Zorgcolleges tegen personeelstekort

Redactie

De komende vijf jaar worden minstens zestig zorgcolleges opgezet om het tekort aan zorgpersoneel tegen te gaan. Jongeren moeten daar een vakopleiding kunnen volgen om daarna in zorginstellingen aan de slag te gaan, legt minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) in De Telegraaf uit.

Vanaf augustus zorgen de eerste tien scholen voor een doorlopende zorgleerlijn van vmbo naar mbo. De scholen worden ingericht naar het voorbeeld van de Vakcolleges Techniek, ook bekend als de moderne ambachtsscholen.

De introductie van die ambachtsscholen zou hebben gezorgd voor meer instroom en hogere betrokkenheid van leerlingen, leraren en ouders.

De Vakcolleges Zorg moeten hetzelfde bereiken. Daar worden de leerlingen in zes jaar tijd opgeleid en begeleid naar een baan in de zorg op mbo-2 en mbo-3 niveau. Door de vergrijzing zijn er tot 2020 een half miljoen extra werkenden in de zorg nodig. De tekorten aan bijvoorbeeld OK-assistenten zijn volgens Klink zo groot dat ziekenhuizen zorgpersoneel uit India werven.

Klink maakt de plannen dinsdag samen met staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) bekend in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.