Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een oorlogsmisdadiger die zogenaamd dood is.

De oorlogsmisdadiger Ratko Mladic dient zich nog steeds te verantwoorden voor het Joegosavië-tribunaal in Den Haag. Wegens misdaden tegen de menselijkheid. Wegens genocide. Al meer dan een decennium lang leeft hij ondergedoken, ergens op de Balkan.
 
Zijn familie wil dat de rechter in Belgrado deze verschrikkelijke ploert nu dood verklaart. Want de familie van deze verschrikkelijke misdadiger vindt het lastig, dat er zo nu en dan huiszoekingen en ondervragingen worden verricht, om te proberen een van de wreedste oorlogsmisdadigers sinds de Tweede Wereldoorlog alsnog op te sporen. Lastig? Die vele duizenden anonieme lijken in massagraven. Die vonden ook wat lastig. Dat ze als honden werden afgeslacht, bij voorbeeld.
 
Mladic maakte van zijn slachtoffers totaal rechteloze en weerloze individuen. Zolang zijn stoffelijk overschot niet is gevonden, mag niet worden aangenomen dat hij is overleden. Alles moet worden gedaan om te zorgen dat hij zijn berechting en zijn straf niet ontloopt. Dus:
Kan onze minister van Buitenlandse Zaken wellicht even een telefoontje naar zijn collega’s op de Balkan plegen, met de mededeling dat zelfs als een rechter het wonderlijke besluit zou nemen, de oorlogsmisdadiger verder met rust te laten omdat hij zogenaamd dood zou zijn, de zoektocht onverminderd door zal gaan? En dat als de landen op de Balkan niet voor 100% meewerken aan die zoektocht, de economische en andere sancties enorm zullen zijn?