Kinderen Tsjernobyl mogen naar Nederland

Nederland heeft een akkoord met Wit-Rusland gesloten die de vakantiereizen van kinderen uit de radioactieve omgeving van Tsjernobyl weer voor onbepaalde tijd mogelijk maakt. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gemeld.

Drie particuliere stichtingen organiseren al jaren vakanties bij gastgezinnen in Nederland voor zieke kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl. In 1986 deed zich daar een grote ontploffing voor in een kernreactor.

Door de radioactieve straling die hierbij vrij kwam, zijn veel kinderen in het gebied nog steeds ziek. De regering van Wit-Rusland verbood de reizen vorig jaar echter omdat het land bang was dat de kinderen asiel zouden aanvragen en daarna niet meer naar hun vaderland zouden terugkeren.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) reageert verheugd op het akkoord. "We hebben er hard aan moeten trekken om de Wit-Russische regering tot een akkoord te bewegen", laat hij weten. De eerste nieuwe groep Russische kinderen komt volgende week al naar Nederland om Koninginnedag te vieren.


Kinderen Tsjernobyl mogen naar Nederland  (foto: DAG)