Brand verwoest 40 hectare heide

Veerle (Volpez)

Bij een heidebrand in het Twentse Wierden is gistermiddag naar schatting veertig hectare (ongeveer zestig voetbalvelden) heide door brand verwoest. Dit meldt Landschap Overijssel. Als gevolg van de sterke wind en droogte kon de brand zich snel verspreiden.

Verschillende korpsen uit de omgeving van Wierden zijn ingezet bij de bestrijding van de brand. Hiertoe werd al snel besloten, omdat er op dit moment 'code droog' geldt. Dat wil zeggen dat de natuur zo droog is dat er een extra groot gevaar is voor bos- en heidebranden. Om deze reden worden ook vliegtuigjes ingezet die de branden opsporen. Ook deze brand was door zo'n vliegtuigje ontdekt.

De politie heeft gisteravond de omgeving op enkele plaatsen afgezet, zodat de brandweerauto's toegang hadden tot de brand. De brand zorgde ook voor een flinke rookontwikkeling. Enkele stukken heide zijn 'gecontroleerd' afgebrand: de brandweer kon deze stukken moeilijk bereiken.

Volgens Landschap Overijssel is het aannemelijk dat er veel vogelnesten verwoest zijn bij de brand, aangezien het broedseizoen is begonnen. Er hebben zich verder geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Waardoor de brand ontstaan is, is nog onbekend, maar er vindt nog geen onderzoek plaats.

Foto's van de brand zijn hier te vinden.

Met dank aan Michelinho20 en Intelligence voor de submit.