FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 april 2009

Veel aanhoudingen bij grote politieactie Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft in de eerste dagen van een grote controleactie meer dan honderd personen aangehouden. Sinds afgelopen donderdag houdt de politie gedurende een week overal in de regio Amsterdam verschillende controles om overlast en criminaliteit tegen te gaan.

De aangehouden personen werden gepakt voor uiteenlopende overtredingen en misdrijven; van rijden onder invloed tot verboden wapenbezit. Ook zijn enkele tientallen personen aangehouden omdat zij nog een straf moesten uitzitten of boetes hadden openstaan. De Belastingdienst inde duizenden euro's aan openstaande rekeningen. Ook pakte de politie meerdere veelplegers op.

Daarnaast hield de politie enkele mensen aan die in een dure auto reden, maar niet konden verklaren hoe zij die betaald hadden. Zo hielden agenten zaterdag een man in een luxe wagen aan met 5000 euro cash en twaalf mobiele telefoons op zak. Hoe hij daaraan kwam kon hij niet zeggen. De man is aangehouden en de politie heeft de goederen in beslag genomen.

Met de actieweek hoopt de politie onder meer overvallen, straatroven en inbraken in de stad met een kwart te laten dalen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vier jaar. Tijdens de actie gebruikt het korps allerlei methoden om de criminaliteit te aan te pakken. Agenten controleerden op verschillende plaatsen scooters en brommers en hun berijders en op strategische plekken hielden agenten kentekencontroles. Ook hield de politie zaterdag preventieve fouilleeracties op drie plaatsen in de binnenstad.

Afgelopen donderdag was de eerste controledag, toen hield de politie bijna vijftig mensen aan. Gisteren en eergisteren kwamen daar nog 86 mensen bij. Hoeveel aanhoudingen de agenten vandaag hebben verricht, is nog niet bekend.

Veel aanhoudingen bij grootscheepse politiecontroles Amsterdam  (foto: ANP)

DVD: Repo!: the Genetic Opera

We gaan terug naar het jaar 2004. Joel Schumacher kwam met de film The Phantom of the Opera op de proppen. Een ‘spook’ jaagt in een Frans theaterhuis zowel toeschouwer als werknemers de stuipen op het lijf, op een enkele dame na. Het bijzondere aan deze film is dat er een leuk operasausje overheen is gegaan, waardoor het echt lijkt alsof je naar een opera/musicalvoorstelling zit te kijken. Hollywood is niet vies van dit soort films. Op sommige positieve uitschieters na (denk aan Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street), zie je veel misbaksels op het witte doek voorbij komen waarbij de zingende castleden niets toe lijken te voegen. Een absoluut dieptepunt van dit genre kwam in 2006 met de komst van een complete zingende middelbare school, die zelfs vorig jaar een derde filmdeel kreeg. Maar nu komt er iets nieuws. De makers van Saw brengen je een nieuw soort musical. Het is bloederig. Het is gewelddadig. Moord. Gruwel. High School Musical, houd je hart vast, want hier is Repo!: the Genetic Opera

Verdonk doet mee aan raadsverkiezingen Amsterdam

Rita Verdonk wil met een eigen partij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam in 2010. Dat zei de politica vandaag tegen de hoofdstedelijke tv-zender AT5.

De partij moet Trots op Amsterdam gaan heten. Verdonk zei op dit moment bezig te zijn de organisatie op poten te zetten voor de lokale variant van haar partij Trots op Nederland.


Verdonk doet mee aan raadsverkiezingen Amsterdam  (foto: DAG)

Man dood gevonden in woning

De politie heeft vanavond in een woning aan de Borrendammehof in Amsterdam-West een dode man aangetroffen. Dat heeft de politie laten weten.

Rond half tien uur meldde zich een nog onbekend persoon op het politiebureau met de melding dat hij of zij de man in de woning iets had aangedaan. Na deze melding gingen agenten met spoed ter plaatse en troffen de man dood aan. Wat de aanleiding voor het geweldsincident is geweest, kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen.

Ook over de identiteit van de verdachte en de overleden man deed de politie nog geen mededelingen. De verdachte is gearresteerd.

Verenigde Staten en Italië in finale Fed Cup

De Verenigde Staten en Italië hebben de finale van de Fed Cup bereikt. Beide zeges in het tennistoernooi voor landenteams zijn een verrassing.

Amerika, dat het moest doen zonder Serena en Venus Williams, klopte in het beslissende dubbelspel Tsjechië. Liezel Huber en Bethanie Mattek-Sands waren daarin te sterk voor Iveta Benesova en Kveta waardoor de VS de ontmoeting met 3-2 won.

Italië was met liefst 4-1 te sterk voor Rusland, wat ondanks een aantal afmeldingen nog steeds een sterk team had. Francesca Schiavone (2 maal) en Flavia Pennetta wonnen hun enkelspelen en Errani en Roberta Vinci wonnen het dubbelspel. Svetlana Koeznetsova zorgde voor het enige Russische winstpunt.

Van Gaal: "Wij zijn de beste!"

Louis van Gaal heeft een traditie in ere gehouden. Tijdens de huldiging van landskampioen AZ in Alkmaar schreeuwde hij "wij zijn de beste" naar de aanwezige menigte.

"Van wie, van wie?," ging Van Gaal verder. "Van Rotterdam. Daar waar mijn Truusje heeft gewoond. Maar ook van Eindhoven. En we zijn zelfs de beste van Amsterdam. We zijn dus de beste van Nederland." De trainer was vol lof over de supporters. "Doe maar normaal, doe maar gewoon. Dat is de West-Friese cultuur. Jullie hebben lang op de titel moeten wachten. Nu is het zover. We hebben gewoon niet van de top drie verloren dit seizoen."

AZ-Voorzitter Dirk Scheringa bleef een stuk rustiger. "Ik wil graag 16.000 seizoenkaarthouders, 300 vrijwilligers en 200 medewerkers van AZ bedanken. En natuurlijk ook de technische staf," aldus Scheringa.

35.000 Alkmaarders vieren feest

Het was feest vanavond in Alkmaar, waar de kampioenen van AZ werden gehuldigd voor het behalen van de landstitel.

De huldiging op het Noordhollands kanaal liet aanvankelijk even op zich wachten. De spelersboot, die op weg was naar de huldigingsplek op het water, werd door de politie circa 20 minuten lang tegengehouden.

De boot mocht pas weer verder toen de supporters op het beweegbare deel van de voetgangersbrug, op de plek bij de huldiging, waren vertrokken. De brug is niet bestand tegen zoveel mensen.

Rond 19.50 uur arriveerden de spelers en technische staf op de huldigingsplek. Dirk Scheringa betrad als eerste het podium. De voorzitter van de Alkmaarders, met zijn vrouw Boukje naast zich, werd luid toegezongen door de tienduizenden uitgelaten fans.

Na de voorzitter werd de technische staf het ponton opgeroepen. Louis van Gaal was daarvan de laatste. De trainer was uitbundig. Hij klapte, sprong op en neer en maakte een vreugdedans met Scheringa. De spelers kwamen als laatste op het podium.

De club ontving een penning van verdienste van de gemeente Alkmaar. "Wij zijn apetrots op jullie", zei burgemeester Piet Bruinooge. "Na 28 jaar zijn we eindelijk weer kampioen. Deze kaaskoppenstad is jullie erg dankbaar. Complimenten voor iedereen, maar natuurlijk vooral voor de spelers. Zij hebben het uiteindelijk allemaal gedaan. Het is fantastisch om het op deze manier te vieren."

Rond half tien was het officiële gedeelte voorbij en stapten alle spelers, leden van de technische staf, bestuursleden en andere medewerkers van AZ stapten weer op de boot.

Er zijn vanavond acht personen aanghouden in Alkmaar, omdat ze gewelddadig waren, zich schuldig maakten aan belediging, zich misdroegen met vuurwerk en baldadig waren.

Verder raakten twee mensen gewond nadat zij door een bushokje zakten. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie waren naar schatting 35.000 mensen bij de huldiging aanwezig.


35.000 Alkmaarders vieren feest  (foto: DAG)

VVV gaat in Brazilië speuren naar talent

VVV-Venlo gaat in Brazilië scouten naar versterkingen voor het aankomende seizoen.

Voorzitter Hai Berden zei dit tijdens de huldiging van zijn ploeg in Venlo tegenover het Limburgse medium L1.

Daarnaast zal de kampioen van de Jupiler League ook veelvuldig rond gaan zoeken naar versterkingen in Japan. VVV heeft voldoende marge om te investeren. De club zal volgend seizoen gaan werken met een begroting van acht miljoen euro.

Doordat RKC Waalwijk vrijdag niet wist te winnen van Fortuna Sittard en VVV met 1-0 wist te winnen van HFC Haarlem, wist VVV het kampioenschap veilig te stelen.

'Unilever is op overnamepad'

Het Nederlands-Britse levensmiddelenconcern Unilever is op overnamepad en zal op korte termijn enkele aankopen aankondigen. Dit schreef de Britse krant The Sunday Times vandaag op basis van anonieme bronnen.

Volgens de krant voert Unilever met concurrent Nestlé een overnamestrijd om de Belgische soyaproducent Alpro. Eerder dit jaar werd het Nederlandse voedingsmiddelenconcern Wessanen al genoemd als mogelijke koper van dit bedrijf.

Verder zou Unilever zijn oog hebben laten vallen op de Europese divisie voor persoonlijke verzorging van branchegenoot Sara Lee. Ook voorziet de krant op korte termijn aankondiging van de overname van de Russische ketchupproducent Baltimor.


'Unilever is op overnamepad'  (foto: DAG)

Filmpje downloaden? 62.000 dollar alstublieft

Een Amerikaanse toerist in Mexico dacht gezellig een filmpje te downloaden voor zijn neefje en gebruikte zijn mobiele telefoon. Na thuiskomst kwam de kater: zijn telecomaanbieder rekende 62.000 dollar voor het afleveren van de data voor de film Wall-E.

CNN maakt melding van deze afzetterij in een uitzending van geldexpert Clark Howard. Beller Alberto vertelt verder: "De rekening werd uiteindelijk verlaagd naar 17.000 dollar, want dat had het hen gekost om de data te verzenden."

Het komt vaker voor dat mobiel internetten in het buitenland schreeuwend duur uitpakt: ook de Nederlandse Consumentenbond waarschuwde daar al eens voor.

Aanbieders van het zogenoemde dataroaming dat wordt gebruikt bij mobiel internet, verschuilen zich achter het argument dat het verzenden van data over de landsgrenzen nu eenmaal bakken met geld kost. De EU heeft inmiddels maatregelen genomen met maximumtarieven voor dataroaming. Die gaan vanaf juli 2009 gelden in alle EU-lidstaten.


Filmpje downloaden? 62.000 dollar alstublieft  (foto: DAG)

Henry Ian Cusick (Lost) zit aan tieten collega

Naar nu is uitgekomen heeft Henry Ian Cusick zich twee jaar geleden niet al te netjes gedragen. Cusick, die in de serie 'Lost' de rol van Desmond Hume op zich neemt, heeft zijn hoofd op de boezem van een collega gelegd en er met zijn handen in geknepen. Dat beweert het slachtoffer, ABC-medewerkster Chelsea Stone, althans. Stone beweert ook dat de acteur haar ongewild op de mond zou hebben gezoend en hij haar kont heeft aangeraakt.

De handtastelijkheden zouden al in 2007 hebben plaatsgevonden. Destijds heeft Stone hiervan melding gemaakt bij haar baas, maar die wimpelde de zaak af. Zij moest Henry met rust laten, vertelde haar baas. Nog geen twee weken later kreeg Chelsea de zak, volgens ABC omdat de aanklacht wegens ongewenste intimiteiten niet gegrond was.

De vrouw heeft vrijdag een officiële aanklacht ingediend tegen Henry Ian Cusick en zender ABC. Stone wil nu geld zien van haar ex-werkgever. Hoe hoog het bedrag is, is niet bekend. Maar aangezien de vrouw er tien jaar heeft gewerkt, zal de eis niet mals zijn.

Varkensgriep vermoed in 9 landen

Acht uur na het laatste bericht over de snel om zich heen grijpende varkensgriep, is er weer significante progressie geboekt. De sluiting van het Mexicaanse openbare leven zal volgens officials tot zeker zes mei aanhouden. Ook heeft het Witte Huis vanavond een staat van nationale gezondheidscrisis afgeroepen, en zegt de WHO dinsdag te zullen overwegen of het alarmniveau van drie naar vier verhoogd kan worden.

Dat zou een duidelijk teken zijn richting landen, om hun pandemieprogramma's flink af te stoffen”, aldus Keiji Fukuda van de WHO. In de VS doken nieuwe gevallen op in onder andere New York, Texas, Kansas, Californië en Ohio. Ook in Mexico verspreidt het virus zich (vooralsnog richting het noorden en midden van het land).

Ondertussen duikt het virus op steeds meer plekken op. In Canada zijn vandaag officieel zeker zeven besmettingen bevestigd, waarmee het land officieel het derde wordt waarin de H1N1-griep is vastgesteld. Drie gevallen werden ontdekt in zuidoostelijk British Columbia, vier recentelijk in Mexico geweest zijnde scholieren in zuidwestelijk Nova Scotia zijn ook geïnfecteerd.

Andere gevallen worden nog onderzocht. In onder meer Schotland, Bordeaux, Marseille, de Franse regio Nord (tegen België aan), het Spaanse Almansa, Valencia en Bilbao, Netanyahu (Israël), Hong Kong en Nieuw-Zeeland wordt de griep gevreesd bij meestal meerdere personen.

Veel landen nemen voorzorgsmaatregelen. Vooral in Azië wordt er heftig gereageerd. Rusland heeft de handel in Noord-Amerikaans varkensvlees opgeschort, China en Japan screenen vliegtuigpassagiers streng.

Het aantal doden is opgelopen tot zeker 86. Van de ruim 1300 vastgestelde besmettingen worden er momenteel 400 in het ziekenhuis onderzocht, en zijn er 900 alweer gezond naar huis gestuurd, zo zeggen Mexicaanse officials.

Buiten Mexico zijn nog geen doden gevallen. Alle besmette gevallen hadden slechts lichte koortsklachten, en waren na enkele dagen weer beter of zijn aan de beterende hand.

Flashmob tegen kernenergie

Ongeveer dertig jongeren hebben vanmiddag in Maastricht gedemonstreerd tegen het gebruik van kernenergie. De jongeren waren in Maastricht voor een congres van de Federatie van Jonge Europese Groenen. Ze kozen ervoor om hun actie in de vorm van een flashmob te houden.

Een flashmob is een actie waarbij een groep mensen op een afgesproken tijd en plaats iets opvallends doet, waarna ieder weer zijn eigen weg gaat. In dit geval ging het om een klein toneelstukje. Twee groepsleden renden verkleed als een vat radioactief afval over straat, de rest van de groep viel voor dood op de grond. De jongeren voerden de actie in totaal drie keer uit.

In het drukke centrum van Maastricht trok de actie veel bekijks. In het Europees Parlement pleiten de Europese Groenen voor het gebruik van alternatieve energiebronnen zoals windenergie.

Vlemmings: "Bij FC Utrecht afmaken"

De overwinning bij ADO Den Haag heeft Feyenoord-coach Leon Vlemmings goede hoop gegeven in het restant van het competitieprogramma. De Rotterdamse formatie won met 3-2 van de Haagse formatie.

"Nu moeten we het zondag bij concurrent FC Utrecht afmaken," zo liet Leon Vlemmings tegenover De Telegraaf weten. Wanneer Feyenoord op de achtste plaats in de competitie eindigt, zijn de Rotterdammers verzekerd van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Vlemmings was dan ook tevreden over het verloop van de wedstrijd tegen ADO Den Haag. "Tegen ADO Den Haag hebben we goed gereageerd op het scoreverloop in de slotfase. Het was uiteindelijk een heel mooie wedstrijd na een uur lang vechtvoetbal, waar niet veel uitkwam. Via de zijkanten hebben we toegeslagen. We wisten vooraf dat daar onze kansen lagen en die hebben we benut."

Van Basten: "Luis is onnavolgbaar"

Ajax slaagde er niet in om landskampioen AZ, dat met een aantal reservespelers begon, te kloppen. Ajax-coach Marco van Basten was dan ook teleurgesteld over behaalde gelijkspel (1-1).

Volgens Marco van Basten had zijn ploeg moeite met de speelwijze van AZ. "We speelden tegen een defensieve ploeg. Ze speelden met z'n negenen voor de lijn en daar kwamen we moeilijk doorheen in de tweede helft is het wat beter gegaan," aldus Van Basten tegenover de NOS.

De teleurstelling was aanwezig bij de oefenmeester van de Amsterdammers. Een zege was zeer welkom geweest met het oog op de tweede plaats. "Je moet gewoon winnen in eigen huis. Als dat niet lukt dan is dat teleurstellend."

In de wedstrijd was er een opvallende rol weggelegd voor Luis Suarez, die twee strafschoppen nam, maar slechts één strafschop wist te verzilveren. De eerste was een zogenaamde Panenka, die werd gestopt. "Luis is onnavolgbaar. Hij heeft het heel vaak goed gedaan, maar nu niet," aldus de voormalige bondscoach.

'Michael Jackson enger dan Freddie Krueger'

Michael Jackson was afgelopen week gezellig aan het shoppen. Maar met zijn blauwe stofmasker en vreemde, wijdopen gesperde ogen joeg hij menig voorbijganger de stuipen op het lijf. Volgens de gerenommeerde, Britse krant The Sun zijn horroriconen als Freddie Krueger, Jason Voorhees en Michael Myers zelfs mietjes vergeleken bij the King of Pop.

Michael was zich van geen kwaad bewust. Hij was, gekleed met zwarte hoed en dito sjaal, aan het shoppen in antiekzaakjes. Hopelijk is het winkelpersoneel in Beverly Hills niet al te erg geschrokken van de horrorverschijning.

Michael Jackson eng
Tegenwoordig is make-up overbodig
Voor de echte beelden, klik hier

'Recessie vergroot risico politieke onrust'

De economische crisis vergroot het risico van politieke instabiliteit in ontwikkelingslanden. Dat zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders vandaag bij de halfjaarlijkse vergadering van het ontwikkelingscomité van de Wereldbank en het IMF.

"De situatie is desastreus, de armste landen hebben te kampen met een financiële drooglegging", aldus Koenders. "Onze grote zorg is dat dit kan leiden tot meer politieke instabiliteit."

De minister benadrukte nog eens het belang van internationale hulp. "Elke dollar die je extra investeert levert op dit moment in ontwikkelingslanden meer op dan waar ook ter wereld. Hulp is dus ook in het belang van de Nederlandse economie. We moeten arme landen op een financieel houdbare manier snel uit de crisis helpen, anders zijn alle inspanningen van de afgelopen jaren voor niets geweest."

Solide maar kleurloze race voor Force India

Een solide maar kleurloze was de race van Force India. Giancarlo Fisichella eindigde de race op de vijftiende plaats. Adrian Sutil moest uiteindelijk genoegen nemen met de zestiende plaats.

Fisichella: "Het was een zware race. Zo warm hebben we het nog niet gehad dit jaar. Tegen het eind van de race had ik echt pijn doordat mijn stoeltje tegen mijn rechterheup schuurde. Die is nu zwaar gekneusd. Terugkijkend denk ik dat ik het eerste deel van de race erg sterk gereden heb. Ik kon vechten met Webber, Kovalainen en Piquet. In de slotfase haalde Massa me nog in en raakten we elkaar. Al met al denk ik dat een vijftiende plaats niet zo slecht is, we racen weer en ik denk dat we tevreden kunnen zijn met het prestatieniveau van dit weekend."

Adrian Sutil startte de race als negentiende door de drie grid penalty die de Duitser kreeg na afloop van de kwalificatie wegens het hinderen van Mark Webber. "Het was een lange, zware race. De auto en ik zijn echt op de limiet gegaan, maar heb verder wel zeer constant gereden. Bij de start verloor ik veel omdat Nakajima tegen me aanramde. Jammer, maar vanaf dat moment ging alles perfect. Fijn dat we weer gefinisht zijn. De nieuwe updates hebben ons weer wat vooruit gebracht en ik kijk nu al uit naar Barcelona waar we nog meer updates zullen krijgen."

Trulli teleurgesteld ondanks podiumplaats

Jarno Trulli is ondanks zijn podiumplaats teleurgesteld over de race. De Italiaan die van pole position mocht vertrekken eindigde mede door de verkeerde bandenstrategie op de derde plaats.

"Helaas kostte de start mij een positie en vanaf dat moment was het een moeilijke race. Ik volgde mijn teamgenoot en wist dat ik langer door kon rijden dan hij. In mijn tweede stint vocht ik met veel auto’s. Ik was daarbij niet de snellere, maar de auto was competitief", aldus de Toyota-coureur.

Aan het eind van de race probeerde Trulli nog wel om Sebastian Vettel voorbij te gaan maar zonder enig succes. Trulli: "Er was geen mogelijkheid om hem in te halen."

Gemengde gevoelens bij Renault

Bij Renault kijkt met gemengde gevoelens terug op de Grand Prix van Bahrein. Fernando Alonso eindigde race als achtste en pakt daarmee het enige punt voor Renault deze wedstrijd. Nelson Piquet jr. eindigde op een tiende positie.

"De start van de race was niet perfect en ik verloor een plaats, waardoor ik achtste lag. Daarna gebeurde er niets bijzonders en aangezien er niemand voor mij uitviel, bleef ik achtste. Het is altijd ons doel om punten te scoren, maar vandaag was dat er slechts één. We moeten ons dus echt verbeteren voor de volgende Grand Prix", aldus Alonso.

Piquet reed een sterke race en finishte de race op een tiende plaats. "Ik reed een sterke race en de auto was goed", vertelde Piquet. "Het resultaat had nog beter kunnen zijn als mijn eerste stint korter was geweest en de tweede stint langer. Maar over het algemeen ben ik blij met een solide race, want dat hadden we nodig. Nu moeten we ons richten op het verbeteren van onze resultaten."

Eindelijk punten voor Ferrari

Het Ferrari-team weet eindelijk weer wat punten zijn. Het Italiaanse team eindigde na drie puntenloze Grands Prix eindelijk weer in de punten. Kimi Räikkönen eindigde zijn race als zesde. Felipe Massa kwam niet verder dan een veertiende positie.

Felipe Massa had problemen met KERS. "Ik had tijdens de hele race problemen", zei Massa tegen de BBC. "Mijn telemetrie deed het niet en mijn KERS ook niet. Die was ik voor de start al kwijt, waardoor ik niet goed wegkwam."

"Ik kwam in een sandwich tussen Kimi en Rubens Barrichello terecht en beschadigde daarbij mijn voorvleugel. Ik moest dus een extra stop maken om van vleugel te wisselen en daarna was mijn race eigenlijk verpest. Ik heb niet veel kunnen doen", aldus de Ferrari-coureur.

Weekend om snel te vergeten voor BMW

BMW wil weekend in Bahrein het liefst zo snel mogelijk vergeten. Robert Kubica en Nick Heidfeld kwamen bij de start met elkaar in aanraking en eindigden race op de laatste posities.

"Bij de start zat ik tussen Nick en een andere auto, Nick en ik raakten elkaar en ik verwoestte daarbij mijn voorvleugel", zei Kubica na de race. "Daarna volgde miscommunicatie met het team. Ik wilde namelijk meteen na het incident naar binnen komen, maar kon uiteindelijk pas twee ronden later stoppen."

"De race was erg moeilijk en lange tijd zat ik vast in een zware auto met de hardere banden. We hadden echt totaal geen snelheid. Hopelijk komt daar in Barcelona verandering in", aldus Kubica.

Nick Heidfeld had ook geen goed woord te melden: "Dit resultaat is een ramp. We hadden natuurlijk pech door het incident in de eerste bocht. Ik dacht eerst dat mijn wielophanging gebroken was, maar een nieuwe voorvleugel bleek al voldoende te zijn. Daarna had ik het moeilijk op de hardere banden", aldus de Duitser.

Sportfreak nieuwe Site-Admin

FOK!sport wil groeien als sportsite en daarom hadden we behoefte aan versterking in het SA-team. We zijn op zoek gegaan naar een geschikte kandidaat en deze hebben we gevonden in de persoon van sportfreak.

Sportfreak kennen we al jaren van zijn passie voor alle sporten op FOK!sport en dan met name het wielrennen en het schaatsen. Ook voor het voetbal en vele kleinere sporten heeft hij de kennis in huis en dat maakt hem tot een allround inzetbare sporter. Daarom waren we ook blij dat we hem konden strikken voor deze uiterst belangrijke taak op FOK!sport. We wensen hem dan ook erg veel succes in deze nieuwe rol.

Kleurloze race voor Williams-coureurs

Nico Rosberg kende in Bahrein een slechte race. De Williams-coureur startte de wedstrijd vanaf een negende plaats en dat was ook de plaats waar hij aan de finish kwam. Kazuki Nakajima was de enige uitvaller van de race.

"Vandaag ging het niet zo goed", vertelde Rosberg. "Ik zat echt op de limiet en heb geprobeerd alles eruit te halen wat erin zit, maar we waren simpelweg niet snel genoeg. Ik verloor veel plekken bij de start, omdat alle auto’s met KERS aan boord mij voorbij vlogen. Dat was nogal schokkend, want mijn start was eigenlijk heel goed. Maar dit is de positie waar wij ons nu bevinden en we moeten hard aan de slag om beter te worden", aldus Rosberg.

Kazuki Nakajima kwam in het hele stuk niet voor. De Japanner viel uit door oliedruk problemen.
"Teleurstellend", vertelde Nakajima na de race. "Ik kon vanuit het achterveld geen plaatsen goedmaken. Toen ik zag dat ik problemen met mijn oliedruk had, besloten we om te stoppen. Positief is dat de auto goed aanvoelde, dus hopelijk gaat het bij de volgende race beter."

Hamilton: "Nog zat werk voor de boeg"

Lewis Hamilton is tevreden met zijn vierde plaats in Bahrein. De Engelsman eindigde op gepaste afstand van het podium, en weet dat McLaren nog harder moet werken willen ze weer mee doen met de strijd voor de overwinningen.

"Het was een redelijke race. We hebben een plekje weten te winnen ten opzichte van mijn startpositie", zei Hamilton tegen de BBC. "Ik had een goede start, maar de Red Bulls, de Toyota's en de Brawns waren zo snel in de snelle bochten, dat ik ze onmogelijk kon bijhouden. We hebben dus nog wat werk te doen en we zullen moeten blijven pushen."

Vettel blij met opnieuw een podiumplek

Sebastian Vettel kan met een goed gevoel terug kijken op de race in Bahrein. De jonge Duitser, die vorige week nog in China de overwinning op eiste eindigde in Bahrein als tweede achter Jenson Button.

"Dit is een erg goed resultaat voor ons, we hebben weer veel punten gescoord. Het was wel een moeilijke race. De start ging vrij goed, maar ik was erg verrast om Lewis ineens naast me te zien. Toen ik de eerste keer in de spiegels keek, zag ik nog niemand, maar toen ik de tweede keer keek, was hij er ineens. Ik denk dat hij even gebruik heeft gemaakt van zijn speciale knopje (KERS). We reden met zijn drieën naast elkaar de eerste bocht in. Ik zat in het midden en ik moest het gas loslaten. Ik verloor daarmee twee posities."

Vettel vervolgde "Daarna kwam ik helaas vast te zitten achter Hamilton. Je kunt het beste iemand inhalen bij je eerste poging, want als je lang achter iemand rijdt, gaan je banden achteruit en begin je te glijden. Dan wordt de stabiliteit onder het remmen ook minder, waardoor het alleen maar moeilijker wordt om iemand in te halen. Ik had een lange eerste stint en kwam na mijn pitstop achter Jarno Trulli terecht, wat een beetje jammer was want ik zat op zachte banden en had iets sneller kunnen gaan. Doordat ik opnieuw iets langer door kon rijden, kon ik weer voor hem komen. Vervolgens moest ik mijn plekje verdedigen ten opzichte van Jarno. Hij was flink aan het pushen, maar ik maakte geen fouten en werd daardoor tweede."

Button: "Race was niet makkelijk"

Jenson Button heeft zijn derde overwinning dit seizoen gepakt. De Brawn-coureur startte als vierde maar profiteerde van de verkeerde bandenstrategie van Toyota.

"Dit was een zware race voor ons", zei Button "Ik reed dan wel een groot deel van de race aan de leiding, maar dit weekend waren we niet zo snel als in de eerste drie races. Ik weet niet waar die snelheid is gebleven. Ik denk dat de andere teams de achterstand hebben weggewerkt en misschien zijn ze ons zelfs al voorbij."

"Ik wist dat de start erg belangrijk zou worden, omdat Sebastian Vettel langer door kon rijden dan ik. Ik had een goede start en lag aan het einde van de eerste ronde derde. Vervolgens was het een zware race, al heb ik er wel enorm van genoten", aldus de Engelsman

Paul de Leeuw overweegt homotalkshow

Ondanks dat Paul de Leeuw samen met zijn gezin er even tussenuit is, kan hij zijn werk niet loslaten. Vanaf Marbella laat de creatief directeur van EVA media via Hyves weten dat hij graag een homotalkshow zou willen presenteren.

"Het rare is dat ik steeds maar denk dat er een echte homotalkshow moet komen op tv. Gewoon een aantal homoseksuele mannen die praten over de dingen die spelen", schrijft hij. "Ook omdat we toch al meerdere keren worden opgeschrikt over het feit dat homoseksualiteit steeds moeilijker weer geaccepteerd wordt door onze nieuwe culturen en ook door de jongeren die toch iets meer conservatiever worden of zijn..."

RTL Boulevard zegt al zeker te weten wie Paul graag bij hem aan tafel zou willen uitnodigen. Erwin Olaf, Hans Kesting, Frits Huffnagel, Jamai, Jeroen Kijk in de Vegte, Peter van der Vorst, Hans van Maanen, Rick van de Westelaken en Cornald Maas zouden gezellige tafelgenoten zijn.

Nadal pakt vijfde titel op rij in Barcelona

Rafael Nadal heeft vandaag voor de vijfde keer op rij het toernooi van Barcelona op zijn naam geschreven. In een Spaans onderonsje werd David Ferrer aan de kant geschoven: 6-2 en 7-5.

Nadal, de hoogstgeplaatste speler van de wereld, begon de partij goed door gelijk zijn tegenstander te breaken. Ferrer, de nummer dertien van de wereld, brak echter gelijk terug. In de rest van de eerste set was Nadal veel beter en hij won de set dan ook met een dubbele break voorsprong.

De tweede set leek ook een snelle te worden toen Nadal meteen de break pakte, maar Ferrer brak gelijk terug. De volgende twee games braken de Spanjaarden elkaar weer, waardoor de stand op 2-2 kwam. Bij een 5-5 stand wist Nadal dan Ferrer voor de zesde keer in de wedstrijd te breaken en vervolgens zijn service te behouden.

Deze zege betekent de 35e toernooioverwinning voor Nadal, waarvan 24 op gravel. Nog maar één keer wist Nadal een gravelfinale te verliezen: hij verloor van Roger Federer in Hamburg in 2007.

Electronic Arts reageert op brief Barry Perrish

Begin deze week kon je lezen over de klacht van Barry Perrish en enkele andere oud-American Football-spelers. Hun namen zouden gebruikt worden in de game zonder toestemming of betaling aan de oudspelers. Barry Perrisch schreef hierop een open brief met daarin de eis dat Electronic Arts een schadevergoeding betaalt. Electronic Arts heeft gereageerd op de brief:

"This is a dispute between the retired players and their union. We are not aware of any legal action involving EA."

Duidelijke taal van Electronic Arts. Er loopt momenteel nog geen rechtszaak tegen Electronic Arts of John Madden. Hoe de situatie gaat lopen en of er nog een rechtszaak gaat komen is nog maar de vraag. Electronic Arts is in ieder geval van mening dat ze niks verkeerd gedaan hebben.

Eindbaas in Arc Rise Fantasia video

Arc Rise Fantasia wordt ontwikkeld door Imageepoch en Marvelous en is de eerste game van Imageepoch dat niet voor een handheld is. Als je het laatstgenoemde een beetje in kunt beelden vind je het vast niet zo gek dat de makers zich verantwoordelijk voelen om een goede game af te leveren. Zo hebben de makers bijvoorbeeld Yasunori Mitsuda, de componist van onder andere Chrono Trigger, en Hiroyuki Kanemaru, de director van verschillende Tales games, ingehuurd. Ook is het bekend dat de game vooral beïnvloed zal worden door RPG's uit de twintigste eeuw. Hieronder kun je zien wat de makers tot nu toe hebben bereikt met deze game. Goede graphics? Slechte muziek? Wij zijn benieuwd naar jullie mening op deze mooie zondag!

FIFA 10 getoond in het Emirates Stadium

Het stadion van Arsenal, het Emirates Stadium in Londen, stond gisteren in het teken van FIFA 10. EA Sports vice president Peter Moore was aanwezig om de nieuwe telg in de populaire voetbal-franchise te presenteren aan de pers. FIFA 10 kent wederom vele verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger.

Welke verbeteringen dit gaan zijn is nog even afwachten. Electronic Arts is er vroeg bij dit jaar met het presenteren van een nieuwe FIFA, en we zullen tot juni moeten wachten voor de informatie aan het volk verteld mag worden.Het Emirates Stadium in Londen

'Nederlanders zijn schuldverslaafd'

Jaap van Duin, hoogleraar economie en wetenschapper, zegt dat Nederlanders schuldverslaafd zijn. Hij noemt Nederland, wat hypotheekmarkt betreft, Amerika in het klein, of eigenlijk in het groot.

Van Duin: "Nederland is Amerika in het groot, omdat de schuldenlasten van gezinnen nog groter zijn dan in de VS, de schuldenlast de laatste tien jaar veel harder gestegen is dan in de VS en het hier vrijwel uitsluitend om langlopende schulden gaat. Mensen hier zitten tientallen jaren diep in de schulden en dat is wat anders dan rood staan op je creditcard."

De schulden van Nederlandse gezinnen zijn gestegen van 48 procent van het bruto binnenlands product (BBP) in 1996 naar 103 procent van het BBP in 2008. De totale hypotheekschuld is in die periode gestegen van 144 naar 590 miljard euro. Gerelateerd aan het beschikbaar inkomen van gezinnen is de schuldenexplosie nog dramatischer. In 1996 bedroeg de schuldenlast 87 procent van het gezinsinkomen, in 2008 was dit 226 procent.


"Nederlanders zijn in korte tijd compleet verslaafd geraakt aan schulden", aldus Van Duin. Hij wijst hiervoor drie oorzaken aan. De tot voor kort alsmaar dalende kapitaalmarktrente, waardoor men meer kon lenen zonder hogere rentelasten, de hypotheekrenteaftrek en dat banken steeds makkelijker omgingen met het uitlenen van geld.

Van Duin: "We leerden deze week van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat banken in 20 procent van de gevallen meer lenen dan volgens hun eigen code is toegestaan. Net als in andere landen blijken ook in Nederland de banken niet tot zelfregulering in staat te zijn."

"Nederland is dus eigenlijk Amerika in het groot. We hebben een reusachtig probleem en Hans Hoogervorst van de AFM had dus wel beet, toen hij deze week maatregelen tegen excessief leengedrag aankondigde. De paniekreactie van de Vereniging Eigen Huis ('dit is de doodsteek voor de huizenmarkt') is de reactie van een verslaafde die te horen krijgt dat hij moet gaan afkicken", aldus de econoom.

Volgens Van Duin gaat het nog lang duren voordat de Nederlandse huizenmarkt weer genormaliseerd is. Hiervoor zijn ingrijpende maatregelen nodig, en hoe eerder daar mee wordt begonnen hoe beter aldus de hoogleraar.

Ook werd er afgelopen zaterdagavond aandacht besteed aan de problemen op de Nederlandse huizenmarkt in het discussieprogramma Rondom 10. Huizenbezitters waren furieus over het feit dat zij hun huis op het moment niet kwijt kunnen door de hen gevraagde prijs. De uitzending is hier terug te kijken.

Discussieer ook mee op het forum over de Nederlandse huizenmarkt.

Prijsontwikkeling Nederlandse huizen 1985-2008 (1985=100%)

Dief van 11 verkoopt condooms op school

De Haagse politie heeft een wel heel bijzondere winkeldief opgepakt. De dief stal namelijk condooms. Nu worden deze wel vaker gejat door personen die ze niet durven te kopen, maar deze condoomdief bleek wel erg jong. Het gaat hier namelijk om een elfjarige jongen.

Voor eigen gebruik waren de kapotjes echter niet bestemd. De jonge knul verkocht de rubbers namelijk weer door op het schoolplein. Voor een euro per stuk konden zijn medescholieren deze van de jonge ondernemer kopen.

De politie heeft inmiddels zijn moeder ingelicht over wat zoonlief zoal in zijn vrije tijd uitspookt. De vrouw heeft beloofd dat de schade aan de supermarkt wordt terugbetaald.

Het succes van Monster Hunter in cijfers

Capcom heeft de verkoopcijfers van de Monster Hunter-franchise vrij gegeven. Opvallend is dat de franchise veel beter verkoopt op de Playstation Portable dan dat deze op de Playstation 2 heeft gedaan. De verkoopcijfers geven ons het volgende beeld:

Monster Hunter - PS2 - 11/03/04 - 288,559
Monster Hunter G - PS2 - 20/01/05 - 237,393
Monster Hunter Portable - PSP - 01/12/05 - 1,122,604
Monster Hunter 2 dos - PS2 - 16/02/06 - 692,228
Monster Hunter Portable 2nd - PSP - 22/02/07 - 1,723,187
Monster Hunter Portable 2nd G - PSP - 27/03/08 - 3,008,554
Een flinke stijgende lijn in de verkopen dus. Op dit moment zijn er ook twee Monster Hunter games voor de Nintendo Wii in ontwikkeling, een remake van Monster Hunter G en Monster Hunter 3. De remake van Monster Hunter G is reeds verschenen in Japan en is in zijn eerste week 92.000 keer over de toonbank gegaan.

Angela Merkel geëvacueerd wegens bom WOII

Angela Merkel heeft dit weekend haar huis in Berlijn tijdelijk moeten verlaten. In de nabije omgeving van het appartement van de Duitse bondskanselier werd namelijk een niet ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen.

De Russische bom van honderd kilo werd vrijdag in het centrum van de Duitse hoofdstad ontdekt door een groepje arbeiders. Onmiddellijk na de vondst werd de buurt hermetisch afgesloten. Geen enkel verkeer mocht nog in de buurt van de bom komen, en ook geplande theatervoorstellingen werden afgelast. Omringende woningen, waaronder dus die van Angela Merkel, moesten worden ontruimd.

Volgens Bild am Sonntag zat de bom slechts op tien centimeter diepte in de grond. De plek des onheils bevond zich op honderd meter van Merkels appartement.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog daalden honderdduizenden bommen neer op Berlijn. Volgens deskundigen zal het nog tientallen jaren duren eer alle bommen tot ontploffing zijn gebracht.

[GP2 Asia] Uitslag Bahrein race 2

Luiz Razia heeft in Bahrein de laatste race van het GP2 Asia Series seizoen 2008/2009 op zijn naam geschreven. De Braziliaan bleef in het woestijnland Jerome d'Ambrosio en Davide Rigon voor. Giedo van der Garde eindigde als zevende.

Razia vertrok van poleposition en kende de beste start voor Rigon, Sakon Yamamoto, d'Ambrosio Kamui Kobayashi en Van der Garde. De race werd in de eerste bocht ontsierd door een veel te laat remmende Karun Chandhok. De Indiër nam door zijn actie Rodolfo González, Pastor Maldonado en Davide Valsecchi mee en allen moesten opgeven. Ook Ricardo Teixeira beschadigde zijn wagen en viel later in de race hierdoor uit.

Het incident zorgde voor een safety car op de baan kwam, omdat de rotzooi opgeruimd moest worden. Na de herstart verremde Diego Nunes voor de eerste bocht, waarna hij de zevende plaats verloor aan Giacomo Ricci. Later in de race wist Nunes de positie weer terug te pakken. De Braziliaan wist ook Van der Garde nog in te halen en zo naar een zesde plaats te rijden.

Vooraan was het Razia die ver weg reed bij de concurrentie. De Braziliaan had op de finish een voorsprong van meer dan elf seconden op d'Ambrosio die zowel Rigon als Yamamoto gedurende de race wist te verschalken.

In het kampioenschap stelde Kobayashi gisteren al de titel veilig. Dankzij een goed slotweekend klom d'Ambrosio nog op naar een tweede plaats in het kampioenschap voor Rodríguez en Valsecchi. Van der Garde eindigde als twaalfde met elf punten.

Het GP2 Asia Seizoen is nu teneinde, maar de coureurs en teams zitten niet stil. De meesten uit dit kampioenschap gaan direct door naar de GP2 Main Series die over twee weken op het circuit van Barcelona van start gaan.

Godver, weer die IJsstokjesboot

Al enige tijd hopen wij van de weblog van de IJsstokjesboot verlost te zijn. In 2006 schreven wij hier al over.

Maar niet iedereen hoeft te geloven in de vooruitziende blik van de webloggers, dit bootje zal nooit en te nimmer zijn einddoel bereiken, namelijk een tripje rond de aarde. Eerst zal London aangedaan worden… tenminste dat was ooit de bedoeling.
 
 
Het schip is nooit verder gekomen dan de haven van Volendam alwaar oplichter Captain Rob zijn praatjes in de strijd gooide en Jan Smit, je weet wel die van Yolanthe, er zelfs een paar duizend euro tegen aan gooide, alles voor het goede doel. In dit geval is Captain Rob het goede doel, maar dat nieuws had Volendam nog niet bereikt. 
 

Berlusconi: koop toch IKEA-meubels

De Italiaanse president Silvio Berlusconi heeft de getroffenen van de aardbeving in L'Aquila weer van een ongevraagd advies voorzien. Na het advies om de tijd die de mensen in een tentenkamp moeten doorbrengen als kamperen te zien, raadt hij hen nu aan om meubels bij IKEA te kopen.

In het aardbevingsgebied staan nog veel leegstaande nieuwbouwwoningen. "Ga daar heen en koop toch meubels bij IKEA. Daar kan men voor weinig geld een complete inrichting kopen", aldus Berlusconi. Hij voegde er nog heel gul aan toe: "Wij kunnen jullie dat beetje geld ook nog terugbetalen."

Uit solidariteit heeft Berlusconi aangekondigd dat de aanstaande G8-top zal worden gehouden in de buurt van L'Aquila, in plaats van op een eiland vlakbij Sardinië. Het heeft er echter alle schijn van dat het niet geheel uit medeleven is, maar ook uit oogpunt van kostenbesparing en veiligheid. De verwachting is dat tegenstanders van de G8 het niet wagen om in de getroffen stad onrust te veroorzaken. Daardoor kan er 200 miljoen euro op het veiligheidsbudget worden bespaard.

[Upd] Hoofdletsel Didulica 'niet ernstig'

AZ-keeper Joey Didulica heeft in de uitwedstrijd van zijn club AZ tegen Ajax mogelijk zwaar hoofdletsel opgelopen.

Didulica stopte in de ArenA een Panenka-strafschop van Luis Suárez, waarna de Uruguayaan in de rebound alsnog probeerde te scoren. Didulica was echter een fractie eerder bij de bal, waarna Suárez over de keeper heen struikelde en hard met zijn knie het hoofd van de Australiër raakte. De doelman stond niet meer op, en werd na een klein kwartier op het veld te hebben gelegen, afgevoerd met de ambulance.

De Australisch/Kroatische Didulica kampte in oktober 2006 al met hoofdletsel nadat hij geraakt was door het schot van PSV-speler Jason Čulina. Hiervan was hij na lang revalideren hersteld.

Didulica is in de Amsterdam ArenA vervangen door Sergio Romero die hersteld is van zijn gebroken hand.

Update:

Een eerste diagnose in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat het hoofdletsel van Joey Didulica 'niet ernstig' is. "Hij zal in het ziekenhuis wel een neurologisch onderzoek ondergaan, omdat we gezien zijn verleden alle risico's moeten uitsluiten," is in een verklaring van AZ te lezen. "Het is te hopen dat het ook echt meevalt. Hopelijk kan hij snel weer aansluiten."

Vitesse haalt spits van Bennekom

Spits Roy de Ruiter van Bennekom heeft Vitesse in een testduel weten te overtuigen van zijn kwaliteiten. De aanvaller zal na dit seizoen de overstap maken naar de eredivisionist uit Arnhem.

De negentienjarige De Ruiter scoorde dit seizoen al acht keer voor Bennekom in de hoofdklasse B van de zaterdagamateurs. Het talent mocht daarom een proefwedstrijd spelen met Vitesse tegen SDV Barneveld. De Ruiter, saillant genoeg ooit spelend in de jeugd van NEC, zal na de zomer beginnen in Jong Vitesse.

[Special] 'De oude dame' van het wielrennen II

Eind februari is met de Belgische semi-klassieker de Omloop het Nieuwsblad het klassieke voorjaar van deze wielerjaargang in gang geschoten. Voor FOK!sport de hoogste tijd om de meest in het oog springende koersen van deze lente onder de loep te nemen. Elk zichzelf respecterend schouwspel heeft een ouverture, intermezzo en sluitstuk. Zo ook het klassieke wielervoorjaar. Vandaag mag Luik – Bastenaken – Luik het voorseizoen afsluiten.

Deel II

Na de Côte de Stockeu volgen de steile klimmetjes - de Côte de la Haute-Levée, de Côte du Rosier en de Côte de la Vecquée - elkaar in rap tempo op, waarna de finale op 35 kilometer van de meet echt kan beginnen. Dan doemt namelijk de beruchte Côte de la Redoute (8,4 procent op 2,1 kilometer) op. Deze heuvel zou voor een flinke selectie kunnen zorgen. Dat heeft het verleden namelijk dikwijls uitgewezen.

Zo won de 22-jarige Steven Rooks in 1983 Luik-Bastenaken-Luik op deze heuvel. Hij demarreerde er, met nog 16 kilometer te gaan, uit een vluchtgroepje van vier en kwam alleen aan op de Boulevard de la Sauviniere in Luik. Met een soepele pedaaltred weerstond Rooks de aanstormende, viervoudige Tourwinnaar, Hinault en de Italiaanse wereldkampioen, Saronni, die hun felle jacht onbeloond zagen.


Steven Rooks, winnaar in 1983

Als één van de belangrijkste scherprechters is het niet raar dat er normaliter altijd veel volk op de Redoute staat. Toch sloeg de editie van 1985 in dat opzicht alles. Destijds ontstond er namelijk op de drukbezochte kuitenbijter een wirwar aan stilgevallen volgauto’s, opdringerig volk en renners die al vloekend en tierend te voet de top probeerden te bereiken. De oorzaak was het dramatische optreden van koersdirecteur Emile Mason. Onder zijn leiding liep het aantal wilde volgers (dus degene zonder accreditatie) in de tientallen en trokken vele mottorijders hun eigen plan. Met eerdergenoemde chaos tot gevolg. Het was zelfs zo erg dat geloste renners in de finale weer in de kop van de wedstrijd verschenen.


De Redoute

De zege in die memorabele klassieker ging overigens naar de Italiaan Argentin. Hij wist, ondanks alle commotie, op de Redoute samen met de Waalse favoriet Claude Criquielion weg te springen. Uit de achtergrond wist enkel nog de Ier Stephen Roche mee te sluipen, waarna het drietal in Luik om de overwinning mocht sprinten. De sluwe Argentin was zijn twee compagnons toen duidelijk te snel af. Dat kunstje zou de Italiaan nog driemaal flikken, om precies te zijn in 1986, 1987 en 1991.

Vooral de zege in 1987 was opmerkelijk. Argentin had toen namelijk op tien kilometer van de meet nog een minuut achterstand op het duo Criquielion-Roche, maar doordat beide heren vertraagden de sprint voor te bereiden, kwam de Italiaan er op 300 meter op en erover.

Een Italiaanse overwinning levert, naast een Waalse zegetocht, altijd extra veel lachende gezichten op aan de meet. Dat komt voornamelijk door de vele Italiaanse immigranten die zich in de loop der jaren in en rondom Luik hebben genesteld. Met dank aan een protocol dat België en Italië op 23 juni 1946 afsloten. In de Waalse steenkolenmijnen zat men dringend om arbeiders verlegen. Aangezien het Zuid-Europese land na de Tweede Wereldoorlog kampte met grote werkloosheid en een gebrek aan energiebronnen werd een ruil voorgesteld: voor 50 duizend arbeiders per jaar zou Italië twee tot drie miljoen ton steenkool ontvangen. Daarvan maakte de regering overigens pas gebruik als het zich nergens anders kon bevoorraden. Liever kreeg ze geld uit België.

'
Danilo Di Luca, winnaar in 2007

Uiteindelijk verhuisden tussen 1946 en 1949 jaarlijks zo’n 77 duizend mijnwerkers naar Wallonië. De meesten daarvan zijn blijven hangen. Terugkeren ging veelal niet meer, aangezien in diens thuisland vaak geen werk meer te vinden was. "In Italië waren we die Belgen geworden en in België bleven we die Italianen", aldus de zoon van een oud-mijnwerker in De Volkskrant. "Maar dat laatste was minder erg dan het eerste. Ze bekeken ons in Italië alsof we geld en werk hadden. We brachten ook altijd geschenken mee als we onze familie bezochten, dat wekte alleen maar frustratie en jaloezie bij de achterblijvers."

Het waren dan ook lastige jaren voor de Italiaanse migranten. Het cyclisme bracht ze echter troost. Vooral de in Italië geboren oud-coureur Pino Cerami, die in gastarbeiderskringen zelfs de populariteit van Eddy Merckx oversteeg. "Pino Cerami was het idool van de mijnwerkers en de trots van de Italiaanse migranten. Hij bewees dat een Italiaan ook iets moois kon presteren, dat hij een voorbeeld kon zijn voor de Belgen."


Sebastiaan Langeveld (rechts) en Pino Cerami, na afloop van diens GP

Cerami zag in het Italiaanse Misterebianco, nabij Catania, het levenslicht. Zijn ouders hadden niets te maken met het steenkolenverdrag, maar vertrokken al in 1927 naar Montignies-sur-Sambre. Zijn vader ging er aan de slag in de ijzerfabriek. Zelf verdiende Pino Cerami zijn geld in de glasfabriek. Tijdens de oorlog werd hij tewerkgesteld in Duitsland. Bij terugkomst was hij, door het overlijden van zijn vader, de enige kostwinner van het huis geworden. Cerami bleef ondanks de armoede wel fietsen, een hobby die hij als 15-jarige jongen met succes had opgepakt.

In 1948 werd hij prof, hoewel hij van zijn sport niet kon leven. Dankzij een kleine supportersclub bleef hij op de been. Die bestond wonderlijk genoeg vooral uit Belgische en Italiaanse mijnwerkers. Ze hadden zelf niets en betaalden hun held elke maand 20 francs. Cerami kon er zijn eten en drinken mee betalen. Omdat de Belgische licentie met 1500 francs te duur was, fietste Cerami met een Italiaanse: die kostte 250 francs plus 40 francs verzekering. Dat hij zich pas in 1956 tot Belg liet naturaliseren had dezelfde reden.

Tijdens zijn carrière won Cerami, veelal op latere leeftijd, onder meer Parijs - Roubaix, de Waalse Pijl, Parijs - Brussel en de Brabantse Pijl. Op zijn 41ste voegde de laatbloeier tevens een Touretappe aan zijn totaal toe. Tegenwoordig heeft de coureur zijn eigen wedstrijd: de Grand Prix Pino Cerami. Bovendien is er elk jaar in zijn geboorteplaats een amateurkoers die zijn naam draagt. Volgens Cerami zijn dergelijke wedstrijden een eerbetoon aan alle mijnwerkers en staalarbeiders. "En niet alleen de Italiaanse."

Met dit alles in ogenschouw is Luik – Bastenaken – Luik dan ook veel meer dan enkel een monumentale wielerwedstrijd. Het zou dan ook mooi zijn als de 'dwangarbeiders van de weg' weer een memorabel hoofdstuk aan het inmiddels dikke geschiedboek van de ronde kunnen toevoegen.

Klik hier voor Deel I

[Special] 'De oude dame' van het wielrennen I

Eind februari is met de Belgische semi-klassieker de Omloop het Nieuwsblad het klassieke voorjaar van deze wielerjaargang in gang geschoten. Voor FOK!sport de hoogste tijd om de meest in het oog springende koersen van deze lente onder de loep te nemen. Elk zichzelf respecterend schouwspel heeft een ouverture, intermezzo en sluitstuk. Zo ook het klassieke wielervoorjaar. Vandaag mag Luik – Bastenaken – Luik het voorseizoen afsluiten.

Een slopende koers van 261 kilometer. Plus elf pittige puisten, waaronder de Redoute, de Stockeu en de Saint Nicolas. Bovendien wacht een altijd glooiend wegdek, waarbij lekker in het zadel kruipen een utopie is. Luik – Bastenaken – Luik is dan ook een echte krachtproef. Maar wel eentje die fair is. "Luik – Bastenaken – Luik is de eerlijkste koers die er bestaat. Je moet alleen opletten dat je niet valt. De wegen zijn zo breed dat iemand die pech heeft bijna geen tijd verliest. En het parcours, met al die hellingen, zorgt voor een natuurlijke selectie, er zijn voldoende mogelijkheden om aan te vallen. Met excuses hoef je nadien dan ook niet aan te komen", aldus Dirk De Wolf.


Het vertrek in Luik

De ploegleider van Silence–Lotto vervolgt: "In Luik – Bastenaken – Luik hoef je niet zozeer te kunnen klimmen, je moet kracht hebben. Luik – Bastenaken – Luik is een overlevingsgevecht waarin de beste wint, het is een koers waarin je niet op het wiel kunt rijden. Dat is het verschil met de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix: als je daar op een slecht moment lek rijdt, mag je het vergeten, hoe goed de conditie ook is." De sterkste man in koers wint zodoende dan ook vrijwel altijd de Waalse heuvelklassieker. Dat meent ook Moreno Argentin, viervoudig winnaar: "Het is de meest allround wedstrijd van allemaal. In de finale zijn er maar vijf of zes kanshebbers: de sterksten."

Dat De Wolf Luik – Bastenaken – Luik, Parijs – Roubaix en de Ronde van Vlaanderen in één adem noemt, is niet vreemd. Het trio behoort namelijk, samen met Milaan – Sanremo en de Ronde van Lombardije, tot de vijf 'monumenten' van het eendagswerk. Luik – Bastenaken – Luik is van dit selecte gezelschap veruit de oudste: de koers zag op 29 mei 1892 namelijk al het levenslicht. Driehonderd toeschouwers zagen toen, op de Avenue Rogier in Luik, 33 renners aan het vertrek staan. De koers was destijds een wedstrijd voor amateurs en diende ter voorbereiding op Luik – Parijs – Luik. Deze race kwam echter nooit van de grond, maar de voorbereidingskoers bleef bestaan.


Bastenaken: het keerpunt van de koers

Het keerpunt in Bastenaken werd gekozen omdat die stad de verste was waar je binnen een dag heen en weer kon reizen met de trein, zodat de officials de controlepost in Hotel Collin konden bemannen. Local hero Léon Houa won de eerste editie. Hij deed er 7 uur en 48 minuten over. Het jaar nadien zou hij dit huzarenstukje nog eens dunnetjes overdoen.

Vanwege diens leeftijd en het selectieve parcours mag de Waalse race dan ook met recht een 'oerklassieker' worden genoemd. Al doet dat de 'oude dame' wel onrecht aan. La Doyenne, de ouderdomsdeken, is namelijk zo veel meer dan enkel een klassieker. Het is, zoals de Engelsen zeggen, 'a flight through history'.


De winnaar van vorig jaar en 2006: Alejandro Valverde

Heilige grond. Dat zullen 248 renners op de dag des Heren onder hun klikschoenen voelen. Althans als ze enige vorm van historische affiniteit hebben. De kronkelige, niet altijd even goede, geasfalteerde wegen, zijn immers de stille getuigen van ruim honderd jaar (prof)wielrennen in Wallonië. Zij zagen, vanaf 1882, renners sterven en kampioenen boven zichzelf uitstijgen. Jaarlijks - met een gedwongen onderbreking tijdens beide Wereldoorlogen - diende de grijze massa als decor waarop heroïsche duels werden uitgevochten. Vooral de bekende puisten in het hart van de Ardennen laten wielerfanatici, alleen al bij de gedachte, schuimbekken.

Historie. Dat is nu net wat La Doyenne onderscheidt van veel andere koersen die het keurmerk 'klassieker' mogen dragen. Vanaf de start in Luik tot de finish in Ans, op de Rue Jean-Jourès, kronkelt het peloton zich in lusvorm langs (wieler-)monumenten en pittoreske dorpjes, die allen zeer nostalgisch aandoen. Zo start het wielergilde in de industriestad bij het Place Saint-Lambert, een monumentaal pand dat dienst doet als rechtbank. Daar vindt het startsignaal plaats voor een 261 kilometer lange vlucht door de geschiedenis, en niet enkel die van het wielrennen.

Naast bekende plaatsen uit de wielerhistorie slingert Luik – Bastenaken – Luik, dat vanaf 1908 voor profwielrenners wordt georganiseerd (voordien was het enkel een wedstrijd voor amateurs), het peloton namelijk door het gebied van één van de grootste veldslagen in de tweede Wereldoorlog: het Ardennenoffensief van 1944. Waar destijds soldaten sneuvelden, vinden nu renners hun Waterloo. Veldslagen, al dan niet op een fiets, lopen als een rode draad door deze wielerklassieker. Dat geldt voornamelijk voor twee dorpjes, die halfweg koers worden bezocht: Houffalize en Stavelot.


Houffalize

In Houffalize, waar na 128 kilometer de eerste heuvel van enige importantie wordt aangedaan, de Côte de Saint Roch (met een stijgingspercentage van 12 procent op 0,8 kilometer), moet het wielergilde flink op de trappers gaan staan. Desondanks gooit hier zelden iemand een bommetje. Dik zestig jaar geleden was dat wél het geval: een Amerikaans bombardement vaagde destijds namelijk het ganse dorp weg. Maar tegenwoordig wordt er zelden een duidelijke schifting geforceerd. Een alternatief leger trekt dan ook in gestrekte draf door het schilderachtige plaatsje. Daarbij zullen ze op de hoofdstraat een tank passeren; een herinnering aan het hectische verleden van het schilderachtige dorpje.


De Côte de Saint Roch

Een vijftigtal kilometer noordelijker wacht de renners wél een mogelijke scherprechter. In Stavelot, een dorpje dat ook erg geleden heeft onder het offensief, wacht het peloton een kuitenbijter van formaat: de Côte de Stockeu (10,5 procent op 1,1 kilometer). Menig coureur rijdt daar wellicht zijn idool tegemoet, want niemand minder dan Eddy Merckx wacht op de top van de steile heuvel. Bovenop is 's werelds beste wielrenner namelijk in steen vereeuwigd. Naast een portret van de Kannibaal zijn ook zijn meest belangrijke overwinningen in het monument gefrankeerd, waaronder zijn vijf zeges in La Doyenne. Met dat aantal is Merckx recordhouder. Zijn meest imposante overwinning behaalde hij in 1971 toen hij zijn landgenoot George Pintens, na een solovlucht van negentig kilometer, in een sprint-à-deux naar de tweede plaats verwees. De Belgische veelvraat moest in dat jaar echter tot het gaatje gaan, want op drie kilometer van de meet kende hij een vreselijke inzinking. Pintens kwam daardoor uit verslagen positie terug, maar maakte in de spurt een tactische fout.


Standbeeld van Merckx, bovenop de Stockeu

In tegenstelling tot de Côte de Saint Roch is de Côte de Stockeu wél vaker opgetreden als scherprechter. Zo plaveide Bernhard Hinault op deze puist de weg naar zijn tweede zege in de memorabele Luik – Bastenaken - Luik van 1980. Een schitterende overwinning, want die editie was één van de grootste overlevingstochten van het moderne wielrennen. Wat begon als een gewone wielertocht werd een heroïsche poolreis. En dat in de lente. Bij de eerste beklimming van de dag sloeg de regen, waarmee Pluvius het wielergilde al vanaf de start tartte, om in grote dikke sneeuwvlokken. De strijd tegen de elementen was begonnen.

Dat resulteerde al snel in een slagveld. Na honderd kilometer hadden al 110 van de 174 renners de strijd gestaakt. Vooral de dunne ventjes met weinig vel op de botten, onder wie Joop Zoetemelk, stapten af. Zij zochten, al dan niet huilend en tierend, warmte in de volgauto's, bij een kampvuurtje langs de kant of poogden lijf en ledematen te verwarmen in nabij gelegen huizen of benzinestations. De Nederlander Bert Pronk, die overigens niet de finish haalde, vertelde destijds dat hij erg blij was dat hij vooraf een fles cognac in zijn achterzak had gestoken: "Je voelt na een slok tenminste je bloed weer stromen."


Bernard Hinault, tijdens de editie van 1980

Uiteindelijk zouden maar 21 renners de pijn van het helse noodweer weten te verbijten. Al stak Le Blaireau (Hinault) daar wel met kop en schouders bovenuit. Hij wist het namelijk klaar te spelen om in zijn eentje tachtig kilometer lang het noodweer te trotseren. Dat was volgens hem namelijk de juiste remedie tegen deze barre weersomstandigheden. "Ik voelde een diep verlangen in me opkomen. Er maakte zich een vreemde drift, een soort vervoering van mij meester. Als je hard op kop gaat fietsen, vergeet je alle ellende. Sommige renners schijnen dat vergeten te zijn." Hennie Kuipers werd in deze memorabele Luik-Bastenaken-Luik knap tweede, op méér dan negen minuten van Hinault.

Klik hier voor Deel II

Andy Schleck wint Luik-Bastenaken-Luik

De 95e editie van Luik-Bastenaken-Luik is vanmiddag gewonnen door Andy Schleck. De wielrenner van Saxo kwam na 261 kilometer koersen alleen over finish.

Nadat de wat mindere goden de eerste 225 kilometer van de koers mochten maken, namen daarna de grote namen de regie van de koers over. De Belg Philippe Gilbert was de eerste van de favorieten die van zich liet spreken. Hij wist een groepje, met daarin ook Karsten Kroon en Robert Gesink, bij te halen en bereikte solo de voorlaatste klim van vandaag.

Net na de top werd de Belg echter achterhaald door Andy Schleck, en de jongste van de gebroeders Schleck wist daarna ook bij hem weg te rijden en een beslissend gat te slaan. Op ruim een minuut achterstand werd de Spanjaard Joaquin Rodríguez tweede. De Italiaan Davide Rebellin sprintte naar de derde plaats. Beste Nederlander was Thomas Dekker die op de zeventiende plaats eindigde.

Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 32

Dit weekend werd de 32e speelronde in de eredivisie gespeeld. AZ greep vorige week de landstitel, maar om de andere plaatsen om Europees voetbal is nog niks beslist. Ook de strijd tegen degradatie is nog spannend.

 

Het duel tussen Roda JC en FC Volendam was een echt degradatieduel. De twee ploegen staan zestiende en zeventiende. Na 26 minuten kwam Roda JC op voorsprong via Bodor. Vijf minuten voor rust kon Bodor echter vertrekken toen hij na een overtreding op Bakens rood kreeg. Lang kon Volendam echter niet profiteren van de man meer situatie, want vlak na rust kreeg De Wit zijn tweede gele kaart. De Limburgers waren het gehele duel de betere en de zege leek dan ook veilig, totdat Melvin Platje, wederom als invaller, de gelijkmaker scoorde. Roda kreeg hierna nog wel wat kansen, maar gescoord werd er niet meer.

In Friesland namen sc Heerenveen en FC Twente, die elkaar ook in de bekerfinale gaan ontmoeten, het tegen elkaar op. Voor rust viel er weinig te genieten. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, maar kansen waren er nauwelijks. In de tweede helft nam Heerenveen het heft in handen en kreeg dan ook kansen. Nadat Paulo Henrique al een paar kansen had gemist, scoorde hij uiteindelijk toch de 1-0 uit een kopbal. Heerenveen kreeg nog kansen op 2-0, maar in de blessuretijd was het Theo Jansen die uit een vrije trap FC Twente op gelijke hoogte bracht.

De kersverse landskampioen AZ nam het in Amsterdam op tegen Ajax. De eerste helft verliep niet spectaculair. AZ kwam kwam op voorsprong via Lens, na een counter klopte hij Oleguer op snelheid. Na een half uur voerde Ajax de druk op en werd AZ vastgezet, maar gescoord werd er voor rust niet meer. In de tweede helft nam de druk van Ajax toe. Suarez miste een enorme kans en slaagde er ook niet in een penalty te benutten. Bij die strafschop liep hij door op Didulica, die vervolgens met hoofdletsel moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Even daarvoor moest AZ al verder met tien man, toen Schaars rood kreeg. Ajax bleeft sterker en Cvitanich miste een grote kans. Ajax kreeg later een tweede strafschop en ditmaal schoot Suarez wel raak. Ajax kwam nog dicht bij de zege, maar tot drie keer toe trof het de paal.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. Sparta Rotterdam tegen De Graafschap eindigde in 0-0. NAC Breda won in blessuretijd met 2-3 van NEC. PSV won met 0-2 van Heracles Almelo en Feyenoord boekte een 2-3 zege tegen ADO Den Haag. FC Groningen tegen Willem II eindigde in 0-0 en Vitesse won met 6-1 van FC Utrecht.

Alle uitslagen van dit weekend:
                               
Vrijdag 24 april:
Sparta Rotterdam – De Graafschap (0-0)

Zaterdag 25 april:                             
Roda JC – FC Volendam (1-1)
sc Heerenveen – FC Twente (1-1)
NEC – NAC Breda (2-3)
Heracles Almelo – PSV (0-2)
                                       
Zondag 26 april:                            
ADO Den Haag – Feyenoord (2-3)
FC Groningen – Willem II (0-0)
Vitesse – FC Utrecht (6-1)
Ajax – AZ (1-1)

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!Voetbalmanager!

Wijk Groningen op de been voor inbreker

De bewoners van de Groningse wijk Beijum waren gisteravond massaal op de been om een inbreker in de kraag te vatten. De politie kreeg veel steun van buurtbewoners waaronder zelfs kinderen. De insluiper werd door menigeen uit hun tuintjes verjaagd.

Agenten werd zelfs een fiets aangeboden om de boef sneller te pakken te krijgen, maar ook dat haalde niets uit. De inbreker kregen ze namelijk niet te pakken.

Toen de zoekactie eenmaal was gestaakt, ging de schurk vrolijk verder met hetgeen hij mee bezig was. De man sloop een huisje aan de Holmsterheerd binnen en nam er een som geld mee. Dit terwijl de inbreker even tevoren nog door de bewoonster uit haar woning werd weggejaagd.

Uitslagen Eredivisie 26/04/2009

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Ajax - AZ 1-1
23’ Lens 0-1
87’ Suarez (pen) 1-1

Toeschouwers: 51.128
Scheidsrechter: Vink
Stadion: ArenA
Gele kaart: Anita, Suarez (Ajax), Lens, Pocognoli, Moisander, Klavan (AZ)
Rode kaart: Schaars (57) (AZ)
Bijzonderheid: Suarez mist in de 65e minuut een penalty. AZ-doelman Joey Didulica raakt daarbij ernstig geblesseerd en de wedstrijd lag een klein kwartier stil.

Opstellingen

Ajax: Vermeer, v.d.Wiel, Oleguer (Vertonghen/46), Alderweireld, Vermaelen, Enoh, Aissati, Anita (De Jong/68), Suarez, Cvitanich, Emanuelson (Sulejmani/56)

AZ: Didulica (Romero/74), Jaliens, Moisander, Klavan, Pocognoli (Swerts/90+3), v.d.Velden, Mendes da Silva, Schaars, Dembélé, Vejinovic (Luijckx/60), Lens


Vitesse - FC Utrecht 6-1
45’ Hofs 1-0
61’ Claudemir 2-0
62’ Claudemir 3-0
65’ Verhaegh 4-0
70’ Somers 4-1
84’ Büttner 5-1
88’ Van der Struijk 6-1

Toeschouwers: 16.975
Scheidsrechter: Liesveld
Stadion: Gelredome
Gele kaart: Sprockel (Vitesse), v.Dijk,Somers (FC Utrecht)

Opstellingen

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh, Sprockel, v.Diermen, Kuiper, Claudemir (Büttner/74), Sansoni, Hofs, Molhoek, v.Wolfswinkel (Kolk/65), Nilsson (v.d.Struijk/82)

FC Utrecht: De Ruiter, Cornelisse, Keller, Dickoh (Wormgoor/74), Nesu, Maguire, v.Dijk, Caluwé, Somers (George/75), Loval (Skoubo/64), v.d.GunFC Groningen - Willem II 0-0

Toeschouwers: 22.000
Scheidsrechter: Van Egmond
Stadion: Euroborg
Gele kaart: Sankoh, Meerdink (FC Groningen), (Willem II)
Rode kaart: Sankoh (89) (FC Groningen)

Opstellingen

FC Groningen: Luciano, De Roover, Sankoh, Granqvist, Svejdík, Meerdink, Holla, Lovre (Matavz/73), Levtsjenko (Ajilore/67), v.d.Laak, Kluin

Willem II: Aerts, Janse, Biemans, Swinkels, Veloso, Kargbo, Mourad (Vorthoren/68), Musampa, Zijler, Demouge, Messoudi (Schmeltz/68)

[NHL] Uitslag Sharks - Ducks

De San Jose Sharks hebben hun laatste kans gegrepen door met 3-2 van de Anaheim Ducks te winnen in de extra tijd. De stand in de serie is nu 3-2 in het voordeel van de Ducks, die het nu thuis kunnen afmaken. Man van de wedstrijd was Patrick Marleau, die de winnende treffer maakte en een assist gaf.

Joe Thornton voegde daar nog een goal en twee assists aan toe. Devon Setoguchi maakte de andere goal. Voor de Anaheim Ducks scoorden Ryan Carter en Corey Perry. De winnende goal van Marleau in de extra tijd was een typische klutsgoal waarbij de puck uiteindelijk onder goalie Jonas Hiller doorgedrukt werd. Anaheim-captain Ryan Getzlaf en coach Randy Carlyle wilden deze goal graag gereviewd hebben door de scheidsrechters omdat ze vermoedden dat Marleau de goalie geduwd zou hebben, maar hij werd gewoon goedgekeurd.

De Sharks kwamen deze wedstrijd op een 2-0 voorsprong en domineerden de wedstrijd in de eerste twee perioden. In deze perioden hadden zij 29 schoten op doel, en de Ducks slechts 13. In de derde periode kwamen de Ducks, ondanks wederom een nadeel in aantal schoten op gelijke hoogte. Vervolgens kregen beide teams goede mogelijkheden om te scoren, maar duurde het tot de extra tijd voordat de volgende goal van de Sharks viel.

[NHL] Uitslag Blackhawks - Flames

De Chicago Blackhawks hebben een 3-2 voorsprong genomen in de serie tegen de Calgary Flames. Na een sterke openingsperiode waarin de Flames volledig gedomineerd werden werd uiteindelijk met 5-1 gewonnen. De Blackhawks krijgen nu de eerste kans om de volgende ronde te bereiken, uit bij de Flames.

In de eerste periode scoorde Chicago driemaal, de Flames hadden slechts evenzoveel schoten op doel. Captain Jarome Iginla had dan ook weinig positiefs te melden: "Ik was echt heel slecht vanavond. Het hele team trouwens, en we hebben geen excuus." De Flames hebben in ieder geval wel goed de kans gehad om Chelsea Dagger van de Fratellis uit hun hoofd te leren, het liedje dat bij elke goal van de Blackhawks gedraaid werd en uit volle borst door het ruim 22.000-koppige publiek werd meegezongen.

Pas in de tweede periode deden de Flames iets terug via een goal van Dustin Boyd. Alle hoop was echter snel vervlogen nadat Andrew Ladd ruim drie minuten later de 4-1 maakte. Na deze goal werd goalie Miikka Kiprusoff vervangen door Curtis McElhinney. Chicago-goalie Khabibulin, die bekende zich in de eerste periode een beetje verveeld te hebben met slechts drie schoten tegen, verwacht echter dat Kiprusoff weer sterk terugkomt: "Ik was wel een beetje verrast toen hij eruit werd gehaald, het was immers nog vroeg in de wedstrijd. Hij is echter een ervaren goalie en in de volgende thuiswedstrijd zal hij zich wel weer herstellen."

De goals van Chicago werden naast die van Ladd gemaakt door Brent Seabrook, Patrick Sharp, Kris Versteeg en Cam Barker. Verdediger Seabrook had daarnaast ook nog twee assists, evenals right wing Martin Havlat.

[NHL] Uitslag Penguins - Flyers

De Pittsburgh Penguins zijn door naar de volgende ronde van de play-offs om de Stanley Cup. De Philadelphia Flyers werden na een 3-0 achterstand met 5-3 verslagen, waardoor de eindstand in de serie 4-2 in het voordeel van de Penguins is.

De Flyers kwamen in de eerste periode via Mike Knuble op voorsprong. Hij ramde een rebound in het net na een schot van Mike Richards dat Penguins-goalie Marc-Andre Fleury niet vast kon houden. 51 seconden later scoorde Joffrey Lupul uit een crosspass van rookie Claude Giroux. In de tweede periode werd het zelfs 3-0 door Daniel Briere na een een-tweetje met Simon Gagne.

Vervolgens kwamen de Penguins sterk terug via onder meer twee spelers die al lang niet meer gescoord hadden in de play-offs: Ruslan Fedotenko en verdediger Sergei Gonchar. Gonchar maakte uiteindelijk de winnende 4-3. De overige goals werden gemaakt door verdediger Mark Eaton, die een rebound uit de lucht plukte toen hij hard op het net af schaatste, en tweemaal Sidney Crosby. Evgeni Malkin gaf twee assists.

De Flyers gaven het vooral weg in de tweede periode. In deze periode hadden de Penguins maar liefst twintig schoten op doel, en de Flyers negen. In de derde periode leken de Flyers er niet echt meer in te geloven, getuige hun slechts vijf schoten op doel.

Testvaart ijsstokjesboot geslaagd

Goed nieuws voor degene die graag eens een tochtje willen maken met een schip dat van ijslolliestokjes is gemaakt. De eerste testvaart is namelijk geslaagd.

Het schip, dat door bouwer Robert McDonald uit Emmeloord de 'Thor' is gedoopt, heeft gisteren succesvol gevaren tussen Emmeloord en Urk. De boot is opgebouwd uit maar liefst vijftien miljoen ijsstokjes.

Volgende week wil McDonald met zijn scheepje naar Engeland afreizen. Hij wil daar speelgoed uitdelen aan zieke kinderen. Mocht alles goed zijn verlopen, dan wil hij zelfs verder varen naar het Amerikaanse Key West.

PvdA verliest twee zetels na JSF-discussie

De PvdA heeft de afgelopen week twee zetels verloren door de discussies over de aanschaf van JSF-testvliegtuigen. Dat blijkt vandaag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De partij staat daardoor op 22 Kamerstoelen. Ook de VVD moet het met een zetel minder doen. De oppositiepartij is inmiddels op dertien beland.

De PVV krijgt een van die drie zetels. Na enkele weken op 32 te hebben gestaan, schuiven de kiezers hem een 33ste toe. Dat is een nieuw record voor Geert Wilders en de zijnen. D66 en Trots op NL krijgen de twee andere en staan nu respectievelijk op achttien en op twee.


PvdA verliest twee zetels na JSF-discussie  (foto: DAG)

Midnight Club: Los Angeles met tweede Vehicle Pack

Met de South Central uitbreiding voor Midnight Club: Los Angeles werd de map met ruim een derde vergroot. Sindsdien is er nog een South Central Vehicle Pack uitgebracht met drie nieuwe voertuigen. De tweede is nu ook beschikbaar en geeft spelers de kans om rond te scheuren in een Aston Martin DB9, een Ducati 1098, een Cadillac XLR en een Mitsubishi Lancer Evolution X. Deze Vehicle Pack is te downloaden op Xbox Live voor 240 MS en op het PSN voor €2,99. Hieronder kun je een trailer bekijken van deze DLC.

Bleekemolen wint weer in Porsche Supercup

Jeroen Bleekemolen heeft ook de tweede race in de Porsche Supercup op zijn naam geschreven. De Nederlander bleef in Bahrein René Rast en Richard Westbrook voor. Patrick Huisman eindigde als vierde.

Bleekemolen vertrok met zijn Konrad-Porsche vanaf de poleposition en kreeg meteen Rast en Westbrook achter zich aan. Het duo kon het tempo van de Nederlander tot halverwege de race bijhouden, maar moest in het laatste deel Bleekemolen toch laten gaan. Achter dit trio startte Huisman als zesde en schoof na een goede start door naar plaats vier, een plaats die hij tot het eind vast wist te houden.

In het klassement gaat Bleekemolen nu aan de leiding met 44 punten. Achter hem volgt Huisman met 32 punten. Derde staat debutant Matt Halliday met 24 punten. De volgende race in de Porsche Supercup is op 10 mei in Barcelona.

OPEC wil olieprijs van 70 dollar

De Organisatie van Olie-Exporterende landen (OPEC) wil dat de olieprijs stijgt tot minstens 70 dollar per vat. Dit zei de secretaris-generaal van de organisatie Abdullah al-Badri vandaag.

Vandaag kost een vat ruwe olie voor levering in juni 51,50 dollar. "De prijs van 50 dollar is niet genoeg om investeringskosten te dekken. De prijs die acceptabele inkomsten toestaat is meer dan 70 dollar per vat", zei Al-Badri.

Sinds vorige zomer een piek werd bereikt van bijna 150 dollar per vat is de olieprijs scherp gedaald. Dit komt onder meer door de wereldwijde recessie die de oliebehoefte drukt. Eerder deze maand meldde de OPEC dat de vraag naar olie dit jaar sneller zal afnemen dan eerder gedacht. Eind mei vergaderen de landen van de OPEC over hun productie.

VU: het was zo'n rustige man

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is geschokt door het bericht dat een van haar medewerkers, de Amerikaanse professor G.Z., in de Verenigde Staten wordt gezocht wegens een drievoudige moord.

De 57-jarige Z. zou gisteren in Athens, in de staat Georgia, drie mensen hebben doodgeschoten, onder wie zijn ex-vrouw. Twee mensen raakten gewond.

Op haar website schrijft de VU: "Onze eerste gedachten en medeleven gaan uit naar de slachtoffers en de nabestaanden. Wij kunnen slechts gissen naar de motieven van de heer Z. die wij kennen als een rustige en begenadigde onderzoeker."

De faculteit zegt de verdachte te kennen als een rustige, inspirerende man. Een uitstekend wetenschapper met een brede interesse en een toegewijd begeleider van jonge onderzoekers.

Z. was drie jaar geleden enkele maanden te gast bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de VU. De samenwerking beviel zo goed dat de Amerikaan per 1 april 2007 voor een dag in de week werd aangesteld als hoogleraar. Hij werkte gedurende periodes van een tot twee maanden achtereen. Hij heeft ook een huis in Amsterdam.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Gisteren stond de vierentwintigste speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op zondag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

ASWH - FC Lisse 3-1 (2-1)
6. 1-0 Arjan Human 19. 2-0 Brian Leons 38. 2-1 Marvin Nieuwlaat 59. 3-1 Youri Petrov

Barendrecht - Rijnsburgse Boys 0-1 (0-0)
51. 0-1 Rodney Cairo

Capelle - Quick Boys 2-1 (1-1)
15. 1-0 Nick van Baaren 32. 1-1 Benjamin Martha 75. 2-1 Bob Vermunt

Excelsior Maassluis - Scheveningen 1-2 (1-1)
16. 1-0 Ronnie Nouwen 34. 1-1 Mike van Gool 61. 1-2 Rodney van Engel
Rood: Daniël da Cruz (Scheveningen)

Katwijk - DOTO 3-0 (2-0)
5. 1-0 Marcel Huisman 2-0 Mats van der Poel 3-0 Richard Blonk
Rood: Robert Stols (DOTO, 2 x geel)

Noordwijk - ARC 3-3 (1-1)
22. 0-1 Jim Blom 28. 1-1 Joost Leonard 54. 2-1 Mitchel Beyersbergen 63. 3-1 Mitchel Beyersbergen 65. 3-2 Stefan Schaafsma 74. 3-3 Jermain Heldoorn
Bijzonderheid: Joost Leonard (Noordwijk) mist strafschop

Ter Leede - Heerjansdam 2-1 (0-0)
52. 0-1 Indomar Valentijn 74. 1-1 Jamal Ahaddouch 75. 2-1 Jamal Ahaddouch

STAND

1. Rijnsburgse Boys 24-61
2. Capelle 24-49
3. Barendrecht 24-48
4. ASWH 24-44
5. Ter Leede 24-42
6. Katwijk 24-38
7. Quick Boys 24-35
8. FC Lisse 24-34
9. Noordwijk 24-25 (-5)
10. Scheveningen 24-25 (-18)
11. DOTO 24-25 (-28)
12. Excelsior Maassluis 24-20
13. ARC 24-18
14. Heerjansdam 24-15

Rijnsburgse Boys kampioen

Topscorers:

1. Sergio Ommel (Ter Leede) 19
2. Henk Roeland (Capelle) 14
3. Onno Doeland (DOTO) 13
=. Michael van Dommelen (Barendrecht) 13
=. Joost Leonard (Noordwijk) 13
6. Arie Jonker (Katwijk) 12
=. Benjamin Martha (Quick Boys) 12
=. Youri Petrov (ASWH) 12
9. Peter Freke (Rijnsburgse Boys) 11
10. Indomar Valentijn (Heerjansdam) 10


Hoofdklasse B

DOVO - Spakenburg 0-3 (0-0)
48. 0-1 Maurice van der Wilt 49. 0-2 Thijs Houwing 79. 0-3 Salim Amerzgiou

Jodan Boys - AFC Ajax 6-1 (3-1)
3. 1-0 Michiel Sol 18. 2-0 Sander van Gool 35. 2-1 Shiver Abdulrahman 43. 3-1 Mitchel Heerkens 67. 4-1 Kees Graafland 72. 5-1 Mitchel Heerkens 79. 6-1 Peter Graafland
Bijzonderheid: Terry Klokkemeijer (AFC Ajax) mist strafschop

Kozakken Boys - Sparta Nijkerk 0-0 (0-0)

SDC Putten - Hoek 4-2 (1-0)
12. 1-0 Marchel Kamphuis 56. 2-0 Albert van Nijhuis 57. 2-1 Björn Langeveld 67. 2-2 Arnold Nguekam 71. 3-2 Albert van Nijhuis 74. 4-2 Albert van Nijhuis
Rood: Michael Kone (Hoek)

Volendam - Geinoord 6-1 (5-1)
6. 1-0 Nick Tol 7. 2-0 Martin Tol 14. 3-0 Jaap Molenaar 20. 4-0 Martin Tol 29. 5-0 Jaap Molenaar 33. 5-1 Elvin Hardeveld 70. 6-1 Jaap Molenaar

IJsselmeervogels - GVVV 1-2 (0-0)
62. 1-0 Bas Mooij 77. 1-1 Simon Brouwer 88. 1-2 Simon Brouwer

Zwaluwen '30 / Henver - Bennekom 3-0 (1-0)
8. 1-0 Peter Neuvel 54. 2-0 Niels Joren 75. 3-0 Ferdy Kaleveld

STAND

1. IJsselmeervogels 24-52
2. Hoek 24-41
3. GVVV 24-39 *
4. Spakenburg 24-37 (+12) *
5. Bennekom 24-37 (+2)
6. Sparta Nijkerk 24-36
7. Volendam 24-35
8. SDC Putten 24-32
9. Jodan Boys 24-30 (+10)
10. Zwaluwen '30 / Henver 24-30 (+1)
11. Kozakken Boys 24-28
12. DOVO 24-27
13. AFC Ajax 24-21
14. Geinoord 24-15

*= één punt in mindering

IJsselmeervogels kampioen, Geinoord gedegradeerd

Topscorers:

1. Kwong-Wah Steinraht (IJsselmeervogels) 18
2. Dennis van Meegdenburg (GVVV) 15
3. Albert van Nijhuis (SDC Putten) 14
4. Jaap Molenaar (Volendam) 13
5. Nick Tol (Volendam) 12
6. Thijs Houwing (Spakenburg) 11
=. Stijn Mahieu (Hoek) 11
=. Jeffrey Winter (IJsselmeervogels) 11
9. Clint van der Wal (Bennekom) 10

Hoofdklasse C

Be Quick '28 - Excelsior '31 2-0 (1-0)
25. 1-0 Edwin Starke 58. 2-0 Edwin Starke

Flevo Boys - PKC '83 3-1 (0-0)
52. 0-1 René van der Weij 53. 1-1 Frank van der Plaats 58. 2-1 Marco Woudsma 90. 3-1 Frank van der Plaats

ONS Sneek - Go-Ahead Kampen 1-1 (1-1)
42. 0-1 Gerrit Visser 45 (+2). 1-1 Ton Haarman (strafschop)
Bijzonderheid: Doelpunt Chalong de Bruin (ONS Sneek) afgekeurd

Oranje Nassau - HHC Hardenberg 2-1 (2-0)
43. 1-0 Kevin Heuvelink 44. 2-0 Kevin Heuvelink 55. 2-1 Martijn Berger

SC Genemuiden - Berkum 1-1 (1-0)
45. 1-0 Christiaan Riemens 80. 1-1 Arjan Westrik
Rood: Albert Flier (SC Genemuiden, 2 x geel), Rainier Resokario (SC Genemuiden), Erik Rotman (SC Genemuiden)

Staphorst - Nunspeet 3-6 (2-2)
11. 0-1 Erwin Schouten 28. 1-1 Rurik Wind 29. 2-1 Rurik Wind 44. 2-2 Frank van Twillert 74. 3-2 Paul Smid 81. 3-3 Patrick Pluim 83. 3-4 Bram Zwaan 86. 3-5 Patrick Pluim 90 (+4). 3-6 Gerjan Mulder

WHC - Harkemase Boys 1-2 (1-1)
5. 0-1 Jelmer Slager 20. 1-1 Joseph Kanyike 64. 1-2 Oebele Schokker

STAND

1. Harkemase Boys 24-54
2. HHC Hardenberg 24-46
3. Nunspeet 24-41
4. WHC 24-37
5. Be Quick '28 24-36 (+13)
6. Berkum 24-36 (+11)
7. Flevo Boys 24-34
8. Go-Ahead Kampen 24-31 *
9. Excelsior '31 24-29 *
10. SC Genemuiden 24-28
11. ONS Sneek 24-27
12. Staphorst 24-26
13. PKC '83 24-23
14. Oranje Nassau 24-20

*= één punt in mindering

Harkemase Boys kampioen

Topscorers:

1. Arjen Postma (Flevo Boys) 18
2. Martijn Barto (Harkemase Boys) 15
=. Marc van der Meulen (Berkum) 15
3. Chris van der Meulen (Berkum) 14
5. Erwin Schouten (Nunspeet) 12
6. Martijn Brakke (Staphorst) 11
=. Jolf Stel (Excelsior '31) 11
8. Martijn Berger (HHC Hardenberg) 10
=. Gerard Kocks (HHC Hardenberg) 10
=. Oebele Schokker (Harkemase Boys) 10
=. Paul Smid (Stapgorst) 10

Uitslagen Jupiler League speelronde 36

Dit weekend werd in de Jupiler League de 36e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.

Uitslagen:

ThuisUitUitslagen
Fortuna Sittard RKC Waalwijk 2-1
TOP Oss Helmond Sport 1-2
Telstar MVV 1-2
Go Ahead Eagles BV Veendam 2-1
FC Omniworld Excelsior 1-1
FC Dordrecht SC Cambuur-Leeuwarden 1-0
FC Eindhoven FC Zwolle 2-0
AGOVV Apeldoorn RBC Roosendaal 2-0
FC Emmen FC Den Bosch 0-1
VVV-Venlo Haarlem 1-0

Stand:
#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 VVV-Venlo * 36 24 5 7 77 81 - 35
2 RKC Waalwijk 36 17 17 2 68 64 - 28
3 SC Cambuur-Leeuwarden 36 18 9 9 63 63 - 48
4 FC Zwolle 36 17 8 11 59 55 - 47
5 MVV 36 15 12 9 57 55 - 38
6 Excelsior 36 14 13 9 55 50 - 42
7 Go Ahead Eagles 36 13 14 9 53 39 - 38
8 Helmond Sport 36 14 10 12 52 50 - 47
9 FC Den Bosch 36 14 8 14 50 57 - 49
10 Haarlem 36 15 5 16 50 41 - 52
11 FC Dordrecht 36 13 10 13 49 46 - 37
12 AGOVV Apeldoorn 36 14 7 15 49 57 - 63
13 TOP Oss 36 11 9 16 42 50 - 60
14 FC Emmen 36 11 8 17 41 45 - 67
15 RBC Roosendaal 36 11 7 18 40 42 - 51
16 Telstar 36 9 11 16 38 41 - 54
17 Fortuna Sittard 36 10 8 18 38 38 - 56
18 FC Eindhoven 36 8 14 14 38 56 - 76
19 BV Veendam 36 10 9 17 36 44 - 63
20 FC Omniworld 36 7 6 23 27 38 - 61

*Kampioen

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Calabro VVV-Venlo 23
2Thiebaut MVV 19
3Koç FC Eindhoven 18
=Plet Telstar 18
5Ars RBC Roosendaal 17
6Keisuke Honda VVV-Venlo 16
7Benson RKC Waalwijk 13
=Bokila AGOVV Apeldoorn 13
=Höcher Helmond Sport 13
=Mertens AGOVV Apeldoorn 13

Programma:
DatumThuisUit
vr 1/5 RKC Waalwijk RBC Roosendaal
vr 1/5 FC Den Bosch FC Dordrecht
vr 1/5 Go Ahead Eagles TOP Oss
vr 1/5 FC Omniworld Telstar
vr 1/5 SC Cambuur-Leeuwarden FC Eindhoven
vr 1/5 Haarlem FC Emmen
vr 1/5 BV Veendam Excelsior
vr 1/5 AGOVV Apeldoorn VVV-Venlo
vr 1/5 Fortuna Sittard MVV
vr 1/5 Helmond Sport FC Zwolle

F1: uitslag Grand Prix Bahrein

Jenson Button heeft in Bahrein zijn derde race van het seizoen gewonnen. Vettel en poleman Trulli werden tweede en derde, Ferrari scoorde met Räikkönen haar eerste punten van het jaar.

Met een baantemperatuur van 49 graden hadden meerdere teams problemen met de hitte en Brawn GP had zelfs extra gaten in het bodywork van de auto's gemaakt voor wat meer koeling. Hamilton had een goede start en had voor de eerste bocht al de derde plaats in handen, terwijl Glock de leiding overnam van zijn teamgenoot. Een ronde later werd hij echter al uitgeremd door Button. Kubica, Heidfeld, Nakajima en Massa kwamen binnen voor nieuwe voorvleugels.

De Toyotacoureurs reden langzaam weg van Button met een serie snelste raceronden. Echte gevechten vonden pas vanaf positie tien plaats, waar Piquet Webber en Fisichella achter zich aan had. Vettel verloor wat snelheid en kwam onder druk van Barrichello te staan. In ronde elf kwam Glock binnen voor zijn eerste stop, een ronde later gevolgd door Trulli. De Italiaan stopte korter dan zijn teamgenoot en kwam ruim voor Glock terug op de baan. Hij verloor de zesde plaats aan Alonso, die buitenom langszij kwam.

Glock bleek de grootste verliezer van de eerste pitstopserie te zijn, want zowel Hamilton als Button en Vettel kwamen voor hem terug op de baan. Barrichello was sneller dan Piquet, maar had de grootste moeite om zijn landgenoot in te halen, die op de juiste momenten verdedigde en het KERS-systeem gebruikte. Pas na een aantal ronden kon Barrichello de achtste plaats veroveren en dat hij een stuk harder kon bleek direct, toen hij een ronde later ook Glock passeerde.

Na ronde 21 hadden de eerste acht coureurs hun stops gemaakt en bleek Button de nieuwe leider, gevolgd door Trulli, Vettel en Hamilton. Terwijl Räikkönen nog binnen de punten reed op positie zeven, worstelde Massa op de veertiende plaats met een slecht functionerende KERS. Barrichello was ondertussen de snelste coureur op de baan en hij reed makkelijk naar de vierde stek van Hamilton, waarna de Braziliaan binnenkwam voor zijn tweede stop.

BMW reed een kansloze race. Beide coureurs reden achterin het veld en waren al in ronde 35 op een ronde gezet door Button. Twee ronden later kwamen zowel Button als Trulli en Hamilton de pits in en kwamen ook in die volgorde weer op de baan. Vijf minuten later kwam ook Vettel binnen en kreeg Button de leiding weer in handen.

Vettel kwam als tweede terug in de race, maar kreeg het al snel moeilijk met Trulli en Barrichello, die hem binnen twee seconden volgden. Barrichello stond echter op een driestopsstrategie en moest nog een keer naar binnen. Hij verloor door een snelle stop slechts een positie aan Hamilton. Hij kwam direct voor Räikkönen terecht, die zijn handen vol had om Glock achter zich te houden.

Met nog acht ronden voor de boeg zag de race zijn eerste uitvaller. Nakajima reed vanaf de achttiende plaats de pits in en stapte uit. Fisichella was in druk gevecht met Massa voor de veertiende plaats en zat en passant kopman Button nog in de weg. Een subtiele tik van Massa smoorde Fisichella's verdere ambities.

Het uitrijden van de wedstrijd leek voor Button een walk in the park. Hij won de race comfortabel, met Vettel op zeven seconden en Trulli daar weer twee achter. Räikkönen scoorde met een zesde plaats de eerste punten voor Ferrari in 2009.

Uitslag Grand Prix van Bahrein

Jenson Button heeft in Bahrein zijn derde race van het seizoen gewonnen. Sebastian Vettel en poleman Jarno Trulli werden tweede en derde, Ferrari scoorde met Kimi Räikkönen haar eerste punten van het jaar.

Met een baantemperatuur van 49 graden hadden meerdere teams problemen met de hitte en Brawn GP had zelfs extra gaten in het bodywork van de auto's gemaakt voor wat meer koeling. Hamilton had een goede start en had voor de eerste bocht al de derde plaats in handen, terwijl Glock de leiding overnam van zijn teamgenoot. Een ronde later werd hij echter al uitgeremd door Button. Kubica, Heidfeld, Nakajima en Massa kwamen binnen voor nieuwe voorvleugels.

De Toyotacoureurs reden langzaam weg van Button met een serie snelste raceronden. Echte gevechten vonden pas vanaf positie tien plaats, waar Piquet Webber en Fisichella achter zich aan had. Vettel verloor wat snelheid en kwam onder druk van Barrichello te staan. In ronde elf kwam Glock binnen voor zijn eerste stop, een ronde later gevolgd door Trulli. De Italiaan stopte korter dan zijn teamgenoot en kwam ruim voor Glock terug op de baan. Hij verloor de zesde plaats aan Alonso, die buitenom langszij kwam.

Glock bleek de grootste verliezer van de eerste pitstopserie te zijn, want zowel Hamilton als Button en Vettel kwamen voor hem terug op de baan. Barrichello was sneller dan Piquet, maar had de grootste moeite om zijn landgenoot in te halen, die op de juiste momenten verdedigde en het KERS-systeem gebruikte. Pas na een aantal ronden kon Barrichello de achtste plaats veroveren en dat hij een stuk harder kon bleek direct, toen hij een ronde later ook Glock passeerde.

Na ronde 21 hadden de eerste acht coureurs hun stops gemaakt en bleek Button de nieuwe leider, gevolgd door Trulli, Vettel en Hamilton. Terwijl Räikkönen nog binnen de punten reed op positie zeven, worstelde Massa op de veertiende plaats met een slecht functionerende KERS. Barrichello was ondertussen de snelste coureur op de baan en hij reed makkelijk naar de vierde stek van Hamilton, waarna de Braziliaan binnenkwam voor zijn tweede stop.

BMW reed een kansloze race. Beide coureurs reden achterin het veld en waren al in ronde 35 op een ronde gezet door Button. Twee ronden later kwamen zowel Button als Trulli en Hamilton de pits in en kwamen ook in die volgorde weer op de baan. Vijf minuten later kwam ook Vettel binnen en kreeg Button de leiding weer in handen.

Vettel kwam als tweede terug in de race, maar kreeg het al snel moeilijk met Trulli en Barrichello, die hem binnen twee seconden volgden. Barrichello stond echter op een driestopsstrategie en moest nog een keer naar binnen. Hij verloor door een snelle stop slechts een positie aan Hamilton. Hij kwam direct voor Räikkönen terecht, die zijn handen vol had om Glock achter zich te houden.

Met nog acht ronden voor de boeg zag de race zijn eerste uitvaller. Nakajima reed vanaf de achttiende plaats de pits in en stapte uit. Fisichella was in druk gevecht met Massa voor de veertiende plaats en zat en passant kopman Button nog in de weg. Een subtiele tik van Massa smoorde Fisichella's verdere ambities.

Het uitrijden van de wedstrijd leek voor Button een walk in the park. Hij won de race comfortabel, met Vettel op zeven seconden en Trulli daar weer twee achter. Räikkönen scoorde met een zesde plaats de eerste punten voor Ferrari in 2009.

Uitslag

poscoureurteamachterstand
1Jenson ButtonBrawn GP1:31:48.182
2Sebastian VettelRed Bull Racing+ 7.187
3Jarno TrulliToyota+ 9.170
4Lewis HamiltonMcLaren-Mercedes+ 22.096
5Rubens BarrichelloBrawn GP+ 37.779
6Kimi RäikkönenFerrari+ 42.057
7Timo GlockToyota+ 42.880
8Fernando AlonsoRenault F1+ 52.775
9Nico RosbergWilliams+ 58.198
10Nelson PiquetRenault F1+ 1:05.149
11Mark WebberRed Bull Racing+ 1:07.641
12Heikki KovalainenMcLaren-Mercedes+ 1:17.824
13Sébastien BourdaisScuderia Toro Rosso+ 1:18.805
14Felipe MassaFerrari+ 1 ronde
15Giancarlo FisichellaForce India F1+ 1 ronde
16Adrian SutilForce India F1+ 1 ronde
17Sébastien BuemiScuderia Toro Rosso+ 1 ronde
18Robert KubicaBMW Sauber+ 1 ronde
19Nick HeidfeldBMW Sauber+ 1 ronde
-Kazuki NakajimaWilliamsDNF

Kampioenschap coureurs

poscoureurpunten
1Jenson Button31
2Rubens Barrichello19
3Sebastian Vettel18
4Jarno Trulli14,5
5Timo Glock12
6Mark Webber9,5
7Lewis Hamilton9
8Fernando Alonso5
9Nick Heidfeld4
10Heikki Kovalainen4
11Nico Rosberg3,5
12Sébastien Buemi3
13Kimi Räikkönen3
14Sébastien Bourdais1

Kampioenschap constructeurs

poscoureurpunten
1Brawn GP50
2Red Bull Racing27,5
3Toyota26,5
4McLaren-Mercedes13
5Renault F15
6Scuderia Toro Rosso4
7BMW Sauber4
8Williams3,5
9Ferrari3

Derksen geeft zege uit handen

Robert-Jan Derksen is er niet in geslaagd het European Tour-toernooi in Zuid-Korea te winnen. De Nederlander ging bij het ingaan van de laatste dag aan de leiding, maar gaf door een slechte ronde de zege uit handen.

Derksen had bij het ingaan van de laatste omloop een voorsprong van twee slagen, maar had zondag 76 slagen nodig. Dit waren er zes meer dan de uiteindelijke winnaar, de Thai Thongchai Jaidee. Derksen viel zelfs buiten het podium en eindigde als vierde.

De andere Nederlanders speelden geen rol van betekenis. Wil Besseling eindigde op de gedeelde 57ste positie, Inder van Weerelt moest genoegen nemen met een gedeelde zestigste plaats.

Wanjiru wint marathon Londen

Sammy Wanjiru is de winnaar geworden van de marathon van Londen. De Keniaan deed dat in een tijd van 2:05.10.

Wanjiru, vorig jaar in Peking goed voor olympisch goud, bleef Tsegay Kebede voor. De Ethiopiër eindigde op tien seconden als tweede. In de beginfase lag het tempo erg hoog, waardoor lange tijd het wereldrecord (2:03.59) binnen bereik leek. Daarna zakte het tempo echter iets in. De eindtijd van Wanjiru was wel een persoonlijk record.

Bij de dames ging de zege naar de Duitse Irina Mikitenko. Ze won in 2:22.11. De Britse Mara Yamauchi eindigde op ruim een minuut als tweede.

Kinderen Tsjernobyl mogen naar Nederland

Nederland heeft een akkoord met Wit-Rusland gesloten die de vakantiereizen van kinderen uit de radioactieve omgeving van Tsjernobyl weer voor onbepaalde tijd mogelijk maakt. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gemeld.

Drie particuliere stichtingen organiseren al jaren vakanties bij gastgezinnen in Nederland voor zieke kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl. In 1986 deed zich daar een grote ontploffing voor in een kernreactor.

Door de radioactieve straling die hierbij vrij kwam, zijn veel kinderen in het gebied nog steeds ziek. De regering van Wit-Rusland verbood de reizen vorig jaar echter omdat het land bang was dat de kinderen asiel zouden aanvragen en daarna niet meer naar hun vaderland zouden terugkeren.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) reageert verheugd op het akkoord. "We hebben er hard aan moeten trekken om de Wit-Russische regering tot een akkoord te bewegen", laat hij weten. De eerste nieuwe groep Russische kinderen komt volgende week al naar Nederland om Koninginnedag te vieren.


Kinderen Tsjernobyl mogen naar Nederland  (foto: DAG)

Tot 20 jaar cel voor piraten

Negen Somalische piraten verdwijnen tot twintig jaar achter tralies. Dat werd vandaag bekendgemaakt door een woordvoerder van de autoriteiten in Somaliland, een de facto onafhankelijk deel van Somalië.

De veroordeelde kapers waren vorige week zaterdag aangehouden door de Nederlandse marine. De mariniers bevrijdden zestien gegijzelde vissers uit Jemen en ontwapenden de criminelen.

Na verhoor werden ze echter weer vrijgelaten op last van de commandant van de NAVO-operatie in de Golf van Aden. Ze zouden op grond van de Nederlandse wet namelijk niet te vervolgen zijn. Het besluit leidde de afgelopen week tot grote commotie in de Tweede Kamer.

De piraten ontsnapten echter niet aan strafrechtelijke vervolging. Ze werden onder onduidelijke omstandigheden gearresteerd door de autoriteiten van Somaliland. Hun processen werden vervolgens zaterdag al afgerond.

Een rechtbank in de havenstad Berbera veroordeelde twee kapers tot twintig jaar celstraf. De zeven andere piraten kregen vijftien jaar gevangenis opgelegd.

Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

Om 12.30 uur begon de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Feyenoord. Hieronder vind je de uitslag.

ADO Den Haag - Feyenoord 2-3
62’ Derijck 1-0
64’ Tomasson 1-1
76’ Tomasson 1-2
81’ Knopper 2-2
82’ Makaay 2-3

Toeschouwers: 14.000
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: ADO Den Haag Stadion
Gele kaart: Tillema, Hoogendorp (ADO Den Haag), Tiendalli, Landzaat (Feyenoord)

Opstellingen

ADO Den Haag: Waterman, Tillema, Derijck, Kum, Piqué, Buijs (Horváth/70), Immers, Rankovic (Milic/78), Knopper, Hoogendorp (Verhoek/71), Powel

Feyenoord: v.Dijk, Tiendalli, Landzaat (Greene/82), Bahia, De Cler, Wijnaldum, Fer, Tomasson, Leerdam, Biseswar (Slory/90+2), Makaay

Robben heeft genoeg van alle kritiek

Arjen Robben heeft genoeg van alle kritiek die hij krijgt op zijn spel. In Spanje vindt men de buitenspeler te egoïstisch.

Robben geeft tegenover OnsOranje toe dat hij regelmatig een vrijstaande speler over het hoofd ziet. "Dat zal blijven gebeuren. Ja, dat is de aard van het beestje. Het is wel een punt dat ik kan verbeteren. En dat wil ik ook."

"Het zit ook in mijn intuïtieve spel dat je soms voor eigen succes gaat, terwijl iemand anders er beter voor staat. Het zijn keuzes die je heel snel moet maken. Maar ik wil altijd het beste voor het team. Ik doe het niet voor eigen succes."

Real-trainer Juande Ramos heeft geen kritiek. "Nee, maar ik word het zelf ook wel eens zat. Elke keer dat commentaar. Dan word je een beetje moe van het gezeik. Je speelt geweldig, maar. Altijd die 'maar'. Het zal blijven gebeuren, het hoort bij mijn spel. Het zij zo."

[Upd] Varkensgriep duikt wereldwijd op

Nadat gisteren al nieuwe gevallen van de H1N1-griep bevestigd werden in onder meer Californië, New York, Kansas, Californië en Mexico, komen nu ook berichten uit diverse andere continenten over mogelijke besmettingen.

In Frankrijk zijn twee inwoners geïsoleerd met griepverschijnselen. Ze kwamen recentelijk terug uit Mexico. De Franse ambtenaar verantwoordelijk voor volksgezondheid, Didier Houssin, zei dit vandaag in de krant Le Parisien.

In Londen is gistermiddag een steward van British Airways na met griepklachten uit Mexico-Stad te zijn komen overvliegen, direct naar het ziekenhuis overgebracht. Ook in Israël is een 26-jarige jongeman in quarantine gesteld, nadat hij met griepklachten vanuit Mexico naar de plaats Netanyahu was gevlogen. In beide gevallen wordt nog onderzocht of het inderdaad het gevreesde virus betreft.

In Nieuw-Zeeland is een schoolklas van 22 kinderen en drie leraren in quarantine gesteld. Ook zij vertoonden griepklachten, na afgelopen week uit Mexico teruggekomen te zijn. Ze waren daar voor een taalcursus. Volgens het Nieuw-Zeelandse ministerie van gezondheid zijn er ten minste tien leerlingen waarbij varkensgriep is vastgesteld.

In Tokyo, Japan worden vliegtuigpassagiers uit Noord-Amerika bij aankomst gefilmd met een hittecamera. Iedereen met koorts wordt meteen geïsoleerd. Op Schiphol zijn vooralsnog geen extra maatregelen van kracht.

In Mexico is afgekondigd dat scholen en andere publieke gebouwen tot zeker zes mei dicht blijven om besmettingsgevaar gevaar af te wenden. Ondertussen stijgt het aantal vastgestelde besmettingen razendsnel. Vrijdagavond stond de teller op 40 doden en 750 besmettingen; de laatste berichten vandaag spreken van respectievelijk 81 en 1324.

Update 13:40: Het geval in Londen is inmiddels geen varkensgriep gebleken. Hieronder een plaatje met (waarschijnlijke) besmettingen; het geval in Israël stond er in Google Maps nog niet op.

13:51: En já hoor. Spanje, drie stuks. Almansa, Bilbao en Valencia.

Huizenveiling Friesland eindigt in fiasco

De eerste vrijwillige huizenveiling, die Makelaardij Kamminga uit Leeuwarden en Sneek zaterdag organiseerde, bleek op een fiasco te zijn uitgelopen. Er waren 60 huiseigenaren die graag hun huis wilden verkopen, maar in de zaal was geen enkele koper te vinden.

Toch is makelaar Lieuwe Jan Kamminga niet teleurgesteld. In de aanloop naar de massaverkoop waren er open huizen en konden belangstellenden inschrijven. Betrof de inschrijving een goed bod, dan kon de verkoper zijn huis op die manier kwijt raken. Dat leverde uiteindelijk vijf verkopen op, zegt Kamminga trots.

Artistieke impressie Nederlandse woningmarkt

"Voorlopig geen racewinst McLaren"

Volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh kan het nog wel even duren voor zijn team weer een race wint. Hij denkt dat McLaren nog veel verbeteringen moet doorvoeren.

McLaren doet het in Bahrein al beter dan in voorgaande races, met Hamilton op de vijfde startpositie en Kovalainen op de elfde plaats, maar volgens Whitmarsh moet er nog veel gebeuren voor er weer een overwinning kan worden genoteerd.

"We zijn nu niet in de positie om een wedstrijd te winnen," verklaarde Whitmarsh. "We hebben laten zien dat we een goed raceteam zijn en hebben punten gescoord in moeilijke omstandigheden met een wagen die niet snel genoeg was. Als we die vooruitgang kunnen vasthouden, zullen we snel weer competitief zijn."

Hoewel Whitmarsh ook in de volgende race in Spanje weer verbeteringen verwacht bij McLaren, denkt hij dat ook de andere teams grote stappen voorwaarts zullen maken. "De afgelopen twee jaar hebben we enorm veel energie gestoken in het winnen van de wereldkampioenschappen en nu waren we duidelijk minder goed voorbereid dan de concurrentie. Het blijft de vraag of we een race kunnen winnen, maar het is nu nog te vroeg om die ambitie op te geven."

De minigames van Virtua tennis 2009 in beeld

SEGA komt elk jaar met een nieuwe Virtua Tennis. Dit jaar is het de beurt aan Virtua Tennis 2009. In onze preview kun je lezen dat Morthill behoorlijk positief is over de game. Hij wist dan ook geen minpunten te vinden. Er is onlangs een nieuwe video verschenen van de game die enkele minigames laat zien. Virtua Tennis 2009 verschijnt 22 mei op de Xbox 360, Playstation 3, Nintendo Wii en PC.

Sollied: "FC Twente completer dan AZ"

sc Heerenveen hield gisteravond één punt over aan het treffen met FC Twente. Na negentig minuten voetbal stond er namelijk 1-1 op het scorebord. Trond Sollied, trainer van de Friezen, complimenteerde de Tukkers na afloop van de wedstrijd.

"FC Twente is de meest complete ploeg in mijn ogen," liet de Noorse trainer tijdens de persconferentie weten. "Qua snelheid, fysiek en techniek. Maar AZ is ook een hele goede ploeg."

Steve McClaren, coach van FC Twente, nam de complimenten van zijn collega in ontvangst, maar was het er niet helemaal mee eens. "AZ heeft de competitie gewonnen, zij zijn de beste. En volgende week mogen wij ons met hen meten."

Volgens McClaren is het nieuwe puntverlies nog niet fataal om de tweede plaats te behouden. "We bevinden ons nog steeds in een goede uitgangspositie, we hebben niet verloren," aldus de trainer. Mocht Ajax zondag van AZ winnen, dan wordt de ploeg uit Enschede gepasseerd.

Sollied baalde overigens van de gelijkmaker, die Theo Janssen binnen tikte, maar had ook nog een positief woordje voor zijn ploeg over. "We hebben ons opnieuw geplaatst voor Europees voetbal, dat was ons doel. Ik ben trots op mijn spelers."

Japans gepraat in Persona video

Al een tijdje geleden werd bekend gemaakt dat de remake van de PlayStation klassieker uit 1996, Persona, op de PlayStation Portable wordt uitgebracht. Joechei! Dat we hiermee blij zijn is vooral te danken aan het geweldige cijfer wat onze lizardtattoo heeft gegeven aan Persona 4 voor de PlayStation 2. Maar goed, dat betekent natuurlijk niet dat Persona voor de PSP automatisch een fantastische game is. Om je een beetje de indruk te geven van Persona, hebben we een Japanse trailer voor je.

Supporters Ajax: "Respecteer Van Gaal"

De AFCA Supportersclub van Ajax heeft alle supporters opgeroepen om Van Gaal met respect te ontvangen. Vanmiddag speelt Ajax tegen de AZ, waar de voormalig trainer van de Amsterdammers op dit moment werkzaam is.

"Wij staan erom bekend dat we mensen die veel voor de club hebben betekend op een fantastische manier kunnen eren", aldus de supportersclub op de website. "Louis van Gaal is de laatste trainer geweest die Ajax grote successen heeft gebracht. Hij heeft ook altijd uitgesproken dat Ajax zijn club is. Dat hij de afgelopen jaren op een ongelukkige manier wel iets anders heeft geroepen, is natuurlijk geboren uit frustratie. Hij heeft Ajax in 2004 op een vervelende manier verlaten."

Er is naast respect, ook frustratie bij de supporters: "Dat onze club wederom geen kampioen is geworden, kan men zichzelf verwijten. (...) Alle mooie beleidsplannen en rapporten hebben Ajax niet beter gemaakt."

Toch heeft men wel erg veel respect voor de trainer: "Louis presteert het wel om met beperkte middelen het maximale uit een team te halen. Dat is een prestatie waar je alleen maar waardering voor kunt hebben. Louis van Gaal blijft Ajacied. Hij verdient respect, zoals elke grote Ajacied dat krijgt."

Tside wint marathon van Hamburg

Solomon Tside heeft de marathon van Hamburg op zijn naam geschreven. De Ethiopiër had twee uur, elft minuten en 47 seconden nodig om de 42.175 meter af te leggen.

De Keniaan Charles Ngolepus werd tweede en moest bijna twee minuten toegeven op Tside. Jose Telles uit Brazilië eiste de derde plaats voor zich op en liet een tijd van twee uur, veertien minuten en 46 seconden noteren.

Alex van der Meer mocht zich in de Duitse stad de beste Nederlander noemen. Hij had iets meer dan tweeënhalf uur nodig om de finish te bereiken.

Afellay moet competitieslot mogelijk missen

Het is nog maar de vraag of PSV in het slot van de competitie beroep kan doen op Ibrahim Afellay. De middenvelder viel zaterdagavond, tijdens het competitieduel met Heracles Almelo (2-0), geblesseerd uit.

Ricky van den Bergh, die een grove charge op de speler uitvoerde, was verantwoordelijk voor de kwetsuur van Afellay. "Ik heb veel pijn aan mijn onderbeen," liet de speler van PSV in een reactie weten. "Het is even afwachten. Maar hij stond er vol op. Het ging niet meer. Wandelen gaat wel, maar kracht erop zetten nog niet."

Ook Vuijsters naar finale

Grim Vuijsters heeft zich, net als Henk Grol, bij het Europees kampioenschap judo in het Georgische Tbilisi geplaatst voor de finale.

De Nederlandse judoka won in de halve finale van de klasse boven de 100 kilogram van de Wit-Rus Ihar Makarau. Eerder won hij van Adam Okroasjvili en de Spanjaard Angel Parra, In de eindstrijd treft hij nu de Est Martin Padar.

De strijd om de medailles begint om 15.00 uur Nederlandse tijd.

DVD: How To Lose Friends and Alienate People

De Britse acteur Simon Pegg gaat zijn geluk als roddeljournalist beproeven in het land van de onbegrensde mogelijkheden en het land van Sophie Maes. Deze bloedmooie actrice brengt het hoofd van menig man op hol en zorgt voor de hoge verkoopcijfers van Sharpe's Magazine, 's lands grootste glossy boulevard blad. Sidney Young krijgt te kans om daar te gaan werken en zal zien dat de wereld waarin hij binnenkomt, er een is van hielenlikken, ellebogenwerk en vriendjespolitiek.


'Waarschuwingen IMF krijgen tanden'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat de economische stabiliteit van alle belangrijke lidstaten beoordelen. Probleemgevallen moeten daarbij duidelijk aangeven welke actie ze ondernemen om de stabiliteit te garanderen. Dat bleek zaterdag uit de slotverklaring van de ministers en centrale bankiers die samen het bestuur van het IMF vormen.

"De waarschuwingen van het fonds krijgen tanden", stelde staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager na afloop van de vergaderingen. "Zelfs de Verenigde Staten verzetten zich niet langer tegen de aanbevelingen van het fonds, ook niet als die niet positief zijn."

Het IMF heeft in opdracht van de G20 een waarschuwingssysteem ontworpen dat laat zien hoe bijvoorbeeld de huizenmarkt en de bankensector van een land ervoor staan. "Het geeft een heel duidelijk beeld van de risico's", aldus De Jager. "Ook landen die er op dit moment niet zo goed voor staan waren zeer positief over het model."

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn onderstreepte na afloop van het internationale overleg nog eens het belang van het herstel van stabiliteit in de financiële sector. "Eventueel economisch herstel is voor een zeer groot deel afhankelijk van de schoonmaak in de financiële sector. Er is al veel gedaan, maar het is duidelijk nog niet genoeg om het krediet weer te laten stromen."

,,We zijn echt nog niet klaar
", beaamde De Jager. "Vooral Europa moet zijn huiswerk nog doen. Op het gebied van de vergiftigde bezittingen zijn we nog niet ver genoeg, daarnaast moeten de problemen in Oost-Europa op een gecoördineerde manier worden aangepakt. Het IMF en de Europese Unie moeten daarbij samen het voortouw nemen."

VS op klopjacht naar schietende VU-professor

De Amerikaanse autoriteiten hebben een klopjacht geopend op een Amerikaanse professor van de universiteit van Georgia, die tevens doceert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De marketingexpert staat ook wel bekend als de 'Coca Cola professor'. Hij zou zaterdag drie mensen doodgeschoten hebben, onder wie zijn ex-vrouw. Twee mensen raakten gewond.

Volgens Amerikaanse media had een aantal leden van de toneelclub van de universiteit zich verzameld in een theater in de plaats Athens, toen volgens ooggetuigen de marketingprofessor binnenkwam.

Er zou een woordenwisseling hebben plaatsgevonden met een man, waarop de professor het pand verliet en enkele minuten later terugkwam en het vuur opende. Kort daarna vluchtte hij per auto.

In de auto zaten de twee jonge kinderen van de man en zijn ex-vrouw, die hij bij zijn buren afzette onder het mom van een noodgeval. Sindsdien ontbreekt ieder spoor. De autoriteiten houden nauwlettend Amerikaanse vliegvelden in de gaten, omdat de man ook een huis in Amsterdam bezit.

De universiteit van Georgia heeft de studenten per sms geïnformeerd over de schietpartij en gewaarschuwd uiterst voorzichtig te zijn mochten ze in contact met de professor komen. Hij zou meerdere wapens bij zich hebben.


VS op klopjacht naar schietende VU-professor  (foto: DAG)

Ben jij slecht in Tetris? Volg les!

Ben jij het zat dat je slecht ben in Tetris? Wil jij eindelijk de moed hebben om het op te nemen tegen vrienden en familie? Dan is het volgende nieuws iets voor jou! In Vancouver is het namelijk mogelijk om les te krijgen in Tetris. Hier en hier kun je meer informatie krijgen over de lessen.

Voor een schamele 30 dollar krijg je anderhalf uur les. Hoewel dit vrij prijzig lijkt, is het wel zo dat je het daarna eindelijk op durft te nemen tegen vrienden en familie: "You will have gained the confidence to play Tetris by yourself or against friends, strangers, and family members."

Kun je al een aardig potje Tetris spelen, dan kun je een lesje "Intermediate Tetris" nemen voor tussen de 40 en de 55 dollar voor twee uur. Tijdens deze les krijg je gratis "provision of batteries." Bovendien bevat deze les "beer, whine or liquor." Ach, het is zondag vandaag!Lodeweges blijft hopen op tweede plek

Door een 0-2 uitoverwinning op Heracles Almelo staat PSV vierde met vijf punten achterstand op nummer twee FC Twente. Met nog twee speelrondes te gaan is de kans klein om nog de tweede plaats te bemachtigen. Toch gelooft trainer Dwight Lodeweges er nog in.

"Als andere clubs punten laten liggen, kan het wel," aldus Lodeweges in gesprek met de NOS. "Het is eigenlijk een beetje als een geintje begonnen naar de jongens toe. Een uitdaging om negen punten te pakken in de laatste drie duels. Onze concurrenten spelen nog tegen elkaar, je weet nooit. Dit was een zakelijke, degelijke zege. We zijn kalm gebleven."

Been: "Ik ga aangifte doen van diefstal"

NEC verloor gisteravond op een ongelukkige manier met 2-3 van NAC. In de slotminuten zorgde Anthony Lurling voor de nederlaag voor de ploeg van Mario Been. De trainer baalt behoorlijk van het verlies.

"Ik rijd straks naar het politiebureau en ga aangifte doen van diefstal." Deze woorden beschreven goed het wedstrijdbeeld. NEC was beter. Been verwijt zijn spelers dan ook helemaal niets. "Ik kan ze niets verwijten. De spelers hebben het goed gedaan, alleen hebben we te weinig gescoord. Dat is meer voorgekomen dit seizoen. Door te weinig doelpunten hebben we te veel punten laten liggen."

Opnieuw domper voor Vincken

Een flinke domper voor Tim Vincken. Na lang blessureleed zat hij vorige week tegen FC Twente weer eens bij de selectie van Feyenoord. Vandaag zou de blessuregevoelige buitenspeler weer bij de selectie zitten, maar uit voorzorg moest hij op de laatste training afhaken.

Leroy Fer keert terug van een schorsing. Hij speelt op de plek van de geschorste Giovanni van Bronckhorst. Bovendien vervangt Rob van Dijk de zieke Henk Timmer.

Grol op koers voor titelprolongatie

Henk Grol heeft zich bij het Europees kampioenschap judo in het Georgische Tbilisi geplaatst voor de finale in de klasse onder de 100 kilogram.

De 24-jarige Nederlander, titelverdediger, won de halve eindstrijd met een ippon van de Roemeen Daniel Brata. Eerder versloeg Grol, die in de eerste ronde een bye had, Egidius Zilinskas uit Litouwen en de Hongaar Daniel Hadfl.

In de finale moet Grol het nu opnemen tegen de Rus Tagir Chaiboelajev.

Bunker: FOK! veranderde Dido uit BB5

Big Brother 5-deelneemster Dido (hier naakt, dus NSFW) is na haar deelname aan de realitysoap behoorlijk veranderd. Dat vertelde ze gistermiddag tijdens de kickoff van The Bunker. De reden van die verandering was FOK!.

"Ik schrok behoorlijk wat ik over mij las", vertelde Dido. "Ik had niet gedacht dat FOK!kers zo hard en direct konden zijn over wat ze van mij vonden in Big Brother. Ik ben daarna echt te rade bij mezelf gegaan wat hier van klopte en wat ik er aan kon veranderen." (lees hier zo'n keiharde FOK!reactie over Dido)

Big Brother Bart had na zijn deelname minder moeite met FOK!kers. "Het is soms hard en direct ja. Maar er zit vaak wel een kern van waarheid in en dat is dan juist zo confronterend." De eindconclusie van de discussie was wanneer je online dingen over jezelf terugleest je twee dingen kunt doen: het voor kennisgeving aannemen, of jezelf veranderen. Dat laatste heeft Dido dus gedaan. Overigens neemt morgen Dido's zusje Eline plaats in The Bunker.

Praat mee over The Bunker op het forum.


 Dido Bunker

Dido werd geconfronteerd met zichzelf door FOK!

[NBA] Uitslag Jazz - Lakers

De Los Angeles Lakers wonnen het vierde duel in de best of seven play-offs series van de Utah Jazz. In de EnergySolutions Arena werd het 94-108 in het voordeel van de purple and gold.

In de derde wedstrijd had Kobe Bryant moeite om zijn goede vorm te vinden en dit kostte de Lakers uiteindelijk de winst. Gisteravond herstelde de huidige MVP zich met 38 punten en zes rebounds. Lamar Odom kreeg weer een basisplaats in plaats van Andrew Bynum en liet tien punten noteren maar ondertussen pakte Odom er ook vijftien rebounds bij. De Spaanse center Pau Gasol was goed voor dertien punten en tien rebounds.

Bij de Jazz blijken Deron Williams en Carlos Boozer het nieuwe Malone-Stockton koppel te worden. In de jaren negentig waren John Stockton en Karl Malone niet te houden bij de Utah Jazz. Boozer en Williams doen het dit seizoen na in een mindere vorm. Gisteravond waren de beide spelers goed voor 23 punten. Williams gaf naast zijn 23 punten ook nog eens dertien assists. De Rus Andrei Kirilenko was goed voor vijftien punten maar desondanks gingen de Lakers naar huis met de winst en de 3-1 voorsprong in de series.

Uitslagen in de play-offs

ThuisUit UitslagStand
Utah JazzLos Angeles Lakers94-1081-3
Miami HeatAtlanta Hawks107-792-1
Dallas MavericksSan Antonio Spurs99-903-1
New Orleans HornetsDenver Nuggetss95-931-2

Alderweireld vervangt Wielaert tegen AZ

Toby Alderweireld vervangt vanmiddag de geschorste Rob Wielaert tegen AZ. De Belgische verdediger kwam dit seizoen nog weinig in actie, maar heeft al laten zien een belangrijke speler voor Ajax te kunnen worden.

Ook in de UEFA Cup verving Alderweireld Wielaert al. "Toby heeft alles in zich om een topverdediger te worden", vertelde trainer Marco van Basten toen.

Urby Emanuelson en Gregory van der Wiel waren allebei een vraagteken. Ze blijken nu gewoon te kunnen starten tegen de landskampioen. Het duo maakte de laatste besloten training tot het einde mee.

[MotoGP] Uitslag Grote Prijs Japan

Jorge Lorenzo heeft de Grote Prijs van Japan gewonnen. In een rechtstreeks duel versloeg de jonge Spanjaard teamgenoot Valentino Rossi. Voor Lorenzo was het zijn tweede overwinning in de koningsklasse van de motorsport.

Op ruim een seconde achterstand eindigde wereldkampioen Rossi als tweede. Dani Pedrosa, nog altijd geblesseerd, pakte de laatste podiumplek. Casey Stoner verloor op Motegi de leiding in het kampioenschap door als vierde over de eindstreep te komen. Lorenzo gaat nu aan de leiding na twee Grands Prix met 41 punten, Rossi staat met 40 punten tweede.

In de 125cc ging de overwinning naar de Italiaan Andrea Iannone. De Spanjaard Alvaro Bautista zegevierde in de 250cc.

Platje: "Dit stadion bevalt mij wel"

Dankzij een doelpunt van Melvin Platje behaalde FC Volendam gisteren een punt tegen Roda JC. De aanvaller heeft dit seizoen al vaker weten te scoren tegen Roda JC.

"Ik voelde dat er angst kwam bij de spelers van Roda JC toen ik in het veld kwam", aldus Platje tegenover de Telegraaf. "Dit stadion bevalt mij eigenlijk wel."

Ook Volendam-trainer Frans Adelaar zag dat er iets gebeurde toen Platje in het veld kwam. "Platje brengt angst in de hoofden van de spelers van Roda JC", constateerde de trainer, die blij was met het gelijkspel. "We hebben De Graafschap en Roda JC achter ons gelaten. We hebben alles nog in eigen hand."

Westra wint Arno Wallaard Memorial

Lieuwe Westra (Vacansoleil) heeft de 3e Arno Wallaard Memorial (1.2) in Meerkerk gewonnen. In een sprint á deux versloeg hij zijn medevluchter Eric Baumann.

Al vroeg deed deze zogeheten “waaierkoers” zijn naam eer aan. Het peloton viel binnen de eerste 20 kilometer in twee groepen uiteen. De eerste waaier bestond uit een 40-tal renners waarbij de volledige Vacansoleil ploeg. Een ware afvalrace volgde in deze groep.

Tenslotte wist Lieuwe Westra in de finale met de Duitser Eric Baumann een gaatje van tien seconden te slaan. Dit gat werd snel uitgebouwd tot veertig seconden. De achtervolgers kwamen in de laatste kilometers nog sterk terug maar de twee gingen sprinten om de zege. Westra ging vervolgens de sprint van ver aan en klopte de Duitser simpel. Kenny van Hummel won de sprint om de derde plaats en completeerde het podium.

Het is de eerste profzege voor de 26-jarige Westra. De zege betekende de vierde zege van het seizoen voor het Vacansoleil Pro Cycling Team.

Prijs voor alternatief dierproeven

Conchita Callant heeft gisteren een prijs uitgereikt gekregen van de Dierenbescherming. Zij kreeg de 'lef in het lab-prijs' omdat zij een methode ontwikkelt om geneesmiddelen niet op dieren, maar op menselijk materiaal te testen.

Callant is werkzaam bij het innovatieprogramma Asat en zet zich in om mogelijke bijwerkingen van geneesmiddelen en chemicaliën veilig te testen. Deze tests worden gedaan op bijvoorbeeld menselijke huidcellen of computermodellen van het menselijk lichaam.

Het ministerie van Volksgezondheid financiert het onderzoek van Callant tot eind dit jaar. "Wij willen met deze prijsuitreiking minister Ab Klink oproepen om de subsidie voort te zetten", liet Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, weten.

Callant hoeft echter niet te rekenen op een geldbedrag. Aan de prijs is alleen 'eeuwige roem' verbonden, liet een voorlichter van de Dierenbescherming weten.

Bordeaux wint Franse Beker

Girondins de Bordeaux heeft beslag weten te leggen op de Coupe de la Ligue. In de finale werd reuzendoder Vannes simpel met 4-0 verslagen.

Bordeaux was niet onder de indruk van de reputatie van de middenmoter uit de Ligue 2 en maakte al snel korte metten met Vannes. De 3-0 tussenstand stond al na tien minuten op het scorebord, waarna de 4-0 eindscore vlak voor rust werd bereikt.

Wendel, Marc Planus, Yoan Gouffran en Yoann Gourcuff waren trefzeker namens de uiteindelijke winnaar.

Moeder en baby dood door crash

Een helikopter die gisteren was uitgerukt om een 20-jarige hoogzwangere vrouw naar een ziekenhuis op Corsica te brengen, verdween plots van de radar en is neergestort. De wrakstukken zijn vandaag gevonden door een andere helikopter.

De hoogzwangere vrouw is in de helikopter nog wel bevallen van een kindje. Helaas zijn de vrouw, de baby, een arts en de twee bemanningsleden omgekomen bij de crash. Het is nog niet duidelijk waardoor de crash is veroorzaakt, hoewel de weersomstandigheden tijdens het ongeval slecht waren. Er is een onderzoek ingesteld door de Franse autoriteiten.

ING-topman zegt sorry

En weer een topman van een bank die sorry zegt. ING-bestuurder Koos Timmermans, Hoofd Risico van ING biedt vanavond excuses aan voor het verloren vertrouwen in de banken. Dat doet hij in het tv-programma Zembla. Timmermans zegt zich verantwoordelijk te voelen voor het feit dat klanten hun vertrouwen hebben verloren.

Hij spreekt overigens tegen dat de bankwereld medeverantwoordelijk is voor de kredietcrisis. "Het is niet zo dat de ING risico’s neemt, omdat we weten dat de overheid er wel achter staat."

Ook zegt Timmermans dat ING geen fouten heeft gemaakt en dat daarom van het teruggeven van bonussen geen sprake kan zijn. ING heeft inmiddels al 43 miljard euro steun gekregen van de Nederlandse overheid. Al heeft de bank een balanstotaal van 1332 miljard euro. Het is daarmee het grootste financiële bedrijf van de wereld.

Eerder boden topman Deckers van Van Lanschot en oud-topman van Keulen van SNS Bank excuses aan.

Brand verwoest 40 hectare heide

Bij een heidebrand in het Twentse Wierden is gistermiddag naar schatting veertig hectare (ongeveer zestig voetbalvelden) heide door brand verwoest. Dit meldt Landschap Overijssel. Als gevolg van de sterke wind en droogte kon de brand zich snel verspreiden.

Verschillende korpsen uit de omgeving van Wierden zijn ingezet bij de bestrijding van de brand. Hiertoe werd al snel besloten, omdat er op dit moment 'code droog' geldt. Dat wil zeggen dat de natuur zo droog is dat er een extra groot gevaar is voor bos- en heidebranden. Om deze reden worden ook vliegtuigjes ingezet die de branden opsporen. Ook deze brand was door zo'n vliegtuigje ontdekt.

De politie heeft gisteravond de omgeving op enkele plaatsen afgezet, zodat de brandweerauto's toegang hadden tot de brand. De brand zorgde ook voor een flinke rookontwikkeling. Enkele stukken heide zijn 'gecontroleerd' afgebrand: de brandweer kon deze stukken moeilijk bereiken.

Volgens Landschap Overijssel is het aannemelijk dat er veel vogelnesten verwoest zijn bij de brand, aangezien het broedseizoen is begonnen. Er hebben zich verder geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Waardoor de brand ontstaan is, is nog onbekend, maar er vindt nog geen onderzoek plaats.

Foto's van de brand zijn hier te vinden.

Met dank aan Michelinho20 en Intelligence voor de submit.

Duizenden meisjes ambiëren rol in Sinterklaas-film

Bijna vijfduizend meisjes tussen de twaalf en vijftien jaar hebben zich aangemeld voor de audities voor de nieuwe speelfilm Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot. De tieners willen allemaal de rol van Nathalie spelen in de productie, aldus distributeur RCV.

Maximaal duizend meisjes mogen vandaag langskomen op de auditiedag in Ede.

Bij de auditie zijn regisseur/acteur Martijn van Nellestijn en een aantal acteurs aanwezig. Bijna de hele cast van de succesvolle film Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek keert terug in het vervolg Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot. Zo zijn onder anderen Gerard Joling, Pamela Teves, Hetty Heyting, Inge Ipenburg, Frederik de Groot en Martine van Os dit najaar weer te zien in de bioscoop. Nieuwe gezichten in de film zijn onder anderen Aad van Toor (die als alter-ego Adriaan de sint te hulp schiet), Ellen Evers en Lenette van Dongen.

Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot wordt vanaf mei opgenomen in Spanje, België, Frankrijk en Nederland. De film draait vanaf 7 oktober in de bioscoop.

Echte filmfanaten zijn natuurlijk te vinden op het FOK! filmforum!

VVD woedend over oranje hoofddoekjes

De VVD is woedend over het feit dat de oranje hoofddoekjes die tijdens Koninginnedag in Haarlem worden uitgedeeld zijn gesubsidieerd door de gemeente. "Ik snap niet dat de gemeente hier subsidie aan verleent. Het is een religieuze uiting en daar hoort de gemeente de portemonnee niet voor te trekken. Religie en staat dienen strikt gescheiden te blijven", laat VVD-raadslid Denise Eikelenboom in een reactie weten.

De gemeente heeft de bedenkers van de actie, de studenten Melissa Oosterbroek en Ben Rosmans, drieduizend euro gegeven om de vijfduizend hoofddoekjes te realiseren. Met de actie willen zij aandacht vragen voor 'de overdreven polarisatie en negatieve stemmingmakerij in de politiek en samenleving omtrent de draagsters van hoofddoekjes'.

CD: John Legend - Live from Philadelphia

Zanger John Legend heeft de afgelopen jaren een behoorlijk muzikale vlucht gemaakt. Zijn concerten zijn steevast uitverkocht en ook zijn uitspattingen in de hitparades tikken aardig aan. Tijd voor weer een nieuw album, dit keer een combinatie van een cd met een dvd. Een live-registratie van zijn concert in Philadelphia, en dat alles onder de 'verrassende' naam Live from Philadelphia. Even lekker mellow genieten...

'Dorothy' overleden

De Amerikaanse actrice Bea Arthur is overleden. Al ken je haar wellicht beter als Dorothy uit de tv-serie The Golden Girls. Ze leed aan kanker en was 86 jaar. Haar familie was erbij toen ze overleed.

Bea Arthur speelde in de jaren tachtig de rol van Dorothy Zbornak, een vrouw van middelbare leeftijd die met twee vriendinnen en haar moeder in een huis in Florida woonde.

Dorothy was de langste van het stel en had een karakteristieke zware stem. De vrouw die in The Golden Girls haar moeder speelde, Estelle Getty, overleed vorig jaar zomer.


Met dank aan Knuffelzacht voor de submit

'Griepvirus wereldwijd probleem'

President Felipe Calderón van Mexico heeft gisteren een order uitgevaardigd, waarbij de overheid de macht krijgt om een “potentiële dodelijke grieppandemie” aan te kunnen pakken. Zo zullen zoveel mogelijk griepgevallen geïsoleerd van de buitenwereld worden, en is publieke samenkomst in de hoofdstad van het land verboden. Tientallen concerten zijn afgelast, en ook twee voetbalwedstrijden worden vandaag (morgen Mexicaanse tijd) zonder publiek gespeeld.

Vrijdag werden al honderden publieke instellingen gesloten, alsmede alle scholen en universiteiten. De maatregelen zullen voorlopig de komende week van kracht blijven. Overal in Mexico-Stad delen militairen mondkapjes uit. In reacties op nieuwsberichten van de BBC omschrijven inwoners van de stad de situatie als “grimmig”. De straten zijn leeg, de mensen bang en ongeïnformeerd en de regering panisch.

Ondertussen heeft de World Health Organization (WHO) laten weten dat het virus niet langer ingesloten kan worden, en daarmee een wereldwijd probleem is. De gevallen in de VS (in Californië, Texas, Kansas en New York) hebben geen onderling verband, en duiden dus op losse verspreidingen van het virus op verschillende plekken overal in het land. Het lijkt er door de snelle verspreiding op dat het virus hoogst besmettelijk is.

Anne Schuchat, plaatsvervangend directeur van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC), zegt: "We denken niet dat insluiting van het virus nog een optie is. Als we kijken naar de diversiteit aan plekken waar het opduikt, is het waarschijnlijk dat het ook op vele andere plekken ontdekt zal worden."

Ook in Canada is vrijdag een ziekenhuis volledig afgesloten, omdat tientallen patiënten en medewerkers griepsymptomen vertoonden. Of dit ook een H1N1-besmetting betreft, wordt nog uitgezocht. Er mogen geen mensen het ziekenhuis in, en besmet personeel, bezoek en clientèle mag tenminste 48 uur niet naar huis.

Er wordt nu onderzocht hoe groot de kans op besmetting is, alsmede de sterftekans en de eventuele resistentie tegen bestaande vaccins. De WHO kijkt hiermee ook of de situatie ernstig genoeg is om de 'alarmschaal' van niveau drie naar vier te verhogen. De schaal loopt tot zes, en is ook bij de SARS- en vogelgriepvirussen niet naar vier verhoogd.

De school in New York die vrijdag werd gesloten en onderzocht, heeft tot nu waarschijnlijk acht gevallen van de nieuwe varkensgriep opgeleverd. Er waren negen monsters onderzocht, ongeveer honderd kinderen vertoonden dezelfde griepsymptomen. Regeringen wereldwijd nemen voorzorgsmaatregelen voor griepgevallen bij mensen die recentelijk in de risicogebieden zijn geweest.

Het aantal bevestigde besmettingen is gistermiddag lokale tijd gestegen naar 1200, het aantal sterfgevallen tot 70. De meeste slachtoffers vielen in de categorie 14 tot 21 jaar. Een groot deel stierf aan ernstige longontsteking. Er waren meerdere overlijdensgevallen, die met een verscheidenheid aan griepprikken ingeënt waren, hetgeen lijkt te duiden op (partiële) resistentie. Het speciaal in het leven geroepen crisisteam van de WHO komt vandaag niet extra bijeen, maar houdt de situatie scherp in de gaten.

Screenshots Need for Speed: Nitro in Spaanse NGamer

De PC, Xbox 360, Playstation 3 en Playstation Portable krijgen dit jaar Need for Speed: Shift. Waar is dan de Need for Speed voor de Nintendo Wii en Nintendo DS? Die komt dit jaar in de vorm van Need for Speed: Nitro. Veel is er nog niet bekend over de game. De Spaanse NGamer heeft een exclusieve preview waarin de eerste afbeeldingen van de game naar voren zijn gekomen. Die afbeeldingen zijn op de volgende scans te zien.
'Echte' Shrek en prinses Fiona in de echt verbonden

Een Brits stel is deze week op een wel heel bijzondere manier getrouwd. Het stel werd namelijk in de echt verbonden als Shrek en prinses Fiona. Het heeft maar liefst drie uur geduurd om de twee, met de toepasselijke achternaam Green, groen te verven en de juiste toebehoren aan te meten.

De veertigjarige Christine en de vierenveertigjarige Keith hebben dus echt een sprookjeshuwelijk. "Ik wilde altijd al een bijzonder trouwfeest. En gezien Keith op Shrek lijkt, lag de keuze voor de hand", lacht Christine. Haar achttienjarige zoon wilde ze graag laten opdraven als Donkey, de grappige ezel uit de Shrek-films. Helaas zag deze het zelf niet zitten. Gelukkig waren anderen wel bereid om zich te verkleden als Donkey en Gingerbread Man.

Mr. Green, die zijn brood verdient als bouwvakker, was er wel voor te porren om tijdens de mooiste dag van zijn leven als groen monster voor het altaar te verschijnen. "Het was een bijzondere ervaring. We houden allebei erg van de Shrek-films en mijn vrouw zegt altijd tegen me dat ik nu eenmaal op het hoofdpersonage lijk", aldus Green.

 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.