Veel aanhoudingen bij grote politieactie Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft in de eerste dagen van een grote controleactie meer dan honderd personen aangehouden. Sinds afgelopen donderdag houdt de politie gedurende een week overal in de regio Amsterdam verschillende controles om overlast en criminaliteit tegen te gaan.

De aangehouden personen werden gepakt voor uiteenlopende overtredingen en misdrijven; van rijden onder invloed tot verboden wapenbezit. Ook zijn enkele tientallen personen aangehouden omdat zij nog een straf moesten uitzitten of boetes hadden openstaan. De Belastingdienst inde duizenden euro's aan openstaande rekeningen. Ook pakte de politie meerdere veelplegers op.

Daarnaast hield de politie enkele mensen aan die in een dure auto reden, maar niet konden verklaren hoe zij die betaald hadden. Zo hielden agenten zaterdag een man in een luxe wagen aan met 5000 euro cash en twaalf mobiele telefoons op zak. Hoe hij daaraan kwam kon hij niet zeggen. De man is aangehouden en de politie heeft de goederen in beslag genomen.

Met de actieweek hoopt de politie onder meer overvallen, straatroven en inbraken in de stad met een kwart te laten dalen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vier jaar. Tijdens de actie gebruikt het korps allerlei methoden om de criminaliteit te aan te pakken. Agenten controleerden op verschillende plaatsen scooters en brommers en hun berijders en op strategische plekken hielden agenten kentekencontroles. Ook hield de politie zaterdag preventieve fouilleeracties op drie plaatsen in de binnenstad.

Afgelopen donderdag was de eerste controledag, toen hield de politie bijna vijftig mensen aan. Gisteren en eergisteren kwamen daar nog 86 mensen bij. Hoeveel aanhoudingen de agenten vandaag hebben verricht, is nog niet bekend.

Veel aanhoudingen bij grootscheepse politiecontroles Amsterdam  (foto: ANP)