'Griepvirus wereldwijd probleem'

President Felipe Calderón van Mexico heeft gisteren een order uitgevaardigd, waarbij de overheid de macht krijgt om een “potentiële dodelijke grieppandemie” aan te kunnen pakken. Zo zullen zoveel mogelijk griepgevallen geïsoleerd van de buitenwereld worden, en is publieke samenkomst in de hoofdstad van het land verboden. Tientallen concerten zijn afgelast, en ook twee voetbalwedstrijden worden vandaag (morgen Mexicaanse tijd) zonder publiek gespeeld.

Vrijdag werden al honderden publieke instellingen gesloten, alsmede alle scholen en universiteiten. De maatregelen zullen voorlopig de komende week van kracht blijven. Overal in Mexico-Stad delen militairen mondkapjes uit. In reacties op nieuwsberichten van de BBC omschrijven inwoners van de stad de situatie als “grimmig”. De straten zijn leeg, de mensen bang en ongeïnformeerd en de regering panisch.

Ondertussen heeft de World Health Organization (WHO) laten weten dat het virus niet langer ingesloten kan worden, en daarmee een wereldwijd probleem is. De gevallen in de VS (in Californië, Texas, Kansas en New York) hebben geen onderling verband, en duiden dus op losse verspreidingen van het virus op verschillende plekken overal in het land. Het lijkt er door de snelle verspreiding op dat het virus hoogst besmettelijk is.

Anne Schuchat, plaatsvervangend directeur van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC), zegt: "We denken niet dat insluiting van het virus nog een optie is. Als we kijken naar de diversiteit aan plekken waar het opduikt, is het waarschijnlijk dat het ook op vele andere plekken ontdekt zal worden."

Ook in Canada is vrijdag een ziekenhuis volledig afgesloten, omdat tientallen patiënten en medewerkers griepsymptomen vertoonden. Of dit ook een H1N1-besmetting betreft, wordt nog uitgezocht. Er mogen geen mensen het ziekenhuis in, en besmet personeel, bezoek en clientèle mag tenminste 48 uur niet naar huis.

Er wordt nu onderzocht hoe groot de kans op besmetting is, alsmede de sterftekans en de eventuele resistentie tegen bestaande vaccins. De WHO kijkt hiermee ook of de situatie ernstig genoeg is om de 'alarmschaal' van niveau drie naar vier te verhogen. De schaal loopt tot zes, en is ook bij de SARS- en vogelgriepvirussen niet naar vier verhoogd.

De school in New York die vrijdag werd gesloten en onderzocht, heeft tot nu waarschijnlijk acht gevallen van de nieuwe varkensgriep opgeleverd. Er waren negen monsters onderzocht, ongeveer honderd kinderen vertoonden dezelfde griepsymptomen. Regeringen wereldwijd nemen voorzorgsmaatregelen voor griepgevallen bij mensen die recentelijk in de risicogebieden zijn geweest.

Het aantal bevestigde besmettingen is gistermiddag lokale tijd gestegen naar 1200, het aantal sterfgevallen tot 70. De meeste slachtoffers vielen in de categorie 14 tot 21 jaar. Een groot deel stierf aan ernstige longontsteking. Er waren meerdere overlijdensgevallen, die met een verscheidenheid aan griepprikken ingeënt waren, hetgeen lijkt te duiden op (partiële) resistentie. Het speciaal in het leven geroepen crisisteam van de WHO komt vandaag niet extra bijeen, maar houdt de situatie scherp in de gaten.