'Waarschuwingen IMF krijgen tanden'

Redactie
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat de economische stabiliteit van alle belangrijke lidstaten beoordelen. Probleemgevallen moeten daarbij duidelijk aangeven welke actie ze ondernemen om de stabiliteit te garanderen. Dat bleek zaterdag uit de slotverklaring van de ministers en centrale bankiers die samen het bestuur van het IMF vormen.

"De waarschuwingen van het fonds krijgen tanden", stelde staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager na afloop van de vergaderingen. "Zelfs de Verenigde Staten verzetten zich niet langer tegen de aanbevelingen van het fonds, ook niet als die niet positief zijn."

Het IMF heeft in opdracht van de G20 een waarschuwingssysteem ontworpen dat laat zien hoe bijvoorbeeld de huizenmarkt en de bankensector van een land ervoor staan. "Het geeft een heel duidelijk beeld van de risico's", aldus De Jager. "Ook landen die er op dit moment niet zo goed voor staan waren zeer positief over het model."

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn onderstreepte na afloop van het internationale overleg nog eens het belang van het herstel van stabiliteit in de financiële sector. "Eventueel economisch herstel is voor een zeer groot deel afhankelijk van de schoonmaak in de financiële sector. Er is al veel gedaan, maar het is duidelijk nog niet genoeg om het krediet weer te laten stromen."

,,We zijn echt nog niet klaar
", beaamde De Jager. "Vooral Europa moet zijn huiswerk nog doen. Op het gebied van de vergiftigde bezittingen zijn we nog niet ver genoeg, daarnaast moeten de problemen in Oost-Europa op een gecoördineerde manier worden aangepakt. Het IMF en de Europese Unie moeten daarbij samen het voortouw nemen."