Tot 20 jaar cel voor piraten

Negen Somalische piraten verdwijnen tot twintig jaar achter tralies. Dat werd vandaag bekendgemaakt door een woordvoerder van de autoriteiten in Somaliland, een de facto onafhankelijk deel van Somalië.

De veroordeelde kapers waren vorige week zaterdag aangehouden door de Nederlandse marine. De mariniers bevrijdden zestien gegijzelde vissers uit Jemen en ontwapenden de criminelen.

Na verhoor werden ze echter weer vrijgelaten op last van de commandant van de NAVO-operatie in de Golf van Aden. Ze zouden op grond van de Nederlandse wet namelijk niet te vervolgen zijn. Het besluit leidde de afgelopen week tot grote commotie in de Tweede Kamer.

De piraten ontsnapten echter niet aan strafrechtelijke vervolging. Ze werden onder onduidelijke omstandigheden gearresteerd door de autoriteiten van Somaliland. Hun processen werden vervolgens zaterdag al afgerond.

Een rechtbank in de havenstad Berbera veroordeelde twee kapers tot twintig jaar celstraf. De zeven andere piraten kregen vijftien jaar gevangenis opgelegd.