Boek: Charles den Tex - Wachtwoord

Michael Bellicher heeft maar een zwaar leven. Eerst komt hij op het spoor van een gevaarlijk computernetwerk en daarna wordt zijn identiteit gestolen. Dan heeft hij eindelijk alles voor elkaar, belandt hij weer in een nieuw avontuur... Na De macht van Meneer Miller en Cel is Wachtwoord het derde deel in de trilogie van Charles den Tex.

In Cel werd de identiteit van Michael gebruikt om illegale transacties te doen, en kreeg daarbij nog even een auto-ongeluk en een ramkraak in zijn schoenen geschoven. Hij belandt in de cel, waar hij een advocate toegewezen krijgt. Dat blijkt Guusje van Donnee te zijn. Ze worden verliefd op elkaar, maar zij blijkt mede verantwoordelijk te zijn voor de identiteitsdiefstal. Guusje wordt opgepakt en veroordeeld, maar de liefde tussen de twee blijft. Smachtend kijkt hij dan ook uit naar de dag dat ze vrij gelaten wordt. Samen met zijn schoonmoeder Lies, die spirituele adviezen op het internet geeft, rijdt hij vol goede moed naar de gevangenis om haar op te halen. Maar daar aangekomen blijkt dat ze al is opgehaald door twee mannen. Niemand weet wie het waren, en zowel Michael als Lies weten nergens wat van.

Zijn zoektocht leidt naar een internationaal opererende groep vrouwenhandeleren uit Oost-Europa. Guusje is, al dan niet vrijwillig, in hun handen terecht gekomen. Maar hoe en waarom blijven de grote vragen. Michael gaat op zoek naar een antwoord, maar wordt daarbij behoorlijk tegengewerkt door de Oekrainische maffia. Net als in de eerdere delen blijkt hij nogal naïef in zijn keuzes, maar weet steeds te ontsnappen dankzij de hulp van een aantal mensen. Allereerst Sterre, een jonge ICT-er waarvoor hij meer voelt dan hij misschien zou willen. Ten tweede Sylvia, een ex-hoerenmadam die bij Guus in de gevangenis heeft gezeten en uiteraard zijn schoonmoeder Lies. Van zijn inmiddels niet meer zo'n goede vriend Gijs krijgt hij geen hulp meer, die probeert hun bedrijf te redden van de ondergang na de acties van Michael. Via een hoop hachelijke situaties komen ze uiteindelijk terecht in Odessa en gaan ze op zoek naar de plek waar Guus te vinden is. Het einde is ruig, mensonterend maar ook een tikkeltje voorspelbaar.

Evenals de twee eerdere delen in deze trilogie staat het digitale tijdperk centraal. Den Tex weet wederom op een begrijpelijke manier de meest ingewikkelde technieken te beschrijven waardoor zelfs een doorgewinterde digibeet snapt waar het over gaat. De huidige mogelijkheden hebben verschrikkelijk veel voordelen, maar kennen ook zeker gevaren waar niet iedereen stil bij staat. Een simpel iets als een wachtwoord kan meer doen dan je denkt.

Wachtwoord leest lekker weg. Het is een spannend verhaal waardoor het boek wegleggen telkens weer een uitdaging is. Dankzij de komische situaties met Lies valt er ook nog wat te lachen en bij het lezen van de hoofdstukken met Sterre voel je de spanning tussen die twee in de lucht hangen. Uiteraard ontbreken ook de Bellilogs (Michael's weblog) tussendoor niet. Maar het hoge niveau van Cel wordt in dit boek niet gehaald. Het einde is redelijk voorspelbaar te noemen. Dat doet overigens niets af aan het feit dat dit boek ook weer een prima schrijfwerk is van de hand van één van de beste Nederlandse thrillerschrijvers!

Overigens wordt vanaf 7 november in vier delen een verfilming van De macht van Meneer Miller uitgezonden op Nederland 3, met hoofdrollen voor Daan Schuurmans en Theo Maassen!