er extra toezicht op en extra contact met de instelling. De inspectie stelt dat de ervaring leert dat ernstige bestuurlijke en financiële problemen de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg kunnen schaden.

GGZ WNB moet een risico-inschatting maken van de kwaliteit en veiligheid van de zorg en hierover periodiek aan de IGZ rapporteren. Ook volgen er regelmatig inspectiebezoeken, op basis waarvan de IGZ beslist wat er met het toezicht moet gebeuren.

Meisje 's nachts vast in riool om GSM

Een Australisch meisje heeft afgelopen nacht bange uren doorgemaakt in een riool in Melbourne. Het zestienjarige meisje was in het riool gekropen nadat haar mobieltje erin was gevallen. Ze wist er echter niet meer uit te komen.

Even na elven kregen de hulpdiensten een telefoontje dat een meisje in het riool vastzat na een reddingactie voor haar GSM. "Ze zat vanaf haar middel tot haar voeten vast", vertelt ambulancebroeder David Murphy. "Haar vrienden kregen haar er niet uit, dus werden de hulpdiensten gealarmeerd. Ze leed pijn dus dienden we haar pijnstillers toe via een inhalator, terwijl ze nog vastzat."

De brandweer moest er uiteindelijk aan te pas komen om het meisje te bevrijden. Het meisje werd uit het riool getild en maakt het volgens een woordvoerster goed. "Ze huilde niet, ze lachte zelfs", laat de zegsvrouw weten. Het meisje is met lichte verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.

Alguersuari: strandrace met F1-bolide

Red Bull staat bekend om haar ongewone stunts in de Formule 1-wereld. De bolides zijn niet alleen snel op de baan, maar er ook buiten. Zo reed Robert Doornbos al eens over de Afsluitdijk reed en ditmaal was het Jaime Alguersuari die in de Dominicaanse Republiek over het strand racete.

De jonge Spanjaard haalde op het zand een snelheid van 180 kilometer per uur. Een dag eerder was hij al door de straten van Santa Domingo gereden. "Ik heb een fantastische tijd gehad in de Dominicaanse Republiek. Ik heb nog nooit voor zo'n geweldig publiek gereden. Ik heb van elke minuut in de auto genoten," zei Alguersuari.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 16-05-2010 t/m zaterdag 22-05-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Deze week hebben we weer een nieuwe binnenkomer, Red Dead Redemption knalt binnen op plaats één en twee, Just Dance is gezakt naar de derde plek en opmerkelijk is dat Alan Wake gezakt is naar plaats vijf...
Andere nieuwe name in de lijst is Prince of Persia, Modnation Racers en Split/Second Velocity.

Bijna alle games dalen deze week maar er is toch een enkele stijger en de grootste stijger van de week is New Super Mario Bros met vijf plaatsen, van de vele dalers is Final Fantasy XIII het meeste gezakt met 27 plaatsen.

De lijst bestaat uit 6 Wii games, 14 Xbox 360 games, 14 Playstation 3 games, 2 PC games, 1 PSP game en 3 DS games.

Wekelijkse Top 40

Stadions WK 2010


Overzicht stadions WK voetbal 2010 Zuid-Afrika

 

Naam: First National Bank Stadion

 

Plaats: Johannesburg

 

Capaciteit: 95.000 plaatsen


Welke wedstrijden worden in dit stadion gespeeld?


Groepswedstrijden:
11 juni - 16.00 uur: Zuid-Afrika - Mexico
14 juni - 13.30 uur: Nederland - Denemarken
17 juni - 13.30 uur: Argentinië - Zuid-Korea
20 juni - 20.30 uur: Brazilië - Ivoorkust
23 juni - 20.30 uur: Ghana - Duitsland

Achtste finale 27 juni - 20.30 uur: 1B - 2A (2)
Kwartfinale 2 juli - 20.30 uur: 1 - 3(A)
Finale 11 juli - 20.30 Winnaar 1 - Winnaar 2

 


 

Naam: Moses Mabhida Stadion

 

Plaats: Durban

 

Capaciteit: 70.000 plaatsen


Welke wedstrijden worden in dit stadion gespeeld?


Groepswedstrijden
13 juni - 20.30 uur: Duitsland - Australië
16 juni - 16.00 uur: Spanje - Zwitserland
19 juni - 13.30 uur: Nederland - Japan
22 juni - 20.30 uur: Nigeria - Zuid-korea
25 juni - 16.00 uur: Portugal - Brazilië

Achtste finale 28 juni - 16.00 uur: 1E - 2F (5)
Halve finale 7 juli - 20.30 uur: B - D (II)

 


 

Naam: Groenpunt Stadion

 

Plaats: Kaapstad

 

Capaciteit: 70.000 plaatsen


Welke wedstrijden worden in dit stadion gespeeld?


Groepswedstrijden
11 juni - 20.30 uur: Uruguay - Frankrijk
14 juni - 20.30 uur: Italië -Paraguay
18 juni - 20.30 uur: Engeland - Algerije
21 juni - 13.30 uur: Portugal - Noord-Korea
24 juni - 20.30 uur: Kameroen - Nederland

Achtste finale 29 juni - 20.30 uur: 1H - 2G (8)
Kwartfinale 3 juli - 16.00 uur: 2 - 4 (B)
Halve finale 6 juli - 20.30 uur: A - C (1)

 


 

Naam: Ellis Park

 

Plaats: Johannesburg

 

Capaciteit: 61.000 plaatsen


Welke wedstrijden worden in dit stadion gespeeld?


Groepswedstrijden
12 juni – 16.00 uur: Argentinië – Nigeria
15 juni – 20.30 uur: Brazilië - Noord-Korea
18 juni – 16.00 uur: Slovenië - VS
21 juni – 20.30 uur: Spanje - Honduras
24 juni – 16.00 uur: Slowakije - Italië

Achtste Finale 28 juni - 20.30 uur: 1G – 2H (7)
Kwartfinale  3 juli - 20.30 uur  6 - 8 

 


 

Naam: Loftus Versfeld Stadion

 

Plaats: Pretoria

 

Capaciteit: 50.000 plaatsen


Welke wedstrijden worden in dit stadion gespeeld?


13 juni - 16.00 uur: Servië - Ghana
16 juni - 20.30 uur: Zuid-Afrika - Uruguay
19 juni - 20.30 uur: Kameroen - Denemarken
23 juni - 16.00 uur: VS - Algerije
25 juni - 20.30 uur: Chili - Spanje

Achtste finale 29 juni - 16.00 uur: 1F - 2E (6)

 


 

Naam: Free State Stadion

 

Plaats: Bloemfontein

 

Capaciteit: 48.000 plaatsenWelke wedstrijden worden in dit stadion gespeeld?


Groepswedstrijden
14 juni – 16.00 uur: Japan – Kameroen
17 juni – 16.00 uur: Griekenland - Nigeria
20 juni – 13.30 uur: Slowakije - Paraguay
22 juni – 16.00 uur: Frankrijk – Zuid-Afrika
25 juni – 20.30 uur: Zwitserland - Honduras

Achtste finale  27 juni – 16.00 uur: 1D – 2C (4)

 


 

Naam: Nelson Mandelabaai Stadion

 

Plaats: Port Elizabeth

 

Capaciteit: 48.000 plaatsen


Welke wedstrijden worden in dit stadion gespeeld?


Groepswedstrijden
12 juni – 13.30 uur: Zuid-Korea - Griekenland
15 juni – 16.00 uur: Ivoorkust - Portugal
18 juni – 13.30 uur: Duitsland - Servië
21 juni – 16.00 uur: Chili - Zwitserland
23 juni – 16.00 uur: Slovenië - Engeland

Achtste finale  26 juni – 16.00 uur: 1A – 2B (1)
Kwartfinale 2 juli – 16.00 uur: 5 – 7 (C)
3/4 plaats  10 juli – 20.30 uur: Verliezer 1 – Verliezer 2

 


Naam: Mbombela Stadion

 

Plaats: Nelspruit

 

Capaciteit: 46.000 plaatsen


Welke wedstrijden worden in dit stadion gespeeld?


Groepswedstrijden
16 juni – 13.30 uur: Honduras – Chili
20 juni – 16.00 uur: Italië - Nieuw-Zeeland
23 juni – 20.30 uur: Australië - Servië
25 juni – 16.00 uur: Noord-Korea- Ivoorkust

 


 

Naam: Peter Mokaba Stadion

 

Plaats: Polokwane

 

Capaciteit: 45.000 plaatsen


Welke wedstrijden worden in dit stadion gespeeld?


Groepswedstrijden
16 juni – 13.30 uur: Honduras – Chili
20 juni – 16.00 uur: Italië - Nieuw-Zeeland
23 juni – 20.30 uur: Australië - Servië
25 juni – 16.00 uur: Noord-Korea- Ivoorkust

 


 

Naam: Royal Bafokeng Stadion

 

Plaats: Rustenburg

 

Capaciteit: 42.000 plaatsen


Welke wedstrijden worden in dit stadion gespeeld?


Groepswedstrijden
12 juni – 20.30 uur: Engeland – VS
15 juni – 13.30 uur: Nieuw-Zeeland-Slowakije
19 juni – 16.00 uur: Ghana - Australië
22 juni – 16.00 uur: Mexico - Uruguay
24 juni – 20.30 uur: Denemarken-Japan

Achtste finale  26 juni – 20.30 uur: 1C – 2D (3)

 


Bron: wikipedia.nl

Skil en Vacansoleil niet naar Dauphinť

Skil-Shimano en Vacansoleil zullen niet aan de start van de Dauphiné Libéré verschijnen. Beide ploegen kregen geen wildcard voor deze etappekoers. De overgebleven vrije plaatsen gingen namelijk naar Bbox-Bouygues Telecom, Saur-Sojasun, Cofidis en Cervélo Test Team.

De Dauphiné Libéré begint op 6 juni met een proloog van zes kilometer lang. Deze wordt verreden in en om Evian-les-Bains. De laatste etappe staat voor 13 juni op de rol en zal eindigen in Sallanches.

Half april maakten we ook al bekend dat de Alpe d'Huez in het parkoers is opgenomen. Deze berg zal in de voorlaatste rit worden bedwongen.

Woede om Barbie met dikke tieten

Een nieuwe barbiepop heeft tot ophef geleid in het puriteinse Amerika. De nieuwste telg van de Barbie Basics Collection heeft namelijk inkijk. Door het diep uitgesneden jurkje hebben kindertjes goed zicht op de enorme borstjes van de zwarte Barbie.

"Welke ouders kopen dit voor hun kind?", vraagt ene Andie Whitaker zich af. "Is dit echt een geschikt beeld dat u uw jonge dochter wilt voorspiegelen? Ik betwijfel of mijn dochter zo'n Barbie wil hebben, ik wil niet dat zij denkt dat ze een rondborstige Barbie moet zijn met hoge hakken en laag uitgesneden shirts."

Suzy Sullivan uit Coon Rapids heeft echter een heel andere kijk op de 'tieten-Barbie'. Ze is net als haar twee jonge dochters opgegroeid met de poppen van Mattel. "Zij imiteren met hun vriendinnetjes de jurken die hun moeders dragen tijdens een nachtje stappen met hun man of vriend", vertelt ze. "Daar is helemaal niets mis mee."

De bewuste Barbie wordt bij diverse winkels verkocht. De verkoop van de Barbie Basics Collection blijft gewoon doorgaan, hoewel het nog niet bekend is of de donkere barbie met inkijk uit de handel zal worden gehaald. Fabrikant Mattel heeft niet willen reageren.


Een filmpje over de vunzige Barbie. Let vooral ook op de inkijk van de boze moeder...

Heerenveen in categorie III van licentiecommissie KNVB

SC Heerenveen heeft een zwak seizoen achter de rug, maar de Friese club is wel één van de weinige BVO's die financieel gezond is. Dat meldt Heerenveen via haar officiële website.

Heerenveen meldt dat de club door de licentiecommissie van de KNVB weer in categorie III is geplaatst. Dat is de hoogst mogelijke categorie, die dus aangeeft dat Heerenveen financieel gezond is. "Het beleid zal de komende jaren gericht blijven op een gezonde bedrijfsvoering voor resultaat transfers. Sedert de invoering van het licentiesysteem van de KNVB is sc Heerenveen altijd gewaardeerd als categorie III club", luidt de officiële verklaring van Heerenveen.

Twee weken geleden werd Heerenveen al een 'voorbeeldclub' genoemd, in een artikel in Voetbal International over de financiële situaties bij Nederlandse BVO's. Sportief gezien hadden de Friezen echter een matig seizoen, want de club werd elfde in de Eredivisie.

[RG] Nadal veel te sterk voor Mina

Rafael Nadal is doorgedrongen tot de tewede ronde van Roland Garros. De Spanjaard was veel te sterk voor Gianni Mina, die middels een wildcard tot het hoofdtoernooi was toegelaten. De huidige nummer twee van de wereld won uiteindelijk met 6-2, 6-2 en 6-2.

Nadal moet het in de volgende ronde opnemen tegen Horacio Zeballos uit Argentinië. Hij was in de eerste ronde sterker dan de uit Oostenrijk afkomstige Martin Fischer.

Sparta wil Amstel als sponsor houden

Sparta Rotterdam heeft ook voor komend seizoen een sponsorcontract afgesloten met biermerk Amstel. Jupiler, sponsor van de Eerste Divisie, is daar niet zo blij mee. Dat schrijft RTV Rijnmond.

Amstel is al jaren de Official Business Partner van de Rotterdamse club en Sparta wil dat graag zo houden. Ook nu de club is gedegradeerd naar de Jupiler League. De competitiesponsor staat niet toe dat er in en rond de stadions van Eerste Divisie-clubs reclame wordt gemaakt voor andere biermerken.

"Als A-merk blijven wij verbonden aan Sparta Rotterdam. Deze club is ondanks de sportieve stap terug nog steeds een A-merk en wij steunen Sparta volgend seizoen in de strijd om promotie", reageert Robér Willemsen namens Amstel.

Sparta lijkt zelf ook niet van plan om het sponsorcontract te verscheuren, legt manager commerciële zaken Charles van der Steene uit. "Komend seizoen drinken wij Amstel op Het Kasteel en de Eerste Divisie met het andere biermerk willen we zo snel mogelijk achter ons laten."

[RG] Wickmayer eenvoudig door

Yanina Wickmayer heeft zich eenvoudig voor de tweede ronde van Roland Garros geplaatst. De Belgische had slechts twee korte sets nodig om van haar opponente, de Tsjechische Sandra Zahlavova, te winnen. De setstanden waren 6-1 en 6-1.

Wickmayer werd twee weken geleden aan haar elleboog geopereerd, maar daar was vandaag weinig van te merken. De Belgische bepaalde de wedstrijd van begin tot eind en stuurde Zahlavova, die overigens een aantal mooie dingen liet zien, alle kanten op.

Insomniac Games sluit deal met EA

Insomniac Games, onder andere bekend van de Resistance-serie en de Ratchet and Clank-serie, is vanaf vandaag niet meer een onderdeel van Sony. Zij zullen nu Electronic Arts als uitgever gebruiken, hierdoor zullen games van Insomniac ook op de Xbox 360 uitkomen.

Na zestien jaar exclusieve titels voor de consoles van Sony te hebben gemaakt zullen zij nu met nieuwe projecten komen de multiplatform gaan. Volgens Imsomniac blijft de connectie met Sony erg sterk, zij zeggen zelfs dat ze op dit moment nog wel met een game bezig zijn die exclusief voor de PlayStation 3 uit zal komen. Hierbij gaat het waarschijnlijk om Resistance 3, die volgend jaar uit zal komen. Insomniac Games is de tweede grote developer die multiplatform gaat, een maand geleden had Bungie ook de overstap naar Activision gemaakt.

Insomniac

Voorselectie Oranje nu ťcht compleet

Wesley Sneijder (Internazionale), Arjen Robben en Mark van Bommel (beide Bayern München) hebben zich vanmiddag bij de voorselectie van het Nederlands elftal gevoegd. Het trio nam afgelopen zaterdag deel aan de finale om de Champions League, die door de Italiaanse formatie werd gewonnen.

Sneijder, Robben en Van Bommel reizen meen aar Freiburg, waar Oranje overmorgen een oefenwedstrijd tegen Mexico speelt. Het trio zal echter nog niet in actie komen, maar zal op diezelfde dag wel starten met de training.

Overmorgen maakt bondscoach Bert van Marwijk overigens ook bekend welke 23 namen aan het WK voetbal in Zuid-Afrika zullen deelnemen.

Noord- verbreekt banden met Zuid-Korea

Noord-Korea heeft vandaag alle banden en communicatie met Zuid-Korea verbroken totdat de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak aftreedt. Het land besloot daartoe als vergeldingsmaatregel voor de beschuldiging van het zuiden dat Pyongyang verantwoordelijk is voor het zinken van een Zuid-Koreaans marineschip.

Noord-Korea ontkent iedere betrokkenheid bij het zinken van de Cheonan. Het land kondigde aan dat het alle Zuid-Koreaanse arbeiders in een gezamenlijk opgezet bedrijventerrein in de Noord-Koreaanse stad Kaesong het land uitzet. Daarnaast verbiedt Pyongyang schepen en vliegtuigen uit het zuiden zich binnen de grenzen van Noord-Korea te begeven. Bovendien zal het land, net als Zuid-Korea, de psychologische oorlogsvoering hervatten.

Zuid-Korea hervatte gisteravond deze oorlogsvoering. Daarnaast heeft het land de handel met het noorden stopgezet en krijgen schepen uit Noord-Korea geen toestemming meer om door Zuid-Koreaanse wateren te varen.

Volgens Zuid-Koreaanse waarnemers heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il het 1,2 miljoen man sterke Noord-Koreaanse leger vorige week in staat van paraatheid gebracht, nadat Zuid-Korea de resultaten van zijn onderzoek naar het zinken van de Cheonan bekendmaakte. Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie en de leiding van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten konden het bericht echter niet bevestigen en zeiden geen tekenen van ongewone militaire activiteiten in het noorden te bespeuren.

Alonso: "Red Bull kopiŽren niet zomaar mogelijk"

Ferrari-coureur Fernando Alonso zegt dat de Red Bull RB6 niet zomaar te kopiëren is. De bolides van het Oostenrijkse team zijn dit jaar de snelste van het veld, maar wat hun geheim is, is nog niet bekend.

"Het zou mooi zijn als we dat wisten," zei Alonso tegen Die Welt. "Het is ontzettend lastig om te achterhalen waarom ze op sommige vlakken beter zijn. Daarom is het moeilijk ze te kopiëren." De Spanjaard weet als geen ander dat het niet mogelijk is om zomaar zaken over te nemen. "Je kunt het wel proberen, maar er is geen garantie dat het werkt. Elk team heeft namelijk een eigen filosofie voor het ontwerp van de auto, waaronder ook alle losse onderdelen vallen. Daardoor kun je de auto beter op je eigen manier verbeteren."

"Red Bull is momenteel gewoon heel snel. Ze gaan terecht aan de leiding. Wij moeten gewoon hard werken en kalm blijven. Er is geen reden voor paniek. De concurrentie is sterk dit jaar, maar de strijd om het kampioenschap is pas net begonnen. Alles is nog open en ik maak zeker een goede kans."

Arnautovic in belangstelling Werder Bremen

Werder Bremen volgt Marko Arnautovic op de voet. De Oostenrijks international keert terug naar FC Twente na een verhuurperiode bij Internazionale. Hij is echter mogelijk al weer weg alvorens het seizoen begint.

Werder Bremen heeft zich gekwalificeerd voor de Champions League en willen graag wat meer diepte in de ploeg brengen. Trainer Thomas Schaaf zou voor die rol Arnautovic perfect achten. Dat schrijft Bild. Arnautovic komt voort uit de jeugd van Twente.

Hij maakte zijn officiële debuut in het seizoen 2006/2007. Al snel kwam hij echter onder de aandacht van Internazionale. De 21-jarige stapte op huurbasis over naar de Italiaans kampioen. De Oostenrijker kreeg echter geen voet aan de grond bij Inter en keert onverrichter zaken terug naar Enschede.

Nu zijn zowel Wolfsburg als Werder Bremen geïnteresseerd om de spits op te pikken. Het contract van Arnautovic loopt tot 2012.

Met dit GSM-nummer ga je snel dood

Het verhaal van de film 'The Ring' is bij bijna iedereen bekend. Wie een bepaalde film kijkt, gaat binnen een week dood. Pure fictie natuurlijk, maar een variant hierop bestaat wel degelijk. Iedereen die het mobiele telefoonnummer 0888 888 888 bezit, gaat binnen afzienbare tijd dood.

Het nummer, uitgegeven door de Bulgaarse telefoonmaatschappij Mobitel, heeft in tien jaar tijd al aan drie gebruikers het leven gekost. Alle drie zijn zij een bizarre dood gestorven. Zo stierf de eerste eigenaar Vladimir Grashnov, voormalig directeur van Mobitel, in 2001 op 48-jarige leeftijd aan kanker. Hoewel nooit bewezen, wordt vermoed dat hij radioactief zou zijn besmet.

Hierop kwam het nummer in het bezit van de Bulgaarse maffiabaas Konstantin Dimitrov. Hij heeft echter niet lang van het makkelijk te onthouden telefoonnummer kunnen genieten. In 2003 werd hij op 31-jarige leeftijd tijdens een bezoek aan ons land doodgeschoten. Russische maffiabazen zouden achter de schietpartij zitten.

De derde bezitter van het nummer was Konstantin Dishliev. Deze Bulgaarse zakenman werd in 2005 doodgeschoten bij een Indiaas restaurant in de hoofdstad Sofia. Deze makelaar runde in het geniep een cocaïnehandel. Hij overleed kort nadat een partij ter waarde van zo'n 150 miljoen door de politie was onderschept.

Het nummer is sinds 2005 niet meer in gebruik. Naar verluidt komt het nummer nooit meer in omloop. Wie nu 0888 888 888 belt, krijgt te horen dat het nummer buiten gebruik is. "Wij geven geen commentaar", aldus een woordvoerder van Mobitel. "Individuele nummers bespreken we niet in het openbaar."

UCI: "Armstrong doneerde geld"

Floyd Landis beweerde vorige week dat Lance Armstrong geld aan de internationale wielrenunie (UCI) had gegeven, zodat de bond een positieve dopingtest binnenskamers zou houden. Inmiddels is gebleken dat hier een kern van waarheid in zit.

Het geld van Armstrong was echter niet bedoeld voor de genoemde reden van Landis. Volgens UCI-voorzitter Pat McQuaid zou het om een 'pure donatie' gaan. De unie wilde namelijk een machine aanschaffen, die gebruik van EPO kon opsporen. Hiervoor had Armstrong 100.000 dollar toegezegd, maar nog niet betaald. "We hebben hem toen gebeld en daarna heeft zijn management het geld direct overgemaakt. Volgens mij kostte de machine rond de 88 duizend dollar. Die overige twaalfduizend zullen dus nog steeds wel ergens op de rekening van de UCI staan," lichtte hij toe.

Daarnaast stelde McQuaid ook dat het mogelijk 'niet verstandig' was om het geld aan te nemen, maar benadrukte wel dat Armstrong nooit een positieve dopingtest heeft afgeleverd. Om zijn verhaal aan te sterken, voert de voorzitter van de UCI brieven van het antidopingbureau WADA aan. "Daaruit blijkt dat Lance Armstrong nooit positief getest heeft. We hebben de donatie aangenomen, omdat we het geld wilden gebruiken om in de sport te investeren. Nu kan je zeggen dat we het niet hadden moeten doen, maar destijds vonden we het een mooie kans om de sport te verbeteren."

Landis dacht echter dat Armstrong van plan was om de UCI om te kopen. "Zulke beschuldingen nemen we uiterst serieus," aldus McQuaid. "Maar het kan simpelweg niet kloppen. Hein Verbruggen, onze toenmalige voorzitter, had zoiets nooit toegestaan."

PVV eist stop op subsidie KRO

De PVV eist dat de subsidie aan de KRO meteen wordt stopgezet. Aanleiding is het stemadvies van KRO-directievoorzitter Koen Becking aan alle leden van zijn omroep.

"Dit is opnieuw een voorbeeld dat de staatsomroep de weg kwijt is", stelt Kamerlid Martin Bosma. "Nu gebruikt men ons belastinggeld om mensen politiek te beïnvloeden. PVV-stemmers betalen mee aan actie tegen de PVV." Volgens Bosma is dat in strijd met de Mediawet.

Becking heeft alle 460.000 KRO-leden per brief gewaarschuwd voor de plannen van de PVV en GroenLinks om de omroepen op te heffen. "De 460.000 leden van de KRO raken zo hun stem kwijt", schrijft hij.

In NRC Handelsblad zei Becking er geen probleem in te zien dat een omroep, die grotendeels met subsidiegeld wordt gefinancierd, een stemadvies geeft. "We zeggen niet: je moet op die partij stemmen, maar wel: weet op wie je op stemt."

GroenLinks wil volgens het verkiezingsprogramma de omroepen opheffen en terug naar twee televisienetten. De PVV vindt het voldoende als er één publiek net overblijft.

PVV eist subsidiestop KRO (Foto: Novum)

[Giro] Garzelli wint klimtijdrit naar Kronplatz

Stefano Garzelli heeft de zestiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De klimgeit uit de Acqua & Sapone-ploeg bleef in de 12,9 kilometer lange tijdrit naar Kronplatz met 41:28 minuten Cadel Evans en John Gadret voor. David Arroyo wist de roze trui te behouden.

De klim naar Kronplatz kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9%, maar kent pieken tot 20%. Dit deerde Garzelli niet, want hij ging in een hoog tempo naar boven. Van de favorieten was Vincenzo Nibali de eerste die in actie moest komen. De Italiaan kwam niet aan de tijd van zijn landgenoot. Ook Alexandre Vinokourov kon het niet bolwerken. De Kazach heeft niet de vorm van het begin van de ronde en verloor meer dan twee minuten.

Daarna was het de beurt aan Evans die 42 seconden toe moest geven op Garzelli, maar wel veel tijd terugpakte op Ivan Basso. Hierdoor werd het verschil in het klassement tussen beide kemphanen gehalveerd. Basso ging door zijn tijdrit wel Richie Porte voorbij in het klassement. Hierdoor is hij de eerste belager van Arroy, maar heeft nog wel 2:33 minuten achterstand op de Spanjaard die na de tijdrit de leiderstrui van Formule 1-coureur Fernando Alonso uitgereikt kreeg.

Beste Nederlander vandaag was Bauke Mollema die op plaats 29 finishte. De Rabobankkopman verloor bijna drie minuten op ritwinnaar Garzelli.

Uitslag vijftiende etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Stefano Garzelli (Ita) Acqua & Sapone 41.28
2 Cadel Evans (Aus) BMC + 0.42
3 John Gadret (Fra) AG2R + 0.54
4 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 1.01
5 Michele Scarponi (Ita) Acqua & Sapone + 1.07
6 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1.10
7 Rigoberto Urán (Col) Caisse d'Epargne + 1.36
8 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana + 1.37


Klassement na vijftiende etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 David Arroyo (Spa) Caisse d'Epargne 68.32;26
2 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 2.33
3 Richie Porte (Aus) Saxobank + 2.36
4 Cadel Evans (Aus) BMC + 3.09
5 Carlos Sastre (Spa) Cervélo + 4.36
6 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 4.53
7 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana + 5.12
8 Michele Scarponi (Ita) Acqua & Sapone + 5.25

Rummenige wil langer door met Van Gaal

Het contract van Louis van Gaal bij Bayern München loopt nog tot medio 2011. De voorzitter van de club, Karl-Heinz Rummenigge, zegt vandaag in de Süddeutsche Zeitung dat hij het contract van Van Gaal wil openbreken en verlengen.

"We zijn zeer tevreden over het werk dat Van Gaal hier heeft gedaan. En we hebben veel vertrouwen in hem. We willen hem graag als coach behouden," aldus Rummenige.

Op korte termijn gaan Van Gaal en Rummenige om de tafel om de selectie voor volgend seizoen door te nemen. Michael Rensing, Andreas Görlitz en Andreas Ottl zullen waarschijnlijk vertrekken en daarnaast is het niet duidelijk of Anatoli Timostsjoek en Hamit Altintop blijven. De verhuurde spelers Toni Kroos, Breno Borges en de Nederlander Edson Braafheid keren terug bij Bayern.

Eurovision Song Contest: Kwartfinale #4

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De twee kandidaten van deze ronde zijn:

 vs. 

Denemarken vs. Spanje

Poll: Wie is de beste?

[RG] Roddick moeizaam door

Andy Roddick heeft zijn partij in de eerste ronde op Roland Garros tegen Jarkko Nieminen gewonnen in een vijfsetter. In een bloedstollende partij trok de Amerikaan aan het langste eind (6-2, 4-6, 4-6, 7-6(4) en 6-3).

De 27-jarige Roddick begon de partij sterk en had weinig tegenstand van de Fin. Hij won de eerste set dan ook gemakkelijk met 6-2. In de tweede set kwam Nieminen op stoom en liet goed tennis zien. Hij pakte zowel de tweede als de derde set.

Nieminen leek in de vierde set de partij op zijn naam te schrijven, maar moest die set na een tiebreak toch aan Roddick laten. Vanaf dat moment kwam de Amerikaan weer echt in de wedstrijd en brak de servicebeurt van de Fin. Hij liet zijn eerste wedstrijdpunt onbenut, maar Nieminen hielp hem door een dubbele fout te slaan.

Pedro en Martinez loten om rugnummer

Pedro draagt bij het wereldkampioenschap voetbal noodgedwongen nummer twee op zijn shirt. De Spanjaard verloor een loting van Javi Martinez, de andere nieuwkomer in de selectie van bondscoach Vicente del Bosque.

"Javi en ik moesten nog een nummer kiezen, omdat wij als laatste bij de groep zijn gekomen", aldus Pedro, aanvaller van FC Barcelona. "We wilden allebei liever niet het overgebleven nummer twee, zodat we er maar om hebben geloot. Helaas heb ik verloren."

Pedro draagt bij Barcelona nummer zeventien. Bij Spanje is dat nummer toebedeeld aan Real Madrid-verdediger Álvaro Arbeloa. Martinez, middenvelder van Athletic de Bilbao, heeft nu nummer twintig gekregen. Bij zijn club draagt hij altijd rugnummer 24.

Ruim zestig kilo wiet onderschept op A16

Op de A16 bij de grensovergang met België is maandag 63 kilo wiet in beslag genomen. De geschatte waarde van de drugs is ongeveer 480.000 euro, meldt de marechaussee dinsdag. Acht verdachten tussen de 27 en 56 jaar zijn aangehouden. Onder hen een aantal buitenlanders.

Tijdens een controle werden rond 09.45 uur twee personenauto's gecontroleerd die bij elkaar leken te horen. In de eerste auto werden henneptoppen aangetroffen. Alle acht inzittenden van de twee voertuigen werden vervolgens aangehouden.

Beide bestuurders zijn in een cel gezet, de overige zes werden in vrijheid gesteld. De marechaussee stelt een nader onderzoek in.

Brand in grote afvalberg in Born

Een grote berg afval van een metaalrecyclingbedrijf in Born staat dinsdagmiddag in brand. De berg bestaat vooral uit kunststoffen en is zo'n vijftig meter lang, twintig meter breed en vijftien meter hoog, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak omstreeks 15.00 uur uit bij het bedrijf aan de Halve Maanweg in de Limburgse plaats. Rond 16.15 uur zijn er geen rook en vlammen meer te zien. De woordvoerder vindt het echter nog te vroeg om te zeggen dat het vuur onder controle is. "Collega's zijn nu op de berg aan het kijken of er misschien nog brand is in de berg."

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

[NHL Playoffs] Flyers naar Stanley Cup Finals

Na de Chicago Blackhawks hebben ook de Philadelphia Flyers zich weten te plaatsen voor de Stanley Cup Finals. De Montreal Canadiens werden met 4-2 verslagen waardoor de eindstand in de serie 4-1 werd in het voordeel van Philadelphia. In de nacht van zaterdag 29 mei op zondag 30 mei om 02.00 uur Nederlandse tijd wordt de openingswedstrijd van de best of seven-serie gespeeld.

De Canadiens kwamen al snel op voorsprong via Brian Gionta, maar vervolgens stond Flyers-captain Mike Richards op om de score gelijk te brengen. In de powerplay van de Canadiens reageerde hij alert op een losgeslagen puck in de zone van de Canadiens. Goalie Jaroslav Halak en een Canadiens-verdediger gingen ook op volle vaart op de puck af, en wonder boven wonder sprong de puck weg, was Richards als eerste opgestaan en kon hij eenvoudig scoren.

In de tweede periode liepen de Flyers uit naar 3-1 door goals van Arron Asham en Jeff Carter. Scott Gomez scoorde in de derde periode nog wel tegen, maar Philadelphia maakte het af door via Carter in het lege net te scoren toen goalie Halak van het ijs was gehaald voor een extra aanvaller. 

Henk en Ingrid gratis naar moslimshow

Iedereen die Henk of Ingrid heet, kan volgende week gratis naar een optreden van de Amerikaanse moslimcabaretiers Allah Made Me Funny. Het gezelschap gaat ook de straat op om met PVV-stemmers te praten.

Henk en Ingrid zijn de namen die de PVV van Geert Wilders gebruikt voor de 'gewone Nederlander'. Wie Henk of Ingrid heet, kan op vertoon van zijn of haar paspoort een gratis kaart ophalen voor de voorstelling, op 31 mei in Amsterdam. "Humor ook voor Henk en Ingrid", is het motto.

Vorig jaar had het Amerikaanse trio plannen om Venlo aan te doen, de thuisstad van Wilders. Het idee was om een voorstelling te geven en op straat met Wilders-fans in discussie te gaan. Dat ging niet door nadat tegenstanders hadden gedreigd met sabotage-acties. Ditmaal willen de Amerikanen opnieuw de straat op, maar hun management houdt geheim waar dat gaat gebeuren.

Familie wil Mladic overleden verklaren

De familie van de voortvluchtige voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic wil dat hij officieel overleden wordt verklaard. Dat meldde het Servische dagblad Vecernje Novosti dinsdag.

De voormalige legerleider is op de vlucht sinds hij in 1995 door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag werd aangeklaagd wegens genocide. Het tribunaal denkt dat Mladic zich in Servië schuilhoudt, waar hij steun en aanzien geniet van ultranationalisten die hem als een oorlogsheld beschouwen.

Zijn familie wil een Servisch hof verzoeken Mladic dood te verklaren, vanwege zijn zwakke gezondheid en omdat hij al jaren niet meer is gezien.

Meisje dood door tornado in Duitsland

Een 6-jarig meisje uit het oosten van Duitsland is dinsdag overleden nadat een dag eerder een boom op de auto viel, waar ze op dat moment in zat. De boom waaide om door een zelden voorkomende tornado. Dat heeft de politie dinsdag gezegd. Het meisje werd maandagavond naar een ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer worden gered.

In het dorp Grossenhain vielen door de tornado drie gewonden.

Brandweerlieden en reddingswerkers hebben dinsdag in de deelstaat Saksen omgewaaide bomen opgeruimd. De tornado blies daken van de huizen en zorgde voor veel rommel. Hoeveel schade er precies is, is nog onbekend.

[RG] Safina uitgeschakeld

Dinara Safina is in de eerste ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De Russin ging met 6-3, 4-6 en 5-7 onderuit tegen de 39-jarige Japanse Kimiko Date Krumm.

Safina, die door een rugblessure een pauze had ingelast en begin deze maand weer haar rentree maakte, was de afgelopen twee jaar finaliste op Roland Garros. Ondanks een blessure aan haar rechterkuit slaagde Krumm er in de partij naar zich toe te trekken.

Shahar Peer wist wel de tweede ronde te bereiken. Peer, als achttiende geplaatst in Parijs, versloeg de Spaanse Nuria LIagostera vrij eenvoudig met 6-1 en 6-4.

Weber: "Volgend jaar nieuw tijdperk Schumi"

De manager van Michael Schumacher Willi Weber zegt dat zijn pupil binnen een paar races oude tijden zal doen laten herleven. In News of the World meldt de Duitser dat de zevenvoudig wereldkampioen zijn critici gaat tonen dat hij nog altijd een goede coureur is.

"De media houden ervan onzin over Michael te schrijven. Dat hij het gevoel kwijt zou zijn en dat hij nooit had moeten terugkeren. Het is altijd hetzelfde liedje: de media bouwen mensen op en slaan ze weer neer," zei Weber. "Maar Michael zal terugkomen. Je zult een verandering zien in de komende races en volgend seizoen zal zonder twijfel een nieuw tijdperk voor hem worden."

Als Schumacher een snelle auto van Mercedes Grand Prix krijgt dan zal volgens Weber de concurrentie het nakijken hebben. "Het heeft even tijd nodig, maar Michael zal er weer staan. Ik geloof er niks van dat hij zou terugkeren als hij niet dacht dat hij een nieuwe titel zou kunnen winnen."

Keyboards in Rock Band 3?

Vandaag is er een demo te downloaden voor de nieuwste Rock Band game, namelijk die van de band Green Day. Aan het eind van de demo kreeg je een plaatje te zien dat Rock Band 3 op komst is, en daar stond een subtiele hint bij dat er bij dit deel keyboards zullen komen.

In het plaatje staan alle instrumenten die in Rock Band zitten, maar nu stond er ook een klein logo van een keyboard bij. Of wij dus binnenkort Bohemian Rhapsody en November Rain kunnen spelen is nog de vraag, EA zal alles op de E3 duidelijk maken. Ook staan er bij het plaatje van de microfoons nu drie 'mics' afgebeeld, dit slaat op het zingen in harmonie zoals in The Beatles: Rock Band werd geïntroduceerd.

Rock Band 3

'D66 heeft burgemeesterskandidaat voor Amsterdam'

Roger van Boxtel is voor D66 kandidaat voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Dat schrijft Het Parool dinsdag op basis van ingewijden. Van Boxtel zelf zegt in de krant 'geen behoefte te hebben om te reageren op geruchten'.

De 56-jarige Van Boxtel was tussen 1998 en 2002 minister voor Grotestedenbeleid. Na een verkiezingsnederlaag voor D66 stapte hij uit de politiek en ging hij aan de slag bij zorgverzekeraar Menzis. Hij is ook voorzitter van de NPS.

De deadline om kandidaten aan te melden is inmiddels verstreken. Hoeveel kandidaten er in de race zijn, is volgens de krant onduidelijk. Wel zou zeker zijn dat er geen CDA'er meedingt. Voormalig PvdA-minister Eberhard van der Laan maakte vorige maand bekend ook kandidaat te zijn.

Voor de VVD is volgens de lokale zender AT5 Annemarie Jorritsma kandidaat, maar de burgemeester van Almere ontkent dit. De komende twee weken bepaalt een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad over welke twee kandidaten wordt gestemd, achter gesloten deuren.

Buijs ziet af van Engels avontuur

Zijn club ADO Den Haag had al overeenstemming bereikt met het Engelse Derby County, maar toch gaat de overgang van Danny Buijs niet door. De middenvelder ziet zelf af van een avontuur in Engeland.

"Als je naar het buitenland gaat, moet wel alles goed geregeld zijn. Je gaat toch met je gezin weg. Ik wil graag naar een buitenlandse club, maar niet ten koste van alles," vertelt Buijs aan Voetbal International. Buijs hield geen goed gevoel over aan de onderhandelingen met de Engelsen, die hem slechts een contract voor één jaar aanboden.

De 27-jarige Alblasserdammer lijkt nu de voorkeur te geven aan een langer verblijf bij ADO Den Haag, al sluit hij een buitenlands avontuur nog niet volledig uit. Buijs speelt sinds januari 2009 voor ADO en kwam tot nu toe tot 47 duels in de Eredivisie voor de club uit Den Haag, waarin hij zeven keer scoorde.

Kobussen kan bij Go Ahead blijven

Glenn Kobussen kan bij Go Ahead Eagles blijven. De voormalig Feyenoorder heeft een aanbieding van de club uit zijn geboorteplaats Deventer in beraad.

Kobussen debuteerde in februari 2009 namens Feyenoord in het betaald voetbal. Zijn contract werd niet verlengd door de Rotterdammers, waarna hij zich in de zomer bij Go Ahead Eagles meldde. Dit seizoen kwam Kobussen op amateurbasis uit voor de club. Hij kwam vier keer in actie in de Jupiler League.

"Glenn ontwikkelt zich goed. Om hem nog een jaar als amateur te laten spelen vinden we niet juist. Het is aan hem of hij op ons voorstel in gaat," licht trainer Andries Ulderink het besluit om Kobussen een nieuwe aanbieding te doen toe aan de Stentor.

Call of Duty Modern Warfare te downloaden op Xbox Live

Als je een van de weinige bent die Call of Duty 4: Modern Warfare nog niet heeft gespeeld, of als je de game graag op de harde schijf van jouw Xbox 360 ziet staan is er nu de oplossing. Vanaf vandaag kan je het spel downloaden vanaf de Xbox Live Marketplace.

Als je hem wilt aanschaffen kan je er misschien een lening bij aanvragen, het spel zal namelijk niet het normale bedrag van €29,99 gaan kosten, maar speciaal voor dit spel is de prijs opgeschroefd naar €49,99. Om dit pareltje van 6GB op je harde schijf te zetten kan je het spel aanschaffen via de link in de bron. 

CoD

Sinouh langer in Utrecht

Khalid Sinouh staat ook komend seizoen onder contract bij FC Utrecht. De 35-jarige doelman tekende een nieuw contract, dat hem tot medio 2011 aan Utrecht bindt. Sinouh was dit seizoen de vaste stand-in voor international Michel Vorm.

Mocht Vorm eventueel vertrekken, heeft Utrecht door het vastleggen van Sinouh in elk geval een alternatief achter de hand. De ervaren Amsterdammer kwam pas één keer in actie voor Utrecht in de Eredivisie. Hij kwam in juli 2009 over van Hamburger SV.

Honderd kilo heroÔne in Amsterdamse woning

De Nationale Recherche heeft donderdag honderd kilo heroïne aangetroffen in een woning in Amsterdam-West. Drie verdachten van 39, 37 en 44 jaar zijn aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

In vier boodschappentassen werden in totaal 198 pakketten met drugs aangetroffen. Daarnaast trof de politie een hydraulische pers, twee mallen, mobiele telefoons en twee weegschalen aan.

De heroïne bleek twee keer versneden met onder meer cafeïne, een volgens justitie bekende mengverhouding voor verkoop op straat. Bij de doorzoeking van een tweede woning in Amsterdam werd beslag gelegd op elf mobiele telefoons en administratie.

De verdachten zijn zaterdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die bepaalde dat ze in ieder geval twee weken langer in de cel moeten blijven.

Honderd kilo heroïne in Amsterdamse woning
Honderd kilo heroïne in Amsterdamse woning (Foto: Novum)

Disney en Bruckheimer maken 'Lightspeed'

Disney en Jerry Bruckheimer Films hebben de hand weten te leggen op de rechten van het sciencefictionavontuur 'Lightspeed'. Het verhaal draait om een jonge piloot die zich aansluit bij een raceteam dat van planeet naar planeet racet. Hij begint aan een gevaarlijke reis door een sterrenstelsel waar op elk moment oorlog kan uitbreken.

'Lightspeed' is geschreven door Terry Rossio en Bill Marsilii. Zij waren eerder verantwoordelijk voor de misdaadthriller 'Déjà Vu' (2006) met Denzel Washington in de hoofdrol. Deze film heeft nog altijd het record van duurste filmscript ooit op zijn naam staan.

Volgens het Amerikaanse filmvakblad Variety hebben Disney en Bruckheimer ook om de rechten van 'Lightspeed' binnen te halen diep in de buidel moeten tasten. Dat is opmerkelijk, omdat er nog geen enkele acteur of actrice aan het project verbonden is.

Disney en Bruckheimer hebben echter veel vertrouwen in Rossio. Hij schreef namelijk eerder de drie uitermate succesvolle 'Pirates of the Caribbean'-films (hij schreef ook het vierde deel), de 'National Treasure'-films en 'Shrek'.

Disney en Bruckheimer maken 'Lightspeed'
Disney en Bruckheimer maken 'Lightspeed' (Foto: Novum)

'Gregoor van Dijk naar Cyprus'

Gregoor van Dijk vervolgt zijn loopbaan vermoedelijk in Cyprus. AEK Larnaca wil de middenvelder van FC Utrecht graag overnemen. Bij een redelijk bod mag Van Dijk vertrekken bij Utrecht.

De 28-jarige Van Dijk heeft een doorlopend contract in Utrecht, maar mag vertrekken na een reeks conflicten met trainer Ton du Chatinier. Technisch directeur Foeke Booy liet aan Voetbal International weten dat Utrecht niet moeilijk zal doen in de onderhandelingen: "Wij gaan niet hoog in de boom zitten wat betreft de afkoopsom." Van Dijk is niet meer welkom in Utrecht, waar hij sinds 2006 speelt. Volgens Booy is er nog een club met interesse.

De interesse van AEK Larnaca heeft te maken met de aanwezigheid van Jordi Cruijff, die is aangesteld als technisch directeur van de ambitieuze club. Hij zoekt versterkingen voor de as en heeft daarbij dus het oog laten vallen op Van Dijk, die in Nederland ook voor FC Groningen en Roda JC speelde. Hij kwam tot 291 competitieduels als prof, waarin de Groninger 34 keer scoorde.

Gewonde militairen Uruzgan terug in Nederland

Drie van de vier militairen die zaterdag in Uruzgan gewond raakten door een bermbom zijn dinsdag aangekomen in Nederland. De toestand van de drie is stabiel. De vierde gewonde komt binnenkort terug naar Nederland, meldt het ministerie van Defensie.

De drie zijn in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht herenigd met hun familie. Zij worden daar verder behandeld. Het lichaam van korporaal Luc Janzen die bij de aanslag in de omgeving van Deh Rawod samen met een Franse militair en een Afghaanse tolk omkwam, komt naar verwachting woensdagavond terug in Nederland. Hierdoor hebben de Landmachtdagen, die komend weekeinde plaatsvinden, een soberder karakter.

Nieuwe aanhoudingen voor geweld bij Friese club

De politie heeft twee nieuwe aanhoudingen verricht rond de gewelddadigheden bij Club Q in april. Een vechtpartij bij de club in het Friese Noordbergum in de nacht van 17 op 18 april werd een 16-jarige jongen fataal. Een andere jongen raakte zwaargewond.

De twee zijn bekenden van een 17-jarige jongen uit Veenwouden en 18-jarige man uit Damswoude die eerder werden aangehouden, meldt de politie dinsdag. De arrestanten zijn een 17-jarige jongen uit Broeksterwoude en een 19-jarige man uit Damwoude. Het is niet duidelijk of de vier verdachten de slachtoffers kennen.

Woensdag wordt bepaald of de twee eerder waren aangehouden jongens langer vast blijven zitten. De twee nieuwe verdachten worden vrijdag aan de rechter-commissaris voorgeleid.

"Fŗbregas wil snel naar FC Barcelona"

Cesc Fàbregas wil Arsenal zo snel mogelijk verruilen voor FC Barcelona. De voormalige jeugdspeler van de Catalanen moet na het aantrekken van aanvaller David Villa de tweede grote aankoop worden die naar Camp Nou komt.

"Op dit moment bereidt Cesc zich voor met de Spaanse nationale ploeg, maar het is duidelijk dat hij Londen wil verlaten," zegt de vader van Fàbregas tegen de website FourFourTwo. "De onderhandelingen gaan een lange tijd in beslag nemen. Zelf vermoed ik dat ze hem aan zijn contract willen houden, maar toch uiteindelijk laten gaan."

Volgens diverse berichten is er een bod gedaan van zestig miljoen euro op de 23-jarige speler. Algemeen directeur van FC Barcelona Joan Oliver spreekt dit tegen. "Het is klinkklare onzin," zegt hij op de site van de Catalanen. "Er is nog niet onderhandeld met Arsenal. Fàbregas heeft zelf aangegeven dat hij hier wil spelen. We hebben geen haast, want we weten dat het lang gaat duren."

Nog vier kandidaten voor trainerschap ADO

ADO Den Haag heeft nog vier kandidaten op het oog als nieuwe hoofdtrainer. Met één van hen, Zeljko Petrovic, is onlangs al gesproken. Binnenkort volgen gesprekken met Ruud Brood, Gert Heerkes en Jan Poortvliet.

Alfons Groenendijk en Jan Everse spraken eerder ook al met ADO, dat een opvolger zoekt voor de ontslagen Raymond Atteveld. Zij wensten echter niet samen te werken met Maurice Steijn, die het seizoen als interim-trainer afmaakte in Den Haag. Naar verluidt wordt Steijn, zodra hij zijn diploma Coach Betaald Voetbal heeft behaald, de hoofdtrainer van ADO. Tot die tijd moet er dus een andere trainer komen.

Gert Heerkes is momenteel in dienst van SC Heerenveen, waar hij assistent was van interim-trainer Everse. Eerder trainde hij Heracles Almelo. Petrovic heeft op dit moment geen club. Als ADO gaat voor Jan Poortvliet of Ruud Brood, zal het moeten onderhandelen met de werkgevers van deze trainers, respectievelijk FC Eindhoven en RKC Waalwijk.

Ajax wint prijs voor beste jeugdopleiding

Ajax heeft een prijs gekregen voor de beste jeugdopleiding van Europa. In Frosinone nabij Rome ontving hoofd jeugdopleidingen Jan Olde Riekerink de prijs uit handen van vicedirecteur van Rai Sport, Jacopo Volpi. De prijs werd vier jaar geleden in het leven geroepen door de organisatie van de Ciociaria Cup, waar Ajax aan deelneemt.

"De prijs is een mooie beloning voor het heden en het verleden van de opleiding", zegt Olde Riekerink op de site van Ajax. In het juryrapport is te lezen dat Ajax grote namen heeft voortgebracht, zoals Johan Cruijff, Marco van Basten, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Olde Riekerink vond zelf de definitie dat Ajax "nationaal en internationaal opleidt" het mooist.

Baanwielrenner Tauler betrapt op doping

Spaanse kranten melden dat de Spaanse baanwielrenner Antonio Tauler betrapt is op het gebruik van doping. De positieve dopingtest zou in maart zijn gebeurd, voor het wereldkampioenschap baanwielrennen.

Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing behaalde de 36-jarige baanwielrenner samen met Joan Llaneras zilver op de madison. De uitslag van de B-staal wordt volgende week al verwacht.

Rechter keurt liquidatie Midway goed

Het failliet verklaarde Midway heeft toestemming gekregen van een Amerikaanse rechter om onderdelen van het bedrijf te liquideren. Door onderdelen van het bedrijf te verkopen, is geld vrijgekomen waarmee de investeerders kunnen worden terugbetaald.

In juli kreeg Warner Bros. Interactive toestemming om onderdelen van Midway op te kopen. Voor 26,7 miljoen euro kocht Warner Bros. alle rechten voor de 'Mortal Kombat'-serie en de gamestudio's Midway Chicago en Midway Seattle. Uiteindelijk houdt Midway 39,6 miljoen euro over om verschillende investeerders terug te betalen. Dit schrijft Business Week op haar website.

Mark Thomas verdient vier miljoen euro aan de overname. Thomas investeerde in november 2008 een kleine 100 duizend dollar in Midway toen het voor een symbolisch bedrag 87 procent van de aandelen kocht van Midway-voorzitter Sumner Redstone. Hierbij nam Thomas een risico van enkele tientallen miljoenen dollars.

Verschillende schuldeisers krijgen slechts 16 tot 25 procent van het verschuldigde bedrag terug.

Rechter keurt liquidatie Midway goed
Rechter keurt liquidatie Midway goed (Foto: Novum)

Regisseur Hitman 2-verfilming bekend

20th Century Fox probeert de Spanjaard Daniel Benmayor te contracteren voor de regie van Hitman 2. De filmstudio wil in de herfst beginnen met de opnamen van het vervolg op de game-verfilming uit 2007. Dat staat op de website Deadline.

Benmayor werd geboren in het Spaanse Barcelona en studeerde in New York. Hij maakte vorig jaar zijn Spaanse speelfilmdebuut met de actiefilm Paintball en heeft net de opnamen van het Napoleontische avontuur Bruc afgerond. Als Benmayor tekent voor de regie van Hitman 2 wordt het zijn Hollywood-debuut.

Het script van Hitman 2 is gebaseerd op het verhaal van de game Hitman 5. Huurmoordenaar Agent 47 bevindt zich in een absoluut dieptepunt in zijn carrière. Hij moet zichzelf zowel fysiek als mentaal weer op de rails zien te krijgen om wederom 's werelds meest gevreesde huurmoordenaar te worden.

De eerste Hitman kreeg drie jaar geleden zeer matige recensies, maar heeft het met een opbrengst van zo'n honderd miljoen dollar goed gedaan. Acteur Timothy Olyphant vertolkte de hoofdrol van de kale huurmoordenaar met streepjescode. Het is nog onduidelijk of hij terugkeert.

Regisseur Hitman 2-verfilming bekend
Regisseur Hitman 2-verfilming bekend (Foto: Novum)

Sony brengt HBO-series naar de PS3

Sony en Time Warner hebben een deal gesloten waardoor het mogelijk wordt om programma's van het exclusieve televisiekanaal HBO op de PS3 te kijken. De nieuwe service is alleen in de Verenigde Staten beschikbaar.

Gebruikers kunnen voor één tot drie dollar per stuk losse afleveringen van elf populaire series van HBO downloaden. Hieronder vallen bekroonde series als Entourage, The Sopranos en Rome. De afleveringen verschijnen elf maanden na uitzending, ongeveer gelijktijdig met de dvd-release, op de online service van de PS3.

Naast de speciale HBO-service lanceert Sony dit najaar ook een streaming filmservice voor de PS3, getiteld Mubi. Deze komt in tegenstelling tot de HBO-service wel naar Nederland en zal bij release een collectie van driehonderd tot vijfhonderd art-house-films beschikbaar stellen.

Sony brengt HBO-series naar de PS3
Sony brengt HBO-series naar de PS3 (Foto: Novum)

Van der Meyde vertrekt bij PSV

Andy van der Meyde vertrekt bij PSV. De Eindhovenaren hebben laten weten dat de eenzijdige optie in het contract van de 30-jarige aanvaller niet zal worden gelicht.

In maart van dit jaar haalde PSV Van der Meyde als opvolger van Danko Lazovic die naar Zenit St-Petersburg vertrok. Van der Meyde liep al vrij gauw een blessure aan zijn lies op. Hij speelde geen enkele competitiewedstrijd voor de Eindhovenaren.

[Giro] Garmin-renner Fisher kwaad over dopingcontrole

Voor Garmin-renner Murilo Fischer duurde de rustdag in de Giro d'Italia gisteren niet lang. De Braziliaan werd om acht uur 's ochtends ruw gewekt door de dopingcontrole. Een uur later moest hij al weer een controle ondergaan, iets wat hem erg kwaad maakte.

"Sommige idioten hebben echt een totaal gebrek aan respect. Een rustdag na twee weken Giro en ze staan om acht uur voor mijn deur voor de dopingcontrole," zo schreef hij kwaad op Twitter. "Twee tests binnen een uur. Overdreven en geldverspilling. Een enorm gebrek aan respect!"

VVD: dwing provincies tot investeringen wegen

De VVD wil dat provincies alle inkomsten die zij krijgen uit de zogeheten provinciale opcenten investeren in onderhoud en aanleg van nieuwe wegen. Dat betekent dat jaarlijks zo'n 740 miljoen euro extra beschikbaar komt, stelde Tweede Kamerlid Charlie Aptroot dinsdag.

Uit onderzoek van zijn partij blijkt dat de provincies vorig jaar bij elkaar bijna 1,4 miljard ophaalden met de provinciale wegenbelasting. Van deze opcenten is 635 miljoen gebruikt voor aanleg en onderhoud van wegen. De rest ging naar andere dingen. "Orkesten, voorstellingen, buitenlandse reizen, sociaal beleid. Het kan van alles zijn", zei Aptroot.

Volgens hem kan de verplichting om al het geld dat wordt binnengehaald met de opcenten te besteden aan de wegen met een simpele wetswijziging worden geregeld. Die inkomsten zijn nu namelijk vrij besteedbaar. Het betekent wel dat provincies de broekriem moeten aanhalen. Aptroot denkt dit vooral op te lossen door het aantal ambtenaren bij de provinciale overheid terug te dringen.

De inwoners van de provincies kunnen op termijn baat hebben bij deze maatregel, meent Aptroot. Wanneer provinciebesturen de achterstand op het wegennet hebben weggewerkt, kunnen de opcenten 'fors omlaag', aldus de VVD'er.

Van Marwijk experimenteert tegen Mexico

Khalid Boulahrouz, Edson Braafheid, Stijn Schaars en Ibrahim Afellay mogen morgenavond waarschijnlijk bondscoach Bert van Marwijk overtuigen als het Nederlands elftal vriendschappelijk tegen Mexico voetbalt. Afgaande op de training van vandaag in Seefeld krijgt het kwartet een basisplaats in het Badenova-stadion van Freiburg.

Van Marwijk kondigde al aan dat hij tegen Mexico nog enkele spelers aan het werk wil zien. De bondscoach is van plan om donderdag zijn definitieve selectie van 23 spelers voor het WK bekend te maken. Hij moet nog vier voetballers uit zijn voorlopige keurkorps teleurstellen. Voor Ryan Babel en waarschijnlijk ook Ron Vlaar komt de oefeninterland te vroeg. Beide spelers hebben een hamstringblessure. Mark van Bommel, Arjen Robben en Wesley Sneijder krijgen nog rust. Ze voetbalden zaterdag de finale van de Champions League en trainen donderdag voor het eerst mee.

Christina Aguilera cancelt zomertournee

Christina Aguilera heeft haar zomertoer afgezegd. "Ze vindt dat ze meer tijd nodig heeft om te repeteren. Dat is niet mogelijk, omdat er minder dan een maand tijd zit tussen het uitkomen van het album en de toerdata", vertelt haar woordvoerder aan de Britse persdienst Reuters.

De tournee door Noord-Amerika zou in juli en augustus plaatsvinden. Er stonden 21 concerten gepland. Celebrityblogger Perez Hilton schrijft op zijn website dat de concerten verschoven worden naar volgend jaar. Hij beweert dat de reden voor het uitstel van de optredens een slechte kaartverkoop is.

De 29-jarige zangeres was eind vorig jaar en begin dit jaar onder meer druk met de opnames voor de film 'Burlesque'. Op 8 juni komt haar nieuwe album 'Bionic' uit in de Verenigde Staten. De eerste single, 'Not Myself Tonight', was in maart voor het eerst te horen via de website van Aguilera.

De Amerikaanse brak door met haar debuutalbum 'Christina Aguilera'. De singles 'Genie in a Bottle' en 'What a Girl Wants' gooiden hoge ogen in de Nederlandse hitlijsten. De zangeres werd in haar carrière achttien maal genomineerd voor een Grammy Award, ze mocht de muziekprijs vijf keer mee naar huis nemen. Ze won onder andere in de categorie Beste Nieuwe Artiest.

Christina Aguilera cancelt zomertournee
Christina Aguilera cancelt zomertournee (Foto: Novum)

Laatste zoektocht vermiste matroos (17)

Het Korps Landelijke Politiediensten is dinsdagmiddag een laatste zoektocht gestart naar de 17-jarige matroos die maandag overboord van een binnenvaartschip op de IJssel sloeg. Net als maandag wordt met dregapparatuur gezocht, ditmaal op plekken die volgens sonarbeelden de moeite waard zijn om nader te bekijken.

De zoektocht is rond het middaguur begonnen en duurt tot uiterlijk 15.30 uur. Hierna wordt de zoekactie gestaakt, omdat de kans dat de bootsjongen wordt gevonden uiterst klein is. Het gebied waar de jongen kan liggen is enorm. De matroos sloeg maandag rond 11. 45 uur overboord bij het Gelderse Olburgen. Getuigen probeerden hem tevergeefs naar de kant te helpen.

Zangeres Do gaat scheiden na 3 jaar

Dominique Van Hulst en Marc Verschoor gaan scheiden. De 28-jarige zangeres en haar man gaan als vrienden uit elkaar. De moeder van Do vertelde aan RTL Boulevard dat het al enige tijd niet goed gaat tussen de twee. Ze wonen nog samen in Amsterdam, maar de scheiding wordt binnenkort uitgesproken.

De zangeres trad op 7 juli 2007 met Verschoor in het huwelijk, ze gaven elkaar het ja-woord in Barcelona. Verschoor was tot vorig jaar werkzaam als artiestenmanager bij The Entertainment Group, dat bedrijf werd op 22 september failliet verklaard.

Do gaat scheiden
Do gaat scheiden (Foto: Novum)

Duitsland roept geen vervanger op voor Tršsch

Hansi Flick, assistent-trainer van het Duitse nationale team, heeft vandaag gezegd dat er geen vervanger zal worden opgeroepen voor Christian Träsch. De middenvelder mist het WK voetbal vanwege een enkelblessure die hij gisteren opliep.

Träsch is na middenvelder Michael Ballack en doelman Rene Adler de derde speler die wegvalt uit de voorlopige Duitse selectie die nog uit 25 man bestaat. "Er zijn meerdere manieren om de ontstane problemen op het middenveld op te lossen. Dennis Aogo kan daar spelen en Heiko Westermann ook," aldus Flick.

[RG] Verdasco eenvoudig door

Op eenvoudige wijze heeft Fernando Verdasco de tweede ronde bereikt op Roland Garros. De Spanjaard, als zevende geplaatst in Parijs, versloeg de Rus Igor Koenitsin met 6-4, 6-2 en 6-2.

Verdasco was duidelijk de betere in de partij tegen de nummer 105 van de wereld. Verdasco benutte zes van zijn tien breekkansen. De Spanjaard, die de afgelopen weken het toernooi in Barcelona won en finaleplaatsen had in Monte Carlo en Nice, sloeg vooral met zijn solide forehand de ene winner na de andere.

Van der Vaart: "Kuyt misschien wel het hardste nodig"

Rafael van der Vaart begrijpt niet waarom iedereen zich zo druk maakt over het idee van Robin van Persie over 'de grote vier'. “Het is een mooi idee, maar wij zijn niet de baas”, aldus Van der Vaart.

"Het is een eigen leven gaan leiden. We hebben met zijn allen maar één doel: wereldkampioen worden. En misschien hebben we Dirk Kuyt daarbij wel het hardste nodig", klinkt het bij de middenvelder. "Dat doel willen we bereiken, op welke manier dan ook: met die vier of met anderen. We denken dat het kan", aldus Van der Vaart in het Algemeen Dagblad.

"Ik moet nu oppassen wat ik zeg. Met te zeggen dat we alle vier kunnen spelen, wil ik niet Dirk Kuyt uit het elftal praten. Misschien hebben we hem wel het hardste nodig van allemaal op het WK. Het verhaal van 'de vier' is een mooi idee, maar wij zijn niet de baas." Of Sneijder in het elftal een concurrent is voor Van der Vaart? "Die discussie duurt al tien jaar. Daar komen we nooit meer vanaf. Ik vind het onzin. We hebben op het EK tegen Frankrijk en Italië toch aardig gespeeld? Stonden we allebei in hoor", aldus de Real Madrid-middenvelder.

'Politie Papoea-Nieuw-Guinea martelt'

Speciaal VN-rapporteur Manfred Nowak heeft tijdens een tien dagen durend onderzoek in Papoea-Nieuw-Guinea bewijzen gevonden van marteling en 'wrede, onmenselijke en vernederende behandeling en bestraffing' van gedetineerden door de politie. Dat heeft Nowak dinsdag gezegd.

Arrestanten en gevangenen worden stelselmatig geslagen. Gevangenen die ontsnappen worden als zij weer worden opgepakt zwaar gestraft. Ze worden van dichtbij beschoten, met geweerkolven geslagen en soms worden zelfs achillespezen doorgesneden. Ze worden gewond in strafcellen opgesloten en overlijden soms doordat ze geen medische verzorging krijgen, aldus de VN-rapporteur.

DNA leider bende van Venlo toch niet onderzocht

DNA-materiaal van de leider van de bende van Venlo wordt toch niet onderzocht. Het OM had eerder ingestemd met een verzoek van de advocaat van Frenky P. om zijn DNA te vergelijken met aangetroffen sporen in de zaak van een vermoord echtpaar in 1994. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch meldt dinsdag dat het onderzoek niet mogelijk is.

Het sporenmateriaal bestaat uit haren, vezels en een metalen deeltje. Uit een inventarisatie van het OM en het Nederlands Forensisch Instituut blijkt nu dat het metalen deeltje aangetast is, waardoor DNA-onderzoek waarschijnlijk niets oplevert. Onderzoek op de haren en vezels is helemaal niet meer mogelijk.

Voor het OM bestaat geen andere mogelijkheid tot een nader onderzoek van de sporen. DNA-onderzoek kan volgens de wet alleen plaatsvinden in een lopend strafrechtelijk onderzoek of na een herziening door de Hoge Raad. Wel kunnen de veroordeelden voor eigen rekening onderzoek laten uitvoeren door een gecertificeerd onderzoeksinstituut.

P. werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor betrokkenheid bij zeven moorden. De betrokkenheid bij de moord op het echtpaar Van Rijn ontkent hij, wat het DNA-onderzoek had moeten ondersteunen. Achttien leden van de bende van Venlo werden in 1997 veroordeeld tot celstraffen van tien jaar tot levenslang voor talrijke geweldsmisdrijven en meerdere moorden.

Kesler: "We hoeven maar zeven duels te winnen"

Henk Kesler heeft veel vertrouwen in het Nederlands elftal. De KNVB-directeur denkt dat Oranje in Zuid-Afrika wereldkampioen kan worden.

"Bij de KNVB merken we in deze tijd altijd een langzame kentering: eerst heeft de mening van de cynici de overhand 'Wij bereiken toch nooit wat', maar langzaamaan krijgen de optimisten steeds meer de ruimte 'Zou het dan nu toch kunnen?' Ik behoor structureel tot deze laatste categorie", zegt Kesler in De Telegraaf.

"Ik vind dat je in een sportieve omgeving altijd naar het hoogst haalbare moet streven. Simpelweg ook omdat het kan", gaat Kesler verder. "FC Twente is daar toch een prachtig voorbeeld van! Oranje kan alle wedstrijden winnen. Dat zijn er uiteindelijk maar zeven op een rij."

"Het Nederlands elftal heeft getoond tegen de sterkste landen ter wereld goede resultaten te kunnen boeken. Italië, Engeland, Frankrijk en Duitsland kunnen daarover meepraten. Dit belooft een fantastisch toernooi te worden."

Tasjesdief rent in een ruk door naar peeskamer

Een tasjesdief in Antwerpen hoefde er maandagochtend niet lang over na te denken waaraan hij zijn net verworven buit ging besteden. Al snel na de diefstal betrapten agenten hem met zijn broek op zijn enkels bij een dame van lichte zeden, meldt de Belgische politie.

Een vrouw had de agenten op straat te hulp geroepen. Haar tas was even daarvoor geroofd in een nabijgelegen café. Toen de rover werd betrapt, zette de 26-jarige man het op een lopen. De vrouw achtervolgde hem en zag hem 'Villa Tinto' binnengaan, waarna ze de politie inschakelde.

De agenten gingen naar binnen en troffen hem in een van de afwerkkamers. De man had bij binnenkomst aan een van de dames gevraagd wat haar prijs was, om onmiddellijk met haar een cabine in te duiken. Daar begon hij zich meteen uit te kleden. Of het om een doordacht plan gaat om de politie te ontlopen, is niet duidelijk.

Wel is duidelijk dat hij het gestolen geld bij zich had. De man ontkende echter alle betrokkenheid. Hij wordt dinsdag voorgeleid.

'Nieuwe PSP-software moet piraterij vertragen'

Sony wil de piraterij van PSP-games vertragen door een code in de programmering van een game te verwerken. Dit zegt Rob Dyer, senior vicepresident van Sony Computer Entertainment America in een interview met de website Gamasutra.

Sony lijkt, ondanks de tegenvallende verkopen van de PSP en PSPgo in de Verenigde Staten en Europa, dan ook niet op te geven. "We denken dat we de piraterij kunnen vertragen met dertig tot zestig dagen. Vanuit een technologisch perspectief is er een bepaalde code die wij ontwikkelaars helpen implementeren om de games op z'n minst 60 dagen in de winkels te laten liggen, alvorens ze verschijnen op Bittorrent", laat Dyer weten.

Het is momenteel erg lastig voor een gamestudio om geld te verdienen met de ontwikkeling van een PSP-game. Dit is voornamelijk wegens piraterij. Bestrijding van piraterij moet er ook voor zorgen dat het marktaandeel van de PSP, dat de laatste jaren flink is geslonken, weer wordt hersteld.

De genoemde code moet bij een nieuwe serie PSP-games geïmplementeerd worden. Tijdens de E3-beurs in juni dit jaar wil Sony diverse grote, nieuwe titels onthullen. Daarnaast gaat Sony piraterij al tegen door games sinds enige tijd ook digitaal aan te bieden. Volgens geruchten zou het zo maar kunnen dat Sony werkt aan een nieuwe PSP die alleen digitale distributie ondersteunt.

'Nieuwe PSP-software moet piraterij vertragen'
'Nieuwe PSP-software moet piraterij vertragen' (Foto: Novum)

Mourinho wil Maicon en Quaresma meenemen

Jose Mourinho is duidelijk in zijn eisen naar Real Madrid. De Portugees wil bij zijn aanstelling zeker twee speler van Internazionale meenemen. Maicon en Ricardo Quaresma staan hoog op zijn verlanglijstje. Er gaan ook geruchten dat Wesley Sneijder met zijn coach meekomt naar de Spaanse hoofdstad.

Inter-voorzitter Massimo Moratti heeft aan La Gazzetta dello Sport laten weten dat Mourinho Maicon en Quaresma mee wil nemen. De Italiaanse club wil voor beide spelers gezamenlijk een transfersom van 35 miljoen euro.

Maicon is een belangrijke pion in de defensie van de Nerazzurri. De Braziliaan speelde dit seizoen 33 competitieduels en was ook in de Champions League van onschatbare waarde. Ricardo Quaresma kwam dit seizoen amper in de plannen van Mourinho voor en speelde elf duels. Toch ziet de coach veel in de Portugees. Hij gaf in het verleden aan dat hij hem samen met Cristiano Ronaldo een gevaarlijk duo vindt.

Mourinho wil Maicon en Quaresma meenemen
Mourinho wil Maicon en Quaresma meenemen (Foto: Novum)

Lotus: "Geen KERS in 2011"

Lotus Racing zal op haar Formule 1-bolides in 2011 zeker geen KERS gaan monteren. Teambaas Tony Fernandes meldt dat de Maleisische renstal de bolide zonder het systeem gaat ontwerpen. "We kunnen wel zonder," zei hij tegen Turun Sanomat.

Het Kinetic Energy Recovery System lijkt bezig met een comeback in de Formule 1. Voor dit jaar is het systeem uitgebannen, maar enkele teams waaronder Ferrari sturen er op aan om het in 2011 terug te laten keren in de sport.

Lotus zit echter niet te wachten op KERS. Het Maleisische team wil voortbouwen op de huidige wagen en daar past de inbouw van KERS niet bij, omdat hiervoor een geheel nieuw ontwerp vereist is. "Bovendien zagen we vorig seizoen dat het niet makkelijk is om KERS goed en betrouwbaar te laten werken. Het kost veel tijd en geld. Bij Lotus hebben we er alle vertrouwen in dat we het ook zonder het systeem kunnen uithouden," voegde Fernandes er aan toe.

Oranje krijgt vrijaf

Bondscoach Bert van Marwijk heeft vandaag de avondtraining van het Nederlands elftal in Seefeld geschrapt. Hij gunt zijn spelers een beetje rust in de aanloop van het vriendschappelijke duel van morgen met Mexico. Van Marwijk is van mening dat hij zijn spelers de afgelopen dagen voldoende heeft belast.

Hij trainde vanmorgen wel met zijn voorlopige WK-selectie. Mark van Bommel, Arjen Robben en Wesley Sneijder waren nog niet van de partij. Zij arriveren vanavond in het trainingskamp van het Nederlands elftal in Oostenrijk. De drie voetbalden afgelopen zaterdag de finale van de Champions League. Ze komen morgen nog niet in actie tijdens de oefeninterland tegen Mexico. Het trio traint donderdag voor het eerst met Oranje in Oostenrijk.

[RG] Henin door naar tweede ronde

Justine Henin heeft zich op Roland Garros voor de tweede ronde geplaatst. De Belgische, die in Parijs als 22e is geplaatst, versloeg de Bulgaarse Tsvetana Pironkova met 6-4 en 6-3.

In de eerste set ging de partij tot 3-3 gelijk op. Pironkova overleefde bij die stand drie breakpoints, maar op de vierde was het alsnog raak. De Bulgaarse kreeg bij de stand 5-4 nog wel een kans om Henin terug te breken maar de Belgische pakte de set.

In de eerste game van de tweede set werd Pironkova gelijk gebroken. Bij 2-1 brak ze echter terug en op 3-2 kreeg ze zelfs drie breakpunten. Henin won de game echter met vijf punten op rij. Direct daarna brak Henin haar opponente. Pironkov kreeg nog wel een kans om terug te breken maar ze liet dat na waardoor Henin de set en de winst pakte.

Derde nederlaag tafeltennissers op WK Moskou

De Nederlandse tafeltennisheren hebben ook hun derde wedstrijd op het WK voor landenteams in Moskou verloren. Na nederlagen tegen Servië en Schotland werd vanmorgen met 0-3 verloren van Nigeria.

Chung Wai Lung en Boris de Vries verloren hun wedstrijden waarna Gregor Förster tegen Quadri Aruna nog dichtbij een overwinning was. Förster verloor uiteindelijk met 7-11, 11-7, 10-12 en 10-12.

Nederland staat in Groep F laatste met nul punten uit drie wedstrijden. Morgen is de Verenigde Staten de volgende tegenstander.

Gran Turismo 5 ondersteunt 3D en Move?

De race-game Gran Turismo 5 krijgt waarschijnlijk ondersteuning voor 3D beelden en de PlayStation Move. Volgens de website MCV is de implementatie van beide technologieën verantwoordelijk voor de meest recente vertraging van de langverwachte titel. De game zou eerst in Japan in maart uitkomen, maar staat nu weer zonder releasedatum op de planning. Een Europese releasedatum is nog niet bekend.

Een anonieme bron binnen Sony heeft deze informatie aan MCV gelekt. Het is niet bekend op welke manieren de ondersteuning voor 3D en PlayStation Move-camera tot uiting komen.

Deze onthulling lijkt eerdere beweringen van Gran Turismo 5-ontwikkelaar, Kazunori Yamauchi, te bevestigen. Yamauchi gaf afgelopen april aan dat de game voor 90 procent klaar was en dat Polyphony Digital altijd bovenop de laatste technologieën zit. Hij voegde toe dat interessante beeldtechnieken en controllers wellicht op ondersteuning kunnen rekenen.

Gran Turismo 5 is al vele jaren in ontwikkeling en de releasedatum is nog steeds een groot mysterie. Sony heeft in een officiële reactie aangegeven op de aankomende E3 beurs meer duidelijkheid over de race-game te zullen geven.

'Gran Turismo 5' ondersteunt 3D en Move
'Gran Turismo 5' ondersteunt 3D en Move (Foto: Novum)

'Slechte ouders kopen Rockstar-games'

Ouders die een game van Rockstar voor hun kinderen kopen, zijn slechte opvoeders. Dat zegt een medewerker bij de studio achter de Grand Theft Auto-serie in een interview met de BBC. Volgens hem zijn de games speciaal gemaakt voor volwassenen, en dus niet geschikt voor kinderen.

"Onze games zijn niet voor jonge personen gemaakt", zegt de medewerker, die ook de rol van radio-DJ in de Grand Theft Auto-games vervult. "Als je een opvoeder bent en één van onze games voor je kind aanschaft, ben je verkeerd bezig."

Volgens de medewerker hebben de mannen van Rockstar weinig met schattige games als Mario Kart en LittleBigPlanet. "Er liggen talloze lieve games voor kinderen in de winkel die wij niet willen spelen. Net als in onze favoriete televisieseries en films proberen we volwassen thema's, scheldpartijen en geweld in onze games te verwerken. Dit doen we omdat we dit zelf gewoon het leukst vinden om te spelen."

Rockstars nieuwste game Red Dead Redemption kwam eind vorige week in de winkels te liggen. Ook in deze actie-titel die zich afspeelt in het Wilde Westen gaat het er alles behalve zachtzinnig aan toe.

'Slechte ouders kopen Rockstar-games'
'Slechte ouders kopen Rockstar-games' (Foto: Novum)

'Volgende PSP alleen digitaal'

De volgende versie van de PSP zou weleens enkel digitale distributie kunnen ondersteunen. Dit zegt Michael Ephraim van Sony Computer Entertainment Australia in een interview met de website Gamespot.

"De PSPgo was het eerste apparaat in zijn soort waarvoor geen fysieke media in de winkel lagen. Ik denk dat de PSPgo de weg heeft vrijgemaakt voor toekomstige versies van de handheld"
, zegt Ephraim.

De PSPgo is niet bepaald een groot succes te noemen. Zo zijn er in Australië slechts 25 duizend exemplaren verkocht sinds de release in oktober 2009. Software voor de PSPgo kan tegen betaling gedownload worden in de online Playstation-winkel.

In de afgelopen weken laaien er steeds meer geruchten op over een vermoedelijke opvolger van de PSPgo. De nieuwe PSP zou in 2011 moeten verschijnen en ondersteunt enkel digitale distributie. Britse ontwikkelaars zouden het apparaat al in handen hebben gehad en men stelt dat het apparaat half zo krachtig als de Playstation 3.

Sony Computer Entertainment heeft zelf nog niets bekendgemaakt over een vermoedelijke opvolger van de PSP. Het vermoeden bestaat dat Sony de 'PSP 2' tijdens de E3 zal onthullen, maar ook een latere onthulling in augustus tijdens Gamescom in Keulen behoort tot de mogelijkheden.

'Volgende PSP alleen digitaal'
'Volgende PSP alleen digitaal' (Foto: Novum)

Legendary Pictures krijgt rechten Mass Effect-film

Electronic Arts heeft maandag bekendgemaakt dat filmmaatschappij Legendary Pictures de filmrechten voor de Mass Effect-serie heeft verkregen. Dit schrijft de website Gamasutra. De distributie van de film zal gebeuren in samenwerking met Warner Bros. Daarnaast zal Warner Bros. een deel van de productie en financiën op zich nemen.

Legendary Pictures heeft onder andere meegewerkt aan films als The Dark Knight, 300, Clash of the Titans, The Hangover en Watchmen.

Mark Protosevich (I Am Legend, Thor) zou het script van de Mass Effect-film moeten gaan verzorgen. Als producenten voor de film zijn Thomas Tull, Jon Jashni, Avi Arad en Ari Arad aangewezen, terwijl gamestudio BioWare ook betrokken is bij de filmproductie. Studiobazen Ray Muzyka en Greg Zeschuk vervullen de rol van uitvoerend producent samen met Casey Hudson, die ook werkte aan beide Mass Effect-games.

Mass Effect en Mass Effect 2 zijn beiden grote hits. Het eerste deel binnen de serie verkocht 1,6 miljoen exemplaren binnen een maand, terwijl Mass Effect 2 begin dit jaar in een week al twee miljoen exemplaren wist te verschepen.

De spelwereld van Mass Effect werd groots neergezet waarbij de speler in de schoenen van commandant Shepard moet proberen om samen met zijn kleurrijke manschappen het universum te redden van een kwaadaardig ras.

Legendary Pictures krijgt rechten Mass Effect-film
Legendary Pictures krijgt rechten Mass Effect-film (Screenshot: Novum)

De WK-tracker op FOK!sport

Het WK voetbal in Zuid-Afrika gaat over enkele weken van start en ook op FOK!sport besteden we natuurlijk aandacht aan dit evenement. Naast onze WK Pool is er ook een WK-tracker.

Om onze normale tracker niet te veel te laten overstromen met al het WK-nieuws hebben we voor het nieuws uit Zuid-Afrika een speciale tracker. Voor sommigen zal de tracker helemaal onderaan de pagina staan. Wil je hem bovenaan hebben dan hoef je alleen met de tracker te slepen.

Daarnaast is al het WK-nieuws ook via deze link te vinden.

Amerikaans leger heeft interesse in Project Natal

Het Amerikaanse leger onderzoekt de mogelijkheden om de bewegingsgevoelige besturing van Project Natal te gebruiken. Dit schrijft de website Information Week. Project Natal moet het mogelijk maken om fysiek met digitale data interactie aan te kunnen gaan.

De samenwerking tussen Microsoft en het Amerikaanse leger begon vorig jaar, toen het leger een interactief apparaat wilde met 'multi-touch-besturing'. Dit werd de Microsoft Surface, een interactieve tafel die momenteel enkel te koop is voor bedrijven en overheidsinstanties. Dit militaire project staat bekend onder de naam 'Commando en Multi-touch Besturing Ondersteunende Technologieën', ofwel 'Comet'. Het leger is sindsdien bezig manieren te ontwikkelen om de interactieve tafel binnen het leger te integreren.

Met het op de markt komen van Project Natal heeft het Amerikaanse een nieuw speeltje om project Comet mee uit te breiden. Project Natal herkent stemmen, kan bewegingen van mensen registreren en herkent de gezichten van vier mensen tegelijkertijd. Uiteindelijk moet Project Natal er voor gaan zorgen dat er in het leger middels bewegingen interactie kan plaatsvinden met digitale data. Scènes uit de film 'Minority Report' met Tom Cruise zijn hier een voorbeeld van.

Het zal nog enige jaren duren alvorens ontwikkelingen als de Microsoft Surface en Project Natal daadwerkelijk op het slagveld operationeel zullen zijn.

Amerikaans leger heeft interesse in Project Natal
Amerikaans leger heeft interesse in Project Natal (Foto: Novum)

"El-Akchaoui praat woensdag met Beenhakker"

Youssef El-Akchaoui lijkt volgend seizoen bij Feyenoord te spelen. De Rotterdammers zien in hem de opvolger van Giovanni van Bronckhorst, die na het WK stopt met voetballen.

De Marokkaan schuift woensdag bij Leo Beenhakker, technisch directeur van Feyenoord, aan tafel. El-Akchaoui mag transfervrij vertrekken bij NEC en was afgelopen half jaar verhuurd aan FC Augsburg. Vorig jaar viel de overgang in duigen omdat de Stadionclub geen geld had. In de jeugd speelde hij al voor Feyenoord.

Ook sc Heerenveen zou de linkervleugelverdediger willen inlijven.

ANWB waarschuwt voor Franse kronkelweggetjes

Vakantiegangers die naar het zuiden van Frankrijk rijden moeten voorzichtig zijn op de provinciale wegen. Daarvoor waarschuwt de ANWB dinsdag. Volgens de automobielclub is de situatie op de wegen zorgwekkend, omdat de verkeersveiligheid vergeleken met Nederland zo'n vijftien jaar achterloopt. De Franse snelwegen zijn wel veilig.

Een inspectieteam heeft in totaal zo'n 4300 kilometer aan Franse wegen onderzocht, waarvan 1400 kilometer aan toeristische routes in de Provence. Dit zijn vaak kronkelende wegen door bergachtig gebied, waar automobilisten risico lopen op frontale botsingen door de beperkte mogelijkheden om veilig in te halen. Vaak zijn er onoverzichtelijke kruispunten en zijn bermen onveilig door bomen of rotsblokken. Soms is er helemaal geen berm en rest een gapende afgrond.

Deze zomer reizen zo'n anderhalf miljoen Nederlanders af naar Frankrijk.

ANWB waarschuwt voor Franse kronkelweggetjes
ANWB waarschuwt voor Franse kronkelweggetjes (Foto: Novum)

Beschonken man rijdt vrouw dood

Een 44-jarige vrouw die haar hond uitliet is maandagavond om het leven gekomen toen zij in het Brabantse Lith werd aangereden door een beschonken man. De man, die twee keer de toegestane hoeveelheid op had, is aangehouden. Dat meldt de politie dinsdag.

Het ongeluk gebeurde rond 23.00 uur op de Mr. Van Coothstraat. De auto, bestuurd door een 41-jarige man uit Lith, kwam vanuit de richting van de Lithse Ham en reed richting het centrum. Door de aanrijding kwam de vrouw zwaargewond in de berm terecht, waar zij aan haar verwondingen overleed. De hond is naar huis teruggelopen.

Het rijbewijs van de bestuurder is ingenomen. De precieze toedracht van het ongeval wordt onderzocht.

CDA wil geen taakstraffen meer

Het CDA wil taakstraffen afschaffen. Dat heeft lijsttrekker Jan Peter Balkenende dinsdag gezegd in een interview op Radio 1.

Balkenende wil in plaats van taakstraffen een zogenoemde strafdienstplicht invoeren. Dat houdt onder meer in dat jonge criminelen 's nachts opgesloten zitten en een heropvoedingsprogramma moeten doorlopen.

Taakstraffen werken volgens Balkenende niet. "Ik merk dat er jonge criminelen zijn die de taakstraf zien als een statussymbool. Dat gaan we anders doen. De afschrikwekkende werking moet groter."

3-baansweg te smal voor motorrijder

Een motorrijder vond een 3-baansweg niet breed genoeg en maakte er eigenhandig een 4-baansweg van. Dat is te zien op een video die de man zelf op YouTube zette.

Bron van (zijn) ergernis was een vrachtwagen die inhaalde op de derde rijstrook en zo al het overige verkeer ophield. De man besloot daarop alvast de inhalende vrachtwagen in te halen. De man geeft overigens toe dat hij flink asociaal bezig was. Bekijk hier de video.

Stewart: "Webber maakt goede kans op titel"

Oud-Formule 1-coureur Jackie Stewart denkt dat Mark Webber dit jaar een grote kans maakt op de wereldtitel. Sinds de overwinning in de Grand Prix van Monaco staat Webber bovenaan het klassement.

Drievoudig wereldkampioen Stewart vertelde aan persbureau Reuters: "Zijn zeges in Spanje en Monaco waren ongelooflijk dominant. Natuurlijk, hij heeft een zeer goede auto tot zijn beschikking, maar hij rijdt op het moment gewoon ook erg overtuigend. Volgens mij maakt hij dit jaar een zeer goede kans op het kampioenschap."

Stewart vergelijkt Mark Webber met Jack Brabham, die in 1959 de eerste Australische wereldkampioen werd: "Webber is een meer tactische coureur. Misschien kun je hem beter vergelijken met Denny Hulme. Alleen heeft hij niet zoveel races gewonnen. Ik denk echter dat Mark behoorlijk wat zeges zal gaan boeken in de Formule 1."

Babel herstelt voorspoedig

Het gaat steeds beter met Ryan Babel. De aanvaller herstelt voorspoedig van een hamstringblessure. Hij sloot vandaag nog niet aan bij de groepstraining van het Nederlands elftal in Seefeld. Babel verrichtte wel meer arbeid dan de vorige dagen.

Babel verrekte vrijdag op de training zijn rechterhamstring. De blessure kwam op een ongelegen moment. Babel wil zich tijdens het trainingskamp van het Nederlands elftal in Oostenrijk in de definitieve WK-selectie van bondscoach Bert van Marwijk voetballen. De oefenwedstrijd van morgen tegen Mexico komt nog te vroeg voor Babel.

Van Marwijk wil donderdag bekend maken welke 23 spelers hij meeneemt naar het WK in Zuid-Afrika. Hij moet nog vier spelers uit zijn voorlopige selectie teleurstellen.

CD: Soulfly - Omen

De band rondom de ex-frontman van Sepultura behoeft geen uitgebreide introductie. Soulfly continueerde met de eerste twee cd's, 'Soulfly' (1998) en 'Primitive' (2000), de tribal-thrashmetal van het meest succesvolle Sepultura album 'Roots' (1996). Daarna kwam de klad er een beetje in, omdat voornamelijk dezelfde ritmes en geluiden van oeroude instrumenten werden gebruikt. Op het vorige album 'Conquerer' (2008) werd weer wat meer teruggegrepen op de hoogtijdagen van de death/thrash en met Omen lijkt de band die koers definitief te zijn ingeslagen. 

Soulfly CD Omen 2010

 

Clement voorlopig niet terug in het peloton

Wielrenner Stef Clement zal voorlopig niet terugkeren in het peloton. De renner van Rabobank heeft al geruime tijd te maken met problemen in zijn rug en aan zijn voeten. Zijn ploeg geeft hem de tijd om zich volledig te richten op zijn revalidatie.

"Stef keert terug in competitie zodra hij weer gezond en zorgenvrij is", aldus technisch directeur Erik Breukink. Clement zelf is opgelucht. "Ik ben blij dat ik de tijd en ruimte krijg om intensief te werken aan mijn vervelende en langslepende blessures."

Ezels neuken

Ergens in het noorden van Colombia (een land in Zuid-Amerika) is het volkomen normaal om de eerste paar jaar van je puberteit ezels te neuken. Ja, echt geen grapje. De meisjes vinden het volkomen normaal.

En de jongens onderling scheppen er flink over op met hoeveel ezels ze geneukt hebben. En hoe later in het filmpje, hoe vreemder de inhoud. Met als hoogtepunt een demonstratie...

'Geen krokodil in Nijmeegse vijver'

Een woordvoerder van de Nijmeegse politie heeft dinsdag laten weten dat ze ‘voorzichtig de conclusie trekken dat er geen krokodil in de vijver zit'. Na een melding vorige week dat een wandelaar in een vijver bij het Steve Bikoplein een krokodil had gezien, heeft de politie onder andere met een sonarboot dit weekeinde de vijver grondig onderzocht.

De intensieve speurtocht bleef zonder resultaat. Hoewel zich nog een tweede getuige meldde, lijkt het verhaal van de vrouw dus niet waar te zijn. De hekken om de vijver worden dinsdag weggehaald.

Portugal verslikt zich in Kaapverdische Eilanden

Portugal kent vooralsnog een stroeve voorbereiding op het WK voetbal. Mokten de fans al over de te korte trainingen van het elftal, nu konden ze dat doen over het vertoonde spel in de oefenwedstrijd tegen de Kaapverdische Eilanden. De ploeg van coach Carlos Queiroz kwam niet verder dan 0-0.

Domper was het uitvallen van Tiago met een dijbeenblessure, terwijl in de wedstrijd zelf Covilha en Cristiano Ronaldo zich geen raad wisten met de gekregen kansen tegen de nummer 117 van de FIFA-ranking. Laatstgenoemde maakt zich nog geen zorgen daarover. "We staan pas aan het begin. We hebben afgelopen dagen goed getraind, de fysieke frisheid ontbrak. We wilden wel winnen, maar het is slechts een oefenduel en de wereld zal zien dat we een geweldig team hebben."

Collega's vinden Robben de beste

De voetballers in de Duitse Bundesliga hebben Arjen Robben massaal gekozen tot beste speler van het seizoen. Bij een verkiezing door het voetbalblad Kicker onder 241 voetballers kreeg de Nederlandse international van Bayern München 72,1 procent van de stemmen. Robben won met zijn ploeg de landstitel en de beker.

Edin Dzeko van VfL Wolfsburg eindigde op grote afstand als tweede met 6,7 procent. Robbens ploeggenoot Bastian Schweinsteiger werd derde met 5,4 procent. Vorig seizoen werd Manuel Neuer van Schalke 04 gekozen tot beste speler, maar hij kreeg toen 30,5 procent van de stemmen.

Louis van Gaal won met 34,7 procent de verkiezing van beste coach. Christian Gross van VfB Stuttgart eindigde als tweede met 19,7 procent.

Twee uur gamen is equivalent aan een lijntje cocaÔne

Een therapeut uit Groot-Brittannië genaamd Steve Pope publiceerde zijn onderzoek naar gameverslaving . Hij stelt dat twee uur gamen gelijk staat aan een lijntje cocaïne. Met deze omstreden uitspraak  wil hij de aandacht vestigen op de ernstige gevolgen van gameverslaving.

Steve Pope schreef het volgende: ”Spending two hours on a game station is equivalent to taking a line of cocaine in the high it produces. It is the fastest growing addiction in the country and this is affecting young people mentally, as well as leading to physical problems such as obesity." Hij behandelt jongeren die spijbelen om te gamen, games stelen en sommige ernstige gevallen die 24 uur aan één stuk voor het scherm zitten.

Ook suggereert hij dat gameverslaving kan leiden tot geweld als de gamer zijn grip op de werkelijkheid begint te verliezen. Een nogal zware conclusie, maar Pope is er van overtuigd dat gameverslaving een groter gevaar is oor de samenleving dan de meeste mensen denken.

'Concurrentie telecommarkt Europa moet beter'

In veel Europese lidstaten is de concurrentie op de telecommarkt nog veel te gebrekkig, stelt eurocommissaris Neelie Kroes dinsdag in het Financieele Dagblad (FD). Regeringen moeten snel werk maken van echt onafhankelijk toezicht en die toezichthouders moeten vervolgens zorgen dat nieuwkomers op de markt geen oneerlijke hindernissen meer ondervinden, aldus Kroes.

"Als een markt niet werkt, kun je er vergif op innemen dat je te veel betaalt", zegt Kroes, die dinsdag een overzicht van de kosten van telecom en internet publiceert. In het onderzoek constateert Kroes volgens het FD dat er nog geen echte interne telecommarkt is en dat ze daarom 'de inspanningen opvoert' om het gebrek aan concurrentie aan te pakken.

Begin dit jaar beklaagde Koninklijke KPN nv-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer zich tegenover het FD over het gebrek aan onafhankelijk toezicht: "Die regelgevers doen niet altijd wat goed is voor de markt. Ze moeten namelijk rapporteren aan overheden. Het duidelijkst is dat in Duitsland. Daar rapporteert de autoriteit aan de minister van economische zaken, terwijl zijn collega van financiën aandeelhouder van het Duitse telecombedrijf is."

Saban B. mogelijk in Turkije gehoord als getuige

Het gerechtshof in Arnhem bekijkt of de gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. (39) in Turkije als getuige wordt gehoord in de zaken van zijn medeverdachten. Dat bleek dinsdag tijdens een procedurele behandeling van de zaak.

De advocaat van B. stelt dat zijn cliënt in Turkije ook als verdachte in zijn eigen zaak door Nederlandse rechters kan worden gehoord, maar volgens het Arnhemse gerechtshof kan dat niet. De rechters beroepen zich daarbij op een standpunt van de Hoge Raad, die heeft bepaald dat Nederlandse verdachten in het buitenland niet door Nederlandse rechters aan de tand kunnen worden gevoeld. Het hof buigt zich op verzoek van de advocaat van B. over het standpunt en neemt daar over twee weken een beslissing over.

Ook bleek dat justitie van de Turkse autoriteiten nog geen antwoord op de vraag heeft of B. gebruik kan en wil maken van zijn recht om vanaf oktober in Nederland bij zijn eigen berechting aanwezig te zijn. B. staat samen met vijf verdachten, waaronder zijn broer Hasan B. (45), in hoger beroep opnieuw terecht. De Turks-Duitse broers B. stonden volgens justitie aan de top van een criminele organisatie met zo'n veertig medewerkers. De verdachten zouden zeker negentig vrouwen met veel geweld hebben gedwongen tot prostitutie. In 2008 veroordeelde de rechtbank in Almelo het vijftal tot celstraffen variërend van ruim twee tot 7,5 jaar.

B., die tijdens een onbegeleid verlof in september de benen nam, werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden in verband met een Turks onderzoek naar afpersing en witwaspraktijken. De vrouwenhandelaar runde na zijn vlucht een discotheek in de bekende badplaats.

Vorige maand ontstond opnieuw opschudding toen de veroordeelde pooier Murat O. door het Amsterdamse gerechtshof voorlopig op vrije voeten werd gesteld om zijn ernstig zieke moeder te kunnen bijstaan. O. is veroordeeld tot vier jaar cel voor mensenhandel en uitbuiting van vrouwen. Hij moet zich 16 juli weer melden als het hoger beroep begint. Anders dan Saban B. wonen O. en zijn familie in Nederland en heeft hij geen buitenlands paspoort. Turkije levert geen onderdanen uit.

Defensie versobert Landmachtdagen

De Landmachtdagen gaan komend weekeinde 'op gepaste wijze' door. Het lichaam van de in Afghanistan omgekomen korporaal Luc Janzen komt tijdens de open dagen van de landmacht terug naar Nederland. Ook zijn uitvaart vindt komende weekeinde plaats.

Defensie kondigt aan dat tijdens de Landmachtdagen op de Johannes Postkazerne in het Drentse Havelte wordt stilgestaan bij het overlijden van de 25-jarige Janzen en een aantal overleden coalitiepartners.

Reclamecampagnes voor de landmachtdagen worden 'daar waar mogelijk' rond de periode van de terugkeer en de uitvaart stopgezet. Met Janzen komen ook vier gewonde militairen terug naar Nederland.

De landmachtdagen hebben dit jaar als thema 'mee op missie'. Defensie wil laten zien 'dat Nederlandse militairen klaar staan voor uw veiligheid en die van anderen'. "De veiligheid waar Luc Janzen, een Franse militair en een Afghaanse tolk dit weekend de hoogste prijs voor betaalden." De slachtoffers kwamen zaterdag om bij een aanslag met een bermbom.

[RG] Krajicek moet hopen op uitvaller

Michaëlla Krajicek heeft nog een kleine kans om deel te nemen aan de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs. Krajicek, die strandde in de kwalificaties, is als eerste gerangschikt om als lucky loser alsnog in het hoofdtoernooi te belanden.

"Ik blijf in ieder geval op het park", zei ze vanmorgen nadat ze met haar dubbelpartner Vania King een training had afgewerkt op Roland Garros. Gisteren trok de Chinese Peng Shuai zich terug. Zij werd vervangen door de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands, de hoogst gerangschikte tennisster van de verliezers in de derde kwalificatieronde. Mocht zich vandaag nog iemand afmelden dan is Krajicek de invaller. Zo niet, rest haar een optreden met de Amerikaanse King in het dubbelspel.

Argentijnen een maatje te groot voor Canada

Argentinië heeft gisteravond een oefenwedstrijd ter voorbereiding op het WK voetbal met ruime cijfers gewonnen. Canada werd in Buenos Aires met 5-0 verslagen.

In de rust stond het al 3-0 door twee goals van Maxi Rodriguez en eentje van Angel di Maria. Carlos Tévez en Sergio Agüero zorgden in de tweede helft voor de eindstand.

AZ-speler Sergio Romero verdedigde het doel bij Argentinië. Bondscoach Diego Maradona gaf Lionel Messi, die in de aanloop naar het duel een lichte blessure opliep, rust.

Maximumprijs rijbewijs wordt 36 euro

Gemeenten mogen in de toekomst niet meer dan 36 euro voor een rijbewijs vragen. Een wet daartoe is in voorbereiding.

De kosten die gemeenten in rekening brengen voor het vervaardigen van een rijbewijs lopen uiteen van 23 euro tot 65 euro. Uit onderzoek van Deloitte blijkt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de meeste gemeenten hun tarief niet kunnen onderbouwen.

Deloitte adviseert een maximumprijs van 36 euro. Bij het onderzoek waren onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de ANWB betrokken. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) nemen het advies over en bereiden een wet voor.

De ANWB noemt de maximumprijs een goede zaak. De toeristenbond verwacht dat de helft van de gemeenten het tarief naar beneden moet bijstellen. Verder wil de ANWB dat de consument voor zijn rijbewijs bij een gemeente naar keuze terechtkan, zodat hij niet is gebonden aan de prijs en de openingstijden van de gemeente waar hij woont.

Prijswinnaars eerste deel van mei!

Hierbij een overzicht van alle prijswinnaars van prijsvragen op FOK!:

 

 

Winnaars van de kaarten voor Superleague Formula op Zolder:
boxman
ADTPhantom
OdieOdie
TagForce
-NN-Gurb
theKiD
Samanta
cybermans

De Ironman 2 prijsvraag:
Maravilla
Trayek
RedFighter
Cassandra87
MysteriousM

Een wake up light is gewonnen door:
TheRabbitEars

De Beverly Hills 90210 prijsvraag:
De-Boswachter
HV

Winnaars Paranormal Activity:
No-P
Daniane
oma1959

Forumactie Disney's De prinses en de kikker:
E.T.
Phrostbite
MuddyWaters
Twoflower
RaymanNL
kaykay1
maikel112
MaceNL
Lindytje
InfernoRed
IJsdraakje
bodpa09
De_Taartjesfee
PunkyFishGirl
seursula

Weblogactie Disney's De prinses en de kikker:
bixister.
koei

Prijswinnaars Tas.nl wedstrijd, Converse tassen:
Tas 1
aardappel
Jentin

Tas 2
DanseMacabre
e.jongerling

Tas 3
R_B
QTPi

Tas 4
verleiding
LaLaLoe

Sommige prijzen zijn al verzonden en dus wellicht al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Bauer nooit meer op televisie

Het is over en uit voor Bauer, Jack Bauer wel te verstaan. Althans op televisie. In Amerika is de allerlaatste aflevering van de serie 24 uitgezonden. De studio cancelde de show na tegenvallende kijkcijfers.

Acht seizoenen lang wist Kiefer Sutherland als Jack Bauer, de man die eerst je botten breekt en dan pas vragen stelt, fans over de hele wereld in zijn greep te houden. In 24 uur (de serie was realtime) redde Bauer de wereld. Overigens zijn er wel al vergevorderde plannen om 24 naar de bioscoop te brengen. Of deze films ook realtime zijn is nog niet bekend.  Hieronder kun je nog even genieten van Jacks dochter Kim Bauer.

.

Al-Qaeda: geen plannen aanslag Oranje

Er zijn geen plannen om een terreuraanslag te plegen op het WK voetbal dat deze zomer wordt gehouden in Zuid-Afrika. Berichten daarover zijn "goedkope leugens", zegt de Iraakse tak van terreurnetwerk al-Qaeda.

Een verklaring van de beweging is dinsdag verspreid op islamistische websites. Een Saudische terrorist, die onlangs was opgepakt in Irak, sprak vorige week in een interview met het Amerikaanse persbureau AP over mogelijke aanslagen tijdens het WK voetbal. Abdullah Azem Saleh al-Qahtani zei dat hij met vrienden had gesproken over een aanslag op het Nederlands elftal of Nederlandse fans tijdens het WK. Ook Denemarken zou hij in het vizier hebben gehad.

Hij wilde wraak nemen voor spotprenten over de islamitische profeet Mohammed.

Alcohol verkleint risico op suikerziekte

Eén tot twee glazen alcohol per dag verkleint het risico op het krijgen van diabetes type 2, oftewel ouderdomssuikerziekte.

Dat blijkt uit langdurig onderzoek door het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) onder 35.000 volwassenen. TNO en de Wageningen Universiteit hielpen de gegevens te analyseren, meldde TNO dinsdag. Matige alcoholconsumptie kan volgens de onderzoeksinstituten deel uitmaken van een gezonde leefstijl, die diabetes kan voorkomen. Het is beter dan helemaal niet drinken. Voor vrouwen is één drankje nog gezond.

Bij mannen geldt dat voor maximaal twee glazen. Daarbij moeten mensen nog steeds wel gezond leven (voorkomen van overgewicht, voldoende bewegen, niet roken en uitgebalanceerd eten).

'Halo: Reach' vanaf 14 september beschikbaar

Microsoft heeft bekendgemaakt dat de laatste iteratie uit de Halo-serie, 'Halo: Reach' vanaf 14 september beschikbaar zal zijn in de Verenigde Staten en Europa. 'Halo: Reach' verschijnt enkel op de Xbox 360.

In 'Halo: Reach' wordt de speler teruggegooid in de tijd om het begin van de legendarische Halo-verhalen zelf ook een keertje mee te maken. Men volgt het verhaal van Noble Team, een team bestaande uit dappere Spartan-soldaten die vechten voor wat ze waard zijn op de planeet Reach. Reach vormt het laatste obstakel voor de Covenant om de aarde voor eens en altijd te vernietigen. Naast een spannend verhaal biedt 'Halo: Reach' uitgebreide mogelijkheden om het spel online met en tegen andere gamers te spelen.

Vorige week werd de online testfase van 'Halo: Reach' beëindigd. In totaal deden er 2,7 miljoen gamers mee aan deze online bèta-test. Er werden 13 miljoen potjes gespeeld, en in totaal is er 16 miljoen uur in het spel gestopt. Dat komt overeen met 1826 jaar. De data die gamestudio Bungie vergaard heeft tijdens de bèta, zal worden gebruikt om de online-ervaring van 'Halo: Reach' te verbeteren.

'Halo: Reach' vanaf 14 september beschikbaar
'Halo: Reach' vanaf 14 september beschikbaar (Foto: Novum)

Briatore lijkt rol naast Ecclestone te krijgen

Het lijkt er op dat de uit de Formule 1 verbannen Flavio Briatore toch een rol binnen de sport gaat krijgen. De Italiaan was aanwezig bij de Grand Prix van Monaco waar hij volgens de Finse krant Turun Sanomat onderhandelde met F1-baas Bernie Ecclestone.

De 79-jarige Brit is niet van plan om een stapje terug te doen, maar hij is wel van plan om enkele zaken te delegeren. Hij is gecharmeerd van de flamboyante Italiaan en ziet in hem een soort van opvolger. Daarom lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat Briatore Ecclestone bij gaat staan. Zijn eerste taak zou het aanbrengen van nieuwe sponsors voor het Formula One Management zijn. De Brit zelf zou de onderhandelingen over de races met de circuits, promoters en de regeringen willen blijven doen.

Manager Massa praat met andere teams

De onderhandelingen over het verlengen van het contract van Felipe Massa bij Ferrari zijn begonnen, maar manager Nicolas Todt zou volgens de Finse krant Turun Sanomat ook in gesprek zijn met andere Formule 1-teams.

Massa worstelt dit jaar met de Ferrari F10, mede doordat hij de banden niet op de juiste temperatuur kan krijgen. Teamgenoot Fernando Alonso lukt dit wel en staat daarom boven de Braziliaan in het klassement. Dit wakkert de geruchten aan dat Renault-rijder Robert Kubica en Red Bull-coureur Mark Webber in beeld zijn om de vice-wereldkampioen van 2008 op te volgen bij het Italiaanse team.

Teambaas Stefano Domenicali zegt dat Massa zich vooralsnog geen zorgen hoeft te maken over zijn positie. "We hebben een langdurig contract met Fernando Alonso en we hebben vertrouwen in Massa. Hij verricht goed werk."

Gloednieuwe Russische brug golft op en neer

Een pas gebouwde, zeven kilometer lange brug over de Wolga is gevaarlijk aan het slingeren geraakt. "Ik reed naar mijn buitenhuis toen mijn auto opeens begon te stuiteren als een bal," vertelt een ooggetuige in de Moscow Times. Na twintig minuten heftige bewegingen besloot de politie de brug, die een half uur lang heen en weer bleef vliegen, te sluiten.

De Volgogradbrug is echter pas acht maanden in gebruik. Hoewel er geen gewonden zijn gevallen, en zelfs de verf van de brug geen enkel barstje vertoont, wordt er nu ernstig getwijfeld aan de kwaliteit van het bouwwerk. President Medvedev heeft een onderzoek ingesteld, maar de aannemer van de brug, het bedrijf Giprotransmost, was niet bereikbaar voor commentaar.

Minister van Transport, Belozyorov, zegt dat de brug misschien heeft gereageerd op de windvlagen van achttien meter per seconde, die de brug teisterden. De bouwkosten van de brug waren 396 miljoen dollar en de Russen waren er dertien jaar mee bezig. De brug is nog steeds gesloten.

McDonald valt af bij AustraliŽ

Scott McDonald is door bondscoach Pim Verbeek uit zijn selectie voor het WK voetbal geschrapt. McDonald, aanvaller van Middlesbrough, kwam in de afgelopen zestien wedstrijden voor Australië niet tot scoren. Gisteren, in de oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland slaagde hij daar ook niet in.

Verbeek zegt dat McDonald niet goed in het systeem past. "Hij voelt zich prettig in een tweespitsensysteem. Maar zo spelen wij niet. Hij heeft geprobeerd zich aan te passen, maar het werkt niet".

Naast McDonald zijn ook middenvelder Nick Carle en verdediger Jade North afgevallen voor het WK. De voorlopige selectie telt nu 28 man waarvan er voor 1 juni nog vijf moeten afvallen.

Interview Ruben kost abonnees

Het interview dat de Telegraaf heeft gehouden met het jongetje dat als enige de crash in Libië heeft overleefd, heeft de krant ongeveer duizend abonnees gekost.

In diverse media kreeg de Telegraaf harde kritiek te verduren over het feit dat ze een kort telefonisch interview hadden gehouden met een kind van negen net nadat hij de ramp had overleefd. Blijkbaar voelde de redactie nattigheid, want dezelfde dag kwamen ze al met een reactie op de kritiek. Echter, het was geen excuus richting Ruben of zijn familie, maar enkel een reactie op de hoeveelheid kritiek.

Onder degenen die hun abonnement bij de krant hebben opgezegd zitten niet enkel lezers met een proefabonnement, maar ook mensen die al jaren de Telegraaf dagelijks op hun mat aantreffen.

Veldslag om drugsbastion Jamaica

Een ruim duizend man sterke leger- en politiemacht is maandag een buurt in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston binnengevallen die geldt als een bastion van een door de Verenigde Staten gezochte drugsbaron. Op verschillende plaatsen in de Tivoli Gardens braken vuurgevechten uit met zwaarbewaakte gangsters. Legerhelikopters cirkelden met gedoofde lichten boven de wijk, waar de elektriciteit was uitgeschakeld.

De leger- en politieactie is gericht tegen Christopher 'Dudus' Coke, die in New York is aangeklaagd wegens drugs- en wapenhandel en door de Verenigde Staten als een van de gevaarlijkste drugsbaronnen ter wereld wordt beschouwd. Gewapende gangsters hebben zich in de wijk verschanst sinds premier Bruce Golding vorige week liet weten dat hij zich niet langer tegen de uitlevering van Coke verzette.

Over het verloop van de actie zijn weinig bijzonderheden bekend. Volgens de autoriteiten zijn zeker twee politieagenten en een militair omgekomen en zes gewond geraakt. Behalve in West Kingston, dat onder meer de sloppenwijk Trenchtown omvat waar reggae-superster Bob Marley opgroeide, is de politie ook in andere delen van de stad mikpunt van rondtrekkende bendes. In Kingston en St. Andrew is de noodtoestand uitgeroepen, waardoor de bewegingsvrijheid van burgers is beperkt en de veiligheidstroepen ruimere bevoegdheden hebben om huiszoekingen en arrestaties te verrichten.

Jamaica is de grootste marihuanaproducent van de regio. Politieke partijen hebben in de jaren zeventig in de sloppenwijken bendes opgericht om aan stemmen te komen. De bendes hebben zich nadien op de drugshandel geworpen, maar onderhouden allemaal nauwe banden met de politieke partijen. De bende van Coke is bijvoorbeeld nauw verweven met de Labour Party van premier Golding.

[Upd] Ten Cate neemt Gabri mee naar Qatar

Ajax neemt volgens Voetbal International afscheid van Gabri. De Spaanse middenvelder vervolgt zijn voetballoopbaan mogelijk bij Umm-Salal. Hoofdcoach van de ploeg uit Qatar, Henk ten Cate, heeft het plan om de speler mee te nemen. Inmiddels zijn er al gesprekken gevoerd tussen de Spanjaard en de oefenmeester.

Bij Ajax heeft Gabri sinds zijn komst niet weten overtuigen. De speler begon zijn voetbalcarrière bij FC Barcelona. Wegens onder meer blessureleed moest hij daar in 2006 vertrekken, waarna Ajax toesloeg. Toen Gabri naar de Amsterdamse club vertrok, was Ten Cate daar hoofdtrainer. Momenteel heeft de middenvelder bij de Hoofdstedelingen geen uitzicht op een basisplaats.

Update:

Gabri zal verkassen naar Umm-Salal, zo meldt Voetbal International. De 31-jarige Spanjaard verkiest het lucratieve avontuur in Qatar boven een nieuw contract bij Ajax.

OM is tekeningen kroongetuige kwijt

Het Openbaar Ministerie (OM) is twee cruciale tekeningen kwijt van kroongetuige Peter La S. in het Amsterdamse liquidatieproces Passage. Dat zei advocaat Sander Janssen van verdachte Jesse R. dinsdag na berichtgeving in dagblad De Pers.

Volgens het OM waren La S. en R. lid van een organisatie van huurmoordenaars. La S. stelt samen met R. verantwoordelijk te zijn voor de moord op vastgoedhandelaar Kees Houtman. De tekeningen zijn volgens Janssen belangrijk omdat ze gemaakt zijn in de eerste fase van de verhoren van La S. Het gaat om een tekening van de vluchtroute, die La S. maakte tijdens zijn allereerste zogeheten kluisverklaring.

De tweede tekening heeft betrekking op de plaats delict, waarop onder meer moet staan waar geschoten is en waar de twee gestaan zouden hebben.

Russen gedood bij busongeluk Turkije

Een busongeluk in het zuiden van Turkije heeft aan ten minste zestien Russische toeristen het leven gekost. Dat zegt de plaatsvervangend gouverneur van de provincie Antalya, waar het ongeluk zich vandaag voordeed.

De bus was met toeristen uit de badplaats Alanya op weg naar een plaats in Midden-Turkije toen hij in een rivier belandde. Bij het ongeluk raakten ook 25 inzittenden gewond. Volgens vicegouverneur Mehmet Seyman verloopt het reddingswerk moeizaam.

Zorgcolleges tegen personeelstekort

De komende vijf jaar worden minstens zestig zorgcolleges opgezet om het tekort aan zorgpersoneel tegen te gaan. Jongeren moeten daar een vakopleiding kunnen volgen om daarna in zorginstellingen aan de slag te gaan, legt minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) in De Telegraaf uit.

Vanaf augustus zorgen de eerste tien scholen voor een doorlopende zorgleerlijn van vmbo naar mbo. De scholen worden ingericht naar het voorbeeld van de Vakcolleges Techniek, ook bekend als de moderne ambachtsscholen.

De introductie van die ambachtsscholen zou hebben gezorgd voor meer instroom en hogere betrokkenheid van leerlingen, leraren en ouders.

De Vakcolleges Zorg moeten hetzelfde bereiken. Daar worden de leerlingen in zes jaar tijd opgeleid en begeleid naar een baan in de zorg op mbo-2 en mbo-3 niveau. Door de vergrijzing zijn er tot 2020 een half miljoen extra werkenden in de zorg nodig. De tekorten aan bijvoorbeeld OK-assistenten zijn volgens Klink zo groot dat ziekenhuizen zorgpersoneel uit India werven.

Klink maakt de plannen dinsdag samen met staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) bekend in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Arts gewaarschuwd voor googelen patiŽnt

Hulpverleners moeten hun patiënt niet googelen als ze geen toestemming hebben. Dat kan de vertrouwensband schaden, stellen ethici Maartje Schermer en Evert van Leeuwen vandaag in het Nederlands Dagblad.

In de Verenigde Staten hebben psychiaters toegegeven regelmatig op internet gegevens over hun patiënten te zoeken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld achterhalen of ze worden voorgelogen. Schermer en Van Leeuwen nemen aan dat dit ook in Nederland gebeurt.

Schermer vindt dat behandelaars hun patiënten niet uit nieuwsgierigheid moeten googelen. Artsenfederatie KNMG heeft geen richtlijnen voor het gebruik van internet, maar gedragsregels schrijven wel voor dat de arts niet verder mag doordringen tot de privésfeer van de patiënt dan voor de medische hulp noodzakelijk is.

Ook moet de arts vooraf bepalen wat hij wil weten en of hij die informatie niet gewoon bij de patiënt zelf kan krijgen. Psychologenvereniging NIP raadt in het Nederlands Dagblad het googelen naar patiënten af.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie wijst er echter op dat informatie op internet voor iedereen toegankelijk is. Wel zou het een goed idee zijn om dit van te voren met de patiënt te bespreken.

Arts gewaarschuwd voor googelen patiënt
Arts gewaarschuwd voor googelen patiënt (Foto: Novum)

Nieuw-Zeelander Brown onzeker voor WK

De Nieuw-Zeelander Tim Brown heeft gisteren in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Australië (1-2) een schouderblessure opgelopen. Brown moet misschien onder het mes en zal daardoor het WK voetbal aan zich voorbij moeten laten gaan. De komende dagen zal zijn blessure verder worden onderzocht.

"We hopen dat hij toch mee kan doen. Als het lukt kan hij straks direct naar Zuid-Afrika vliegen. Hij krijgt alle tijd die hij nodig heeft om te herstellen. Maar als hij moet worden geopereerd zal het lastig worden, want het is nog maar drie weken voor de openingswedstrijd”, aldus Ricki Herbert, de bondscoach van Nieuw-Zeeland.

TsjechiŽ wint WK ijshockey

Tsjechië heeft in Duitsland het WK ijshockey gewonnen door Rusland in de finale met 2-1 te verslaan. Man van de wedstrijd werd goalie Tomas Vokoun die 35 van de 36 schoten op doel wist te stoppen. Jakub Plekis en Tomas Rolinek scoorden voor de Tsjechen.

Het is voor Tsjechië alweer de twaalfde keer dat ze wereldkampioen ijshockey zijn. De laatste zes gouden medailles werden in vijftien edities behaald. In Oostenrijk in 2005 werd de laatste titel binnengesleept. Gisteren zag het er niet naar uit dat dit zou gebeuren. Rusland had vele NHL-sterren in het team doordat deze met hun team in de Stanley Cup playoffs in de NHL vroeg waren uitgeschakeld en vuurde 36 schoten op doel af terwijl de Tsjechen daar maar 25 schoten tegenover konden stellen. Tsjechië ging echter efficiënter met de kansen om waardoor zij alsnog wonnen.

Dit was waarschijnlijk de laatste internationale wedstrijd voor ijshockeygrootheid Jaromir Jagr. De ex-NHL-speler die een legende werd bij de Pittsburgh Penguins speelde op 38-jarige leeftijd alsnog een belangrijke rol. Hij gaf de assist bij de openingsgoal van Plekis na twintig seconden. De Russen voerden daarna het tempo flink op, wat tot een aantal goede kansen leidde. Een goal van Pavel Datsyuk werd nog afgekeurd.

In de tweede periode bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde, maar alsnog scoorden de Tsjechen de 2-0. Tomas Rolinek scoorde doordat een pass van ploeggenoot Karel Rachunek via zijn schaats in het doel verdween. Omdat er geen schoppende beweging werd gemaakt werd de goal goedgekeurd.

Pas 35 seconden voor tijd wisten de Russen de aansluitingstreffer te maken, mede doordat zij eerder in de periode teveel straffen pakten uit wanhoop en doordat goalie Vokoun fenomenaal stond te keepen. In de laatste 35 seconden wisten de Tsjechen hun doel schoon te houden waarna de hele selectie zich na het eindsignaal op goalie Vokoun stortte.

Zweden pakte in de troostfinale brons ten koste van gastland Duitsland. Jonas Andersson scoorde tweemaal. Duitsland, dat afgelopen jaar eigenlijk had moeten degraderen maar doordat het gastland van het WK was in de A-groep mocht blijven ten koste van Oostenrijk, eindigde daardoor op een knappe vierde plaats. Daarnaast werd goalie Dennis Endras uitgeroepen tot meest waardevolle speler en beste goalie van het toernooi uitgeroepen.

Speelschema's bekend voor EK squash

De Europese Squash Federatie (ESF) heeft de speelschema's bekend gemaakt voor het individuele Europese Kampioenschap Squash dat morgen van start gaat in het Duitse Saarbrucken. Namens Nederland komen Vanessa Atkinson, Annelize Naudé, Orla Noom, Milou van der Heijden, Laurens Jan Anjema, Piedro Schweertman, Sebastiaan Weenink en Bart Ravelli in actie.

De 34-jarige Atkinson begint de Europese titelstrijd met een duel tegen de Spaanse Margaux Moros. De als derde geplaatste Nederlandse gaat in Duitsland op jacht naar haar tweede Europese titel. In 2005 was de voormalige nummer één van de wereld al eens de beste van Europa, een aantal maanden daarvoor had ze ook al de wereldtitel veroverd. Vorig jaar moest Atkinson in de EK-finale buigen voor landgenote Natalie Grinham, die deze keer ontbreekt als gevolg van haar zwangerschap.

Ook Naudé en Noom hebben een beschermde status. Zij zijn 5 t/m 8 geplaatst en worden daardoor donderdagavond in de kwartfinales verwacht. Naudé treft in de openingsronde Eliza Kargioti uit Griekenland, terwijl Noom het moet opnemen tegen Anna Jurkun uit Polen. De vierde Nederlandse deelneemster, Milou van der Heijden, stuit in haar openingspartij op de Hongaarse Szilvia Szombati.

Bij de mannen is de 27-jarige Anjema zoals te doen gebruikelijk de belangrijkste Nederlandse troef tijdens het EK-individueel. De Hagenaar is de nummer elf van de wereld en in Saarbrucken als derde ingeschaald. De linkshandige squasher begint zijn EK-campagne tegen een qualifier. De eveneens geplaatste Schweertman (9/16) speelt tegen Tomas Toth uit Slowakije. De overige twee Nederlanders, Weenink en Ravelli, troffen het minder met de loting. Weenink moet het opnemen tegen de sterke Zwitser Nicolas Mueller, terwijl Ravelli zich eerst via de kwalificaties moet scharen bij de beste 32 squashers. Indien de Hoofddorper daarin slaagt, dan wacht hem een duel met de Fin Olli Tuominen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een oorlogsmisdadiger die zogenaamd dood is.

De oorlogsmisdadiger Ratko Mladic dient zich nog steeds te verantwoorden voor het Joegosavië-tribunaal in Den Haag. Wegens misdaden tegen de menselijkheid. Wegens genocide. Al meer dan een decennium lang leeft hij ondergedoken, ergens op de Balkan.
 
Zijn familie wil dat de rechter in Belgrado deze verschrikkelijke ploert nu dood verklaart. Want de familie van deze verschrikkelijke misdadiger vindt het lastig, dat er zo nu en dan huiszoekingen en ondervragingen worden verricht, om te proberen een van de wreedste oorlogsmisdadigers sinds de Tweede Wereldoorlog alsnog op te sporen. Lastig? Die vele duizenden anonieme lijken in massagraven. Die vonden ook wat lastig. Dat ze als honden werden afgeslacht, bij voorbeeld.
 
Mladic maakte van zijn slachtoffers totaal rechteloze en weerloze individuen. Zolang zijn stoffelijk overschot niet is gevonden, mag niet worden aangenomen dat hij is overleden. Alles moet worden gedaan om te zorgen dat hij zijn berechting en zijn straf niet ontloopt. Dus:

Zuid-Korea zet propaganda in

Zuid-Korea heeft gisteravond de psychologische oorlogvoering tegen Noord-Korea hervat. Radiozenders van het leger zenden westerse muziek uit en berichten waarin de politieke en economische spanningen tussen het noorden en zuiden worden belicht, terwijl voorbereidingen worden getroffen om propagandabiljetten te verspreiden waarin Zuid-Korea zijn lezing geeft van het incident met het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan in maart.

Ook worden aan de Gedemilitariseerde Zone luidsprekertorens en elektronische billboards opgesteld om Noord-Koreaanse militairen over te halen over te lopen.

Zuid-Korea zegt dat de Cheonan tot zinken is gebracht door een Noord-Koreaanse torpedo. Bij het incident kwamen 46 Zuid-Koreanen om het leven.

Noord-Korea ontkent iedere betrokkenheid. Volgens een monitorgroep in Zuid-Korea heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il het 1,2 miljoen man sterke Noord-Koreaanse leger vorige week in staat van paraatheid gebracht, toen Zuid-Korea de resultaten van zijn onderzoek naar het zinken van de Cheonan bekendmaakte. Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie en de leiding van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten konden het bericht echter niet bevestigen en zeiden geen tekenen van ongewone militaire activiteiten in het noorden te bespeuren.

Zuid-Korea eist dat Noord-Korea excuses aanbiedt voor de aanval, de verantwoordelijken straft en ophoudt met provocaties. Ook heeft het aangekondigd geen vis, schelp- en schaaldieren, zand en andere producten van Noord-Korea meer te kopen en Noord-Koreaanse vrachtschepen niet meer door Zuid-Koreaanse wateren te laten varen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon verwacht dat de Veiligheidsraad maatregelen treft tegen Noord-Korea. Daarvoor is de steun nodig van Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot, China. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton is in Beijing om een gecoördineerde reactie voor te bereiden. China heeft zich tot nog toe van openlijke kritiek onthouden en alle partijen opgeroepen de kalmte te bewaren.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben twee grote militaire oefeningen aangekondigd. Het machtsvertoon is volgens het Witte Huis in Washington bedoeld 'om toekomstige agressie af te schrikken'. De VS heeft 28,5 duizend militairen in Zuid-Korea en nog eens 47 duizend in Japan.

[NBA] Orlando doet iets terug

In de finale van de Eastern Conference heeft Orlando Magic iets terug kunnen doen tegen Boston Celtics. Na drie nederlagen versloeg Orlando Boston met 96-92.

Voor het eerst in de best-of-seven serie wist center Dwight Howard met 32 punten zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Orlando slaagde er nu wel in om lekjes te prikken in de defensie van de Celtics.

Overigens liet Orlando de marge van tien punten, die het halverwege de wedstrijd had opgebouwd, nog bijna uit de handen glippen. In de extra tijd bezorgde Jameer Nelson met twee driepunters Orlando alsnog de overwinning.

'Vereniging hielp pedo sporen uit te wissen'

Pedofielenvereniging Martijn heeft een pedofiel geholpen zijn sporen uit te wissen nadat hij een 2-jarig meisje had misbruikt. Dat stellen de ouders van het slachtoffer dinsdag in het AD. Martijn ontkent.

De dader, de 49-jarige Geert B., werd vorige week veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor het misbruiken van zijn 2-jarige buurmeisje en voor een lustmoord op een ander slachtoffer. In het strafdossier stelt B. dat hij 'voorlichting' heeft gehad over het wissen van sporen.

Ook zou hij tips hebben gehad over 'hoe en op welke wijze hij gevaarloos in contact kan komen met meisjes. Bijvoorbeeld: alleen meisjes uit de buurt benaderen die je al kent.'

De ouders willen de club als criminele organisatie laten verbieden. De verklaring van B. heeft de aandacht van justitie getrokken. Die wacht de aangifte van de ouders af. De vereniging zelf zegt in het AD Geert B. niet te kennen.

Als het niet lukt de vereniging te verbieden, moet de regering de wet aanpassen, stelt juridisch adviseur van de ouders Yme Drost in de krant. Zeven jaar geleden probeerde een actiecomité de vereniging al te laten opheffen.

Forse verliezen op Aziatische beurzen

Op de Japanse aandelenbeurs moest de Nikkei-index vannacht een fors verlies incasseren. De index sloot 3,1 procent lager op 9459,89 punten.

Zowel de oorlogsdreiging tussen de twee Korea's als de problemen rond de Spaanse banken en de Europese overheidsschulden verzuurden de stemming onder beleggers.

Ook op andere Aziatische beurzen was de stemming slecht. De Zuid-Koreaanse Kospi sloot 2,8 procent lager en de Australische All Ordinaries ging 2,9 procent omlaag.

In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel op een verlies van 2,4 procent.

Vluchtgegevens ramptoestel India gevonden

In de Zuid-Indiase stad Mangalore is de tweede zwarte doos gevonden van het vliegtuig dat er zaterdag verongelukte. Dat hebben de luchtvaartautoriteiten in India dinsdag bekendgemaakt.

Op de gevonden zwarte doos staan de vluchtgegevens van het ramptoestel. Zondag was al de zwarte doos met gesprekken uit de cockpit gevonden. Uit de informatie op de dragers hopen de onderzoekers te kunnen achterhalen waarom het toestel crashte.

Het vliegtuig, een Boeing 737-800 van de maatschappij Air India Express, verongelukte bij de landing in Mangalore. Het toestel schoot van de landingsbaan en vloog in een bos in brand. Van de 166 mensen aan boord overleefden acht de ramp. De andere 158 inzittenden kwamen om. Het was het eerste grote vliegtuigongeluk in India in tien jaar.

Zuid-Afrika gelijk tegen Bulgarije

Bulgarije heeft Zuid-Afrika gisteren in een oefenwedstrijd voor het WK voetbal flink dwars gezeten. De Zuid-Afrikanen bleven op 1-1 steken.

Verdediger Siyabonga Sangweni zorgde in Soweto na 20 minuten voor 1-0. Valeri Bojinov maakte in de 31e minuut gelijk. Zuid-Afrika opent op 11 juni het WK tegen Mexico. Zuid-Afrika speelt de komende tijd nog twee oefenwedstrijden, op 27 mei tegen Colombia en op 5 juni tegen Denemarken.

Ruime oefenwinst Engeland

De Engelse voetbalploeg heeft met een zege op Mexico afscheid genomen van de eigen fans. De ploeg van Fabio Capello won gisteravond het laatste oefenduel op eigen bodem voor de start van het WK met 3-1 van Mexico. Halverwege leidden de Engelsen met 2-1.

Ledley King (17e minuut) en Peter Crouch (34e) zorgden voor 1-0 en 2-0. De Mexicanen, morgen in Freiburg tegenstander van het Nederlands elftal, maakten op slag van rust de achterstand kleiner door een treffer van Guillermo Franco. De bezoekers lieten diverse kansen liggen. Mexico, waar Carlos Salcido van PSV de verdediging leidde, opent op 11 juni het WK met een wedstrijd tegen gastland Zuid-Afrika. Kort na de rust maakte verdediger Glen Johnson de 3-1 voor de Engelsen. Hij pikte de bal op eigen helft op, marcheerde naar de overkant en schoot van afstand raak.

Op Wembley maakte Capello gisteren geen gebruik van de spelers van kampioen en bekerwinnaar Chelsea. Die kregen nog rust.

Verbeek woedend op ervaren Australische internationals

Australië won gisteren met 2-1 van Nieuw-Zeeland. Bondscoach Pim Verbeek was na afloop van het duel niet te spreken over het gedrag van zijn spelers.

Door een doelpunt van Brett Holman in de negentigste minuut pakte Australië de winst. Voorafgaand aan dat doelpunt kwamen onder andere Tim Cahill en Vince Grella goed weg met geel na harde tackles. Dit tot grote woede van Verbeek.

"Op het WK kan je dat zomaar eens twee rode kaarten opleveren", zei de bondscoach na afloop. "Het is een goede les en ik kan dergelijk gedrag niet accepteren. Daar zal ik de jongens op aanspreken. Dit is niet de manier waarop je zou moeten voetballen, het was onacceptabel."

Nieuw-Zeeland bood goed tegenstand. "Ik denk dat ik Nieuw-Zeeland een compliment kan maken. Zij hebben zich professioneel opgesteld, mijn spelers niet."

Blessures bij Paraguay in aanloop naar oefenduel

Paraguay kan vandaag in een oefenduel met Ierland geen beroep doen op Nelsen Valdez. De aanvaller heeft last van een spierblessure in een bovenbeen, die in aanloop naar het duel bij hem parten begon te spelen.

Door de blessure reisde de aanvaller van Borussia Dortmund niet mee met de ploeg naar Dublin. Daarnaast is ook Edgar Benitez niet van de partij vanwege een enkelblessure. Als Paraguay het duel met Ierland achter de rug heeft, oefent de equipe nog tegen Ivoorkust en Griekenland. De duels gelden als voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika.

Op het naderende WK treedt La Albirroja in Groef F aan tegen Italië, Nieuw-Zeeland en Slowakije. Het land wil nu wel de eerste ronde overleven. Iets wat op het WK 2006 in Duitsland niet lukte.

Doden bij busongeluk Noord-Engeland

Bij een botsing tussen een schoolbus en een auto in het noorden van Engeland zijn maandag drie personen om het leven gekomen. Bijna veertig mensen raakten gewond. Dat heeft de politie gezegd.

Twee tieners en de bestuurder van een Honda Civic kwamen om het leven bij de botsing in de buurt van het stadje Keswick, in het Engelse Merendistrict.

De bus bracht dertig scholieren van hun middelbare school in Keswick naar huis. Het voertuig moest volgens een getuige uitwijken om een auto te vermijden, maar botste daardoor tegen de Honda.

WK op de tocht voor Bent na hamstringblessure

Het WK is voor Sunderland-aanvaller Darren Bent in gevaar gekomen na een hamstringblessure.De 26-jarige aanvaller heeft niet kunnen trainen met de Engelse selectie. De oefenwedstrijd van gisteren tegen Mexico moest hij dan ook laten schieten. Het is onduidelijk of hij zondag in Oostenrijk kan spelen tegen Japan.

Als Bent er niet in slaagt om op tijd fit te zijn voor het duel met Japan, lijkt het erop dat bondscoach Fabio Capello een vervanger moet oproepen. De trainer van Engeland gaf eerder al aan dat hij wil dat iedereen fit is voor de wedstrijd tegen de Verenigde Staten op 12 juni. Als dat niet zo is, dan kiest Capello een andere speler.

De blessure is een zware domper voor Bent. De spits heeft het hele seizoen geen blessure gehad. Hierdoor heeft hij veel kunnen spelen en 24 keer gescoord.

Handdoekendag 2010

Vandaag is het weer zover: als je verstandig bent, zorg je dat je vandaag de hele dag een handdoek bij je hebt. Waarom? Het is vandaag weer Towel Day! Uit eerbetoon aan Douglas Adams, schrijver van "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" moet je in ieder geval vandaag een handdoek bij je hebben. Ben je verstandig, dan heb je er altijd eentje bij je!

A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value. You can wrap it around you for warmth...; you can lie on it...; you can sleep under it beneath the stars...; use it to sail a miniraft...; wet it for use in hand-to-hand-combat; wrap it round your head to ward off noxious fumes...; you can wave your towel in emergencies as a distress signal, and of course dry yourself off with it if it still seems to be clean enough.

Towel Day: neem je handdoek mee!

Het is vandaag Towel Day, oftewel Handdoekdag. Op deze dag eren fans van science-fictionauteur Douglas Adams hun idool door een handdoek bij zich te dragen.

Volgens The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Adams' bekendste boek, is een handdoek het meest nuttige item dat een interstellaire lifter mee kan nemen. De handdoek is daarom gekozen als symbool om aan te tonen dat men Adams' werk waardeert. Towel Day werd op 25 mei 2001 voor het eerst gehouden, twee weken nadat Adams op 49-jarige leeftijd overleed.

Mocht je dus iemand tegenkomen die samen met zijn handdoek op pad is: GEEN PANIEK! Tel rustig tot 42 en bedenk dan of je eigenlijk wel weet waar JOUW handdoek is.

Natuurlijk laat ook FOK! deze dag niet ongemerkt voorbij gaan. Zowel op de weblog als op het forum zijn de fans van Douglas Adams te vinden. Bovendien is er een fototopic waar FOK!users en hun handdoeken zich van hun beste kant laten zien.

Ook OS 2012 moet bezuinigen

Ook de Olympische Spelen in 2012 ontkomt niet aan de bezuinigingen die her en der in de wereld gevoerd moeten worden. De Britse minister van Sport Hugh Robertson heeft de organisatie in Londen opgedragen om de kosten met dertig miljoen euro naar beneden te brengen.

De bezuinigingen zijn nodig om de Britten door de economische crisis te loodsen. "Het is niet meer dan fair dat ook de Spelen dan pijn moeten lijden," zei Robertson die benadrukte dat het evenement zelf door de bezuiniging niet in gevaar komt.

Williams ontkent interesse in Renault-motoren

Volgens Williams-baas Andrew Parr is zijn renstal niet op zoek naar een nieuwe motor. Het Britse team rijdt dit jaar met Cosworth-motoren, maar de prestaties hiervan lijken achter te blijven. Hij ontkent dan ook met Renault in gesprek te zijn voor leveranties voor volgend seizoen.

"Ik ben tevreden over Cosworth, we kijken niet naar andere motorfabrikanten," zei Parr tegen motorsport-aktuell.com. De Britse motorenbouwer is wel bezig met het verbeteren van de prestaties van de krachtbron als deze veel kilometers gemaakt heeft. "Daar werken ze aan en daar hebben ze al vooruitgang in geboekt."

Dat Williams ondanks de ontkenning mogelijk weer met Renault in zee wil gaan is niet vreemd. Beide bedrijven hadden in de jaren negentig met vijf kampioenschappen een gouden tijd. Ook nu is de krachtbron weer sterk, getuige de eerste drie plaatsen in de race in Monaco. Daarnaast wil het Franse bedrijf naast het eigen team en Red Bull Racing nog een derde team leveren. Naar deze plaats lijken ART, Lotus en mogelijk Williams te hengelen.

[RG] Haase baalt van onnodig verlies

Robin Haase baalt van zijn verlies tegen Nicolas Almagro op Roland Garros. De Nederlander was dicht bij de zege tegen de Spanjaard, maar moest uiteindelijk na vijf sets met 6-4, 3-6, 4-6, 7-6 en 6-4 het onderspit delven.

"Het is gewoon klote, ik zat er zo dichtbij," was de eerste reactie van Haase nadat hij met name in de vierde set kansen op de winst had laten liggen. Bij een stand van 4-3 in die set leek een stunt tegen de nummer 19 van de plaatsingslijst in het verschiet. "Als ik op dat moment die volley maak, kan ik twee games later de partij uitserveren." Almagro won de set en even later ook de partij. "Het is zuur. Ik zat erdoor in de vijfde set," sipte Haase.

Dat de Nederlander op was, was aan hemzelf te wijten omdat hij hongerklop kreeg. "Ik had alleen water. Het bleek dat je hier op het park niet eens een 'gatorade' of ander sportdrankje kon kopen. Ik denk dat ik meer dan drie liter water heb gedronken maar daarmee vul je niks aan. Je hebt koolhydraten nodig. Ik kreeg ook bijna kramp. Het is stom, maar daar leer je van. Ik heb de partij ook niet in de vijfde set verloren."

"Het grappige is dat ik in de eerste set slecht serveerde, in de tweede ook en in de derde tot 4-3 ook en ik toch de betere was van een jongen die op gravel tot de top acht van de wereld behoort," zei Haase die Almagro een week geleden in Madrid in de halve finale uitgeschakeld zag worden door Rafael Nadal.

De nummer 104 van de wereld zal volgende week in Fürth spelen en hopen op kwalificaties voor het grastoernooi in Halle. "Afhankelijk van hoe het gaat in Fürth. Ik heb liever dat ik het daar lang volhoud en richt me dan op Rosmalen." Ook hoopt hij rechtstreeks toegelaten te worden tot Wimbledon. Daarvoor heeft hij enkele absenties van topspelers nodig.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.