Extra toezicht IGZ op GGZ-instelling Brabant

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt de instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGZ WNB in Bergen op Zoom extra in de gaten. Reden hiervoor is de bestuurlijke en financiële onrust bij de instelling, meldt de inspectiedienst dinsdag.

De raad van toezicht van de instelling trad onlangs af na een langlopend conflict met de raad van bestuur. Inmiddels is er een nieuwe raad van toezicht, maar zijn er wel weer problemen met een bank. De instelling kan de rekeningen de komende maanden nog wel betalen.

GGZ WNB stelt per 1 juni tijdelijk een externe manager aan, die het conflict met de bank moet oplossen. De instelling verwacht dat dit binnen een aantal maanden moet lukken.

De komende maanden is er extra toezicht op en extra contact met de instelling. De inspectie stelt dat de ervaring leert dat ernstige bestuurlijke en financiële problemen de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg kunnen schaden.

GGZ WNB moet een risico-inschatting maken van de kwaliteit en veiligheid van de zorg en hierover periodiek aan de IGZ rapporteren. Ook volgen er regelmatig inspectiebezoeken, op basis waarvan de IGZ beslist wat er met het toezicht moet gebeuren.