UCI: "Armstrong doneerde geld"

Floyd Landis beweerde vorige week dat Lance Armstrong geld aan de internationale wielrenunie (UCI) had gegeven, zodat de bond een positieve dopingtest binnenskamers zou houden. Inmiddels is gebleken dat hier een kern van waarheid in zit.

Het geld van Armstrong was echter niet bedoeld voor de genoemde reden van Landis. Volgens UCI-voorzitter Pat McQuaid zou het om een 'pure donatie' gaan. De unie wilde namelijk een machine aanschaffen, die gebruik van EPO kon opsporen. Hiervoor had Armstrong 100.000 dollar toegezegd, maar nog niet betaald. "We hebben hem toen gebeld en daarna heeft zijn management het geld direct overgemaakt. Volgens mij kostte de machine rond de 88 duizend dollar. Die overige twaalfduizend zullen dus nog steeds wel ergens op de rekening van de UCI staan," lichtte hij toe.

Daarnaast stelde McQuaid ook dat het mogelijk 'niet verstandig' was om het geld aan te nemen, maar benadrukte wel dat Armstrong nooit een positieve dopingtest heeft afgeleverd. Om zijn verhaal aan te sterken, voert de voorzitter van de UCI brieven van het antidopingbureau WADA aan. "Daaruit blijkt dat Lance Armstrong nooit positief getest heeft. We hebben de donatie aangenomen, omdat we het geld wilden gebruiken om in de sport te investeren. Nu kan je zeggen dat we het niet hadden moeten doen, maar destijds vonden we het een mooie kans om de sport te verbeteren."

Landis dacht echter dat Armstrong van plan was om de UCI om te kopen. "Zulke beschuldingen nemen we uiterst serieus," aldus McQuaid. "Maar het kan simpelweg niet kloppen. Hein Verbruggen, onze toenmalige voorzitter, had zoiets nooit toegestaan."