Kwaadaardige gezwellen moet je amputeren

jorrit.smink

FC Barcelona koopt David Villa. Het nieuws kwam vrijdag naar buiten alsof het alledaags is. De Catalanen betalen even veertig miljoen voor een 28-jarige doelpuntenmachine van Valencia. De Spaanse sportkranten Marca en As, de Nederlandse sportmedia en de Zuid-Amerikaanse pers meldden het alsof het gewoon een beginaankoopje van Barcelona is. Zoiets van 'leuk deze Villa en na het WK komt er nog wel een echte topper bij'.

David Villa gaat naar Barcelona! Er is nu nog één voetballer van de buitencategorie actief bij de overige Spaanse clubs. Dat is Luís Fabiano van Sevilla, de Braziliaanse topspits die na het WK zal worden weggekocht. De rest is al weg. Barcelona werd kampioen met 99 punten. In 38 wedstrijden raakten ze slechts vijftien punten kwijt. Real Madrid verloor er maar achttien, waarvan zes tegen Barcelona. De Spaanse competitie is dood. Morsdood.

Het Valencia van Villa werd op 28 punten van Barcelona derde in de Spaanse competitie. Het gat zal volgend jaar nog wel groter zijn, want Villa had weer een aansprekende doelpuntenproductie. Met grote achterstand op Valencia werd het Sevilla van Luís Fabiano vierde. Volgend seizoen zal het verschil tussen de nummer twee en drie zeker boven de veertig punten komen. La Primera División is een voorspelbare Mickey Mouse Liga.

Maar er is iets gaande. Barcelona en Real Madrid zijn namelijk een beetje boos over de verdeling van de tv-gelden. Nu zijn die gelden voor hen al bijzonder gunstig verdeeld (clubs verkopen zelf hun eigen rechten en dus niet samen als competitie) maar de twee willen nog veel meer. Zij dragen immers La Liga! En ze hebben gelijk.

Geen enkele idioot ter wereld kijkt naar een Spaanse wedstrijd zonder Barcelona of Real Madrid. En de enige reden dat iemand bijvoorbeeld Villarreal op televisie wil zien is wanneer het de Catalaanse reus of de Koninklijke een keer ontvangt. Daar krijgen de grootmachten echter niets voor! Schande!

Om even door te redeneren: de wedstrijden van Barcelona en Madrid zijn eigenlijk ook niet interessant omdat ze toch wel winnen, de rest van de clubs is immers bagger. Uitslagen zijn vooraf in te vullen De enige echt goede wedstrijden in Spanje zijn kortom: Barcelona - Real Madrid en Real Madrid - Barcelona! De oplossing is dan ook doodeenvoudig.

Achttien ploegen spelen in de Primera División hun eigen competitie om de derde plaats en dus directe plaatsing voor de Champions League en één plaats voor de Champions League playoffs, alsof het de Nederlandse competitie is. Spanning weer terug, alle kleine clubs tevreden.

FC Barcelona en Real Madrid spelen 34 keer tegen elkaar, beiden vijftien keer thuis en vier wedstrijden worden gespeeld in Qatar, Tokyo, Beijing en Los Angeles. Wie na 34 wedstrijden de meeste punten heeft, is kampioen. Ruime TV-gelden, altijd topwedstrijden en iedereen tevreden.

Het Spaanse voetbal is er hard aan toe. De Eredivisie wordt vaak door domme sportjournalisten Mickey Mouse-competitie genoemd, maar feit is dat wij al jaren een spannende competitie hebben met verrassende winnaars. Gelukkig ontbreekt het ons voetbal aan een kwaadaardig gezwel dat langzaam de competitie kapot maakt. De Primera División is alleen via twee amputaties nog te redden.