PVV eist stop op subsidie KRO

Thom Puiman (Juicyhil)

De PVV eist dat de subsidie aan de KRO meteen wordt stopgezet. Aanleiding is het stemadvies van KRO-directievoorzitter Koen Becking aan alle leden van zijn omroep.

"Dit is opnieuw een voorbeeld dat de staatsomroep de weg kwijt is", stelt Kamerlid Martin Bosma. "Nu gebruikt men ons belastinggeld om mensen politiek te beïnvloeden. PVV-stemmers betalen mee aan actie tegen de PVV." Volgens Bosma is dat in strijd met de Mediawet.

Becking heeft alle 460.000 KRO-leden per brief gewaarschuwd voor de plannen van de PVV en GroenLinks om de omroepen op te heffen. "De 460.000 leden van de KRO raken zo hun stem kwijt", schrijft hij.

In NRC Handelsblad zei Becking er geen probleem in te zien dat een omroep, die grotendeels met subsidiegeld wordt gefinancierd, een stemadvies geeft. "We zeggen niet: je moet op die partij stemmen, maar wel: weet op wie je op stemt."

GroenLinks wil volgens het verkiezingsprogramma de omroepen opheffen en terug naar twee televisienetten. De PVV vindt het voldoende als er één publiek net overblijft.

PVV eist subsidiestop KRO (Foto: Novum)