Zonder condoom

De JSF. Leek een kabinetscrisis te worden. In het regeerakkoord is er destijds een harde keutel over gelegd: we zijn half voor, we zijn half tegen, dus weet je wat: twee testvliegtuigen. Is de PvdA toen knarsetandend mee akkoord gegaan. Maar het is natuurlijk een compromis van niks. Stel je voor dat je een kind wil, maar je partner niet. Lang onderhandelen, er moet toch iets uitkomen, weet je wat, we nemen, alleen op proef, alleen de armpjes. De rest laten we - in stuitligging - nog even zitten, barensnood of niet. Kunnen we altijd nog zien wat we terugduwen. Nu hebben ze dat een beetje aangepast: een half armpje.

Ook dat is natuurlijk de spreekwoordelijke hoek om. Er horen opleidingsprogramma's bij zo'n half aanbetaald testvliegtuig, en onderhoudscontracten. Om anderhalve JSF, drie Saab Gripens en zes opgelapte F16's in je vloot te hebben, dat is je zaakjes suboptimaal regelen. Daar hebben we geen rekenkamer voor nodig, dat snappen we zelf ook wel. Dus die ene half aangeschafte test-JSF is uiteindelijk een hele vloot. 

Hij wil die straaljagers zo graag, Jack de Vries. Zijn flapoortjes trillen van opwinding in de lentezon. Zoals een dertienjarig meisje intens naar een pony verlangen kan, zo wil Jack de Vries graag dat geile vliegding keihard zijn achterkantje in, dwars door zijn jongensonderbroekje heen. "Lockheed wil hem zelfs terugkopen, als we hem aftesten! Zo beschouwd kost hij niks, we betalen alleen het statiegeld!"

Twintig miljoen statiegeld, ik vind het een behoorlijk bedragje voor een testvliegtuig dat we meteen moeten inleveren en waar we niet eens mee op vakantie kunnen. Begrijp me goed, de Saab Gripen vind ik ook geen goed plan. En ook de F16's nog eens oppoetsen hoeft van mij niet. Ik vind een Nederland zonder snelle pief-paf-poefvliegtuigen eigenlijk veel vriendelijker overkomen. Wie weet, als we het geld voor de gevechtsvliegtuigen nu eens in de fondsen van het ABP storten, opdat het leed van de kredietcrisis een beetje verzacht wordt? Of, we gebruiken het geld om alle verpleegsters en juffrouwen in Nederland een honderdje per maand extra te geven. Of, we gebruiken al die miljarden om de staatsschuld een beetje mee af te lossen?

Maar al die saaie redelijke alternatieven leggen het natuurlijk af tegen het stampvoeten van jongetje Jack. Hij wil zijn vliegtuigjes! Papa PvdA praat nog op hem in, joh, Jack, we hebben geen vijand, wat moet jij nou met die vliegtuigjes? Maar Jackie weet van geen wijken. Hij wil zijn Amerikaanse vliegtuigjes, waar hij immers zulke mooie filmpjes van heeft gezien.

Was de PvdA nu maar wat stoerder! Wat? Jackie de Vries, ga jij eens in de hoek staan! Doe je broekje eens naar beneden! Billenkoek! Bukken, toe maar! En ga nou niet janken, want dan schaffen we het Protestants Christelijk Onderwijs ook af en moeten alle winkels elke zondag minstens tien uur open. Jacks billetjes worden steeds roder.

Maar nee, als een bronstige puber gaat de PvdA akkoord: wel neuken zonder condoom op de vruchtbare dagen, maar als er een kindje uit voorkomt halverwege de laatste perswee nog eens goed bij je zelf nagaan of je wel vader wilt worden.

Zwak.