DNA leider bende van Venlo toch niet onderzocht

DNA-materiaal van de leider van de bende van Venlo wordt toch niet onderzocht. Het OM had eerder ingestemd met een verzoek van de advocaat van Frenky P. om zijn DNA te vergelijken met aangetroffen sporen in de zaak van een vermoord echtpaar in 1994. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch meldt dinsdag dat het onderzoek niet mogelijk is.

Het sporenmateriaal bestaat uit haren, vezels en een metalen deeltje. Uit een inventarisatie van het OM en het Nederlands Forensisch Instituut blijkt nu dat het metalen deeltje aangetast is, waardoor DNA-onderzoek waarschijnlijk niets oplevert. Onderzoek op de haren en vezels is helemaal niet meer mogelijk.

Voor het OM bestaat geen andere mogelijkheid tot een nader onderzoek van de sporen. DNA-onderzoek kan volgens de wet alleen plaatsvinden in een lopend strafrechtelijk onderzoek of na een herziening door de Hoge Raad. Wel kunnen de veroordeelden voor eigen rekening onderzoek laten uitvoeren door een gecertificeerd onderzoeksinstituut.

P. werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor betrokkenheid bij zeven moorden. De betrokkenheid bij de moord op het echtpaar Van Rijn ontkent hij, wat het DNA-onderzoek had moeten ondersteunen. Achttien leden van de bende van Venlo werden in 1997 veroordeeld tot celstraffen van tien jaar tot levenslang voor talrijke geweldsmisdrijven en meerdere moorden.