Tsjechië wint WK ijshockey

Denny (nyny83)

Tsjechië heeft in Duitsland het WK ijshockey gewonnen door Rusland in de finale met 2-1 te verslaan. Man van de wedstrijd werd goalie Tomas Vokoun die 35 van de 36 schoten op doel wist te stoppen. Jakub Plekis en Tomas Rolinek scoorden voor de Tsjechen.

Het is voor Tsjechië alweer de twaalfde keer dat ze wereldkampioen ijshockey zijn. De laatste zes gouden medailles werden in vijftien edities behaald. In Oostenrijk in 2005 werd de laatste titel binnengesleept. Gisteren zag het er niet naar uit dat dit zou gebeuren. Rusland had vele NHL-sterren in het team doordat deze met hun team in de Stanley Cup playoffs in de NHL vroeg waren uitgeschakeld en vuurde 36 schoten op doel af terwijl de Tsjechen daar maar 25 schoten tegenover konden stellen. Tsjechië ging echter efficiënter met de kansen om waardoor zij alsnog wonnen.

Dit was waarschijnlijk de laatste internationale wedstrijd voor ijshockeygrootheid Jaromir Jagr. De ex-NHL-speler die een legende werd bij de Pittsburgh Penguins speelde op 38-jarige leeftijd alsnog een belangrijke rol. Hij gaf de assist bij de openingsgoal van Plekis na twintig seconden. De Russen voerden daarna het tempo flink op, wat tot een aantal goede kansen leidde. Een goal van Pavel Datsyuk werd nog afgekeurd.

In de tweede periode bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde, maar alsnog scoorden de Tsjechen de 2-0. Tomas Rolinek scoorde doordat een pass van ploeggenoot Karel Rachunek via zijn schaats in het doel verdween. Omdat er geen schoppende beweging werd gemaakt werd de goal goedgekeurd.

Pas 35 seconden voor tijd wisten de Russen de aansluitingstreffer te maken, mede doordat zij eerder in de periode teveel straffen pakten uit wanhoop en doordat goalie Vokoun fenomenaal stond te keepen. In de laatste 35 seconden wisten de Tsjechen hun doel schoon te houden waarna de hele selectie zich na het eindsignaal op goalie Vokoun stortte.

Zweden pakte in de troostfinale brons ten koste van gastland Duitsland. Jonas Andersson scoorde tweemaal. Duitsland, dat afgelopen jaar eigenlijk had moeten degraderen maar doordat het gastland van het WK was in de A-groep mocht blijven ten koste van Oostenrijk, eindigde daardoor op een knappe vierde plaats. Daarnaast werd goalie Dennis Endras uitgeroepen tot meest waardevolle speler en beste goalie van het toernooi uitgeroepen.