Varkensgriep vermoed in 9 landen

Acht uur na het laatste bericht over de snel om zich heen grijpende varkensgriep, is er weer significante progressie geboekt. De sluiting van het Mexicaanse openbare leven zal volgens officials tot zeker zes mei aanhouden. Ook heeft het Witte Huis vanavond een staat van nationale gezondheidscrisis afgeroepen, en zegt de WHO dinsdag te zullen overwegen of het alarmniveau van drie naar vier verhoogd kan worden.

Dat zou een duidelijk teken zijn richting landen, om hun pandemieprogramma's flink af te stoffen”, aldus Keiji Fukuda van de WHO. In de VS doken nieuwe gevallen op in onder andere New York, Texas, Kansas, Californië en Ohio. Ook in Mexico verspreidt het virus zich (vooralsnog richting het noorden en midden van het land).

Ondertussen duikt het virus op steeds meer plekken op. In Canada zijn vandaag officieel zeker zeven besmettingen bevestigd, waarmee het land officieel het derde wordt waarin de H1N1-griep is vastgesteld. Drie gevallen werden ontdekt in zuidoostelijk British Columbia, vier recentelijk in Mexico geweest zijnde scholieren in zuidwestelijk Nova Scotia zijn ook geïnfecteerd.

Andere gevallen worden nog onderzocht. In onder meer Schotland, Bordeaux, Marseille, de Franse regio Nord (tegen België aan), het Spaanse Almansa, Valencia en Bilbao, Netanyahu (Israël), Hong Kong en Nieuw-Zeeland wordt de griep gevreesd bij meestal meerdere personen.

Veel landen nemen voorzorgsmaatregelen. Vooral in Azië wordt er heftig gereageerd. Rusland heeft de handel in Noord-Amerikaans varkensvlees opgeschort, China en Japan screenen vliegtuigpassagiers streng.

Het aantal doden is opgelopen tot zeker 86. Van de ruim 1300 vastgestelde besmettingen worden er momenteel 400 in het ziekenhuis onderzocht, en zijn er 900 alweer gezond naar huis gestuurd, zo zeggen Mexicaanse officials.

Buiten Mexico zijn nog geen doden gevallen. Alle besmette gevallen hadden slechts lichte koortsklachten, en waren na enkele dagen weer beter of zijn aan de beterende hand.